Céklalé és hatása Válasz Olvasómnak  34. rész


Kedves Olvasó levele.

A piros szöveg a cikk szerzőjének korrekciója,  ahogyan írni illett volna.

Üzenet:Tisztelt Zsoldos úr, Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék,hogy a 10 ml cékla szirup napi használata az A, E C vitamin ellátottság szempontjából  ténylegesen hatásos-e és kell-e szünetet tartani, vagy folyamatosan használható e?

Megtisztelő válaszát köszönettel  várom. Tisztelettel H Éva


Válasz


Az InnoPharm Herbal Céklalé szirup céklalé-koncentrátumot, mézet, A-, C- és E-vitamint tartalmaz


vitamintartalom

1 adagban
(10 ml)

RDA*

A-vitamin

400 µg

50,0%

E-vitamin

6 mg

50,0%

C-vitamin

40 mg

50,0%


10 ml szirup/nap (1 adagolóval) foto 0,6 kg cékla levének felel meg!


C-vitamin

Ha  6 óránként beveszünk 5-600 mg-ot, ami napi 1000-1500 mg C-vitamint jelent,   vagy az elnyújtott felszívódású  C-vitaminból  naponta 2x1,5 grammot (2x1500 mg), akkor nagyjából 100 μmo/l  C-vitamin szintet  érhetünk el a vérben.. Ez ajánlható

Hickey S, Roberts H: Ascorbate, The Science of Vitamin  C  Lulu.com. 2004.


A cékla lében a C-vitamin rendkívül kevés


E-vitamin

Olyan E vitamin hatásos, ahol mind a 8 vitamin összetevő jelen van Felnőttek napi E-vitamin szükséglete 400 NE

Nőknek felnőtt korban 15 mg / nap a minimális szükséglete


A cékla lében az E-vitamin rendkívül kevés


A-vitamin

Napi szükséglet 55-60 éves korban stresszes életmód esetén   1000μg


A cékla lében az A-vitamin rendkívül kevésC A - E  vitamin

Bjelakovic G, Nikolova D, Simonetti RG.: Antioxidant supplements for prevention of gastrointestinal cancers A systematic review  and meta-analysis Lancet 2004 Oct 2-8; 364(9441): 1219-1228Cékla léről

A lékúrára alkalmas cékla kizárólag biotermesztésű lehet, amikor a talajt nem kezelik műtrágyával, és a növény leveleit folyamatosan éri napfény. (Dr Balaicza Erika orvos)

A céklában található közismert vörös festékanyag, a betanin csökkenti a tumorok kialakulásának lehetőségét. A céklalé forgalmazók azt állítják, hogy a betanin már néhány hetes kúra után is jelentősen javítja a daganatos, valamint kemoterápián átesett betegek állapotát.

       A céklalé rákellenes hatása nem bizonyított


The results suggest that betanin, the major betacyanin constituent, may play an important role in the cytotoxicity exhibited by the red beetroot extract. Further studies are needed to evaluate the chemopreventive potentials of the beetroot extract when used alone or in combination with doxorubicin to mitigate the toxic side-effects of the latter.

Kapadia GJ1, Azuine MA, Rao GS, Arai T, Iida A, Tokuda H Cytotoxic effect of the red beetroot (Beta vulgaris L.) extract compared to doxorubicin (Adriamycin) in the human prostate (PC-3) and breast (MCF-7) cancer cell lines


A lent hivatkozott tanulmányból is csak az következik, hogy a vastagbélrák esetleg megelőzhető a céklalével A szerzők azt a következtetést vonták le, hogy a cékla lé megelőzheti ezeknek az elváltozásoknak a kialakulását. Viszont itt is szükséges lenne egy nagyobb számú humán kísérlet. 

Klewicka E1, Nowak A, Zduńczyk Z, Cukrowska B, Błasiak J. Protective effect of lactofermented beetroot juice against aberrant crypt foci formation and genotoxicity of fecal water in rats.


A betanin (E162) (más néven céklavörös vagy Beetroot Red) egy vörös színű glükozid, amelyet a céklából állítanak elő. A betanin fény, hő vagy oxigén hatására elbomlik,

Antioxidáns ORAC értéke:1,776 μ mol TE/100g.

USDA Database for the Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods


Összehasonlításul itt mutatom be néhány élelmiszer ORAC értékét, jelezve, hogy a cékla ebből a szempontból   nem kimagasló

Aszalt szilva 5770

Acai bogyó  3800

Gránát alma 3300

Fekete áfonya 2400

Tőzegáfonya 1750

Fokhagyma  1660

Méz 1640

Kelkáposzta 1770

http://www.fogyas.info/ORAC_ORAC-ertek_antioxidans-tartalom.phpHogyan készül a bio céklalé?

A BIO Céklaléhez felhasznált cékla Szabolcsban, a Hámori család bio-gazdaságában termett, amelyből saját feldolgozóüzemükben készítik ezt az italt. A kertészet vezetőjét 2009-ben az év biogazdájává választották, ami önmagában is garancia a kiváló minőségre. Emellett több díjat is magukénak tudhatnak, többek között BIO almalevüket, az "Év bioterméke" közönség díjjal jutalmazták 2004-ben.

1. A céklalé alapanyagául ellenőrzött minőségű céklák szolgálnak
2. A céklát tisztítás után darálják, majd kipréselik.
3. A friss zöldséglé ezután ülepítésre és derítésre kerül.
4. Ezután a bio céklalé, 80 fokon könnyű pasztörizálásra kerül, amely a legkíméletesebb módja a tartósításnak.
5. A bio céklalé, végül még melegen, bag-in-box légmentes csomagolásba kerül, mellyel akár 1 évig is eltartható lesz.

Az így elkészült BIO Céklalé nem tartalmaz semmilyen hozzáadott mesterséges anyagot, tartósítószert, cukrot és vizet sem, csak a 100% préslevet.

Budapesti kapcsolattartó:                                      Miskolci kapcsolattartónk:

Nagy Róbert                                                           Pásztor Zsolt

Tel.: +36-20-2322-400                                                   Tel.: +36-20-3738-986

E-mail: nagy.robert@biosimplex.hu                                E-mail: pasztor.zsolt@biosimplex.hu


 

Amennyiben kérdése merült fel a BlO Céklalével vagy bármelyik másik termékkel kapcsolatban, a +36 203738986, +36 202322400 telefonszámokon vagy az info@biosimplex.hu e-mail címen is érdeklődhet


3 liter dobozban 2850 Ft

Szállítás díja: 990 Ft

Rendelés itt: http://biosimplex.hu/biogyumolcsle

Összegezve


Bio céklaléből a fogyasztás 2 deciliter/nap


Magyarázat Breuss lébőjt kúra

Rudolf Breuss (ejtsd: Brájsz, 1899. - 1990.) osztrák származású természetgyógyász. Breuss a léböjt-kúráját rák és más betegségek ellen dolgozta ki. Megfogalmazása szerint, ha a szervezet nem kap építő tápanyagokat, csak olyat, amelyek a kiválasztáshoz és a lebontáshoz szükségesek, akkor a rákos daganat éhen hal.

Kúrája hatásosan alkalmazható leukémia, reuma, köszvény, ízületi gyulladások, gyomorbántalmak, meszesedések (ér és csont), magas- és alacsony vérnyomás, bronchitis, bőrfertőzések, epe- és májbetegségek, a nemi szervek betegségei (méh, petefészek, prosztata, here), neuralgikus elváltozások, szív- és szembetegségek, hurutos betegségek, vashiány, vészes vérszegénység, vérmérgezés ellen és alkohol-, illetve nikotin elvonókúraként is. A szervezet salakmentesítéseként megelőzésként is alkalmazható.


A kúra időtartama 42 nap. Ezalatt az egyén nem ehet, csak zöldségleveket (céklalé, sárgarépalé, zellerlé, reteklé) és gyógyteákat ihat. A zöldséglevek közül rák esetében a legfontosabb alapanyag a céklalé.