Érrugalmasság és vizsgálata. Arteriográf

Az olvasó írja:
Arteriográf lelet: Pwvao:11,3 mennyire nagy a baj,kérném szives véleményét köszönöm

Válasz
Az Arteriograph egy olyan világszabadalommal rendelkező magyar találmány, mely fordulópontot jelent az érelmeszesedés korai felismerésében. A kétperces vizsgálat során a műszer felméri a centrális vérnyomásértékeket valamint az artériás funkciót (stiffness). A forradalmian új rendszer használatával még alaposabbá válik a szív, árrendszeri (kardiovaszkuláris) rizikóbecslés,
Az artériák rugalmasságának csökkenését, merevségük fokozatos növekedését a szakirodalom egységesen „arteriás stiffness"-nek nevezi (az angol stiffness szó merevséget, keménységet jelent magyarul).
A klinikai gyakorlatban a pulzushullám terjedési sebességen (továbbiakban PWV) általában az aorta PWV-jét értjük, mivel az érelmeszesedés okozta érfali rugalmasságcsökkenés elsősorban itt jelenik meg. Az aorta PWV értékét úgy határozzák meg, hogy mérik azt az idő különbséget, ami az art. carotison (nyaki ér) és az art. femoralison (comb ütőér) megjelenik. Megállapítják a két mérési pont közötti távolságot és ezen adatok birtokában kiszámítják a sebességet az ismert összefüggés szerint, vagyis a v=s/t képlet alapján, ahol a v = sebesség, s = mérési pont közötti távolság, t= mért idő. A sebesség ezek ismeretében számítható.
http://www.relaxspa.hu/arteriograph-atfogo-megoldas-az-errendszer-allapotanak-felmeresere.html

Pulse Wave Velocity (PWV) is a measure of arterial stiffness, or the rate at which pressure waves move down the vessel. ... As blood flows through the vessels of the circulatory system, it moves out of the left ventricle and into the aorta where it is then pushed through the rest of the circulatory system.

Typically, the pulse wave is detected by pressure transducers or arterial tonometry. The measurement of carotid-femoral PWV is made by dividing the distance (from the carotid point to the femoral point) by the so-called transit time (the time of travel of the foot of the wave over the distance)

Jól dokumentált, hogy az aorta pulzushullám sebessége (PWV) fokozatosan nő az életkorral. Korábban a PWV-t egyetlen aorta helyén mértük, vagy összehasonlították az arteria és a combcsontok közötti artériás hullámokat a PWV meghatározásához.
PWV progressively increases 6–8% with each decade of life; this tendency is more pronounced after 50 years. A significant increase of PWV over 50 years was demonstrated. Artéria felépítése: ábra
International Journal of Hypertension
Volume 2014, Article ID 653239, 7 pages

A véredények szerkezetének összehasonlítása

Érrugalmasság vizsgálata
A teljesen automatizált, számítógépes vizsgálat fájdalommentes és veszélytelen, mivel mindössze egy néhány percig tartó, fekvő helyzetben elvégzett pulzushullám-görbe regisztrálásából és vérnyomásmérésből áll. Az asszisztens feladata mindössze a mérő mandzsetta helyes felhelyezése. A vizsgálat befejeztével leletet, arteriogrammot adnak a
mérés eredményéről, amelyben kiértékelik az endothel funkciót, valamint az aorta pulzushullám terjedési sebességét.
Az Arteriograph-fal történő mérés nem igényel speciális, orvosi szaktudást. Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy a lelet értékelése orvosi feladat!
http://www.relaxspa.hu/arteriograph-atfogo-megoldas-az-errendszer-allapotanak-felmeresere.html

Mérni tudjuk  tehát a vér áramlási sebességét. A sebesség annál nagyobb, minél szűkebb az ér vezeték átmérője. Egészséges emberben az érrendszer rugalmas falú vezetékeknek foghatók fel. A hangsúly a rugalmasságon van! A szív minden dobbanásával küldött vér kitágítja a verőereket, ezért azok megfeszülnek, majd ahogy rugalmasságuknál fogva visszatérnek eredeti állapotukba.
Az Érrugalmasság 40-60%-ban örökletes tulajdonság.  Az érrugalmasság vizsgálata fontos abból a szempontból is, hogy amíg egy hagyományos ultrahang vizsgálat alapján azt a diagnózist kaphatjuk, hogy minden rendben van, nincsen plakk, a nyaki ütőér vastagsága megfelelő, addig az érrugalmasság vizsgálat eredménye már lehet kedvezőtlen. 

Amikor a vérben levő zsírok, vagyis a koleszterin lerakódik az artériák belső falán, a vér áramlása lelassul. Mivel a zsírok kalciumot kötnek meg, ezért a verőerek elveszítik rugalmasságukat, az érbelhártya megvastagszik, merevvé válik, és kialakulnak a meszes plakkok. Az erek eltömődése magas vérnyomáshoz, súlyos szív- és érrendszeri betegségekhez vezet, ezért fontos, hogy a krónikus panaszokat megelőzzük. Amikor a vérkeringésben zavar keletkezik – gyengül vagy sérül -, sejtjeinkhez nem jut el az oxigén.

A szív koszorús ereinek elmeszesedésekor jelentkező tompa vagy szúró mellkasi fájdalom, az alsó végtagok érszűkületes fájdalma járáskor, vagy az agyi erek érintettsége miatt kialakuló memóriazavarok, szédülés, depresszió, illetve az átmeneti zsibbadással és beszédzavarral járó rosszullétek mind egy tőről fakadnak, és ugyanaz áll hátterükben. Van, akinél a szem retinájában található kis erek károsodása miatti látásromlás, másoknál pedig ­ súlyosabb esetben ­ a vesefunkció beszűkülése jelzi a bajt.

Az érelmeszesedés kialakulása hosszú, több évtizeden át tartó, szinte észrevehetetlen folyamat. Ezért lehetséges, hogy e betegségre sokszor csak akkor derül fény, amikor már súlyos szövődményei vannak. Ezért az érelmeszesedés korai felismerése rendkívül fontos, hiszen megfelelő óvintézkedésekkel megelőzhetőek a káros következmények.

Arteriográf vizsgálat többek között az alábbi intézményekben kérhető:

Budai Egészségközpont
Központi telefonszámunk: +36 1 489 5200
E-mail: info@bhc.hu
https://bhc.hu/szolgaltatasaink/szurovizsgalatok/arteriografia/

VIOLA KARDIOLÓGIA MAGÁNRENDELŐ
Arteriográfos
vizsgálat: 7 ezer Ft
1094 Budapest Viola u. 50.Tel: 06-1-323-1121, 06-30-576-3634
Időpontfoglalás online vagy telefonon,
Tel: 06-1-323-1121, 06-30-576-3634
E-mail: info@violakardiologia.hu - www.violakardiologia.hu

GYŐRI EGÉSZSÉGKÖZPONT
9027, Győr, Martin u. 1
TELEFON (GYŐR)
+36 20 / 373 3343

BUDAPESTI EGÉSZSÉGKÖZPONT
1135 Budapest, Jász u. 33-35.
TELEFON (PEST) +36 30 / 633 0961

Meteo Klinika
1183 Budapest, Czuczor Gergely u. 2.
E-mail: meteoklinika@meteoklinika.hu
Web: www.meteoklinika.hu
Telefon: +36 1 296-0513

Szelíd kezelési lehetőségek

Az erek nagyobb mértékű rugalmassága azért fontos, mert egy rugalmas anyag tágulni képes, de a rugalmatlan csak szakadni, vagy törni tud. Ezért fontos, hogy az Ön ereinek a rugalmassága ne csökkenjen. Ha már kedvezőtlenek ezek az értékek, akkor ismét rugalmassá válhassanak.  Szervezetünk az erek rugalmas változása, tágulása és összehúzódása révén tud alkalmazkodni a fizikai terheléshez, a külső környezet változásaihoz (hőmérsékleti változás, frontok, stressz). Az erek rugalmassága idővel fokozatosan csökken. Azoknak, akiknek tartósan magas a vérnyomásuk, a fokozott nyomás miatt megvastagszik az erek fala és veszít rugalmasságából. Az artériák (friss oxigént szállító erek) falának rugalmatlanná válásával, az ér belső átmérőjének fokozatos csökkenésével, végül az ér elzáródásával járó folyamatot érelmeszesedésnek nevezik.

Keating szerint a vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy az elasztin elengedhetetlen a normális artériás fejlődéshez. A fehérje képződés csökkenése ateroszklerózishoz vezethet

Egy új tanulmány alapján, amely az agy és az érrendszer közötti összefüggést vizsgálja megállapították, hogy az emberek artériás merevsége nagyobb kockázatot jelenthet a demenciában való előrehaladásra, beleértve az Alzheimer-kórot is,.

Az artériák rugalmasságát mérő pulzushullám nagyobb sebessége hozzájárul a demencia fokozódásához.  A szívből a testbe oxigén hiányos vért hordozó artériák merevekké válhatnak, és elveszíthetik a rugalmasságot az életkorral. A problémát súlyosbíthatja, ha az erekben a plakkok felhalmozódnak. Mintegy 48 millió ember él világszerte demenciával, a számadatok 2050-ig két évtizedenként megduplázódnak.

Rugalmatlan, merev falú erek esetén a szívnek jóval nagyobb munkát kell végeznie, nagyobb nyomást kell létrehoznia, hogy biztosítani tudja a sejtszintű oxigén ellátást.  Érelmeszesedéskor   a vérkeringést nehezítik, az erek rugalmasságát jelentősen csökkentik, s emiatt romlik az aktuális helyzetnek megfelelő érfali és vérnyomáshoz való alkalmazkodás (adaptáció). 

A lelassult keringés során a lerakódások mennyisége nő, az érfalak nem jutnak elég oxigénhez, rugalmasságuk csökken. A rendszeres mozgással – ami napi 30-40 perc célzott mozgást, vagy heti rendszerességgel végzett 1-2 órás túrát jelent – nagyon nagy százalékban csökkenthetjük az érrendszer öregedését, gyengülését

Az aortában mért PWV (PWVao) meghatározásakor a vér valódi áramlási sebességét mérjük „A PWV a hagyományos rizikófaktorok mellett, és azokon túlmenően képes előre jelezni a kardiovaszkuláris eseményeket.” (34). Az aorta PWV mérésével elsősorban az aortafal tulajdonságairól kapunk információt. Minél merevebb, rugalmatlanabb az aorta fala, annál gyorsabban fog a bal kamra által keltett pulzushullám végigszaladni az éren. Az aorta PWV-nek azonban csak akkor van prognosztikus értéke, ha a vizsgálatot izobáriás (állandó nyomás) állapotban,  végezzük.(35).

34. Prognostic value of aortic pulse wave velocity as index of arterial stiffness in the general population. Hansen, W, Staessen, J. A., Tolp-Petersen, C. Et al. Circulation, 2006,113, 663-664.
35. Introduction to arterial compliance and function. O ‘Rourke, M. R, Brunner; H. R.; J. Hypertens. Suppl., 1992,10,53-55.

A PWV változása alapján két csoportot lehetett elkülöníteni:

A nyomonkövetési periódus végén kiderült, hogy azok a betegek, akiknél a vérnyomáscsökkenés mellett PWV-csökkenés is észlelhető volt, életben maradtak (n=100). Akiknél viszont a vérnyomás normalizálását nem követte a PWV csökkenése, azok meghaltak (n=50). Ez a nagy jelentőségű tanulmány arra utal, hogy a túlélők csoportjában mért magas PWV csak a magas vérnyomás okozta nagyobb érfali feszülésnek volt az eredménye, és nem morfológiai (arteriosclerotikus) strukturális változásoknak. A nem-túlélő csoportnál ez utóbbi volt feltételezhető.
A normális/emelkedett PWVao határát statisztikai módszerrel határozták meg. A módszer eredményeként a határérték mindkét nemben 9,62 m/s lett, vagyis

az e fölötti értékek jelentik a magas aorta pulzushullám terjedési sebességet.
Egy eredményt akkor tekintenek pozitívnak, ha a vizsgálat eredménye jelentősen eltér az egészséges emberekben mérhető értéktől. Az egészséges emberekben tapasztalható eloszlás ismeretében a pozitív és negatív eredmények közötti küszöbértéket úgy választják meg, hogy lehetőleg minél kevesebb egészséges egyén kerüljön a pozitív tartományba. Már ebből is látható, hogy egy diagnosztikus eljárás csak akkor működik tökéletesen, ha az egészséges és beteg embereken mérhető értékek teljesen elkülönülnek egymástól, azaz nincs átfedés. Ez a legritkábban teljesül, hiszen az egészséges egyének egy meghatározott arányának értékei a küszöbérték felett lesznek.
A 9,62 m/s feletti értékek és a carotis plakk előfordulásának valószínűsége között szoros összefüggést találtak: a
carotis plakk előfordulási valószínűsége magas PWVao esetén 70%! Az alacsony PWVao pedig 75,5%-os valószínűséggel zárja ki a plakk lehetőségét. Mindez azt jelenti, hogy szív- és érrendszeri betegséggel nem rendelkező, aszimptomatikus pácienseknél a PWVao kiemelten magas prediktív értékkel bír.

PWVao

Optimális, ha  kisebb, mint 7 m/s
Normális 9,7 m/s
Emelkedett 9,7 –12 m/s
Kórosan  nagyobb 12 m/s

Dr Simon Ildikó belgyógyász szakorvos
Gaba Medical Center https://www.patikamagazin.hu/betegszervezetek/cikkek/cikk/239

In accordance with international recommendations, the corrected PWV was calculated by multiplying by 0.8 [23], as suggested by the European recommendations [4]. In this research, 10 meters/second was considered as limit value for normal value.

4. L. M. van Bortel, S. Laurent, P. Boutouyrie et al., “Expert consensus document on the measurement of aortic stiffness in daily practice using carotid-femoral pulse wave velocity,” Journal of Hypertension, vol. 30, no. 3, pp. 445–448, 2012
23. S. A. M. Huybrechts, D. G. Devos, S. J. Vermeersch et al., “Carotid to femoral pulse wave velocity: a comparison of real travelled aortic path lengths determined by MRI and superficial measurements,” Journal of Hypertension, vol. 29, no. 8, pp. 1577–1582, 2011

Az artériás stiffness (PWVao) szív és érrendszeri betegségben nem szenvedő populációban végzett mérésének indokoltságát bizonyítja T. Willum Hansen és munkacsoportjának vizsgálata (20), amelyben kimutatták, hogy a random módon kiválasztott 40-70 év közötti átlag populációban az emelkedett aorta pulzushullám terjedési sebesség a klasszikus rizikófaktoroktól független, hatékony előrejelzője volt a szív és érrendszeri halálozásnak, több mint 9 éves utókövetés alapján. Az érfali merevség az érelmeszesedést megelőzően jelentkezik, és megjelenése egyben az érelmeszesedés rizikófaktorának tekinthető.” 11
11. Davies, J.I., Struthers, A.D.: J Hypertens 21:463-472; 2003

Összefoglalva: Az arteriográfia gyors, kényelmes szűrővizsgálat az „ér-életkor” mérésére, alkalmas a gyógyszerek hatásának megítélésére, az érelmeszesedés korai felismerésére.
A lelet kiértékelését kizárólag orvos végezheti. A fellelt eseteknek folyamatos és nem csak egyszeri ellátása szükséges, a kiszűrt páciensek folyamatos nyomonkövetést igényelnek, így a mért paraméterek alapján az Arteriográffal végzett szűrővizsgálat ismétlése javasolt http://www.fourmed.hu/TM_BR_HUN0804.pdf