Hölgyek réme: Csontritkulás. Megelőzés, Kezelés, Gyógyítás


Válasz Olvasómnak 39. rész


Kedves Olvasó felkérő levele

Tisztelt Zsoldos Bence Úr!

 Egy ismerősöm ajánlotta a honlapját, nagyon tetszik az oldal, sok az információ. Még tegnap nézegettem be először.

 

Szeretném megkérdezni Öntől, hogy tud-e abban segíteni, hogy a kalciumot milyen formában a jobb bejuttatni a szervezetbe citrát kelát vagy karbonát formában hasznosul jobban? Egyszer a rádióban azt hallottam hogy valamelyik kifejezetten rossz, mert csak lerakódik és meszesedést okoz.  (….) . Tudna segíteni abban, hogy melyik táplálék  kiegészítő lenne a megfelelő csonterősítés céljából, hiszen enyhe osteoporozist állapítottak meg nálam, pedig még csak 42 éves vagyok. A gyermekemnek is meglehetősen gyengék a csontjai, a frissen kinőtt csontfogából könnyedén letört egy darab mikor nekikoccant kicsit a pohár, a körmei is töredeznek, aggódom miatta. 7 éves. Mit tanácsolna?

 

Esetleg ha írt már a témákban, elég ha a linket elküldi nekem mert egyelőre nem találtam meg a honlapján. ha szerepel már valahol akkor elnézést.

 

Köszönöm segítségét. N  Emese


Válasz

A statisztikák szerint Magyarországon  évente

Itt említem meg, hogy a korai klimax jelentős rizikófaktora a csontritkulásnak, a csonttörésnek és a halálozásnak.

 


Elöljáróban beszéljünk egy keveset a kalciumról (Ca)  és a magnéziumról (Mg)

Másrészt a Mg hiánya miatt csökken az oszteoblasztok csontépítő hatása és fokozódik a csontbontó tevékenység.

Vessük mindezt össze azzal, hogy a 2011-ben kiadott hivatalos D-vitamin ajánlás  szintje nevetségesen alacsony. Szakirodalom szerint ugyanis legalább 3000 IU mennyiség napi bevételére lenne szükség.
Bolland MJ. Grey A. Reid IR: Calcium supplements and cardiovascularis risk: 5 years on

The Adv Drug Saf. 2013; 4 (5):199-210.

 

Milyen formában szedjük a Ca-t illetve a Mg-t?

Kalcium-citrát

Ma a legjobban felszívódó és még kapható forma az étrend kiegészítők piacán. Különböző módon mérve azt találták, hogy sokkal jobb hatékonysággal jut a véráramba, mint az egyéb formák.

Nagyjából ötször-tízszer több kalciumhoz jut a szervezetünk azonos mennyiségű kalcium-citrátból, mint a kalcium-karbonát formából. A kalcium-citrát könnyen emészthető és nagyon jó hatásfokkal szívódik fel, ugyanis a felszívódás nem függ a kémhatástól. Alkalmazásakor vesekőképződéstől sem kell tartani, ugyanis a citrát savanyítja a vizeletet, így nem tudnak kiválni a kalciumkövek.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/3849/amit-tudni-kell-a-kalciumrol

 

Kalcium-karbonát

Számtalan néven van kalcium-karbonát forgalomban. A piacon kapható kalcium tartalmú étrend kiegészítők 99%-a ezt tartalmazza. Kalcium-karbonát felszívódása pH-függő, és néhány embernél gyomor-bélrendszeri tüneteket és székrekedést okozhat.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/3849/amit-tudni-kell-a-kalciumrol

http://vitaking.hu/aktualis/haszontalan-kalcium-formak/103

 

Kalcium-kelát

Évekig voltak forgalomban az úgynevezett kelát kötésű kalciumot (és más ásványi-anyagokat is) tartalmazó étrend kiegészítők, amiket aztán a hivatalok betiltottak. Miért is? Ezekben a kalcium kötve volt szervesen aminosavakhoz, amitől a szervezetünk ételnek érzékelte és hajlandó volt megemészteni. Igen jól hasznosuló forma volt ez, de feláldoztuk a gyógyszeripar oltárán.

 

A Ca felszívódását elősegítő Mg

A Chela-Mag B6 egy kiváló minőségű, magnéziumhiány esetén alkalmazható készítmény, ami elnyerte az Albion Gold Medal, a Pharmacy Professors’ Award 2009 (Gyógyszerészek díja) és a Gold Emblem Quality International 2009 díjakat. Egyedülálló és innovatív termék, ami magnéziumot tartalmaz magas bio hasznosulású, hatékony ALBION aminosav kelát formában (melynek hatékonyságát kutatások bizonyítják). A nem organikus magnézium nem tud teljesen felszívódni, ráadásul megköti a belekben a vizet, így az hasmenéshez vezethet


Ca felszívódás

Ahhoz, hogy a kalcium az erekből eljusson a csontokhoz és hatékonyabban beépüljön oda, szükség van K2-vitaminra is.


Elgondolkodtató azonban, hogy ha a szervezet a kevéssel is beéri, akkor, miért javasoljuk például, hogy 1000 mg legyen  a napi Ca   bevitel a szervezetbe? Újfent hangsúlyozzuk, hogy a D-vitamin jelentősen meg tudja növelni a Ca felvételt, amihez  hozzájárul a K2 és a Mg hatása is.Az alábbi táblázatban ugyan nem szerepel, de külön érdemes megemlíteni, hogy a mandula 206 mg, az aszalt gyümölcsök 100 mg Ca-t tartalmaznak de felszívódásuk hatékonysága alacsony 21%A csonterősítés mechanizmusa


A K2-vitaminból sajnálatos módon igen kevés található étrendünkben, ugyanis a legtöbb a legeltetett állatok belsőségeiben és húsában volna található. Csakhogy az állatokat ma már nem legeltetik, hanem szójával, kukoricával és gabonával tömik.

A K2 fő komponense az Mk-7 és további változatok találhatók a jó érett kemény sajtokban is, de a sok sajttal megint vannak bajok (savanyító hatással van a vérre és a szövetekre. A savasság ellensúlyozására a szervezet Ca-ot  áramoltat ki a csontokból).


Élelmiszerből megfelelő mennyiségű K2-vitamint nemigen lehet bevinni. A legbiztosabbnak tűnik tehát az Mk-7 kapszulázott változatának fogyasztása (bár általában fermentált szójából vonják ki, de a fermentált szója kevésbé veszélyes, ill. kapható más formában is), amelyből naponta legalább 100, de inkább 200 μgrammot kell bevinni a csontépülés elősegítésére, ill. a csontritkulás megállítására.

 

K2 vitamin kapszula - csonterősítő, érfalvédő

K2 vitamin (menaquinone-7) 45μg

Ha ön véralvadást, vagy vérrögképződést gátló kezelés alatt áll, vagy vérzési rendellenességtől szenved, konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt szedni kezdené a kapszulát.

Egy nagy létszámú klinikai vizsgálat a "Rotterdam Heart Study", amelyben 4800-an vettek részt kimutatta, hogy sokkal jobb azoknak a szív-érrendszeri állapota, akik táplálkozásuk során nagyobb mennyiségű K vitamint fogyasztanak, mint azoknak, akiknek a táplálékában csak kevés K2-vitamin található. Állatkísérletek tanúsága szerint az erek elmeszesedése visszafordítható.

 

Az említett kísérletek során az érelmeszesedés 37%-os csökkenését figyelték meg K2 vitamin hatására!

Beszerzés

http://drmineral.hu/K2-vitamin-kapszula-csonterosito-erfalvedo-formula

 

Bár a K vitamin szükséges az egészséges véralvadáshoz, túl sok K vitamin bevitele nem növeli meg az abnormális rögképződés kockázatát. Ennek magyarázata az, hogy a K vitamin a koagulációhoz (vérsejtek összetapadásához) szükséges proteint karboxilálja, de ha ez már 100%-ban megtörtént, további K vitamin nem tudja fokozni ezt.

 

Azoknak az embereknek, akik hajlamosak a fokozott rögképződésre, mert pl. mesterséges szívbillentyűvel élnek, pitvar fibrillációban szenvednek, olyan véralvadásgátlót írnak fel, mint a warfarin. Ezek a szerek zavarják a koagulációs fehérje karboxilációját. Akik ilyen gyógyszert szednek, azoknál óvatosan kell a K vitaminnal eljárni.

 

A K2 vitamin biztonságosságát mutatja, hogy Japánban azon a vidéken, ahol sok nattot fogyasztanak, az emberek vérében a K2 vitamin többszörösét találni. Ennek hatására kevésbé ritkul a csontjuk, kevesebb a csonttörés és kevesebb a szívroham. Bár az FDA által ajánlott napi fogyasztás 65 μgramm/nap, a megfelelő véralvadás elérésen túli előnyöket a napi 100 mikrogramm/nap mennyiség biztosítja.

 

Fehérje fogyasztás hatása a csonttömegre

A fehérje fogyasztással arányosan nő a csonttömeg (ábra). A túlzott fehérje fogyasztás (pl. ketogén étrend) fő problémája a Ca hiány. Hiába hatékony ugyanis  a Ca felszívódás, ha nincs mit felszívniRoughead ZK: Influence of Total Diet on Ca Homeostasis In  Weaver CM Heaney RP Raisz LG (eds) Calcium in human health Human Press, Totowa New Jersey 2006: 191-207.Mi járulhat hozzá a csontritkuláshoz?

Oki tényező: 1./ lecsökkent combcsont sűrűség, valamint 2./ inaktivált oszteokalcin (Ca szállító sejtek)  Mindkét tényező a K2 vitamin hiányát jelenti  A K2vitamin pótlásával  a csontleépülés visszafordítható vagy megállítható. Két éves japán vizsgálat kiderítette, hogy a K2 vitamin nem sokat ér D-vitamin nélkül

Ushiroyama L, Ikeda A, Ueki M: Effect of continous combined therapy with vitamin K2 and vitamin D3 on bone mineral density and coagulofibrinolysis function in postmenopausal women  Maturitas 2002 Mar25;41(3): 211-221-


Csontsűrűség vizsgálat: ágyéki gerinc és csípő régió  Referenciaértékek

A témával kapcsolatban néhány problémát említek

 

DEXA-vizsgálat

A vizsgálat során az ágyéki gerinc, a csípő, az alkar csontsűrűségét- és ásványi anyag tartalmát mérjük. A dexa-vizsgálat a teljes test csontsűrűségének és ásványi anyag tartalmának, valamint a zsír illetve lágyszövet tömegének és arányának számítására egyaránt alkalmas maximum 120 kg-os testsúlyig. Az így nyert adatok előrejelzik a töréskockázat valószínűségét. A DEXA-vizsgálat már akkor figyelmeztet a csontritkulás veszélyére, mielőtt az komoly panaszokat okozna, így a megfelelő orvosi kezelés időben, a súlyosabb problémák kialakulása előtt megkezdhető! Ez a vizsgálat a legelterjedtebb, szakmailag javasolt standard eljárás nemcsak a csontritkulás megállapítására, hanem a gondozásba vétel után a kezelés eredményességének, vagy a betegség súlyosbodásának megítélésében is.

A dexa-berendezés a zsír és a lágyszövet (izom) tömegét és arányát is mérni tudja. A testzsír elhelyezkedéséből, az elhízás típusából bizonyos betegségek - pl. a szív és érrendszeri betegség, a cukorbetegség -, rizikója már korán megállapítható. A teljes testösszetétel vizsgálatával a testedzés hatása, a zsír-izom arányának változása is pontosan mérhetővé válik, így objektív választ kaphatunk az elvégzett munka eredményességére. A karon, a törzsön, a lábakon pontosan megadható a zsír % csökkenése, valamint az izomtömeg növekedése számszerűen, grammban, így pontos képet tudunk adni a testfelépítésről.

 

Csont sűrűségnek az egységnyi felületű csont ásványi anyag tartalmát nevezzük, mértékegysége g/cm2. (Vagyis nem a fizikai értelemben vett, térfogategységre számított sűrűséget mérjük, hiszen annak mértékegysége g/cm3.) A csontsűrűség mérése alapján lehetséges a törési kockázat becslése, a betegség nyomon követése, ill. a bevezetett terápia hatásosságának lemérése.

A mérés során meghatározzák a vizsgált csont ásványi anyag tartalmát (BMC = Bone Mineral Content) és sürűségét (BMD = Bone Mineral Density). A mért sűrűségértéket összehasonlítják, az azonos nemű fiatal egyének csúcs-csontsűrűségével, és az attól való eltérést szórásegységben (SD) határozzuk meg. Az így kapott értéket T-score-nak nevezzük. A T-score a törési rizikó nagyságát mutatja. 1 SD eltérés megduplázza a törési rizikó nagyságát.

 

Értékelése:

1 SD még normálisnak tekinthető,

1 és – 2,5 SD csökkent csontsűrűség (osteopenia)

2,5 SD alatt osteoporosis


A csontritkulás megértéséhez tekintsük át a csont szerkezetét

Csont szerkezete

a./ Csontképző sejtek (osteoblastok), a csont növekedésének és átépülésének a helyén fordulnak elő.

b./ Csontfaló sejtek (osteoclastok), a csontfelszívódás helyén fordulnak elő. Működésük következtében a csont felszínén (kimaródás) bemélyedés  jön létre. 

               Csontépítő sejtek osteoblastok

                       Csontfaló sejtek (osteoclastok)


Nőknél megfigyelték, hogy a menopauza után a csontritkulás kialakulásának esélye igen nagy; ez valószínűsíthetően az ösztrogén hormon megszűnésének következtében alakul ki, bár a pontos mechanizmus még nem tisztázott.Étrend kiegészítők csontritkulás eseténCalciTrio® kombináltan tartalmaz három kulcsfontosságú tápanyagot, amire szükség van a normál csontozat fenntartásához:
 kalciumot,
 D-vitamint,
 és természetes K2-vitamint.A Calcitrio összetétele (táblázat)Hatóanyagok:

Hatóanyagok mennyisége
2 filmtablettában

Felnőttek számára ajánlott
napi beviteli mennyiség %

Kalcium
(kalcium karbonát)

500 mg

63%

K2-vitamin
(természetes menakinon-7)

45 µg

60%

D3-vitamin

25 µg (1000 NE)

500%


A CalciTrio® filmtabletta kapható a patikákban, a DM drogériákban,

Fogyasztói ára: 1799Ft / 30db és 2599Ft / 60db


Megjegyzem, hogy a Ca-karbonát (CaCO3   ) szervetlen és a felszívódás mértéke is emiatt kis mértékű  

A legújabb vizsgálatok szerint a K2-vitamin a csontképző folyamatok egyik legfontosabb szereplője.

Bár 80 éve ismerik, csak a közelmúltban ismerték fel, hogy milyen jelentős szerepet játszik a kalcium csontokba épülésében.

A CalciTrio® különösen ajánlott 35 év feletti nőknek


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Chela-Calcium D3

Szerves kötésű Ca

A kalcium legjobban hasznosuló formáját kínáljuk D3-vitaminnal! Az ALBION® világszabadalommal védett, Albical™ aminosav kelát bevonatot tartalmazó kalcium, egyedülálló sejtszintű felszívódással bír.Fontos  megjegyezni, hogy a kalciumot a szervezet képtelen elegendő D3-vitamin nélkül felszívni és kizárólag szerves formában tudja azt hasznosítani. Gyors, sejtszintű felszívódás 
a kelátkötésnek köszönhetően!

A kalciumot napi rendszerességgel, a szervezet számára hasznosuló, szerves formában pótolni kell. A kalcium csökkentheti a vastagbélrák veszélyét azáltal, hogy közömbösíti az epesavakat, és megakadályozza azok vastagbélbe kerülését. A szerves kalcium hatékonyan csökkenti az allergiás reakciókat.


 A szervezet sav-bázis egyensúlyának felborulása a szervezetet arra kényszeríti, hogy a savak közömbösítésére kalciumot vonjon el a csontozatból (csontritkulás) és a fogakból (fogszuvasodás).

Ennek az elemnek a magas biohasznosulású formája (szerves kalcium) kiemelten fontos a klimaxon áteső nők számára, mivel a női hormonok befolyásolják a csontsűrűséget.

A gyerekek és tinédzserek esetében a növekedési periódus alatt, valamint a 35 év alatti emberek esetében is, hiszen ha túl alacsony a kalcium ellátottságuk, az korlátozhatja a csontszövetek megfelelő fejlődését, és a jövőben meggyorsíthatja a csontritkulás jellemvonásainak megjelenését. A kalcium nagyon fontos szerepet játszik a csontsérülések után felépülési folyamatok során.


Összetétel:
Hatóanyagok a napi adagban

1 kapszula

3 kapszula
Kelátkötésű, szerves kalcium ALBICAL™

1076 mg

3228 mg

ebből kalcium

280 mg (35% *)

840 mg (105%*)

D3-vitamin

1,67µg (33% *)

5 µg (100% *)

*RDA%


Felhasználási javaslat: naponta 1-3 kapszula 

Kiszerelés: 30 kapszula / 10-30 napi adag

OETI: 9848/2011

Minimumkúra-maximumkúra: A minimumkúra 1 
hónap, amit évente 2-szer ismételünk. A kúraidő 
diagnosztizált betegségnél 6 hónapra változik 
(pl.: csontritkulás).


http://www.nyirfanedv.hu/akcios-termekek/szerves-kalcium-plusz-d3.htmlA Kalcium felszívódását segítik:


Ajánlott étrend-kiegészítők csontritkulásnál:


A felsorolt étrend-kiegészítők - legalább hat hónapig alkalmazva - segíthetnek a csontok erősítésében. E készítmények biztonságosan szedhetők a csontritkulás elleni gyógyszeres terápia vagy ösztrogén kezelés mellett is.

A szerves kalcium elengedhetetlen a csontok szilárdságának fenntartásához, a D3-vitamin és a szerves magnézium biztosítja a kalcium felszívódását.

A szerves magnézium és a B6-vitamin abban is segít, hogy a stressz okozta savak mennyiségét csökkenti, ami a kalcium-szint csökkenés egyik fő oka.

A C-vitamin hozzájárul a csontállomány fenntartásához, és elősegíti a csontokat és a kötőszöveteket erősítő kollagén termelését. Az ásványi anyagok felszívódását és a csontok egészségének megőrzését szolgálja a cink, és a mangán is. Tovább javítják a védelmet az olyan nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok, mint a szilícium, a B6-vitamin és a folsav


Kalciumhiány és Porckorong problémák

A kalciumveszteség összezsugorítja a túlnyomórészt kollagénből álló porckorongokat, és azok ellaposodnak, veszítenek a rugalmasságukból, így könnyen felléphet a porckorongsérv, de csigolyaproblémák is jelentkezhetnek. 

Minden porckorong problémánál a test folyamatos lúgosítása a gyógyulás alapja. Gyakran ezek az intézkedések önmagukban véve elegendők ahhoz, hogy elmúljanak a panaszok, és visszatérjen a fiatalos mozgékonyság.


Chela-Calcium D3

Beszerzése

Személyesen is megvásárolható a VI. kerület Oktogon tér 4. szám alatt található Oktogon Bioboltban. (1990-ben alapított Gyógynövény-testkultúra szaküzlet, 

Nyitva tartás: H-P; 9-19 Szo.; 9-14,

OETI: 9848/2011

Ára 1930 Ft/30 kapszula 

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


Csontépítő kapszula (ásványok, D-vitamin, K2-vitamin keveréke)

Öszetevői szinergikusan (egymás hatását erősítve) lassítják a csont lebomlását, fokozzák a csontépítő folyamatokat.


120 kapszula/doboz  Egy hónapi fogyasztásra

Ára:  15 eFt


Beszerzés 

Telefoni megrendelés: 06 30/ 585 4701

A csontritkulás természetes kezelési módjai


Tai chi

A tai chi igen hatékony lehet tehát azoknál az embereknél is, akiknél már diagnosztizálták a csontritkulást. A tai chi előnyei közé tartozik a csont tömegének fenntartása és a csontsűrűség növelése, de emellett javítja az egyensúlyérzéket is, így a csontritkulásban szenvedők kisebb eséllyel esnek el.


A szelén és a csontok

A szelénhiány csontritkuláshoz is vezethet, hiszen a szeleno proteinek fontos vegyületek a csontanyagcserében, állítja a 2007-es Science Direct International Congress egyik cikke. A szelén hiánya tehát hozzájárulhat a csonttömeg csökkenéséhez.

Egy 2011-es cikk, ami a Biological Trace Element Research júniusi számában jelent meg igazolja ezt az állítást: azt mondják, hogy jelentős kapcsolat van a szelén koncentrációja és a csontsűrűség között. Persze még több kutatásra van szükség, hogy a szelén e hatása pontosan igazolható legyen.

http://csontritkulas.info/a-csontritkulas-es-a-szelen


Na+ bevitel korlátozása

A túlzott só fogyasztása nemcsak szívbetegségeket, hanem csontritkulást is előidézhetnek, így érdemes konzultálni orvosunkkal az egészséges nátriumbevitelről.. Sok élelmiszer, beleértve a nátriumot is, zavarhatja a szervezet azon képességét, hogy felszívja a kalciumot. A nátrium hatására a szervezetben megtörténik a víz visszatartása, és ha nincs túl sok folyadék a testben, akkor a vese megpróbálja a nátriummal együtt kiüríteni azt. Azonban a túl nagy mennyiségben elfogyasztott nátrium, növelheti a kalcium mennyiségét a vesékben, állítja a National Osteoporosos Foundation. A napi kalciumigény tehát egyenes arányban növekszik az elfogyasztott nátrium mennyiségével.

Az általános ajánlás kimondja, hogy a Na bevitel nem lehet több, mint 1500 mg naponta. Nagyon fontos ezért mindig elolvasni az élelmiszerek dobozán feltüntetett nátriummennyiséget. A feldolgozott élelmiszerek és az éttermi ételek általában magas nátriumtartalommal bírnak, így ezeket jobb elkerülni.


A-vitamin

Az A-vitamin, mint más zsírban oldódó vitamin, harcol osteoporosis ellen, mert segít formában tartani a fogakat, csontvázat és a lágy részeket, a nyálkahártyákat és a bőrt is. Az A-vitamin állati eredetű táplálékokban található meg, így a tojás, a hús, a tej, a sajt, a tejszín, a máj, a vese nagy koncentrációban tartalmazza.Csontritkulás diétás kezelése

Ketogén diéta

 A diéta lényege, hogy a szénhidrátok megvonásával arra kényszeríti a szervezetet, hogy zsírokból fedezze energiaigényét. Normális esetben az élelmiszerrel felvett szénhidrátokat a szervezet glükózzá alakítja, majd pedig a szervezet minden részében, így az agyban is, felhasználja. A ketogén diéta alatt igen kevés szénhidrát áll rendelkezésre, ezért a máj a zsírokat zsírsavakká és ketonokká bontja le. A glükóz helyett ebben az esetben a ketonok játsszák az „energiahordozó” szerepét.


A ketogén diéta egy nagyon magas zsír, életkornak megfelelő mennyiségű fehérje és nagyon alacsony szénhidrát összetételű étrendből álló diéta. Az anyagcsere energianyerésre a zsírokat használja.  A személy nem éhezik nem kell éhség érzetet megélnie. A ketogén diétával magas energia bevitel valósul meg. A ketogén diéta évekig tartható.

A zsiradék adja a napi energia 90%-át.

Súlyarányban kifejezve 4:1 = zsiradék : fehérje+szénhidrát) 


A diéta egyik speciális változata kókusz pálma olajat alkalmaz az energiaigény körülbelül felének fedezésére. Mivel a diéta ezen változatában kevesebb zsír bevitelére van szükség, több és változatosabb fehérje és szénhidrátfélét lehet fogyasztani.

Liu YM. Medium-chain triglyceride (MCT) ketogenic therapy. Epilepsia. 2008 Nov;49 Suppl 8:336.

Zupec-Kania BA, Spellman E. An overview of the ketogenic diet for pediatric epilepsy. Nutr Clin Pract. 2008 Dec2009 Jan;23(6):58996.


Egészséges szénhidrát források: teljes őrlésű gabonák, hántolatlan rizs, durum tészta, hüvelyesek, zöldségfélék, gyümölcsök.

Egészséges zsírforrások: olajos magvak, halak, olívaolaj, repceolaj, tökmagolaj, avokádó.

Egészséges fehérjeforrások: tojás, sovány húsok (baromfi, pulyka, hal, vadhús), tejtermékek (tej, natúr joghurt, sovány sajt), növényi fehérjék (szójatermékek, bab, borsó

http://www.zonaedzes.hu/tapanyagok1.htmlNyersanyagok alkalmazhatósága ketogén diétában

Nagy mennyiségben fogyasztható

Mérsékelten  fogyasztható

Nem javasolt fogyasztásra

Zsiradékok:
vaj, sertészsír, kacsazsír, libazsír, napraforgó olaj, olívaolaj, tökmagolaj, 
Egyéb :
tepertő, olívabogyó, csécsi szalonna, füstölt  szalonna, mascarpone sajt, tejszín, velő, tőgy

Zöldségfélék: 
paprika, paradicsom, uborka, saláta, káposztafélék, zöldbab, tök, cukkíni, sóska, spenót
Gyümölcsök
alma, málna, eper, narancs, citrom, grapefruit
Gabonaalapúak: 
abonett, kifli karika, cérnametélt, gabonapelyhek, 
Húsfélék
belsőség, zsíros hal, sertés dagadó, tarja, oldalas, köröm, csülökbőr, szárnyas bőr, kolbász, szalámi, májkrémek, 
Tej és tejtermékek
magasabb zsírtartalmú tej, tejföl, ömlesztett sajt, füstölt sajt,
Tojás sárgája

Zöldségfélék: 
zöldborsó, burgonya, pasztinák, babfélék, sütőtök, bimbóskel
Gyümölcsök: 
szilva, banán, körte, dinnyék, naspolya, szőlő, ringló, sárgabarack, 
Gyümölcskészítmények: szörp, levár, jam, befőtt
Gabonaalapúak: kenyér, kalács, briós, zsemle, száraztészták, lisztek
Húsfélék
sovány sertés, szárnyas, borjú, vad, hal húsa, sonkafélék, felvágottak,
Tej és tejtermékek
kefir, joghurt, túró, sajtok általában, gyümölcsjoghurt,
Édességek, desszertek
Tojás fehérje


Atkins diéta

A napi bevitt energia optimális megoszlása Atkins-diétája szerint: 15-20% szénhidrát, 44-45% zsír és 40% fehérje. 

Az utóbbi időben Atkins diétáját újra rengeteg kritika érte, mondván, hogy hosszú távon káros az egészségre és szívbetegségekhez vezet.

A magas fehérjebevitel megterheli a vesét, megemeli a vér húgysav- és koleszterinértékét, rost- és vitaminhiányos.

A koleszterinben gazdag étrend miatt megemelkedik a vérnyomás, és nem csoda, ha megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélye. Vannak, akik szerint a szénhidrát-megvonás elve sok értékes anyagtól fosztja meg a szervezetet, a fehérjefogyasztás jelentős növelése viszont hosszabb távon emeli a koleszterinszintet, bár ezt a szakemberek egy része nem látja bizonyítottnak.


Szervezetünk naponta 300 mg kalciumot veszít. A veszteség a csontozat rovására megy, ezért rendszeresen pótolni kell. Napi 1000 mg-ot kell ehhez elfogyasztani, mert csak a harmada szívódik fel.

Táplálékaink közül a tejtermékek, hüvelyesek, / bab, borsó, lencse, szója, / olajos magvak, / mák, dió, szezámmag, napraforgómag / hús és húskészítmények, egyes halfélék tartalmazzák a legtöbb kalciumot.

A teljes kiőrlésű, barna kenyerek, a zöldség és gyümölcsfélék szintén magas kalciumtartalmúak.

A zöldségféléket nyersen is fogyasszák, a főzési veszteség elkerülésére. A spenót, sóska, rebarbara viszonylag jelentős kalciumtartalommal bírnak, de opálsav tartalmuk ezt megköti.


A tengeri halak a kalciumon kívül még D-vitamint is tartalmaznak, amely döntő szerepet játszik a kalcium bélből való felszívódásában és a csontokba történő beépülésében.


Természetes kalciumpótlásra különböző készítmények állnak rendelkezésre: csalán tea, Tovita tojáshéjpor, Bánó Kalcium, kovaföld kapszula.


A kalcium felszívódását gátolja túl sok édesség, só fogyasztása, néhány üdítőital pl. Cola, sok feketekávé ivása. A kakaó a vele együtt fogyasztott élelmiszerek kalcium tartalmát megköti, felszívódásukat megakadályozza.

http://endodiag.hu/dietas-tanacsok/csontritkulas-dietas-kezeleseA Maryland Egyetem Orvosi Központja bebizonyította, hogy az omega3 és a halolaj kiegészítők igen jó hatással vannak a csontszövet sűrűségére és a csonttömegre. Az omega3 zsírsavakat csökkentik a kalciumigényt és fokozzák a szervezet kalciumfelszívó képességét. Az omega3 zsírsavak növelhetik a csontok erejét, valamint ösztönzi az új csontsejtek kialakulását.


Különösen ajánlott zöldségek a brokkoli, a karfiol, akelbimbó, a káposzta, a kel- és kínai kel. A korábbi kutatások ezen zöldségeknek rák- és gyulladásellenes hatást is tulajdonítottak.

A tudósok nagyon bizakodóak az eredményeket illetően, és a továbbiakban az egerekkel végzett kísérletek eredményeit embereknél is szeretnék igazolni. Ha bebizonyosodik a védőhatás, az új távlatokat nyithat a csontritkulás és az arthritis megelőzésében, sőt kezelésében is.Paleolit étrend

A paleolit étrend nem vallás. Próbáld minél inkább betartani, de ne ess kétségbe, ha egy kicsit nagy ritkán eltérsz a főszabályoktól. Ha egy kis tejföl, tejszín kell a receptedhez, használd! Ha lisztre van szükséged, inkább zab- vagy rizslisztet használj, mert abban nincs glutén. Ha glutén érzékeny vagy (esetleg rejtetten), akkor nagyon csekély glutén is árt!

http://www.egeszsegtukor.hu/ferfitukor/paleodieta.html#content


A paleolit étrend fő vonásai:


Magyarázat

A fitokemikáliák a növényekben található bioaktív vegyületek, amelyek az adott élelmiszerekben speciális védőhatást fejtenek ki (természetesen az élelmiszer egyéb komponenseivel való kölcsönhatásban). A legismertebb fitokemikáliák a flavonoidok, a glükozinolátok és a fitoösztrogének.


Egy tipikus paleo diéta tápanyagfelosztása:

33% FEHÉRJE, 25% SZÉNHIDRÁT ÉS 42% ZSÍR

Ezzel szemben a mai, nyugati típusú táplálkozásban a szénhidrátok aránya igen magas, 50% fölötti, a fehérje pedig csupán 15% körül mozog.

A fehérje laktat és nem hizlal. A paleo diétában fogyasztott szénhidrátok a zöldségekből és gyümölcsökből származó természetes szénhidrátok, megfelelő rosttartalommal. A paleo diéta nem zsírmentes, hanem a rossz zsíroktól mentes.

http://paleolitetelrendeles.hu/paleolit-dieta.php