A memória zavarok enyhébb és súlyosabb változatáról. B12, B9 (folsav) vitamin kedvező hatása 1. rész

Az átmeneti memóriazavarok elsősorban depresszióra vagy kimerültségre utalnak,
A memóriagondok általában 65 év felett jelentkeznek, de a kezdeti tünetek már 40 éves kor felett is megjelenhetnek. 
Az enyhe kognitív zavar jele általában a rövid távú memóriával kapcsolatos probléma. Például a beteg nem emlékszik arra, mit is csinált előző nap. Az ember rá nem jellemző módon bizonytalanná válik, vagy eltéved ismerős helyeken is. Depresszió és szorongás is kialakulhat, esetleg idegesség, agresszió vagy közöny. A beteg általában a régebbi múlt eseményeit képes részletesen felidézni, de a relatíve kis mértékű emlékezetvesztés ellenére problémamegoldó és kommunikációs képességük megfelelő marad.
Gyakran előfordul, hogy például beszélgetés közben egyszerűen nem emlékszünk hol tartottunk

Kezelhető okok

Demencia (Szellemi hanyatlás)

A Demenciának az a lényege, hogy az agy bizonyos területein az idegsejtek károsodnak, elhalnak, vagy megszűnik a sejtek közötti kapcsolat. Az, hogy milyen tüneteket észlelünk, milyen funkciók károsodnak, attól függ, hogy az agynak melyik része, illetve mely idegsejtek érintettek. A demencia általában folyamatosan rosszabbodik, végül lehetetlené teszi, hogy a beteg segítség nélkül egyedül éljen.
A demencia leggyakoribb okai az ismétlődő szélütések. Az egyes szélütések kicsik, alig vagy egyáltalán nem okoznak közvetlenül izomgyengeséget és ritkán okoznak olyan bénulást, mint a nagyobbak. Ezek a kis szélütések fokozatosan pusztítják az agyszövetet. Az elzáródott vérellátás miatt elpusztult területeket infarktusnak nevezik. Mivel ez a fajta demencia sok kis szélütés eredménye, az állapotot multi-infarktusos demenciának is hívják. A legtöbb ilyen betegnek magas a vérnyomása vagy cukorbeteg; mindkettő károsítja az agyi ereket.

Kis szélütés, TIA, (Transient ischemic attack, Mini stroke)
Rizikó tényezők:
Életkor Minél idősebbek vagyunk annál nagyobb az esélyünk a szélütésre és az átmeneti ischemias rohamokra
Család történet. Ha a családban valakinek volt szélütése, akkor a többi családtagnak nagyobb az esélye a szélütésre.

Befolyásolható tényezők.
1. Magas vérnyomás
140/90 feletti vérnyomás megemeli a kis szélütések esélyét. 

2. Dohányzás
A nikotin megemeli a vérnyomást, valamint a pulzust is. A cigarettafüstben lévő szénmonoxid csökkenti az agyhoz eljutó oxigént. A dohányzás nem csak a koleszterin tartalmú lerakódásokat de a vérrögök rizikóját is megemeli.

3. Szív és érrendszeri megbetegedések
Előző szívrohamok, szívbillentyű elváltozások a rendszertelen szívritmus, megnöveli az átmeneti ischémiás roham (TIA) valamint a szélütés rizikóját.

4. Cukorbetegség
A cukorbetegség súlyosbítja az érelmeszesedést.

5. Magas koleszterin
Magas LDL koleszterin és triglyceridek, valamint alacsony HDL koleszterin megemeli az átmeneti ischémiás rohamok valószínűségét.

6. Magas homocystein szint
A homocystein magasabb szintje az artériák megvastagodásához és hegesedéséhez vezethet, ami által az artériáknak nagyobb rizikójuk van rögök képzésére.
A B vitaminok, mint a B6 és B12, valamint a folát csökkenthetik a homocystein szintjét. Tudjuk, hogy az érelmeszesedés lassabban fejlődhet ki azoknál az embereknél akik B vitaminokat szednek.

7. Alvás apnoé
A légzés alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul. Az "apnoe" egy görög szó, ami azt jelenti "légvétel nélküli". Az obstruktív alvási apnoéban szenvedők alvás közben időnként akár tíz másodpercen túl sem kapnak levegőt, ilyenkor a vér oxigénszintje csökken, és ez összefügg a demencia korai szakaszában az agy szerkezeti elváltozásaival.

8. A mozgás hiánya
A rendszeres tornázás csökkenti a szélütés rizikóját.

9. Túlsúly
A túlsúlyos embereknél általában magasabb a vérnyomás és a cukorbetegség esélye.

10. Az arteria carotis betegsége
Ha az orvos zörejt hall az arteria carotis felett, akkor ultrahangos kivizsgálást fog ajánlani. Az ultrahangos kivizsgálás kimutathatja az arteria carotis szűkülését ami indokolttá teheti a sebészeti beavatkozást.

11. Perifériás artériás betegség
Erről a betegségről akkor beszélünk, amikor a zsír a végtagok ereiben rakódik le. Ennél a betegségnél az artéria carotis elszűkülése is valószínűbb, ami mint az előbb is jeleztük, nagyobb szélütés esélyével járhat
Visszafordítható demenciát okoz például a máj, a vese vagy a pajzsmirigy megbetegedése,

Szintén szellemi hanyatláshoz vezet a B-vitaminok hiánya (B1, B6, B12, folsav).

Az Eskimo-3-mal kapcsolatos kutatási eredmények 119 tudományos publikációban jelentek meg, amelynek 20 klinikai kísérlet, és 5 doktori disszertáció az alapja, és ezért az Eskimo-3 ma a legbiztonságosabb halolaj címet érdemelte ki!
Engedélyszám: OGYI-778/2000.
Gyártó: Bringwell-Cardinova AB, Ullforsgatan 15, Uppsala, Svédország
Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Omega Wellness Kft,
https://www.omega3wellness.hu/hu/eskimo-3-halolaj#olaj-vagy-kapszula

Demenciára utaló tünetek

Agy zsugorodása és az emlékezet
Az emberi agy mintegy 10%-ot zsugorodott az elmúlt 30 ezer évben, ami a tudósok szerint azt jelzi, hogy az evolúció során hatékonyabbá válik agyunk.
A marylandi Johns Hopkins Egyetemen végzett kutatás szerint, azokban az idősekben, akiknek halláscsökkenésük van, gyorsabb és nagyobb mértékű az agy zsugorodása. (Medical News Today)

Ami a cro-magnon 1 koponyát illeti, az abban egykoron elhelyezkedő agy térfogata 15-20%-kal volt nagyobb, mint a modern emberé. "Ez nem azt jelenti, hogy 15-20%-kal ostobábbak vagyunk, mint a cro-magnon 1, mivel nincs igazán összefüggés az emberi agy térfogata és az intelligencia között. Előfordulhat, hogy miként a komputer esetében történt, minél kisebbek lettek a méretek, annál intelligensebbé váltak a számítógépek"

Megjegyzés
A Cro-Magnon-1 névvel emlegetett őst három társával tárták fel 1868-ban. A szénizotópos vizsgálatok szerint valamikor 27410 és 27950 évvel ezelőtt élt. Koponyája 1600 köbcentiméteres, amely nagynak számít, a modern emberi koponya átlagánál is nagyobb. A legjobb állapotban fennmaradt férfikoponya révén egy francia kutatócsoportnak sikerült a korai Homo sapiens agyáról az eddigi egyik legpontosabb másolatot elkészíteni

Túlsúly hatása
A túlsúly nem csak a szellemi teljesítőképességet csökkenti, hanem fogékonyabbá is teszi az agyat a betegségek iránt. Az idegszövet eltűnésével együtt ugyanis a kognitív tartalékok is fogynak. Ezáltal nő annak a kockázata, hogy valaki az Alzheimer-kór vagy más agybetegség áldozatává váljon.

Ülő életmód káros hatása
A Bostoni Egyetem szakértői úgy vélik, hogy az ülő életmód felgyorsítja az öregedési folyamatot, felgyorsítva ezzel az agy zsugorodásának sebességét
George Washington Egyetem kutatóinak vizsgálatai szerint a homloklebeny szürkeállománya (idegsejtek sejttestjeit tartalmazza) például 14%-kal csökkent 30 és 80 év között, míg a fehérállomány (idegsejteket összekötő idegrostok) 24%-kal lett kisebb 80 éves korra.
Az idősebbek mintegy 75%-a a kor előrehaladtával is megtartja normális értelmi képességeit, bár tény, hogy az emlékezetükben bekövetkeznek bizonyos változások, állítja dr. Howard Chertkow, a montreali Bloomfield Öregedéskutató Központ igazgatója.
Ha a szülei még 90 éves korukban is frissek voltak szellemileg, jó esélye van rá, hogy ön is az lesz. A génjein senki nem változtathat.  Minél többet dolgoztatja az agyát, annál nagyobb esélye lesz rá, hogy épen őrzi meg szellemi képességeit

Az intellektus megtartott, szemben a nagyagy sorvadásával, amire jellemző és első tünet a szellemi leépülés, a járászavar pedig csak a késői stádiumban jelentkezik.

Bakopa
Bizonyítottan lassítja a kognitív folyamatok romlását időskor körül, valamint segít a tanulásban bármilyen életkorban. Jelenleg étrend-kiegészítőként szokás szedni az öregedést gátló hatásai miatt, mivel védi az agyban száguldozó neuroronokat 
A memória erősítése mellett, a Bakopa bizonyítottan rendelkezik szorongásoldó tulajdonságokkal, ami csökkentheti a stresszt és javíthatja a rossz alvási szokásokat. Mivel a gyógynövény tartalmaz egy Hersaponin nevű anyagot, így elősegíti az alvást azzal, hogy hosszabbítja a REM-alvásszakaszt, így pihenten ébredhet.
https://agyserkento.hu/blog/bakopa-brahmi-agyserkento


A réz hatása
A réz serkenti az agyműködést szabályozza a pajzsmirigy működését Mivel idegi ingerületátvivő-anyagok anyagcseréjében részt vesz, az egészséges idegi működéshez fontos a jelenléte. Rézhiánnyal is összefüggésbe hozható a szellemi leépülés, a feledékenység, az ingerlékenység, a gyengeség, a fáradékonyság, a korai őszülés, vagy éppen a hajhullás.
A réznek szerepe van a vas mobilizálásában. Ezzel magyarázható, hogy még megfelelő vasbevitel mellett is, a réz hiányában vérszegénység alakulhat ki. A réz tehát szükséges ahhoz, hogy a vas beépüljön a hemoglobinba, így a réznek szerepe van a vérképzésben Az agy táplálékának is nevezik, de nagy mennyiségben történő fogyasztása nem egészséges az agy számára
A rezet szervezetünk nem tudja előállítani, így pótlásáról nekünk kell gondoskodnunk. A szükséges rézmennyiség 1 mg/nap.
A szárnyas húsok, a hal, a spenót, a sóska, a burgonya tartalmaznak rezet, de legnagyobb mennyiségben a májban és a hüvelyesekben – babban, borsóban, lencsében – található. Egy kilogramm marhamájban például 39 mg réz található.
OÉTI regisztrációs szám: 2228/2007
Adagolás: Fogyasszunk napi 1 vagy 2x1 teáskanálnyit

Alvászavarok és emlékezet
Az alvászavarok – mint például a nehézkes elalvás, a gyakori éjszakai vagy a korai ébredés – 3-5 éves periódusban már kapcsolatban áll az agy térfogatának csökkenésével (dr. Claire Sexton az Oxford Egyetem kutatója).
Korábban már több tényezőt kapcsolatba hoztak az agy zsugorodásával, így a fizikai aktivitást, a vérnyomást és a koleszterinszintet. Ez a kutatás az első, amely kimutatta, hogy az alvás minősége is fontos ebből a szempontból.”
Parkinson-kóros, az alzheimeres betegek és a demenciában szenvedők döntő többsége különböző alvási nehézségekkel küzdenek.

B-vitamin hatása a memóriára.
A B-vitamin időseknél jelentősen lassította az agyzsugorodást. A nagy dózisban, naponta szedett B-vitaminok felére csökkenthetik a memóriaproblémákkal élő idős embereknél az agyzsugorodás arányát, és lassíthatják elbutulásukat - közölték brit kutatók.

Folsav
A B-vitaminok a homocisztein (ábra) nevű aminosav szintjét szabályozzák a vérben, amelynek megemelkedett koncentrációja növelheti az Alzheimer-kór kockázatát.
A homocisztein-többlet megszüntetéséhez 600-650 μg/nap folsavra van szükség, amit még kiegyensúlyozott táplálkozás esetén is aligha tudunk normális táplálékbevitellel fedezni. A veszélyeztetetteknek, ezért ajánlatos beszerezni és rendszeresen fogyasztani kereskedelmi forgalomban kapható folsav tablettákat.
Clarke R et. al. (2010). "Effects of Lowering Homocysteine Levels With B Vitamins on Cardiovascular Disease, Cancer, and Cause-Specific Mortality Meta-analysis of 8 Randomized Trials Involving 37 485 Individuals". 
Archives of Internal Medicine 170 (18): 1622–1631. 
doi:10.1001/archinternmed.2010.348

National Institute on Aging (NIA) tudósai egereken végeztek kísérleteket, amelyek eredménye szerint a folsav kiemelkedő szerepet játszhat az agy Alzheimer-kór káros hatásaitól, és egyéb idegrendszeri problémáktól való megóvásában. . A folsav javítja az agy teljesítményét, a memória, az emlékezet működését. Egy kísérletben bebizonyosodott, hogy 50 és 75 év körüli személyek, akik rendszeresen kaptak folsavat három éven keresztül, jobb eredményt értek el az emlékezéssel kapcsolatos teszteken.
A folsav felszívódása a mesterséges készítményekből jobb, mint a természetes forrásokból. A folsavnak a sejtekbe történő felvételéhez és raktározásához B12 vitamin szükséges.
Homocystinuriában szenvedő betegeknél a B-vitaminokkal történő kiegészítés csökkentette a homociszteinszintet és a CVD kockázatát
napi szükséglet 150mg-ban van meghatározva, de sok szakértő szerint 400-500 mg bevitele ajánlott, de időszakosan, vagy kismamák számára ez a mennyiség a duplájáig emelhető.

Best Fully Active Folate 400mcg / 90db vcap
Ez a szervezet számára a legaktívabb folát, a legfontosabb folsav tartalék, és az egyetlen folát forma, ami biokémiailag azonos a szervezetben levő foláttal. (1.,  2 )
1. Hannisdal R, Ueland PM, Svardal A. Clin Chem 2009;55:1147-1154.
2. Huang Y, Khartulyari S, Morales ME, others. Rapid Commun Mass Spectrom 2008;22:2403-2412.
Beszerzés: https://vitaminbolt.eu/termek/best_fully_active_folate_400mcg__90db_vcap.html

Kakaóbab és az emlékezet
Vizsgálatokban harminchét, 50 és 69 éves közötti önkéntes vett részt résztvevők fele magas, napi 900 milligramm kakaó flavonoidot tartalmazó italt fogyasztott három hónap után a 30-40 évesek szintjén teljesítettek. A tudós egyben azt is hangsúlyozta, hogy a vizsgálatok során alkalmazott speciális ital nem azonos a csokoládéval, így óva intett mindenkit attól, hogy fokozott édességfogyasztással próbálja a kutatások során kimutatott eredményeket elérni.
A tudósok arról számoltak be, hogy a kakaóbabban található természetes gyógyhatású vegyületcsoport, a flavonoidok segítségével megelőzhető a korral járó szellemi leépülés, más néven a demencia.
A kakaóbab teljes súlyának 12-18%-át teszik ki a flavonoidok! Napi 900 milligramm kakaó-flavonoid bevitelével már jelentős mértékben támogathatjuk az agy megfelelő működését, amihez megközelítőleg 6 gramm (5-7 szem) kakaóbabot kell elfogyasztanunk naponta.
Azt javasolják, hogy a Sambirano Gold kakaóbabból nyersen, pörköletlenül héjastól vagy anélkül fogyasszunk el 5-7 szemet minden nap..
Nyers, egész, szárított kakaóbab ORAC érték: 95.500 /100g
Az ORAC (oxigen radical absorbance capacity = oxigéngyök elnyelő kapacitás). Az ajánlott napi ORAC min 5000-12000.
A kakaóbabban található 621 féle antioxidáns
Egy vizsgálatokban résztvevők megközelítőleg 1000 milligramm kakaó flavonoidot fogyasztottak naponta, és kiváló eredmények születtek például a természetes vérnyomáscsökkentést, a cukorbetegség, illetve a demencia megelőzését illetően is. A nyers, napon szárított kakaóbab teljes súlyának 12-18%-kát teszik ki a flavonoidok. Napi 900 milligramm flavonoid beviteléhez 6 gramm kakaóbabot... elősegíti a szív- és érrendszeri egészség, és az agy egészségi állapotának javítását. Segít a rézhiány és a magnéziumhiány kezelésében,
https://kakaobab.com/collections/sambirano-gold-nyers-egesz-napon-szaritott-kakaobab
06 30 847 6947 sambiranogold@gmail.com; www.kakaobab.com
Beszerzés:
https://kakaobab.com/collections/sambirano-gold-nyers-egesz-napon-szaritott-kakaobab
T.: 06  30 847 6947
sambiranogold@gmail.com

Memória segítése szavak lerajzolásával
A tudomány szerint úgy tudjuk a legkönnyebben megjegyezni az új információkat, ha lerajzoljuk azokat. Erre a következtetése jutott legalábbis a kanadai Waterloo Egyetem kutatócsoportja. Eredményeik szerint a rajzzal történő memorizálás hatékonyabb volt, mint a jegyzetelés és a jegyzetek újraírása, a vizualizációs technikák, illetve a passzív képnézegetés.

Életkortól függetlenül könnyebb volt az előhívás a vizuálisan kódolt, azaz a lerajzolt szavak esetében. Ez a megállapítás az idősek korosztályára különösképp igaz volt.
A kutató szerint az lehet a rajzolás hatékonyságának titka, hogy többféle emlékezeti módot mozgósít: vannak benne vizuális, mozgásos, téri, verbális és a jelentésre fókuszáló elemek egyaránt.
Az öregedéssel összefüggő memóriaváltozás és a demencia számos ponton elkülöníthető. A különbségeket mutatja be az alábbi táblázat.


Normális öregedési folyamat

Demencia

Feledésbe merülhetnek egy esztendővel korábbi beszélgetések vagy események részletei.

Feledésbe merülnek teljesen friss beszélgetések és események részletei.

Egy-egy ismerős neve nehezen felidézhető.

Nem tudja a családtagok neveit, vagy nem ismeri fel őket.

Alkalmanként megfeledkezik dolgokról és eseményekről.

Rendszeresen megfeledkezik dolgokról és eseményekről.

Alkalmanként nehezen találja a szavakat.

Beszéd közben gyakran tart szüneteket és használ időnyerésre szolgáló szavakat és töltelékszavakat, így keresve a megfelelő kifejezést.

Miközben a családtagok nem érzékelnek állapotváltozást, az idősödő ember aggodalommal tekint az emlékezőképességében bekövetkezett változásokra.

Miközben a családtagok aggodalommal szemlélik a memóriában bekövetkezett változásokat, az adott személy semminemű problémát nem érzékel.


Alzheimer-kór

Hírességek, akik Alzheimer kórban haltak meg
Peter Falk (1927–2011) Colombo, Ronald Reagan (1911–2004) az Egyesült Államok 40. elnöke 
Puskás Ferenc (1927–2006) Kevesen tudják, hogy a magyar csodacsatár, a világ egyik legismertebb és legjobbnak tartott futballistája is Alzheimerrel küzdött idős korában.
Annie Girardot, (Rocco és fivérei film szereplője), Margaret Thatcher (11 éven keresztül volt Nagy-Britannia miniszterelnöke), Agatha Christie, a krimi királynője

 

Hírességek, akik Alzheimer kórban haltak meg
Peter Falk (1927–2011) Colombo, Ronald Reagan (1911–2004) az Egyesült Államok 40. elnöke 
Puskás Ferenc (1927–2006) Kevesen tudják, hogy a magyar csodacsatár, a világ egyik legismertebb és legjobbnak tartott futballistája is Alzheimerrel küzdött idős korában.
Annie Girardot, (Rocco és fivérei film szereplője), Margaret Thatcher (11 éven keresztül volt Nagy-Britannia miniszterelnöke), Agatha Christie, a krimi királynője

Az Alzheimer-kór elsősorban a 65 év felettiek betegsége.(foto: egészséges és alzheimeres agy) Ilyenkor a betegek eleinte csak feledékenynek tűnnek, azonban később a rövid távú és hosszú távú memória is sérül. Gyakran előfordul, hogy a beteg rosszul tájékozódik, nem tud felidézni korábban elismételt információkat, de könnyen lehet, hogy bizonyos szavakra sem emlékszik, melyek rendkívül megnehezíthetik a mindennapokat. Mozdulataik esetlenné válnak, a beteg zavarttá, kedvetlenné válik, de az ingerlékenység vagy agresszív viselkedés sem ritka.

A betegség végső stádiumában az idegsejteknek akár 30%-a elhal, így érthetőek a memóriazavarok, demencia kialakulása. Ennek ellenére a betegségre a kezdeti szakaszban nem a demencia jelentkezése, hanem a tanulási képesség gyors hanyatlása a jellemző!

Alzheimer-kórban az agy egyes részei degenerálódnak, így az idegsejtek részben elpusztulnak,
Az Alzheimer-kór voltaképp a személyiség szétesését jelenti, mely során az értelem lassú halála következik be. A betegség okai ismeretlenek, ezért nem gyógyítható, de a tünetek lassíthatóak. A kutatók felfedezték, hogy a bal halántéklebeny középső részének kéregvastagsága összefügg az Alzheimer-kórhoz vezető enyhe kognitív zavar magasabb kockázatával.
Bizonyítékot találtak arra, hogy a magas vérnyomás ennek a betegségcsoportnak az egyik lehetséges kockázati tényezője (Rush Memory Klinika, dr. Zoe Arvanitakis https://n.neurology.org/content/91/6/e517
Mai tudásunk szerint a betegség az agy olyan területein keletkezik, ahol a vérellátása az átlagosnál gyengébb. – Itt az oxigén és glükóz hiány hatására toxikus anyagok keletkeznek, ezek pedig további kóros folyamatokat generálnak. Megkezdődik a sejtek elhalása, a fertőzött sejtek pedig még az elhalásuk előtt továbbadják a szomszédos sejteknek a toxikus fehérjéket.


B12 vitamin (képlet) kedvező hatása
Összefüggés mutatható ki a szellemi hanyatlás (demencia, Alzheimer kór) és az alacsonyan aktivált B12 vitamin szint között.
A jelentős mennyiségű szájon át bevitt B12 vitamin hetek alatt képes javítani az érintett személyek gondolkodási képességét (kognitív funkcióit).
Idősebbeknél a búskomor ködös állapotból letisztult, jó hangulatú, jó kedvű személy kerekedik egy-két hónapon át folytatott naponkénti B12 vitamin bevitelével.
Napi adag: 1 kapszula bevétele étkezés közben. (Magasabb dózis bevétele, ami bizonyos esetekben hasznos lehet, csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható). Beszerzés: https://vitaminbolt.eu/termek/best_fully_active_b12__60vc.html

A szervezet B12 vitaminnal való ellátottsága
1079 idős ember (65 és 93 év közöttiek) vérmintáinak elemzése alapján a B12-vitaminnal való nem megfelelő mértékű ellátottság (szérumkoncentráció 221 pmol/l alatt) széles körben jellemző probléma. Mint az Nutrients folyóiratban közöltekből kiderül, a vizsgálatba bevont személyek 27,3%-ának a szükségesnél alacsonyabb a B12-szérumszintje.
Az életkor előrehaladtával a vitaminnal való ellátottság egyre romló képet mutat. Míg a

Megjegyzés
A szervezetben az átlagos B12 vitaminnak át kell alakulnia metilkobalaminná.A metilkobalamin esetében viszont nem kell átalakulnia a szervezetben egyébként lejátszódó konverziós folyamatban ezért a felszívódása a normál kobalaminhoz viszonyítva gyorsabb és hatékonyabb. OGYÉI 20862/2018
Figyelem A Best Fully Active B-12 hatóanyaga a metil-kobalamin, biokémialag jelenleg a legaktívabb B-12 forma.
Beszerzés:
https://vitaminbolt.eu/termek/best_fully_active_b12__60vc.html

A vizsgálati eredmények alapján a férfiaknál gyakoribb a B12-vitamin hiánya, mint a nőknél. Kiderült, hogy a mozgásszegény életmód is szignifikánsan – mintegy 1,4-szeresére – emeli annak a kockázatát, hogy valaki B12-vitamin hiányos legyen.

A B12-vitamin hosszú távú hiánya már súlyosabb következményekkel járhat: a hematológiai problémák mellett neurológiai és pszichiátriai panaszok is felléphetnek, például koncentrációs zavarok, depresszió, zavartság vagy kognitív károsodások formájában.

A B12 hiánya vagy felszívódási zavara enyhébb esetekben többek között az alábbiakhoz vezet:

B12 hiánya esetén a vörös vértestek és a fehér vérsejtek csökkennek (4, 5).  A vörös vértestek oxigén szállító képessége  is csökken.
4  Oh RC, Brown DL. American Fam Physician 2003;67:979-86.
5  Langan RC, Zawistoski KJ. American Fam Physician 2011;83:1425-30.

Két-három hónapon keresztül történő, napi 500 - 1000 μg B12 vitamin szájon át történő bevitelével a szérum HTC szint normalizálódott, és a kezelt személy szellemi képessége jelentős mértékben javult, a hangulata is jobb lett, és mindenképpen érezhetően egyszerűbbé és kezelhetőbbé vált vele az élet – a környezet elmondása szerint.

Magyarázat HCT
Hematokrit A hematokrit érték a vérben lévő szilárd véralkotók (ún. alakos elemek: vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérlemezkék) aránya. Normál érték: ffi: 45-51%, nők: 37-48%
A Neurology 2010. október 25-i számában a Stockholm-i Karolinska munkatársai által publikált longitudinális populációs vizsgálat felhívja a figyelmet az Alzheimer megbetegedésben, illetve más demenciákban az aktivált B12 vitamin hiányának esetleges kóroki szerepére
.
(1) Hooshmand, B., et al: Homocysteine and holotranscobalamin and the risk of Alzheimer disease. Neurology 2010; 75: 1408–1414
(2) Seshadri, S.: Beauty and the beast. B12, homocysteine, and the brain: A bemusing saga! Neurology 2010; 75: 1402-1403

Az elégtelen B-12 vitamin oka és következményei
Az agynak és a teljes idegrendszernek szüksége van a bőséges B12 vitamin ellátottságra. Amelyek segítik a intenzív anyagcserét, amely magában foglalja a a kémiai jelátvivő anyagok termelését valamint a  több milliárd idegsejt kapcsolatok karbantartását (szinapszisok)  A B12 vitamin hiányt összefüggésbe hozták az agyi feladatok nehézségeivel, amelyek magukban foglalják a nehezebb probléma megoldási feladatokat. Memóriazavar esetén rutinszerűen ellenőriztetik a B12 vitamin szintjét, amennyiben szükséges pótolni kell
A B12 vitamin hiány általános probléma az egész földön. A főbb okok, amelyek a B-12 vitamin hiányáért felelőssé tehetők:

•   A legtöbb élelmiszer alacsony B-12 vitamin tartalma. Növények szinte alig tartalmaznak B-12 vitamint, Sajnos a legtöbb állati élelmiszer relatíve alacsony B-12 vitamint tartalmaz.

•   A B-12 vitamin emésztése és felszívódása komplex folyamat. A szervezet számára elég bonyolult folyamatoknak kell végbemennie, hogy az élelmiszerből kinyerje a B-12 vitamint, és felszívódjon.  A kedvezőtlenül működő emésztési rendszer a fő oka a B-12 vitamin hiánynak. A savtermelés gyógyszeres kezelése is hat a GI traktusban a felszívódásra.

•   Idősödés. A korral járó gyomorsav csökkenése és a belső faktor (fehérje, ami segíti a B12 szállítását) segíthet megmagyarázni, miért az idősek érintettek a legjobban a B12 hiányban.

•   Gyógyszerek.  Az OTC gyógyszerek hosszú távú szedése  mint pl.: gyomorsav termelését csökkentő szerek, H2-receptor gátlók, protonpumpa gátlók, savkötők képesek elhasználni a B12 vitamint.

•   A dohányzás kimeríti a B12-t és a dohányosok általában emelkedett vér-cianid szinttel rendelkeznek. A dohányosok általában nem reagálnak jól a ciano-kobalamin hatóanyagú B12 vitaminra, mivel tartalmaz egy cianid csoportot a  szerkezete, még akár káros is lehet a szedése.

•   Örökölt mutáció. A B12-vitamin felszívódásához a legkülönbözőbb fehérjéket kell előállítani, a gyomor, a vékonybél, és a hasnyálmirigy által, és sejt szinten is. Több száz öröklött mutáció ismert, ami befolyásolhatja ezeket a lépéseket.

A B12-vitaminhiány enyhítése érdekében az amerikai orvosok leginkább B12 injekciókat írnak fel, ami költséges és használata kényelmetlen. Svédországban B12 vitamint szájon át már évtizedek óta rutinszerűen használják.13 Étrend-kiegészítők hatékonyan helyettesítik az orr vagy a nyelv alatti adagolást, ami manapság már nem szükségesek.

A B12-vitamin szükséges  építőeleme két  enzimnek, de mind a kettő fontos az alapvető életfolyamatokhoz. A különböző mutációk, vagy a B12 bevitel elégtelensége komoly fenyegetést jelentenek az egészségre.

B12 vitamin hiány számos problémát okozhat.
A korai tünetek közé tartozik a

A B12 alapvető fontosságú  az agy és az idegrendszer  teljesítményére
Az agynak és a teljes idegrendszernek szüksége van a bőséges B12 vitamin ellátottságra. A B12 vitamin hiányt összefüggésbe hozták az agyi feladatok nehézségeivel, amelyek magukban foglalják a nehezebb probléma megoldási feladatokat, személyiség és a viselkedés változást; koncentrációs problémát, a memória és a hangulat változást. Neurologusok, memóriazavar esetén rutinszerűen ellenőriztetik a B12 vitamin szintjét, amennyiben szükséges pótolni kell.

A B12 pótlás előnyei
A közelmúltban indított, és még folyó vizsgálatok szerint a B12 vitamin jelentős mértékű bevitele nagymértékben csökkentette a stroke kockázatát azoknál a betegeknél, akiknél alacsony aktív B12 szintet és magas HCY (homocisztein) szintet találtak a vizsgálat kezdetén.  Hosszú évek óta vizsgálat tárgyát képezi a szellemi teljesítőképesség és a B12 vitamin szint közötti összefüggés. Az emelkedett HCY szint már évek óta az Alzheimer betegség diagnosztikai kritériumai közé került. Számos vizsgálat igazolta, hogy azoknál a személyeknél, akiknél a negyvenes ötvenes életkorukban alacsonyabb aktív B12 szintet és emelkedett HCY szintet találnak, jelentősen megnőtt a demencia, és így az Alzheimer betegség kifejlődésének az esélye. Ha a HCY szintet 3 umol/L értékkel sikerül csökkenteni , akkor a demencia kialakulásának kockázata 22%-kal csökkenthető . 
Az alacsony B12 érték esetén nő a csonttörés kockázata – és mindez a B12 pótlásával kivédhető. A csontanyagcsere és a B12 vitamin összefüggései ugyancsak aktuálisan klinikai tanulmányok tárgyát képezik.
A B-12 vitamin a szervezet számára elengedhetetlen minden emberi sejt működéshez szükséges. A termék emelt hatóanyagának köszönhetően - ami 1500µg- , bejut a véráramba és nagyon jelentős része eljut a szövetekhez, úgy, hogy elkerül sok olyan komplex folyamatot, ami akkor szükséges, amikor az élelmiszerből hasznosítjuk ezt a kulcsfontosságú vitamint.
Az összes fontosabb metil-csoport "előre csomagolt" a molekuláris szerkezetében, a metil-kobalamin a leghatékonyabb B12-vitamin étrend-kiegészítő ami jelenleg elérhető. A metil-kobalamin (MC) szájon át szedve jobb klinikai eredményeket adott akinél  B12 enzim mutáció probléma volt, mint a hidroxo-kobalamin vagy a ciano- kobalamin.

B-12 Metilkobalamin 1000 mcg, "ActivMelt"
90 szopogató tabletta

A Sublingual-tablettát a nyelv alá kell helyezni és hagyni elolvadni, víz bevitele nélkül. A Sublingual-tabletta felolvad a szájban, ezáltal a hatóanyagokat a nyálkahártyán keresztül közvetlenül a véráramba juttatja.
Adagolás: 1 tabletta/nap
Beszerzés:
https://www.vitalabo.hu/kal/b-12-methylcobalamin-1000-mcg-activmelt

Vizsgálat
A szervezet (vér) B12 tartalmának vizsgálata
Vérvételi pontok: https://centrumlab.hu/verveteli-helye
B12 vizsgálat ára 2900 Ft
Homocisztein ára 7900 Ft
Folsav vizsgálat ára: 2900 Ft
https://centrumlab.hu/uploads/files/klinikai-kemia.pdf

Normál értékek

• B12-vitamin 145-637 pmol/L
• Fólsav 7,0-39,7 nmol/L
• Homocisztein < 12,5 µmol/L

O2 telítettség normálérték: 94 - 98 %