Fejfájás fajtái, oka és kezelése Válasz Olvasóimnak 36. rész Kedves olvasó levele

Tisztelt Cím! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy amit szedek gyógyszereket össze férnek-e, mert egy éve szenvedek fejfájással. A következőket szedem: -Cognit 1200 mg -Perindopril tozilát teva 2,5 mg -Bisocard -Aspirin. Várom válaszukat! Köszönettel: Éva


Válasz nem csak a kérdező Olvasónak


Bevezető

A fejfájás a nőket érinti gyakrabban Ennek oka többek között a havi vérzés, hormonális fogamzás gátlók

A Nemzetközi Fejfájás Társaság (International Headache Society, IHS) klasszifikációs rendszere alapján elkülönítünk elsődleges (primer) és másodlagos (tüneti) fejfájás betegségeket. Elsődleges és másodlagos fejfájás

Első lépés mindig annak tisztázása, hogy a fejfájás egy másik betegség tünete-e ezek a másodlagos fejfájások - vagy maga a betegség ezek az elsődleges vagy önálló fejfájások.


 

Másodlagos fejfájások 

A másodlagos fejfájások esetében sokszor derül ki magas vérnyomás, arcüreg-gyulladás, szemészeti betegség. Láz, hányinger, hányás egyidejű jelentkezése agyhártyagyulladásra utalhat. Legtöbben azonban mégis arra gyanakodnak, hogy agydaganat okozza a fejfájást, de ez a gyanú csak ritkán igazolódik. Akkor kell erre gondolni, ha a fejfájás 40-50 éves korban vagy még később kezdődik, korábban nem vagy alig fordult elő, vagy ha nem önmagában jelentkezik, azaz hányingerről, hányásról, szédülésről, a kar vagy a láb zsibbadásáról, gyengeségéről, beszédzavarról is beszámol a beteg.

A hozzátartozók vehetik észre, hogy a fejfájásról panaszkodó rokonuk viselkedése megváltozik, esetleg a szokásosnál jóval többet alszik. Ilyenkor mindenképpen ideggyógyászhoz kell fordulni, aki elvégzi, ill. elvégezteti a szükséges vizsgálatokat, szükség esetén kórházba utalja a beteget.  Itt említem meg, hogy például a vese elégtelen működése erős fejfájást okoz


másodlagos formák hátterében szemészeti (rövidlátás), fülészeti (orrmelléküreg gyulladás) kórképek állnak, de sajnos éppígy a rettegett agytumorok első jele is lehet a fájdalom. Éppen ezért a makacs, kínzó, netán visszatérő fejfájást minden esetben komolyan kell venni, s a számtalan öngyógyítási kísérlet mellett nem árt neurológus (ideggyógyász) szakorvos véleményét, tanácsát is kikérni.

 

A szekunder típusú fejfájások hátterében szervi elváltozás áll. Ennek diagnosztizálására alkalmas az MR vizsgálat. Szervi elváltozás esetén az időben megkezdett kezelés életet menthet.

Az MR különféle betegségek diagnosztikájára alkalmas, mint pl. a sérülések (rándulás, ficam, szakadás, törés), gyulladások, idegrendszeri megbetegedések (agyvérzés, agylágyulás, szédülés, fejfájás, sclerosis multiplex, epilepszia stb.), gerincbetegségek (gerincferdülés, gerincsérv, csontritkulás stb.), anyagcsere zavarok, érbetegségek, fejlődési rendellenességek, tumorok és azok áttétei. Az MR vizsgálat magánrendelőben is igényelhető 20-30 eFt fizetés mellett. Elérhetősége itt:

http://www.mrbudapest.hu/az-mr-vizsgalatrol/


Elsődleges vagy önálló fejfájások

Az esetek nagy többségében azonban semmilyen más betegség nem igazolódik, azaz önálló fejfájásról van szó.

Az önálló fejfájások pontos besorolása a fejfájás megjelenésének, klinikai tüneteinek az ismerete alapján lehetséges, ennek alapja pedig a beteggel való beszélgetés. Nincs ugyanis olyan eszközös vizsgálómódszer, ami ezt a beszélgetést helyettesítetné és a fejfájás okát, kiindulópontját láthatóvá tenné. Kivizsgálásra csak abban ez esetben van szükség, ha a fejfájást okozó egyéb betegséget szeretnénk kizárni pontosabb adatokat nyerve jobban megérthessük a fejfájás kialakulásának okait, folyamatát.


Egyes statisztikák szerint az emberek megközelítőleg 20%-a szenved fejfájásbetegségben. Fejfájásbetegségről akkor beszélünk, ha a fájdalom tartós vagy gyakran visszatérő ,amely megnehezíti, megkeseríti a beteg életét


Ha a fejfájás 24 óra alatt nem múlik el, orvosi vizsgálat szükséges. A krónikusnak mondjuk, ha a fejfájós napok száma több mint 10 nap/hó Ilyen esetben célszerű, ha a beteg fejfájáscentrumot keres fel. Ha hosszan tartó stressz, lelki problémák vagy depresszió áll a fejfájás hátterében, pszichoterápia is szükséges lehet.


A cluster fejfájás kezelése

Cluster típusú fejfájás rendszerint 20-30 éves kor között kezdődik, 6-8 hétig tartó naponkénti fejfájásokkal járó epizódokkal. Ezen időszak alatt az érintett naponta egy vagy több, rendszerint azonos időszakban jelentkező, kínzó, féloldali fejfájást regisztrál. A fájdalom általában 1-2 órán át tart és rendkívül erős. Kísérőjelensége az azonos oldali könnyezés, orrdugulás vagy orrfolyás, a kötőhártya ereinek tágulata miatt a fájdalom oldalán a szem általában kissé vöröses.

A cluster fejfájás nem gyógyítható, ezért a kezelés célja a fájdalom enyhítése, és a fejfájásos időszak rövidítése lehet.


További tanácsok:


 

Egyéb lehetőségek a fejfájás csökkentésére

 

Fejfájás ambulancia  Országos Idegtudományi Intézet

2001 óta működik az OITI-ben fejfájás ambulancia, heti két nap rendelési idővel.  Az ambulanciára a betegek előjegyzés alapján orvosi beutalóval érkezhetnek.

Az ambulancia a Magyar Fejfájás Társaság által akkreditált ellátó hely, szoros kapcsolatban áll az ország többi fejfájás centrumával. Emellett szorosabb kapcsolatban áll a Université de Liège, (Belgium) és az Universitätsspital Zürich, (Svájc) fejfájás ambulanciájával.

 

Rendelési idő:  Dr. Nagy Ildikó, Dr. Áfra Judit

Hétfő  8-16 óra, Péntek 8-14 óra

Időpont egyeztetés+36 1 467 9303

A szakrendelés beutaló köteles, ezért kérik, hogy hozza magával beutalóját is!


Cím: 1145 Budapest, Amerikai út 57.

Bejárat:1145 Budapest, Laky Adolf utca 44-46.

Központi telefon:(06-1) 467-9300

http://www.oiti.hu/jarobeteg-ellatas/fejfajas.html


-.-.-.-.-.-.-.-.-


Fejfájás Ambulancia  Neurológiai Klinika

Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar

1083 Budapest, VIII. Balassa J. u. 6.
Tel: 210-0330


Dr.Bereczki Dániel egyetemi tanár          előjegyzés az orvossal megbeszélve

Dr.Bozsik György klinikai főorvos            

hétfő: 15-18 óráig , előjegyzés a nővérpultnál (51205 mellék)


Dr.Juhász Gabriella klinikai szakorvos    előjegyzés az orvossal megbeszélve

Dr. Ertsey Csaba egyetemi adjunktus    kedd:13-16 óráig, előjegyzés az orvossal megbeszélve

Dr. Zsombók Terézia klinikai szakorvos előjegyzés az orvossal megbeszélve


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


Medimomban fejfájás ambulancia

MediMOM Egészségközpont

1124 Budapest, Jagelló út 14

MediMOM Egészségközpont könnyen megközelíthető 61-es villamossal a Széll Kálnán (volt Moszkva tér), ill.a Móricz Zsigmond körtér irányából (BAH Csomópont megálló).

Bejelentkezés csak telefonon!

Bejelentkezés hétfőtől péntekig reggel 8 órától 20 óráig a következő telefonszámon:
06-20-586-44-40
vagy 06-1-784-90-45


Istenhegyi Géndiagnosztika Klinika

1125 Budapest,  Zalatnai  utca 2.

Tel.: (+36 1) 580-8660

Elérhetőség: 21A és 21-es busszal a Széll Kálmán térről (volt Moszkva tér) a negyedik, vagy a Déli pályaudvartól a harmadik, (Szent Orbán téri) megállóig.


(A levél válasz folytatása)

Kérdésével minden  képen orvoshoz kell fordulnia. Nem véletlen hogy ezt a 3 gyógyszert ajánlotta orvosa. Személyes véleményem, hogy fejfájása nem ezen gyógyszerek kölcsönhatásától függ.

 

1./ Perindopril tozilát Teva 2,5 mg  értágító és vízhajtó tulajdonságú gyógyszer - vérnyomás csökkentő

A Bisocard lassítja a szívverést és így segíti a szívműködést, az Aspirin késlelteti a véralvadást  Kezelő orvosát miért nem tájékoztatja a fejfájásáról,  aki felírta Önnek ezeket a gyógyszereket?

 

2./  Fejfájás nagyon sok tényezőtől függ. Arra vonatkozóan, hogy ezek közül melyik gyakorol kedvező hatást Önre azt több vizsgálat eredménye alapján lehet csak megmondani. Ez is orvosi hatáskör.

Fejfájás okai

Az igen sok ok közül kiemelhető

A nem erjesztett szójatermékek közé tartozik: a tofu, szójatúró, szójatej, a szójából készült protein por, a húspótlók, szójapogácsa és kolbász. Ezeket hidrolizált szójaporból állítják elő. Ha nagy mennyiségben fogyasztunk szóját, akkor az megakadályozza a kalcium, magnézium, réz, vas, cink felszívódását az emésztőrendszerből. A szükséges jód hasznosulásának is gátat szabhat, és a pajzsmirigy nem lesz képes előállítani a szükséges hormonokat. Ártalmas hatása a szójában található növényi ösztrogén miatt. Már napi két pohár szójaital elfogyasztása egy hónapon keresztül megváltoztatja a női ciklust

 

Megjegyzés a tiramin fejfájást okozó hatására
The first signs of this were discovered by a neurologist who noticed his wife, who at the time was on MAOI medication, had severe headaches when eating cheese.[10] For this reason, the crisis is still called the "cheese effect" or "cheese crisis", though other foods can cause the same problem
Tyramine-restricted Diet 1998, W.B. Saunders Company.

 

Étkezések kihagyása

Egyes étkezések kihagyása szintén kiválthat fejfájást. Ennek magyarázata, hogy ilyen esetekben a vércukorszint túlságosan lecsökkenhet, ami fejfájáshoz vezethet. Ugyanakkor túlzott mennyiségű cukorfogyasztás szintén fejfájást idézhet elő, ugyanis ez a vércukorszint gyors emelkedését, majd hirtelen csökkenését idézheti elő.

Görnyedt testtartás

A görnyedt testtartás vagy a sok hajlongással járó tevékenység fokozhatja az izomfeszülést a felső háttájékon és a nyakon, ami a tenziós fejfájás kiváltásának egyik vezető oka. Próbáljon meg minél kevesebb időt eltölteni ugyanabban a pozícióban, és gyakorolja az egyenes

testtartásban való ülést és a hát támasztását


 


 


 


A helytelen számítógépezés közben a helyes ülésre nem ügyelünk, derekunkat nem támasztjuk meg a támlán, medencénk hátrafelé indul ahelyett, hogy függőlegesen állna, hátunk görbe, fejünkkel annyira előre figyelünk, hogy a nyakunk is görbén, mereven áll.

http://gerinces.blog.hu/2013/12/09/a_helyes_ules

 

Túlzott testmozgás 

Bár a testmozgás jót tesz az általános egészségi állapotnak, a túlzásba vitt testmozgás a fejfájás miatt káros is lehet. A gyakorlatok serkentik a fej és a nyak területén a vérkeringést, miáltal az erek kitágulnak ami fejfájást válthat ki. A testmozgást ne vigye túlzásba hetente mindössze 35 alkalommal mozogjon


Alkohol fogyasztás

A máj lebontja az alkoholt, és ekkor egy toxikus anyag, acetaldehid keletkezik. Ezt egy bizonyos glutation nevű vegyületnek kell elbontania. Túl sok alkohol esetén a májban raktározott glutation elfogy, így a maradék acetaldehid lebontatlanul marad, felhalmozódik a szervezetben, ami szintén fejfájást és hányingert okoz. 


Vezessen naplót

Ha nem biztos benne, hogy az Ön esetében mi váltja ki a fejfájást, vezessen egy naplót, amelybe feljegyzi, hogy milyen volt az időjárás, milyen ételt és italt fogyasztott, illetve hogy végzett-e bármilyen testmozgást, amikor fejfájása elkezdődött. Vezesse ezt a naplót néhány fejfájás idejéig, fejfájásmentes élethez


1. nap

2. nap

3. nap

Milyen ételt és
italt fogyasztott?
Milyen volt az idő?
Mikor feküdt le?
Összesen hány órát aludt?
Végzett valami
szokatlan tevékenységet?
Milyen és mennyi
testmozgást végzett?
Hány órakor kezdődött
a fejfájás?
Milyen gyógyszert vett be
és mikor?


1. Időjárás

A legtöbb embernél voltaképpen az időjárás idézi elő a leggyakrabban a fejfájást.. Ha az idő melegszik, a levegő nedvességtartalmában és a légnyomásban bekövetkező változások megváltoztatják a kémiai anyagok termelését az agyban, ami fejfájást idézhet elő

 

2. Stressz

A fejfájós emberek mintegy kétharmada a stresszt hibáztatja fejfájásos rohamaiért.. A fejfájás azonban gyakran éppen egy stresszes periódus után alakul ki.

A stressz ugyancsak befolyásolhatja a nyak- és vállizmok, valamint a skalpban található izmok feszülését,, ami hatással van a testtartásra és súlyosbítja a fejfájást, ha sokáig ül egy helyben a számítógép előtt, vagy pedig kezeivel finom munkát végez..

Ha olvasás közben hunyorít, ez szintén fokozza a skalp izmainak feszülését. A fentiek bármelyike okozhat stressz következtében létrejövő tenziós fejfájást. 

Hogy ezt elkerülje, próbálja ki a stressz kezelésének új módszereit, a különböző relaxációs technikákat,  a légző gyakorlatokat vagy a jógát. Váltott orrlyukas légzés
3. Hormonok

A menstruáció időszakában jelen lévő hormonok fejfájást okozhatnak. Elképzelhető, hogy fejfájása gyakrabban jelentkezik és erősebb a menstruáció idején. Erre az lehet a magyarázat, hogy az egyik legfontosabb női nemi hormon, az ösztrogén szintje hirtelen lecsökken a menstruációkor, ami kiválthatja a fejfájást.6


4. Étrend

A fejfájást kiváltó, széles körben elterjedt ételek közé egyes sajtok (különösen az érlelt sajtok), csokoládé, citrusfélék, tartósított húsfélék, diófélék, hagyma, sós ételek és a nátrium-glutamát nevű élelmiszer-adalék tartozik. Próbálja meg kihagyni étrendjéből, vagy legalábbis csökkenteni a problémás étel mennyiségét, és ezáltal a fejfájásos időszakok számának csökkennie kell, vagy éppen teljesen meg is szűnhetnek.


5. Folyadékfogyasztás

Túl nagy mennyiség fogyasztása bizonyos italokból, úgymint a tea, kávé vagy alkohol, szintén előidézhet fejfájást. Próbálja meg csökkenteni az egy nap alatt elfogyasztott alkohol vagy koffein mennyiségét, és bőségesen igyon vizet. A kevés folyadék fogyasztás számos esetben a fejfájás egy másik fő kiváltó oka.Az állandó jellegű fejfájás az úgynevezett tenziós fejfájás hátterében nincs kimutatható "agyi" eltérés. Leggyakrabban pszichés problémák, stressz váltja ki. Állandó jellegű fejfájást okozhat még a nyaki gerinc elváltozásai is, pl. izomzatának "görcse", merevsége a helytelen tartás miatt, illetve szemészeti probléma, vérszegénység is.

 

3./ Fejfájást okozhat többek között a Migrén, daganat, agylágyulás, rossz szemüveg viselése,fül, orr, fog megbetegedése, nyaki gerinc meszesedés , hormonális zavarok, rendszertelen étkezés,. A fejfájás lehet valamilyen betegség oka,  de önállóan is jelentkezhet, mint például érproblémák.


A nyaki "csigolyameszesedés" gyanúja a nyaki, esetleg karba sugárzó fájdalom esetén vetődik fel; amely a röntgenfelvételen jól láthatóan kimutatható. Előrehaladott állapotú betegség kivizsgálására mágneses rezonancia vizsgálat végezhető, illetve mielográfiával (gerinccsatorna-festéssel) kombinált CT-vizsgálat jön szóba. Az MRI sok helyen már a rutin nyaki röntgenvizsgálat helyébe lépett. Ezek a vizsgálatok kimutatják, hol szűkül be a gerinccsatorna, mennyire nyomódik a gerincvelő, és mely gerincvelői gyökök érintettek.


A legelfogadottabb elmélet szerint a migrénre hajlamos emberek idegrendszere bizonyos ételekre, stresszre, időjárás-változásra az agyalapi ütőerek görcsös összehúzódásával válaszol.

 

Fejfájás elleni fájdalom csillapítókról

A nem paracetamol tartalmú forgalomban lévő fájdalomcsillapítókkal az a gond, - az aszpirint leszámítva, - szinte egytől-egyig növelik az infarktus kockázatát, ill. némelyik az aszpirinnel együtt komoly kockázatot jelent gyomor- és bélvérzés szempontjából.

Az újabb kutatások azt mutatják, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentők családjába tartozó fájdalomcsillapítók (ezek a manapság agyonreklámozott termékek) antidepresszánsokkal együtt szedve hatszorosára növelik a gyomor- és bélvérzés kockázatát

http://www.tenyek-tevhitek.hu/paracetamol.htm

 

Paracetamol (acetaminophen) /képlet/ tartalmú szerek a következők: Coldrex, Panadol, Rubophen, Grippostad, Efferalgan,, Mexalen, Ben-U-Ron, Paracetamol, Paramax, Béres Febrilin, Neocitran, Vicetamol, Rhinoval, Miralgin, Saridon stb.

Ezeket náthára, influenzára, fejfájásra, ízületi fájdalmakra, izomfájdalmakra, stb. ajánlják.. A paracetamol-tartalmú szabadforgalmú gyógyszer veszélye, hogy a különféle tünetekre szedett azonos hatóanyagú paracetamol készítmények könnyen vezetnek túladagoláshoz. Az emberek egyébként sem gondolják, hogy egy szabadforgalmú készítmény veszélyes lehet, Kevesen olvassák el az apró betűs figyelmeztetéseket. Ha nem csökken a láz vagy a fájdalom, mindenki hajlamos hamarosan bekapni még egy szemet a gyógyszerből. S mivel a paracetamol bizonyítottan gyengébb hatású fájdalomcsillapító, mint mondjuk az Algopyrin, ez bizonyára gyakran be is következik.

A nemzetközi orvosi szaklapokban megfogalmazódott tanács: aki paracetamolt szed, szedjen mellé methionint (ez egy aminosav). Ez ugyan sajnálatosan emelni fogja némiképp a homocystein szintjét, ami hosszú távon kardiovaszkuláris kockázattal jár, de rövid távon viszont kivédi a paracetamol mérgezést

 

Nem szteroid tartalmú szerek

A paracetamolon kívül ma az agyonhirdetett, szabadforgalmú fájdalomcsillapítók az un. nem szteroid gyulladás csökkentők csoportjába tartozik (Algoflex, Algol, Advil, Aleve, Ibuprofen, Voltaren, Nurofen Solpaflex (Ibuprofen hatóanyag) , Melfen (Ibuprofen hatóanyag), stb.). E szerek veszélyeket hordoznak a gyanútlan vásárló számára, A nem szteroid gyulladás csökkentők esetében pedig azt javasolják, hogy szedjünk mellé kis adag aspirint, ezzel csökkenthető a vérlemezkék összetapadásának a valószínűsége. Az Aspirin Protect gyomorkímélő megoldás ez esetben.

 

Metamizol tartalmú szerek

A metamizolnak (amely az Algopyrin egyik hatóanyaga) számos igen komoly mellékhatása ismert, így nem véletlen, hogy ezentúl - többek között - nálunk is vényköteles gyógyszer lett. Az utóbbi időben a metamizol tartalmú szereket sok helyen betiltották, illetve szigorítják az alkalmazását.

http://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/vigyazat-nem-veletlenul-lesz-receptkoteles-az-algopyrin-156369

 

A metamizole tartalmú gyógyszerek, mint az Algopyrin és Quarelin, egészen jelentéktelen egészségügyi kockázatot jelentenek, valójában ők a létező legbiztonságosabb fájdalom- és lázcsillapítók a piacon.

http://www.tenyek-tevhitek.hu/egeszseg-hirek.htm

 


Nyaki verőér vizsgálat

Javasolt lehet a vizsgálat elvégzése, ha az utóbbi időben Önnél gyakori fejfájás, tartós szédülés, látás- vagy beszédzavarok, illetve memóriaproblémák jelentkeztek. Felső végtagi zsibbadás esetén ugyancsak ajánlott a vizsgálat elvégzéseAz agyhoz vezető artériák szűkülése és tágulása ingerli a fájdalmat érzékelő idegsejteket. Az agyban lévő vérerek duzzanata, illetve gyulladása okozza a heves, néha csak órákig, máskor napokig is tartó, émelygéssel, látászavarokkal, hányingerrel kísért, sokszor elviselhetetlen fájdalmat.Az olykor a legkisebb mozdulatra, zajra, fényre erősödő lüktetés leggyakrabban a fej egyik oldalán jelentkezik, és rendszerint fokozatosan növekszik. Sok nőnél a menstruáció előtti néhány napban jelentkezik


4./ A fejfájás lehet homloktáji, halántéktáji, tarkótáji. Mindez jelzi az orvos számára, a kezelés irányát., Fejfájást okozhat a fej arc, tarkótáji idegbántalmak.   Érszűkület, vérszegénység, idegességtől származó  A nyaki karotisz szűkülete miatti gyenge agyi vérellátás, amely UH vizsgálattal kimutatható. . 


 Ha a  karotisz  szűkület mértéke meghaladja az 70%-ot (ez ultrahang-vizsgálattal megállapítható), műtétes megoldás jön szóba a súlyosabb szövődmények megelőzése céljából. Az eljárások két fő csoportra oszthatók: a plakk eltávolítása (endarterectomia) vagy ún. stent beültetése, amely a plakk szétnyomásával belülről tágítja az eret.

A monitoron látott kép alapján az orvos számára egyértelműen láthatóvá válik a vizsgált erek esetleges szűkülete, az áramló vér sebessége és iránya. Így az eredmény alapján kalkulálható egy esetleges stroke rizikójának mértéke, eldönthető, igényel-e a beteg gyógyszeres vagy egyéb jellegű terápiát (pl. stent beültetését, aminek segítségével a szűkült érszakasz eredeti átmérője visszaállítható)


5./ A nyaki gerinc meszesedése röntgennel kimutatható. Érdemes lehet a fej (agy) kontraszt anyag nélküli CT vagy MRI vizsgálata. Ismétlem, hogy forduljon egy jó orvoshoz, aki egyben ezeket a vizsgálatokat is  kiírja az Ön számára  


Nyaki eredetű fejfájás

A fájdalom a tarkótájról indul ki, onnan sugárzik előre a szem felé. Jelentkezhet az egyik vagy akár mindkét oldalon is. Többnyire reggel kezdődik, nyilalló éles fájdalom, amely gyakran társul nem forgó jellegű szédüléssel, egyensúlyzavarral, oldal irányú járásbizonytalansággal,. Fejforgatás, testhelyzetváltozás váltja ki, kísérheti hallászavar, fülzúgás, halláscsökkenés, látászavar (szikralátás, sötét karika, stb.)

Általános panaszként fáradékonyság, izomgyengeség érzés, gondolkodási nehezítettség jelentkezhet. Ezen panaszoknál a felső nyaki csigolyák blokkolására is gondolni kell. A blokkolás a csigolyák közti ízületekben egy mechanikus mozgáscsökkenés Ennek következményei a véredények reakcióját, az izomtónust, és szinte mindig a vegetatív idegrendszert is érintik. A vegetatív idegrendszer a fejfájások kialakulásában igen nagy szerepet játszik. A nyakcsigolyák manuál terápiás kezelése, a blokkok műfogásokkal történő megszüntetése a fejfájás és kísérő tüneteinek megszűnéséhez vezethet.

 Dr. Wimmer Ágnes Ortopéd szakorvos Manualterapeuta 06-20-3405 935


Nyaki spondilozis

A nyaki spondilózis esetén a nyaki csigolyák és porckorongok degenerációja miatt a gerincvelő a nyaki szakaszon összenyomódhat. A kor előrehaladtával előfordulhat, hogy a csigolyák megnagyobbodása és a porckorongok degenerálódása beszűkíti a gerinccsatorna nyaki szakaszát, ami a gerincvelőre vagy a gerincvelői ideggyökökre kifejtett nyomással működészavarokat okoz. Az ideggyökök összenyomatása az egyik vagy mindkét oldali kar gyengeségét okozhatja, amit az izmok megfogyatkozása követhet.


Kezelés: Köhler István természetgyógyász  Bejelentkezés: 06-20-974-50-40  

Nagy Ákos gyógy masszőr  06/ 20-436-9049

BUDAPEST, V. kerület Honvéd tér. 10/A. 1.épület 2.kapukód Fszt/2

http://www.acsontkovacs.hu/szedules.html


Kezelése: Mentolos-kámforos krémmel való dörzsölés javasolható reggel és napközben. "Estére, ha épp nincs gyulladásban, akkor melegíteni lehetne nyakmelegítővel. Jót tehet napközben a nyak átmozgatása". A pihentető alváshoz szakértőnk kényelmes párnát és matracot ajánl, olyat, amellyel tehermentesíteni lehet a nyakat és a váll izmait.

Pásztor-Juszkó Viola, gyógymasszőr a gyógytornát javasolja. .
"A gyógytorna szerepe fájdalomcsökkentő, izomlazító és tehermentesítő, továbbá segít a gerincet mozgató-stabilizáló izmok megerősítésében. A gyógy masszázs szintén segíthet a fájdalom  csillapításban és az izomlazításban", azonban vannak ellenjavallatok is.

http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/orvosnal/cikkek/mit_tegyunk_ha_meszesedik_a_nyakunk/...


6./ A fejfájásra ható gyógyszerek egyrészt főleg a gyomorra hatnak kedvezőtlenül, ha tartósan szedi, másrészt ez csak tüneti és nem oki kezelés. Ezért azt javaslom, ha az egyik orvos nem segít magának azzal, hogy az általam is említett vizsgálatokra küldi, akkor forduljon másik orvoshoz még akkor is, ha ezt SZTK-n belül nem tudja elintézni.

Ha valamiben még segíthetek, írja meg és magán orvost is javasolhatok, de ez sajnos pénzbe kerül

 

Tisztelettel üdvözli és fájdalom mentes  napokat kívánok

 

Zsoldos Bence 

Referenciák

http://www.panadol.com/hu/panaszok/fejfajas/a-fejfajas-10-leggyakoribb-kivalto-oka.html