Fahéj.  Nem mindegy Cassia vagy Ceyloni


Prológus

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fah%C3%A9j


Általános megállapítás

A fahéj erős gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően hatékonyan védi szív- és érrendszerünket a fertőzésektől, gyulladásoktól, gátolja a vérrögök kialakulását az artériákban. Másik fontos tulajdonsága, hogy csökkenti a vér rossz koleszterin szintjét (LDL-koleszterin), ez által segít megelőzni a szívbetegségek kifejlődését.

Ízületi gyulladások

A fahéj harcol a „rossz koleszterin” ellen és jelentősen csökkenti az általános koleszterinszintet.

Magyarázat

Limfóma a nyirokrendszer rosszindulatú daganata. A limfóma az ötödik leggyakoribb daganat (az emlő, tüdő, emésztőszervi, és a prosztata illetve petefészek rák után).

http://www.webbeteg.hu/cikkek/leukemia_limfoma/9336/limfoma


A fahéj erős gyulladáscsökkentő tulajdonsága segít csökkenteni az agy belső szöveteinek állandó gyulladásait, így védelmet nyújt több idegrendszeri probléma ellen. Ez a természetes és erős hatóanyag több neurodegeneratív betegség, például az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a sclerosis multiplex, az agydaganatok és az agyhártyagyulladás kialakulását képes megelőzni vagy visszafordítani.


Forrás: Dr Tihanyi  LVelünk történt

Az esztétikus csomagolású „Lucullus” Örölt Fahéj, „Szilas food a Fűszerfutár” felirattal 20g nettó tömeggel jelenik meg az árusító polcokon. A zacskó hátoldalán ez a felirat áll: Csomagolja Szilasfood Kft Kistarcsa.

Érdeklődésemre a cég illetékes szakembere annyit mondott, hogy Németországból importálják. Arra vonatkozóan, hogy a fahéj őrlemény kasszia vagy ceyloni nem tudott kérdésemre válaszolni.

Az illetékes válaszadó azt azért elmondta nekem, hogy ha félek attól, hogy a kumarin tartalma magas, akkor inkább ne vásároljam a terméket.


Amikor feleségem Judit a Múzeum krt-i Bioboltban fahéjat vásárolt mondta az eladónak, hogy csak ceylonit szeretne venni. Az eladó erre megsértődve azt mondta, hogy „kérem Asszonyom,  mi kínai fahéjat sohasem árultunk és nem is fogunk árulni. Ez egy Biobolt!” 


Cassia fahéj veszélyei

Egy teás kis kanál cassia fahéj kumarin tartalma meghaladja  az elfogadhatóság felső határát

One teaspoon of cassia cinnamon powder therefore contains 5.8 to 12.1 mg of coumarin, which may be above the tolerable daily intake value

 High daily intakes of cinnamon: Health risk cannot be ruled out. BfR Health Assessment No. 044/2006, 18 August 2006


Cinnamon Cassia tartalmazó készítményeknél figyelmeztető szöveget is fel kell tüntetni a dobozokon, miszerint antikoaguláns (véralvadás gátló) típusú gyógyszerek szedése esetén ill. hormon szubsztitúciós terápiában kerülendő az alkalmazása

A Cassia kumarin tartalma a Ceyloni fahéjnak több mint tízszerese: 7%! Ott a bökkenő, hogy az élelmiszeriparban szinte csak Cassiát használnak, mert az jóval olcsóbb


 A tudósok a szervezet által maximálisan tolerálható kumarin mennyiségét 0,1 mg -ban határozták meg testsúly kilogrammonként, azaz például egy 60 kilós ember 6 mg kumarint fogyaszthat még naponta büntetlenül.

Ceyloni fahéj kumarin tartalma 0.6%. Ez azt jelenti, hogy Ceyloni fahéjból 1g-ot (ezer mg-ot) ehet az ember napi rendszerességgel. Ne feledjük azonban, hogy egy elég intenzív fűszerről van szó, ráadásul igen kevesen fogyasztják naponta, hacsak nem gyógyászati célból. A Ceylonitól tehát nincs félnivalónk.


Cassia fahéj már más eset, mert ott ugyanaz a személy már 0,086g, azaz 86 mg fahéj elfogyasztásával eléri a napi maximálisan elfogyasztható mennyiséget.


Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) 2004-ben a kumarinra vonatkozó elfogadható napi beviteli értéket (TDI): 0,1 mg/ttkg/nap-ban határozta meg. A kumarint 2 mg/kg koncentrációban tartalmazó élelmiszerekből egy 60 kg testtömegű átlagos fogyasztónak összesen 3 kg-ot kell ennie ahhoz, hogy a napi bevitel az egészségügyi határértéket meghaladja  


A cassia fahéj fogyasztását a magas kumarin tartalma miatt nem tanácsolják

Cassia cinnamon contains higher levels of coumarin. For this reason, it is not advisable to consume large quantities of it over prolonged periods of time.

http://www.bfr.bund.de/en/faq_on_coumarin_in_cinnamon_and_other_foods-8487.html


Cassia fahéj máj és vese problémát okozhat

A cassia kumarin tartalma  reagálhat különböző gyógyszerekkel (Algopirin, Quarelin, Demalgon, Germicid)

Paracetamol másnéven acetaminophen (Coldrex, Panadol, Rubophen, Grippostad, Efferalgan,, Mexalen, Ben-U-Ron, Paracetamol, Paramax, Béres Febrilin, Neocitran, Vicetamol, Rhinoval, Miralgin, Saridon,). Miért is e felsorolás? Az ok: náthára, influenzára, fejfájásra, ízületi fájdalmakra, izomfájdalmakra, stb. ezt ajánlják, ezek az un. "modern" készítmények.


If youre sensitive to coumarin and consume too much cassia cinnamon, it can cause liver disease or make your condition worse if you already have liver problems.

 Cassia cinnamon has the potential to interact with a variety of different medications, including those used to control diabetes. Don't take it if you use any medication that can harm the liver, including acetaminophen. You should not mix cinnamon supplements with herbs that affect the liver or lower blood sugar. A partial list of these herbs includes red yeast, fenugreek, garlic and ginseng, according to MedlinePlus

http://healthyeating.sfgate.com/much-cinnamon-bad-you-9816.htmlFahéj hatásai

According to research published in the journal Molecular Biology, chronic inflammation plays a major role in the development of various neurodegenerative diseases, including Alzheimer's disease, Parkinson's disease, multiple sclerosis, brain tumor, and meningitis.


 

Kumarin szerkezeti képleteBoost Brain Function

Javítja a kognitív funkciót

The scent of cinnamon boosts brain function, according to research presented at the 2004 annual meeting of the Association for Chemoreception Sciences.

In addition to potentially boosting cognitive function, cinnamaldehyde and epicatechin, two compounds found in cinnamon, have an inhibitory effect on the aggregation of a particular protein called tau. Tau plays a large role in the structure and function of neurons.

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/11/09/surprising-cinnamon-benefits.aspx#_edn20


Kardiovaszkuláris hatás 

Csökkenti a koleszterinszintet, és véd az infarktus ellen. Akik már átestek infarktuson, és rendszeresen fogyasztják ezt a keveréket, nagy az esélyük arra, hogy a következő roham nem, vagy csak később következik be. Amerikában és Kanadában ezzel gyógyítják azokat a betegeket, akiknek koruk miatt ereik már nem annyira rugalmasak. A méz és a fahéj visszaadja az erek rugalmasságát. .Könnyíti a légzést és erősíti a szív munkáját.


méz és a törött fahéj keveréke gyógyítja a gyomorfájdalmat és megakadályozza a gyomorfekély kialakulását.  Egy kanál fahéj 2 kanál mézzel keverve megakadályozza a gyomorsav túlzott termelődését.


Szívbetegség:
A mézet keverje össze törött fahéjjal, és lekvár helyett ezt kenje a kenyérre. Fogyassza
rendszeresen. Csökkenti a koleszterinszintet, és véd az infarktus ellen. Akik már átestek
infarktuson, és rendszeresen fogyasztják ezt a keveréket, nagy az esélyük arra, hogy
következő roham nem, vagy csak később következik be. Ezen kívül könnyíti a légzést és
erősíti a szív munkáját. Amerikában és Kanadában ezzel gyógyítják azokat a betegeket,
akiknek koruk miatt ereik már nem annyira rugalmasak. A méz és a fahéj visszaadja az erek
rugalmasságát.


Koleszterinszint:
Két kanál mézet és három teáskanál törött fahéjat keverjen össze 2 dl forró vízzel. Két órán
belül 10 százalékkal csökkenti a koleszterinszintet. Ha naponta háromszor alkalmazza, a
krónikus magas koleszterinszint lecsökken. Ha naponta fogyaszt mézet, megakadályozza a
koleszterinszint emelkedését.


Gyomorsav

Egy kanál fahéj 2 kanál mézzel keverve megakadályozza a gyomorsav túlzott termelődését.

http://gemencfelsobarnabasmodra.hu/index.php/ahogy-en-csinalom/18-akikre-hallgatok


Vércukorszint csökkentő

The meta-analysis found a significant decrease in blood glucose levels in diabetics as well as a drop in cholesterol. The analysis, which included 10 studies and a total of 543 patients, was published earlier this year in the Annals of Family Medicine. Doses in the studies ranged from 120 milligrams a day to six grams.

http://www.wsj.com/articles/SB10001424052702303376904579135502891970942


Itt van a kutya eltemetve

A ceyloni fahéj sokkal drágább, mint a Cassia. A kumarinról viszont ismeretes, hogy erős méreg, mely az emberi szerveket, például a májat károsíthatja, s mindezen felül állatkísérletek utalnak rákkeltő mivoltára. A svájci Bundesamt für Gesundheit a karácsonyi időszakban figyelmeztetést adott közre, hogy a „lakosság ne vigye túlzásba a fahéjas ételek fogyasztását.

„Kumarin tartalom miatt pedig májkárosodás, vérzékenység léphet fel”


Máj károsodásának a ceyloni fahéj adja a legkisebb kockázatot

If you decide to use a lot of cinnamon, "you do need to use Ceylon because it will lower your risk of liver damage," says Ms. Ginn, who is an education coordinator at the University of Maryland Center for Diabetes and Endocrinology in Baltimore.

A study published earlier this year in the Journal of Agricultural and Food Chemistry tested cinnamon commercially available in the U.S. and found "substantial amounts" of coumarin, a naturally occurring organic compound that can cause liver damage if consumed in excess. The study found only trace amounts of coumarin in Ceylon cinnamon.

http://www.wsj.com/articles/SB10001424052702303376904579135502891970942


Magiszter Doscar Fahéj tabletta 100 db OÉTI 2853/2007

2x1 kapszula/nap Σ1000mg/nap Ceyloni fahéj (Cinnamomum ceylanicum) Az étrend kiegészítő leírás szerint: „ceyloni fahéjból készül, amelynek kumarin tartalma (<15mg/kg), azaz gyakorlatilag 0 (nulla). Így teljes biztonsággal alkalmazható, a kínai fahéjjal (Cinnamomum cassia) szemben

 

-.-.-.-.-.-.-.-.-


Cinnamon néven a hazai Nutrilab forgalmazza          OÉTI 4695/2009

Gyártó: Goerlich Pharma, Németország
4x1 kapszula/nap 60x
Cinnamomum zeylanicum cortex (ceyloni fahéj kéreg por)…
300 mg/ kapszula
Kumarin tartalom: kevesebb, mint 0.015 mg,/ kapszula
Ez azt jelenti, hogy 0,06 mg/nap a kumarin terhelés, szemben a 8 mg/nap határ értékkel 80 kg tömegű személy esetében


Őrölt ceyloni bio fahéj  50 g (német import)

BioABC üzlet

Gyártó: Lebensbaum

Forgalmazó: BioMarket Zrt

Beszerzés: http://www.bioabc.hu/

1053 Budapest V. ker., Múzeum krt. 19.
(A Kálvin tér és az Astoria között, a Központi Antikvárium mellett, 

T.:  317-3043 

ŐKO 01 Biocontroll Hungária

Ár: 895 Ft  50 g

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


This fact sheet provides basic information about cinnamon common names, what the science says, potential side effects and cautions, and resources for more information.

http://www.cinnamonvogue.com/DOWNLOADS/Cinnamon%20Side%20Effects.pdf


A ceyloni fahéj kumarin tartalma előnyösen  rendkívül alacsony

Those who take Cinnamon on a daily basis for dieting or other health reasons should switch to Ceylon Cinnamon, which only has 0.03-0.04% Coumarin. All other types of Cinnamon has high levels (about 0.4-0.8%) Coumarin,  which can cause liver failure if taken daily or in high doses. The Europeans even banned Cassia Cinnamon for a while because of its effects on the liver. 


Itt is olvasható, hogy a kumarin májkárosító

Cinnamonum cassia (Chinese cinnamon) and Cinnamonum verum or Cinnamonum zylencum (Ceylon cinnamon) are two readily available brands of cinnamon in the world. Although both types of cinnamon contain cinnamaldehyde as the major compound, we have seen the presence of coumarin, a hepatotoxic molecule, in Cinnamonum cassia, but not Cinnamonum verum. Furthermore, Cinnamonum cassia contain more styrene, benzene, 1,1-(2-butene-1,4-diyl)bis-, benzene, 1,1-(1,2-cyclobutanediyl)bis-, palmitic acid, stearic acid, 4-phenylbutyl chloride, and (2,3-diphenylcyclopropyl) methyl phenyl sulfoxide, which are present in Cinnamonum verum in negligible amounts


A Cassia vérhígítóként előnyösebb

Cinnamon apparently thins your blood. This blood thinning properties are apparantly particularly high in Cassia Cinnamon, while Ceylon Cinnamon does not seem to thin your blood. This blood thinning property of Cassia Cinnamon helps it in acting as an anti-clotting agent especially for those suffering from heart disease. However care must be taken to NOT to take it with other blood thinning medication which is why Doctors do not recommend taking Cinnamon while taking medication especially blood thinning medication.


Nem kívánatos allergiás reakciókat okozhat

The symptoms usually include a runny nose, watery eyes or soreness of the eyes, shortness of breath (usually by smelling Cinnamon Oil), upset stomach, facial or hand swelling, anaphylactic shock (unusual heartbeat, dizziness, confusion, dizziness, sudden drop in blood pressure) and nausea. 


Mennyiségét tekintve legyen óvatos. Általában 2 heti szünetet kell tartani a szedési ciklusok között

High doses of Cinnamon could be dangerous for those with a heart condition as Cinnamon is known to increase your heart rate. Similarly, undiluted Cinnamon oil can cause rapid heart rates especially in children. Remember Cinnamon oil is especially powerful and should be diluted to less than 2% before use. At those levels it is safe for use by most people.
A Best az egyik legmegbízhatóbb gyártó


Naponta, egészen 6  grammig biztonságosan szedhető  6 héten át


Cinnamon appears to be safe for most people when taken by mouth in amounts up to 6 grams daily for 6 weeks or less.


Tell all your health care providers about any complementary and alternative approaches you use. Give them a full picture of what you do to manage your health. This will help ensure coordinated and safe care. For tips about talking with your health care providers about complementary and alternative medicine,
VITAKING CINNAMON FAHÉJ 350MG KAPSZULA

A Vitaking által forgalmazott fahéj:  Cassia

Kétféle fahéj kapható. A jóízű, finom illatú fahéj Ceylonból származik, ahol egy vadon termő trópusi fa héja adja magát a fűszert. Az illatos fahéj (Cinnamomum verum), népies nevén ceyloni fahéj a sütemények és a capuccino kitűnő kiegészítője. Élettani hatása nem jelentős. Ezzel ellentétben a gyógyászati célú kutatások a kínai fahéj (Cinnamomum cassia) hatását igazolták. A cassia fahéj a kínai hagyományos gyógyászat 50 alapvető gyógynövényének egyike. A fahéj amellett, hogy ételeinket kiválóan ízesíthetjük vele, az egészségre is jó hatással van. A Vitaking Fahéj kapszula az utóbbi, cassia növényt tartalmazza.

http://www.bijobolt.hu/webaruhaz/bijo-termekek/gyogytermekek-etrendkiegeszitok-11/cukorbetegseg-11053/vitaking-cinnamon-fCassia és Ceylon fahéj értékelése

A cassiának magas a mérgező hatású kumarin tartalma. Az EU  szabályozta a tolerálható kumarin mennyiséget  2 g/nap a máj károsodás elkerülésére

The type of cinnamon most commonly used, cassia, contains high levels of coumarin, which can spell trouble for the organ responsible for much of the bodys filtering processes. In fact, the European Union has created guidelines for the maximum content of coumarin in food items.

Meanwhile, Germany's Federal Institute for Risk Assessment has warned that anyone who regularly eats a lot of cassia cinnamon more than two grams (0.07 ounce) a day for a 132-pound adult could be at risk for liver damage


Cassia cinnamon is the one that has been more commonly studied for health benefits; but scientists say that Ceylon cinnamon is likely safer in very high doses than cassia. 


A kumarin a ceyloni fahéjban csak nyomokban van jelen. A cassia fahéj kumarin tartalmát összehasonlítva a ceylonival  azt találták a kutatók, hogy 63x több van a cassiában.

A study published in the Journal of Agricultural and Food Chemistry tested cinnamon commercially available in the U.S. and found "substantial amounts" of coumarin in cassia cinnamon, but only trace amounts of coumarin in Ceylon cinnamon. Research found that on average, cassia cinnamon powder had up to 63 times more coumarin compared to Ceylon cinnamon powder, while cassia cinnamon sticks contained 18 times more than Ceylon cinnamon sticks.


Biztonság szempontjából a ceyloni a jobb.

"From a safety point of view, Ceylon cinnamon is better," concurs cinnamon researcher Ikhlas A. Khan, assistant director for the National Center for Natural Products Research at the University of Mississippi's School of Pharmacy.

Forrás: MNN.com Food & Drink > Healthy Eating

http://www.mnn.com/food/healthy-eating/stories/whats-the-difference-between-ceylon-and-cassia-cinnam


-.-.-.-.-.-.-.-.-


A máj és a vese számára a kumarin toxikus vegyület. A ceyloni fahéj erősen antioxidáns hatású és csökkenti a vérnyomást , mikroba  és parazita ellenes hatású A grépfrutban és a zöldteában lévő antioxidánsokkal azonos vegyületek vannak  a ceyloni fahéjban

Coumarin has also been shown to be toxic to the liver and kidneys, and it may also be carcinogenic, which can negate any health benefits of cinnamon.

Ceylon cinnamon also contains antioxidant compounds called proanthocyanadins. These are similar to the antioxidant compounds found in green tea and grapes. Coumarin-free Ceylon cinnamon may also be beneficial to the liver, according to studies reviewed by "BMC Complementary and Alternative Medicine" in 2013, with no adverse effects to other organ systems. Other benefits may be antimicrobial and anti-parasitic activity, digestive health and blood pressure reduction.


„A Ceyloninál nincsen jobb”

If you are a daily user, it pays to seek out Ceylon, or “true” cinnamon. Even if you do choose the Ceylon variety, more is not necessarily better. Use it in moderation for culinary and medicinal purposes, and monitor any health conditions with your physician. Some bottles of powdered cinnamon may not specify which type it is. Usually Ceylon will be labeled. If you have unlabeled, whole cinnamon sticks -- which are actually the plant bark -- the rolled bark of Ceylon cinnamon will be thinner and multilayered compared to the thicker bark of cassia.

Forrás: The Health Benefits of Ceylon vs. Cassia Cinnamon

by JANINE GRANT  Last Updated: Jun 18, 2015

http://www.livestrong.com/article/516598-the-health-benefits-between-ceylon-cinnamon-and-cassia/


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


Ceylon Cinnamon has one advantage over all other types of Cinnamon. It has ultra low coumarin levels. Coumarin in high doses causes liver failure, so for people who take Cinnamon on a daily basis, Ceylon Cinnamon is the preferred choice.


Több fahéj féleség között a legalacsonyabb kumarin tartalmú a ceyloni

But take a closer look at this university of Mississippi study which shows the high levels of Coumarin in all other types of Cinnamon, except Ceylon Cinnamon. So if you are taking Cinnamon for health reasons, then you must and should switch to Ceylon Cinnamon. The European Food Safety Authority (EFSA) established a tolerable daily intake (TDI) of 0.1 mg/kg body weight for Cinnamon.

All Cassia type Cinnamon are hard and have high levels of Coumarin a substance known to cause liver damage, while Ceylon Cinnamon is the only soft and brittle Cinnamon with ultra low Coumarin levels.


Észak amerikaiak 70%-a Indonéz Cassiát fogyaszt mivel sokkal olcsóbb a ceyloninál

Around 70% of North America uses Cassia Cinnamon. Indonesia is the chief supplier of Cassia Cinnamon. This is because it is much cheaper than Ceylon Cinnamon which tends to be expensive because of the hand crafted process needed to harvest it and roll it in multiple thin layers. 


A német hatóság egy időben tiltotta a cassia használatát

Coumarin is a substance that can cause liver damage or complete failure. Only Ceylon Cinnamon has low levels of Coumarin, while all other varieties of Cinnamon have high levels of Coumarin. At one stage the German government banned Cassia type Cinnamon. But take a closer look at this University of Mississippi study which shows the high levels of Coumarin in all other types of Cinnamon, except Ceylon Cinnamon

http://forum.bulletproof.com/discussion/13184/didnt-know-this-about-cinnamon-ceylon-vs-cassia

 

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


Cinnamomum cassia, or Chinese cinnamon, has a very similar flavor and color, but it does not have the same health benefits,” she explains. “Only Cinnamomum verum provides the health benefits, and this is an expensive spice that is often illicitly substituted with Cinnamomum cassia.”


Veszélyt jelent a nagyobb mennyiségű kumarin fogyasztása  a cassia fahéjban

Since it has a higher concentration of courmarin, which can be harmful in large doses.” Courmarin can cause liver toxicity and have blood-thinning properties, so be sure to talk to your doctor before adding this or any sort of cinnamon to your diet if you are on blood thinners or liver medication.

Only Cinnamomum verum provides the health benefits, and this is an expensive spice that is often illicitly substituted with Cinnamomum cassia.”

http://www.organicauthority.com/health/11-health-benefits-of-cinnamon.htmlTovábbi források