A fokhagyma érhálózat tisztító, keringést fokozó, rák megelőző hatása
Amit ismernie kell/ene a forgalmazónak és a fogyasztónak
Fokhagyma rövid története
Rabszolgákkal fokhagymát etettek, hogy megerősödjenek
Magyarázat
Nicholas Culpeper (18 October 1616 – 10 January 1654) was an English botanist, herbalist, physician, and astrologer. His published books include The English Physician (1652) and the Complete Herbal (1653), which contain a rich store of pharmaceutical and herbal knowledge
Hatóanyagok
Magyarázat
These results suggest that scordinin is a promising chemopreventive agent for liver neoplasia.
Scordinin's anti-cancer properties result from this compound's ability to reduce the forming process of carcinogenic compounds
scordinin is also claimed to support cardiovascular health by helping to lower your blood pressure and helping your blood clot.
scordinin may lower your cholesterol levels by helping to lower your low-density lipoproteins, LDL bad cholesterol. At the same time scordinin increases your high-density lipoproteins HDL, good cholesterol
Hatóanyagok kimutatása
High-performance liquid chromatography (HPLC; formerly referred to as high-pressure liquid chromatography), is a technique in analytic chemistry used to separate the components in a mixture, to identify each component, and to quantify each component
http://en.wikipedia.org/wiki/High-performance_liquid_chromatography
An HPLC. From left to right: A pumping device generating a gradient of two different solvents- a steel enforced column and a detector for measuring the absorbance
Fokhagyma vizsgálatok
Kevéssé bomlékony, akár egy évnél tovább is eltartható vegyületek ha étolajban áztatják az Ajoen és a Vinil-ditiin
Ajoen
Telítetlen diszulfid, három allicin molekulából alakul ki..
Vinil-ditiin
1980-as években mutatták ki, hogy a fokhagyma Vinyldithiin tartalma preventiven hat a kardiovaszkuláris betegségek kialakulására., Szignifikánsan csökkenti a vérlemezkék aggregálódását és antioxidáns tulajdonságú
Vizsgálati eredmények
A fokhagyma kéntartalmú komponensei a májban termelődő koleszterint előállító
HMG-CoA reduktáz enzimre hatással vannak.
Figyelem: ugyanerre az enzimre hatnak a koleszterin szintet csökkentő sztatinok is.
Fokhagyma és hatása
A fokhagyma szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, valamint több vitamint
(A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, E-vitamin) tartalmaz, amiknek köszönhetően erős antioxidáns hatást fejt ki.
A komplex összetevőknek köszönhetően
jelentős immunrendszer erősítő
hatást is megfigyeltek. Jellegzetes illatát egy
kéntartalmú anyag, az ajoén adja.
A fokhagyma kiegészítők nem tartalmaznak allicint abban bízva, hogy a szervezet képes előállítni az allicin kis mennyiségét a szervezetben a tabletta/kapszula bevételét követően. Allicin potenciált adnak meg néha, amely 0,6-1% Arra hívják fel a figyelmet, hogy a szervezetünk a fokhagymapor különböző vegyületeiből (lásd a lejjebb bemutatott ábrát) Allicint szintetizál .
Vizsgálatok
Fokhagyma étrend kiegészítőket gyártók értékelése
Az egyes készítmények közötti különbségek miatt a gyártók az utóbbi időben feltüntetik a termékeiken azok allicin tartalmát vagy allicin potenciálját, azért hogy jellemezzék a készítmény hatékonyságát. Az illékony kén vegyületek gyors lebomlása miatt azonban nehézségek vannak a minőségtanúsítás tekintetében
Az allicin izgató/serkentő hatású a gyomor (táblázatban SGF) valamint a bélsejtekre (SIF) /táblázat/
Figyelem Nem az a probléma, hogy az étrend kiegészítő fokhagyma porból kevés az allicin kibocsátás, hanem nagyobb probléma az alliináz enzim aktivitásának az érzékenysége
A legtöbb fokhagyma kiegészítő az allicin potenciálra standardizált. A termékek bevonatával kívánják megakadályozni, hogy a gyomorsav hatástalanná tegye az allináz enzimet amely az allicin kibocsátásához szükséges A bevont tablettákat az USP 724A oldási eljárással vizsgálják. A vizsgálat szerint a bevont tablettákat összetörik és vízben szuszpendálják. A vizsgált termékféleségek 83%-ában a kibocsátás 15%-nál kisebb allicin potenciált jelentett.
Nagy allicin kibocsátást akkor mértek, amikor gyors dezintegrálás és nagy allináz aktivitás volt. In vivo az az allicin kibocsátás az allicin metabolite, allyl methyl sulfide.okozta légzési szint monitorizálásával volt becsülhető Allicin and allicin-derived garlic compounds increase breath acetone through allyl methyl sulfide: use in measuring allicin bioavailability.
Lawson LD, Wang ZJ. J Agric Food Chem. 2005 Mar 23; 53(6):1974-83
Lawson LD1, Wang ZJ. Low allicin release from garlic supplements: a major problem due to the sensitivities of alliinase activity.
J Agric Food Chem. 2001 May;49(5):2592-9.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11368641
Az allináz enzim deaktiválódik pH 3-nál emiatt nem keletkezik allicin a testben friss vagy por formájú fokhagymából
Másrészről az allicin lebomlik 16 óra alatt 23 °C-on
1./ A klinikai vizsgálatok többségében a Kwai cég termékeit alkalmazták, amelyek fagyasztva szárított fokhagymából készülnek Bevonatos tabletta formájában kerülnek forgalomba. A tabletta bevonata a gyomorsavban feloldódik így a megfelelő enzim számára lehetővé válik, hogy a hatástalan aliint allicinné alakítsa.
Magyarázat Fagyasztva szárítás (liofilizálás)
A liofilizálás vagy fagyasztva szárítás tartósításra szolgáló víztelenítés. Az eljárás során először megfagyasztják a víztelenítendő anyagot, majd vákuumot idéznek elő (csökkentik a nyomást), így szakítják ki a vízmolekulákat a jégkristályból. A vízmolekulák eltávolítása hő vesztéssel jár, ezért hőt közölnek a rendszerrel. A víz közvetlenül a szilárd fázisból a gáz fázisba szublimál.
2./ Egy másik módszer, hogy az aprított fokhagymát beszárítják mielőtt az allicin felszabadulna. A szárítást követő gyors lebomlás miatt azonban a fokhagymaporok allicin tartalma rendkívül csekély mértékű
3./ A 2./ -ben írtak folytatása képen egy további módszert alkalmaznak, amivel az allináz enzimet gátolják, majd a végtermékhez aktív enzimet adagolnak. A gyomorsav azonban denaturálja az allinázt
4./ A fokhagyma porból és a fokhagymaolaj párlatból készített termékeknek a szervezetre gyakorolt hatása ellentmondásos, ezért az ilyen termékeket nem ajánlják.
5./ Egy németországi felmérés szerint a piaci forgalomban kapható fokhagyma készítményeknek csupán a 25%-a tartalmazott egy gerezd friss fokhagymának megfelelő mennyiségű allicint
Egyes szagtalan termékek pedig egyáltalán nem is tartalmaztak semmiféle aktív hatóanyagot
6./ A vizsgálatba bevont étrend kiegészítők egy része, bár tartalmazták azt a fokhagyma származék mennyiséget, mint amit a címkén feltüntettek, azonban az ajánlott adagolás mellett a felhasználók nem vittek be a szervezetbe akkora mennyiséget, amekkora a kutatások szerint a kedvező hatáshoz szükség lett volna.
7./ Volt olyan termék mennyiség, amely nem tartalmazott ugyan kellő mennyiségű allicint de a felhasználási leírásban jelölt napi beviteli mennyiség biztosította a kívánt allicint szintet.
Fokhagyma hatása a szív- és érrendszerre
Dr. Gustav Belz professzor a szív-, és érrendszeri betegségek mainzi kutatóintézetének igazgatója 200 főt vizsgált, akik közül 100 fő a múltban rendszeresen fogyasztottak fokhagymát. Kiderült, hogy a fokhagyma evők lényegesen életerősebbek voltak és erős érfalakkal rendelkeztek. Ez a felismerés azért fontos, mert az emberek érfala életük második felében általában megkeményedik. Megállapították, hogy a rendszeres fokhagymafogyasztás eredménye képen az emberek 15 évvel tovább maradnak fiatalok, mivel
Figyelem
Heart health
Garlic has been suggested to improve heart health by lowering blood pressure, but scientific studies have provided conflicting results. One study showed that the protective role of allicin against atherosclerosis, is not only the direct result of its antioxidant activity but also of other mechanisms, such as lipoprotein modification, inhibition of LDL uptake and degradation by macrophages.
Vannak bizonyítékok arra nézve, hogy a fokhagyma megelőzheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Ezen betegségek – például az érelmeszesedés és koszorúér-betegség – egyik lehetséges oka az oxidatív stressz. Ezt a diallil-diszulfid azáltal csökkenti, hogy segíti a sejt méregtelenítését, és hatásában néhány más mechanizmus is szerepet játszhat.
Fokhagyma a koleszterinre kétséges hatású
Korábbi kutatások alapján úgy vélték, hogy koleszterin szint csökkentésére is hatásos, azonban a Stanford Egyetem vizsgálatai (2007) nem igazolták ezt az elképzelést.
Az LDL szint csökkenését a statisztikai illetve a klinikai vizsgálatok nem igazolták A kísérletbe bevont fokhagyma termékek: raw garlic, powdered garlic supplement, aged garlic extract supplement, or placebo.
Christopher D. Gardner, PhD; Larry D. Lawson, PhD; Eric Block, PhD; Lorraine M. Chatterjee et al.: Effect of Raw Garlic vs Commercial Garlic Supplements on Plasma Lipid Concentrations in Adults With Moderate Hypercholesterolemia: A Randomized Clinical Trial
JAMA February 26, 2007, Vol 167, No. 4
A fokhagyma állítólagos egészségi hatásait eddig az allicin tartalmához kötötték. Kémiai vizsgálatokban és állatkísérletekben az allicin gátolta a koleszterin szintézist, de emberben az eredmények ellentmondásosak voltak. Az allicinnel végzett korábbi laboratóriumi vizsgálatok alapján az étrend kiegészítőket gyártók széles köre a fokhagymán alapuló termékeket a káros LDL szint természetes csökkentőjeként hirdették eddig. A vizsgálatba 192 mérsékelten emelkedett LDL szintű beteget vontak be. Eredmény: 6 hónapos kezelés, havonta vérvétel az LDL szint változatlan
Experiments done prior to this study reported results of a 9 to12 percent reduction in blood cholesterol levels. The authors of this study concluded that those levels were too high. Their results fell into a range of 5 to 8 percent. This study also was able to conclude that there was no significant effect of garlic on HDL levels.
Steiner M, Khan AH, Holbert D, Lin RI. 1996. A double-blind crossover study in moderately hypercholesterolemic men that compared the effect of aged garlic extract and placebo administration on blood lipids. Am J Clin Nutr.64:866-70.1
http://www.medicinalfoodnews.com/vol04/issue1/garlic
A vizsgálati eredmények szerint a fokhagyma csökkentette ugyan a placebóhoz képest a totál koleszterin szintet, azonban a hatás igen szerény és megbízhatósága kétséges.
Ezért a klinikai gyakorlatban a fokhagyma használata nem hatásos módja a totál koleszterin szint csökkentésének. A fokhagyma fogyasztására vonatkozó érdeklődésre a kutató orvosok véleménye, hogy a hatás kicsi és klinikailag jelentéktelen
A diagramban a függőleges vonal a placebo és a fokhagyma hatása közti különbséget reprezentálja, más szóval itt egyiknek sincs előnye a másikkal szemben
Stevinson C, Pittler MH, Ernst E. Garlic for treating hypercholesterolemia.
Ann Intern Med. 2000;133(6):420-429.
A fokhagyma
egészségre gyakorolt kedvező hatása a benne található vegyületek
sokféleségével és ezeknek szinergikus
hatásával magyarázható. A fokhagyma komplex
kémiája teszi érthetővé, hogy a fokhagyma
feldolgozása eltérő hatású készítményekhez vezethet.
Az instabil allicin ugyanis eltűnik a
feldolgozási folyamat alatt és gyorsan átalakul a szerves
kénvegyületek változataivá. A készítmények hatásossága és
biztonsága a feldolgozási folyamat függvénye. A feldolgozás a következő
lehet:
Egyes készítmények májvédő, immunerősítő, rákellenes és kemopreventív aktivitással rendelkeznek, mások antioxidánsnak tűnnek vagy egyesek oxidációs tulajdonsággal rendelkeznek. Ezen a tulajdonságok okozói a következő vegyületek: S-allylcysteine,
S-allylmercaptocysteine, N(alpha)-fructosyl arginine, amelyek az extrakció folyamata alatt keletkeznek.
Amagase H1, Petesch BL, Matsuura H, Kasuga S, Itakura Y. Intake of garlic and its bioactive components
J Nutr. 2001 Mar;131(3s):955S-62S.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11238796
A táblázat magyarázata
7,2 g /nap mennyiségű fokhagymát fogyasztottak
Immunrendszer
Kutatások bizonyítják, hogy immunerősítő tulajdonsága mellett a szív- és érrendszerre, koleszterinszintre, és olyan komoly fertőzésekre is hatásos, mint az MRSA. Mivel a növény kellemetlen szaga és íze miatt sok esetben nem illeszthető be a mindennapokba, fokhagyma készítménnyel tudjuk pótolni hiányát.
Magyarázat MRSA
MRSA, Staphylococcus, kórházi fertőzés Az MRSA (methicillin rezisztens Staphylococcus aureus) nevű, antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktérium kiszabadult a kórházak falai közül, ahol már ezreket fertőzött meg, és most az egészséges emberek között szedi az áldozatait. Ez a Staphylococcus aureus – már régóta gondot okoz a kórházakban és az idősek otthonaiban.
A mélybe terjedő fertőzésnél a szövetpusztulás az izmokat, inakat is érintheti. Innen a húsevő, húsfaló elnevezés. Vérbe kerülve ez a baktérium is, vérmérgezést, úgynevezett szepszist okozhat.
A betegség vagy baleset miatt amúgy is legyengült betegek sebein keresztül jut be a fertőzés a szervezetükbe. Most megjelent egy új törzs, amely a bőrön át, érintéssel is továbbvihető, így egészséges emberekre is kockázatot jelent. Amerikában ezreket fertőz meg, ahogyan a többi kontinensen, így Európában és hazánkban is.
Ha már bekövetkezett a fertőzés, ajánlatos naponta több alkalommal Alligin kapszulát bevenni, illetve az érintett felületeket - a gyorsabb gyógyulás érdekében - AlliGEL krémmel kezelni.
Rákra gyakorolt hatása
Garlic may strengthen the immune system, helping the body fight diseases such as cancer. In test tubes, garlic seems to kill cancer cells. And population studies -- ones that follow groups of people over time -- suggest that people who eat more raw or cooked garlic are less likely to get colon and stomach cancers and cancer of the esophagus. In fact, researchers who reviewed 7 studies found a 30% reduction in risk of colorectal cancer among people who ate a lot of raw or cooked garlic. Garlic supplements don't seem to have the same effect.
Ariga T, Seki T. Biofactors. 2006; 26(2):93-103.
Figyelem
Anticancer
In vitro studies show that allicin inhibits the invasion and metastasis of human colon carcinoma cells. But the anticancer effect of allicin in humans remains uncertain, because of its low stability and poor bioavailability.
Gyomorrák ellen
A kísérlet in vitro volt, amelyben tumor ellenes hatást detektáltak a rákos sejtek apoptozisa révén
Wenlu Zhang, Minwen Ha, Yuehua Gong, et al.: Allicin induces apoptosis in gastric cancer cells through activation of both extrinsic and intrinsic pathways
http://www.spandidos-publications.com/or/24/6/1585
Az Analytical Biochemistry című folyóirat aktuális számában megjelent tanulmány szerint az emberek minél több fokhagymát fogyasztanak, annál alacsonyabb a mérhető karcinogének szintje.
http://medipress.hu/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=44&Itemid=33
Valószínűleg a fokhagyma kéntartalmú összetevői rendelkeznek az egészség szempontjából előnyös hatással, azonban ezzel kapcsolatban még számos kérdésre keresik a választ.
Several studies from around the world have found that people who eat more garlic seem to have a lower risk of certain types of cancer. People who eat more garlic have a lower risk of stomach, prostate, mouth and throat, kidney, and colorectal cancer.
Fleischauer AT, Arab L. Garlic and cancer: a critical review of the epidemiologic literature. J Nutr. 2001;131:1032S-1040S
Vastagbél rák
A fokhagyma megakadályozhatja a
vastagbélrákot,[1] és
több vizsgálat is kimutatta, hogy e hatást a diallil-diszulfid
segítségével lehetett elérni A diallil-diszulfid a rákos sejtekre
sokkal erősebben hat, mint a normális sejtekre.[2] Több anyag is – például reaktív oxigént
tartalmazó részecskék –
erősen, dózisfüggő mértékben felszaporodik a hatására, amelyek
aktiválják az enzimeket és a rákos sejt elpusztításához
vezetnek.[3]
Magyarázat
A diallil-triszulfiddal és diallil-tetraszulfiddal együtt a fokhagyma párlatolajának fő összetevője. Sárgás színű, erős fokhagymaillatú, vízben oldhatatlan folyadék. Az allicin bomlása során keletkezik
1. World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research: Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer. 2nd Edition, 2007 (ISBN 0-9722522-2-3) S. pp.93–94
Preclinical perspectives on garlic and cancer”. The Journal of nutrition 136 (3 Suppl), 827S
2. Bcl-2 small interfering RNA sensitizes cisplatin-resistant human lung adenocarcinoma A549/DDP cell to cisplatin and diallyl disulfide”. Acta Biochimica et Biophysica Sinica 39 (11), 835–43. o. DOI:10.1111/j.1745-7270.2007.00356.x.
3. Diallyl disulfide induces reversible G2/M phase arrest on a p53-independent mechanism in human colon cancer HCT-116 cells”. Oncology reports 19 (1), 275–80. o. PMID 18097607.
Diallil-diszulfid előállítása
Ipari méretben a diallil-diszulfodot nátrium-diszulfid és allil-bromid vagy allil-klorid
40–60 °C-on, inert atmoszférában történő reakciójával állítják elő. A nátrium-diszulfid in situ keletkezik nátrium-szulfid és kén reakciójával. A reakció exoterm, elméleti 88%-os hatékonyságát a gyakorlatban is elérték.[1]
A vastagbél rák kialakulásának a kockázata 35%-kal csökkent középkorú nők esetében, akik fokhagymát zöldséget/gyümölcsöt ettek.
A large-scale study, called the Iowa Women's Health Study, looked at how much garlic, fruit, and vegetables were in the diets of 41,000 middle-aged women. Results showed that women who regularly ate garlic, fruits, and vegetables had a 35% lower risk of developing colon cancer.
Emlőrák
Ip, C., Lisk, D. J. & Stoewsand, G. S. (1992) Mammary cancer prevention by regular garlic and selenium-enriched garlic. Nutr. Cancer 7: 279–286.
Prosztata rák
Szignifikánsan csökkent a prosztata rák kialakulásának a kockázata akik naponta 10 g vagy ennél több fokhagymát fogyasztottak.
“A study from the National Cancer Institute found that eating 10 grams (approximately two teaspoons) or more of garlic, a day was associated with a statistically significantly lower risk of prostate cancer for the participants in the study.”
Prosztata hiperplázia
A fokhagyma csökkentette a jóindulatú prosztata megnagyobbodás méretét
One study found that men with benign prostatic hyperplasia (enlarged prostate) had fewer urinary symptoms when they took garlic, compared to men who took placebo. The garlic also reduced prostate size
Vérnyomás
Source: University of Maryland Medical Center
Garlic could help cut blood pressure by 10
per cent – but only if
you take it in the form of tablets, claim scientists
Magyarázat ACE gátlók
Az ACE-gátlók a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egyik csoportját képezik. Az ACE-gátlók hatására nem termelődik az angiotenzin II Az ACE gátlók egyik mellékhatása a hörgő szűkület, ami miatt sokszor abba kell hagyni szedésüket, és más terápiára kell áttérni.
Hypertension: “A 2010 double-blind, parallel, randomised, placebo-controlled trial, involving 50 patients whose routine clinical records in general practice documented treated but uncontrolled hypertension, concluded, “Our trial suggests that aged garlic extract is superior to placebo in lowering systolic blood pressure similarly
Source: University of Maryland Medical Center
For high blood pressure:
Standardized garlic powder extract containing 1.3% alliin content has been studied for this use.
http://www.4hourlife.com/garlic-extract-allicin-potential-the-second-g-in-pagg/ 4hourlife.com Based on Natural Medicines Comprehensive Database
Ellenvélemény a rákbetegek fokhagyma fogyasztásáról
A biofizikusnő szigorún tiltja a daganatos betegeinek a fokhagyma, a hagyma és a mustár fogyasztását.
Erről a témáról részletesen Dr. Hulda Regehr Clark magyarul is megjelent „Meggyógyulhatsz - a betegségek valódi okai és gyógymódjai” című könyvében olvashat részletesen.
Manapság a számos ezen a témán dolgozó kutató munkájának eredményeképpen nagyon sok kórokozó frekvenciája ismeretes. Ezeket a frekvenciákat egy un. CAFL jegyzékben egyesítik, amely ma már több mint 1500 programot tartalmaz.
A CAFL listát összeállítók szerint: a kezelés alkalmas lehet bizonyos frekvenciák segítségével az egyes szervek, vagy az immunrendszer stimulálására is.
Az orvos társadalom véleménye megoszlik a zapper terápiával kapcsolatban. Vannak, akik támogatják, használják és elismerik, de sokan elutasítják
Hatóanyag az allicin? Vagy más is?
Vegyük észre a kémiai összetétel változást a fokhagyma előállításától függően
J Tradit Complement Med. 2012 Jul-Sep; 2(3): 192–201.
PMCID: PMC3942895
Recent Research Progress on Garlic as a Potential Anticarcinogenic Agent Against Major Digestive Cancers
Rajasekaran Raghu, Kuan-Hung Lu, and Lee-Yan Sheen
Miért beszélünk az allicinról ?
Erről azért érdemes szót ejteni, mert minden gyártó/forgalmazó a fokhagyma étrend kiegészítőjének reklámozásakor az allicin mennyiségére hivatkozik azt sugallva, hogy ha több az allicin akkor hatásosabb a kiegészítő
A gyártók/forgalmazók ilyen merkantil magatartása korrigálásra/kiegészítésre és egyes állításaik elvetésére hívja fel a figyelmet.
Hát akkor nézzük, hogy miről is van szó?
Fontos megjegyezni, hogy a nitrát szennyezett talaj esetén a fokhagyma nem veszi fel és nem raktározza el a nitrát
vegyületeket.
Ennek ellenére érdemes tudni, hogy a
C-vitamin fékezi a nitrátok nitritté
alakulását, ezért a citromlé hozzáadása a fokhagymához ajánlatos.
Honnan van az Allicin a fokhagymában?
ALLICIN ►► |
Az allicin keletkezése
Amikor a friss fokhagyma gerezdet elvágjuk, vagy összetörjük, a fokhagyma gerezd külön elhatárolt részében tartózkodó allináz enzim a fokhagyma alliin tartalmát allicinné alakítja át.
Az allin a friss fokhagymának egy természetes összetevő anyaga. Itt látható a szerkezeti képlete, íme:
Alliin ►►► |
Garlic cloves yield about 2.5-4.5 mg of allicin per gram when crushed. One fresh garlic clove weighs 2-4 g
ALLIIN
Az allin pedig a ciszteinből származik. Az aminosav cisztein képlete itt látható:
Az alliináz nevű enzim az alliin molekulával érintkezve egy teljesen új vegyületet, allicint hoz létre
CISZTEIN ►► |
A ciszteinről tudni illik, hogy nem esszenciális aminosav, vagyis a szervezetünk elő tudja állítani, ha elegendő metionin áll a szervezet rendelkezésére A metionin képlete
METIONIN ►► |
A legtöbb metionint találjuk a töjásban, szezám magban, sajtban
Ismerjük meg az Allicint közelebbről
Az allicin egy enzimatikus reakció révén keletkezik, amikor a fokhagyma megsérül. De ugyanakkor más vegyületekhez is kapcsolódik
Az Alllicinnak egy korlátozott hatása van a szervezetünkre Több átmeneti vegyület keletkezik, amelyek azonban gyorsan lebomlanak.
A fokhagyma kén tartalmú vegyületeinek jótékony hatása
Szerves kén-vegyületek a fokhagymában
A szerves kénvegyületek két csoportját kell figyelembe vennünk:
Ez a vegyület a glutation prekurzopra A
glutation a májban termelődik. Fontos szerepe, hogy védi a sejteket az
oxidatív stressztől és segíti az immunrendszer működését. Tudományos
kutatások igazolják, hogy nagyobb glutation koncentráció esetén az
idősebb emberek egészségi állapota
jobb. Glutation képlete:
Az L-Glutathione a szervezet egyik legfontosabb antioxidánsa, mely 3 aminosavból áll. A máj egyik fő méregtelenítő molekulája. Bio boltokban beszerezhető (kép)
Glutation hiánya a következő betegségek kialakulását támogatja: diabetes, májbetegségek, szürke hályog, HIV fertőzés, rákos megbetegedések, ismeretlen eredetű tüdőfibrózis
Az Allilcisztein szulfoxid (alliin) a fokhagyma cisztein szulfoxid tartalmának kb. 80%-a.
Szerves kén vegyületek a fokhagymában
Principal Organosulfur Compounds in Commercial Garlic Preparations |
||
Product |
Principal Organosulfur Compounds |
Delivers allicin-derived compounds? |
Fresh garlic cloves |
Cysteine sulfoxides (Alliin) |
Yes, when chopped, crushed, or chewed raw.
|
Powdered garlic (tablets) |
Cysteine sulfoxides (Alliin) |
Varies greatly among commercial
products. |
Steam distilled garlic oil (capsules) |
Diallyl disulfide |
Yes |
Garlic oil macerate (capsules) |
Vinyldithiins |
Yes |
Aged garlic extract™ |
S-Allylcysteine |
Minimal |
http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/phytochemicals/garlic/#supplements
A kereskedelmi forgalomban kapható fokhagyma kivonatok az Allicin tartalmat hirdetik és elfeledkeznek a jelentősen kedvező hatású szerves kénvegyületekről Ezért most ezt tekintsük át, a teljesség igénye nélkül, íme:
A diallil-triszulfiddal és diallil-tetraszulfiddal együtt a fokhagyma párlatolajának fő összetevője. Sárgás színű, erős fokhagymaillatú, vízben oldhatatlan folyadék. Az allicin bomlása során keletkezik
DIALLIL - DISZULFID
Diallil-diszulfid jótékony hatása
Vannak bizonyítékok arra nézve, hogy a fokhagyma megelőzheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Ezen betegségek – például az érelmeszesedés és koszorúér-betegség – egyik lehetséges oka az oxidatív stressz. Ezt a diallil-diszulfid azáltal csökkenti, hogy segíti a sejt méregtelenítését, és hatásában néhány más mechanizmus is szerepet játszhat.
A diallil-triszulfiddal és diallil-tetraszulfiddal együtt a fokhagyma párlatolajának fő összetevője.
Sárgás színű, erős fokhagymaillatú, vízben oldhatatlan folyadék. Az allicin bomlása során keletkezik a fokhagyma és más, a hagymaformák alcsaládjába tartozó növény összetörésekor. A diallil-diszulfid a fokhagyma számos jótékony hatásával rendelkezik, de allergén is: fokhagyma allergiát okoz.
Hidrogénszulfid (H2S) keletkezése és hatása
Különböző enzimek hatására a ciszteinből (képlet) keletkezik. A Cisztein nem esszenciális aminosav, mivel a szervezet elő tudja állítani. Két fontos tulajdonsága van, egyrészt hidrofil molekula az R-SH tiol csoport miatt , másrész értágító tulajdonságú és növeli az NMDA receptor válaszát. Ezáltal vesz részt a memória működésében Hatása egyébként a NO-hoz hasonló ezért is úgy tekintik a H2S-t, mint szívvédő ágenst A fokhagyma értágító hatása a poliszulfidoknak H2S-é történő lebontódásával magyarázható
http://www.chemeurope.com/en/encyclopedia/Hydrogen_sulfide.html
Magyarázat NMDA receptor
Az NMDA receptor lehetőséget ad az elektromos jeleknek az idegsejtek közötti átadására az agyban
Az allicin stabilitása és mennyisége
A fokhagyma főzésével, hosszabb idejű tárolásával, a gerezdek összetörésével az allicin tartalma lebomlik más vegyületekre 3-6 nap alatt
A kutatások eredményei szerint (Chemistry Department of the University of California) a piaci fokhagyma allicin tartalma nem meghatározható igen kis mennyiségű, nevezetesen
1 ppm alatti.
Allicin Potential
A fokhagyma aliint és allinázt tartalmaz oly módon, hogy a két vegyület nem találkozik egymással, csak a szervezetbe jutva Az allicin potenciál mérésekor a fokhagymához vizet adnak, hogy meghatározzák az allicin keletkezésének mennyiségét. Csakhogy az allicin tényleges keletkezése a szervezeten belül megy végbe Ez a folyamat pedig alapvetően más, mint ami a kémcsőbe végbemegy, mivel a bélben az allicin keletkezése akadályozva van.
A gyomorsav kedvezőtlen hatása kivédhető azzal, hogy a fokhagyma tablettát bevonó anyaggal látják el. Ekkor az aliin és az allináz enzim eljut ugyan a béltraktusig, csakhogy a bélnedvek közel 40%-ra lecsökkentik az allicin termelődését..(1). .
Figyelem: Ezek szerint a
közölt allicin potenciál számértékének
gyártó/ forgalmazó általi közlése nem ad hiteles tájékoztatást
az étrend kiegészítő hatásosságáról. .
1. Freeman, F. and Kodera, Y. Garlic chemistry: stability of s-(2-propenyl)-2-propene-1-sulfinothioate (allicin) in blood, solvents, and simulated physiological fluids.
J. Agric. Food Chem. 43: 2332-2338, 1995.
2. Lawson L.D. and Hughes B.G. Characterization of the formation of allicin and other thiosulfinates from garlic.
Planta Med. 58: 345-350, 1992.
3 ..Shashikanth, K.N., Basappa, S.C., and Murthy, V. 1985. Allicin concentration
4. . Subrahmanyan, V., Krishnamurthy, K., Sreenivasamurthy, V. and Swaminathan M.
The effect of incorporation of garlic in the diet on the intestinal microflora of rats. Ann. Biochem. Exp. Med. 18(3): 85, 1958.
5. .
Shashikanth, K.N., Basappa, S.C. and Murthy, V.S. 1986. Effect of
feeding raw and boiled garlic (Allium sativum l.) on the growth, caecal
microflora and serum proteins of albino rats.
Nutr. Reports Int. 33(2):
313-319.
6. Amagase, H., Petesch, B., Matsuura, H., Kasuga, S. and Itakura, Y. Intake of garlic and its bioactive components.
J. Nutr. 131(3S): 955S-962S, 2001.
7. Kodera, Y. 1997. Dietary Tolerance/Absorption/Metabolism of Garlic.
Ch. 11. In: Nutraceuticals: Designer Foods III Garlic, Soy and Licorice
(Trumbell, Ct: Food & Nutrition Press), Paul Lanchance, ed., pp. 95-105.
8.
Rosen, R. Determination of allicin and S-allyl cysteine in human plasma and
urine after consumption of garlic and garlic products. Phytomed.
7(2): 51, 2000.
Az Allicin abszorpciója
Egy kísérletben a résztvevők csoportja 90 mg allicint, a résztvevők másik csoportja 25 g nyers fokhagymát (kb. 10 gerezd) fogyasztottak Megállapították HPLC vizsgálattal, hogy sem az allicint sem a társvegyületeit nem lehetett kimutatni a vérben vagy a vizeletben a fogyasztástól számított 1-24 óra elteltével. Viszont az allicin tökéletesen metabolizálódott a májban
.Egen-Schwind C., Eckard R., Jekat F.W, and Wirterhoff, H. Pharmacokinetics of vinyldithiins, transformation products of allicin. Planta Med. 58: 8-13, 1992.
A vérbe kerülve oxidálhatja a vérsejteket, amelyek ezáltal elveszítik az oxigén szállító képességüket. Ugyanakkor antitrombotikus és vérhígító hatást produkálnak. .
Agarwal, K.C. Therapeutic actions of garlic constituents.
Med. Res. Rev. 16(1): 111-124,
1996.
Szerves kénvegyületek az allicinnél fontosabbak lehetnek
A fokhagymában lévő szerves kén vegyületek farmakó-kinetikai tulajdonságai és metabolizmusa az újabb vizsgálatok szerint arra mutatott, hogy a testünkben az allicin biológiailag nem aktív. A fokhagyma egészségre gyakorolt hatása nem függ az allicin szignifikáns mennyiségétől. Jelenleg több mint 100 vegyületet identifikáltak a fokhagyma készítményekben. A kiváló abszorpciós tulajdonsága miatt ígéretes vegyület az S-allil cisztein, ami szájon át a szervezetbe jutva közel 100%-os bioaktivitású. Ennek a vegyületnek fontos szerepe van a fokhagyma gyógyhatásában. Csakhogy Dr Koch ausztriai tudós szerint a különböző kén vegyületek nem egyedül felelősek a fokhagyma kedvező hatásáért Egy-egy vegyület tulajdonságának túlértékelése hibás konklúzióhoz vezethet.
(Deutsch Apotheker Zeitung 133 Jahrg Nr.41(14.10):63-75 1993
A vizsgálatok szerint az allicin a testen belül biológiailag nem aktív vegyület. Az a népszerű elképzelés, hogy a fokhagymának allicint kell tartalmaznia ahhoz, hogy az egészségre kedvező hatása legyen. nem állja meg a helyét. De az sem, hogy ha a fokhagyma termék nem tartalmaz szignifikáns mennyiségű allicint, akkor annak nincs kedvező hatása az egészségre.. Nem igaz az sem, hogy aminek nincs erős fokhagyma szaga az nem jó hatású
Erek tisztítása
Nyaki ér (karotisz) plakk mentesítése
A verőerek és az aorták tisztán tartása nagyon lényeges. Erre külsőleg alkalmazható módszer a következő:
2,5 dl almaecetet öntsenek egy félliteres befőttes üvegbe. Tisztítsanak meg 6-10 cikk fokhagymát, vágják félbe, és tegyék bele az almaecetbe. Így kb. félig lesz fokhagymával az almaecet. Zárják le az üveget, hagyják benne a fokhagymát, amíg csak használják az oldatot.
Ezt érleljük legalább egy héten keresztül, majd a két nyaki eret két oldalt időnként bekenjük, és beledörzsöljük az érbe.
Mártsuk bele az ujjunkat és kenjük be kétszer-háromszor a két nyaki ütőeret, gerincet, csigolyákat. Mikor megszáradt, mossuk le, majd kenjük be krémmel (pl. babakrém vagy körömvirágkrém), hogy a bőr megnyugodjon és ne legyen piros. Legalább 4-6 hétig minden nap lehet ismételni. Kitartóan kell végezni.
Aki hajlamos a meszesedésre, hetente 1 alkalommal ismételje meg azután is, ha már a kitisztultak a verőerek.
Forrás: Szabó Gyuri bácsi a Bükkszentkereszti fűvesember
Fokhagyma kúra
Ajánlott napi adagok: érelmeszesedés megelőzésére 6-10 mg alliin (kb. 3-5 mg allicin), ami kb. egy gerezd fokhagymának felel meg, vagy 0,5-1 g szárított fokhagymapor; felső légúti fertőzéseknél 2-4 gramm friss hagyma vagy 2-4 ml tinktúra (1:5, 40% etanol).
Garlic | University of Maryland Medical Center http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/garlic#iA
A fokhagyma és olaja szerepet játszik az erek tisztítása, koleszterin csökkentés, vérnyomás, immunerősítés, fertőzések leküzdése területén, antimikróbás hatású, egyes emésztőrendszeri problémákra is hasznos lehet
koszorúereinek görcsét, ennek következtében javul a szívizom vérellátása.
vérkeringését.
az egyik leghatásosabb szer a fokhagyma.
Hő hatására a fokhagyma biológiailag aktív vegyületei lebomlanak.
A fokhagyma fogyasztásának változatai
1.Natúr: a fokhagyma gerezdet egészben mindig sok vízzel vagy gyümölcs lével vegyük be.
a citrom elfedi a fokhagyma szagát-
2. Fokhagyma, citrom, méz tinktúra
Egy napra számítsunk:3 fokhagyma gerezd+1negyed citrom leve+1teáskanál méz+bő 2dl víz=össze turmixszoljuk.
Egy napra szánt mennyiségből kiindulva, készíthetünk több adagot.
Üvegbe zárva hűtőben tartsuk!
Fogyasztás előtt rázzuk fel !
A kúrát Natúr vagy Tinktúra formában, 3 hétig kell folytatni, naponta enni/inni, majd 8 nap szünetet kell hagyni és újra 3 hetes időtartamban megismételni. E kétszeri kúra egész évre védettséget ad. Általános javulás áll be. Ezt az olcsó ártalommentes és gyógyhatású kúrát ajánlatos évente megismételni.
Negyven év felett akkor is tanácsos végigcsinálni, ha egyébként nincs semmi baj, betegség.
Fontos ! Aki vérhígító gyógyszert szed, a fokhagyma felerősítheti a gyógyszer hatását.
Elkerülhetjük a gyomorégést, ha a nyersen összezúzott fokhagymát elkeverjük natúr joghurtban és így fogyasztjuk
http://idorosta.blog.hu/2011/07/19/http_blog_hu_admin_blogs_192713
3./ Ér tisztítása fokhagymával
Hozzávalók: 30 gerezd nagyobb méretű vegyszer nélküli fokhagyma, 5 db egész bio citrom
Elkészítés:
A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, aprítjuk. A citromot alapos mosás után héjával együtt apróra vágjuk, majd mixerben összedaráljuk a fokhagymával.
1.liter vizet felforralunk, majd a mixerben lévő összedarált masszához öntjük és összekeverjük. Műanyag szitán átszűrjük – fémmel ne érintkezzen – lecsöpögtethetjük.
Üvegbe töltjük és hűtőben tároljuk. A napi egy kupica „likőr” főétkezés előtt vagy után fogyasztható.
Már 3 heti
alkalmazása után érezhető az egész test regenerálódása. A meszesedés és ennek mellékhatásai csökkennek, és akár el is
múlnak.
Egy 3 hetes kúra után tartsunk 8 napi szünetet, majd a kúrát megismételhetjük. Ezután általános eredmény áll be, és védettséget ad a meszesedés ellen 1 évre. Utána ismételhető.
A citrom segítségével a fokhagyma kellemetlen szagát nem fogjuk érezni.
http://www.gyogymod.eoldal.hu/cikkek/szivkoszoru-es-agyi-erek-tisztitasa/
Fokhagymaolaj
Elkészítése:
Egy fej közepes méretű fokhagymát megtisztítunk, fokhagymaprésen átnyomjuk, egy csavaros fedővel zárható, 250-300 ml-es konzerves üvegbe, és hozzáöntünk 1-1,5 dl hidegen sajtolt napraforgó olajat.
Jól összekeverjük, lezárjuk, és ezt az alapkeveréket hűtőszekrénybe helyezzük. Fogyasztás előtt egy kiskanálnyi frissen kinyomott citromlevet (a citrom tetejét a kocsányos végén vágjuk le) és egy kiskanálnyi fokhagyma olajat alaposan összekeverünk. Naponta 3 alkalommal - evés előtt, 20-30 perccel - vegyük be az így elkészített keveréket. A kúra ideje 1-3 hónap, ezután 1 hónap szünet következzen, majd ismét elkezdhetjük. Megelőzi az agyi érgörcsöket, a szívgörcsöket és a nehézlégzést (légszomj), illetve azok kiújulását. Az egyik legkiválóbb értágító szer.
Az almaecetet belsőleg is lehet fogyasztani, minden nap hígítsunk 1dl almaecetet 1dl vízzel és az egyik felét ebéd után, a másikat pedig vacsora után igyuk meg. Az ecet oldja a meszesedést.
Forrás: http://gyorgytea.hu/betegsegek/meszesedes
Fokhagyma tinktúra
330 gramm megtisztított fokhagymát összezúzunk, majd felöntjük 300 gramm tiszta (96%-os) alkohollal. Az edényt jól lezárjuk és 10 napig érleljük. Ezt követően egy tiszta ruhán keresztül leszűrjük és újabb két napig pihentetjük.
A két nap után az alábbi táblázat szerint kell naponta háromszor, evés előtt – alkalmanként 50 gramm tejbe csepegtetve fogyasztani.
Nap: |
reggeli |
ebéd |
vacsora |
1.nap |
1 csepp |
2 csepp |
3 csepp |
2.nap |
4 csepp |
5 csepp |
6 csepp |
3.nap |
7 csepp |
8 csepp |
9 csepp |
4.nap |
10 csepp |
11 csepp |
12 csepp |
5.nap |
13 csepp |
14 csepp |
15 csepp |
6.nap |
15 csepp |
14 csepp |
13 csepp |
7.nap |
12 csepp |
11 csepp |
10 csepp |
8.nap |
9 csepp |
8 csepp |
7 csepp |
9.nap |
6 csepp |
5 csepp |
4 csepp |
10.nap |
3 csepp |
2 csepp |
1 csepp |
A 11. naptól 25 cseppet kell fogyasztanunk naponta 3 alkalommal, amíg el nem fogy a maradék.
50-55 éves korig 5-6 évente, 55 év felett 3-4 évente elegendő megismételni. Aki nem teljesen meszes erekkel kezd neki a kúrának, hanem tudja, hogy hajlamos rá (családilag, álló munka stb.) – az biztos lehet benne, hogy 70-80 évesen is rugalmas érfalai lesznek.
Nagy Botond Világ Virága Egészség Ház E-mail: fenyviragrendelo@gmail.com
Fokhagyma étrend kiegészítők
Az alábbi táblázat a különböző fokhagyma kiegészítők összehasonlítását tartalmazza
A friss és a nem friss fokhagymából készült étrend kiegészítő
.A korábban megjelent tanulmányok rámutattak arra, hogy a nem friss fokhagymából készült extrakt javítja a perifériális vérkeringést
Felhívják a figyelmet, hogy a különböző típusú fokhagyma termékek eltérő farmakológiai hatást mutatnak.
A további tanulmányok szerint fontos meghatározni a növényi kémiai vegyületeket, amelyek felelősek a nem friss fokhagyma extrakt farmakológiai aktivitásáért
Báno-féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy
kapszula
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, komponenseinek hatását szakirodalmi adatok igazolják.: Kúraszerű alkalmazása serkenti a szív működését és a keringést; csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezáltal lassítja a szervezet érelmeszesedési folyamatait, kedvezően befolyásolja a magas vérnyomást.
Gyógyszertárban vény nélkül kapható
Fokhagyma olaj: 500mg
3 mg fokhagyma olaj kapszulánként, ami megfelel 1500 mg friss hagyma gerezdnek.
OÉTI 4204/2008
Kwai fokhagyma kapszula
100 mg szárított fokhagyma (Allii sativi bulbi sicc.) őrlemény 1,3% alliin tartalommal, ami megfelel 0,6% allicinnek/drazsé
Az érelmeszesedés megelőzésére és kiegészítő kezelésére, az érelmeszesedés okozta szív és érrendszeri panaszok (pl. feledékenység, szédülés, fülzúgás, stb.) csökkentésére
gyártó: Klosterfrau Berlin
OGYI-260/1991
Vénynélküli, patikán kívül vásárolható
Ajánlott napi adagolása
3x1-3 drazsé – napi 1-2 fej fokhagyma elfogyasztásának felel meg, ráadásul a kellemetlen illat is elkerülhető vele. Hosszantartó, kúraszerű kezelésre 40 év felett ajánlott.
Cukorbetegek is alkalmazhatják. Véralvadási zavarok, fokozott vérzékenység, fokhagyma vagy laktóz allergia esetén nem alkalmazható. Nem kívánt hatásként ritkán gyomor és bélpanaszok, allergia, vérzési idő megnyúlása fordulhat elő.
The earliest authoritative clinical trial to
be published in 1990 found taking Kwai brand
garlic tablets led to a significant fall in blood pressure of 10 per cent within 12 weeks.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2420421/Garlic-lower-blood-pressure-10---tablet-form.html#ixzz3Ke6GKnqQ
Garlicin
4000 mcg ALLICIN + 7000 mcg tioszulfinát + 7000 mcg allin + 7600 mcg gamma-glutamil-cisztein tartalmú, szagtalan fokhagyma kapszula!
Vérkeringési problémák, (magas vérnyomás, érelmeszesedés, magas koleszterin, emelkedett triglicerid-szint és vérrögképződés megelőzésére)
A „vérzsír” feldolgozásának köszönhetően javul az anyagcsere és a zsír is jóval kisebb mértékben képes lerakódni!
Cukorbetegség esetén, az étrend kiegészítésére a diabétesz okozta szövődmények visszaszorításához
http://www.pro-nutrition.hu/Olimp-Labs-GARLICIN-fokhagyma-kivonat-30-kapszul
Összetétel:
Tápanyagok/hatóanyagok a napi adagban |
1 kapszula |
Fokhagyma extraktum |
200 mg |
ebből allicin 2% |
4000 mcg |
tioszulfinát |
7000 mcg |
allin |
7000 mcg |
gamma-glutamil-cisztein |
7600 mcg |
OETI: 9849/2011
Gyártó: Olimp labs® labor
Ár: 1850 Ft 30 kapszula
Alligin ®
Allicin + gyömbér
Az Alligin allicint és gyömbért is tartalmaz, amelyek erősítik egymás jótékony hatását. Minden egyes kapszula 200 mg világ szabadalommal védett Allisure port és 100 mg gyömbért tartalmaz. Egy doboz 30 db, 30 napra elegendő kapszulát tartalmaz.
Rendkívül erős vírus-, baktérium- és gombaölő hatással!
Hatásos reménytelennek tartott esetekben is.
Erősíti és támogatja az immunrendszert.
Influenza esetén már 1-2 szemmel elérhető a kedvező hatás
Vigyázat!
Ezek között sok a hamisítvány vagy alacsony hatásfokú termék, amely csak minimális allicint tartalmaz, amelyek nem ellenőrzött forrásból származnak! 200 mg Allisure védjegyes legtisztább Allicin kizárólag az ALLIGIN™ termékben van! A bejegyzett ALLISURE márka a garancia arra, hogy igazi, stabilizált Allicin van a termékben
Az ALLIGIN™ kapszula a fokhagymaszaggal járó kellemetlenségek és gyomorégés nélkül fejti ki előnyös hatásait.
Fontos szerepe van a szív és érrendszert védő, antibiotikus, féregűző és daganatmegelőző hatása miatt.
Felnőttek és gyerek részére az adagolás
Ha egy kezdődő torokgyulladást vagy mandulagyulladást sikerül az elején elcsípni, akkor 1x2 kapszula bevétele elegendő, de komolyabb megfázásoknál is a 2-3 nap elég szokott lenni.
Javasolt maximális adagja felnőtteknek napi 6 kapszula
http://5mp.eu/web.php?a=egyensulyban&o=GgMrK3OhEg
Fokhagyma Extraktum 30 db
Beszerzés: Természet Patikája talianagy@yahoo.com
Interherb
100 mg / kapszula
Ebből allicin: 3,00 mg
OÉTI 5763/2009
Ár: 966 Ft
A készítményben lévő szagtalan fokhagyma
kivonat napi egy kapszulája
4-6 gerezd friss fokhagymának felel meg, nem okoz
kellemetlen utóízt, rossz leheletet
AllicinMax™
180 mg koncentrált természetes allicint tartalmaz, amelyet friss fokhagymából extrahálnak. A tablettából illetve a kapszulákból a szervezet allicint készít mihelyt a gyomorba kerül. A fokhagyma olaj kiegészítőt a friss fokhagyma desztillációjával állítják elő, amit azután hígítanak és kapszulákba töltik
A táblázatban foglalták össze, hogy a fokhagyma kiegészítők kevés vagy egyáltalán nem tartalmaznak allicint
Minden AlliMax kapszula 180 mg AlliSURE® port tartalmaz. Az AlliSURE® tartalmazza azt a stabilizált allicin kivonatot, amely a fokhagyma legfontosabb aktív alkotó eleme
Gyerekeknek:
- 3 éves kor alatt nem adható!
-
3-tól 7 éves korig a felnőtt adag fele (1/2 kapszula)
javasolt.
- 7 éves kor felett a teljes felnőtt
adag adható (akár az átmenetileg megnövelt felnőtt adag is).
AlliMax kapszula |
Fél kapszula tartalmaz |
1db kapszula tartalmaz |
10db kapszula tartalmaz |
Allisure®/allicin |
90mg/27mcg |
180mg/54mcg |
1800mg/0,54mg |
OÉTI:12581/2013
Az AllicinMax® amikor elérkezik a gyomorba. akkor ott feloldódik és bekerül a vérkeringésbe. Mivel az allicin stabilizált, ezért nem bomlik el. A gyomorsav tehát nem rontja le a hatását.
.Elérhetőség
Berecz Ágnes Kapcsolattartó 06203134074
http://www.omega3wellness.hu/kapcsolat/berecz-agnes.html
Alliforce™
Alliforce™ contain 100% Allicin, known as Allisure™, which is not affected by stomach acid and is also odourless. A hirdetés szerint a vásárló dönti el, hogy melyik terméket tartja jobbnak érték/ár szempontjából
A hazai forgalmazásban lévő étrend kiegészítőkről is ehhez hasonló tájékoztatásra lenne szükség. Erre nem nagyon figyel sem a gyártó sem a forgalmazó, pedig a hőn várt profit eléréséhez/növeléséhez ez elengedhetetlen!!
AllimaxMAX 30 caps 180mg of AlliSure® costs $24 while
AlliFORCE 90 tabs 240mg of AlliSure® costs $31.19 USD
Josling, Peter. Preventing the Common Cold With a Garlic Supplement: A Double-Blind, Placebo-Controlled Survey Advances In Natural Therapy Volume 18 No. 4 July/August 2001.
http://www.longecity.org/forum/topic/49459-allimax-vs-alliforce/
Ha kiszámoljuk, hogy mennyibe kerül 1 g Allisure akkor
Ha azonos a hatóanyag és a hatás is azonos (felszívódás, hasznosulás a szervezetben, védelem a savas hatással szemben stb.) a két féle termék esetén akkor választható talán az olcsóbb..
OÉTI 8069/2010 |
NutriLAB Fokhagyma kapszula 30X
Természetes fokhagyma olaj
500 mg/kapszula
Származási ország: Portugália
Ajánlott ár: 1.090 Ft
Allimax
Az Allimax az egyetlen, amely 100%-ban tartalmazza a fokhagyma legfontosabb egészségre jótékony összetevőjét, az allicint (képlet) . E nélkül a növény antibakteriális, egészségvédő tulajdonságai nem érvényesülnek
Mivel az allicin egy nagyon gyorsan lebomló instabil vegyület, ezért a fokhagyma készítmények többségéből pont a legfontosabb összetevő - az allicin - hiányzik, amely a fokhagyma jótékony hatásaiért felel.
Peter Josling kémikusnak sikerült stabilizálni az allicint. Majd Norman Bennett és munkatársai segítségével létrehoztak egy olyan fokhagyma készítményt, amely stabil allicint tartalmaz a neve Allicinmax!
Minden AlliMax kapszula 180 mg AlliSURE® port tartalmaz. Az AlliSURE® tartalmazza azt a stabilizált allicin kivonatot, amely a fokhagyma legfontosabb aktív alkotó eleme.
Bioaktív hatása bizonyított!
Ár: 3 .658 Ft 30 kapszula
AlliMax kapszula |
Fél kapszula tartalmaz |
1db kapszula tartalmaz |
10db kapszula tartalmaz |
Allisure®/allicin |
90mg/27mcg |
180mg/54mcg |
1800mg/0,54mg |
OÉTI:12581/2013
Származási hely: Egyesült Királyság
Gyártó: Allicin International Limited,
Rye,
Mit kell tudni az Allimaxról?
Az Allimax egy stabil allicin kivonatot tartalmazó kapszula. Az allicin bizonyítottan a fokhagyma antibakteriális tulajdonságaiért felelős összetevője, rendkívül illékony, instabil és ezért csak bonyolult technológiával lehet stabilizálni. Az allicint régóta ismeri a tudomány, de sokáig nem tudták stabilizálni.
Érvek az AlliMax mellett
100% stabil allicint tartalmaz, amely a legfontosabb hatóanyaga a fokhagymának
Bioaktív hatása bizonyított
Irritáló íz- és illatmentes fokhagyma kivonat
Egy kapszula 10-15 gerezd fokhagyma aktív összetevőit tartalmazza
Jelenleg nincs más olyan készítmény, amely 100% stabil allicint tartalmaz.
Az Allimax jól viseli a gyomorban található savas közeget. A felszívódás is itt történik és a véráramba kerülve azonnal kifejti jótékony hatását
A fokhagyma gyógyhatását több, mint 200 féle biológiailag aktív vegyülete (vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak és enzimek) adja. Biokémiailag a legaktívabb, a 100 féle kéntartalmú vegyülete, elsősorban az alliin, a legerősebb hatóanyaga pedig az erős antibiotikus és antikarcinogén hatású allicin.
Az allicin, bár hőre és fényre rendkívül érzékeny és könnyen metabolizálódik, mégis a legjelentősebb bioaktív vegyülete a fokhagymának.
30 db-os kapszula; Vita Crystal speciális gyógyászati célra szánt tápszer.
Az allicin nagy potenciálú kemopreventív anyag a májrák megelőzésében.
A vizsgálati eredmények arra engednek következtetni , hogy az allicin apoptózist indukál a vastagbélrákos sejtekben
Beszerzés
Egészség Pláza Budapest
06
(70) 639-3928; info@egeszsegplazabudapest.hu
Házhozszállítás: 1-3 munkanap alatt
országszerte!
Átvevőpont: 1024 Bp, Retek utca
19. (a Moszkva térnél)
Nyitva tartás: H: 10-20,
K: 10-17, SZ: 10-17, CS: 10-20, P: 10-17
Bionit fokhagyma tabletta 70X
Értágító, vérnyomáscsökkentő, nyugtató, fertőtlenítő, jó féregűző hatású. Értágító hatása főleg a perifériás (szívtől távol eső) ereken érvényesül. Különösen jó gyógyszere az érelmeszesedésnek. Puffadás gátló, csökkenti a vér koleszterin szintjét. Javítja a szívizom vérellátottságát, lassítja a szapora szívműködést, oldja a koszorúér görcsét. .A fokhagymakúrának 5-6 hónapig kell tartania, hogy kellőképpen hasson az érrendszerre. A szem ideghártya ereinek meszesedése esetén javítja a látóképességet
http://bolthely.hu/arcanum/id/03964_Bionit_Fokhagyma_kapszula_70x
Ahogyan a vásárlókat tájékoztatni kellene Egy példa erre, íme
Az S-allyl cysteine a friss fokhagyma természetes alkotó eleme.
Az S-allyl cysteine nagyon jó felszívódású (abszorpciós) tulajdonságú. A farmako-kinetikai vizsgálatok szerint a gyors abszorpción túl közel 100%-os a szervezetünkben a bio alkalmassága. Jelenlegi vizsgálatok és a nemzetközi szakirodalom szerint a fokhagyma kivonat koleszterin csökkentő és rák megelőző hatású
Gyártási eljárás: a friss fokhagymát szárított poralakban tablettázzák egy speciális eljárással anélkül, hogy az alliin alicinné alakulna át. A tablettát bevonják és az alliin így csak a bélben alakul át allicinné. Az extrakt minősége azonos a klinikai hatás vizsgálatoknál alkalmazottal. Az extrakt a friss fokhagymánál 3x nagyobb koncentrációban tartalmazza a hatóanyagokat. Az allicin illetőleg az allicin potenciál 1% értékű.
Az egyes fejezeteknél citált hivatkozásokon túli szakcikkek
J Am Acad Nurse Pract. 2003;15(3):120-129.
Nutr Rev. 2001;59(7):236-241.
Am J Clin Nutr. 1996;64:866–870.
Angew. Chem. Int. Ed. Engl. 31: 1135-1178, 1992. 19.
Deutsch Apotheker Zeitung 133 Jahrg Nr.41(14.10):63-75, 1993