Mit érdemes tudni annak, aki étrend kiegészítőt szed, forgalmaz 1. rész


„Azt tapasztalom, hogy az emberek többsége nem törődik legnagyobb kincsével, az egészségével. A legtöbben nem tanulták meg, és idejük sincs rá. Pedig az egészség olyan állapot, amelyen nemtörődömséggel, tudatlansággal, felelőtlen életmóddal sokat ronthatunk, és ez fordítva is igaz: természetgyógyászati ismeretek megszerzésével, kitartó, rendszeres munkával csodálatos egészségi állapot érhető el, akár idős korban is.”

Prof Dr Török Szilveszter


Időnként elmegyek az orvoshoz, és megvizsgáltatom vele magam, mert az orvos is élni akar. Aztán elmegyek a gyógyszertárba, és kiváltom az orvosságot, mert a patikus is élni akar. Aztán a gyógyszert a csatornába öntöm - mert én is élni akarok.” - Mark TwainA tudományban  a bizonyíték mindig előbbre való a véleménynél. A tudományos vizsgálatot az különbözteti meg bármilyen más vizsgálódástól, hogy nagy hangsúlyt helyez  a tárgyilagos információkra például a megfigyelésen alapuló adatokra és a megismételhető kísérletekre. Ha az újonnan nyert adatok cáfolják vagy kiegészítik a korábbi ismereteket, akkor az elméletet meg kell változtatni illetve el kell vetni.


 

A betegnek meg kell győződnie arról, hogy a termék, eljárás hatásos-e, de egyben arról is, hogy biztonságos-e Fontos tehát utánajárnunk, hogy mi kerül a testünkbe, milyen módszereket alkalmaznak rajtunk, és kik azok, akihez bizalommal fordulhatunk. Meg kell győződnünk arról, hogy orvosi szempontból az adott termék, módszer megbízható-e. Megjegyezzük azonban, hogy „a hatás bizonyításának hiánya nem bizonyítja a hatás hiányát.”

 

Étrend kiegészítőkre vonatkozó információk közlése

A termékek jelölése, megjelenítése és hirdetése nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy az étrend-kiegészítő betegségek megelőzésére, kezelésére alkalmas, vagy ilyen tulajdonsága van. Úgy vélem, hogy emiatt azonban nehezen lehet megmagyarázni azoknak, akik e sorokat olvassák, hogy étrend-kiegészítők fogyasztásának segítségével, nem tudnak javítani élet minőségükön. Jogosan kérdezhetik: de hát akkor miért fogyasszanak kiegészítőket? Válasz képen itt csak annyit, hogy

a./ számos olyan vegyület van, amit szervezetünk nem tud előállítani, pedig nagy szüksége van rá működési biztonságához. Ezeket kívülről kell szervezetünkbe juttatni (pl: esszenciális aminosavak)

b./ Az emberi szervezetet mintegy 100 trillió (100 milliószor millió) sejt alkotja. Óránként mintegy 100 milliárd sejt elhal, de helyüket és szerepüket azonnal új sejtek veszik át, amelyek sejtosztódással keletkeznek. A szervezetet felépítő 100 trillió sejt táplálása egy különlegesen fontos feladat, amelytől nagymértékben függ a szervezet zavartalan működése. A legmodernebb táplálkozástudományi ismeretek felhasználásával egyre újabb és újabb, tökéletesebb készítmények állíthatók elő, amelyek az emberi szervezet jobb működését segítik elő,

c./ az ipari jellegű nagyüzemi mezőgazdaság miatt többek között a zöldség/gyümölcs termékek kb. 50%-ban elveszítették a kb. 30 év előtti vitamin és ásványi anyag tartalmukat, amit szintén pótolni szükséges.Ismert közéleti személyiségek reklámozzák a terméket. Példák.
Nem attól megfelelő minőségű egy étrend kiegészítő, mert azt ismert személy ajánlja.

Miklósa Erika Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar koloratúrszoprán opera-énekesnő.

Kamarás Iván Jászai Mari-díjas magyar zenés, prózai és filmszínész.Nem azt hirdeti, ami a termékben van, hanem azt, ami nincsen


Magyarázat: Parabének

A parabén olcsó, megbízható és nagyon stabil tartósítószer

A Fogyasztói Termékek Európai Tudományos Bizottsága - SCCP - 2006-ban fogalmazta meg álláspontját, mely szerint nem áll rendelkezésre elegendő adat arra, hogy megállapítsák, a propil-, butil- and isobutil-parabén használata teljesen biztonságos.

Az egészségügyi határérték, vagyis ezeknek az anyagoknak a megengedett koncentrációja a kozmetikumokban 0,4%.

Vitatott megítélésük ellenére még mindig sok kozmetikumban előfordulnak, mert elterjedtek, és az előállításuk is viszonylag olcsó. A parabének fokozzák a mellráksejtek osztódását és csökkentik a tesztoszteron előállítást. A legújabb vizsgálatok szerint az arckrémekben, dezodorokban, sőt néhány feldolgozott hústermékben is megtalálható A parabén kimutatható a mellrákkal diagnosztizált nők szövetmintáiból. A gyerekek nagyobb veszélynek vannak kitéve, mert az immunrendszerük még nem fejlődött ki teljesen Az Európai Bizottság fogyasztóvédelemmel foglalkozó tudományos bizottsága 2010. decemberben hozta nyilvánosságra jelentését a parabének kockázatairól. Eszerint a hosszabb láncú vegyületek, mint például a propil- és butilparabén hormonális hatásúak lehetnek, míg az etil- és metilparabének az engedélyezett koncentrációban biztonságosak.

Amikor "patikai hidrofil fürdető kenőcsöt" veszel... fürdesz a parabénban?


A parabéneknek több változatát is gyakran használják kozmetikumokban, de ezek az anyagok a kutatások szerint igencsak nagy kockázatokat rejtenek.  A legelterjedtebb kozmetikai tartósítószerek közé tartoznak, és megtalálhatók az arckrémtől kezdve a dezodoron át a samponig sok mindenben, de egyes gyógyszerekben és ételekben is előfordulnak. 


A parabént leggyakrabban metilparabén E218, etilparabén E214, propilparabén, butilparabén néven találhatod meg a csomagoláson feltüntetve, ritkábban használt változatai az izobutil-parabén, izopropil-parabén, benzilparabén. Bár parabének a természetben is előfordulnak, a kozmetikumokban található parabént mesterségesen állítják elő, ami hozzájárulhat káros hatásaihoz. 

 

Ha nem akarod kockára tenni az egészségedet, tanulmányozd a kozmetikumok csomagolását, és válassz inkább parabénmentes terméket. A kemikáliák gond nélkül felszívódnak a bőrön át. Használatukat követően már néhány másodperc múlva megtalálhatók minden szervben a helyileg alkalmazott szer nyomai.

A para amino benzoesav (PABA)  leggyakrabban bőrirritációt okoz. A többi négy ösztrogénszerű összetevőket tartalmaz, amik potenciálisan megzavarják a hormontermelést és negatívan befolyásolják az agyfejlődést és a reproduktív funkciókat. Az antibakteriális tartósítót, a kozmetikai szerekben használt parabéneket a kereskedelemben kapható napvédő szerek több mint 60%-a tartalmazza, vándorolnak a testben, felbukkannak a mellráksejtekben és a férfi szaporodási szervekben is.


A parabének fokozzák a mellráksejtek osztódását és csökkentik a tesztoszteron előállítást. Az elmúlt évtizedekben számos kutatás vizsgálta már a dezodorokban lévő parabének esetleges szerepét a mellrák kialakulásában, és az eredmények általában nem voltak megnyugtatóak. A legújabb vizsgálatok szerint az arckrémekben, dezodorokban, sőt néhány feldolgozott hústermékben is megtalálható parabén nevű vegyületek egyértelműen kimutathatók a mellrákkal diagnosztizált nők szövetmintáiból.

Dánia 2011-ben betiltotta a propil- és butilparabént a 3 év alatti gyermekek számára készülő kozmetikai, tisztálkodási termékekben. A korlátozás oka ezen parabének endokrin hormonrendszer károsító hatása.


A gyógyszerkönyvi hidrofil kenőcs tartósítószere a 96%-os alkoholban oldott Methylium-prahydroxybenzoicum (metil-parahidroxibenzoát, metil-paraben). Az oldott anyag gyógyszerkönyvi neve Solutio Conservans, ezen a néven szerepel az élőiratokban. 

Dr Beleznay Gyöngyike Bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosDerma-Art® Bőrgyógyászati MagánklinikaAz étrend kiegészítő megbízhatóságának ellenőrzése

Példa Syntri tabletta

Az étrend kiegészítő tájékoztatójában leírtak a következők: 

„Syntrival tabletta friss, érett paradicsomból származó különleges paradicsom kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény, amelynek a hatóanyaga az első természetes, az EFSA által tudományosan bevizsgált összetevő az egészséges véráramlás számára.

OÉTI.: 15282/2014


A friss, érett paradicsomból különleges paradicsom kivonatot állítanak elő. Szabadalmazott eljárásokkal ultrafiltrációval speciális kivonatot nyernek a paradicsomból (fruitflowTM: WSTC II)*, mely különböző másodlagos növényi anyagokat tartalmaz, ezért nem azonos a likopinnel. Különösen 3 bioaktív frakció (polifenol, nukleotid, flavonoid) jelentős az egészséges véráramlás szempontjából.

A normális, egészséges vérlemezkék sima felszínűek és rugalmasak, ezáltal a vérereken belüli összecsapzódásuk nehezített. A Syntrival hatóanyaga segíti a normális trombocita aggregáció (vérlemezke összecsapzódás) fenntartását, ami hozzájárul az egészséges véráramlás kialakulásához.

Felnőtteknek napi 1 tablettát egészben bő folyadékkal kell lenyelni. A vérlemezkékre és a véráramlásra kifejtett hatás kb. 3-5 óra múlva jelentkezik és 12-18 órán át tart.

A Syntrival tabletta nem helyettesíti az orvos által rendelt vérhígító gyógyszereket (mint pl. acetilszalicilsav). A Syntrival tabletta véráramlásra kifejtett hatása nem azonos a vérhígító gyógyszerek hatásmechanizmusával.

Naponta 1 tablettát szétrágás nélkül egy pohár vízzel bevenni.

Gyártó: Wörwag Pharma Kft.

20 éves a Wörwag Pharma


Ami a fent ismertetett termék megbízhatóságát jelzi

1./  A gyártó elismert és 20 éve működik

2./  A vállalat sikeres tevékenysége lehetővé tette, hogy évről-évre nagyobb összeget áldozzon az egészségügyi szűrések, elsősorban a neuropathia korai felismerésének támogatására.

3./ A vidéki nagyvárosokban és Budapest több kerületében található Neuropathia Centrumokat a Wörwag Pharma támogatásával alakították ki, (társadalmi felelősség vállalás) és látták el diagnosztikai eszközökkel.

4./  A reklámozott termék az EFSA által tudományosan bevizsgált

5./ A terméket az OÉTI. 2014-ben notifikálta


Magyarázat Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA)

 Az EFSA-nak 10 Tudományos Panelja és egy átfogó-összekötő Tudományos Bizottsága van, amely független szakértőket tömörít, főként az EU-ból.

Az EFSA-t, mint független hatóságot 2002-ben hozta létre az EB, válaszul egy sor élelmiszerpánikra, hogy biztosítsa a fogyasztók magas szintű védelmét, és segítse az EU-ban az élelmiszerellátás iránti bizalom erősítését. A szervezet hatáskörébe tartozik az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek és állati takarmányok biztonságossága, a táplálkozás, az állategészségügy és állattartás, növényvédelem és egészségügy.


Prof. Dr Rath-féle sejttápanyagok amerikai előállításának gyártásközi minőségellenőrzése (kivonat)  Dr. Rath Celluláris Medicina Kutatóintézet Kalifornia

http://docplayer.hu/410043-Dr-rath-sejttapanyagprogram.htmlMegbízható lehet, ha például „Magyar Termék nagydíj” kitüntetettje

A Magyar Termék Nagydíj egy tanúsító védjegy, amely azt tanúsítja, hogy a díjazott termékek az átlagosból kiemelkedve, többek, jobbak, magasabb színvonalúak.

A Magyar Termék Nagydíj értéke az, hogy folyamatosan ellenőrzött, tehát amelyik terméken ott van a Magyar Termék Nagydíj logó, az egy ellenőrzött, kiváló minőségű termék." mondta Kiss Ildikó, a Magyar Termék Nagydíj Pályázati Iroda ügyvivő igazgatója.

Azt tapasztaljuk, hogy minden védjegy, így a Magyar Termék Nagydíj védjegy is egyre népszerűbb a fogyasztók körében, keresik ezeket a megkülönböztetett termékeket, szolgáltatásokat, amelyek arról tanúskodnak, hogy kiváló minőségűek,


Magyar Termék Nagydíj Pályázat első meghirdetése, azaz 1998. óta 284 nagydíjat ítéltek meg, közel 3.000 nemzetközi színvonalú termék, szolgáltatás népszerűsíti Magyarország legfontosabb kincsét, a szürke-állomány teljesítményét.

A Magyar Termék Nagydíj kitüntető cím a termék előállítójának, forgalmazójának megbízhatóságát tanúsítja

Magyar Termék Nagydíj trófeát készítette

HOLLÓHÁZI PORCELÁN MANUFAKTÚRA Zrt.  (ábra)


A díjátadó ünnepségen Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében elmondta, hogy a Magyar Termék Nagydíj védjegy  használatot elnyert termékek és szolgáltatások megálmodói, készítői képviselik azt a minőségi szemléletet, hosszú távú gondolkodást, fogyasztó-központúságot, amely Magyarországot a gazdasági felemelkedéshez viszi közelebb. A 2015-ös Magyar Termék Nagydíj átadása (foto)Példa egy Magyar Termék Nagydíj kitüntetett termékre


 

PEZODERM® VÉDŐKRÉM Magyar Termék Nagydíjas termék, 2015-ben elnyerte a Magyar Termék Nagydíj minősítő trófeát, egy modern felfogásban megkomponált és előállított finom krémes állagú, és tetszetős csomagolású termék. Minden napi és általános használatra javasolt krém, mely nélkülözhetetlen minden háztartásban. Alkalmazható hámsérülések, horzsolások, enyhe égési és fagyási sérülések, enyhe napégés, valamint irritált és kipirosodott bőr esetén. Ápolja az ekcémás, aknés pattanásos bőrt. Védi a pelenkával fedett bőrterületet. Bőrvédő hatású felfekvések a mozgáskorlátozott időskorúak és az inkontinenciában szenvedők esetében


A Pezoderm és Psorioderm termékek, szigorú őrgyógyászati és laboratóriumi ellenőrzésen mentek át.

PEZODERM® VÉDŐKRÉM kicsiknek és nagyoknak egyaránt használható. Összetevői révén az érzékeny bőrűek is használhatják. A benne található Jojobaolaj viaszos észterei nagyon hasonlítanak az emberi bőr által termelt faggyú észtereihez (mely a bőrünket védő hidrolipid film része), így kiválóan erősíti a bőr védelmi funkcióit, gyulladáscsökkentő, bőrkondicionáló hatásúak. Az avokádó olaj tartalma kiválóan ápolja a száraz, kirepedezett, ekcémás bőrt is, elősegíti a sejtmegújulást, így alkalmazzák érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr esetén, illetve hegek kezelésére is.

CPNP Kód: 1189254

Magyarázat

*CPNP: (Cosmetic Products Notification Portal). The CPNP is the online notification system created for the implementation of Regulation (EC) No 1223/2009 of the European Parliament and of the Council on cosmetic products

         Beszerzése:http://www.eventuspharma.hu/megoldasok/atopiara-ekcemara/pezoderm-vedokrem:703Grand Gold Award díjazott termék


Flavon Protect

Mindenkinek szüksége van arra, hogy szervezetét minél hatékonyabban támogassa, nap mint nap. A gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat ehhez, hiszen ezekben olyan növényi hatóanyagok, ásványi anyagok és vitaminok találhatóak meg, amelyek képesek kiegyensúlyozottabbá és változatosabbá tenni mindennapi táplálkozásunkat.

A Flavon Protect összetevőinek köszönhetően segít változatosabbá tenni táplálkozásunkat. A fiatal középkorúak, valamint az idősebbek szervezete már sok megpróbáltatáson ment keresztül. A Flavon Protect. a gyártás során, megóvjuk az alapanyagokban található értékes anyagokat. A speciális gyártási technológiának köszönhetően ez a termékünk sem tartalmaz tartósítószert!

Prof. Dr. Dinya Zoltán a Magyar Tudományos Akadémia doktora elmondja, hogy Flavon termékek mindegyikéről elmondható, hogy összetételük, élettani jellemzőik, stabilitásuk, egyedülálló lekvár megjelenési formájuk, ellenőrzöttségük, szermentes alapanyagaik következtében méltán világszínvonalat képviselnek, és kiegészítik de nem helyettesítik a hagyományos terápiát. A piacon ismert, forgalomban lévő készítmények közül a legnagyobb hatóanyag-tartalommal, illetve a legideálisabb összetétellel és bio hozzáférhetőséggel rendelkeznek

http://baumflavon.hupont.hu/13/flavon-termekek#ixzz3oHCK5iiS


Javasolt fogyasztás: napi 1 alkalommal 1 adagolókanálnyi mennyiség. Az adagolókanalat termékünkhöz csomagolva találják meg. Egy havi adag.OÉTI notifikációs szám: 11121/2012

A Diet & Health kategóriában 2014-ben 50. alkalommal versenyeztek a világ étrend-kiegészítői. A zsűri döntése értelmében Flavon Protect termékünk elnyerte a megtisztelő Monde Selection 2014 Grand Gold Award címet.

Matuzalem

Matuzalem  Fermentált fekete teából készült flavonoid-kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő tabletta

A termék minőségét tanúsítja: Cseh Köztársaság Állami Egészségügyi Intézet, Prága
Minőségtanúsítás száma: 17-120/077

http://matuzsalem.blog.hu/Étrend kiegészítő biztonságát tanúsító szimbólumok


GMP Good Manufacturing Practice: jó gyártási gyakorlat. Ne

GHP Good Hygiene Practice: jó higiéniai gyakorlat.

GLP Good Laboratory Practice: jó laboratóriumi gyakorlat.  


NOW Wins Best of Supplements Award
Eljárások az étrend kiegészítők biztonságosságáért


Az OÉTI bejegyzési szám

Az Intézet kiemelt célja kezdetektől fogva az egészséges táplálkozás megvalósítása a hazai lakosság lehető legszélesebb körében. Az OÉTI ellátja az étrend-kiegészítő és különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek notifikálási és szakértői feladatait

Laboratóriuma a klasszikus és nagyműszeres vizsgálatok gazdag tárházát biztosítja az élelmiszerek és kozmetikai termékek összetevőinek, és biológiailag aktív komponenseinek meghatározására. A hazai és a nemzetközi tudományos szervezetekben való aktív OÉTI szakértői közreműködés biztosítja, hogy a lakosság körében egyre nagyobb arányban megjelenő táplálkozással összefüggő megbetegedések prevenciójában a globális szemléletmód hazánkban is érvényesüljön

Ezen túlmenően azt is jelzi, hogy a termék megfelel az étrend-kiegészítőkről szóló 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet, és a 1924/2006/EK rendelet előírásainak

Felhívjuk a figyelmet, hogy egyes honlapokon jogosulatlanul tüntetik fel az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet védjegyét, valamint a valóságtól eltérően az OÉTI által ellenőrzött, bevizsgált és/vagy szakvéleménnyel ellátott termékként jelölik meg az adott készítményeket.

Az étrend-kiegészítőkről szóló 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet értelmében az étrend-kiegészítő jogszerű forgalmazásához a gyártónak vagy a forgalmazónak bejelentési (notifikáció) kötelezettsége van Intézetünk felé. 

Kérjük, étrend-kiegészítő vásárlása előtt minden esetben győződjön meg a honlapunkon található “Bejelentett étrend-kiegészítők listájáról”, hogy a készítmény jogszerűen van-e forgalomban.

http://www.oeti.hu/?news=19


2011. novemberétől a bejelentett étrend-kiegészítők listája újabb információval bővül. A mindenkori frissített listán * jellel azok a termékek vannak megjelölve, melyek forgalmazását - közegészségügyi kockázatra való hivatkozással, vagy a vonatkozó jogszabályoknak való nem megfelelőség miatt a kormányhivatalok illetékes Népegészségügyi Szakigazgatási Szervei jogerős határozattal megtiltották. Az információk az illetékes közegészségügyi hatóság eljárását követően az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tájékoztatása alapján jelennek meg a listában.


Becslések szerint éves szinten 26-35 milliárd forintra tehető az étrend-kiegészítők piaca. 2010 és 2014 között 7956 termék notifikációs eljárását bonyolította le a korábban a tisztifőorvosi hivatal hadrendjébe tartozó Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet. OÉTI


Az OÉTI azonban nem rendelkezett hatósági jogkörrel, amennyiben kifogással élt egy-egy termékkel kapcsolatban, a hatósági eljárás lefolytatásáért az OTH-hoz kellett fordulnia. Ez utóbbira az adott időszakban összesen 4756 esetben került sor hangzott el a PharmaTribune étrend-kiegészítőket górcső alá tevő konferenciáján.

Magyarázat  OTH Országos Tiszti főorvosi Hivatal


Több esetben nem tisztázott a hatóanyag, ezért ilyenkor a forgalomba hozatalt az OÉTI nem javasolja.


A múlt esztendőben például 1742 terméket notifikáltak ebből 522 esetben élt kifogással a hivatal, sorolta az adatokat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója, Ez a dokumentumok több mint 55%-át jelenti.

Az intézkedések ellenére év végére a kifogásoltak közel 30%-a továbbra sem felelt meg a jogszabályi követelményeknek. Pozsgay Csilla. 

A kifogások döntő többsége abból adódik, hogy túlzó gyógyító hatást tulajdonítanak egy-egy készítménynek, s  tiltott egészségre vonatkozó állításokkal operálnak egyes forgalmazók. De előfordul az is, hogy egészségre veszélyt jelentő hatóanyagokat, gyógynövényeket használnak fel. S mivel óriási számban jelennek meg az új termékek, mire lezajlik egy-egy eljárás, amelynek eredményeként esetleg jogszerűtlen forgalmazás miatt le kell venni a polcokról a kifogásolt árut, addigra a forgalmazó már teljesítette a maga elé tűzött nyereségtervet.

A bírságokkal egyébként is csínján bántak, derült ki a főigazgatói számokból, hiszen 2010-2014 között 21 esetben vetettek ki egészségügyi bírságot, mindösszesen 5.690.000 forint értékben, miközben tételenként 18 300 forintba kerül az eljárási notifikálisi díj!


Szervezeti változtatás

Az OGYI, és az OÉTI  az OGYÉI égisze alatt összevonásra került és  dr. Pozsgay Csilla lett az OGYÉI főigazgatója


Az OÉTI mindezidáig nem rendelkezett hatósági jogkörrel, ilyen jellegű feladatot az OTH látott el Most, hogy bekerült az OGYÉI-be, újragondolnánk ezeket a szerepköröket, illetve szeretnénk megteremteni a jogszabályi hátteret ahhoz, hogy az étrend-kiegészítők piacellenőrzése hatékonyabbá váljon.

Első lépésként azt szeretnénk elérni, hogy az OÉTI a jövőben minden esetben vizsgálja meg a termék összetételét, amelynek ismeretében nyilatkozhatna arról, hogy az adott készítményt beengedhetjük-e a kereskedelmi forgalomba, vagy sem.

Amit azonban már most is megtehetünk, az a figyelemfelkeltés, ugyanis minél tudatosabbak a fogyasztók, annál kisebb a közegészségügyi kockázat. A vásárlók legyenek tisztában azzal, hogy vannak olyan szakemberek, akiktől kérdezhetnek, akiktől felvilágosítást kaphatnak. Többek között ezért is fog a jövőben felértékelődni a gyógyszerészi gondozás szerepe.

MOSZ Info  2015-03-23


A hatékony piacfelügyelet érdekében a tiszti főorvosi hivatallal szeretne az OGYÉI szorosabb együttműködést kialakítani, de az is felmerült, hogy kiterjesztenék az utóbbi hatósági jogkörét. Jelenleg zajlanak az ezzel kapcsolatos megbeszélések. A szankciókat erősíteni kell, fűzte hozzá a főigazgató, elismerve ugyanakkor, hogy az uniós szabályrendszer gátját állja a túlzott szigornak. Céljaik között szerepel

Együttműködési megállapodás

 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH), valamint az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) között létrejött együttműködési megállapodás célja, hogy a szervezetek kölcsönösen segítsék egymás tevékenységét az étrend-kiegészítők, a különleges táplálkozási célú élelmiszerek, valamint a kozmetikai termékek piacain.


A hatékonyság egyik fokmérője az étrend kiegészítők/ gyógyszerek  felszívódása 

A felszívódás befolyásolja a biológiai hasznosíthatóságot vagyis azt, hogy  milyen gyorsan és milyen mennyiségben éri el a gyógyszer a tervezett támadáspontot.

A felszívódást és így a biológiai hasznosíthatóságot befolyásolja

 

A folyadékkal töltött kapszulákból általában gyorsabban szívódik fel a hatóanyag, mint a szilárd részecskéket tartalmazókból.

 

Az azonos hatóanyagot tartalmazó termék segédanyagai különbözőek, a különböző gyárak azonos hatóanyagú termékeinek felszívódása különböző lehet. Így azonos dózisban is, különbözhetnek egymástól..

 

Szabályozás esetén a bevonat akkor bomlik el, amikor kapcsolatba kerül a vékonybél kevésbé savas környezetével vagy emésztőenzimeivel. A bevonatok azonban nem mindig a várt módon oldódnak fel, így különösen idős embereknél előfordulhat, hogy a tabletta vagy kapszula változatlanul távozik a széklettel.

 

Egyes étrend kiegészítőket/gyógyszereket úgy állítanak elő, hogy belőlük a hatóanyag lassan vagy szakaszosan, kis mennyiségekben, általában 12 óra vagy ennél is hosszabb periódus alatt szabaduljon fel. Ezt az adagolási formát szabályozott, elhúzódó kioldódásúnak hívják (SR=slow release). Ilyen például a NOW által gyártott C-1000 vitamin

 

A gyomor teltségi állapota nagyban befolyásolja a felszívódást.

A kapszulában legtöbbször por van. Maga a tok csak a vékony- vagy vastagbélben oldódik, és a hatóanyag kiáramlik belőle, így a bélből felszívódhat.


Idős korban csökken a vesefunkció és a máj lebontó képessége is lassul, ennek következtében a jelzett mellékhatások fokozottan érvényesülnek. Mivel e korosztály tagjai általában többféle panaszra többféle szert is szednek, azok egymásra hatását is figyelni kell


Az úgynevezett természetes szerek igen gyakran kétes eredetűek és összetételűek. A piac szinte telített a természetes szerekkel, amelyeket nem egy esetben csodaszerekként hirdetnek. De ezeket az állításokat igen erős fenntartással kell fogadni, A természetes szereknél az egyén, a felhasználó döntése és felelőssége, hogy mit és mennyit használ fel, és az is, hogy mire alkalmazza. Akárcsak a vény nélkül is kapható valódi gyógyszerek főként vitaminok, fájdalomcsillapítók, görcsoldók esetén

Hatékony legyen, és gyors eredményt hozzon általában ezt várják a betegek.

http://www.vital.hu/gyogyszer_mellekhatas


Példa: A felszívódás elősegítése

Szakértők szerint a felszívódás legjobb hatásfokkal a bélcsatornában történik, ezért a bélben oldódó bevonattal ellátott készítmények hasznosulnak a legjobban.

Ezt deklarálni kell/ene   a felhasználók felé


A felszívódás elősegítésére fejlesztett új termék a „Novo C plusOÉTI szám: 12870/2013

1000 mg-os, hagyományos C-vitamin készítmény esetében a C-vitamin akár 80%-a kiürül anélkül, hogy a szervezet hasznosítani tudná!


…..the citrus extract was 35% more bsorbed than ascorbic acid (AA) alone  and was more slowly absorbed than AA. Ascorbate in the citrus extract was found to be more bioavailable than AA alone in human subjects. Comparative bioavailability to humans of ascorbic acid alone or in a citrus extract.

Am J Clin Nutr. 1988 Sep;48(3):601-4.


200 mg-os tablettával a vérplazma aszkorbin szintje csaknem teljesen telítődik, és bár teljes telítődés 1000 mg-nál történik, a 200 mg és az 1000 mg elfogyasztása utáni érték közötti különbség minimális.

Van olyan kutatás, amely szerint, ha folyamatosan magasan akarjuk tartani vérünk aszkorbinsav szintjét, előnyösebb, ha naponta többször fogyasztunk kisebb dózisokat

http://lpi.oregonstate.edu/research-newsletter


Mikor mondható jónak egy étrend kiegészítő?

Először is tisztáznunk kell, hogy mit várunk el egy jó készítménytől:


Magyarázat Demeter minőség

A Demeter-termelők szívvel és megértéssel rendelkező gazdák. Tudatosan döntenek a biodinamikus út mellet, amely gazdálkodás összhangban van a természettel. Számukra a Föld több, mint kövek és ásványok gyűjteménye. Egy élő szervezet (organizmus) természetes körforgással. A biodinamikus gazdálkodás több, mint egy gazdasági irányzat. Ez egy életforma, amelynek értelme van.


Magyarországon 2004-ig folyamatosan nőtt a bio területek száma, majd az elmúlt öt évben 133 ezer hektárról 120 ezerre csökkent. A megtermelt bio-javak (elsősorban a minőségük miatt) 80%-a kivándorol a német nyelvterületre, főleg Svájcba. A hiányt pedig betömhetik a fent említett áruházláncok.  Az már gazdaságpolitika (lenne), hogy úgy támogassák a bio termelőket, hogy stabil magyar piacot tarthassanak fenn.


http://antalvali.com/demeter/bio_tol_a_biodinamikusig_demeter_minoseg


Figyeljünk az összetételre :

Itt kell kiderülnie annak, hogy a hatóanyag-összetételben felsorolt vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek milyen formában találhatóak meg a készítményben - szintetikus, izolált, egy növény részeként - és a kivonási eljárásra, vagy a kivonat, extrakció milyenségére is itt derülhet fény.Ami a címkén nem mindig szerepel

A címkén minden esetben azokat a vegyületeket kell tartalmaznia, amelyeket beletett a gyártó. Semmi olyan nem tüntethető fel a címkén, ami nem került bele a termékbe.

Ennek ellenére, ha a terméken fel van tüntetve az, hogy a termék fermentált, akkor jó. ha tudjuk, hogy több százezer olyan azonnal felszívódó rendkívül jótékony hatóanyag is van benne, amit soha nem rakott bele a gyártó, hanem a fermentációs folyamatok alatt képződtek. A fermentációs közegként résztvevő növények (fermentlé) hatóanyagai is belekerülnek a termékbe..

Magyarázat Fermentáció

A mikroorganizmusok felhasználásával végrehajtott, általában ipari célú folyamat: erjesztés

A fermentáció egy olyan folyamat, amelyben a mikrobák enzimet tartalmazó szerves anyagokat bomlasztanak le. A fermentációhoz fermentáló baktériumra van szükség, Az ilyen baktérium lebomlasztja a táplálékot oxigén nélküli közegben, és olyan végterméket ad, amely a nem tökéletes lebontás eredménye..

A fermentáció tehát olyan kémiai folyamat, amelyben valamilyen szerves anyagot egy enzim hatásának teszünk ki. Erjesztéssel állítjuk elő a sört, a bort és az antibiotikumokat, például a penicillint is.

Példa

Az etilalkoholos erjedés olyan szénhidrát-lebontási folyamat, ahol élesztők vagy baktériumok szénhidrátokból etilalkoholt és szén-dioxidot képeznek.

C6H12O6 → 2 CH3CH2OH + 2 CO2


A címkén  tudhatjuk meg azt is, hogy mi a kapszula anyaga (műanyag, cellulóz, növényi gél, állati gél, stb.) vagy ha nem kapszulás, akkor milyen eljárásnak köszönhető, hogy tabletta formájú (préselés, ragasztás),

Ha ebben a felsorolásban találunk káros anyagot, akkor - NE VEGYÜK MEG!


Hogyan védekezzünk a nem megfelelő étrend kiegészítők ellen?

A termékeket gyártóknak és forgalmazóknak a felelőssége, hogy hirdetéseivel csak a valóságon alapuló állítások szerepeljenek. Ha azt állítják, hogy az általuk ajánlott terápia vagy valamilyen étrend kiegészítő hatásos, akkor azt bizonyítékokkal kell/ene alátámasztaniuk


Mire figyeljünk még?

               

Magyarázat Szuperkritikus extrakció


 


Sokan azt hiszik, hogy ez az összetétel. Pedig nem!

Ez a rész csak azt közli, hogy milyen aktív hatóanyagból hány mg-ot, μg-ot tartalmaz a termék.


A körültekintő tájékoztatásra példa


Hogyan segít a Bioaktív kékjód+?

Több évtizedes tudományos kutató-fejlesztő munkával és számos állatkísérlettel igazolt Bioaktív Kékjód+ egyszerűen adagolható, gazdaságos, jól tárolható, íztelen, szagtalan, stabil, nem toxikus, nem illékony, intelligens készítmény. 

A Bioaktív kékjód+ a jódhiányos állapotok megelőzésére szolgáló jódpótlásra tökéletesen megfelel, mert ebben az állapotában a jód az összes toxikus hatását elveszíti, nem vált ki jódérzékenységet, nekrózist, biológiailag a legaktívabb formáját veszi fel, kitűnően felszívódik, nincs túladagolási veszélye, kórokozók szaporodását gátló hatása jelentős, stabil, nem illékony, nem bomlékony, nincs kellemetlen szaga és íze. Amikor elegendő a szervezet számára, akkor a szervezet a felesleget kiüríti.


A Bioaktív Kékjód+ a jódhiány pótlására ajánlott, és kizárólag az előírt mennyiségben szedhető! Kortól, állapottól és az előírásoktól függően napi 1 vagy 2 vagy 3 cseppet nyelvre cseppentve lenyelni, vagy kevés tiszta vízbe cseppentve öblögetve lenyelni naponta egyszer étkezés előtt. A készítményt minden használat előtt jól fel kell rázni.

A Bioaktív Kékjód+ egy cseppje 50 µg aktív jódnak felel meg.

Fogyasztható úgy is, hogy egy liter tiszta vízbe cseppentjük az előírt napi adagot és azt a nap folyamán megisszuk.

A pajzsmirigy fokozott működése (hipertireózis) pajzsmirigy gyulladás illetve

L-tiroxin szedése esetén a jódpótlásról feltétlenül egyeztessen kezelőorvosával

Korosztályok

µg/nap

Bioaktív kékjód+
[csepp/nap]

Óvodások

100

2

Iskolások (7-10 év)

100

2

Iskolások (11-14 év)

150

3

Felnőttek

150

3

Áldott állapotban

150

3

Szoptatás alatt

200

4

WHO, UNICEF és a Nemzetközi Jódbizottság ajánlása)

 

Több évtizedes tudományos kutató-fejlesztő munkával és számos állatkísérlettel igazolt Bioaktív Kékjód+ egyszerűen adagolható, gazdaságos, jól tárolható, íztelen, szagtalan, stabil, nem toxikus, nem illékony, intelligens készítmény. 

A magyar és az Európai Uniós szabályozások nem teszik lehetővé, hogy egy-egy készítményt úgy tüntessünk fel, mintha az megoldana vagy megelőzne egészségügyi szempontból fontos hiánybetegségeket. Ennek megfelelően mi sem állítunk olyasmit, hogy a Bioaktív Kékjód+ a megoldás minden jóddal kapcsolatos gondunkra. Azt azonban kijelenthetjük, hogy a Bioaktív Kékjód+ az élő szervezetek számára legkedvezőbb formában, szerves állapotban tartalmaz jódiont, melynek egyetlen cseppje 50 mikrogramm aktív jódionnak felel meg.”

A tájékoztató kitér a jód alkalmazásával összefüggő élettani folyamatok ismertetésére (rövidítve)

„A pajzsmirigy két fontos hormont termel: a thyroxint  (T4) és a trijód-thyronint (T3). A T4 négy jódatomot, a T3 pedig három jódatomot tartalmazó aminosav származék. A kész hormonok a pajzsmirigyben fehérjéhez kötődve a pajzsmirigysejtek raktáraiban tárolódnak. Innen a szervezet igényei szerint a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) hatására szabadulnak ki a véráramba. A pajzsmirigy 90 %-ban T4-et termel, amelynek a biológiai aktivitása

3-4-szer gyengébb a T3-énál. A T4 a sejtekben T3-má tud alakulni.

A pajzsmirigy két működési állapota:”


a./ Hyperthyreosis

Hyperthyreosiskor túl sok pajzsmirigy-hormon termelődik. A vérben emelkedett fT4 és fT3 koncentrációja. a TSH-szint alacsony..


b./ Hypothyreosis

Hypothyreosiskor túl kevés pajzsmirigy-hormon termelődik. Ezért a vérben csökkent fT4 és fT3 koncentráció. A TSH-szint magas.Étrend kiegészítők minőségével kapcsolatos problémák

Általában a készítmények kifogásoltságának okai között az alábbiak szerepelnek:

nem engedélyezett vegyületek, negatív listán szereplő gyógynövények, új élelmiszer összetevőnek minősülő anyagok, határértéket meghaladó vitaminok, pszichotróp anyagok találhatóak, amelyek egészségre gyakorolt hatása vagy már bizonyított, vagy pedig engedélyének hiánya miatt még nem ismert. Továbbá


1./ Hiányzó összetevők: A csomagoláson feltüntetett összetevők nem találhatók meg a termékben


2./ Szennyeződés A csomagoláson feltüntetett anyagokon kívül veszélyes vegyszerek vagy gyógyszerek is megtalálhatók a készítményben


3./ Különbségek Ugyanazon készítmény összetétele más és más a különféle gyártóknál, de előfordul, ugyanazon gyártók esetében is.


4./ Egyes alternatív étrend kiegészítőben gyógyszerek hatóanyagai mutathatók ki, de ezek nem szerepelnek az összetevők között.


5./ Ugyanazon termék  különböző mintáinak hatóanyagtartalma más és más Például az egyik gyártó készítményében csak 20%-ban volt jelen a címkén jelzett hatóanyag. Más esetben viszont 3x annyit tartalmazott a hatóanyagból, mint az előírás.


6./ Általános állítás Sokszor nem egyértelmű, hogy egy-egy étrend kiegészítőnek milyen hatást tulajdoníthat a gyártója. Például ilyen általános megfogalmazás is megengedett az USA-ban mint „segít megőrizni a szív egészségét” vagy „megkönnyíti az ellazulást”


7./ Probléma továbbá, hogy nincs hivatkozás olyan tudományos publikációra, amely az étrend kiegészítőre vonatkozó kedvező állítást randomizált kettős vakpróba eredményével igazolná


8./  Sok esetben tudományos bizonyítékokra hivatkoznak, konkrét részletek nélkül

Itt idézem Kevin Trudeau:  Natural cures „They dont want you know about” a legnépszerűbb magánkiadásban megjelent könyvét. Erről New York állam Fogyasztóvédelmi Hivatalának elnöke Teresa Santiago kijelenti, hogy „Ez a könyv elejétől a végéig  egy hatalmas szemfényvesztés”

A Federal Trade Commission bírósági úton elrendelte, hogy  tilos a könyv forgalmazása.9./ Az antioxidáns hatás mértékére vonatkozóan nem közölnek ORAC értékeket Ugyanis minél magasabb az ORAC érték, annál jobb antioxidánsról beszélünk. Vagyis, minél magasabb az étrend kiegészítő ORAC értéke, annál hatékonyabban képes lassítani az öregedési folyamatot, valamint gátolni a betegségek kialakulását

http://www.nelegybeteg.hu/tudastar-etrendkiegeszitok-fontossaga1.php


10./ Az egészségre vonatkozó állításokat általánosan elfogadott tudományos bizonyítékokra kell alapozni, és azokkal kell alátámasztani,Termékek hamisításának visszaszorítása

A feketegazdaság visszaszorítása érdekében létrehozott Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) kiemelt területként kezeli a hamis gyógyszerek és élelmiszerek elleni hatékony fellépést, hiszen ezek hamisítása nem csupán gazdasági károkat okoz, hanem nagyon komoly egészségkárosító hatása lehet a gyanútlan fogyasztókra nézve

.http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/3626/a-gyogyszerhamisitas-aggaszto-mereteket-olt

http://www.hamisitasellen.hu/testuletrol/rolunk/


ÁNTSZ Tisztifőorvosi Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy az étrend-kiegészítő készítmények, különleges táplálkozási célú élelmiszerek egészségkárosító hatóanyagot nem tartalmazhatnak, ellenkező esetben veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. Amennyiben a nevezett készítmény forgalmazását észlelik a lakosság egészségének védelme érdekében a szükséges hatósági intézkedések mielőbbi megtétele céljából jelezzék a Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szerveinek.

https://www.antsz.hu/akadalymentes/hir1/gyogyszer.html


Figyelem: Ha valaki túlzónak érzi egy szer címkéjén a jótékony hatással kapcsolatos ígéreteket, vagy mellékhatásokat észlel a termék szedésekor, az ÁNTSZ-hez érdemes fordulnia panasszal.  A  www.antsz.hu oldalon megtalálhatók az intézet kirendeltségeinek elérhetőségei. Az ANTSZ egészségügyi szakemberek, bevonva az OÉTI munkatársait, alaposan megvizsgálják az összetevőket. Ha bizonyítható, hogy megtévesztőek a terméken szereplő információk, megbüntetik a gyártót vagy a forgalmazót, ha az is bebizonyosodik, hogy káros a szer, akár ki is vonhatják a forgalomból.

http://alimento.blog.hu/2015/05/30/tudnivalok_az_etrend-kiegeszitokrol

http://www.marketingpirula.hu/cikkek/az-etrend-kiegeszitok-forgalmazasa-es-reklamozasa/


Az étrend kiegészítők reklámozása

Előfordulhat, hogy ugyanaz a termék, az egyik tagállamban étrend-kiegészítőként, egy másikban viszont gyógyszerként kerül forgalomba

Az előbbiek esetében a szabályozás csupán bejelentési kötelezettséget ír elő, utóbbiaknál szigorú előzetes engedélyeztetési eljárást rendel.


Marketing eltérés gyógyszer és étrend kiegészítő között

Markáns eltérések tapasztalhatóak a termékek marketingjében. Míg az étrend-kiegészítők reklámjának alig szabnak határokat, ugyanez a receptköteles szerek esetében szorosan regulázott. Emellett utóbbiakat még különadókkal is terhelik, amely plusz költségek a táplálék-kiegészítőknél nem jelentkeznek.


Az együttműködés

Együttműködési megállapodást kötött a GVH, valamint az OÉTI annak érdekében, hogy a szervezetek kölcsönösen segítsék egymás tevékenységét az étrend-kiegészítők, a különleges táplálkozási célú élelmiszerek és a kozmetikai termékek piacain.


Helyzet elemzés

A tapasztalatok szerint az utóbbi években

A GVH), és a  Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nem a termék minőségét, hanem annak reklámját, kommunikációját vizsgálja. Rendszeres hatósági audit nincs.

 A termékek minőségének biztosítására a jelenlegi notifikációs és a piacfelügyeleti rendszer nem alkalmas, a folyamatos minőségellenőrzése megoldatlan 

A most létrejött megállapodás segíteni akarja a tisztességes tájékoztatást és a jogszabályoknak megfelelő termékek iránti bizalmat

http://www.pharmaonline.hu/cikk/gvh__oeti__egyutt_tisztitjak_a_piacot


Halálos orvoslás

USA egészségügye, bár a mienkénél sokkal fejlettebb, mégis lényegében azonos módon működik, s így az ottani adatokból becsülhetőek a hazai adatok kerekítve 1 millióra becsülik az USA-ban a félregyógyszerelés, gyógyszer mellékhatások és orvosi műhibák okozta halálesetek számát, akkor ez nálunk évente 30 000 halálesetet jelent.

A Vioxx fájdalomcsillapító szedése során 50 000 ember halt meg infarktusban 

Magyarországon vidáman lehet életveszélyes gyógyszereket úgy hirdetni, mintha a kockázatnak még a halvány árnyéka sem lenne. aki pl. Fosamax-ot szed abban a hiszemben, hogy csontjai ettől erősödnek, legjobb, ha magas összegre életbiztosítást köt. 

Angliában évente 70 000 paracetamol mérgezés történik, és évente 300 és 3000 közötti számban meg is halnak tőle emberek, de ez is "legalizált halál": ismert súlyos mellékhatások ellenére is kisbabáknak is ezt ajánlják.

http://www.tenyek-tevhitek.hu/halalos-orvoslas.htm


Magyarországon évente 1000-1200 alkalommal jelentenek be a hatóságnak gyógyszer mellékhatást. Az EU-ban évi 80 Md euróra becsülik a gyógyszer mellékhatások miatt szükségessé váló kórházi kezelések összköltségét - írja a Világgazdaság.


Novo C plus

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Novonex Pharma Kft. (Novonex) jogsértő módon reklámozta Novo C Plus étrend-kiegészítő kapszulát, mert a vállalkozás nem tudta igazolni a C-vitamin hatóanyagának felszívódására és hasznosulására vonatkozó piacelsőségi állításait. A GVH a jogsértésért 6.millió  forint bírságot szabott ki, és megtiltotta jogsértő magatartás folytatását. a liposzómális technológia alkalmazásának előnyeit, s nem a reklámokban megjelenő, a Novo C Plus felszívódásának egyedülálló hatékonyságát részletezik

A GVH enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a Novonex összehasonlító klinikai vizsgálatok elvégzését rendelte meg, és az előzetes vizsgálati eredmények alapján valószínűsíthető, hogy a liposzómális C-vitamin készítménnyel magas C-vitaminszint érhető el a vérben.


A GVH ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy az egyes állítások igazolására olyan bizonyítékokat vár a vállalkozásoktól, amelyek egyrészt

http://www.pharmaonline.hu/aktualis/cikk/a_tenyek_es_a_tudomany_tiszteletere_int_a_...„Immunforte” étrend kiegészítő

A GVH 1,6 millió forint bírságot szabott ki a Dr. Fachet Egészségügyi és Szolgáltató Kft.-re (Dr. Fachet), mivel a cég a GVH megítélése szerint jogsértően reklámozta Immunforte Basic és az Immunforte C+R étrend-kiegészítő termékeit.

A versenyhatóság megállapította, hogy a Dr. Fachet az étrend-kiegészítőket - betegség megelőzésére, gyógyítására vonatkozó állításokkal népszerűsítette. A termék  web oldalán azonban a következő olvasható:

„Fogyasztható: egészséges állapotban, az immunrendszer védelmére, immunrendszert érintő betegségek esetén, tartós stressz fennállásakor, intenzív sport- és egyéb fizikai terhelés esetén, egyéb immunrendszert blokkoló állapotokban (pl. traumát követően; műtétek kapcsán; dohányzás mellett; szív-érrendszeri és központi idegrendszeri zavarokban; stb.)”

A GVH a bírság mértékének meghatározásakor a Dr. Fachet Immunforte Basic és az Immunforte C+R étrend kiegészítő termékeinek a vizsgált - 2013 januárja és 2014 augusztusa közötti - időszakra vonatkozó árbevétele összegéből indult ki a közlemény szerint.

Tovább tájékozódhat az alábbi linkekre kattintva:

Vény nélkül kapható szer reklámjáért bírságoltak

GVH + OÉTI: együtt tisztítják a piacot

Táplálékkiegészítők: sok mindennel lehet baj

Megint étrendkiegészítő reklámjáért bírságoltak


A termék ismertető fontos figyelmeztetést is tartalmaz. Ez szó szerinti idézettel a következő:

„Fontos figyelmeztetés: az ONCO-SHOP által forgalmazott termékek nem gyógyszerek, azaz ezek a termékek a hazai jogszabályok értelmében nem rendelkeznek hivatalosan betegséget gyógyító vagy megelőző hatással. Az élelmiszerek, étrend-kiegészítők és speciális gyógyászati célra szánt tápszerek fogyasztása nem helyettesíthetik, hanem kiegészíthetik a hagyományos orvosi (például: onkológiai) kezeléseket.”

 

Forrás: Dr. Fachet Kft.

Nem világos ezek után, hogy mi a pénzbírság indokaCulevit étrend kiegészítő

Kulcsár dr. több éven át kutatta, hogy miként védekezik az emberi szervezet a daganatokkal szemben.

Megállapította, hogy az általános védelemért felelős immunrendszer mellett, egy attól függetlenül működő, speciális védelmi rendszer az, ami elpusztítja a mindenkiben keletkező ráksejtek nagy többségét. Bebizonyította a Természetes Tumorellenes Védelem létezését, meghatározta, milyen hatóanyagokból áll, hogyan működik, tudományos eredményeit nemzetközi szakfolyóiratokban publikálta - írja a Culevit Kft. sajtóanyaga.

KATEGÓRIA: speciális - gyógyászati célra - szánt tápszer daganatos betegek részére.
Magyarázat Természetes Tumorellenes Védelem 

A kutató sejtkísérletei során meghatározta a Természetes Tumorellenes Védelem összetevőit, mégpedig úgy, hogy magukkal a tumorsejtekkel válogattatta ki a hatásos anyagokat. A válogatás kritériuma szerint azok voltak hatásosak, amelyek egymás hatását szinergikusan erősítve a tumorsejteket elpusztították. A hatóanyagok között egymástól teljesen eltérő kémiai szerkezetű aminosavakat, vitaminokat, monoszaharidokat és sejten belüli intermediereket valamint nukleobázist határozott meg.

A Természetes Tumorellenes Védelem hatóanyagainak a keverékével számos sejtkísérletet végzett Kulcsár dr. Megállapította, hogy a tumorsejt elleni hatás nem proliferációgátlás (osztódásgátlás), hanem sejtpusztítás eredménye (direkt hatás). Az általa vizsgált valamennyi többségében humán egymástól nagyon eltérő sejtvonal esetében, a keverék hatásos volt (általános hatás). A citosztatikumokra (kemoterápiára) rezisztens sejteket is képes volt a keverék elpusztítani. Az egészséges sejtekre nézve a keverék még abban az esetben sem volt mérgező, ha azok gyorsan osztódó sejtek voltak (szelektív hatás). Összegezve kijelenthetjük, hogy a hatóanyag-keveréknek direkt, általános és szelektív tumorsejtölő hatása van, ami el is várható egy általános tumorellenes védelemtől.


A Dr. Kulcsár Gyula által elvégzett állatkísérletek is igazolták a keverék daganatellenes hatását. Az egérkísérletek szignifikáns túlélés-növekedést, valamint a tumor-növekedés csökkenését mutatták. A kutató további sejtkísérletekkel vizsgálta a keverék daganatellenes hatásának mechanizmusát. Megállapította, hogy a ráksejtek apoptózissal, a felhalmozott hatóanyagok szinergikus hatása következtében programozott sejthalállal pusztulnak el. Az apoptózis mértéke a hatóanyagok mennyiségével és a hatás időtartamának növelésével fokozható.

Az elméletre épülő szabadalomban meghatározott hatóanyagok a szokásos táplálkozási mennyiségeken felül juttathatók a szervezetbe. Káros mellékhatásuk nincs, hiszen a szervezetben egyébként is jelen lévő természetes anyagokból állnak


A Culevit „különleges táplálkozási célú élelmiszernek minősülő, azon belül a speciális gyógyászati célra szánt tápszer”, ami azt jelenti, hogy valamilyen betegség miatt bizonyos táplálékok, tápanyagok felszívódása nehezebb, ezért ezekből többre, más formában is szüksége van a szervezetnek. De szó nincs arról, hogy ez a tápanyag gyógyít, kezel, vagy megelőz. Mindössze biztosítja a beteg tápanyagszükségletét. Dr Schreiberné Molnár Erzsébetet. OÉTI főigazgató helyettes

A Culevit Kft. a GVH döntését törvénysértőnek tartja, és közigazgatási perben a bíróságon megtámadta.


Publikáció

Aminosavak és a szérumban jelenlévő egyéb kismolekulák keveréke gátolja a rágcsáló és humán daganatok in vivo növekedését.

International Journal Of Cancer, 132:5, 1223-1231. (magyar fordítás)

http://culevit.hu/wp-content/uploads/2013/05/2013-international-journal-of-cancer-magyar-nyelvu-publikacio.pdf


Kulcsár Gy., Langmár Z., Czömpöly T. (2014:) A keringésben található kismolekulák keverékének daganatellenes hatása: preklinikai és klinikai vizsgálatok.

Orvostovábbképző Szemle, 21:4 

http://culevit.hu/wp-content/uploads/2014/07/2014-orvostovabbkepzo-szemle-kulcsar-langmar-czompoly-kismolekulak-dagantellenes-hatasa-klinikai-vizsgalat.pdf


http://daganatok.hu/eletminoseg/uj-culevit-forte-rakbetegekne


.

http://www.pharmaonline.hu/cikk/taplalekkiegeszitok__sok_mindennel_lehet_baj
Csökkentett deutérium tartalmú víz Preventa

A GVH 30 milliós bírsággal sújtotta a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft.-t (HYD) Preventa termékeinek reklámozásával kapcsolatban.

Kapcsolódó cikk:

A világon először Magyarországon indulhat el a csökkentett deutériumtartalmú készítmények üzemi méretű gyártása írja a Napi.hu.

A daganatos betegségek leküzdését célzó, 250 millió forint értékű gyógyszeripari beruházás EU-támogatás segítségével valósul meg idézik a beruházót.

Az OGYI engedélyezési eljárását a dokumentáció benyújtásával a napokban kérvényezték, ennek lefolytatása után megnyílhat a lehetőség arra, hogy a HYD cégcsoport további kutatási tevékenységéhez és a tervezett humán fázis II. klinikai vizsgálat lefolytatásához szükséges vizsgálati készítmények előállítása elindulhasson a nemzetközi gyógyszergyártási előírásoknak megfelelően

2014. szeptember 11

http://www.pharmaonline.hu/cikk/csokkentett_deuteriumtartalmu_keszitmenyeket_gyartanak


A Hatóság közbeszól

A Preventa ivóvizek nem minősülnek sem természetes ásványvíznek, sem különleges táplálkozási célú élelmiszernek. A HYD a GYEMSZI-OGYI-nál több ízben kezdeményezte csökkentett deutérium tartalmú víz készítmények törzskönyvezését és forgalomba hozatalának engedélyezését, amelyet a GYEMSZI-OGYI elutasított.

A HYD 2012-ben és 2013-ban a csökkentett deutérium tartalmú Preventa ivóvízzel kapcsolatban intenzív kommunikációs tevékenységet folytatott.

A GVH döntésében megállapította, hogy a HYD kommunikációjában jogsértően tulajdonított a Preventa termékeknek betegségmegelőző, illetőleg gyógyító hatást.

A HYD-hoz kapcsolható kommunikációkban több esetben a Preventa termékek megnevezése nélkül kerültek megjelenítésre a deutérim csökkentés gyógyhatásai, illetve a csökkentett deutériumot tartalmazó termékeknek betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó tulajdonságai. Azonban az, hogy a Preventa vizek és a deutérium csökkentés között objektív kapcsolat van az érintett fogyasztók számára világossá vált, és ez megalapozza a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot írja honlapján a GVH.

http://www.pharmaonline.hu/cikk/deuteriumszegeny_viz_reklamozasaert_birsagoltakNorbi Update

A versenyhivatal jogsértést állapított meg a (Norbi) Update élelmiszerek reklámozásával kapcsolatban, ezért 15 millió forintra bírságolta a forgalmazót

Kapcsolódó cikkek

Legtöbben a káposztalevest és Norbit próbálták


A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntésében azt állapította meg, hogy a cég a következő módokon sértette meg kampányaiban a reklámozás normáit:

A sérelmezett állítások között szerepelt például, hogy a „Cukorbetegek is élvezhetik nem csak az ízét, hanem a kedvező hatását is: lassú vércukor emelkedés”.

Közleményében a GVH ismét emlékeztet, a reklámozás során gyógyhatás nem tulajdonítható a termékeknek, s e tekintetben mindegy, hogy a vállalkozás igazolja-e az állításait vagy sem.

http://www.pharmaonline.hu/cikk/felszaladt_a_gvh_vercukra

       

-.-.-.-.-.-.-.-.--..  folytatjuk  -.-.-.-.-.-.-.-.-