Agyi vérkeringés zavarai és kezelése

Az agyi keringés fenntartása nélkülözhetetlen fontosságú az ember számára. Az agyi véráramlás percenként 750-800 ml, azaz az összesen keringő vér mennyiségének 15-20%-át igényli. A vérellátás 3 percnél rövidebb ideig tartó szünetelése általában nem okoz maradandó károsodást, 3-6 perces leállás (majd visszatérő keringés) után már működési zavarok maradnak vissza.  6 percnél hosszabb vérellátási szünet visszafordíthatatlan károsodást okoz (agyhalál). Az egészséges agy megfelelő vérkeringést kíván. Ha szeretnéd fokozni agyad vérellátás érdemes kipróbálnod a Ginkgo Bilobát, amely köztudottan növeli az agy vérkeringését, ezáltal segíti a mentális teljesítményt. A dohányzás kettős gyilkos: nem csak az agy vérellátást csökkenti, hanem a rendelkezésre álló oxigén mennyiségét is. A túlsúly szintén csökkenti az agyi vérkeringést.

Az agyi működésben/vérkeringésben zavart okoznak a következő esetek 

Alacsony vércukorszint 

A vércukorszint csökkenése működészavarhoz vezethet. Ennek következtében akár zavartság, furcsa viselkedés, akár átmeneti (a vércukorszint rendezéséig tartó) bénulások, beszédzavar vagy epilepsziás rosszullétek is ki tudnak alakulni. Fontos tudni, hogy az ismétlődő vagy hosszan tartó alacsony vércukorszintek (többek között) maradandó agyi károsodást is létre tudnak hozni.

 

Alacsony vérnyomás

Az alacsony vérnyomás az agy és egyéb létfontosságú szervek keringésének károsodásához vezethet. Enyhe esetben a beteg szédülésről, gyengeségről panaszkodik, súlyos esetben akár eszméletvesztés is felléphet, amelyet akár 1-2 rángás is kísérhet

 

Magas vérnyomás

Az elhanyagolt magasvérnyomás-betegség az agyi keringészavarok legfontosabb rizikófaktora. Önmagában ritkán okoz azonnali tüneteket (hosszabb távon azonban annál súlyosabbakat), kezdődő magasvérnyomás-betegség vagy nem megfelelően kontrollált vérnyomás szédülést, tarkótáji fejfájást tud okozni. 

 

Alacsony oxigénszint

Első körben szédülés, illetve bizonytalanságérzés lép fel, de okozhat zavartságot, agresszivitást, furcsa viselkedést is. Súlyosabb esetben beszédzavar, bénulások, görcsrohamok, illetve eszméletvesztés is felléphet. A magas szén-dioxid-szint is problémákat okozhat. Ilyenkor még fulladásérzet sem biztosan van, a beteg először meglassult, álmosnak tűnik, utána zavartság, coma is felléphet. https://euromedic.cdn.shoprenter.hu/custom/euromedic/image/cache/w900h500wt1/media/product/7283/32451/beurer-po-30-pulzoximeter.png?lastmod=1622617599.1604389791 Véroxigén szint Pulzoximéter (foto) segítségével meghatározható, hogy az artériás vér hány %-ban tartalmaz oxigént. Normál értéke 99-94 % között mozog. Ha csak néhány másodpercig is szünetel az agy oxigénellátása, az ember elveszíti az eszméletét Csak egy kicsivel több ideig tartó oxigénhiány már visszafordíthatatlan károsodást okozhat az agyban.

Az agy a szervezet teljes vérkészletének mintegy harmadát használja fel, a szervezetbe jutó oxigénnek pedig a 20%-át

Az agy vérellátását négy forrás biztosítja: a két jól ismert karotisz – nyaki verőér és a két vertebrális – gerincverőér. Csak akkor lehetséges a túlélés, ha a fent említett négy érből legalább három még működőképes marad. Ha a keringés két érnél megszűnik, az nagy veszélyt jelent, bármelyik is legyen az a kettő.

Sokszoros áthidalás van az erek között, így képződik a Willis-kör, így a vérellátás valamely ér elzáródása esetén is megvalósulhat. 

Az Oxigén pótlás egyik lehetősége a Low Deuterium Oxy Crystal stabilizált oxigéncseppek, amely által tiszta oxigén kerül a véráramba, amely 4-5 órán keresztül magasan tartja a test sejtjeinek oxigénháztartását. Napi 3 alkalommal ajánlott fogyasztani, 1 pohár vízbe 10 cseppet keverve. vagy 1 liter vízbe 30 csepp. Beszerzése: https://vitaminoutlet.hu/termek/calivita-low-deuterium-oxy-crystal-50ml/

 

A TIA és okai

A jelenség a fenyegető szélütés előjelének tekintendő. Fő kritériuma, hogy a probléma ne tartson sokáig, hanem csak pár perces - maximum 15-20 perces - legyen, utána pedig az összes tünet szűnjön meg. A TIA tulajdonképpen a leggyengébb iszkémiás jelenség: amikor az állapot már egy órája tart, könnyen kialakulhatnak miatta elhalásos problémák az agyban, ha pedig a zavar ennél is tovább fennáll, akkor már stroke-ról beszélünk.

A TIA az agy átmeneti vérellátási zavara, rövid ideig tartó iszkémiája miatt alakul ki. Az iszkémia azt jelenti, hogy az agy egy része nem kap elég vért, emiatt az adott terület

Dr. Jakab Gábor PhDoxigénellátása romlik, megszűnik, majd emiatt ideggyógyászati tünetek jelennek meg. A ministroke-nak is nevezett TIA, vagyis az átmeneti agyi keringészavar ugyanolyan tünetekkel jár, mint a stroke, de ezek a tünetek  néhány perc múlva, legkésőbb 24 órán belül megszűnnek. Dr. Jakab Gábor PhD (foto), a Neurológiai Központ neurológusa elmondja, miért fontos tudnunk arról, ha TIA történik velünk.

Országos Gerincgyógyászati Központ - Budai Egészségközpont

Ostrom utca 16 I. emelet 1. rendelő:+36 30 313 8792

Országos Gerincgyógyászati Központ

1126 Budapest, Királyhágó u. 1-3. Telefon: (+36) 1 887-7900

 Magánrendelés:  hétfő: 15:00-20:00  csütörtök: 14:00-20:00

 

 Az érintett agyszövet nemcsak oxigént nem kap, hanem más tápanyagokat sem, hiszen azokat is a véráram szállítaná. Mindezt az emberi szövetek néhány percig képesek elviselni, utána elkezdődik a sejtelhalás - az agyszövet pedig különösen érzékeny az iszkémiára, a sejtelhalás itt különösen hamar megindul. https://media.hazipatika.com/services/denc/images/0171_pitvarfibrillacio_2.jpgTIA jellemzően akkor alakul ki, ha átmeneti vérrögösödés, szűkület vagy elzáródás alakul ki. Ilyenkor az érintett agyterület zavara miatt specifikus ideggyógyászati tünetek jelennek meg. A vérrög a szívből is kerülhet az agyi erekbe. Ennek leggyakoribb oka a pitvarfibrilláció nevű szívritmuszavar. A pitvarfibrilláció tünetei: Szapora, rendszertelen szívdobogásérzés, szédülés, légszomj, jelentősen lecsökkent fizikai terhelhetőség, hirtelen nagy mennyiségű vizelet ürítése, szorongás, félelemérzés a legjellemzőbb tünetek.

Lehetséges gyógyszerek: Verapamil, ami tágítja az ereket, csökkenti a vérnyomást, illetve a szív ingervezető rendszerére hatva csökkenti az ingervezetést. Ezáltal alkalmas ritmuszavarok kezelésére is. Hatásánál fogva csökkenti a szívizom-energia felhasználását és oxigénigényét amely a roham kialakulásakor vénásan, majd szájon keresztül adagolható. A szívizom elégtelen oxigénellátása miatt kialakuló angina pektorisz tüneteinek (pl. szorító szívtáji fájdalom) kezelése, valamint krónikus stabil angina pektorisz esetén javasolt  Digoxin is hatékonyan csökkenti pitvar fibrillációban a kamra frekvenciát, 0,125-0,25 mg (1/2 - 1 tabletta) fenntartó adag elegendő. A sinus ritmus helyreállítható gyógyszeresen és elektromosan is (ábra).

Mérlegelni kell a véralvadás gátlás veszélyeit. 75 év feletti korosztálynál egyéni elbírálás szükséges, hogy a kumarin kezelés bevezetésre kerüljön-e, vagy sem. A kumarin származékok szedése során rendszeresen vérvétellel kell ellenőrizni a gyógyszer véralvadásgátló hatásának erősségét és az eredménytől függően időnként dózismódosítás is szükséges lehet.

Mivel a TIA tünetei 24 órán belül rendeződnek, sokan úgy gondolják, ezzel túl is vannak az egészen és nem érzik szükségét a kivizsgálásnak. minden harmadik esetben azoknál, akiknek TIA-juk volt, később a stroke is bekövetkezik. Ez általában a TIA-t követően egy éven belül kialakul. Ezért minden TIA-t nagyon komolyan kell venni, ki kell vizsgálni – többek közt Holter EKG-val, szívultrahanggal, a feltétlenül szükséges neurológiai és véralvadási vizsgálatokkal. A TIA legfőbb jellemzője, hogy a tünetek rövid ideig tartanak és a stroke-kal ellentétben nem okoznak maradandó károsodást. Fontos tudni viszont, hogy ezek a rohamok a stroke előjeleinek tekinthetők, ezért érdemes komolyan venni őket, és minden esetben orvosi segítséget kérni. Ha a TIA egy vérrög következtében jött létre, célszerű olyan gyógyszert alkalmazni, mely a vérrögképződést gátolja. Alapesetben aszpirin vagy klopidogrél hatóanyagú gyógyszer jön szóba, de amennyiben szívritmuszavar (pitvarfibrilláció) igazolódik, erős vérhígítót (antikoagulánst) kell szedni (ilyen pl.

az acenokumarol vagy a dabigatrán hatóanyag). Az elhanyagolt vagy nem megfelelően kezelt magasvérnyomás-betegség az érkatasztrófák legfontosabb kiváltó oka. Az acenokumarol (képlet) egy antikoaguláns, amely K-vitamin antagonistaként működik (mint a warfarin ). A Syncumar tabletta a kumarin-típusú véralvadásgátló gyógyszerek közé tartozik, melyek akadályozzák a K-vitamin felhasználását

 

Vizsgálatok

·         Semmelweis Kft által szervezett MR szolgáltatásoknál a páciens kontrasztanyagot csak akkor kap, ha arra valóban szükség van, így a vizsgálatok jelentős részében ma már nincs kontrasztanyag beadás. Ha mégis szükség van kontrasztanyagra, akkor a legjobb, gyakorlatilag 100%-ban mellékhatásoktól mentes kontrasztanyagot adjuk be, így nincs szükség semmilyen előzetes laborvizsgálatra

Agyi erek ultrahang vizsgálata

·         1./ A koponyán belül elhelyezkedő erekben is meg tudjuk mérni a véráramlás sebességét. Erre szolgál a Transcranialis Doppler vizsgálat. A vizsgálat részben a halántékcsonton keresztül történik, mert ez a csont olyan vékony, hogy megfelelő UH szondával a koponyán belüli erek vizsgálhatóvá válnak. Amennyiben a koponyacsont túl vastag, és ezért az UH nyaláb nem tud rajta áthatolni, a vizsgálatot nem tudják elvégezni. Ezen vizsgálati módszerrel a koponyán belüli nagyobb átmérőjű artériák vizsgálhatók.

·         2./ A vizsgálatot végezhetjük a koponya alapon található természetes nyíláson keresztül (öreglyuk másképpen foramen magnum), ahonnan az agy hátsó részét ellátó artériák áramlása detektálható. A megbízható UH lelet rendkívül fontos az érstátusz nyomon követésében, illetve annak megítélésében, hogy az esetleges szűkületet sebészi módon kell-e megoldani, vagy rendszeres gyógyszerszedéssel az állapot romlása megelőzhető

·         Dr. Horváth Rita MD fő ellátási területe a stroke, neurosonológiai vizsgálatok, szédülés, fejfájás, Parkinson, demencia, diabeteses neuropathia kezelése. Elérhetősége:

http://www.gutautes.hu/fotok/drhorvathrita.pngDr  HORVÁTH RITA MD

NEUROLÓGUS SZAKORVOS

 1132 Budapest, Visegrádi u. 74.

Rendelési idő: hétfő 8:00-14:00 Rendelés helye: MeDoc Cézár

Időpontfoglalás: (06 1) 783 6004

 

Májbetegség

Ha a  máj nem tudja megfelelően eltávolítani a vérből a toxinokat, így azok felhalmozódnak a véráramban, ami a vér-agy gáton átjutva agykárosodáshoz vezethet.

Az előrehaladott májbetegség a kiválasztó funkció károsodása következtében szintén zavartsághoz, remegéshez görcsrohamokhoz vezethet az anyagcseretermékek felhalmozódása következtében. Súlyos, előrehaladott esetben a májenzim értékek akár normálisak is lehetnek, de ez nem a javulás, hanem a sejtek tönkremenetelének következménye. Igen érzékeny mérőmódszerek (ammóniaszint-vizsgálat) azonban súlyos fokú károsodást mutatnak ekkor is, az ammóniaszint emelkedése pedig agyi működészavart okoz.

Agyi károsodás súlyos májbetegség (pl. májzsugor, májelégtelenség) következtében jelentkezik. Ilyenkor a máj nem tudja megfelelően eltávolítani a vérből a toxinokat, így azok felhalmozódnak a véráramban, ami a vér-agy gáton átjutva agykárosodáshoz vezethet. Az alábbi lépésekkel csökkenthető a májat érintő betegségek kialakulásának kockázata:

·         Kerülje az alkoholfogyasztást, vagy mértékletesen fogyassza.

·         Kerülje a zsíros ételeket.

·         Fogyjon le, és tartsa az egészséges testsúlyt.

·         Ne használjon drogokat és közös tűt, májkárosító gyógyszereket

 

Máj vizsgálata (zsírmáj, májfibrózis)

A májfibrózis a kötőszövetnek a májban való felszaporodása, a máj kötőszövetes átépülése.  Kimagasló jelentősége van a májelégtelenség és a májkapui magas vérnyomás kialakulásában. A portalis encephalopathia  lényege, hogy az említett erősen tág vénákon át a portalis keringés elkerüli a májat, annak méregtelenítő hatása emiatt kiesik. A vérben maradó mérgező anyagok a központi idegrendszerben működési zavart okoznak.

Fibroscan CAP vizsgálat

(< 0,35 alacsony rizikó, > 0,67 magas rizikó)

A fibroscan vizsgálatot végző szakorvos: Dr  Péter Zoltán PhD (foto)

Hepatitis B és hepatitis C miatti krónikus májgyulladásnál, alkoholos vagy gyógyszeres májkárosodásnál, zsírmájnál, májcirrózisnál és autoimmun hepatitisnél végzünk fibroscanvizsgálatot.

 

Dr  Péter Zoltán PhD klinikai főorvos, hepatológus (foto) Fibroscan CAP magánrendelés Privátgasztro

1096 Budapest Thaly Kálmán u. 50. I. emelet 4. ajtó

 Bejelentkezés: +36 1 9506217    +36 70 2345007

 

Ionzavarok: A legfontosabb témába vágó ionzavarok a nátrium és a kálium szintjének eltérései. Az alacsony nátriumszint gyengeséget, zavartságot, meglassultságot okoz döntően, míg alacsony káliumszint fáradtsághoz és izomgyengeséghez vezet, de súlyosabb esetben szívritmuszavarok is felléphetnek.

Röviden a szívritmuszavarról

Nagyon gyakran a szívritmuszavarok nem okoznak semmiféle tünetet vagy panaszt, sőt előfordulhat, hogy orvosa rutin vizsgálat során mintegy mellék leletként veszi észre a jelenlétét. Nagyon gyakran azonban vannak észlelhető tünetek. Egyre több helyen vannak már hordozható defibrillátorok, így megtalálhatók repülőgépeken, rendőrautókon és bevásárló központokban is, illetve már otthoni alkalmazásra is megvásárolhatók. Ezek az automata külső defibrillátorok beépített használati utasítással rendelkeznek, és csak akkor teszik lehetővé a sokkolást, hogyha az indokolt.

 

Visszatérve Magas nátriumszint esetén zavartság, aluszékonyság, eszméletvesztés és görcsök léphetnek fel, míg magas káliumszint felléptekor izomgyengeség, szívritmuszavar tud kialakulni. Nátrium (vér) normálérték: 135 - 146 mmol/l  

Az alacsony nátriumszint viselkedészavarokat, lehangoltságot, zavartságot okoz. 120 mmol/l alatti nátriumszint esetén agynyomás fokozódás jelei mutatkozhatnak: fejfájás, hányinger, hányás, tudatzavar, görcsök.

Kálium normálérték: 3,5 - 5,3 mmol/l 

Az alacsony káliumszint hosszabb távon hozzájárulhat a szívritmus-zavarok kialakulásához.

Ha nagyobb mennyiségű káliumot szeretnénk magunkhoz venni, főzzünk burgonyát vagy hüvelyeseket hosszú ideig, és használjuk fel a főzővizet is: a kálium ugyanis vízben oldódik.  káliumban gazdag ételek (például teljes kiőrlésű gabona, szárított gyümölcsök, avokádó, banán, burgonya, dió

Étrend-kiegészítőket viszont csak akkor használjunk, ha konzultáltunk előtte a háziorvosukkal. Noha a fenti betegségek esetében (többek között) agyi működészavar is fellép, a probléma nem a fejben van, hanem az egész szervezetet érinti, az idegrendszeri tünetek csupán következményei és nem okai a problémának.

Az acenokumarol egy antikoaguláns, amely K-vitamin antagonistaként működik (mint a warfarin ). A kumarin származéka és általános, így világszerte számos márkanév alatt forgalmazzák A Syncumar tabletta a kumarin-típusú véralvadásgátló gyógyszerek közé tartozik, melyek akadályozzák a K-vitamin felhasználását. Ennek részleteiről itt olvashat: http://nelegybeteg.hu/tanulmany-agy-verellatasa-vizsgalata.php