Fülzúgás vizsgálata, műszeres és alternatív kezelése


Fülzúgás meghatározása

A fülzúgás nem önálló betegség, hanem tünet, amelynek két formáját különböztetjük meg:


A fülzúgás okai

Shaowen Bao és munkatársai arra jöttek rá, hogy a zúgó hang nem a belső fülből, hanem az agykéregből ered: az agy hallásért felelős területe fantomhangokat generál, hasonlóan a végtagamputáció után átélt fantomfájdalomhoz.  A fülzúgás felszámolása, megszüntetése nem a fülben kezdődik, hanem az agyban kell keresni azt a működési zavart, amely a fülben zavaró zajokat okoz 


A belsőfülben elhelyezkedő csiga ú.n. szőrsejtjeiben (érzéksejtek, számuk kb. 25.000) alakul át az eddig mechanikus hangrezgés elektromos jelekké (ingerületté), amelyek az agyban, a hallóideg idegrostjain futnak tovább az agykéregig. Ennek során az agy különböző pontjain, amit szinapszisnak (idegi átkapcsolási helynek) neveznek, a jelek, jelsorozatok tovább alakulnak és nemcsak a hallópályához tartozó területek, hanem egyéb idegpályák, fontos agyi területek felé (pl. tanulás, a figyelem, az érzelmi reakciók, a memória központjai felé) is adnak információkat.

Az agy azon területei - ahol ezen információk átadása, átalakulása történik -, kritikus helyei a fülzúgás létrejöttének. Ma már tudjuk, hogy a fültől az agykéregig nem kevesebb, mint 15 különböző ilyen kritikus hely van, amelyek lehetőséget adnak fülzúgás kialakulására. A modern biológiai és idegélettani kutatások azt is bizonyították, hogy ha egy inger elég erős és hosszabb ideig fennáll, akkor az inger megszűnése után is megmaradhat az inger által kiváltott érzet. Így van ez a fülzúgás esetében is. Valamilyen ok, mint inger hatására a szőrsejtekben kialakul az ingerület, mely végig fut a hallópályán és más területeken, létrejön a fülzúgás, mint egy kellemetlen érzet. Ha az idegpálya aktivitása hosszabb ideig fennáll, ez az aktivitás automatikussá, öngerjesztővé válik, és az aktivitás (vagyis a fülzúgás) akkor is megmarad, amikor a kiváltó okot megszüntetik.

A beteg egyszer csak észleli a hangot, és ez egy kellemetlen érzelmi reakciót vált ki. Ha ez ismétlődik, vagy hosszabb ideig megmarad, több kérdés merül fel benne: mi lehet az oka?

Egyre gyakrabban irányul figyelme a nem kívánt hangra, egyre jobban zavarja, egyre inkább megterheli testileg lelkileg, depresszióssá válik. Az eredmény: akarata ellenére fokozódik a fülzúgása.

A fülzúgás a gondolkodást beszűkíti, a figyelem egyre jobban a fülzúgás köré összpontosul. A vegetatív idegrendszerrel való kapcsolódás révén a vázizomzat, különösen a nyaki és háti izmok megfájdulhatnak, merevek, kötöttek lesznek. A szervezet állandó készültségben van. Ezt a feszültséget oldhatjuk lazító gyakorlatokkal, akár masszázzsal. Elménk „lazításáról” is érdemes gondoskodnunk. Ebben segít az autogén tréning, a progresszív relaxáció, a jóga, vagy egy jó nagy séta a szabadlevegőn.

A fülzúgással foglalkozó szakemberek tapasztalatból tudják, hogy a fülzúgásban szenvedők időjárás változásnál panaszkodnak fülzúgásuk fokozódására, erősödésére. Ma már köztudott az időjárási frontoknak az emberi szervezetre gyakorolt hatása. Ezt érdemes észben tartani, ha éppen „rosszabb passzban” vagy. Tájékozódj előre a frontokról, de ne ess abba a hibába, hogy egy ártatlan front miatt már előre aggódsz állapotod miatt. Nem ezen fog múlni, hidd el…

http://www.protone.hu/tinnitusKezelése

John Graham, a londoni Royal National Kórház fül-orr-gégészetének munkatársa beszámolt, orvosságot egyelőre még nem találtak ki ellene, de kezelni többféleképpen is lehet a problémát. Amíg régebben az volt az általános nézet, hogy a fülzúgás kifejezetten az idős embereket érintő gond, ma már igen sok fiatal, 2030 éves is erre panaszkodik. A fülzúgás latinul tinnitus  nem önálló betegség

Mivel az agy bizonyos részeinek rossz vérellátása a belső fület is érinti, és így fülzúgást okozhat, a páfrányfenyő (gingkó) kivonata egyes ese­tekben enyhítheti a kellemetlen tüneteket, bár ez jó néhány hétbe, sőt akár hónapokba is beletelhet. 


magnézium szintén fontos szerepet játszik az idegműködésben és a hallásban. Az alacsony magnéziumszint a vérerek összehúzódását okozhatja, gátolva ezzel az agy vérkeringését.

 

Ajánlás: Világszabadalommal védett, szerves magnézium+B6- vitamin. A szabadalom garancia a sejtszintű biohasznosulásra. A Chela-Mag B6Ÿ egy kiváló minőségű, magnéziumhiány esetén alkalmazható készítmény, ami elnyerte az Albion Gold Medal, a Pharmacy Professors Award 2009 (Gyógyszerészek díja) és a Gold Emblem Quality International 2009 díjakat. Egyedülálló és innovatív termék, ami magnéziumot tartalmaz magas biohasznosulású, hatékony ALBIONŸ aminosav kelát formában (melynek hatékonyságát kutatások bizonyítják).

Felhasználási javaslat: Napi egy kapszula, étkezés után.


Beszerzés:

https://www.arusziget.hu/spd/olimp-chela-mag-b6-60-kapsz/Olimp-Chela-Mag-B6-Forte-Mega-60-kapszulaMivel a belső fül működé­séhez cinkre is szükség van, az elégtelen cinkbevitel hozzájárulhat a fül­zúgás kialakulásához és súlyosbodásához. A cink befolyásolja a réz fel­szívódását, tehát ügyelni kell a tartós cinkszedéskor a réz bevitel re is.

Korlátozza a koffein-, alkohol-, nikotin- és aszpirinbevitelt, ezek az anyagok ugyanis súlyosbíthatják a fülzúgást.


Réz fontos szerepe

A réz többek között felelős a myelin termeléséért és működésért, ami körbeveszi és védi az ideg-agysejteket, és ezen kívül jelentős szerepet játszhat az idegsejtek közötti információáramlásban. Belsőleg használva hatékonynak találták az artériák és vénák tisztítására, és a keringési rendszer serkentésére. stimulálja az agyat tisztítja a az artériákat és a vért, antioxidáns hatású. A réz segíthet karban tartani a szív és a vérerek kötőszöveteit. 

Az aneurizma amikor is a verőér jelentős mértékben kitágul, és ennek gyakran halálos szövődménye, hogy a fala megreped. Más esetekben a 3 rétegű érfal rétegei egymástól szétválnak és a verőér belső falának a leszakadása okoz kritikus helyzetet.

Van a szervezetünkben egy lizil oxidáz nevű enzim, aminek az a feladata, hogy összekapcsolja az érfalban lévő kollagén és elasztin molekulákat és ezzel megakadályozza az érfal rétegeinek a szétválását. Ez az enzim a kollagén és elasztin molekulák közötti keresztkötések létrejöttét katalizálja

Ez az enzim azonban csak réz jelenlétében működik hatékonyan, így válik érthetővé, hogy a hiánya miért vezet a fent említett súlyos állapotok kialakulásához.

Beszerzés: Bio boltokban

Adagolás: naponta 2x teáskanálnyi mennyiség


Új termék a korábbi Cink & Réz termék továbbfejlesztett verziója, kiegészítve azt további, alapvető fontosságú nyomelemekkel. Ezen nyomelemek hiánya valószínűleg általános a magyar lakosság körében, legfőképp a helytelen vagy hiányos étrend következményeként. A nyomelem hiány legtöbb esetben egy lappangó, rejtett állapot, azonban ennek hosszú távú következményei akár súlyosak is lehetnek egészségünkre nézve. Ezért mindig törekednünk kell a hiányállapotok elkerülésére (ami nem azt jelenti, hogy túlzásba kell vinni a - legtöbbször elhibázott összetételű - multivitamin / multiásvány termékek fogyasztását). A termék fejlesztésekor különösen figyeltek a nyomelemek helyes arányára, dozírozására és azok kiemelkedő biológiai hasznosulására.


OGYÉI nyilvántartási szám: 19493/2017 

Beszerzés: http://www.yiya.hu/cink-rez-nyomelem-komplex-kapszula-tabletta.php

 

Egy japán kutatás eredményei szerint a cink egyeseknél segíthet a fülzúgás kezelésében. A kutatók olyanoknál alkalmazták a cinket, akiknek a vérében alacsony volt ennek az elemnek a szint je. Két héttel később a vizsgálati alanyok szervezetében a cink mennyisége jelentősen megnőtt, s ezzel párhuzamosan fülzúgásuk is enyhült.

Ajánlás: Zinc Picolinate 50 mg - 60 Veg Capsules


Beszerzés: Now Foods Hivatalos magyarországi Mintabolt, Vitamin-ABC

Fekete Klára vezető +36 30 405 2122

info@vitamin-abc.hu.

1092 Budapest, Erkel utca 14/A.

Nyitva tartás: Hétfő - Péntek: 10:00 - 19:00

 

Amerikai kutatók egy csoportjának nemrég sikerült pontosan behatárolnia azokat az agyterületeket, amelyek a fülcsengésért felelősek. Felfedezésük a fülzúgás kezelésének új módszerei előtt nyithatja meg az utat.

Szteroid adása (szisztémás vagy intratympanalis) jó hatású, mivel gyulladáscsökkentő, és az autoimmun folyamatokat hatásosan gátolja.

Újabban állatkísérletekben sok bíztató eredményt regisztráltak a taurin fülzúgást korrigáló képességéről. Állítólag már emberi alanyokon is bizonyított ez a hatás.


Ajánlás: Taurine 500 mg - 100 Capsules


Beszerezhetőség a fenti címen mint a cink esetében


Ez a hanghatás lehet például morajlás, kattogás, sistergés, sípolás, dübörgés, suhogás. Egyesek olyan zajhoz hasonlítják, mint a magasfeszültségű vezeték zúgása, vízcsobogás, repülőgépzaj, motorhang. Fülzúgás során egyidejűleg többféle hang is felléphet. Fülcsengés alatt a hallott zaj erőssége nagyon egyéni. A fülcsengés legtöbbször csendes környezetben a legkellemetlenebb. A fülcsengés tartós fennállása esetén gátolhatja az elalvást, a koncentrálóképességet, egyre jobban zavarhatja a mindennapi életet.


A tinnitusz általában a hallásvesztés kezdetén jelentkezik a fülben. A halláscsökkenés mértéke lehet egészen enyhe, az öregedés velejárója (presbyacusis), zajártalom, zajkárosodás vagy másfajta kóros fül elváltozás. A fülzúgást és a fülcsengést gyakran szédülés, bizonytalanság érzés is kísérheti. A fülcsengés és a fülzúgás nem különálló fülbetegség, hanem egy fülészeti tünetegyüttes, amelynek két formáját különböztetjük meg:


Objektív a beteg fülzúgása, ha a fül zúgása és a fül csengése az orvos vagy más személy számára is hallható, vagy ha pulzáló jellegű.  A fülsípolást kiváltó tényezői származhatnak az ér- és keringési rendszerből és kiválthatják fülkürt eltérések, de létrehozhatják a dobüregi izmok működési zavarai is. Objektív fülzúgás, fülsípolás esetén a hanghallásokat leginkább a fej és a nyak ereinek speciális elváltozása, vagy a középfül és a szájpadlás izmainak fokozott mozgása okozza. Ezek a fülzúgásos okok és tünetek nagyon ritkák. A szubjektív fülzúgás, fülsípolás és fülcsengés mások számára nem érzékelhető, fizikai eszközökkel ez a hanghatás nem mérhető. A szubjektív fülcsengés és fül morajlás lényegesen gyakoribb az objektívnél. A fülsípolás és fülcsengés oka: a belsőfülből (csiga, cochlea), eredő és a belsőfülhöz haladó hallópályák és a hallókéreg működési zavara. Mivel a hallókéreg működése a lelki működésekkel is kapcsolatban áll, a fülzúgás oka esetenként nem testi betegség, hanem lelki egyensúlyvesztésre figyelmeztető vészjelzés is lehet


Depresszióban gyakoribb a fülzúgás, a krónikus fülzúgásban, fülcsengésben pedig gyakoribb a depresszió. A fülzúgásban szenvedő betegeknél gyakoriak a rejtett szorongásos kórképek, mint pánik, fóbia (elsősorban fonofóbia, zajtól való félelem, phonophobia).

Az alvászavar kifejezett azoknál a betegeknél, akik depressziósak, és náluk a fülzúgás és fülcsengés az esti órákban kifejezettebb. Klinikai vizsgálatok szerint határozott és szignifikáns összefüggést lehet megfigyelni a fülzúgás súlyossága és az alvászavar között (insomnia). A fülzúgás, fül sípolás alvászavar, szorongás, depresszió kölcsönösen hatnak egymásra, egyik a másikat súlyosbíthatja. A stressz és a neurózis is hajlamosít a fülzúgásra, fülcsengésre és fül sistergésre.


Az akut és krónikus hallásromlásnál a belsőfül szőrsejtjeinek károsodása jön létre. Ez a károsodás kóros hangosságfokozódással (zavaró hangosság érzet, recruitment jelenség, rekruitment) és beszédértési zavarral jár.

Rohamokban jelentkező fülzúgást, fülsípolást és szédülést a hallóideg gyulladása okozhatja, amely általában vírusos eredetű (pl. herpes vírus, herpesz fertőzés) és főként a fiatal felnőtteket érinti.

A fülsípolás, fülcsengés panaszok hátterében a központi idegrendszer betegsége is állhat. Ilyen fülcsengést, fülsistergést okozó betegségek az agyi keringészavarok, koponyasérülések és agysérülések, jóindulatú agydaganatok és rosszindulatú agydaganatok, de a migrén és epilepszia tünete is lehet a fülzúgás.


Ugyancsak fülzúgást, fülcsengést eredményezhet a cink és egyes vitaminok hiánya. Az éhség, a vérszegénység és az alacsony vérnyomás azért okozhat fülzúgást és szédülést, mert az agyunk átmenetileg nem jut elegendő oxigénhez és cukorhoz.

A szervezet elsavasodása is oka lehet a fülzúgásnak. A szervezet folyadék tereinek savanyú irányú terhelése toxikus hatással lehet a belsőfül hangérzékelő sejtjeire, a szőrsejtekre és ezek károsodását, érzékenységfokozódását hozhatják létre.

A hallóidegek és a központi idegrendszer sejtjei is érzékenyen reagálnak a környezetük elsavasodására, ami elviselhetetlen fülzúgást, szédülést és fülcsengést eredményezhet.

A keringési zavarok közül a magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, érelmeszesedés, szívritmuszavarok, mikrocirkulációs zavarok okozhatnak fülcsengést, fülsípolást vagy fülzúgást. 


Ajánlás az elsavasodás gátlására: Kerülni kell főképp a húst, a kolbász- és hurkaféléket, felvágottakat és a belsőségeket. Azonban a magas fehérjetartalmú növényi élelmiszerek, pl. a dió- és mogyorófélék szintén savasító hatásúak. A cukor minden formája, a kávé és a csokoládé tipikus savasító hatású élelmiszerek.

Természetgyógyász körökben közismert a Sander-féle bázispor. A gyógyszertárban az alábbi recept szerint összeállítható: vény nélkül kapható

 

Natrium phosphoricum 10,0,

Kalium bicarbonicum 10,0,

Calcium carbonicum 100,0,

Natrium bicarbonicum 80,0.

 

A keverékből délelőtt és este 1 teáskanálnyit 2,5 dl vízben feloldva kell elfogyasztani


napjaink okostelefont nyomkodó, rohanó emberének tisztában kellene lennie vele, hogy a nyugalom gyógyító hatású.


Az elsavasodás” leküzdésében, illetve megelőzésében:

  kerüljük a túlzott társasági életet,

olykor rövid időre tudatosan keressük az egyedüllétet,

gyakran elég egy kiadós séta, ami optimálisan kombinálja egymással a természetet és a testmozgást,

időnként tudatosan tartsuk távol magunkat a televíziótól és a rádiótól (médiaböjt), és az internettől is,

foglalkozzunk rendszeresen a szellemi élettel és a művészetekkel,

gondoskodjunk elegendő és pihentető alvásról,

biztosítsuk a sugárzás- és elektroszmogmentes környezetet,

foglalkozzunk állatokkal.


A vér és nyirok keringési zavarok közül a vérszegénység és anémia járhat fülzúgással, szédüléssel, fülcsengéssel. 

 A súlyosabb fülzúgásban, fülcsengésben szenvedő betegek 30% -ánál kimutatható egy, vagy több szív-érrendszeri betegség

Fülzúgásnál a szubjektív audiometriai vizsgálatok, hallásvizsgálatok (küszöb audiometria, beszédaudiometria) elvégzése szükséges.

Tinnitometria során audiométerrel meghatározzuk a fülzúgás frekvenciáját és hangerejét. Azt mérik, hogy milyen kibocsátott hang hatására tűnik el, vagy halkul átmenetileg a fülzúgás, tinnitus, fülcsengés. Szükséges lehet az objektív audiometriás hallásvizsgálatokra is. Akusztikus kiváltott válasz vizsgálatok, főleg BERA.


Bera vizsgálat

Ez a vizsgálat nagyon hasonló az EEG-vizsgálathoz. A fülre speciális elektródás fejhallgatót illesztenek. A tesztjelek elektromos aktivitást váltanak ki, ami mérhető és lejegyezhető. A vizsgálat jelzi, hogy a hangfeldolgozás megfelelően történik-e, és kimutatja a hallásküszöböt a mért frekvenciatartományokban.  A vizsgálattal feltérképezhető a hallórendszer belső, idegi struktúráinak működése, ilyenkor a koponyáról az agy elektromos jeleit elektródákkal vezetik el, és számítógéppel dolgozzák fel. Az agytörzsi válaszok vizsgálatára (BERA) mint korai kiváltott válasz alkalmas az idegi típusú halláscsökkenésen belül a halló receptorok, vagy a hallóideg, illetve a hallópálya sérülésének differenciál diagnosztikai elkülönítésére. A hallórendszer akusztikai ingerlése, - mint minden sejt működése - potenciálváltozást idéz elő, aminek latenciaideje és amplitudó konfigurációja van. A hallóideg akusztikus ingerlése következtében létrejövő agyi idegimpulzusokat mérik.

Az agytörzsi válaszok vizsgálata alkalmas 2000 Hz környékén a hallásküszöb meghatározásra.

A kiértékelést a program automatikusan végzi. Megkeresi a nevezetes csúcsokat 80dB-nél I-től V-ig, kisebb hangnyomásoknál csak az V-ös csúcsot, azokon a görbéken, amelyek legalább 0 minősítést kaptak

http://www.edukid.hu/edukid_felnott/BERAphone.php


Fülzúgás kezelése

A krónikus fülzúgás kezelésének az alapja a "Tinnitus Retraining Terapia" (TRT), ami átképzést, azaz az agy áthangolását jelenti. Ez a fülzúgás kezelés szintén jó eredményeket hozhat.  

 "A tinnitus retraining" terápia során zajgenerátort, pszichoterápiát, szükség esetén gyógyszeres kezelést, auditoros és verbális áthangolást, és egyénre szabott relaxációs gyakorlatokat végzünk. Ezeknek a segítségével tudja a beteg a fülzúgását a tudata alá száműzni.

Azt a régen ismert tényt használjuk fel, hogy az idegsejtek a hallópálya ingerátkapcsolási pontjain át összeköttetésben állnak a hallópályán kívüli agyi területekkel. Sokszor a fülzúgásért tehát nem a fül, hanem inkább az agy működészavara a felelős. A halk zene, az elalvást zavaró fülcsengést, fül sistergést, búgást elfedheti. Jó hatású az enyhe altató és nyugtató is. Minél régebbi a fülzúgás, annál kisebb a remény a megszüntethetőségre.


Kezdetben a gyógyszeres kezelés jó hatású lehet a fülcsengésre és a fülzúgásra.  A  keringésjavító gyógyszerek, valamint a mellé szedett antioxidánsok, az E-vitamin, C vitamin, ginko biloba készítmények gyakran hozhatnak javulást.

A rövid ideig tartó és időnként szédüléssel is járó fülzúgások esetében nagyon sokszor hoz javulást a tablettás vagy korházi körülmények között az infúziós kezelés.

A sokszor hónapokig vagy évekig tartó gyógyszerek szedésével elviselhetővé válhat a kínzó fülbúgó, fülzúgó tünet. Az a baj, hogy az eredmény sokszor csak átmeneti. Amikor a fülzúgást és szédüléseket pszichés tünetek és alvászavar is kíséri, hatékonyak lehetnek a különböző depresszió elleni szerek is. A gyógyszeres kezelésnél több támadás ponton próbálkozhatunk. A  hirtelen kialakult fülzúgás esetében nagy jelentősége van a gyógyulás szempontjából az idő faktornak, azaz a minél előbbi kezelés elkezdésének.

A fülzúgás, tinnitus kezelésben használatos keringésjavító, értágító, keringést fokozó, és gyulladáscsökkentő gyógyszerek hatóanyagok szerint a betahistin, piracetam, vinpocetin, pentoxifyllin, ginkgo biloba. A belsőfül keringés javításánál azonban a legfontosabb a folyadék bőséges bevitele és pótlása!!! Fontos megjegyezni, hogy a keringésjavítók, értágítók még károsak is lehetnek, ha a folyadék mennyiséget nem pótoljuk. 


A Ginkgo Biloba kivonata javíthatja az agy vérellátását és ezért különösen hatásos lehet csökkenő figyelem, valamint a szellemi teljesítőképesség gyengülése esetén.

Best Ginkgo 120mg / 120 vcap

Napi adag: 1 kapszula bevétele étkezés közben (vagy 2*1 kapszula) naponta. (amennyiben két kapszulát szed, akkor az egyiket délelőtt a másikat délután célszerű alkalmazni)

Beszerzés: https://vitaminbolt.eu/termek/best_ginkgo_120mg__120_vcap.htmlAjánlás:  Bilobil Intense

A Bilobil Intense 120mg tisztított, beállított páfrányfenyő levél (Ginkgo biloba) száraz kivonatot tartalmaz kapszulánként.

A készítmény javítja az agy oxigén- és glükóz ellátását. A kivonat hatóanyagai, a flavon-glikozidok, ginkgoidok és bilobalidok tágítják a vérereket, fokozzák a véráramlást, csökkentik a vérlemezkék összecsapódását, továbbá az anyagcsere-szabályozó hatásuk által megóvják a sejteket és a szöveteket az oxigénhiány okozta károsodástól.

Szedése: 2 kapszula/nap

Beszerzése: vény nélkül, bármely gyógyszertárban


Agyi keringési zavar

Az agyi keringési zavar az agy teljes egészének vagy egyes részeinek csökkent vérellátásával jár, minek következtében csökken az idegsejtek oxigén- és tápanyagellátása.

Az így bekövetkező szöveti károsodás változatos tünetek megjelenését okozhatja, melyek között szerepelhet a fülzúgás is. Kialakulhat fokozatosan és hirtelen is.

Az agyi keringészavar leggyakoribb okai között szerepelnek a különböző szívbetegségek, illetve a nyaki és az agyi erek szűkületével járó kórképek. Napjaink népbetegsége az érelmeszesedés, mely az életkor előre haladtával fokozódik. A betegség következtében a az erek fala megvastagszik, rugalmatlanná válik, belső átmérőjük csökken. Igaz ez az agyban található erekre is, így ezek kevesebb vért képesek szállítani az egyes agyterületek felé. A beszűkült erekben a vér áramlása is megváltozik, ami jellegzetes zörejjel jár. Az így keletkezett hangokat a belső fül sejtjei érzékelik, és kialakul a fülcsengés.

A keringészavarhoz kapcsolódó fülzúgás is mérsékelhető vagy teljesen megszüntethető a háttérbetegség rendezésével és az életmódváltással. Tekintettel arra, hogy a fülzúgásnak igen változatos okai lehetnek, a kezelés is eltérő, és a kiváltó oknak megfelelően történik. Az agyi keringési zavar okozta fülzúgás egy igen gyakori jelenség, ezért ennek kezeléséről érdemes részletesen is beszélni. A tünetek sok esetben csökkennek vagy megszűnnek természetes növényi hatóanyagok adására, az egyik legismertebb ilyen szer a Ginkgo biloba, melynek kivonatát tartalmazó készítmények vény nélkül is kaphatóak a patikákban.

https://alacsony-vernyomas-szedules.hu/fulzugas/a-fulzugas-es-az-agyi-keringesi-zavar


Best Fully Active Folate 400mcg / 90db vcap

Jelenleg a leginkább kívánatos folát hatóanyag, ami az alapvető metabolikus folyamatokhoz és DNS szabályozáshoz szükséges. A Quatrefolic® márkájú folát forma az egyik legkönnyebben felszívódó folát forma a világon.  

Egy kapszula 400µg tetra-hidro folátot tartalmaz

Beszerzés: https://vitaminbolt.eu/termek/best_fully_active_folate_400mcg__90db_vcap.html

Napi adag: 1 kapszula bevétele lehetőleg étkezések között.


Zaj generátorok

A zajgenerátor a hallókészülékhez hasonló eszköz. A hallókészülék nem zavaró, alacsony hangerővel, széles sávú, úgynevezett "rózsazajjal" működve a hallószerv egészét ingerli, és szinte leblokkolja azt. 

Ezzel a speciális hallókészülékkel a beteg képes tartósan könnyedén elviselni a zajokat.

Ma már létezik a külső zajgenerátor is, amit az éjszakai zavaró fülzúgás elfedésére fejlesztettek ki. A zajgenerátor feladata, hogy csökkentse a fülzúgás és a környezet közötti kontrasztot, a fülzúgásról eltávolítsa a figyelem, és rögzítse az ártalmatlan zajt. Zajgenerátor használatával a beteg egyre kevésbé vesz tudomást az addig zavaró fül zajról, agya átprogramozódik, nem érdekli a fülzúgás és a fülsípolás. Természetesen szükség lehet a pszichológus segítségére, és depresszióellenes gyógyszerekre. A zajgenerátor beszerzése sem nehéz, hiszen tb-támogatással írható fel.


A fülzúgás kezelésénél a lidocaint közvetlenül a fülbe juttatva (a dobhártyán keresztül) a dobüregből a kerek ablakon keresztül bejuthat a belsőfülbe. A lidocain kezelés bizonyos esetekben javulást eredményezhet már elviselhetetlen fülcsengésben és fülsípolásban.


Mágneses kezelés

Az utóbbi években igen szép eredményekről számolnak be a belsőfül mikrocirkulációs keringésének mágneses stimulációval történő javítása révén a fülcsengés, tinnitus kezelésében. A mágneses kezelés egyik ismert formája a BEMER kezelés. 

http://www.fulspecialista.hu/ful/fulzugas

A kezelés egyik lehetősége a transzkraniális mágneskezelés, mely egyik új, egyre terjedő eljárása az ún. BEMER terápiás eszköz. Mivel az eszköz szabadon forgalmazható és használható, fontos az eljárás eredményeinek tudományos értékű feldolgozása.
MÓDSZEREK: 53 krónikus, tinnitometrálható fülzúgásban szenvedő beteg BEMER kezelési adatait dolgoztuk fel, akik a gyártó ajánlása szerinti kezelési sémában részesültek. A kezelést megelőzően rögzítettük betegek anamnézisét, audiometriás és tinnitometriás eredményét, valamint a magyar nyelvre validált Tinnitus Handicap Inventory (THI) score-t. A kezelés hatásosságát a szakirodalmi ajánlásoknak megfelelően a THI pontszám változása alapján ítéltük meg.

EREDMÉNYEK: A betegek eredményeiben a nem változott (14) és a javult (25) eredmény kategória mellett megjelent egy jelentős létszámú csoport is (14), akiknél a kezelés nyomán.


A BEMER kezelés jó hatékonyságot mutató eljárás a krónikus, tinnitometrálható fülzúgások kezelésében, azonban jelentős számban vannak olyan betegek, akiknél kezelés során dózisfüggő állapotrosszabbodás jelentkezett. Ennek hátterében feltehetően az alkalmazott mágneses tér változási mintázata állhat. Emiatt a jövőben még további tanulmányok, kutatások szükségesek.

http://tdk.med.unideb.hu/20142015-tan%C3%A9v/3823/bemer-mint-m%C3%A1gnester%C3%A1pi%C3%A1s-lehet%C5%91s%C3%A9g-f%C3%BClz%C3%BAg%C3%A1s-kezel%C3%A9s%C3%A9ben


A BEMER kezeléssel elért eredmény


Terápiában alkalmazott kezelés


Normális esetben a terápia 7-8 hét. Jelentős javulás  ill. panasz mentesség az esetek

80%-ában

http://nelegybeteg.hu/tanulmany-magneses-ter.php


A BEMER mágneses készülék bérlés menete a következő:

otthonában betanítjuk a készülék használatát és átadjuk a személyre szóló kezelési tervet/terveket


A bérlés előnyeit egyre többen ismerik fel, hiszen otthonában kapja kézhez a készüléket

a teljes bérleti díjat beszámítják a vételárba

           
A bérleti díj a csúcstechnológiás BEMER készüléken kívül az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza:


Lágylézeres kezelés

„Én orvosként csak olyan javallatokban tartom korrektnek a lágylézer kezelés ajánlását a betegeknek, amely problémák esetében a hosszú évek tapasztalata mellett klinikai vizsgálatok illetve tudományos igényű közlemények is egyértelműen igazolják a kezelés hatékonyságát. A fülzúgás esetében a lágylézer kezelésre vonatkozó nemzetközi “szakirodalomban” található eredmények nem egyértelműen meggyőzőek.”

Dr. Csokonay Péter az Extramed Kft. tulajdonos


Abban az esetben, ha a károsodott idegrostokon spontán ingerület keletkezik, melyet a centrális hallóközpontok nem tudnak elkülöníteni a valódi hangoktól, így a páciens létező ingerként tapasztalja a valójában fiktív hangokat. A fülzúgás kezelése ebben az esetben elkerülhetetlenné válik!

Agyi vérellátási zavarból fakadó fülzúgás (mely esetben a beteg nem képes helytálló öndiagnózis felállítására, így később további komoly szövődmények kialakulása is várható, ha elmulasztunk időben szakemberhez fordulni)!

Bakteriális fertőzések okozta problémák (középfülgyulladás, fülkürt hurut, hallójárat-gyulladás, stb.)

Általános (tehát nem a fület érintő) betegségek, mint például a magas vérnyomás, vérszegénység, pajzsmirigy-alulműködés, szifilisz, vagy akár a fejet ért trauma is járhat fülzúgással.

Fülzúgás akár bizonyos gyógyszerek (antibiotikumok, vízhajtók, aszpirin, vagy kinin) mellékhatásaként is felléphet!

Sose érezze, sose gondolja, és senkitől ne fogadja el, hogy nincs mit tenni a fülzúgás ellen! Megfelelő vizsgálatokkal a valódi ok fellelhető, és ennek tudatában a fülzúgás kezelhető!

Felül kell vizsgálnia életmódját: a túl sok stressz, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a mesterséges édesítőszerek, vagy a cukor, a só és a koffein is okozhat fülzúgást!

Szedjen naponta magnéziumot, vagy B12 vitamint, esetleg cinkkészítményeket! Mindezek ugyanis egy japán kutatás szerint pozitív hatással vannak hallószerveinkre is!

Ügyeljen a rendszeres testmozgásra, mellyel javíthatja keringését!

http://drlaser.hu/hirek/fulzugas-kezelese/


Tinni Tool gyógylézer készülék

TinniTool gyógylézer a belső fül receptor sejtjeit, a NeuroSonic pedig az agykéreg idegsejtjeit stimulálja. Ezért egymás hatásait kiegészítve érik el a maximális eredményt. 

Ha a fülzúgás krónikussá válik, a hang az agykéreg hallásért felelős területén, az úgynevezett hallókéregben rögzül. Minden, a hallószerv által érzékelt inger ide érkezik, és itt kerül feldolgozásra. 

Egy hosszabb ideje fennálló fülzúgás az idegsejteket folyamatosan túlzott aktivitásra készteti, így a hallókéregben helytelen folyamatokat indít meg. Az idegsejtek egyre szorosabban kapcsolódnak egymáshoz, míg végül a fülzúgás tartósan megragad, az agy pedig megjegyzi ezt a rögzült zajt.


Ez az a pont, ahol már nem elég a belső fület kezelni a TinniTool gyógy lézerrel, hanem le kell választani a zajt az agyról. Ezt az idegsejtek akusztikus impulzusokkal történő stimulálásával érhetjük el, melyet a TinniTool NeuroSonic készülékkel végezhetünk. A kezelés elsődleges célja, hogy a fülzúgástól szenvedő egyén elfeledkezzen a fülzúgásról – ez egyfajta wellness program a fülnek.

A lágylézer rendszer egy MedicLaser (orvosi lézer, 5mW kimenő teljesítmény, 650nm hullámhossz) rendszerből és egy TinniTool optikai kábelből (üvegszál, optikai kábel a fülben) áll. Az eszköz kigondolásakor fontos szempont volt az, hogy a terápia otthon elvégezhető legyen (technikai tudás, ismeret nélkül is)A MedicLaser + TinniTool hatása megegyezik a természetben lejátszódó fotoszintézis folyamatával, teljesen biztonságos és fájdalom mentes. A lézersugár behatol a mélyebben lévő rétegekbe és az érintett szövetek anyagcseréjére fejti ki kurativ, bio-stimuláló hatását. Ennek következtében a hallásban részt vevő sejtek regenerációját, szövetosztódást, immunstimulációt, illetve speciális védekező molekulák aktivációját indítja el.


A kezelések nem helyettesítik az esetlegesen szükséges orvosi kezeléseket, illetve műtéteket, kizárólag kiegészítik azok hatását és elősegítik a gyógyulást! A lézerfénnyel nem szabad közvetlenül a szembe világítani, az eszközt gyerekektől elzárva kell tartani. Az eszközök teljesen biztonságosak, használatuk nem igényel külön szakmai előképzettséget. A kezeléseket általában napi rendszerességgel kell végezni. A TinniTool kezelés olyan egyszerű, hogy akár otthon, munkahelyen vagy utazás közben az autóban, vonaton, buszon is elvégezhető. 

Amennyiben Ön bérelni szeretné a TinniTool készletet, kérjük, hívja a 06 (1) 280-3044-es telefonszámot, vagy írjon egy e-mailt az info@tinnitool.hu e-mail címre.

http://www.tinnitool.hu/vasarlas-berles.html


Noiser készülék

Az egyik leghatásosabb az úgynevezett noiser, mely egy hallókészülék formájú speciális zajgenerátor, ami rózsazajt bocsát ki, ezáltal “leszoktatja” az agyat a zúgásról. A TB támogatja a készülék vásárlását (mint gyógyászati segédeszköz) 5 évenként egyszer lehet igénybe venni és a teljes összeg felét kell csak téríteni. FONTOS ! Csak a hozzá való speciális elemmel használjuk! A normál elemekből kifolyhat a sav, ami egészségügyi károsodást okozhat.

http://biosziget.hu/magazin/fulzugas-fulcsenges-okai-es-kezelese/


A zajgenerátor készülékek, elektronikus gyógyászati segédeszközök. Ezek a készülékek a hallókészülékekhez hasonlóan a fülbe illeszkednek. Állandó, halk, szélessávú, hangot bocsájtanak a fülbe. E szélessávú hangok közül is az u.n. "rózsazaj" a legkellemesebb az agyunk számára (susogó, a tenger hangjához hasonló hang). A hangerő szabályozható.  A külső hangokat a készülék nem erősíti. A hallást sem befolyásolja, mivel a külső hallójáratot nem zárja el. Egyes készülékek az alvást zavaró fülzúgás csökkentése céljából éjszakai viselésre is alkalmasak.

A külső hallójáratba helyezhető, a szellőzést biztosító pici zajgenerátor, az u.n. "cymba" készülék, mely a fülkagyló egyik kis bemélyedésében a hallójárat bemenete felett helyezhető el, és biztosítja a teljesen nyitott illesztést ép vagy közel ép hallás esetén.  

1037 Budapest  Szépvölgyi u. 39 fszt. 4   T,:  06-20-255 3893

megabp@megainfo.hu

http://www.megakft.com/

   

Vitaminok, étrend kiegészítők

B1-vitamín (tiamin) általában alkalmas segítség a fülzúgás kezelése során.

B3-vitamín (niacin, nikotinamid) serkenti a vérkeringést a test felső részében, ezáltal segítve a központi idegrendszer működését, vagyis a középfül idegpályáinak működését is. A B3 ugyancsak szükséges a szénhidrátok, proteinek és a zsírok csökkentéséhez, ily módon támogatva a helyes étrendet. Az ajánlott adag 2 x 25 mg naponta. Ha néhány héten belül nem észlelhető javulás, akkor az adag növelhető minden héten 50 mg-mal, míg el nem éri az 500 mg-ot, ezután az adag tovább nem emelhető. Ha nem jön visszajelzés, az azt jelenti, hogy a B3 nem alkalmas.

A kutatások elemzésének köszönhetően megállapították, hogy a fülzúgásban szenvedő 60-70 év közötti emberek néhány hónapon belül effektíve reagáltak a B12-re. Mivel a B12 nehezebben szívódik fel, ezért ezeknek az embereknek általában nagyobb adagokat szoktak felírni. Alternatív megoldásként felírható injekció formájában is, a minimális veszteséggel járó azonnali felszívódás érdekében.

Azt feltételezik, hogy a folsav, amely egyébként jelentős tagja a B vitaminok komplex csoportjának,  lényeges hatással bír a központi idegrendszerre, s ennek következtében stabilizálhatja a középfül idegpályáit. És ha egyszer az idegek elkezdenek rendesen működni, akkor az agy megszűnik zavaró zajokat küldeni a fülbe.

http://tinnitus-info.eu/hu/vitaminok-a-fuelzugasra/


Aurecon Ring Stop 30db

Aurecon Ring Stop vitaminokkal és természetes összetevőkkel a fülzúgás kezelésére.

30 db-os tabletta; Fytofontana termék fülzúgás, fülcsengés kezeléséhez.

A tinnitus legvalószínűbb oka a zajexpozíció. A fülzúgással kezelendők 90%-a szenved különböző fokú, zaj által kiváltott halláscsökkenésben, függetlenül attól, hogy tud róla, vagy sem. Az egyéb okok között a stressz, a magas vérnyomás, a hallócsontok meszesedése (otosclerois), a hallóideg károsodása, érproblémák és a fület károsító egyéb tényezők szerepelhetnek. Fel kell hívni a figyelmet az MP3 lejátszók, a videojátékok, és a fülhallgatók veszélyére is, hiszen főként a fiatalok használják, így már egészen fiatal kortól ki vannak téve a káros hatásoknak.


Beszerzés: Egészség pláza

 Bolti átvétel Budapesten 3 helyen
Bp. Retek utca; Kolosy tér; Móricz Zs. körtér 


Miért nem elegendők a vitaminok a fülzúgás kezelésére

Igaz, hogy a vitaminok segíthetnek, de csak a tünetek csökkentésében játszik segítő szerepet. Csak a tünetek kezelése sohasem lesz elég, azért, mert az eredeti ok továbbra is megmarad a szervezetben, még ha a tünetek el is múlnak. Ahhoz, hogy ne térjenek vissza, ne újuljanak ki, identifikálni kell az okokat kiváltó tényezőket, majd az okokat kell gyógyítani, nem a tüneteket kezelni. A szomorú ebben az, hogy a hagyományos gyógyászat nem ily módon közelít a dolgokhoz. Jó hír viszont, hogy Ön elindulhat a holisztikus gyógyászat útján, amely természetesen nagyobb sikerrel jár a fülzúgás gyógyítása terén.


Vizsgálat, szaktanácsadás


Fülzúgás Centrumok:

Semmelweis Egyetem, Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika

1083 Budapest, Szigony utca 36.

Telefon: (+36)-1-334-2384

Dr. Tamás László klinikaigazgató, med. habil.

Tinnitus Ambulancia

Vezető: Dr Bencsik Bea adjunktus


______________________________________________________


A Fül-orr-gége központ Budapest I. kerületében, az Ostrom u. 16. szám alatt található. Bejutáshoz a "8" kapucsengőt kell megnyomni        


Telefon: +36708826307


DR. FÜLÖP GYÖRGYI az év kiváló orvosa


fül-orr-gégész, audiológus


Fülzúgás, szédülés, halláscsökkenés

  Nootropil az agy egyes funkcióinak javítására (tanulás, memória, figyelem stb.) szolgál, noha a fülzúgásra is adják de többnyire eredmény nélkül  Elsősorban időskori dementia, memória zavar, stroke, Parkinson szindrómán átesetteknél hatásos A sebészeti beavatkozás is csak ideiglenesen csökkenti a fülben levő zajt,

Az orvos valószínűleg azért adott Nootropil-t, mert neki ilyenkor ezt kell tennie a protokoll előírásai szerint. Ha nem szédül a beteg, akkor nem javasolják. Az orvosok azt hiszik, ha valakinek fülzúgása van, akkor szédül is. Végezze el az alábbi gyakorlatot: tárja szét a karját , oldalra kitartott kezekkel, és az óra járásával megegyezően, 7, forgást. végezzen.   Ha nincs szédülése 7 forgásnál, akkor én nem javasolnám a Nootropil kezelést. 

Egy hosszabb ideje fennálló fülzúgás az idegsejteket folyamatosan túlzott aktivitásra készteti, így a hallókéregben helytelen folyamatokat indít meg. Az idegsejtek egyre szorosabban kapcsolódnak egymáshoz, míg végül a fülzúgás tartósan megragad, az agy pedig megjegyzi ezt a rögzült zajt.

Vannak alternatív terápiák, pl. lézerterápia, amit javasoltam is, valamint olyan rendelések, ahol bemérik, hogy milyen hangon zúg a fül, és előállítanak egy hangmintát amit hallgatni kell. Egy idő után esély van rá hogy ettől elmúlik. A lézersugár ugyanis behatol a mélyebben lévő rétegekbe és az érintett szövetek anyagcseréjére fejti ki bio-stimuláló hatását. Ennek következtében a hallásban részt vevő sejtek regenerációját, szövetosztódást, immunstimulációt, illetve speciális védekező molekulák aktivációját indítja el. A svájci soft lézer technológia megoldást nyújthat a fülzúgás érzésének és más a belső fülből eredő zavarok (halláscsökkenés különböző formái), kezelésére. Bérleti konstrukcióban  három hónapra bérbe lehet vennie az eszközt, és amennyiben pozitív hatást tapasztal, a maradék összeg kifizetésével megvásárolhatja azt. Eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a bérleti konstrukciót választók a bérleti időszak lejárta után 99%-ban megvásárolták a TinniTool gyógylézert, tehát a kezelés hatásos volt.

Érdeklődni lehet: 06 (1) 280-3044  Hallás szaküzlet ahol ingyenes a fülzúgás felmérés: 1074 Budapest, Huszár u. 8. Tel.: +36 (1) 342-0192 

A készülék külsőleg egy MP3 lejátszóra emlékeztet, és ahhoz hasonlóan is kell működtetni.

Az egyéni igényeknek megfelelően fejhallgatóval vagy fülhallgatóval használható.


Zajgenerátor használatával a beteg egyre kevésbé vesz tudomást az addig zavaró zajról, agya átprogramozódik, nem érdekli a fülzúgás és a fülsípolás

Sajnos a betegség nem gyógyítható, a kutatóknak azonban  sikerült meglehetősen jól megérteni a panaszok hátterében álló pszichés és élettani folyamatokat. Új kezelési módokat vizsgálnak, egyes eszközök már kaphatók is, amelyek ígéretesnek bizonyultak az egyébként alig elviselhető zajok kiküszöbölésében. MRI-vizsgálattal felfedezték, hogy a tinnitusra panaszkodók agyában különösen aktívak a hang értelmezéséért és a félelemmel kapcsolatos érzelmekért felelős területek. A kutatók rájöttek, hogy a tinnitusnál az embernek nem is annyira „a füle cseng”, inkább az agya, tehát a siketeket és nagyothallókat is utolérheti a betegség, mert a normális hanghatás híján az agy állítja elő az idegi eredetű hangokat.

Napjaink modern orvoslása és a kutatások viszont ma már lehetővé teszik a fülzúgás új összetett kezelését, ami a kínzó tünetek csökkenéséhez vezethet. A Jastreboff professzor által kidolgozott tinnitus terápiás modell a heveny és krónikus fülzúgások kezelésére nagy lökést adott a szakembereknek, ez a Tinnitus Retraining Therapy (TRT), ahol a retraining az agy áthangolását jelenti.

Ismeretesek a fülzúgás csökkentő készülékek (noiserek) amelyek széles sávú hangot bocsátanak ki  és ezzel segítik, hogy az agy elfelejtse a kellemeztel fülzúgást. Érdemes elolvasnai az alábbi linken elérhető tájékoztatót:
http://sinosz.hu/sites/default/files/_oldal/nagyothallas/tinnitus-betegtajekoztato.pdf


A Betarevin tabletta egyeseknek használ, azonban  nem javasolt 18 év alatti gyermekek számára

Az utóbbi években igen szép eredményekről számolnak be a belsőfül mikrocirkulációs keringésének mágneses stimulációval történő javítása révén.http://lifepulser.net/impulser-mini

Szteroidok csak akkor lehetnek hatásosak, ha gyulladásos a fül. Ilyen esetben a Medrol szteroid javíthat a helyzeten.  Azt kell azonban tisztázni, hogy van-e fiziológiás elváltozás mint például a gyulladásos fülbetegség. Ha ez tisztázott, és gyulladás nem indikált, akkor teljesen felesleges a szteroidos kezelés, különösen gyerekkorban!! 

 

Nem véletlenül javasoltam a Budai Allergia központban dolgozó doktornő Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész felkeresését. Ezen intézményben komoly műszerekkel vizsgálható  és eldönthető, hogy fiziológiás problémáról van-e szó. Csak ez után lehet dönteni a kezelési eljárásról. Ezt a jelenlegi zavaros és ellentmondó helyzetet meg kell szüntetni és az alap esetet tisztázni.

 

Budai Allergiaközpont cím: 1015 Budapest I. kerület, Ostrom u. 16.

telefon: +36 (30) 631 9309

A szteroid kezelés a gyulladást feltételezi. 

A Nootropil kezeléssel  neurológiai problémát sejtetnek, anélkül azonban,  hogy ezt előzőleg kimutatták volna.