Derék, hát, nyaki fájdalmat okozó gerincbetegségek és kezelése, Bechterew kór (SPA) 2. részA dolgozatom 1. részét itt találja: http://nelegybeteg.hu/tanulmany-bechterew-kor.php

A Betherew kór leírása
A népesség kb. 3-4%-a érintett (jelenleg Magyarországon kb. 20 000 ember). A nemek arányát tekintve kifejezetten gyakoribb a kórkép előfordulása férfiak esetében, körülbelül 5-ször annyi férfinél jelentkezik a betegség, mint nőnél.

A betegség lefolyása során a tünetek, a fájdalom a keresztcsont környékéről felfelé halad, és egyre nagyobb gerincszakaszt érint. Előrehaladott esetben a teljes gerincoszlop összecsontosodik. Évekkel az első tünetek megjelenése után kerül sor a pontos diagnózis felállítására, ez viszont késlelteti az egyetlen hatásos kezelési módot, a gyógytorna időben való elkezdését.

A fájdalom legtöbbször éjszaka vagy pihenéskor lép fel a keresztcsont tájékán, amely időnként csökken, máskor erősödik, majd hetek, hónapok alatt állandósul. A fájdalom a combokba sugározhat.

A Bechterev kórral (SPA) járó spondilitis
SPA a háti csigolyák ízületeinek a gyulladását jelenti. Amint a gyulladás gyógyul, a csigolyák oldalán kis csontkinövések alakulnak ki, melyek egymáshoz kapcsolják a két szomszédos csigolyát. Ez a folyamat okozhatja a gerincmerevséget. A spondilitisz gyakran a gerincoszlop alsó végén kezdődik. A fájdalom a csípő vagy a térdízületekben is elkezdődhet. A betegség kezdetének ideje általában a 24 éves kor. Háromszor gyakoribb férfiaknál, mint nőknél. Eleinte még egy tapasztalt orvos sem lát elváltozást. Némely esetben csak enyhe fájdalom jelentkezik hónapokon, éveken keresztül. Másoknál nagyobb fájdalom, általános betegségérzés, súlyvesztés, gyors elfáradás jelentkezhet. Ha a spondilitisz jelen van hónapokig vagy évekig, a hátgerinc alsó része az ágyéki részen elmerevedhet. A betegség ilyenkor kialszik és a fájdalom csökken - ekkorra a beteg körülbelül 50 éves, vagy efölötti korban van. A gerinc felső része és a nyak gyakran változás nélküli marad, de a felső háti rész fokozatosan meggörbülhet és a beteg púpossá válik. Ha a beteg szeme piros lesz, begyullad, azonnal kórházba kell menni a szemészeti osztályra. Néha más ízületeket is érint a spondilitisz, így a csípőt, a térdet vagy a bokát, amely fájdalmas, megduzzad, és később merevvé válik. A mellkas is merevvé válhat, de a légzés még lehetséges

További panaszok és tünetek: a csípőízületben, a szeméremcsontban, vagy más nagy ízületben szintén gyulladás és fájdalom léphet fel. A beteg háta, dereka merev, egyre kevésbé tud lehajolni, a mellkas tágulása korlátozott, a hát görbültté válik. Ha már a gerinc teljes hossza összecsontosodott, akkor mindenféle mozgás - fordulás, fejfordítás, hajolás - kivitelezhetetlen lesz a beteg számára. Ez egy gyulladásos ízületi betegség, mely főként a gerincet érinti, és annak teljes elmerevedéséhez vezethet. A gerinccsigolyák közötti ízületek és szalagok fokozatosan elmeszesednek, emiatt 10-15 évvel az első tünetek felléptét követően, ún. bambusznádgerinc, más néven "botmerev gerinc" alakul ki (ábra).

További általános tünetek
hőemelkedés, étvágytalanság, testsúlycsökkenés, fáradékonyság.
Természetesen a Bechterew-kór az egész szervezetet érinti, nem csupán a csontrendszert és az ízületeket. Emiatt a lehetséges tünetek skálája szélesedik. A betegek mintegy negyedében fellép valamilyen egyéb, nem a mozgásszerveket érintő tünet.

A tünetek lefolyása általában nem folyamatos, sokkal inkább jellemző az autoimmun-betegségekhez hasonló hullámzás: hol súlyosabbak, hol alig észlelhetőek, akut és tünetmentes periódusok válthatják egymást.

Számos ízületi megbetegedést az immunrendszer hibás programozása váltja ki. Az immunrendszer ilyenkor az ízületek részeit tévesen bakteriális fertőzésként ismeri fel és megtámadja azokat. Ennek a következménye, hogy olyan immunrendszeri sejtekké válnak, amelyek benyomulnak az ízületekbe, és ott gyulladást idéznek elő. Ezek a folyamatok vezethetnek olyan megbetegedésekhez, mint az artritisz vagy a Bechterew-kór, melynél az utolsó stádiumban a csigolyatestek egymásba olvadhatnak. Ez komoly betegség, és sokan az eleinte enyhe tünetek miatt nem is tudnak róla.

A spondylitis ankylopoeticának (Bechterev kór) nem ismert az oka, bár úgy tűnik, hogy genetikai tényezők vesznek részt benne. Különösen azoknál az embereknél, akiknek van egy HLA-B27 nevű génjük amely jelentősen megnöveli a spondylitis ankylopoetica kialakulásának kockázata. A spondylitis ankylopoeticában szenvedő emberek többségének van HLA-B27 génje. Sok olyan embernél, aki rendelkezik ugyan ezzel a génnel, azonban ez a betegség soha nem alakul ki.
A HLA-B27 vizsgálata abban az esetben javasolt, ha Önnél az ízületi gyulladás gyanúját felvető idült ízületi fájdalom, merevség vagy gyulladás van jelen, amely kifejezetten egy-egy testtájékra, például a derékra, a csípőre vagy a nyakra korlátozódik. HLA-B27 vizsgálata itt:
https://www.synlab.hu/lakossagi/vizsgalat/hla-b27-meghatarozas. A vizsgálat ára: 18.500 Ft
https://www.gellertlabor.hu/laborvizsgalat-csomag/308

A betegség diagnosztizálása
A keresztcsonti- és csigolya elváltozások kimutatása a betegség első hónapjaiban, elsősorban CT- és MR-vizsgálattal lehetséges. Idővel az ízületek és gerincszalagok elmeszesedése, a gerinc bambusznádszerű elmerevedése már röntgenvizsgálattal is kimutathatóvá válik.

A fizikális vizsgálatok nagyon sokat segítenek a gerinc merevségi fokának megállapításában. Az orvos a beteg előrehajlásakor megméri a kéz ujjainak a földtől való távolságát, a mellkas körfogatát be- és kilégzéskor, valamint egyes gerinccsigolyák egymástól való távolságát álló és előrehajló helyzetben.
http://nelegybeteg.hu/tanulmany-gerinc-gyogyaszat.php

A Bechterew-kór terápiája és kezelése
A betegség lassan a gerincoszlop teljes elmerevedéséhez vezet, és a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható. Azonban időben elkezdett gyógytornával, az otthon végzendő tartási- és légzési gyakorlatok elsajátításával, és rendszeres, következetes gyakorlásával nagymértékben lassítható a folyamat, a munkaképesség tovább fenntartható, a teljes rokkantság megelőzhető. A víz alatti tornagyakorlatok is jó eredményekkel kecsegtetnek.
A nyújtás mindenki számára fontos, és különösen előnyös, ha spondylitis ankylopoetica van. Szánjon időt a könnyű, kíméletes nyújtásra - még azokon a napokon is, amikor nem gyakorol. Jó alkalom erre a meleg zuhany vagy fürdés után. Az éjszakai nyújtás segíthet az alvásban.
A beteg sokat szenved a fájdalomtól bár ritkán az is előfordul, hogy fájdalom nélkül alakul ki a súlyos mozgáskorlátozottság, ezért fájdalomcsillapítók szedésére is gyakran szükség van, de lehetőleg csak az éjszakai pihenés lehetővé tételére, és nem folyamatosan! Ritkán korrekciós gerincműtét, csípőízületi protézis-beültetés is szóba jön.

A Bechterew-kór nem gyógyítható, azonban megfelelő és folyamatos kezeléssel a tünetek sikeresen csökkenthetők.
A kezelés segíthet a csontok megmerevedésének és összenövésének lassításában is.
A legtöbb esetben a kezelés az alábbi 3 eljárás keveréke:
A Bechterew-kór kezelése:

https://www.27sello.hu/fajdalomterapia/bechterew-kor#tab-con-26

Mielőbb meg kell kezdeni az aktív gyógytornát és a nem-szteroid gyulladás gátlókkal való kezelést. Az eddigi adatok szerint ezek is hatásosan lassítják a betegség előrehaladását. A más ízületi gyulladásokban alkalmazott szteroid és betegségmódosító gyógyszerek erre nem képesek. A nem-szteroidok hatástalansága esetén a biológiai terápia készítményeit kell alkalmazni. Ezek a betegséget fenntartó hírvivőt, a tumornekrózis faktort (TNF) közömbösítik. A betegség gyulladásos összetevőjét hatásosan gátolják, ezáltal a csontosodási következményeket is fékezik. A biológiai terápia időszakának beköszöntével új horizont nyílt a betegek előtt, hiszen a gyulladásos folyamatban központi szerepet játszó molekula célzott gátlásával valóban el lehet érni a betegség aktivitásának csökkenését, a beteg teljes életet élhet.

A dohányzás különösen veszélyes Bechterew-kórban szenvedők számára. Jelentősen csökkenti az amúgy is beszűkült légző kapacitást, elősegíti a tüdőcsúcsokban az üregképződést és a gombás fertőzést. Erős dohányzás esetén a Bechterew-kór legsúlyosabb komplikációjával a cor pulmonale-val is fokozottabban kell számolnunk.

Csigolya összeroppanás
A csontritkulásos csigolya összeroppanás nagyon gyakran nem kerül felismerésre. Ennek az oka az, hogy a derék vagy háttájéki fájdalmat kopásos eredetűnek tartják. Felmérések szerint csak mintegy 30%-ra derül fény és mindössze 10% kerül kórházi kezelésre.

A betegség kezelése
Az esetek zömében nem műtéti. A teendők közül a legfontosabb a megfelelő fájdalomcsillapítás. Néhány napos fekvés hasznos lehet, de nem kötelező. Műanyag fűző (korzett) viselése hasznos lehet, de nem elengedhetetlen. Az esetek zömében néhány nap elteltével csillapodnak a beteg fájdalmai és megkezdődhet a gyógytorna, mely segít megerősíteni a gerinc körüli mély izomzatot, ami igen fontos.
Műtéti beavatkozásra csak ritkán van szükség. A betegek mintegy 1/3 - nál fájdalom marad vissza. Ezeknél a betegeknél megfontolandó az esetleges beavatkozás.

Milyen vizsgálatok mutatják ki?
CT, MR vizsgálat szükséges, a csontritkulás kimutatására: a csontsűrűség vizsgálatot használják: ez az úgynevezett DEXA vizsgálat ((Dual Energy X-ray Absorption) (foto) Azt, hogy az egyén BMD-értéke mennyiben tér el az átlagtól, a Z-score mutatja meg. A terápia beállítás szempontjából azonban az úgynevezett T-score érték a fontosabb. A Z-score tehát az átlaghoz viszonyít, a T-score pedig a csúcs csonttömeghez. Akinek például mínusz 2,4 a T-score értéke, annak gyakorlatilag már csontritkulása van, de még csak D3-vitamin- és kalciumpótlásra kap javaslatot.
https://www.egeszsegtukor.hu/noi-tukor/kerdezz-felelek-a-csontsurusegmeresrol.html
A csonttömeg csökkenése évente 3-4% is lehet. Ezért a gerincoszlop évente körülbelül 3 mm-rel rövidül. A szerves kalcium kiemelten fontos a klimaxon áteső nők számára, mivel a női hormonok befolyásolják a csontsűrűséget.

Az ágyékcsigolyának jellemzői és törési veszélye
Előfordulhat a lumbális gerinc csigolya törése, a szerkezet épségének megsértése. Ennek oka lehet a biztonsági szabályok be nem tartása és/vagy a mozgásszervi rendszer különböző betegségei, a tápanyagok hiánya, a gerinc túlzott terhelése.
A fő tünetek a kifejezett fájdalom és a sérült terület korlátozott mobilitása, kiterjedve az alsó végtagokra.
A torna segít javítani a vérkeringést és a mobilitást. Az első héten a légzési kapacitás javítására helyezik a hangsúlyt, a hatás a szív és a hát izmaira is kiterjed.
A masszázs segít megelőzni a zsibbadást. A sérült területek stimulálása javítja a vérkeringést és a szövetek regenerálódását.

Porckorongsérv kezelése
Dekompresszió elve: ha a csigolyatesteket elkezdjük távolítani egymástól, akkor a köztük lévő porckorongokban a belső nyomás lecsökken. A belül csökkenő nyomás (vákuum) egy szívó hatást fog kifejteni a porckorong kiboltosult részére. A szívó hatás egyrészt felgyorsítja a porckorong csigolyák felőli vízfelvételét és anyagcseréjét, másrészt a kitüremkedett zselés anyagot, a nucleus pulposust a szegmentum közepe felé visszahúzza, így a sérves állapot és annak tünetei enyhülnek, megszűnhetnek. Fontos hangsúlyozni, hogy nem tüneti, hanem a probléma okát megszüntető kezelésről van szó!

A gerinc nyújtása a csigolyák távolítása egymástól az egyetlen módja:
A porckorongsérv, gerincsérv kezelésének
A rendellenes porckorong helyreállításának
Az egészséges gerinc megőrzésének
Az esetleges sérülések, becsípődések elkerülésének
A gyorsabb felépüléshez vezető útnak
A DOC dekompressziós ágy (ábra) erre hivatott. Kezeléseinket országos szinten a legkedvezőbb áron végezzük!
Ajánljuk:
Minden porckorongsérvvel (gerincsérvvel) küszködő betegnek
Akiknek már volt idegbecsípődése, lumbágója, isiásza melyek az első figyelmeztető jelek
Aki már teljesen elkeseredett a gerincét illetően
Aki nyitott az új speciális kezelési módszerekre
Aki a gerincsérvet gyógyító összes tudást és technikai megoldást egy helyen szeretné megkapni
https://www.jogerinc.com/budapest/fooldal/

Gerincsérvnél lézeres porckorong beavatkozás
*a beteg súlyos derékfájdalomtól szenved a porckorongsérv (gerincsérv) következtében.
*Olyan fájdalom esetében, amely nem enyhül több hetes konzervatív terápia (infúziós kezelés, gyógytorna, gyógy masszázs) ellenére sem.

A beavatkozás előnyei

https://medicoverkorhaz.hu/mutet/ortopediai-mutet/porckorong-dekompresszio-pldd/

Csigolya összeroppanása
A kompressziós csigolya összeroppanás hátterében leggyakrabban csontritkulás áll, de emellett gyakori, hogy a törés oka valamely daganat csontáttéte vagy maga a csont tumor. Csontritkulásnál csigolya összeroppanásra főleg akkor kell gondolni, hogyha a beteg idős, és a trauma kis erőbehatással járt, vagy a beteg nem is emlékszik arra, hogy trauma érte, mégis erős hátfájdalomra panaszkodik. Fiatalabb hölgyekben gyakran valamely gyógyult daganat (melldaganat) után évekkel jelentkező hátfájdalom és negatív csontritkulási lelet hívhatja fel a figyelmet az áttét jelenlétére.

A folyamat kialakulásában elsődleges, hogy a kóros és az ép csontszerkezetű csigolyák ugyanakkora nagyságú erő behatására eltérően reagálnak. Amíg a normál csontszerkezetű csigolya csak nagy erő hatására törik, és nagyobb eséllyel okoz kompressziót az idegelemeken; addig a kóros csigolyatest már kis erőbehatásra is törik, és magába roppan, magasságát veszti.

Mik a tünetek?
A csigolya összeroppanás vezető tünete az erős helyi fájdalom, amely fekvésre enyhül, terhelésre fokozódik. Emellett légzési nehézség, étvágytalanság, alvászavar, valamint hasi panaszok, valamint esetenként székrekedés (obstipáció) is felléphet. A beteg helyzetváltoztatásra igen nehezen képes, leginkább a fekvő helyzetből való felülés megterhelő. A beteg vizsgálatakor feltűnhet a gerinc alaki rendellenessége, a háti görbület.
https://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/23708/csigolyaosszeroppanas

Biológiai terápia
A biológiai terápiás készítmények injekciós, vagy infúziós formában állnak rendelkezésre. Ez azért van, mert a fehérjemolekuláknak, ahhoz hogy szerkezetüket, funkciójukat megőrizzék, speciális környezetben kell oldva lenniük, így tabletta formájában fixálva elveszítenék hatásukat. Mindezek mellett hűtve kell őket tárolni a beadásig. A magas fejlesztési és előállítási költségük miatt egy beteg havi kezelése több százezer forintba kerül, de szerencsére Magyarországon a társadalombiztosítás teljes mértékben támogatja ezt a rászoruló betegeknek.
https://bmm.hu/panaszok/bechterew-kor/

A biológiai terápiás fehérjéket baktériumokkal termeltetik. A baktériumsejtbe kívülről mesterségesen bejuttatják a termelendő fehérjéhez mintául szolgáló genetikai anyagot (DNS), és a baktériumsejt ezt nem „tudva” ezután gyártja rendületlenül az orvosi alkalmazáshoz szükséges fehérjét. A baktériumok milliárdjai által termelt fehérjékkel teli oldatot több lépésből álló folyamatban tisztítják meg, míg csak a számunkra fontos fehérjét tartalmazó oldathoz jutunk. immunrendszer valamilyen mértékben gyengül és így komoly esély van a gyulladás jelentős csökkenésére, megszűnésére és a betegség nyugalomba kerülésére. A betegek kis része rosszul reagál a kezelésre, gyulladásos panaszaik nem mérséklődnek, őnáluk egy adott idő eltelte után másik fajta biológiai terápia adása szokott történni, amíg a kívánt hatást – a gyulladásmentes állapotot - el nem érjük.
A biológiai terápiás készítmények injekciós, vagy infúziós formában állnak rendelkezésre. Hűtve kell őket tárolni a beadásig. A magas fejlesztési és előállítási költségük miatt egy beteg havi kezelése több százezer forintba kerül, de szerencsére Magyarországon a társadalombiztosítás teljes mértékben támogatja ezt a rászoruló betegeknek. Az immunrendszer valamilyen mértékben gyengül, és így komoly esély van a gyulladás jelentős csökkenésére, megszűnésére és a betegség nyugalomba kerülésére. A betegek kis része rosszul reagál a kezelésre, gyulladásos panaszaik nem mérséklődnek, őnáluk egy adott idő eltelte után másik fajta biológiai terápia adása szokott történni, amíg a kívánt hatást – a gyulladásmentes állapotot - el nem érjük.
Bár a biológiai terápiák alkalmazása az immunszuppresszió miatt némi rizikóval és szoros orvosi kontroll szükségességével jár, a gyógyszer markáns gyulladáscsökkentő hatékonysága messze meghaladja a kockázat mértékét és új esélyt ad a kezelendő betegnek a teljes életre.
https://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/15014/tudnivalok-a-biologiai-terapiakrol

A nem megfelelő alvási pozíció korrigálása

Kezelés
A Bechterew kórra nincs gyógymód. Egyedüli kezelés a fájdalomcsillapítás s a gyulladás gátló tabletták. Meleg párna vagy meleg vizes palack alkalmazása az ízületekre csökkenti a fájdalmat és a merevséget. A kora reggeli merevséget oldhatja a meleg fürdő, gyakorlatok végzése, vagy este egy hosszú hatású fájdalomcsillapító tabletta bevétele.

Légzés gyakorlatok
A gyakorlatok elősegíthetik, hogy a tüdő működése minél tovább kielégítő legyen. Feküdjön a hátán és lélegezzen ki és be 10 alkalommal úgy, hogy teljesen töltse meg a tüdejét levegővel, majd teljesen fújja ki a levegőt. Ismételje meg óránként egész nap. Ha ettől szédülést érez, lélegezzen óvatosan úgy, hogy a kezét a szája elé teszi és így fújja ki a levegőt. Léggömb felfújása vagy fúvós hangszeren játszás szintén jó gyakorlat a tüdő munkájának megsegítésére
A kezelés része a kondíció fenntartása és a jó testtartás. A megfelelő testtartás üléskor, fekvéskor, álláskor igen fontos, hogy megelőzzük a gerinc begörbülését. Az egyenes testtartás, amennyire lehetséges, fontos és üléskor kemény, egyenes háttámlájú széket kell használni, nem puha és alacsony széket. Ne görnyedjen meg, ha áll, vagy ül, és gyakran változtasson a helyzetén. Gondoljon folyamatosan a helyes testtartásra, ha áll, ül vagy sétál. Az a foglalkozás a legmegfelelőbb, ami üléssel, állással, járkálással egyaránt jár. Kerülni kell az olyan munkát, ami meggörnyedéssel vagy nehéz terhek cipelésével jár.

Figyelmeztetés
Fűzök viselése Bechterew kórban rontja a betegséget. Ezek megakadályozzák, hogy a saját hátizmok erősödjenek és ez további merevséghez vezet. A gerinc manipulációja (kézzel történő csigolya helyrerakása) veszélyes, különösen a nyakon. Aktív gyakorlatok, melyek a gerinc mozgását fenntartják, megakadályozhatják, hogy az ízületek lemerevedjenek, illetve fixálódjanak. Bármilyen gyakorlat jó a spondilitiszre. Az úszás jól megmozgat minden ízületet és izmot anélkül, hogy terhelné.
Igen fontos, hogy a gerincet megóvjuk attól, hogy púpos pozícióban merevedjen meg, ezért laposan, párna nélkül, háton kell feküdni éjszaka. Az ágy legyen kemény alapú, lapos, még akkor is, ha nem aktív a spondilitisz. Ha az ágy túl puha, egy deszkát vagy ajtót kell az ágyra tenni, vagy a matracot a padlóra. Minden reggel, délben és este 20-20 percet kell hason feküdni. Ez megakadályozza, hogy a hát és a csípők meghajoljanak. A spondilitisz hagyhat némi fájdalmat és merevséget a hátban. Hosszabb időbe telhet, amíg a tünetek jönnek és elmúlnak. A végén általában a betegség megállapodik. A legtöbb hátfájós betegnek nem Bechterew kórja van, csak egy, a hátukra lokalizált túlterhelése.
http://www.doki.net/tarsasag/upload/mra/document/SPONDILITISZ_ANKOLOPETIKA.htm

Az orvos a vizsgálat során felveszi a kórtörténetet, kikérdezi a panaszokat és tüneteket, valamint fizikai vizsgálatot végez. Szükséges lehet idegvezetési vizsgálatok vagy képalkotó vizsgálatok (RTG vagy CT-vizsgálatokat) végzésére is a kiváltó ok azonosítása érdekében.
Forrás: Medical News Today: What Can Cause Morning Back Pain?