Lelki egészség. A szerelem anatómiája. Megbántás és megbocsájtás. Válasz Olvasómnak 95. szám

 

Kedv es Olvasó (29) ezt írta
Ezt a mondatot sajnos nem értem: A szerelem azt jelenti, hogy soha nem kell mondanom, hogy sajnálom”
Én mondanám hogy Te sajnálod? És mit?
És azt sem értem hogy “a LOVE mindig azt jelenti, hogy "sajnálom, tévedtem, kérlek, bocsáss meg nekem.” Ez azt jelenti hogy aki szeret az olyan dolgokat fog csinálni amiért folyton sajnálkoznia kell?

Válasz (83)
A Love Story filmben (regényben) elhangzó híressé vált mondása két részből áll:

a./ szerelem jelentése
b./ sajnálat kimondása

Kezdjük a fejtegetéseinket, a tudományos magyarázatok ismertetését a szerelem keletkezésével, leírásával, hatásaival a partnerekre.

75 éves lenne Erich Segal, a Love Story írója. Regényének leghíresebb mondata - "a szeretet azt jelenti, hogy soha nem kell azt mondanod, sajnálom"

Hetvenöt éve, 1937. június 16-án született Erich Segal amerikai író, irodalomprofesszor, a világsikert aratott bestseller, a filmen is hatalmas sikert aratott Love Story szerzője. Segal alapvetően tudós, tanár, irodalomkritikus, esszéista és történész volt, így kicsit fura módon kezdetben nehezen viselte az írói hírnevet, amely elhomályosította az élet más területén elért eredményeit. A kritika ugyanis nem bánt kesztyűs kézzel egyetlen művével sem, így a legismertebb a Love Story című történetével sem, miközben akadémiai munkásságát kiválóra értékelte.
Egyik műve sem lett olyan sikeres, mint a Love Story, amely minden idők egyik legsikeresebb romantikus története lett a hetvenes években.
https://cultura.hu/kultura/erich-segal-utja-a-dicsoseghez/

A képen: Ali MacGrawRyan O'Neal


A Love story két főszereplője 70-es éveikben

Ha szerelmesek vagyunk, minden gondolatunkat a másik tölti ki, minden pillanatunkat vele szeretnénk tölteni, elhanyagolhatjuk a munkánkat vagy a tanulást miatta, és hatalmas áldozatokra vagyunk képesek - akár a saját kárunkra is.
A szerelem erőt is ad, és a boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolatnak rengeteg hosszú távú előnye van, lelki és fizikai szinten egyaránt. Kutatások sora bizonyítja, hogy aki boldog házasságban él, annak erősebb az immunrendszere, gyorsabban gyógyul fel a betegségekből, alacsonyabb a stressz-szintje, jobban alszik, és kevésbé érintik a súlyos betegségek

Szerelem - szeretet
Az újabb kutatások szerint a szerelem, mintegy négymillió évvel ezelőtt az emberré válással alakult ki először és alapjául szolgált a monogám család létrejöttének is. Az emberiség története folyamán a szerelem, a szerelmi állapot többféle értelmezést kapott. A szerelem létét minden emberi kultúrában – még a legprimitívebben is – megtalálták, és érdekes módon mindig elkülöníthető a házasság két alapformája: a szerelmi és a megegyezéses alapon történő kapcsolaté. Ha a szerelemnek nem a lelki jelenségeire, hanem a kémiájára kíváncsi a kedves olvasó, akkor az erre vonatkozó cikket itt találja:
https://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/tudakozo/kokel/szerelem.html

Akik a szerelem bűvöletében elhiszik, hogy nekik jutott a világ legjobb nője vagy férfija, aztán elmúlik ez az elvarázsolt állapot, azoknál a kiábrándultság és a csalódottság nagyobb lehet. Ez magyarázata lehet annak, hogy a szerelmi házasságokban miért gyakoribb a válás. Mindezekben a folyamatokban tehát a kultúra, a neveltetés, a személyiség sokkal fontosabb szerepet játszik, mint a kémiai faktorok

A romantikus szerelem egyik első kutatója, Rubin Z. 1973-ban megjelent Liking and loving című könyvében arra keresett választ, hogy mi különbözteti meg a szerelmet a szeretettől.
Három olyan tényezőt említ, amely egyértelműen a szerelem jellemzője.

A szerelem hatalmas érzelmi energiák megmozgatására képes. A legtöbben ilyenkor úgy érzik, bármire képesek. A szerelem több mint erős szeretet. Mindannyian ismerünk embereket, akiket nagyon szeretünk, de nem vagyunk szerelmesek beléjük, és néhányan szenvedélyes szerelmet élnek át olyan személyek iránt, akiket nem különösen szeretnek.

A Love Story filmben a szerelmes pár

Szerelem ≈ Szeretet
Kutatások bizonyítják, hogy az embereknek az anyagi és a munkasikerek kevésbé fontosak, mint a boldog házasság és a jó barátok
A szerelmi kapcsolatok a legnagyobb hatású, legintenzívebb és legemlékezetesebb emberi élmények közé tartoznak. Felnőttkorban a szerelem az, ami a személyiséget legrövidebb idő alatt és legnagyobb mértékben fejleszteni tudja. A szerelemben megnyílik a személyiség a másik fél fele.
A szerelem és a szeretet - mérsékelt összefüggésben áll. A szerelemnek 3 olyan tulajdonsága van, amely megkülönbözteti a szeretettől:

A szeretetre jellemző

Rubin létrehozott egy szeretet és egy szerelemskálát, amelyet szerelmespárok töltöttek ki, és azt vizsgálta, hogyan éreznek a partnerük és a legjobb barátjuk iránt.

Több társadalomkutató megkísérelte, hogy megkülönböztessen kétféle szerelmet. Az egyik legelfogadottabb megkülönböztetés a szenvedély- és társszerelem között húz határvonalat (Hatfield, 1988; Peele, 1988).

A szenvedélyszerelem erőteljes érzelmi állapot, amelyben

együtt létezik az érzések kuszaságában".

A társszerelem (társam iránt érzett szerelem) meghatározása szerint "az iránt érzett ragaszkodás, akivel életünk erősen összefonódott". Jellemzői

Szenvedélyszerelem
Azóta számos tanulmány, elmélet és könyv született a szerelemről, de csak egyféleképpen alkothatunk véleményt róla, ha megtapasztaljuk. Ez egy fantasztikus érzés, mégis sokan félnek tőle. ennek oka: amilyen boldoggá teheti az embert, úgy a mélybe is taszíthatja. Először a fellegekbe repít, majd ledob. Végül pedig, azon kapod magad, hogy a darabjaidat szeded össze a földről… Mert ugye tudjuk, hogy a szerelem nem tart örökké, és mikor véget ér egy kicsit belehalunk…
https://www.eletforma.hu/szosszenetek/a_legjobb_dolog_a_vilagon_ez_az_agybaj/

A szenvedélyszerelem intenzív és teljesen áthatja a partnereket. Ebben a szerelemben az erőteljes érzelmi állapot, a szexuális túlfűtöttség, a féltékenység, a feldobottság és a fájdalom egyszerre jelenik meg. A szenvedélyszerelem kezdetben felfokozott érzelmi élményt jelent, de hosszú távú párkapcsolat kialakításához és fenntartásához vezető út gyakran megerőltető és nem túl izgalmas a partnerek számára.

Társszerelem

A szerelem összetevői
A szenvedély- és társszerelmen kívül azonban léteznek a szerelemnek más osztályozásai is.
Stenberg 1986-ban megalkotta a szerelmi háromszögelméletét, melyben a szerelmet 3 összetevőre bontotta:

Ezen három tényező alapján nyolcféle szerelemtípust különböztetett meg (lásd táblázat).
Míg az intimitás az érzések kölcsönösségét, az érzelmi összetevőket mutatja, addig a szenvedély a szexuális vonzalmat, a szerelem romantikus érzését jelöli. A harmadik komponens, az elkötelezettség pedig a személy szándékát tükrözi, hogy megmaradjon-e kapcsolatban.
Stenberg a szenvedélyszerelemnek két típusát különbözteti meg: a

jellemzője => alacsony elkötelezettség és erős szenvedély

Másrészt

Megjegyzés
A vak szerelem azt jelenti, hogy az ember képtelenné válik arra, hogy a szeretett személyt bírálattal illesse. Ezek az intenzív érzések egyszerűen “kikapcsolják” az agynak azt a zónáját, amely a társadalom megítéléséért, illetve az egyes személyek értékeléséért felelős.

A szerelem kialakulását sok kutató biokémiai folyamatnak tekinti. Felfokozott érzelmi állapotban, pl. bizonyos illatanyagok, kémiai vegyületek szabadulnak fel, melyek fogékonnyá teszik az embert e nemes érzésre. A szerelem azonban ennél sokkal bonyolultabb és kiismerhetetlenebb érzelem ahhoz, hogy pontosan meghatározzuk, milyen összetevők befolyásolják kialakulását és elmúlását.

 

Szerelem fajtája

Intimitás

Szenvedély

Elkötelezettség

Nincs szerelem

alacsony

alacsony

alacsony

Szeretet

magas

alacsony

alacsony

Fellobbanó

alacsony

magas

alacsony

Romantikus

magas

magas

alacsony

Üres

alacsony

alacsony

magas

Társ

magas

alacsony

magas

Vak

alacsony

magas

magas

Beteljesült

magas

magas

magas

https://www.hazipatika.com/psziche/csalad/cikkek/szerelem/20040625114612

A szerelemnek abban az eksztatikus állapotában, amikor szinte félőrültek vagyunk a boldogságtól, a vérben valóban kimutatható az a vegyület, amely egy kicsit hasonlít az Extasyhoz. Ez ad magyarázatot arra, hogy amikor az ember szerelmes, akkor egy kicsit bolond, annyira boldognak érzi magát, énekelni szeretne meg ugrálni. Ez az információ nekem azért tetszett, mert tényleg úgy gondolom, hogy a szerelmi eksztázis egy kicsit valóban őrültség. A vizsgálatok azt is igazolták, hogy ez az állapot aztán három év alatt lecseng. Manapság jellemzően inkább csak egy gyerek születik, azóta, ahogyan ezt az újabb kutatások kimutatták, a szerelem időszaka is lerövidül három évre
Én a szerelmet védelmezem, amely felfedezi a jót, a csodálatosat a másikban, és a középpontba állítja (prof. Dr Czeizel Endre)


Szerelem és a kvantumfizika világhírű tudósa
Jane Hawking világhíres férjéhez fűződő szerelme Stephen Hawking 1965 és 1990 között házasságban élt Jane Wilde-dal, akitől három gyermeke született, és aki később megjelentette szerelmük történetét, az „Utazás a végtelenbe” című könyvet. Ennek alapján 2014-ben film is készült a tudós életéről „A mindenség elmélete” címmel, 
A tragikus sorsú zseni és feleségének története az igaz szerelemről és az emberi kitartás csodatévő erejéről szól.
Régóta speciális, szinte egyedi körülmények között éli mindennapjait: tolószékben, minden testi funkciója felett elveszítve a hatalmat, miközben az agya továbbra is aktív és éber maradt. Bár betegségéről és elméleteiről gyakran esik szó, kevesen ismerik a nőt, aki nagyban hozzásegítette sikereihez. Pedig felesége, Jane Hawking hosszú éveken keresztül kitartóan ápolta, miközben felnevelte gyerekeiket, odaadó nővérként tűrte a nehézségeket, mielőtt útjaik végleg elváltak volna.

Hawking feleségének emlékiratai alapján készült „A mindenség elmélete” című produkció mégis pontosan az, megható, könnyfakasztó szerelmi dráma, mely amellett, hogy elgondolkoztat az életről, biztos helyet tudhat magának 2015 nagy Oscar-esélyesei között. A történet Jane és a fizikus cambridge-i találkozásától kezdve követi végig az eseményeket. Míg Hawkingot a tudomány világa kötötte le, addig Jane a művészet és az irodalom szerelmese volt. Ekkoriban történt, hogy a kozmológus elhatározta, megtalálja az egyszerű és sokatmondó magyarázatot az univerzum keletkezésére.
Jane-nel, egyik testvérének barátnőjével egy szilveszteri partin találkoztak. A lány tökéletesen kiegészítette a hiperracionális, mégis humoros tudóst, így hamarosan szinte minden szabadidejüket együtt töltötték. A fiatalok egymásba szerettek, ám a románcot beárnyékolta, hogy a 21 éves fiúnál ALS-betegséget diagnosztizáltak: a kór az idegrendszer akaratlagos mozgásért felelős részének szelektív elhalását okozza. Hawkingnak az orvosok mindössze két évet jósoltak.  Csak ült a szobájában, Wagnert hallgatott, és várta a véget.
Jane azonban visszautasította ezt a fajta viselkedést, és megfogadta, hogy kitart a fiú mellett, ami erőt adott Hawkingnak, hogy folytassa doktori tanulmányait. Végül, miután megszerezte a doktori fokozatot, a 1966 márciusában összeházasodtak.
A film végigköveti a fiú lassú, fájdalmas leépülését, onnantól, hogy hirtelen kiönt dolgokat, elesik, majd először bottal, később pedig már tolószékben tud csak közlekedni, végül a kommunikációhoz is speciális hangszintetizátort kell használnia. Jane mindeközben fáradhatatlanul ápolja és támogatja, lehetővé téve, hogy Hawking elméje továbbra is szárnyalhasson, s úttörő gondolatai világszerte híressé váljanak. A pár mindent megtett, hogy tartalmassá, élvezetessé tegyék azt a rövid időt, amelyet a sors szánt nekik. Három gyermekük született, és sok időt töltöttek baráti társaságban. Szerencsére Hawking jóval túllépte az orvosok által jósolt éveket, és bár Jane megkönnyebbült, egyre nehezebben viselte a gyerekek és férje ellátását. Minden testi és fizikai akadály ellenére széles körben ünnepelt asztrofizikussá vált, a Cambridge-i Egyetemen kinevezték a matematika tanszék Lucas-professzorává: ezt a posztot korábban Isaac Newton is birtokolta.

1985-ben Hawking tüdőgyulladást kapott, gégemetszést kellett végrehajtani rajta, így elvesztette maradék beszédképességét is. Azóta az  írásra egy kapcsolóval működtethető kommunikációs programot használ, a beszédet pedig beszédszintetizátorral oldja meg. Ezzel a módszerrel körülbelül 15 szót tud megfogalmazni percenként. Később megoldották, hogy az eszköz fej- és szemmozgással is működtethető legyen. 1988-ban Hawking megjelentette egyik leghíresebb művét, „”Az idő rövid története” című könyvét, mely egyik percről a másikra a bestseller listák élére került.
Jonesszal, a templomi orgonistával Jane még a kóruspróbák alatt találkozott. A férfi a család barátjává vált, ám egy idő után közte és az asszony között szerelem bontakozott ki. Mindeközben Hawking is beleszeretett az őt ápoló nővérbe, Elaine Masonbe, akivel 1995-ben összeházasodtak. A kapcsolat azonban rendkívül viharos volt, és elkeseredett válással végződött. A válás után Hawkingnak helyreállt a kapcsolata gyermekeivel, és feleségével is 
A mindenség elmélete” nem annyira a világhírű kozmológus nagyszerű zsenijéről szól, sokkal inkább az emberi kitartást, a szerelemet, Hawking magánéletét, valamint megpróbáltatásait mutatja be. Vajon Jane és Hawking minden nehézség ellenére sosem veszekedett? Bár akadnak konfliktusok a házaspár Istennel és a világegyetemmel kapcsolatos nézetkülönbségei miatt, de még ezek is udvarias, összeszedett vitákban teljesednek ki, minden nagy drámától mentesen.
„A mindenség elmélete”  összességében rendkívül megható, elgondolkodtató és mozgalmas produkció. 76 éves korában meghalt Stephen Hawking, a világ egyik vezető elméleti fizikusa.
http://www.lafemme.hu/kultura/1271_szerelem_es_kvantumfizika

 

A szerelem kvantum alapú magyarázata.

A minket körülvevő világ, éppen úgy mint mi magunk, mind rezgés. A világmindenség 100%-ban rezgés. Nem létezik legkisebb anyagi részecske, nem létezik az anyag legkisebb eleme (építőköve), mert az is rezgés, állóhullám.
Az állóhullám jellemzője, hogy csak akkor létezik, ha egy folyamatosan jelen lévő külső erő fenntartja.
Tengerpartokon, romantikus üdülőhelyeken gyakran látni 70 éves szerelemes párokat, akik boldogok, néha félrevonulnak és akár egy óráig is tudják szótlanul ölelni egymást, átveszik egymás rezgését, egy végtelen kozmikus utazás részesei. Ők azok, akik karmikus szerelemben öregedtek meg. Mikor egymás szemébe néznek, akkor két lélek látja egymást (a szem a lélek tükre), két végtelen szellem boldog együttléte, és azt sem veszik észre, hogy közben megöregedett az anyagi ruhájuk. Ez a boldog párkapcsolat. Itt két lélek talált egymásra és nem a testük, nem az anyagi érdekek, ezért kapcsolatuk örök és megbonthatatlan.

Magyarázat
A karma azt fejezi ki, hogy csak tőlünk függ, mi történik velünk: előző gondolataink és cselekedeteink váltak jelenlegi állapotunkká – s most, e pillanatban is jövőnk magjait ültetjük el. Ilyen értelemben nem a tőlünk független sors, nem egy felettünk uralkodó istenség, és nem a véletlenek döntenek életünk eseményei felől, hanem minden esetben az ok-okozati összefüggések.

Sajnos az életről semmit sem tanulnak a gyerekek. Egyre jobban semmit. Nem ismerik az emberi lét alapjait, az élet valós körforgásait. Ugyanúgy saját magukat sem ismerik. Önismeretük abszolút nulla. Pedig az életben ez a belépőszint. Aki nem ismeri saját magát, saját karakterét, később a másikat sem, nem tudja, hogy ő kihez tud illeszkedni, annak nem lesz hosszú életű a párkapcsolata. Legtöbb gond abból fakad, hogy nem ismerem magam, és nem ismerem azt az embert, aki a társam szeretne lenni. Az enneagram még azt is megtanítja, hogy mely karakterek illeszkednek egymáshoz, és melyek nem. Hosszú távú párkapcsolatot nem lehet építeni nem illeszkedő karakterek kapcsolatára, mert ennek következménye a gyógyíthatatlan betegség.
Ölelés közben egy dologra figyel az ember, a másikra. Ölelés közben egymás energiái és információi kicserélődnek, a két ember összehangolódik, rezonanciára lép. Ölelés közben érdekes élményeket élhetünk át, mint a legkomolyabb meditáció során (test nélküli állapot, kozmikus utazás, stb.). Egy ölelés legalább 4-5 percig tart, de akár sokkal tovább. Az ölelés egyben gyógyulás is. Az akut lelki problémák, akut testi fájdalmak azonnal enyhülnek, sőt akár el is múlhatnak. Az ölelés egyben egy energetikai kezelés is.
Ma nem szeretnek az emberek ölelkezni, sőt sokszor még csak a másikhoz sem érni. Két ember kapcsolatában Fontos, hogy ne a logika döntsön, hanem az érzés
Orosz Zsolt Enneagram: személyiségtípusok, karakterek
http://maga-a-valosag.com/?page_id=1859
http://maga-a-valosag.com/?page_id=966

Az emberi szervezetben mért különböző rezgéseket, egy mikroprocesszorral felszerelt biorezonancia készülék segítségével mérik A készülék megmutatja, mik az eltérések az egészséges állapottól és miket szükséges kiegyenlíteni, korrigálni. Csak akkor vagyunk egészségesek, ha testünk rezgései harmóniában vannak. A sejtekben Quantum szinten végbemenő változásokat néhány perc alatt felderítő biorezonanciás rendszer az elektromágneses rezgések alapján méri fel, jelzi, majd korrigálja mind a testi (fiziológiai), mind az érzelmi és mentális működések egészségestől való eltéréseit. Mivel sejtszinten dolgozik, minden betegség, kórós elváltozás vagy rendellenesség esetén alkalmazható. Ahogyan a sejtjeinek elektromos működése és anyagcsere funkciója helyreáll, a tünetei is elmúlnak.
http://egeszsegkapu.hu/cimke/biorezonancia-budapest/

Az emberi test minden élő sejtje elektromágneses mezőt generál. Ez az energiamező az egyik módja annak, hogy a sejtek egymással kommunikáljanak, a testünkben lezajló legkülönfélébb fiziológiai folyamatokat elindítsák, illetve szabályozzák. A BioHarmonex® egy külső elektromágneses mezőt generál, mely a szervezet szövetei által generált természetes elektromágneses mezőt támogathatja. A programok alkalmazása kiegészíthető belsőleg, illetve külsőleg használatos készítményekkel is.

 

Gondolat  Érzelem (szerelem)   Érzés
Az Emberi Lények érzelmekkel rendelkeznek és ez jó, mert az érzelmek kvantum állapotúak. Nem lehet őket ellenőrizni, egyik irányba sem: ellenőrizhetetlen a gyűlö et, ellenőrizhetetlen a szeretet, nem illeszkednek mintázatba lAki energiahiányos az legtöbbször tudatlanul, de kialakít egy szokást, hogy fenntartsa más emberek figyelmét, azaz energiát lopjon tőlük. Tipikusan ilyen, amikor valaki nem enged másokat szóhoz jutni.

Az érzelmi ragaszkodások energetikai kötéseket hoznak létre. A szerelem jó része is kötődés a másikhoz, adás helyett.
Itt kell említést tenni a kvantum mezőről, amely  hullámként létezik A kvantum tehát energia hullámokból áll, nem pedig részecskékből. 
A gondolat a felső csakrákban megy végbe. Itt képzeljük el a kvantum lehetőséget. Az érzelem a kreatív központban jön létre. Az alsó csakrákban. Ez az érzelem.
Csak két érzelem létezik. SZERETET (szerelem) és FÉLELEM.

Tehát amikor  gondolunk valamit az agyunkban, akkor a gondolatnak életet adunk  a SZERETETTEL vagy a FÉLELEMMEL. Amikor ezt tesszük, létrehozunk egy ÉRZÉST, és így meghatároztuk mi az ÉRZÉS. Az ÉRZÉS nem más, mint a GONDOLAT és az ÉRZELEM házassága, egyesülése.

Az ÉRZÉS a szívünkben jön létre. Az érzés nem az elménkben történik. Az Érzés és a hit kapcsolatban vannak. Érzés a szívünkben lehet gyűlölet, szomorúság, öröm, együttérzés. Ezek ÉRZÉSEK, nem  ÉRZELMEK. (ábra).
Hogy létrejöjjön a gyűlölet, szomorúság, öröm, együttérzés, mint érzések,  ahhoz szükség van egy gondolatra, és a félelem vagy a szeretet érzelmekre.

Megjegyzés
Fontos megkülönböztetni egymástól az érzelmet az érzéstől. Az érzelem a 7. energia központban az érzés a 4.  szív csakra közponban „lakik”

A szív a többi szerveinkhez képest a legerősebb elektromos és mágneses mezőt hozza létre. A szív elektromos mezeje 100-szor, a mágneses mezeje 5000-szer erősebb, mint az
A szívünk az érzelmeinket elektromos és mágneses rezgésekké és hullámokká alakítja át.
Ezek az elektromágneses hullámok pedig nem korlátozódnak csak a testünkre, hanem kiáramlanak a környezetünkbe, és kölcsönhatásba lépnek körülötte lévő más személyekkel.

Pozitív érzelem => DNS
A DNS erősen reagál az érzelmekre. A pozitív érzelmek esetén (szeretet, a megbecsülés, a hála) a DNS szálak letekerednek  és ezáltal a DNS hosszabbá válik. A negatív érzelmek esetén  (félelem, stressz, düh) a DNS „összehúzza magát”, ezáltal a szálak rövidebbé válnak  Fontos megjegyezni, hogy a DNS szálak hossza kapcsolatos a fiatalság megőrzésével (telomer)  ami azt jelenti, hogy az érzelem befolyásolja élethosszunkat

Az érzelmeknek is frekvenciája van.
félelem hosszabb hullámhosszú, (piros) lassabb frekvenciájú, míg a szeretet rövidebb hullámhosszú és gyorsabb rezgésű. (kék)

Gondolat – érzelem - szeretet
Kérdés:  gondolat szüli az érzelmeket, vagy az érzelmekből születik a gondolat? Melyik volt előbb, mi a sorrendiség és az összefüggés közöttük?
Honnan jön a gondolat, vagy az érzelem? Talán a csakrák tárgyalásánál már említettem, hogy ha a gondolat és az érzelem összekapcsolódik, akkor jelenik meg az érzés.
A gondolat is szülhet érzelmeket és fordítva, érzelem is gondolatot.
Életünket legfőképpen érzelmeink útján éljük meg. Az ingerekre adott válaszaink, legyenek azok belülről, vagy kívülről érkezők, érzelmeinken keresztül nyilvánulnak meg bennünk. Amivel nem állunk érzelmi kapcsolatban, az nem is igazán érint meg minket energetikai szinten, csak áthalad rajtunk. 

Mindig az érzelem indítja el a folyamatot, (szimpátiát, a szerelmet) de hogy mi fogott meg a másikban, mitől lesz az ember szerelmes? Sosem lehet megfejteni… nem érdekes a külső, csak legyen aurája,
Bede Zsuzsa klinikai szakpszichológus
http://www.mypin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=805%3Aa-parvalasztas-hattere-mas-megkoezelitesbl&catid=25&Itemid=35

Vannak olyan érzelmek, amelyekhez nem tartoznak fizikai elváltozások a testben Ennek oka, hogy minden  emberben  másfajta élettani változások kísérik  a keletkezett érzelmet Ilyen például  a rokonszenv (szimpátia) vagy a hála és a hazugság is.

Mivel minden érzelemnek energiája van, ezért minél több pozitív érzelem van bennünk, annál boldogabbak és elégedettebbek leszünk...

Pozitív érzelmek

- Szeretet.
- Hála.
- Megbocsátás.
- Kedvesség.
- Elfogadás.
- Nagylelkűség.
- Tolerancia.
- Megértés.

A gondolat, érzelem magasabb frekvencián létezik, mint amit mérőműszereink segítségével el tudunk érni. A gondolatokat és érzéseket  nem lehet mérni.  Mérő műszereink ugyanis nem árulják el, hogy egy elefántra vagy egy naplementére gondolunk.  Nem tudjuk mérni továbbá sem a szeretetet sem a félelmet 
http://nelegybeteg.hu/tanulmany-szimpatia.php

Chalmers szerint valamennyi ismert elmélet megkerüli a „nehéz” problémát, és egyfajta pótcselekvésként valami mást magyaráznak meg, mint ami a lényeg,
Az erkölcs, a lelkiismeret vagy az esztétikai érzés mögött nem áll fizikai magyarázat. Ha pedig mindezeket nem lehet visszavezetni egyszerűbb jelenségekre, vagyis ha nem létezik reduktív modell, akkor az egyetlen megoldás egy nem reduktív modell lehet.
Minden atomi szerkezetű dolog rezeg, és energiát sugároz ki  más rezgésszám jellemzi a tárgyakat, mint az élőlényeket, és más a szerveinket, az érzelmeinket és a gondolatainkat. A különböző hullámhosszú fizikai, érzelmi és gondolati energiáink kölcsönhatásaként létrejön egy színesen fénylő, de szabad szemmel általában nem látható sugárzás fizikai testünk körül. 

Auránk minden rezgést tartalmaz, amely bennünk van  érzéseinket, tudásunkat, jellemvonásainkat, fejlettségünket. Minden külvilágból érkező energiainformációt, amely egyezik belső normarendszerünkkel, elfogadunk, így annak rezgése akadálytalanul átjut az auránkon.
Ha viszont normáinkkal nem egyező rezgés próbálna átjutni, akkor az aura rezgése megakadályozza, azt.  
Előfordulhat, hogy két ember minden különösebb ok nélkül azonnal egymásra hangolódik. amikor két azonos frekvenciájú ember kerül egymás közelébe.”

Létezik egy fizikai törvény, miszerint azonos frekvenciájú anyagok erősítik egymás rezgését. A hasonló aurájú emberek meg tudják találni egymást. Ezt persze nem szabad tudományos magyarázatnak tekinteni, de sok parapszichológus magyarázza ezzel a jó párkapcsolatot.
https://sites.google.com/site/balazsrozalia/home/energia-aura-csakra-1/az-aura
http://www.astronet.hu/ezoteria/auralatas/az-aura-hatasa-a-parvalasztasra-45074

Az anyagelvű nézet szerint a szerelem kémiai okokkal magyarázható

A szerelem kémiai alapja
A szerelem kémiai alapja: a dopamin-, a PEA (fenil-etil-amin)- és az oxytocin (szerelem hormon). A szakirodalomban utánanéztünk ezeknek a kémiai anyagoknak, melyek a szerelmet „okozzák”.

1. Fenil-etil-amin (PEA)
C6 H5 – CH2 – CH2 – NH2

2. Oxytocin (szerelemhormon)


Az oxitocin hormon növeli a bizalom kialakulását az emberekben, így szerepet játszhat a tartós kapcsolatok kiépülésében. Az agyban termelődő oxitocin csökkenti a fájdalomérzetet, elsősorban az agyban hatva. A hormon ragaszkodást, elkötelezettséget vált ki az ember lelkében.
Oxytocin increases trust in humans Michael Kosfeld1 *, Markus Heinrichs2 *, Paul J. Zak3 , Urs Fischbacher1 & Ernst Fehr1,4


3. Endorfinok (boldogsághormonok)
Az endorfinok fehérjemolekulák, melyek jellegzetes anatómiai megoszlást mutatnak, és funkcionálisan különböznek. A legaktívabb endorfin a 31 aminosavat tartalmazó ß-endorfin

4. Dopamin
Két legfontosabb anyagcsereterméke a noradrenalin és az adrenalin. 

Miért találunk szimpatikusnak valakit a párkapcsolathoz ?

Az olyan kapcsolat, ahol csak az egyik ad, a másik pedig folyamatosan elvesz, kudarcra van ítélve. Ezeket nemegyszer nagy és egyoldalú, beteljesületlen szerelemként emlegetjük. Mivel annak az embernek, akinek valaki folyton elveszi az energiáját, egyre romlik a közérzete, ezért emiatt viták keletkeznek, amelyek végül szakításhoz vezethetnek
https://www.astronet.hu/test-es-lelek/lelekgyogyaszat/szerelem-es-bioenergia-102386/

A térképeket megnézve láthatjuk például, hogy kizárólag a boldogság és szerelem vált ki fokozott reakciót deréktól lefelé is (vagyis ezek "öntik el az egész testet").

A szakemberek előtt álló következő feladat annak kiderítése, pontosan miért és hogyan váltanak ki ilyen fiziológiai reakciókat az egyes érzelmek
http://angyalforras.hu/Energiatest/erzelmek-hatasai-az-emberi-testre

Az auratestek egymásra hatása az emberi kapcsolatokban:

Az érzelmek, tehát a szerelem is - a DNS-re is hatással vannak
A taoizmusban a női jin és a férfi jang energia egymás ideális kiegészítői. A kísérleti személyben erotikus fotókkal, valamint háborús jelenetek, komikus helyzetek és erőszakos cselekmények képeivel keltettek érzelmeket. Ily módon az érzelmek teljes skáláját lefedték, hogy a résztvevő az érzelmek minden hullámzását átélje.
Habár a legtöbb tudós ezúttal is kételkedett a DNS-re gyakorolt hatásban, ismét olyasmit kellett látniuk, ami a fizika jelenlegi törvényei szerint nem létezhet.
Miközben a kísérleti személy a vegyes érzelmeket átélte, a tudósok az eltávolított szövetmintákon egyértelműen elektromos reakciókat mértek. A DNS úgy viselkedett, mintha még mindig az illető személy testében lenne!
Gregg Baden írja egyik könyvében, hogy dr. Backster fenti kísérleteit később azzal bővítették ki, hogy az érzelmeket sugárzó egyén és a DNS távolságát fokozatosan növelték. Az egyik kísérlet során a távolság az 560 km-t is meghaladta!
Bármit érezzünk, gondoljunk vagy higgyünk is, a DNS-ünk a másodperc milliomod része alatt felfogja.
Egy Cleve Baxter nevű tudós, vizsgálatokat folytatott az amerikai hadseregben. Egy férfi szájából DNS mintát vett és azt vizsgálta, - miközben a férfival különböző produkciókat nézettek a televízión.  – a férfi érzelmi változásaira, a DNS is azonnal reagált. 
Cleve Baxter ugyanezt a kísérletet megismételte, de több száz mérföld távolságról vizsgálta a férfitól vett DNS-t. Az eredmények ugyanazok voltak. A DNS ismét azonnal reagált a férfi minden reakciójára, tértől és időtől függetlenül.
Akit nem ráz meg a kvantumelmélet, az nem értette meg”
https://www.szupertudatos.hu/a-kvantumfizika-a-boldogsagod-kulcsa/

 

Érzelmen alapuló vagy anélküli párkapcsolatok
Az Emberek néha szerelmesek. Oda vannak egymásért. Sokan emlékeztek a sóhajtozásokra, ahogy egymás szemébe néztek. A pszichológusok azt mondják, ez felér egy átmeneti őrülettel. Mesélj nekem erről, kedves Emberi Lény. Vajon te hozod ezt létre egyedül? Vagy úgy gondolod, az a másik személy, vagy mégis úgy véled, hogy ott valami más történik? Úgy gondolod, hogy olyan valaminek volnál a része, ahol csak egyedül vagy?
A párkapcsolatunk szereteten, szerelmen alapul, és az tűnik természetesnek, ha a pár mindkét tagja szeretetből van együtt a másikkal.

Azonban fontos látni, hogy sok kapcsolat ma mégsem az érzelmeken alapszik, hanem például valamilyen gazdasági „hasznon”.  Lehet, hogy most néhány olvasó megdöbbenve olvassa a sorokat, és azt gondolja, természetes, hogy a nagy szerelem elmúlik, és idővel már nem a lángoló szerelem tartja össze a két embert, hanem „más” dolgok. Valóban, de hogy az a más, az mély szeretet, elköteleződés, egymás segítése, vagy a pusztán gazdasági érdek az nem mindegy.
Ha a valódi érzelmi kapcsolat megszűnik a párkapcsolatban és gazdasági kapcsolatba vált át, komoly pszichológiai következményeket vonhat maga után. Ha már két ember nem szeretetből van együtt, hanem például azért mert gazdaságilag így működnek jól, és mindkettőjüknek nehezebb lenne, ha megszűnne, vagy megváltozna ez a kapcsolat vajon mit fog eredményezni a párkapcsolatban, és mit a gyermekek életében?

Példa a párkapcsolatban már meggyöngült érzelem hatására
Elsa sikeres írónő. Pierre sikeres ügyvéd. Pierre tizenöt éve él boldog házasságban családapaként. A mai napig szerelmes feleségébe, élvezi a családjával töltött időt, és a vele járó mindennapi teendőket is. Egyik este, egy összejövetelen találkozik a gyönyörű Elsa-val, és azonnal felforrósodik köztük a levegő, mindkettőjükben azonnal fellángol valami. Egyértelmű vonzalmukat igyekeznek felelősen kezelni. Pierre felesége iránt érzett szerelme, és Elsa szabály-betartása, miszerint házas férfivel nem randizik, visszatartja őket attól, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz. Ám amikor pár nappal később véletlenül ismét egymásba botlanak, a vonzalom rajongásba csap át. Tovább már nem tudják titkolni, hogy elválásuk óta ott élnek egymás fantáziájában, és a képzelet és a valóság hamarosan összemosódik számukra. 
Elemi szerelem” francia romantikus filmdráma Sophie Marceau Forgatókönyv író és filmrendező Lisa Azuelos https://port.hu/adatlap/film/tv/elemi-szerelem-une-rencontre/movie-160311

f o l y t a t o m