Hölgyek réme és félelme: Amit a Csontritkulásról tudni kellCsontritkulás gyakorisága

Magyarországon 600 ezer nőt és 300 ezer férfit érint csontritkulás.

A korszerű diagnosztika és modern csonttörést hatékonyan megelőző terápiás lehetőségek ellenére is csak a betegek 8-10 %-át kezeljük (2008 végén).

A gyógyszeres kezelésben részesülők akár 60-80%-a egy éven belül abbahagyhatja a gyógyszeres terápiát(nemzetközi adatok alapján)

1990 és 2000 között a világon mintegy 25%-kal növekedett a csípőtáji törések száma.

2050-re a csípőtáji törések számának meredek emelkedése várható világszerte. A nőknél 240%-os , a férfiaknál 310%-os növekedés várható.

Az időskori combnyaktöréseknek a száma, amely 1990-ben világszerte 1,7 millió volt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számításai szerint 2050-re 6,3 millióra emelkedhet.

A csontritkulás, az érelmeszesedés és a gyerekek fogszabályozása mindennapos dologgá vált, része az életünknek, és az orvostudomány szemüvegén át nézve elkerülhetetlenCsontritkulás meghatározása, okai

A csontritkulás/oszteoporózis egy olyan betegség, amely elsősorban a nőket érinti. A menstruáció elmaradása után a hormonális működés megváltozása miatt alakulhat ki (ösztrogén hormonok hiánya), de előfordul még emésztési panaszok, vesebetegség, pajzsmirigy betegség, stb. esetén, illetve gyógyszerek mellékhatása miatt.

Csontritkuláskor a csontok tömörsége csökken, szerkezetük sérül, elvékonyodik, és törékennyé válik. Idős betegeken egy csonttörés sokkal több problémát okoz, ezért a korai diagnózis igen fontos.

csontritkulás (oszteoporózis) eleinte nem jár fájdalommal, tünetek nélkül zajlik egyes adatok szerint Magyarországon ma egymillió embert érint, akiknek közel 90%-a nő. A csontritkulás súlyos szövődményeket, a kóros és spontán törések kockázatának növekedését okozhatja. A rizikótényezők közül a csontépítő sejtek élettani ingerének elmaradása miatt a mozgásszegény életmódot és az ülő munkavégzést érdemes megemlíteni. Emellett a nem megfelelő táplálkozás, a fehérje és kalciumszegény étrend, a D-vitamin és a napsugárzás hiánya, az egészségtelen mértékű alkoholfogyasztás, a dohányzás, a túlzott kávé- és kólafogyasztás és bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése mind-mind hozzájárulhatnak a csontritkulás kialakulásához, akár már 25-45 éves korban is.


Csontvesztéssel kapcsolatos eddigi megállapítások bírálata

A mai orvosi szemlélet mindig a csontsűrűségre koncentrál a csonterősség helyett. Klompmaker szerint a napi 300-500 mg kalciumbevitel az optimális.

Klompmaker, TR: Lifetime high calcium intake increases osteoporotic fracture risk in old age. Med Hypoth, 2005, 65(3):552-558.

Nem elég a tápanyagok kalciumtartalmát vizsgálni, hanem arról is gondoskodni kéne, hogy az hasznosuljon is. Mivel D vitamin hiányában a kalcium nem is szívódik fel, nem is épül be a csontokba, ezért a csontritkulásért a D vitamin hiány sokkal inkább hibáztatható, mint a kevés kalciumfogyasztásért

A fehérje fogyasztás és csonttörés kapcsolatát 1966 és 2007 közt végzett 27 vizsgálat összevont elemzése azt bizonyította, hogy minél nagyobb a fehérjefogyasztás, annál kisebb a csonttörés kockázata. A legtöbb fehérjét fogyasztók körében 30%-kal kevesebb csonttörés történt, mint a kevés fehérjét fogyasztók közt (Darling és mtsi., 2009)

Darling AL, Millward DJ, Torgerson DJ, Hewitt CE, Lanham-New SA: Dietary protein and bone health: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr, 2009, 90(6):1674-92.


Tejtermékek hatása

A nyugati világ kalciumforrásának tekintett tejről és tejtermékekről kiderült, hogy nem növelik, hanem csökkentik a csonttömeget. Egy tizenkét éves követéses vizsgálatban

78 000 nő táplálkozási adatait vetették össze medence csonttöréseik számával (Feskanich és mtsi., 1997). A rendkívül alapos elemzés szerint minél több tejet ivott valaki naponta, annál valószínűbben szenvedett medencecsonttörést a 12 év alatt. A legkevesebb tejet fogyasztókhoz képest a legtöbb tejet fogyasztók közt kétszer gyakoribb volt a medencetörés. 

A túl sok só igazi problémát a kalciumvesztés miatt okozhat. Tizenöt vizsgálat bizonyítja, hogy a kalciumürítés egyenes arányban van a sófogyasztással (Lindeberg, 2010)


Kóla italok hatása

A csontvesztés újabb komoly forrása a kóla italok fogyasztása. Az utóbbi években figyeltek fel arra, hogy a kólaféléket fogyasztó fiatalok körében ötször gyakoribbak a törések, mint a kólát nem fogyasztók közt A kóla sok, nem szerves kötésben lévő foszfátot tartalmaz, s ez okozza a csontvesztést. A Cola fogyasztása  5-ször gyakoribb csonttörést okoz a nem fogyasztókkal szemben


 D-vitamin sem jó

A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását, viszont nem építi be a csontokba, ezáltal viszont még fokozza is az érelmeszesedés kockázatát.


K2- vitamin

A csontokba épülést a K2-vitamin serkenti azzal, hogy aktiválja az osteocalcin nevű fehérjét, amely a kalciumot képes megkötni és csontokhoz szállítani, ahol a csontot felépítő osteoblast sejtek beépítik a csontozatba

Élelmiszerből megfelelő mennyiségű K2-vitamint nemigen lehet bevinni. A legbiztosabbnak tűnik tehát az Mk-7 kapszulázott változatának fogyasztása (bár általában fermentált szójából vonják ki, de a fermentált szója kevésbé veszélyes, ill. kapható más formában is), amelyből naponta legalább 100, de inkább 200 mikrogrammot kell bevinni a csontépülés elősegítésére, ill. a csontritkulás megállítására.

Forrás: https://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/kalciumhiany-es-csontritkulas-a-modern-ember-orok-aggodalma.php

 

Miért életbevágóan fontos a D-vitamin és a kalcium mellé K2-vitamint is szedni?

A K2-vitamin a D-vitaminnal finom összhangban végzi a feladatát; miközben a D-vitamin segíti a kalcium felszívódását a csontokba, a legújabb kutatások szerint a K2-vitamin a kalciumot a csontokhoz irányítja, megakadályozva ezzel, hogy ott rakódjon le, ahol nem kellene - azaz például a belső szervekben, az ízületekben vagy az artériákban. Mint említettük, az artériákban keletkezett lerakódások kalciumot tartalmaznak (érelmeszesedés), innen ered az "artériák merevvé válása" kifejezés.

A K2-vitaminról az is kiderült, hogy képes kivonni a kalciumot egyes kórosan elmeszesedett szövetekből.

https://www.provitamin.hu/bioextra-osteokomplex-forte-tabletta-c9-p83285.html


A K2-vitamin aktiválja a csontképző sejtek által elválasztott oszteokalcin nevű fehérjehormont, amely meghatározza a csont kalciumkötő képességét. Úgy tűnik, az oszteokalcin azt is segít megakadályozni, hogy a kalcium lerakódjon az artériákban. Más szóval, K2-vitamin hiányában a D-vitamin által betessékelt kalcium ELLENÜNK fordulhat, és a csontok építése helyett a koszorúereket meszesíti. Ezért ha kalciumot és D-vitamint szedünk, de nem ügyelünk a K2-vitamin pótlására, rosszabb állapotba kerülhetünk, mintha egyik táplálék kiegészítőt sem szednénk.

Forrás: Szendi Gábor


Miért maradt ki a magnézium (Mg)?

A Walmark Kalcium-Magnézium-Cink Aktív összetétele az  AKTÍV vitaminok és ásványi anyagok komplex kombinációja BioPerine felszívódást elősegítő összetevővel. A plazma szelénkoncentrációja 50 µg L-szelenometionin és 5 mg Bioperine® napi bevitele mellett két hét után 30%-kal volt magasabb volt, mint a kontrollcsoporté.Az US 5972382 A számú szabadalommal védett BioPerine® 20-80%-kal fokozza az egyes vitaminok és ásványi anyagok felszívódását és bio-hasznosulását

Megjegyzés: Ezzel az összetétellel az bajom, hogy hiányzik a Ca beépüléséhez szükséges K2 vitamin.

Beszerzés: 138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49.

Telefon: +36 1 231 8090

http://walmarkaktiv.hu/termekek/walmark-kalcium-magnezium-cink-aktiv/


Csontritkulás vizsgálata

A következő esetekben célszerű elvégezni a vizsgálatot:


Több eljárás is létezik a csont sűrűségének meghatározására. A standard eljárás alapja, hogy a csont elnyeli a röntgensugarakat. A combcsont felső, nyaki részén, a csuklón  vagy az ágyékcsigolyákon bocsátanak át röntgensugarakat. A csont sűrűségétől függően gyengül a sugárzás erőssége kisebb-nagyobb mértékben. Ezt a csökkenést mérik. A mért eredményt nem önmagában értékelik, hanem viszonyítják az azonos nemű fiatal ember csontjának átlag ásványianyag-tartalmához.  Ez az un. T-score érték. Minél alacsonyabb a T-score, annál nagyobb a csonttörés kockázata.


A módszer ajánlott standard eljárás a csontsűrűség mérésére. A csuklót vagy a csípőízületet és az ágyékcsigolyákat röntgenezik. Az eljárás csekély sugárterheléssel jár, és a csontsűrűség kismértékű változásait is kimutatja

Az eljárás szintén röntgentechnológián alapszik. Segítségével a csontrétegekről készíthető felvétel. A vizsgálat részletes képet ad, de jelentősen magasabb sugárterhelésnek teszi ki a pácienst, mint a DXA

Azt érzékeli a műszer, hogy a sarok- és ujjcsont szövetek milyen mértékben gyengítik az ultrahanghullámokat. A vizsgálat semmiféle káros sugárterheléssel nem jár.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/kepalkoto_diagnosztika/12662/csontsuruseg-merese


Az úgynevezett DEXA csont denzitometriás készülék alkalmas az ágyéki gerinc, a csípő, valamint a teljes test csontsűrűségének mérésére, illetve töréskockázat számítására.

Segítségével a hagyományos röntgen berendezéseknél jóval korábban és pontosabban diagnosztizálható a csontritkulás, miközben a sugárterhelés alig egytizede a korábbiaknak.

A DEXA-vizsgálat fájdalommentes, időtartama néhány perc. A csonttömeg és ásványi anyag tartalom mérése általában a csípőcsonton és az ágyéki gerincen történik. A mérés befejezése után következik az értékelés a szoftverek segítségével, asszisztens és orvos által. Az ágyéki gerinc csigolyáinak csontsűrűsége egyenként mérhető, és a csípőcsont különböző területeire vonatkozóan is külön adatokat nyerünk. A mért sűrűségértéket a készülék szoftvere összehasonlítja, az azonos nemű fiatal egyének csúcs csontsűrűségével, és az attól való eltérést szórásegységben (SD) határozza meg. Az így kapott értéket T-score-nak nevezzük. 20 éves kor alatt és 70 éves kor felett az ún. Z-score értéket használjuk, amely érték az azonos korú és nemű átlagpopulációhoz képest adja meg az eltérés szórásértékét. 

Mérsékelten csökkent csonttömeg esetén többnyire megelőzés, határozott csökkenés esetén pedig kezelés válik szükségessé.

 

Ultrahangos csontsűrűség vizsgálat

A Lunar Achilles Express készülék segítségével kvantitatív ultrahangos csontsűrűség (QUS)vizsgálat során a csonton áthaladó ultrahang sebességét (SOS, speed of sound) és frekvenciafüggő gyengülését (BUA, broadband ultrasound attenuation, dB/MHz) mérjük. A két adatból számolható index a csont merevségét (stiffness) jellemzi. E paraméterek az ásványi csonttömeggel szoros kapcsolatban állnak, de nem azonosak azzal: a BUA a csont szerkezetének, a SOS pedig a csont elasztikusságnak változásától is függ.

Az ultrahangos csontvizsgálat tehát a csont mennyisége mellett annak minőségét is reprezentálja, így a törési kockázatot is meghatározza.Sarokcsonton, fájdalommentesen történik a vizsgálat ülő helyzetben. A mérésnek biológiailag káros hatása nincs, mivel sugárterheléssel nem jár.

http://www.kardiologiai-maganrendeles.hu/hu/ultrahangos-csontsuruseg-vizsgalat-qus.html

 

Az ODM /osteodenzitometriás/ laboratóriumban a gerinc lumbalis szakaszán, a combnyak területén, valamint az alkar csuklóhoz közeli részén mérjük a csontsűrűséget. Ezek nemzetközileg elfogadott területek, a világon szinte mindenütt így mérik a csontsűrűséget.

https://smartdiagnosztika.hu/csontsuruseg-meres/

 

Alkari csontsűrűség mérés

Az alkari csontsűrűség mérés még viszonylag korrekt értékeket mutat. Létezik ultrahangos sarokcsont mérés és ujjperc mérés is, de ezek nem nagyon utalnak arra, hogy milyen lehet a csontminőség a törésveszélyes helyeken ( csípőn és gerincen) alános tájékoztatást ad a csontritkulásról.

 

Összehasonlítva a hagyományos technikákkal, melyek szintén a csontváz állapotáról nyújtanak adatokat és magukban hordozzák a sugárzás veszélyességét is, a kvantitatív ultrahang vizsgálat, mint a csontállapot felbecsülésének eszköze egy gyors, kis költségű és sugárzásmentes diagnosztikai módszer. Ezek az előnyök különösen fontosak a klinikai környezetben, ahol nincs sem a kezelő, sem a páciens kitéve a röntgensugárzásnak.

 

Mit mér a Sahara® klinikai csont sonométer?

A Sahara® klinikai csont sonométer elnevezésű műszer a világon elsőként lett kifejlesztve a csontok ilyen irányú vizsgálatára, ezáltal mind a mai napig vélhetően a legnagyobb tapasztalattal rendelkező fejlesztő orvos-mérnök csapat áll a műszer hátterében. A Sahara® klinikai csont sonométer azt érzékeli, hogy a sarok szövetek milyen mértékben gyengítik az ultrahanghullámokat. A vizsgálat semmiféle káros sugárterheléssel nem jár.

http://infravizsgalat.hu/department/csontsuruseg-meres/

 

A leleten kétféle érték kerül feltüntetésre: az egyik a T-score érték, mely az egészséges, 25 éves korú emberek csontsűrűségéhez viszonyítva adja meg a páciens csontsűrűségét, a másik pedig a BMD (csont ásványianyag sűrűség, lásd fent). Az egészséges, azonos korú személyekhez átlagos mérési adatait a leleten egy sötétebb sáv mutatja.

 

 

DTX-200 Csontsűrűség mérő készülék

Komputer számolja ki az áthaladás után megjelenő, megmaradó sugármennyiség alapján a meghatározandó BMC vagy BMD értékeket, azaz a csont ásványianyag-tartalmát (BMC, bone mineral content) vagy az ásványi csontsűrűséget (BMD, bone mineral density). Ezek az értékek függnek a nemtől és a kortól, ezért az adatokat a számítógép a benne lévő adatbázis alapján az azonos korú és nemű népesség átlagértékéhez hasonlítja és statisztikailag kiértékeli.

Z-score a mért csonttömeg és a korban hozzáillő normál magyar csontérték viszonyát. A T-score értéke az optimális csonttömeg átlagértékétől mért eltérés, mely arányos a csonttörés kockázatával.

Mínusz 1,0-es T-score feletti érték a normális tartományba esik. A mínusz 2,5-ös T-érték esetén és ez alatt beszélünk oszteoporózisról, azaz csontritkulásról. Ekkor már nagy a törések kockázata. A csontépítés és -bontás relatív lassú folyamata, valamint a mérések relatív pontatlansága miatt a mérések egy éven belüli megismétlésének általában nincs értelme.


A csontritkulás kialakulása

A csontritkulás alattomosan, fájdalom és jelzés nélkül alakul ki, Magyarország lakosságának 7-10 %-át érinti. A csontritkulás (oszteoporózis) egy, a csontokat érintő anyagcsere-betegség; a csontok meggyengülnek, mert építőanyagaik egy része felszívódik. A hatására kialakuló törések, főleg a csigolyák törései többek között krónikus hátfájdalommal járnak, és mozgáskorlátozottságot és az életminőség romlását idézik elő.

Ma már azonban egy egyszerű csontsűrűség vizsgálat is segíthet az okok felderítésében, így hatékonyan segítheti a tünetek enyhítését.

55 év felett érdemes 2 évente csontsűrűség mérésen részt venni, hogy felmérjük a csontok állapotát. Ezzel megelőzhető akár egy esetleges időskori combnyaktörés, de a rendszeres csontsűrűség mérés segít felkutatni egy esetleges kínzó hátfájdalom okát is, így a megfelelő módszerekkel a fájdalom enyhíthető.


A csontok ábrázolására DEXA röntgen-sugarakat használnak. A sugárzás dózisa (0.01msev) nagyon alacsony, egyenértékű a természetes háttérsugárzás napi mennyiségével, egy tizede (10%-a) a normális mellkasröntgennek. A sugárzás kockázata alacsony a sűrűségmérés hasznához képest. A vizsgálat teljesen fájdalommentes és az egészségre ártalmatlan.


A vizsgálat napján lehet étkezni, de kerüljük már 24 órával a vizsgálat előtt a kalciumban gazdag élelmiszerek fogyasztását. A DEXA vizsgálatban a beteget párnázott asztalra fektetik, és egy szkenner pásztáz végig a testén. Érdemes kényelmes ruházatot viselni, minden fémtartalmú kelléket le kell venni (lánc, óra, stb.) A vizsgálat 15-20 percig tart, vizsgálat után a lelet írásos formában egyből átvehető.


A DEXA vizsgálatban a beteget párnázott asztalra fektetik, és egy szkenner pásztáz végig a testén. Érdemes kényelmes ruházatot viselni, minden fémtartalmú kelléket le kell venni (lánc, óra, stb.) A vizsgálat 15-20 percig tart, vizsgálat után a lelet írásos formában egyből átvehető.

A csontritkulás/oszteoporózis egy olyan betegség, amely elsősorban a nőket érinti. A menstruáció elmaradása után a hormonális működés megváltozása miatt alakulhat ki (ösztrogén hormonok hiánya), de előfordul még emésztési panaszok, vesebetegség, pajzsmirigy betegség, stb. esetén, illetve gyógyszerek mellékhatása miatt.

Csontritkuláskor a csontok tömörsége csökken, szerkezetük sérül, elvékonyodik, és törékennyé válik. Idős betegeken egy csonttörés sokkal több problémát okoz, ezért a korai diagnózis igen fontos.

https://www.synexusrendelo.hu/vizsgalataink/szurovizsgalatok/csontritkulas/csontsuruseg-meres/?q1=1&q_value1=Elmúltam+50+éves&URL=%2Fvizsgalataink%2Fsz


ELŐJEGYZÉSI IDŐ?

Egészségbiztosítás terhére, beutalóval 2-3 hónap

Magánrendelés 1 nap

https://www.affidea.hu/pacienseknek/csontsuruseg-meres/

Csontsűrűség mérés (csont denzitometria, DEXA), osteoporosis vizsgálata (ágyéki gerinc és csípő) 8000 Ft

Cím: 1024 Budapest, Lövőház u. 2-6. Mammut II., 4. emelet

Magánrendelés: +36 1 803 6464
E-mail: mammut@affidea.hu

Nyitvatartási idő

Hétfő péntek: 8:00 20:00
Szombat: 8:00 14:00

https://www.affidea.hu/szurocsomagok/

 

-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-Csontsűrűség mérés DEXA

A GE Prodigy Advance csont denzitometriás berendezés az egyik legmodernebb, utolsó generációs digitális készülék. A DEXA-vizsgálat már akkor figyelmeztet a csontritkulás veszélyére, mielőtt az komoly panaszokat okozna, így a megfelelő orvosi kezelés időben, a súlyosabb problémák kialakulása előtt megkezdhető! A vizsgálat a legelterjedtebb, szakmailag javasolt standard eljárás a csontritkulás megállapítására maximum 185 centiméteres magasságig és 120 kg-os testsúlyig.

http://bhc.hu/szolgaltatasaink/radiologia/dexa/

http://bhc.hu/szolgaltatasaink/radiologia/dexa/csontsuruseg-meres-dexa


Hogyan zajlik a DEXA-vizsgálat?

A vizsgálat előtt a betegségekre, csonttörésre vonatkozó minden családi és személyes előzményre kiterjedő kérdést teszünk fel, mely adatok a számítógép adatbázisába kerülnek. A denzitometriás (DEXA) vizsgálat fájdalommentes. A páciensnek néhány percig szükséges a gépen mozdulatlanul, fekvő helyzetben maradnia.

Akinek nagy csontvesztése van, már a kisebb traumára, elesésre is eltörheti a csuklóját. Ez már felhívhatja a figyelmet a csontritkulásra. Előfordulhat, hogy nehéz kosár, csomag cipelésekor megroppan a derék, vagy a hát, és komoly fájdalmat okoz. Ilyenkor a csigolyák összeroppannak, aminek a következménye nemcsak a fájdalom, hanem maradandó idegrendszeri panaszok is keletkezhetnek, mint pl. porckorongsérv, lábzsibbadás, vagy akár bénulás.

A csontritkulás rettegett következménye a combnyaktörés, ami idős embernél ágyhoz kötöttséget eredményez, mely az életminőséget és életkilátásokat nagyban rontja, ezért a megelőzés a legfontosabb.A csontok állapotának megítélésére elengedhetetlen a csontsűrűség mérése, a DEXA vizsgálat, mely a legpontosabb mérési módszer. A vizsgálat mindössze 10 percet vesz igénybe, és teljesen fájdalommentes! A sugárterhelés pedig nem több, mint amennyi radioaktív háttérsugárzást kapunk nap, mint nap az éterből, vagy mint egy 1 órás repülőút során 10000 méter magasságban…A csontsűrűség vizsgálat elsősorban az 50 év feletti hölgyeknek ajánlott, valamint azoknak a 40 év feletti nőknek és férfiaknak, akiknek a családjában előfordult csontritkulás.


Kiknek ajánlott a dexa-vizsgálat elvégzése?

mozgásszegény életmód, vagy betegség miatti immobilizáció

http://bhc.hu/szolgaltatasaink/radiologia/dexa/csontsuruseg-meres-dexa/Mikor érdemes csontsűrűség-vizsgálatot végezni?

Nőknél 65 év, férfiaknál pedig 70 év felett mindenképpen érdemes. Nőknél a menopauza beállta után egy évvel szintén érdemes elvégezni, hogy megállapíthassuk, milyen gyors a csontvesztés.
Különösen indokolt:


ODM (oszteo denzitometria) vizsgálat

A vizsgálat Medicover Alkotás Point Klinikán történik, a Lunar DPX-MD+ típusú ODM készülékkel.

Medicover elérhetőségek!

Időpont egyeztetés(+36 1) 465 31 00

E-mail: info@medicover.hu

Központi Iroda1134 Budapest, Váci út 29-31


A vizsgálat egyszerű, gyors és fájdalommentes

A sugárterhelés alacsony

A csontsűrűség mérést háton fekvő helyzetben végezzük

Ha az adott helyen korábban már történt törés, akkor az ellenoldali testtájékon kell mérni.

Nem javasolt fém viselése.

Az ásványi csontsűrűséget (BMD) számítógép számolja ki. A BMD nemtől és kortól függ, ezért azt az azonos nemű és korú magyar lakosság átlagos csontsűrűség-értékéhez lehet hasonlítani. A terápia beállítása szempontjából az úgynevezett T-score érték a legfontosabb, mely a mért értéknek a csúcs csonttömegtől való eltérését mutatja meg, ez a törési kockázatot is jobban tükrözi.

Fontos tudni, hogy már egy egységnyi csontvesztés is két-háromszorosára növelheti a csonttörés kockázatát!


Összegzés

Az eredmény értékelését (validálását) a reumatológus szakorvos végzi, előzetesen egyeztetett időpontban. Amennyiben szükséges, a szakorvos javaslatot tesz a gyógyszeres kezelésre, illetve a további vizsgálatokra.

Bejelentkezés a (+36 1) 465 3100 telefonszámon!

Gerinc, combnyak, csukó alkar vizsgálat 10 eFt

 

Referenciaértékek

A densitometria értékelése a mért adatnak a normális értékhez történő hasonlításával történik, ezért a hiteles referencia adatbázis éppoly erősen befolyásolja a densitás mérés kimenetelét, mint maguk a mérési körülmények. A ma használt készülékek többségében nemzetközi adatbázisok szerepelnek, pedig az eltérő életmód, éghajlat és talán genetikai tényezők még Európán belül is közel 20%-os eltérést okoznak a normális csontsűrűség vonatkozásában. Emiatt előnyben kell részesíteni a hazai normálérték használatát és a mért adatot ehhez kell hasonlítani mindazon csontrégiókban, amelyekre vonatkozóan validált hazai referencia adatbázis áll rendelkezésre. Amely csontrégiókban nincs hazai normálérték, ott lehetőleg európai referenciaértékekhez célszerű hasonlítani. A különféle csontrégiókban és különféle technikai felépítésű műszerrel elvégzett ultrahangos mérések esetén a normális és a kóros tartomány határai nem ugyanott húzódnak


Miből áll a terápia?

Az osteoporosis kezelésének célja a jövőbeni törések megelőzése és a fájdalom csökkentése.

A törési ráta megítélése csak 3-5 évi követés után lehetséges, módszere a csigolyák röntgennel történő alakmérése és a gerincen kívüli csonttörések számbavétele.A Mg hiánya miatt pedig csökken az oszteoblasztok csontépítő hatása és fokozódik a csontbontó tevékenység.

Vessük mindezt össze azzal, hogy a 2011-ben kiadott hivatalos D-vitamin ajánlás  szintje nevetségesen alacsony. Szakirodalom szerint ugyanis legalább 3000 IU mennyiség napi bevételére lenne szükség.


Téves, hogy a csontritkulás ellen a Ca mennyiségének növelése a helyes út

Ushiroyama L, Ikeda A, Ueki M: Effect of continous combined therapy with vitamin K2 and vitamin D3on bone mineral density and coagulofibrinolysis function in postmenopausal women  Maturitas 2002 Mar25;41(3): 211-221-


Szerves kötésű Ca

Chela-Calcium D3

Az ALBION® világszabadalommal védett, Albical™ aminosav kelát bevonatot tartalmazó kalcium, egyedülálló sejtszintű felszívódással bír.


A szervezet ionokkal való ellátása (makro- és mikroelemek) elsőrendű fontosságú. Az ásványianyag-pótlás komplex feladat. Az korántsem elég, ha a táplálék-kiegészítőkbe fémeket kevernek. A megfelelő felszívódás céljából ezeknek különleges kémiai formában kell jelen lenniük a készítményben. A szervezet ásványianyag-forgalmát elemző kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy erre a célra legalkalmasabbak a fémek szerves savakkal alkotott, úgynevezett kelát-komplexei. .

A kelát kötésben a szerves sav ollószerűen mintegy körülöleli a fémiont és befogadja az ion szabad elektron-párjait.


 

Az itt látható képlet mutatja a fémek (jelen esetben a vas Fe) glukon savval képzett sóinak szerkezeti képletétMind a kalcium-, mind a D-vitamin készítményeknek létezik vényre és vény nélkül kapható változata is. Ma kapható karbonát és citrát típusú kalcium is. A citrát típusú kalciumnak jobb a biohasznosulása, felszívódása kevésbé függ a gyomor pH-jától, jobban véd vesekő ellen.

„A karbonát típusú készítmény ellenben elterjedtebb, és természetes eredetű. Alapvetően hagyjuk az orvosra a döntést, de azért nem árt tájékozódni a vény nélkül kapható készítményekről is!” állítja egy cikk író.Csontjaink folyamatos átépülésben vannak: a régi csontszövet lebomlik és új képződik helyette. Az élet korai szakaszában nagyobb mennyiségű csont képződik, mint amennyi lebomlik. Maximális csonttömegünket 25-30 éves korunkra érjük el. 
40-50 éves korig körülbelül annyi csont épül újra, amennyi lebomlik. Ezután kezdődnek a problémák, amikor a csontok bomlása gyorsabbá válik, mint az új csont képződése.


A K2-vitamin előnyösen hat a csontképző folyamatra a következő módon: a kalciumot a csontokba egy oszteokalcin nevű fehérje építi be. Az oszteokalcin K-vitamin függő fehérje. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő működéséhez K2-vitaminra van szüksége. A K2-vitamin aktiválja az oszteokalcint, amely aktivált állapotban képes a kalciumot a csontszerkezetbe beépíteni.

A K2 vitamint egy másik fehérjét is aktivál,  amely ennek hatására az érfalról eltávolítja az odaigyekvő, vagy már oda beépült kalciumot, azaz az érelmeszesedés ellen dolgozik  Riasztó tény,  hogy a 20 év alatti fiataloknál, akiknél gyorsan növekedne a csontozat, igen komoly K2 hiány mutatkozik, ami azt jelenti, hogy a csontok már ekkor gyengék és kistömegűek, ami előrevetíti a későbbi csontritkulás veszélyét.

A hosszú távon fennálló K-vitamin hiány kalcium vesztéshez és a csont minőségének romlásához vezet.

A természeti népeknél azért nincs csontritkulás és érelmeszesedés, mert sok K2 vitamint fogyasztanak természetes élelmeiken keresztül

http://calcitrio.hu/k2vitamin.html?gclid=CKq8sMnR_dYCFQIL0wodF1gOyA


Knapen és mtsi. 2013-ban jelentették meg egy 3 éves vizsgálat eredményét, melyben napi 180 mikrogramm MK-7 alkalmazásával sikerült jelentősen lelassítani 50 feletti nők csontritkulását a csigolyákban és a combnyakban. fontos megjegyezni, hogy az MK-4, ami a legtöbb élelmiszerben található, rosszul hasznosul, napi 1500 mikrogramm is szükséges a megfelelő hatás eléréséhez.

https://www.tenyek-tevhitek.hu/a-k2-vitamin-fontossagarol.htm


Az elesés és a csontritkulás vajon összefügg?

A Journal of Internal Medicine című folyóirat tanulmányt tett közzé "Oszteoporózis, avagy a király meztelen" címmel, amely meggyőzően bizonyítja, hogy az általában az oszteoporózis számlájára írt csonttörések elsődleges oka maga az elesés, vagyis azok nem a csontritkulással, azaz a kórosan porózus csontozattal függnek össze, hanem például életmódbeli tényezőkkel, amiken lehet változtatni. A legtöbb csonttörés esés következménye, ám a csonttörést szenvedők nagy részének nincs csontritkulása. Viszont az elesések gyakorisága idős korban a testi funkciók általános hanyatlása következtében nő."  A törések szempontjából magas kockázatúnak tekintett személyek közül sokan soha nem fognak csonttörést szenvedni." "A csontok gyógyszeres kezelésének hatékonysága a csípőtáji és más törések megelőzésében csak a 65-80 év közötti oszteoporózisban szenvedő nők esetében tekinthető bizonyítottnak, míg 80 feletti nőkre, illetve bármilyen korú férfiakra vonatkozóan alig vagy egyáltalán nem állnak rendelkezésre bizonyítékok.

Az oszteoporózis kezelésére használt gyógyszerek egy részének ugyanis akár súlyos mellékhatásai is lehetnek. Ráadásul meglehetős a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy mennyire hatásos a gyógyszeres kezelés a gerinc-illetve csigolyatörések megelőzésében, míg másfajta törések esetében a kockázatcsökkenés kifejezetten csekélynek mondható (20-25% relatív kockázatcsökkenés), nem is beszélve arról, hogy abszolút értelemben ez szinte elhanyagolható kockázatcsökkenést jelent." Az igazság az, hogy nem a kisebb csontsűrűség, hanem az esés a csonttörések leggyakoribb oka. Ám mivel statisztikailag kimutatható, hogy minél idősebb valaki, annál gyakrabban esik el, és mivel az idősebb embereknek kisebb a csontsűrűségük, adja magát a következtetés, hogy a kettő közt ok-okozati összefüggés áll fenn. a Fosamax (biszfoszfonát fajta) növelhetik a csontok ásványianyag-sűrűségét, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy azok erősségét és általános állapotát is javítják.

Egyre több kutatási adat van arra is, hogy a normálisnál magasabb csontsűrűség nagymértékben megnöveli a rosszindulatú melldaganatok kialakulásának kockázatát. Ami legalábbis kérdésessé teszi azt a gyakorlatot, amely mindenáron növelni próbálja a páciens csontsűrűségét különböző kifejezetten ártalmas kalciumtartalmú készítmények, illetve gyógyszerek segítségével. A K2 és D-vitaminok szedése is rendkívül fontos a csontok megőrzésében és visszaépítésében

Sayer Ji: Why Most Doctors Are Dead Wrong About Osteoporosis?

https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_csontritkulas_uzletag_es_az_igazsag_csontritkulas_ugyben.htm


Étrend kiegészítő

A CalciTrio® 3 az 1-ben étrend-kiegészítő filmtabletta és pezsgőtabletta szedése ajánlott kalcium, D- és K2-vitamin pótlására.

Filmtabletta

Pezsgőtabletta CalciTrio® 3 az 1-ben filmtabletta

Ajánlott napi mennyiség: 2 filmtabletta, melyek akár egyidejűleg is bevehetők. A filmtablettákat étkezés közben egy pohár vízzel javasolt bevenni.

 

 


Hatóanyagok:

Hatóanyagok mennyisége
2 filmtablettában

Kalcium
(kalcium karbonát)

500 mg

K2-vitamin
(természetes menakinon-7)

45 µg

D3-vitamin

25 µg (1000 NE)

 

CalciTrio® filmtabletta kapható a patikákban, a DM és a Rossmann drogériákban, valamint számos webáruházban,


Mind a kalcium-, mind a D-vitamin-készítményeknek létezik vényre és vény nélkül kapható változata is.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/3849/amit-tudni-kell-a-kalciumrol


Fontos

Akinek kalciumtartalmú veseköve van, annak nem ajánlott kalcium szedése, ugyanis lerakódásával növelheti a kő méretét. Aki hajlamos a vesekövességre, az kérje ki kezelőorvosa tanácsát, és kalciumszedés esetén fogyasszon sok folyadékot.
http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/3849/amit-tudni-kell-a-kalciumrolA kalcium sok anyaggal komplexet képez, ami nehezen szívódik fel, és így csökken mind a kalcium, mind a másik anyag hatékonysága, emiatt bevételük között legalább 3 órának el kell telnie. Ilyen hatóanyagok a tetraciklin és kinolon antibiotikumok, a csontritkulásra szedett biszfoszfonátok, a nátrium-fluorid, a spenótban és a rebarbarában lévő oxálsav, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélékben található fitinsav. A kalcium csökkenti a szív-érrendszeri betegségekre szedett kalcium csatorna blokkolók hatását.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/3849/amit-tudni-kell-a-kalciumrol


Egy kutatás eredménye szerint a magas C-vitaminfogyasztás az idősebb férfiak esetében segít csökkenteni a csontritkulás mértékét. Ugyanis, ha nem jut a szervezetbe elegendő C-vitamin, nem megfelelő a csontépítés! A legkisebb mértékű csontritkulást azoknál a férfiaknál tapasztalták, akiknél a legmagasabb volt a napi C-vitamin bevitel. A nőknél azonban nem találtak ilyen jellegű összefüggést.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/csontritkulas/2345/a-c-vitamin-es-a-csontritkulas


Az a tapasztalat, hogy Magyarországon a szükséges napi 1000-1500 mg kalcium helyett, csak
500-600 mg-ot viszünk be a táplálékkal, a többit
pótolnunk kell.


Egy, Új-Zélandon végzett vizsgálat során viszont azt találták, hogy tartósan napi 1800 mg kalciumot szedő nőkön a szívinfarktus kockázata megnőtt. A lehetséges káros hatást minden esetben össze kell vetni a kalcium csontokra gyakorolt védő hatásával, ami különösen fontos az idősebb nők esetében.  A napi táplálékkal együtt 1000 mg körüli kalcium bevitel a csontanyagcsere szempontjából mindenképpen előnyös, nagyobb adagok szedése azonban már kockázatos lehet.


Eset ismertetés

Csontritkulást állapítottak meg dexa vizsgálattal melynek értéke T-SCORE -4, Z-SCORE -2.9 gerincen mérve. Ez milyen mértékű kis fokú vagy súlyos? Megfelelő étrenddel, vitaminokkal meggyógyulhatok-e? A Calció triót kb. 3 hónapja szedem.

Dr. Puskás Réka válasza a csontritkulás témában

Ezek az adatok közepesnél súlyosabb csontritkulásra utalnak. Nem elegendő a Calcitrio szedése, szükség van más, célzottan csontritkulásra ható gyógyszerre is. http://www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/csontritkulas/149226


Egy amerikai vizsgálat szerint a napi 1200 mg kalcium pótlás nem növeli az atherosclerosis (érelmeszesedés) kockázatát idősebb nőkön.


Gyógyszeres terápiák

A gyógyszeres kezelések közül megkülönböztetünk csontképzést fokozó és csontbomlást gátló gyógyszereket. Ezek mindegyikének alkalmazásakor szükséges a személyre szabott ideális kalcium és D-vitamin mennyiség szervezetbe történő bejuttatása.

A csontképzést fokozó szerek alapvetően a csontépítő sejteket serkentve hatnak, ezáltal tudnak erőteljes csonttörés csökkentést és csonttömeg növekedést elérni.

A csontbontást gátló szerekből ma több áll a rendelkezésünkre. Valamennyi szer a felgyorsult bomlást lassítva működik. Csökkentik a csontbontó sejtek által kivájt üregek számát is, így lehetőséget adnak a csontépítő sejteknek többlet csonttömeg képzésére is.

http://www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/csontritkulas/153774

Livial is hasznos lehet még, Pretelos is, használhat, és más gyógyszer is szóba jön.  Részemről jó eredményeket érek el biszfoszfonátokkal is. Mindenesetre a Protelostól sem valószínű, hogy komoly baja lesz – mondja egy szakorvos.Livial

A Livial tibolont tartalmaz, egy olyan hatóanyagot, amely kedvező hatást gyakorol a test különböző szöveteire, mint pl. az agy, a hüvely és a csont. A Livialt menopauzát követően alkalmazzák azoknál a nőknél, akik utolsó természetes menzesze óta legalább 12 hónap eltelt. Ne alkalmazza a Livialt,

- ha Önnek emlőrákja van, vagy volt valaha, illetve, ha ez Önnél gyaníthatóan fennáll.

- ha Önnek ösztrogénre érzékeny rákja van, mint pl. a méhnyálkahártya (endometrium) rákja, illetve, ha ez Önnél gyaníthatóan fennáll.

- ha Önnek megmagyarázatlan hüvelyi vérzése van.

ha méhnyálkahártyája túlzottan megvastagodott (endometrium hiperplázia), és nem áll emiatt kezelés alatt.

- ha van, vagy volt valaha vérrög a vénájában (trombózis), pl. a lábában (mélyvénás trombózis) vagy a tüdejében (tüdőembólia).

- ha Önnek véralvadási zavara van (úgymint protein C, protein S vagy antithrombin elégtelenség).
- ha jelenleg, vagy a közelmúltban előfordult Önnél artériában keletkezett vérrög okozta betegség, mint pl. szívinfarktus, szélütés vagy angina.

- ha van, vagy volt valaha májbetegsége és a májfunkciós értékei nem tértek vissza a normális szintre.


A Protelos nem hormontermészetű gyógyszer, amely a súlyos csontritkulás kezelésére használható:

a változó koron átesett (posztmenopauzában lévő), a csonttörés fokozott kockázatának kitett nők esetén a csigolyatörés és a csípőtáji törés kockázatának csökkentésére,

férfiaknál a csonttörések fokozott kockázata esetén

http://bhc.hu/szolgaltatasaink/szakrendelesek/osteoporozis/


Biszfoszfonátok

A biszfoszfonátok elsődleges orvosi alkalmazási területe a csontritkulás. Csontvédő hatásukat a csont természetes lebontó folyamatainak lassítása által érik el. A biszfoszfonátok a csigolya összeroppanások és csípőtáji törések valószínűségét is csökkentik. Különböző típusú biszfoszfonátok érhetőek el, van szájon át szedhető tabletta és injekció formájában a vénákba intravénásan  adható kiszerelés.


Szakértők véleménye szerint a biszfoszfonátok csontritkulásban történő használatának az előnye a betegek többségében messze nagyobb, mint a hátránya. Összességében, ha ezt a készítményt alkalmazzák, a jövőben esetlegesen bekövetkező csonttörés kivédésének esélye jelentős, a súlyosabb mellékhatások kialakulásának veszélye pedig alacsony

https://www.doki.net/tarsasag/endokrinologia/upload/endokrinologia/document/Biszfoszfonatok_a_csontritkulasban_2013


Biszfoszfonátok típusai

Gyári név Kiszerelési forma Alkalmazási gyakorisága

https://www.doki.net/tarsasag/endokrinologia/upload/endokrinologia/document/Biszfoszfonatok_a_csontritkulasb


A csontritkulás bizonyos eseteinek kezelésére használatos további gyógyszerek: 

Orvosa tájékoztatja a fentnevezett gyógyszerek alkalmazásának előnyéről és hátrányáról.


Mivel a legtöbb esetben a betegek csak a jellegzetes törések elszenvedése után jelennek meg a szakrendeléseken, vagy sok esetben még akkor sem, fontos, hogy tudatos megelőzést folytassunk, és a magas csonttörési kockázatú személyeket felkutassuk. 

Magyarországon a Nemzeti Osteoporosis Program révén kezdődött el Osteoporosis Centrumokban számos orvosi szakterület bevonásával a csontritkulásos betegek magas szintű kivizsgálása és kezelése. Jelenleg az osteoporosis szakrendelések mellett a reumatológusok és endokrinológusok rendelkeznek a betegek komplex ellátásával, beleértve a gyógyszeres ellátást is.


Okinawai Korall Kalcium B6 vitaminnal kapszula (90db)

Összetevők: okinawai korall kalcium por; 849mg/kapszula, B6-vitamin(piridoxin)

Az Okinawai Korall Kalcium 100%-ban szerves eredetű kalciummal látja el a szervezetet, véd a csontritkulás ellen és lúgosító hatású, segít az egészséges sav-bázis egyensúly fenntartásába

http://www.vitaminfarm.hu/termekek.php?category=etrendkiegeszitok&gclid=CjwKCAjw4KvPBRBeEiwAIqCB-QIarVEA4hwMR6U9OxgRgl1GaC17ME4_sS6xX

 


A mai fejlett technikával arra is rájöttek, hogy nem elég csak a kalcium, szükséges a magnézium is, mivel mindkettő kulcsfontosságú szerepet játszik a csontképződésben. És az sem mindegy, hogy milyen arányban visszük be a szervezetünkbe.

A kalciumot a lehető leg „szervezet közelibb” állapotában a japán Okinawa szigetek melletti korallzátonyon találták meg a kutatók. Ami pedig tovább erősíti ennek a csodálatos virágállatnak a hasznosságát, hogy az eredeti Okinawai Korall Kalcium nemcsak kalciumot és magnéziumot tartalmaz, hanem a felszívódásához szükséges rezet, bórt, és cinket, továbbá még több mint 70 féle, a szervezetnek elengedhetetlenül fontos nyomelemet.

Ez a készítmény 2:1 arányban tartalmazza a kalciumot és a magnéziumot, továbbá 74 féle nyomelemet, melyek segítségével könnyebben és hatékonyabban épülnek be az ásványi anyagok a szervezetbe 

Nagy segítséget nyújt többek között a csontritkulásban szenvedőknek, a szervezetük lúgosítására törekvőknek, azoknak, akik természetes formában a létező legjobb beépülési aránnyal szeretnék pótolni szervezetük ásványi anyag szükségletét. Az eredeti Okinawai Korall Kalcium készítmény 200 g Okinawai Korall Kalciumot tartalmaz, ami az előírt adagolást betartva több, mint két hónapra elegendő mennyiség.  Nem tejet kell innod azért, hogy kalciumot vigyél a szervezetedbe (arról nem is beszélve, milyen ellentmondásokkal találkozunk a tej fogyasztásával kapcsolatban).

http://korallkalcium.hu/kismamaknak/

https://vivanatura.hu/termekek/okinawai-korall-kalciumElhalálozás

Európai adatok szerint a csípőtáji törések elszenvedése után a halálozás hasonlóan olyan nagy arányú, mint a cukorbetegségemlőrák és krónikus obstruktív légúti megbetegedések(COPD)

Becslések szerint a csípőtáji törést követően hazánkban évente több, mint 3000-n haláloznak el egy éven belül a szövődmények következtében. A betegek mindössze 25%-a számolhat azzal, hogy rehabilitációját követően állapota hasonló lesz, mint törése előtt volt.


Az osteoporosis népbetegség

A születéskor várható élettartam jelentősen megnőtt főleg az orvostudomány fejlődése következtében. Az életkor előrehaladtával a szervezetben lezajló természetes hormonszint változások, a felszívódás, a szervek működésének csökkenése fokozatos csonttömeg fogyást eredményez. Ezek önmagukban is magyarázzák az életkor előrehaladtával kialakuló csonttömeg csökkenést. A magyar lakosság átlagéletkora sajnos elmarad az Uniótól, azonban lényegesen magasabb, mint az 1900-as évek eleji átlagérték. Számos kockázati tényező jelent meg a környezetünkben.

Rendszertelen, gyakran egyoldalú táplálkozásunk sem optimális a csontépülés számára.

 

Örvendetes tény, hogy javultak a diagnosztikai lehetőségeink, azaz a nagyobb technikai adottságok, a lehetőségek bővülésével egyre több vizsgálat végezhető el magas találati aránnyal.


A csontritkulás jellegzetes tünetei

A csontritkulásnak az esetek legnagyobb részében nincsenek tünetei az első csonttörések bekövetkeztéig, ezért néma járványnak, vagy lappangó kórnak is szokták hívni.

A testmagasság csökkenése mellett a fokozódó háti görbület, a bordák és csípőtányér közötti távolság csökkenése, a törzsön, a test bőrén és izomzatán haránt redők megjelenése, a hasfal megereszkedése már kialakult csigolyatest törést jelezhet.

A jellegzetes csonttörések leggyakrabban csekély, banális elesést követően, köhögést, tüsszentést, emelést követően jönnek létre. Évente Magyarországon bekövetkezett törésszám:

Ez nagyságrendileg hasonló, mintha pl. Székesfehérváron mindenki csonttörést szenvedett volna el a tavalyi évben. Az adatok megdöbbentőek, ennek ellenére a hazánkban gyógyszeresen kezelt betegek száma kisebb, mint a csonttörést elszenvedettek száma!

Még nagyobb problémát jelent, hogy a csonttörés elszenvedése után megnő az újabb várható csonttörés kockázata: csigolyatest törött betegek egynegyede egy éven belül újra törik!

A csuklótörést elszenvedett 50-60 éves nők 55%-a számolhat 10 éven belül , 80%-a 20 éven belül valamilyen újabb csonttöréssel. Kérjük, ha ezeket a sorokat olvassa, gondoljon a környezetében élőkre is, világosítsa fel őket ezekről a tényekről. Ha esetleg valaki idősebb személy a környezetében csonttörést szenvedett el, kérdezze meg volt-e kivizsgálva a csonttörésének az oka? Történt-e valamilyen megelőzés?


A csonttörések döntő többsége az idősebb embereket érinti. Az egyébként is gyengébb szervezet érzékenyebben reagál az őt ért traumára, így a legjobb orvosi ellátás mellett is gyakrabban fognak a szövődmények kialakulni. Gyakrabban alakul ki keringési és légzési elégtelenség, tüdőgyulladás, mélyvénás trombózis, tüdőembólia, felfekvés, húgyhólyag gyulladása, álízületek képződése, deformitások kialakulása, a csonttörések miatti fájdalom stb.

A mozgáshiány miatt a szövődmények gyakran halmozottan jelentkeznek, ami a páciensek bezárkózottságát, magába fordulását, kiszolgáltatottságát is eredményezi.

Problémát jelenthet az önellátás, a személyes ügyek elintézése. Sok esetben a lakásból sem tud kimozdulni az érintett személy, ami a külvilágtól való elszigeteltséget is jelenthet.

A csonttörések megelőzése viszont sajnálatos módon a legtöbb országban elmarad. Jellemző, hogy hazai adatok szerint a csonttörést elszenvedett személyek egyharmada-fele korábban már szenvedett el csekély elesést követően csonttörést, azonban kivizsgálás és csonttörési kockázat csökkentés nem történt meg.

http://bhc.hu/magunkrol/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2010/sajtocikkek/vedd-a-csontod/


A csontritkulás kockázati tényezőiről

A csontritkulás több gén által szabályozott (kb. 60-80%-ban) és külső tényezők által is befolyásolt (kb. 20-40%-ban) betegség. A kockázati tényezők ismerete azért fontos, mert a megelőzésnek és a kezelésnek egyaránt szerves részét kell képezze a lehetséges kockázati tényezők megszüntetése.

Főbb kockázati tényezők


A hazai gyakorlatban évek óta kidolgozott szakmai ajánlások alapján a magas csonttörési kockázatú személyek felkutatásával végezzük el a csont denzitometriás vizsgálatot szakorvosi beutaló alapján. A Budai Egészségközpontban elegáns környezetben az egyik legmodernebb készülékkel (GE Prodigy) van lehetőség pár perc alatt a vizsgálatot térítés ellenében, beutaló nélkül, szinte soron kívül elvégezni!

 

A törési kockázat megítélése densitometriával

A törési kockázatnak a megállapítására valamennyi kvantitatív csonttömeg mérő eljárás alkalmas. A BMD egy szórásnyi csökkenése a törési rizikót általában kétszeresére növeli. A csípőtáji törésre vonatkozóan azonban a csípőcsonton mért egy szórásnyi denzitás csökkenés háromszoros törési kockázatot jelez. A perifériás densitometria kapcsán is igazolták a rövidtávú (1 éven belüli) törési rizikó növekedését, igen nagy beteganyagon támasztva alá e mérési mód napjainkban is jogos alkalmazását.


A csontritkulás denzitometriás vizsgálata

A diagnosztikában alapvető szerepe van az oszteodenzitometriás vizsgálatnak, amely egy egészséges kontrollcsoporthoz hasonlítja a vizsgált személy csontozatát. A vizsgálat elvégezhető ultrahanggal és röntgen energiával működő készülékekkel. A csont denzitométerek sugárterhelése rendkívül biztonságos, a mérés fájdalommentes és mindössze pár perc nyugodt fekvésre vagy ülésre van szükség az elvégzéshez.

A mindennapi gyakorlatban a perifériás mérések mellett (csukló, ujjpercek, saroktáj) a centrális mérések jelentős szerepet kapnak (csigolyatestek, csípőtájék). A készülékek a mérés során a csont ásványi anyag tartalmát mérik, az eredményt legtöbbször g/cm2-ben adják meg. A mért értéket egy egészséges kontrollcsoporthoz viszonyítják, ami alapján eldönthető, hogy van-e a normálistól eltérő csökkenés. A leleten a csökkenés mértékét a T-score érték adja meg, melynek mértékegysége az SD (standard deviatio) egységenként 10-12 % csonttömeg változásnak felel meg és legalább kétszer nagyobb csonttörési kockázatot jelent a mért régióban.


Megjegyzés:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Mérsékelten csökkent csonttömeg esetén többnyire megelőzés, határozott csökkenés esetén pedig kezelés válik szükségessé. Fontos, hogy a mért értéket az egyéb kockázati tényezőkkel együtt értékeljük.


A csontritkulás röntgen vizsgálata típusos csonttörésekkel

A betegek gyakran mutatnak orvosi leletet, röntgen leírást arról, hogy csontritkulásuk van. A röntgen mintegy 30-40%-os csonttömeg megfogyatkozástól képes a csonttömeg csökkenést felismerni és ez is többnyire szubjektív, így a diagnózis felállítására, gyógyszeres kezelés melletti kontrollvizsgálatokra alkalmatlan. A csontsűrűség műszeres mérése denzitometriás módszerrel százalékosan is meghatározó. A röntgen szerepe kiemelendő a csonttörések felismerésében, a csontritkulás kiterjedtségének vizsgálatában, egyes speciális csontbetegségek kizárásában.

Gyakran keresnek fel bennünket a betegek háti és/vagy deréktáji fájdalmaikkal. Ezekben az esetekben könnyen és gyorsan ismerhetjük fel a degeneratív eltéréseket, a meszesedést, csigolyatestek közötti résszűkületeket röntgen segítségével, így az osteoporosistól gyakran független panasz is felismerhető és kezelhető.Az osteoporosis kezelése

1. Nem gyógyszeres terápiák

Legfontosabb lépés a felismert és lehetséges kockázati tényezők elhagyása, amellyel a csonttörések kockázata akár 40%-kal csökkenthető. Ebben segít Önnek a kezelőorvosa. Külön kiemelendő a mozgásszegény életmód.


2./Az osteoporosis bázisterápiája:

2.1 A napi kalciumbevitel minimumigénye 800-1200 mg gyermekkorban, 1200-1500 mg serdülőkorban, 1000 mg felnőttkorban, azonban menopauza tájékán megnövekszik 1000-1500 mg-ra. Ha a hazai adatokat nézzük, akkor egy átlagos magyar 400-600 mg kalciumot visz be a szervezetébe (ennek is jelentős részét kenyérrel), ami jó esetben is csak fele-harmada a kívánt értéknek. Amennyiben ez nem éri el a kívánt értéket kezelőorvosa segít Önnek szájon át tablettás formában történő bevitelben.

2.2 A kalcium mellett a D-vitamin bevitele is alapvető fontosságú a szervezet számára, mivel kulcsszerepet játszik a csontépítésben. Biológiai hatásait emellett kifejti többek között az immunrendszerre, szív és érrendszerre, bőrre, izomra, hasnyálmirigyre, májra, porcra hatva. Így ma már a vastagbél, emlő rosszindulatú daganatos elváltozásai, prosztatarák, psoriasis, diabetes, szív és érrendszeri betegségek, időskori demenciák megléte esetén is gondolni kell a háttérben a D-vitamin hiányára, mivel annak megszüntetése olykor terápiás segítséget is jelenthet.


2.3 A K2 vitamin fontosságáról már fentebb szóltunk


Tea ivás kedvező hatása

Azoknál a személyeknél, akik legalább tíz éven át napi átlagban legalább két csésze fekete vagy zöld teát fogyasztottak, a csontsűrűség átlagosan 6,2%-kal volt nagyobb, mint a teát kerülő, vagy csak rendszertelenül kortyolgató személyeknél; a hatéves erős teázó múlttal rendelkezők esetében 2,3%-kal nagyobb csontsűrűség volt kimutatható. Dr Meir Stampfer, a Harvard Egyetem közegészségügyi intézetének munkatársa figyelemre méltónak nevezte a tajvani eredményeket, de hangsúlyozta: még további vizsgálatok kellenek ahhoz, hogy ez az eredmény orvosi ajánlásra vezessen

http://index.hu/tudomany/teacsonti/


A mozgás fontossága

A megfelelő fizikai aktivitás serkenti a csontszövet újjáépítését. Elegendő, ha naponta 10-15 percet vagy heti 90 percet töltünk megfelelő fizikai aktivitással. Erre alkalmas a túrázás, kerékpározás, vagy torna. Javasolt, hogy elkerüljük a súlyzókkal való heves edzést és a gyorsan végrehajtott testgyakorlatokat

A csontépítő sejtek aktivitásának az egyik legerősebb serkentője a mozgás. Izmaink az inakon keresztül minden egyes mozdulat alkalmával meghúzzák, megmozgatják a csontot, amely a csontépítő sejtek legerősebb ingere. Csonttömegünk a terheléstől függően változik, így fiatal korban a csonttömeg növelésében, idősebb korban pedig a csonttömeg megtartásában játszik fontos szerepet a mozgás. A gyors séta, kocogás, torna, fitness, tánc, de igazából bármilyen mozgás, ami függőleges helyzetben terheli a gerincet hasznos lehet.

Célszerű minden kezelt páciens számára gyógytornát is betanítani, mivel javítja a koordinációt, stabil izomtámaszt nyújt a szervezetnek. A betegeknek a csontritkulás mellett gyakran van degeneratív gerincbetegsége, fokozott kopása. A gyógytorna segítségével több hónapos kemény munkával a gerincizomzat megerősítésével esetleges háti panaszuk is csökkenthető.

A gyógytorna terápiáról itt olvashat bővebben.


Társbetegségek kezelése

A szédülés komoly csonttörési rizikófaktort jelent. Az osteoporosisos beteg esetében a csonttörés egy normális csonthoz képest kisebb elesést követően is bekövetkezhet, így az elesés feltétlen megelőzése szükséges. Az ortopédiai betegségek okozta fájdalom is gyakran okozhat elesést. A csípők, térdek, a bokaízület megkopása a járás indításakor fájdalmat eredményezhet, amely miatt a betegek gyakran esnek el a küszöbben, a földön felejtett telefonzsinórban, mivel nem emelik fel a lábukat.

http://bhc.hu/szolgaltatasaink/szakrendelesek/osteoporozis/