A fokhagyma érhálózat tisztító, keringést fokozó, rák megelőző hatása

 

Amit ismernie kell/ene a forgalmazónak és a fogyasztónak


Fokhagyma rövid története

Rabszolgákkal fokhagymát etettek, hogy megerősödjenek


Magyarázat

Nicholas Culpeper (18 October 1616 10 January 1654) was an English botanist, herbalist, physician, and astrologer. His published books include The English Physician (1652) and the Complete Herbal (1653), which contain a rich store of pharmaceutical and herbal knowledge




Hatóanyagok


Magyarázat

These results suggest that scordinin is a promising chemopreventive agent for liver neoplasia.


Scordinin's anti-cancer properties result from this compound's ability to reduce the forming process of carcinogenic compounds

scordinin is also claimed to support cardiovascular health by helping to lower your blood pressure and helping your blood clot.

scordinin may lower your cholesterol levels by helping to lower your low-density lipoproteins, LDL bad cholesterol. At the same time scordinin increases your high-density lipoproteins HDL, good cholesterol



Hatóanyagok kimutatása

High-performance liquid chromatography (HPLC; formerly referred to as high-pressure liquid chromatography), is a technique in analytic chemistry used to separate the components in a mixture, to identify each component, and to quantify each component

http://en.wikipedia.org/wiki/High-performance_liquid_chromatography


An HPLC. From left to right: A pumping device generating a gradient of two different solvents- a steel enforced column and a detector for measuring the absorbance


Fokhagyma vizsgálatok

Kevéssé bomlékony, akár egy évnél tovább is eltartható vegyületek ha  étolajban áztatják  az Ajoen és a Vinil-ditiin


Ajoen

Telítetlen diszulfid, három allicin molekulából alakul ki..


Vinil-ditiin

1980-as években mutatták ki, hogy a fokhagyma Vinyldithiin tartalma  preventiven hat a kardiovaszkuláris betegségek kialakulására., Szignifikánsan csökkenti a vérlemezkék aggregálódását  és antioxidáns tulajdonságú


Vizsgálati eredmények

A fokhagyma kéntartalmú komponensei  a májban termelődő koleszterint előállító

HMG-CoA reduktáz enzimre hatással vannak.

Figyelem: ugyanerre az enzimre hatnak a koleszterin szintet csökkentő sztatinok is.


Fokhagyma és hatása

A fokhagyma szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, valamint több vitamint

(A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, E-vitamin) tartalmaz, amiknek köszönhetően erős antioxidáns hatást fejt ki.

A komplex összetevőknek köszönhetően jelentős immunrendszer erősítő hatást is megfigyeltek. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az ajoén adja.


A fokhagyma kiegészítők nem tartalmaznak allicint abban bízva, hogy  a szervezet képes előállítni az allicin kis mennyiségét a szervezetben a tabletta/kapszula bevételét követően. Allicin potenciált adnak meg néha, amely 0,6-1% Arra hívják fel a figyelmet, hogy a szervezetünk a fokhagymapor különböző vegyületeiből (lásd a lejjebb bemutatott ábrát)    Allicint szintetizál  .



 

Vizsgálatok


Fokhagyma étrend kiegészítőket gyártók értékelése

Az egyes készítmények közötti különbségek miatt a gyártók az utóbbi időben feltüntetik a termékeiken azok allicin tartalmát vagy allicin potenciálját, azért hogy jellemezzék a  készítmény hatékonyságát. Az illékony kén vegyületek gyors lebomlása miatt azonban  nehézségek vannak a minőségtanúsítás tekintetében

Az allicin izgató/serkentő hatású a gyomor (táblázatban SGF) valamint a bélsejtekre (SIF) /táblázat/





Figyelem Nem az a probléma, hogy az étrend kiegészítő fokhagyma porból kevés az allicin kibocsátás, hanem nagyobb probléma az alliináz enzim aktivitásának az érzékenysége

A legtöbb fokhagyma kiegészítő az allicin potenciálra standardizált. A termékek bevonatával kívánják megakadályozni, hogy a gyomorsav  hatástalanná tegye az allináz enzimet amely az allicin kibocsátásához szükséges  A bevont tablettákat az USP 724A oldási eljárással  vizsgálják. A vizsgálat szerint a bevont tablettákat összetörik és vízben szuszpendálják. A vizsgált termékféleségek 83%-ában a kibocsátás 15%-nál kisebb allicin potenciált jelentett.


Nagy allicin kibocsátást akkor mértek, amikor gyors dezintegrálás és nagy allináz aktivitás volt. In vivo az az allicin kibocsátás  az allicin metabolite, allyl methyl sulfide.okozta légzési szint monitorizálásával  volt becsülhető  Allicin and allicin-derived garlic compounds increase breath acetone through allyl methyl sulfide: use in measuring allicin bioavailability.

Lawson LD, Wang ZJ. J Agric Food Chem. 2005 Mar 23; 53(6):1974-83



Lawson LD1, Wang ZJ. Low allicin release from garlic supplements: a major problem due to the sensitivities of alliinase activity.

J Agric Food Chem. 2001 May;49(5):2592-9.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11368641


Az allináz enzim deaktiválódik pH 3-nál emiatt nem keletkezik allicin a testben friss vagy por formájú fokhagymából


Másrészről az allicin lebomlik 16 óra alatt 23 °C-on



1./  A klinikai vizsgálatok többségében  a Kwai cég termékeit  alkalmazták, amelyek fagyasztva szárított fokhagymából készülnek Bevonatos tabletta formájában kerülnek forgalomba. A tabletta bevonata a gyomorsavban feloldódik  így a megfelelő enzim számára lehetővé válik, hogy a hatástalan aliint allicinné alakítsa.


Magyarázat  Fagyasztva szárítás (liofilizálás)

A liofilizálás vagy fagyasztva szárítás tartósításra szolgáló víztelenítés. Az eljárás során először megfagyasztják a víztelenítendő anyagot, majd vákuumot idéznek elő (csökkentik a nyomást), így szakítják ki a vízmolekulákat a jégkristályból. A vízmolekulák eltávolítása hő vesztéssel jár, ezért hőt közölnek a rendszerrel. A víz közvetlenül a szilárd fázisból a gáz fázisba szublimál.


2./  Egy másik módszer, hogy az aprított fokhagymát beszárítják mielőtt az allicin felszabadulna. A szárítást követő gyors lebomlás miatt azonban a fokhagymaporok  allicin tartalma rendkívül csekély mértékű


3./  A 2./ -ben írtak folytatása képen  egy további módszert alkalmaznak, amivel az allináz enzimet gátolják, majd a végtermékhez aktív enzimet adagolnak. A gyomorsav azonban denaturálja az allinázt


4./ A fokhagyma porból és  a fokhagymaolaj párlatból  készített termékeknek   a szervezetre gyakorolt hatása  ellentmondásos, ezért  az ilyen termékeket nem ajánlják.


5./  Egy németországi felmérés szerint a piaci forgalomban kapható fokhagyma készítményeknek csupán a 25%-a tartalmazott egy gerezd friss fokhagymának megfelelő  mennyiségű allicint

Egyes szagtalan termékek pedig egyáltalán nem is tartalmaztak semmiféle aktív hatóanyagot


6./  A vizsgálatba bevont étrend kiegészítők egy része, bár tartalmazták azt a fokhagyma származék mennyiséget, mint amit a címkén feltüntettek, azonban az ajánlott adagolás mellett  a felhasználók nem vittek be a szervezetbe akkora mennyiséget, amekkora a kutatások szerint  a kedvező hatáshoz szükség lett volna.


7./  Volt olyan termék mennyiség, amely nem tartalmazott ugyan kellő mennyiségű allicint de a felhasználási leírásban jelölt  napi beviteli mennyiség  biztosította a kívánt allicint szintet.

 


Fokhagyma hatása a szív- és érrendszerre

Dr. Gustav Belz professzor a szív-, és érrendszeri betegségek mainzi kutatóintézetének igazgatója  200 főt vizsgált, akik közül 100 fő a múltban rendszeresen fogyasztottak fokhagymát. Kiderült, hogy a fokhagyma evők lényegesen életerősebbek voltak és  erős érfalakkal rendelkeztek. Ez a felismerés azért fontos, mert az emberek érfala életük második felében általában megkeményedik. Megállapították, hogy a rendszeres fokhagymafogyasztás eredménye képen az emberek 15 évvel tovább maradnak fiatalok, mivel 


Figyelem

Heart health

Garlic has been suggested to improve heart health by lowering blood pressure, but scientific studies have provided conflicting results. One study showed that the protective role of allicin against atherosclerosis, is not only the direct result of its antioxidant activity but also of other mechanisms, such as lipoprotein modification, inhibition of LDL uptake and degradation by macrophages.


Vannak bizonyítékok arra nézve, hogy a fokhagyma megelőzheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Ezen betegségek például az érelmeszesedés és koszorúér-betegség egyik lehetséges oka az oxidatív stressz. Ezt a diallil-diszulfid azáltal csökkenti, hogy segíti a sejt méregtelenítését, és hatásában néhány más mechanizmus is szerepet játszhat.


 

Fokhagyma a koleszterinre kétséges hatású

Korábbi kutatások alapján úgy vélték, hogy koleszterin szint csökkentésére is hatásos, azonban a Stanford Egyetem vizsgálatai (2007) nem igazolták ezt az elképzelést.

Az LDL szint csökkenését  a statisztikai illetve a klinikai vizsgálatok nem igazolták A kísérletbe bevont fokhagyma termékek: raw garlic, powdered garlic supplement, aged garlic extract supplement, or placebo.

Christopher D. Gardner, PhD; Larry D. Lawson, PhD; Eric Block, PhD; Lorraine M. Chatterjee et al.: Effect of Raw Garlic vs Commercial Garlic Supplements on Plasma Lipid Concentrations in Adults With Moderate Hypercholesterolemia:  A Randomized Clinical Trial

JAMA February 26, 2007, Vol 167, No. 4


A fokhagyma állítólagos egészségi hatásait eddig az allicin tartalmához kötötték. Kémiai vizsgálatokban és állatkísérletekben az allicin gátolta a koleszterin szintézist, de emberben az eredmények ellentmondásosak voltak. Az allicinnel végzett korábbi laboratóriumi vizsgálatok alapján az étrend kiegészítőket gyártók széles köre a fokhagymán alapuló termékeket a káros LDL szint természetes csökkentőjeként hirdették eddig. A vizsgálatba 192 mérsékelten emelkedett LDL szintű beteget vontak be. Eredmény: 6 hónapos kezelés, havonta vérvétel az  LDL szint változatlan


Experiments done prior to this study reported results of a 9 to12 percent reduction in blood cholesterol levels. The authors of this study concluded that those levels were too high. Their results fell into a range of 5 to 8 percent. This study also was able to conclude that there was no significant effect of garlic on HDL levels.


Steiner M, Khan AH, Holbert D, Lin RI. 1996. A double-blind crossover study in moderately hypercholesterolemic men that compared the effect of aged garlic extract and placebo administration on blood lipids. Am J Clin Nutr.64:866-70.1

http://www.medicinalfoodnews.com/vol04/issue1/garlic




A vizsgálati eredmények szerint a fokhagyma csökkentette ugyan a placebóhoz képest a totál koleszterin szintet, azonban a hatás igen szerény és megbízhatósága kétséges.

Ezért a klinikai gyakorlatban  a fokhagyma használata  nem hatásos módja a totál koleszterin szint csökkentésének. A fokhagyma fogyasztására  vonatkozó érdeklődésre  a kutató orvosok véleménye, hogy a hatás kicsi és klinikailag jelentéktelen 

A diagramban a függőleges vonal a placebo és a fokhagyma hatása közti különbséget  reprezentálja, más szóval  itt egyiknek sincs  előnye a másikkal szemben



Stevinson C, Pittler MH, Ernst E. Garlic for treating hypercholesterolemia.

Ann Intern Med. 2000;133(6):420-429.


A fokhagyma egészségre gyakorolt kedvező hatása a benne található vegyületek sokféleségével és ezeknek szinergikus hatásával magyarázható. A fokhagyma komplex kémiája teszi érthetővé, hogy a fokhagyma feldolgozása eltérő hatású   készítményekhez vezethet. Az instabil allicin ugyanis  eltűnik a feldolgozási folyamat alatt  és gyorsan átalakul a szerves kénvegyületek  változataivá. A készítmények hatásossága és biztonsága a feldolgozási folyamat függvénye. A feldolgozás a következő lehet:


Egyes készítmények májvédő, immunerősítő, rákellenes és kemopreventív aktivitással rendelkeznek, mások antioxidánsnak tűnnek vagy egyesek oxidációs tulajdonsággal rendelkeznek. Ezen a tulajdonságok okozói a következő vegyületek: S-allylcysteine,

S-allylmercaptocysteine, N(alpha)-fructosyl arginine, amelyek az extrakció folyamata  alatt keletkeznek.

Amagase H1, Petesch BL, Matsuura H, Kasuga S, Itakura Y. Intake of garlic and its bioactive components

J Nutr. 2001 Mar;131(3s):955S-62S.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11238796


A táblázat magyarázata 

7,2 g /nap mennyiségű fokhagymát fogyasztottak 


Immunrendszer

Kutatások bizonyítják, hogy immunerősítő tulajdonsága mellett a szív- és érrendszerre, koleszterinszintre, és olyan komoly fertőzésekre is hatásos, mint az MRSA. Mivel a növény kellemetlen szaga és íze miatt sok esetben nem illeszthető be a mindennapokba, fokhagyma készítménnyel tudjuk pótolni hiányát.


Magyarázat MRSA

MRSA, Staphylococcus, kórházi fertőzés Az MRSA (methicillin rezisztens Staphylococcus aureus) nevű, antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktérium kiszabadult a kórházak falai közül, ahol már ezreket fertőzött meg, és most az egészséges emberek között szedi az  áldozatait. Ez a Staphylococcus aureus már régóta gondot okoz a kórházakban és az idősek otthonaiban.

A mélybe terjedő fertőzésnél a szövetpusztulás az izmokat, inakat is érintheti. Innen a húsevő, húsfaló elnevezés. Vérbe kerülve ez a baktérium is, vérmérgezést, úgynevezett szepszist okozhat.

A betegség vagy baleset miatt amúgy is legyengült betegek sebein keresztül jut be a fertőzés a szervezetükbe. Most megjelent egy új törzs, amely a bőrön át, érintéssel is továbbvihető, így egészséges emberekre is kockázatot jelent. Amerikában ezreket fertőz meg, ahogyan a többi kontinensen, így Európában és hazánkban is.

Ha már bekövetkezett a fertőzés, ajánlatos naponta több alkalommal Alligin kapszulát bevenni, illetve az érintett felületeket - a gyorsabb gyógyulás érdekében - AlliGEL krémmel kezelni.


Rákra gyakorolt hatása

Garlic may strengthen the immune system, helping the body fight diseases such as cancer. In test tubes, garlic seems to kill cancer cells. And population studies -- ones that follow groups of people over time -- suggest that people who eat more raw or cooked garlic are less likely to get colon and stomach cancers and cancer of the esophagus. In fact, researchers who reviewed 7 studies found a 30% reduction in risk of colorectal cancer among people who ate a lot of raw or cooked garlic. Garlic supplements don't seem to have the same effect.

Ariga T, Seki T. Biofactors. 2006; 26(2):93-103.


Figyelem

Anticancer

In vitro studies show that allicin inhibits the invasion and metastasis of human colon carcinoma cells. But the anticancer effect of allicin in humans remains uncertain, because of its low stability and poor bioavailability.


Gyomorrák ellen

A kísérlet in vitro volt, amelyben tumor ellenes hatást detektáltak a rákos sejtek apoptozisa révén

Wenlu Zhang, Minwen Ha, Yuehua Gong, et al.: Allicin induces apoptosis in gastric cancer cells through activation of both extrinsic and intrinsic pathways

http://www.spandidos-publications.com/or/24/6/1585        


Az Analytical Biochemistry című folyóirat aktuális számában megjelent tanulmány szerint az emberek minél több fokhagymát fogyasztanak, annál alacsonyabb a mérhető karcinogének szintje.

http://medipress.hu/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=44&Itemid=33


Valószínűleg a fokhagyma kéntartalmú összetevői rendelkeznek az egészség szempontjából előnyös hatással, azonban ezzel kapcsolatban még számos kérdésre keresik a választ.


Several studies from around the world have found that people who eat more garlic seem to have a lower risk of certain types of cancer. People who eat more garlic have a lower risk of stomach, prostate, mouth and throat, kidney, and colorectal cancer.

Fleischauer AT, Arab L. Garlic and cancer: a critical review of the epidemiologic literature. J Nutr. 2001;131:1032S-1040S


Vastagbél rák

A fokhagyma megakadályozhatja a vastagbélrákot,[1] és több vizsgálat is kimutatta, hogy e hatást a diallil-diszulfid segítségével lehetett elérni  A diallil-diszulfid a rákos sejtekre sokkal erősebben hat, mint a normális sejtekre.[2] Több anyag is például reaktív oxigént tartalmazó részecskék erősen, dózisfüggő mértékben felszaporodik a hatására, amelyek aktiválják az enzimeket és a rákos sejt elpusztításához vezetnek.[3] 

 

Magyarázat     

A diallil-triszulfiddal és diallil-tetraszulfiddal együtt a fokhagyma párlatolajának fő összetevője. Sárgás színű, erős fokhagymaillatú, vízben oldhatatlan folyadék. Az allicin bomlása során keletkezik


1. World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer. 2nd Edition, 2007 (ISBN 0-9722522-2-3) S. pp.9394

Preclinical perspectives on garlic and cancer”. The Journal of nutrition 136 (3 Suppl), 827S

2. Bcl-2 small interfering RNA sensitizes cisplatin-resistant human lung adenocarcinoma A549/DDP cell to cisplatin and diallyl disulfide”. Acta Biochimica et Biophysica Sinica 39 (11), 83543. o. DOI:10.1111/j.1745-7270.2007.00356.x.

3. Diallyl disulfide induces reversible G2/M phase arrest on a p53-independent mechanism in human colon cancer HCT-116 cells”. Oncology reports 19 (1), 27580. o. PMID 18097607.  

 



Diallil-diszulfid előállítása

Ipari méretben a diallil-diszulfodot nátrium-diszulfid és allil-bromid vagy allil-klorid

4060 °C-on, inert atmoszférában történő reakciójával állítják elő. A nátrium-diszulfid in situ keletkezik nátrium-szulfid és kén reakciójával. A reakció exoterm, elméleti 88%-os hatékonyságát a gyakorlatban is elérték.[1]


A vastagbél rák kialakulásának a kockázata 35%-kal csökkent középkorú nők esetében, akik fokhagymát zöldséget/gyümölcsöt  ettek.

A large-scale study, called the Iowa Women's Health Study, looked at how much garlic, fruit, and vegetables were in the diets of 41,000 middle-aged women. Results showed that women who regularly ate garlic, fruits, and vegetables had a 35% lower risk of developing colon cancer.


Emlőrák

Ip, C., Lisk, D. J. & Stoewsand, G. S. (1992) Mammary cancer prevention by regular garlic and selenium-enriched garlic. Nutr. Cancer 7: 279286.


Prosztata rák

Szignifikánsan csökkent a prosztata rák kialakulásának a kockázata  akik naponta 10 g vagy ennél több fokhagymát fogyasztottak.

A study from the National Cancer Institute found that eating 10 grams (approximately two teaspoons) or more of garlic, a day was associated with a statistically significantly lower risk of prostate cancer for the participants in the study.”


Prosztata hiperplázia

A fokhagyma csökkentette a jóindulatú prosztata megnagyobbodás méretét

One study found that men with benign prostatic hyperplasia (enlarged prostate) had fewer urinary symptoms when they took garlic, compared to men who took placebo. The garlic also reduced prostate size


Vérnyomás

Source: University of Maryland Medical Center

Garlic could help cut blood pressure by 10 per cent but only if you take it in the form of tablets, claim scientists


Magyarázat ACE gátlók

Az ACE-gátlók a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egyik csoportját képezik. Az ACE-gátlók hatására nem termelődik az angiotenzin II Az ACE gátlók egyik mellékhatása a hörgő szűkület, ami miatt sokszor abba kell hagyni szedésüket, és más terápiára kell áttérni.

Hypertension: “A 2010 double-blind, parallel, randomised, placebo-controlled trial, involving 50 patients whose routine clinical records in general practice documented treated but uncontrolled hypertension, concluded, “Our trial suggests that aged garlic extract is superior to placebo in lowering systolic blood pressure similarly

Source: University of Maryland Medical Center


For high blood pressure:

Standardized garlic powder extract containing 1.3% alliin content has been studied for this use.

http://www.4hourlife.com/garlic-extract-allicin-potential-the-second-g-in-pagg/ 4hourlife.com  Based on  Natural Medicines Comprehensive Database

 

Ellenvélemény a rákbetegek fokhagyma fogyasztásáról

A biofizikusnő szigorún tiltja a daganatos betegeinek a fokhagyma, a hagyma és a mustár fogyasztását.

Erről a témáról részletesen Dr. Hulda Regehr Clark magyarul is megjelent „Meggyógyulhatsz - a betegségek valódi okai és gyógymódjai” című könyvében olvashat részletesen.

Manapság a számos ezen a témán dolgozó kutató munkájának eredményeképpen nagyon sok kórokozó frekvenciája ismeretes. Ezeket a frekvenciákat egy un. CAFL jegyzékben egyesítik, amely ma már több mint 1500 programot tartalmaz.

A CAFL listát összeállítók szerint: a kezelés alkalmas lehet bizonyos frekvenciák segítségével az egyes szervek, vagy az immunrendszer stimulálására is.

Az orvos társadalom véleménye megoszlik a zapper terápiával kapcsolatban. Vannak, akik támogatják, használják és elismerik, de sokan elutasítják

http://www.drclark.info


Hatóanyag az allicin? Vagy más is?




Vegyük észre a kémiai összetétel változást a fokhagyma előállításától függően


J Tradit Complement Med. 2012 Jul-Sep; 2(3): 192201.

PMCID: PMC3942895

Recent Research Progress on Garlic as a Potential Anticarcinogenic Agent Against Major Digestive Cancers

Rajasekaran RaghuKuan-Hung Lu, and Lee-Yan Sheen



Miért beszélünk az allicinról ?

Erről azért érdemes szót ejteni, mert minden gyártó/forgalmazó a fokhagyma étrend kiegészítőjének reklámozásakor az allicin mennyiségére hivatkozik azt sugallva, hogy ha több az allicin akkor hatásosabb a kiegészítő

A gyártók/forgalmazók ilyen merkantil magatartása korrigálásra/kiegészítésre és egyes állításaik elvetésére hívja fel a figyelmet.

Hát akkor nézzük, hogy miről is van szó?


Fontos megjegyezni, hogy a nitrát szennyezett talaj esetén a fokhagyma nem veszi fel és nem raktározza el a nitrát vegyületeket Ennek ellenére érdemes tudni, hogy a
C-vitamin fékezi a nitrátok nitritté alakulását, ezért a citromlé hozzáadása a fokhagymához  ajánlatos.


Honnan van az Allicin a fokhagymában? 

 

 

ALLICIN   ►►




Az allicin keletkezése

Amikor a friss fokhagyma gerezdet elvágjuk, vagy összetörjük, a fokhagyma gerezd külön elhatárolt részében tartózkodó allináz enzim a fokhagyma alliin tartalmát allicinné alakítja át.

Az allin a friss fokhagymának egy természetes összetevő anyaga. Itt látható a szerkezeti képlete, íme:

       

Alliin ►►►


Garlic cloves yield about 2.5-4.5 mg of allicin per gram when crushed. One fresh garlic clove weighs 2-4 g


ALLIIN

Az allin pedig a ciszteinből származik. Az aminosav  cisztein képlete  itt látható:

Az alliináz nevű enzim az alliin molekulával érintkezve egy teljesen új vegyületet, allicint hoz létre



CISZTEIN ►►


A ciszteinről tudni illik, hogy  nem esszenciális aminosav, vagyis a szervezetünk elő tudja állítani, ha elegendő metionin áll a szervezet rendelkezésére A metionin képlete


METIONIN ►►


A legtöbb metionint  találjuk a töjásban, szezám magban,  sajtban


Ismerjük meg az Allicint közelebbről 

Az allicin  egy enzimatikus reakció révén  keletkezik, amikor a fokhagyma  megsérül. De ugyanakkor más vegyületekhez is kapcsolódik

Az Alllicinnak egy korlátozott  hatása van a szervezetünkre  Több átmeneti vegyület keletkezik, amelyek azonban gyorsan lebomlanak. 


A fokhagyma kén tartalmú vegyületeinek jótékony hatása


Szerves kén-vegyületek a fokhagymában

A szerves kénvegyületek két csoportját kell figyelembe vennünk:


Ez a vegyület a glutation prekurzopra  A glutation a májban termelődik. Fontos szerepe, hogy védi a sejteket az oxidatív stressztől és segíti az immunrendszer működését. Tudományos kutatások igazolják, hogy nagyobb glutation koncentráció esetén az idősebb emberek egészségi állapota jobb. Glutation képlete:



Az L-Glutathione a szervezet egyik legfontosabb antioxidánsa, mely 3 aminosavból áll. A máj egyik fő méregtelenítő molekulája. Bio boltokban beszerezhető (kép)


Glutation hiánya a következő betegségek kialakulását támogatja: diabetes, májbetegségek, szürke hályog, HIV fertőzés, rákos megbetegedések, ismeretlen eredetű tüdőfibrózis



Az Allilcisztein szulfoxid (alliin) a fokhagyma cisztein szulfoxid tartalmának kb. 80%-a.



Szerves kén vegyületek a fokhagymában


Principal Organosulfur Compounds in Commercial Garlic Preparations

Product

Principal Organosulfur Compounds

Delivers allicin-derived compounds?

Fresh garlic cloves

Cysteine sulfoxides (Alliin)
Gamma-glutamylcysteines

Yes, when chopped, crushed, or chewed raw.
Minimal, when garlic cloves are cooked before crushing or chopping.

Powdered garlic (tablets)

Cysteine sulfoxides (Alliin)
Gamma-glutamylcysteines

Varies greatly among commercial products.
Enteric-coated tablets that pass the USP allicin release test are likely to provide the most.

Steam distilled garlic oil (capsules)

Diallyl disulfide
Diallyl trisulfide
Allyl methyl trisulfide

Yes

Garlic oil macerate (capsules)

Vinyldithiins
Ajoene
Diallyl trisulfide

Yes

Aged garlic extract
(tablets or capsules)

S-Allylcysteine
S-Allylmercaptocysteine
S-1-Propenylcysteine

Minimal

http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/phytochemicals/garlic/#supplements 


A kereskedelmi forgalomban kapható fokhagyma kivonatok az Allicin tartalmat hirdetik és elfeledkeznek a jelentősen kedvező hatású szerves kénvegyületekről  Ezért most ezt tekintsük át, a teljesség igénye nélkül, íme:


A diallil-triszulfiddal és diallil-tetraszulfiddal együtt a fokhagyma párlatolajának fő összetevője. Sárgás színű, erős fokhagymaillatú, vízben oldhatatlan folyadék. Az allicin bomlása során keletkezik 


DIALLIL - DISZULFID 


Diallil-diszulfid jótékony hatása 

Vannak bizonyítékok arra nézve, hogy a fokhagyma megelőzheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Ezen betegségek például az érelmeszesedés és koszorúér-betegség egyik lehetséges oka az oxidatív stressz. Ezt a diallil-diszulfid azáltal csökkenti, hogy segíti a sejt méregtelenítését, és hatásában néhány más mechanizmus is szerepet játszhat.

A diallil-triszulfiddal és diallil-tetraszulfiddal együtt a fokhagyma párlatolajának fő összetevője.

Sárgás színű, erős fokhagymaillatú, vízben oldhatatlan folyadék. Az allicin bomlása során keletkezik a fokhagyma és más, a hagymaformák alcsaládjába tartozó növény összetörésekor. A diallil-diszulfid a fokhagyma számos jótékony hatásával rendelkezik, de allergén is: fokhagyma allergiát okoz.



Hidrogénszulfid (H2S) keletkezése és hatása

Különböző enzimek hatására a ciszteinből (képlet)  keletkezik. A Cisztein  nem esszenciális aminosav, mivel a szervezet elő tudja állítani. Két fontos tulajdonsága van, egyrészt hidrofil molekula az R-SH tiol csoport miatt , másrész értágító tulajdonságú és növeli az NMDA receptor válaszát. Ezáltal vesz részt a memória működésében  Hatása egyébként a NO-hoz hasonló  ezért is úgy tekintik a H2S-t, mint szívvédő ágenst  A fokhagyma értágító hatása a poliszulfidoknak H2S-é történő  lebontódásával magyarázható

http://www.chemeurope.com/en/encyclopedia/Hydrogen_sulfide.html


Magyarázat  NMDA receptor

Az NMDA receptor lehetőséget ad az elektromos jeleknek az idegsejtek közötti átadására az agyban 


Az allicin stabilitása és mennyisége

A fokhagyma főzésével, hosszabb idejű tárolásával, a gerezdek összetörésével  az allicin tartalma lebomlik más vegyületekre 3-6 nap alatt

A kutatások eredményei szerint  (Chemistry Department of the University of California) a piaci fokhagyma allicin tartalma nem meghatározható igen kis mennyiségű, nevezetesen

1 ppm alatti.


Allicin Potential

A fokhagyma  aliint és allinázt  tartalmaz oly módon, hogy a két vegyület nem találkozik egymással, csak a szervezetbe jutva Az allicin potenciál mérésekor a fokhagymához vizet adnak, hogy meghatározzák az allicin keletkezésének mennyiségét. Csakhogy az allicin tényleges keletkezése a szervezeten belül megy végbe Ez a folyamat pedig alapvetően más, mint ami a kémcsőbe végbemegy, mivel a bélben az allicin keletkezése akadályozva van.


A gyomorsav kedvezőtlen hatása kivédhető azzal, hogy a fokhagyma tablettát bevonó anyaggal látják el. Ekkor az aliin és az allináz enzim eljut ugyan a béltraktusig, csakhogy a bélnedvek közel 40%-ra lecsökkentik  az allicin termelődését..(1).  .


Figyelem: Ezek szerint a közölt allicin potenciál számértékének gyártó/ forgalmazó  általi közlése nem ad hiteles tájékoztatást az étrend kiegészítő hatásosságáról. .

1.  Freeman, F. and Kodera, Y. Garlic chemistry: stability of      s-(2-propenyl)-2-propene-1-sulfinothioate (allicin) in blood, solvents, and      simulated physiological fluids.

J. Agric. Food Chem. 43: 2332-2338, 1995.     


2.   Lawson L.D. and Hughes B.G. Characterization of the formation of allicin      and other thiosulfinates from garlic.

Planta Med. 58: 345-350, 1992.    


3 ..Shashikanth, K.N., Basappa, S.C., and Murthy, V. 1985. Allicin concentration


4. .  Subrahmanyan, V., Krishnamurthy, K., Sreenivasamurthy, V. and      Swaminathan M.

The effect of incorporation of garlic in the diet on the      intestinal microflora of rats. Ann. Biochem. Exp. Med. 18(3): 85, 1958.


5. .  Shashikanth, K.N., Basappa, S.C. and Murthy, V.S. 1986. Effect of      feeding  raw and boiled garlic (Allium sativum l.) on the growth, caecal      microflora and  serum proteins of albino rats.

Nutr. Reports Int. 33(2): 313-319.
    

6. Amagase, H., Petesch, B., Matsuura, H., Kasuga, S. and Itakura, Y. Intake       of garlic and its bioactive components.

J. Nutr. 131(3S): 955S-962S, 2001.


7. Kodera, Y. 1997. Dietary Tolerance/Absorption/Metabolism of Garlic.      

Ch. 11. In: Nutraceuticals: Designer Foods III Garlic, Soy and Licorice 

(Trumbell, Ct: Food & Nutrition Press), Paul Lanchance, ed., pp. 95-105.


8.  Rosen, R. Determination of allicin and S-allyl cysteine in human plasma and       urine after consumption of garlic and garlic products. Phytomed. 7(2): 51,       2000.


Az Allicin abszorpciója

Egy kísérletben a résztvevők csoportja  90 mg allicint,  a résztvevők másik csoportja  25 g nyers fokhagymát  (kb. 10 gerezd) fogyasztottak Megállapították HPLC vizsgálattal, hogy sem az allicint sem a társvegyületeit nem lehetett kimutatni a vérben vagy a vizeletben  a fogyasztástól számított  1-24 óra elteltével.  Viszont az allicin tökéletesen metabolizálódott a májban

.Egen-Schwind C., Eckard R., Jekat F.W, and Wirterhoff, H.   Pharmacokinetics of vinyldithiins, transformation products of allicin.     Planta Med. 58: 8-13, 1992.


A vérbe kerülve oxidálhatja a vérsejteket, amelyek ezáltal elveszítik az oxigén szállító képességüket. Ugyanakkor antitrombotikus és vérhígító hatást produkálnak. .

Agarwal, K.C. Therapeutic actions of garlic constituents.
  Med. Res. Rev. 16(1): 111-124, 1996.



Szerves kénvegyületek az allicinnél fontosabbak lehetnek

A fokhagymában lévő szerves kén vegyületek farmakó-kinetikai tulajdonságai és metabolizmusa az újabb vizsgálatok szerint arra mutatott, hogy a testünkben az allicin biológiailag nem aktív.  A fokhagyma egészségre gyakorolt hatása nem függ az allicin szignifikáns mennyiségétől. Jelenleg több mint 100 vegyületet identifikáltak a fokhagyma készítményekben. A kiváló abszorpciós tulajdonsága miatt ígéretes vegyület az S-allil cisztein, ami szájon át a szervezetbe jutva közel 100%-os bioaktivitású. Ennek a vegyületnek fontos szerepe van a fokhagyma gyógyhatásában. Csakhogy Dr Koch ausztriai tudós szerint  a különböző kén vegyületek nem egyedül felelősek  a fokhagyma kedvező hatásáért Egy-egy vegyület  tulajdonságának túlértékelése hibás konklúzióhoz vezethet

(Deutsch Apotheker  Zeitung 133 Jahrg Nr.41(14.10):63-75 1993


A vizsgálatok szerint az allicin a testen belül biológiailag nem aktív vegyület.  Az a népszerű  elképzelés, hogy  a fokhagymának allicint kell tartalmaznia ahhoz, hogy az egészségre kedvező hatása legyen. nem állja meg a helyét. De az sem, hogy ha a fokhagyma termék nem tartalmaz szignifikáns mennyiségű allicint, akkor annak nincs kedvező hatása az egészségre..  Nem igaz az sem, hogy aminek nincs erős fokhagyma szaga az nem jó hatású


Erek tisztítása


Nyaki ér (karotisz) plakk mentesítése

A verőerek és az aorták tisztán tartása nagyon lényeges. Erre külsőleg alkalmazható módszer a következő: 

2,5 dl almaecetet öntsenek egy félliteres befőttes üvegbe. Tisztítsanak meg 6-10 cikk fokhagymát, vágják félbe, és tegyék bele az almaecetbe. Így kb. félig lesz fokhagymával az almaecet. Zárják le az üveget, hagyják benne a fokhagymát, amíg csak használják az oldatot.

Ezt érleljük legalább egy héten keresztül, majd a két nyaki eret két oldalt időnként bekenjük, és beledörzsöljük az érbe.

Mártsuk bele az ujjunkat és kenjük be kétszer-háromszor a két nyaki ütőeret, gerincet, csigolyákat. Mikor megszáradt, mossuk le, majd kenjük be krémmel (pl. babakrém vagy körömvirágkrém), hogy a bőr megnyugodjon és ne legyen piros. Legalább 4-6 hétig minden nap lehet ismételni. Kitartóan kell végezni.

Aki hajlamos a meszesedésre, hetente 1 alkalommal ismételje meg azután is, ha már a kitisztultak a verőerek.

Forrás: Szabó Gyuri bácsi a Bükkszentkereszti fűvesember



Fokhagyma kúra

Ajánlott napi adagok: érelmeszesedés megelőzésére 6-10 mg alliin (kb. 3-5 mg allicin), ami kb. egy gerezd fokhagymának felel meg, vagy 0,5-1 g szárított fokhagymapor; felső légúti fertőzéseknél 2-4 gramm friss hagyma vagy 2-4 ml tinktúra (1:5, 40% etanol).

Garlic | University of Maryland Medical Center http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/garlic#iA


A fokhagyma és olaja szerepet játszik az erek tisztítása, koleszterin csökkentés, vérnyomás, immunerősítés, fertőzések leküzdése területén, antimikróbás hatású, egyes emésztőrendszeri problémákra is hasznos lehet

koszorúereinek görcsét, ennek következtében javul a szívizom vérellátása.

vérkeringését.

       az egyik leghatásosabb szer a fokhagyma. 


Hő hatására a fokhagyma biológiailag aktív vegyületei lebomlanak.

 

A fokhagyma fogyasztásának változatai

1.Natúr: a fokhagyma gerezdet egészben mindig sok vízzel vagy gyümölcs lével vegyük be.

a citrom elfedi a fokhagyma szagát-


2. Fokhagyma, citrom, méz tinktúra

Egy napra számítsunk:3 fokhagyma gerezd+1negyed citrom leve+1teáskanál méz+bő 2dl víz=össze turmixszoljuk.

Egy napra szánt mennyiségből kiindulva, készíthetünk több adagot.

Üvegbe zárva hűtőben tartsuk!

Fogyasztás előtt rázzuk fel !

A kúrát Natúr vagy Tinktúra formában, 3 hétig kell folytatni, naponta enni/inni, majd 8 nap szünetet kell hagyni és újra 3 hetes időtartamban megismételni. E kétszeri kúra egész évre védettséget ad. Általános javulás áll be. Ezt az olcsó ártalommentes és gyógyhatású kúrát ajánlatos  évente megismételni.

 

Negyven év felett akkor is tanácsos végigcsinálni, ha egyébként nincs semmi baj, betegség.

Fontos ! Aki vérhígító gyógyszert szed,  a fokhagyma felerősítheti a gyógyszer hatását.

 

Elkerülhetjük a gyomorégést, ha a nyersen összezúzott  fokhagymát elkeverjük natúr joghurtban és így fogyasztjuk

http://idorosta.blog.hu/2011/07/19/http_blog_hu_admin_blogs_192713

 

3./ Ér tisztítása fokhagymával

Hozzávalók: 30 gerezd nagyobb méretű vegyszer nélküli fokhagyma, 5 db egész bio citrom 

Elkészítés

A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, aprítjuk. A citromot alapos mosás után héjával együtt apróra vágjuk, majd mixerben összedaráljuk a fokhagymával.

1.liter vizet felforralunk, majd a mixerben lévő összedarált masszához öntjük és összekeverjük. Műanyag szitán átszűrjük fémmel ne érintkezzen lecsöpögtethetjük.

Üvegbe töltjük és hűtőben tároljuk. A napi egy kupica „likőr” főétkezés előtt vagy után fogyasztható.


Már 3 heti alkalmazása után érezhető az egész test regenerálódása. A meszesedés és ennek mellékhatásai csökkennek, és akár el is múlnak.

Egy 3 hetes kúra után tartsunk 8 napi szünetet, majd a kúrát megismételhetjük. Ezután általános eredmény áll be, és védettséget ad a meszesedés ellen 1 évre. Utána ismételhető.

A citrom segítségével a fokhagyma kellemetlen szagát nem fogjuk érezni.

http://www.gyogymod.eoldal.hu/cikkek/szivkoszoru-es-agyi-erek-tisztitasa/


Fokhagymaolaj
Elkészítése:

Egy fej közepes méretű fokhagymát megtisztítunk, fokhagymaprésen átnyomjuk, egy csavaros fedővel zárható, 250-300 ml-es konzerves üvegbe, és hozzáöntünk 1-1,5 dl hidegen sajtolt napraforgó olajat.

Jól összekeverjük, lezárjuk, és ezt az alapkeveréket hűtőszekrénybe helyezzük. Fogyasztás előtt egy kiskanálnyi frissen kinyomott citromlevet (a citrom tetejét a kocsányos végén vágjuk le) és egy kiskanálnyi fokhagyma olajat alaposan összekeverünk. Naponta 3 alkalommal - evés előtt, 20-30 perccel - vegyük be az így elkészített keveréket. A kúra ideje 1-3 hónap, ezután 1 hónap szünet következzen, majd ismét elkezdhetjük. Megelőzi az agyi érgörcsöket, a szívgörcsöket és a nehézlégzést (légszomj), illetve azok kiújulását. Az egyik legkiválóbb értágító szer.

Az almaecetet belsőleg is lehet fogyasztani, minden nap hígítsunk 1dl almaecetet 1dl vízzel és az egyik felét ebéd után, a másikat pedig vacsora után igyuk meg. Az ecet oldja a meszesedést.

Forrás: http://gyorgytea.hu/betegsegek/meszesedes


Fokhagyma tinktúra

330 gramm megtisztított fokhagymát összezúzunk, majd felöntjük 300 gramm tiszta (96%-os) alkohollal. Az edényt jól lezárjuk és 10 napig érleljük. Ezt követően egy tiszta ruhán keresztül leszűrjük és újabb két napig pihentetjük.

A két nap után az alábbi táblázat szerint kell naponta háromszor, evés előtt alkalmanként 50 gramm tejbe csepegtetve fogyasztani.


Nap:

reggeli

ebéd

vacsora

1.nap

1 csepp

2 csepp

3 csepp

2.nap

4 csepp

5 csepp

6 csepp

3.nap

7 csepp

8 csepp

9 csepp

4.nap

10 csepp

11 csepp

12 csepp

5.nap

13 csepp

14 csepp

15 csepp

6.nap

15 csepp

14 csepp

13 csepp

7.nap

12 csepp

11 csepp

10 csepp

8.nap

9 csepp

8 csepp

7 csepp

9.nap

6 csepp

5 csepp

4 csepp

10.nap

3 csepp

2 csepp

1 csepp


A 11. naptól 25 cseppet kell fogyasztanunk naponta 3 alkalommal, amíg el nem fogy a maradék.

50-55 éves korig 5-6 évente, 55 év felett 3-4 évente elegendő megismételni. Aki nem  teljesen meszes erekkel kezd neki a kúrának, hanem tudja, hogy hajlamos rá (családilag, álló munka stb.) az biztos lehet benne, hogy 70-80 évesen is rugalmas érfalai lesznek.

Nagy Botond Világ Virága Egészség Ház E-mail: fenyviragrendelo@gmail.com

www.fenyvirag.com


Fokhagyma étrend kiegészítők

http://www.alliforce.com/


 

Az alábbi táblázat a különböző fokhagyma kiegészítők összehasonlítását tartalmazza


 

A friss és a nem friss fokhagymából készült étrend kiegészítő

.A korábban megjelent tanulmányok rámutattak arra, hogy a nem friss fokhagymából készült extrakt  javítja a perifériális vérkeringést 

Felhívják a figyelmet, hogy a különböző típusú fokhagyma termékek  eltérő farmakológiai hatást mutatnak. 

A további tanulmányok szerint fontos meghatározni a növényi kémiai vegyületeket, amelyek felelősek  a nem friss fokhagyma extrakt  farmakológiai aktivitásáért


Báno-féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, komponenseinek hatását szakirodalmi adatok igazolják.: Kúraszerű alkalmazása serkenti a szív működését és a keringést; csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezáltal lassítja a szervezet érelmeszesedési folyamatait, kedvezően befolyásolja a magas vérnyomást.

Gyógyszertárban vény nélkül kapható






Fokhagyma olaj: 500mg


3 mg fokhagyma olaj kapszulánként, ami megfelel 1500 mg friss hagyma gerezdnek.


OÉTI  4204/2008




Kwai fokhagyma kapszula        

100 mg szárított fokhagyma (Allii sativi bulbi sicc.) őrlemény 1,3% alliin tartalommal, ami megfelel 0,6% allicinnek/drazsé

Az érelmeszesedés megelőzésére és kiegészítő kezelésére, az érelmeszesedés okozta szív és érrendszeri panaszok (pl. feledékenység, szédülés, fülzúgás, stb.) csökkentésére        

gyártó: Klosterfrau Berlin

OGYI-260/1991        

Vénynélküli, patikán kívül vásárolható

Ajánlott napi adagolása

3x1-3 drazsé napi 1-2 fej fokhagyma elfogyasztásának felel meg, ráadásul a kellemetlen illat is elkerülhető vele. Hosszantartó, kúraszerű kezelésre 40 év felett ajánlott.


Cukorbetegek is alkalmazhatják. Véralvadási zavarok, fokozott vérzékenység, fokhagyma vagy laktóz allergia esetén nem alkalmazható. Nem kívánt hatásként ritkán gyomor és bélpanaszok, allergia, vérzési idő megnyúlása fordulhat elő.

The earliest authoritative clinical trial to be published in 1990 found taking Kwai brand garlic tablets led to a significant fall in blood pressure of 10 per cent within 12 weeks.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2420421/Garlic-lower-blood-pressure-10---tablet-form.html#ixzz3Ke6GKnqQ



Garlicin


4000 mcg ALLICIN + 7000 mcg tioszulfinát + 7000 mcg allin + 7600 mcg gamma-glutamil-cisztein tartalmú, szagtalan fokhagyma kapszula!


Vérkeringési problémák, (magas vérnyomás, érelmeszesedés, magas koleszterin, emelkedett triglicerid-szint és vérrögképződés megelőzésére)

A „vérzsír” feldolgozásának köszönhetően javul az anyagcsere és a zsír is jóval kisebb mértékben képes lerakódni!

Cukorbetegség esetén, az étrend kiegészítésére a diabétesz okozta szövődmények visszaszorításához

http://www.pro-nutrition.hu/Olimp-Labs-GARLICIN-fokhagyma-kivonat-30-kapszul

http://biowebaruhaz.hu/termek/garlicin_kapszula_30db-os_-szagtalan-4000mcg_allicinnel_candida_-es_mikrobaolo_olimp_labs_0.html


Összetétel:

Tápanyagok/hatóanyagok a napi adagban

1 kapszula

Fokhagyma extraktum

200 mg

ebből allicin 2%

4000 mcg

tioszulfinát

7000 mcg

allin

7000 mcg

gamma-glutamil-cisztein

7600 mcg


OETI: 9849/2011

Gyártó: Olimp labs® labor

Ár: 1850 Ft   30 kapszula



Alligin ® 

Allicin + gyömbér 

Az Alligin allicint és gyömbért is tartalmaz, amelyek erősítik egymás jótékony hatását. Minden egyes kapszula 200 mg világ szabadalommal védett Allisure port és 100 mg gyömbért tartalmaz. Egy doboz 30 db, 30 napra elegendő kapszulát tartalmaz.

Rendkívül erős vírus-, baktérium- és gombaölő hatással! 

Hatásos reménytelennek tartott esetekben is.

Erősíti és támogatja az immunrendszert.

 Influenza esetén már 1-2 szemmel elérhető a kedvező hatás


Vigyázat!

Ezek között sok a hamisítvány vagy alacsony hatásfokú termék, amely csak minimális allicint tartalmaz, amelyek nem ellenőrzött forrásból származnak! 200 mg Allisure védjegyes legtisztább Allicin kizárólag az ALLIGIN™ termékben van! A bejegyzett ALLISURE márka a garancia arra, hogy igazi, stabilizált Allicin van a termékben


Az ALLIGIN™ kapszula a fokhagymaszaggal járó kellemetlenségek és gyomorégés nélkül fejti ki előnyös hatásait.

Fontos szerepe van a szív és érrendszert védő, antibiotikus, féregűző és daganatmegelőző hatása miatt.

Felnőttek és gyerek részére az adagolás

Ha egy kezdődő torokgyulladást vagy mandulagyulladást sikerül az elején elcsípni, akkor 1x2 kapszula bevétele elegendő, de komolyabb megfázásoknál is a 2-3 nap elég szokott lenni.


Javasolt maximális adagja felnőtteknek napi 6 kapszula

http://5mp.eu/web.php?a=egyensulyban&o=GgMrK3OhEg

Fokhagyma Extraktum 30 db

Beszerzés: Természet Patikája  talianagy@yahoo.com




Interherb

 

100 mg / kapszula

Ebből allicin: 3,00 mg


OÉTI  5763/2009


Ár: 966 Ft


A készítményben lévő szagtalan fokhagyma kivonat napi egy kapszulája
4-6 gerezd friss fokhagymának felel meg, nem okoz kellemetlen utóízt, rossz leheletet






AllicinMax™

180 mg koncentrált természetes allicint tartalmaz, amelyet friss fokhagymából extrahálnak.  A tablettából illetve a kapszulákból a szervezet allicint készít mihelyt a gyomorba kerül. A fokhagyma olaj kiegészítőt a friss fokhagyma desztillációjával állítják elő, amit azután hígítanak és kapszulákba töltik 

A táblázatban foglalták össze, hogy a fokhagyma kiegészítők  kevés vagy egyáltalán nem tartalmaznak allicint



Minden AlliMax kapszula 180 mg AlliSURE® port tartalmaz. Az AlliSURE® tartalmazza azt a stabilizált allicin kivonatot, amely a fokhagyma legfontosabb aktív alkotó eleme


Gyerekeknek:
- 3 éves kor alatt nem adható! 
- 3-tól 7 éves korig a felnőtt adag fele (1/2 kapszula) javasolt. 
- 7 éves kor felett a teljes felnőtt adag adható (akár az átmenetileg megnövelt felnőtt adag is).


AlliMax kapszula

Fél kapszula

tartalmaz

1db kapszula

tartalmaz

10db kapszula

tartalmaz

Allisure®/allicin

90mg/27mcg

180mg/54mcg

1800mg/0,54mg


OÉTI:12581/2013

Az AllicinMax®  amikor elérkezik a gyomorba. akkor ott feloldódik és bekerül a vérkeringésbe.  Mivel az allicin stabilizált, ezért nem bomlik el. A gyomorsav  tehát  nem rontja le a hatását. 

.Elérhetőség

Berecz Ágnes Kapcsolattartó 06203134074

http://www.omega3wellness.hu/kapcsolat/berecz-agnes.html




Alliforce™


Alliforce™ contain 100% Allicin, known as Allisure™, which is not affected by stomach acid and is also odourless. A hirdetés szerint a vásárló dönti el, hogy melyik terméket tartja jobbnak érték/ár szempontjából


A hazai forgalmazásban lévő étrend kiegészítőkről is ehhez hasonló tájékoztatásra lenne szükség. Erre nem nagyon figyel sem a gyártó sem a forgalmazó, pedig a hőn várt profit eléréséhez/növeléséhez ez elengedhetetlen!!


AllimaxMAX 30 caps 180mg of AlliSure® costs $24 while

AlliFORCE 90 tabs 240mg of AlliSure® costs $31.19 USD

Josling, Peter. Preventing the Common Cold With a Garlic Supplement: A Double-Blind, Placebo-Controlled Survey Advances In Natural Therapy Volume 18 No. 4 July/August 2001.

http://www.longecity.org/forum/topic/49459-allimax-vs-alliforce/


Ha kiszámoljuk, hogy mennyibe kerül 1 g Allisure  akkor

Ha azonos a hatóanyag és a hatás is azonos (felszívódás, hasznosulás a szervezetben, védelem a savas hatással szemben stb.) a két féle termék esetén akkor választható talán az olcsóbb..





OÉTI 8069/2010



NutriLAB Fokhagyma kapszula 30X


Természetes fokhagyma olaj 

500 mg/kapszula

Származási ország: Portugália  

Ajánlott ár: 1.090 Ft




Allimax


Az Allimax az egyetlen, amely 100%-ban tartalmazza a fokhagyma legfontosabb egészségre jótékony összetevőjét, az allicint (képlet) . E nélkül a növény antibakteriális, egészségvédő tulajdonságai nem érvényesülnek


Mivel az allicin egy nagyon gyorsan lebomló instabil vegyület, ezért a fokhagyma készítmények többségéből pont a legfontosabb összetevő - az allicin - hiányzik, amely a fokhagyma jótékony hatásaiért felel.

Peter Josling kémikusnak sikerült stabilizálni az allicint. Majd Norman Bennett és munkatársai segítségével létrehoztak egy olyan fokhagyma készítményt, amely stabil allicint tartalmaz a neve Allicinmax!

Minden AlliMax kapszula 180 mg AlliSURE® port tartalmaz. Az AlliSURE® tartalmazza azt a stabilizált allicin kivonatot, amely a fokhagyma legfontosabb aktív alkotó eleme.

Bioaktív hatása bizonyított!

Ár: 3 .658 Ft   30 kapszula

AlliMax kapszula

Fél kapszula

tartalmaz

1db kapszula

tartalmaz

10db kapszula

tartalmaz

Allisure®/allicin

90mg/27mcg

180mg/54mcg

1800mg/0,54mg

 

OÉTI:12581/2013

Származási hely: Egyesült Királyság
Gyártó: Allicin International Limited, Rye,

http://www.omega3wellness.hu/vmchk/webaruhaz-omega-3-termekek-vitaminok/allimax-30-db-os-fokhagyma-kapszula/flypage.tpl.html


Mit kell tudni az Allimaxról?

Az Allimax egy stabil allicin kivonatot tartalmazó kapszula. Az allicin bizonyítottan a fokhagyma antibakteriális tulajdonságaiért felelős összetevője, rendkívül illékony, instabil és ezért csak bonyolult technológiával lehet stabilizálni. Az allicint régóta ismeri a tudomány, de sokáig nem tudták stabilizálni.


Érvek az  AlliMax mellett

100% stabil allicint tartalmaz, amely a legfontosabb hatóanyaga a fokhagymának

Bioaktív hatása bizonyított

Irritáló íz- és illatmentes fokhagyma kivonat

Egy kapszula 10-15 gerezd fokhagyma aktív összetevőit tartalmazza

Jelenleg nincs más olyan készítmény, amely 100% stabil allicint tartalmaz.

Az Allimax jól viseli a gyomorban található savas közeget. A felszívódás is itt történik és a véráramba kerülve azonnal kifejti jótékony hatását




Vita Crystal Allicin Specialized kapszula 30db

A fokhagyma gyógyhatását több, mint 200 féle biológiailag aktív vegyülete (vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak és enzimek) adja. Biokémiailag a legaktívabb, a 100 féle kéntartalmú vegyülete, elsősorban az alliin, a legerősebb hatóanyaga pedig az erős antibiotikus és antikarcinogén hatású allicin.

Az allicin, bár hőre és fényre rendkívül érzékeny és könnyen metabolizálódik, mégis a legjelentősebb bioaktív vegyülete a fokhagymának.

30 db-os kapszula; Vita Crystal speciális gyógyászati célra szánt tápszer.


Az allicin nagy potenciálú kemopreventív anyag a májrák megelőzésében.

A vizsgálati  eredmények arra engednek következtetni , hogy az allicin apoptózist indukál a vastagbélrákos sejtekben



Beszerzés

Egészség Pláza Budapest
06 (70) 639-3928; info@egeszsegplazabudapest.hu
Házhozszállítás: 1-3 munkanap alatt országszerte!
Átvevőpont: 1024 Bp, Retek utca 19. (a Moszkva térnél)
Nyitva tartás: H: 10-20, K: 10-17, SZ: 10-17, CS: 10-20, P: 10-17



Bionit fokhagyma tabletta 70X

Értágító, vérnyomáscsökkentő, nyugtató, fertőtlenítő, jó féregűző hatású. Értágító hatása főleg a perifériás (szívtől távol eső) ereken érvényesül. Különösen jó gyógyszere az érelmeszesedésnek. Puffadás gátló, csökkenti a vér koleszterin szintjét. Javítja a szívizom vérellátottságát, lassítja a szapora szívműködést, oldja a koszorúér görcsét. .A fokhagymakúrának 5-6 hónapig kell tartania, hogy kellőképpen hasson az érrendszerre. A szem ideghártya ereinek meszesedése esetén javítja a látóképességet

http://bolthely.hu/arcanum/id/03964_Bionit_Fokhagyma_kapszula_70x


Ahogyan a vásárlókat tájékoztatni kellene Egy példa erre, íme 

Az S-allyl cysteine a friss fokhagyma természetes alkotó eleme.

Az  S-allyl cysteine nagyon jó felszívódású (abszorpciós) tulajdonságú. A farmako-kinetikai vizsgálatok szerint a gyors abszorpción túl közel 100%-os a szervezetünkben a bio alkalmassága. Jelenlegi vizsgálatok és a nemzetközi szakirodalom szerint a fokhagyma kivonat koleszterin csökkentő és rák megelőző  hatású


Gyártási eljárás: a friss fokhagymát szárított poralakban tablettázzák egy speciális eljárással  anélkül, hogy az alliin alicinné alakulna át. A tablettát bevonják és az alliin  így csak a bélben alakul át allicinné. Az extrakt minősége azonos a klinikai hatás vizsgálatoknál alkalmazottal.  Az extrakt a friss fokhagymánál 3x nagyobb koncentrációban tartalmazza a hatóanyagokat. Az allicin illetőleg  az allicin potenciál 1% értékű.  





Az egyes fejezeteknél citált hivatkozásokon túli szakcikkek

J Am Acad Nurse Pract. 2003;15(3):120-129.

Nutr Rev. 2001;59(7):236-241.

Am J Clin Nutr. 1996;64:866870.

Angew. Chem. Int. Ed. Engl. 31:        1135-1178, 1992. 19.

Deutsch Apotheker  Zeitung 133 Jahrg Nr.41(14.10):63-75, 1993