Fülzúgás vizsgálata, kezelése Válasz Olvasómnak 58. rész


Kedves Olvasó írja

Kedves Bence, azt szeretném öntől kérdezni, hogy mit ajánlana nekem, hol kezdjem a fülzúgással kapcsolatos vizsgálatokat, illetve melyik terápiát javasolja? Tudom, hogy sok kérdés felmerül, okok stb. De mégis hol kezdjem ön szerint? Köszönettel A Peter (52 éves)


Válasz

A fülzúgás gyakorisága


A fülzúgás és fülcsengés a leggyakrabban a 40-70 évesek között jelentkezik, férfiaknál gyakoribb, mint a nőknél.


70 éves kor felett az összes felnőtt lakosnak több mint a 35%-nak van közepes vagy nagyobb fokú hallásromlása és több mint a 10 %-a panaszkodik komolyabb fülzúgásról.

A fülzúgás az esetek többségében csak egy-két napig áll fönn, majd spontán elmúlik. Amennyiben ennél hosszabb ideje tapasztalja, mindenképp érdemes orvossal kivizsgáltatni. Az esetek nagy részében ugyanis a fülzúgást a panasz jelentkezését követő 1-2 héten belül tudja maradéktalanul, a mögöttes okot is míg a régebb óta fennálló fülzúgásnál sokszor csak a panaszok csökkentésére, kezelésére van lehetőség.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/ful-orr-gegeszet/143/fulzugas


Azoknál az embernél, akik tartósan szenvednek fülzúgásban, a probléma oly mértékű  lehet,  hogy az illető depresszióba süllyed, vagy akár véget is vethet az életének. Amint arról John Graham, a londoni Royal National Korház fül-orr-gégészetének munkatársa beszámolt,

Figyelem orvosságot egyelőre még nem találtak ki ellene, de kezelni többféleképpen is lehet a problémát.

Gyógyszerekkel nem érdemes próbálkozni, mert azokkal gyakran többet ártunk, mint használunk


Előfordulása


Diagnózis

A fülzúgás diagnózisának felállítása, a fej és a nyak együttes vizsgálatát magában foglaló fül-orr gégészeti vizsgálat során történik. Az orvos ilyenkor megvizsgálja a hallójáratot és a dobhártyát, nem áll-e fülzsír, fertőzés vagy valamilyen alaki eltérés a panaszok hátterében. Esetleg sztetoszkóppal ráhallgat a nyaki nagy erekre. Ezenkívül további vizsgálatokkal egészül ki a diagnosztika

http://www.webbeteg.hu/cikkek/ful-orr-gegeszet/143/fulzugas


Amennyiben a fülzúgás idegrendszeri eredetű, értágító gyógyszereket használnak, amely a keringés javításán keresztül hat előnyösen a fülzúgásra. A főleg idős korban jelentkező szubjektív fülzúgás kezelhető hallókészülékkel, vagy a hang elfedhetőségén alapuló ún. maszkoló berendezéssel, vagy akár antidepresszáns gyógyszerekkel. Az ún. "biofeedback" technika a pozitív visszacsatolás útján, a zavar okainak, a kialakulás módjának tudatosítása által hat.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/ful-orr-gegeszet/143/fulzugas


„A fülzúgásban az a bosszantó, hogy nincsen egyetlen, bevált terápiája mondja Charles Beatty, a Mayo Klinika nyaki elváltozások specialistája. Jó hír azonban, hogy a problémát általában nem súlyos betegség okozza, és mindig akad módja annak, hogy enyhítsük a zavaró tüneteket.”


A kivizsgálás része a hallójárat és a dobhártya vizsgálata. Sok esetben a fülzsír eltávolítása megszünteti a fülzúgást. A nyaki erek vizsgálata is rámutathat az esetleges okra, ami lehet érelmeszesedés, vagy vérnyomás problémák. Erős gyanú esetén a szakorvos javasolhatja a nyaki ultrahang UH vizsgálat, vagy egyéb képalkotó diagnosztika (MR) elvégeztetését. A nyaki erek betegségei okozzák leggyakrabban a fülzúgás tüneteit.


Kezelése

Fülzúgás kezelése azért is tapasztalt fül-orr-gégészt igényel, mert számos kiváltó oka lehet a jelenségnek. Értágulat, izomeredetű rángás, középfül-gyulladás, vérnyomásproblémák, károsodás a halló idegrendszerben. A fülzúgás megszűntethető a kiváltó okok megkeresésével és azok orvoslásával.


a./  Az akusztikus CR Neuromoduláció

A számos sikeres és sikertelen terápiás próbálkozásainak eredményét összefoglalva német kutatók a jelenleg hozzáférhető egyik leghatékonyabb technológiát dolgozták ki. Az akusztikus CR (coordinated reset)

Neuromoduláció a központi idegrendszer koordinálatlan működésének helyreállítását célozza. Elvi alapja, hogy a receptorsejtek pusztulása vagy az idegek degenerációja újfajta nyugalmi mintázatot hoz létre a hallókéregben, ez okozza a beteg által szubjektíven hallott hangot. Ha ennek a hangnak egy változatát speciális technikával egy kicsiny, MP3 lejátszóhoz hasonló készülékkel a fülbe vezetjük, akkor az agykéreg mintegy elfogadja nyugalmi mintázatként a kóros állapotot, így a fülzúgás csökken vagy akár meg is szűnhet. Ehhez több hónapig tartó kezelés, megfelelő kontrollvizsgálatok és készülék beállítás szükséges. A kezelés azokban az esetekben a legsikeresebb, mikor szinuszos keskenysávú fülzúgás a beteg fő panasza.


b./ Hormonnal a süketség ellen

A klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a betegek 30%-a már 12 hetes kezelés után pozitív változásról számol be, 9 hónapos kezelés a betegek 75%-ánál hozott szignifikáns javulást. A kezelés elején a zúgás jellege megváltozhat, ám ez csak átmeneti jelenség.

Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy a 10 éves németországi kutatásokon alapuló innovatív Akusztikus CR-Neuromoduláció hatásos terápiát ígér a fülzúgás kezelésében. A hónapokig tartó kezelés és kontrollok hatására a betegek háromnegyede szignifikáns javulásról számolt be, ami jelentősen hozzájárult az életminőségük javulásához a fülzúgás okozta stressz csökkentése által.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/ful-orr-gegeszet/13081/fulzugas--van-megoldas


c./ Bemer mágnes terápia

Bemer mágneses kezelés vizsgálati eredménye a fülzúgásra

Megszűnt                22%

Javult                        47%

Változatlan                31%

http://www.hidro-mobil.hu/admin/kepek/file/BEMER_eset_ismertetes.pdf


A Bemer mágnesterápia kezelés lényege a mikrokeringés javítása. A fülzúgás mögött gyakran húzódik meg mikrokeringési zavar.

A fülzúgás kivizsgálását követően, amennyiben az okként mikrokeringési zavar merül fel, Bemer mágnesterápia hatékony kezelés lehet. A hatás eléréséhez legalább 10 alkalom, alkalmanként 20 perces kezelés szükséges. 

A fülzúgás (tinnitus) kezelésében használt infúziós kezelések lényege a mikrokeringés javítása:

növelik a vörösvértestek rugalmasságát - ezáltal könnyítik a kapillárisokon való átjutásukat

növelik a vörösvértestek áramlási sebességét

http://www.fulorrgegekozpont.hu/tunetek/fulzugas-tinnitus?gclid=CMm2j6Lv1M8CFaIy0wodDRoLjQ


Mitől javulhat még a fülzúgás?

A következő módszerek általában beválnak

elvonhatjuk az agy figyelmét a belső zajokról


Kerüljék a kávét, teát, colát és más koffein tartalmú italokat. Kerüljük a savasító ételeket. Fülzúgást okozó gyógyszerek helyett más készítményt kell szedni. Kerüljük a zavaró hangokat, otthon ne tartózkodjunk csendben. Alkalmazzunk "maszkoló technikákat" (pl. hallgassunk lágy zenét, ami éjszaka is szólhat).

http://www.fulspecialista.hu/ful/fulzugasA Fülzúgás gyógyszeres kezelése

Kezdetben a gyógyszeres kezelés jó hatású lehet a fülcsengésre és a fülzúgásra. A keringésjavító gyógyszerek, valamint a mellé szedett antioxidánsok, az E-vitamin, C vitamin, ginko bilóba készítmények gyakran hozhatnak javulást.


A rövid ideig tartó és időnként szédüléssel is járó fülzúgások esetében nagyon sokszor hoz javulást a tablettás vagy korházi körülmények között az infúziós kezelés.

A sokszor hónapokig vagy évekig tartó gyógyszerek szedésével elviselhetővé válhat a kínzó fülbúgó, fülzúgó tünet. Az a baj, hogy az eredmény sokszor csak átmeneti. Amikor a fülzúgást és szédüléseket pszichés tünetek és alvászavar is kíséri, hatékonyak lehetnek a különböző depresszió elleni szerek is. A gyógyszeres kezelésnél több támadás ponton próbálkozhatunk.


Gyógyszerek

A fülzúgás, kezelésben használatos keringésjavító gyógyszerek hatóanyagok szerint a betahistin, piracetam, vinpocetin, pentoxifyllin, ginkgo biloba.

Figyelem A vizsgálatok szerint a betahisztin-dihidroklorid javítja az egyensúlyozó rendszer működését. Ugyancsak javítja a belső fül vérellátását, ami a belső fülben uralkodó nyomás csökkenéséhez vezethet.

A fülzúgás kezelésénél a lidocaint közvetlenül a fülbe juttatva (a dobhártyán keresztül) a dobüregből a kerek ablakon keresztül bejuthat a belsőfülbe.

Ez a lidocain kezelés bizonyos esetekben javulást eredményezhet  már elviselhetetlen fülcsengésben és fülsípolásban.


Az utóbbi években igen szép eredményekről számolnak be a belsőfül mikrocirkulációs keringésének mágneses stimulációval történő javítása révén a fülcsengés,  kezelésében.Fülzúgás lehetséges  okai

A fülzúgás oka izomeredetű, éreredetű, vagy idegi alapú is lehet. Izomeredetű: pl a lágy szájpadban található izmok rendszeres hirtelen rángása. Okozhatja a fül középizmok rángása, amit a betegek rendszerint zümmögésnek, lepkeszárnyverdesésnek írnak le.


Ér eredetű fülzúgásnál a hanghatás párhuzamosan észlelt a szívdobbanásokkal. Okozhatja valamelyik nagyobb ér kitágulása, ahol a tágulatban keletkező örvényeket hallja a beteg, okozhatja a gyulladt középfül nyálkahártyájában kitáguló erek fokozott véráramlása is.


Oka lehet a hallórendszer idegi elemeinek sérülése, működési zavara is. Fülzúgást eredményezhet a vérszegénység, alacsony vérnyomás is. Fülzúgás lehet a tünete egyes hallópályákat érintő daganatos elváltozásoknak is. 


A fülsípolás, fülcsengés panaszok hátterében a központi idegrendszer betegsége is állhat.

Ilyen fülcsengést, fülsistergést okozó betegségek például azAz anyagcsere betegségek közül fülcsengésnél és fülzúgásnál gondolnunk kell, pl. cukorbetegségre, a pajzsmirigy betegségre (hypothyreosis és hyperthyreosis), a vér koleszterin és zsír szintjének megváltozására. Ez utóbbi, pl. pulzáló (fluktuáló) fülzúgást hozhat létre.


Ugyancsak fülzúgást, fülcsengést eredményezhet a cink és egyes vitaminok hiánya. Az éhség, a vérszegénység és az alacsony vérnyomás azért okozhat fülzúgást és szédülést, mert az agyunk átmenetileg nem jut elegendő oxigénhez és cukorhoz.

A szervezet elsavasodása is oka lehet a fülzúgásnak. A szervezet folyadék tereinek savanyú irányba való eltolódása toxikus hatással lehet a belsőfül hangérzékelő sejtjeire, a szőrsejtekre és ezek károsodását, érzékenységfokozódását hozhatják létre.


Egyes gyógyszerek mellékhatásaiként is jelentkezhet a fülzúgás, a fülcsengés és a szédülés, amely gyógyszerek sokszor az adott betegség kezeléséhez nélkülözhetetlenek.

Ilyen lehetséges, akár fülcsengést és fülzúgást is okozó gyógyszerek: az Acetilszalicilsav és származékai (Aspirin protect!!!), Aminoglycoside antibiotikumok, Gentamycin, Kanamycin, Neomycin, Streptomycin, Tobramycin, Amikacin, a Nonszteroid-gyulladás csökkentők az Indomethacin (Indometacin kúp, tabl), Ketoprofen, Naproxen, Phenylbutazone, Triciklikus antidepresszánsok, mitriptyline (Teperin), Imipramine (Melipramin), Maprotiline (Ludiomil), Trazodone (Trittico AC), Trimipramine (Sapilent),


A mozgásszervi elváltozások közül különösen a nyaki gerincoszlop, a nyak- vállizmok területén az izmok tónusa hozhat létre fülzúgást és fülsípolást. 


Kérdések a fülzúgás kezdetének a körülményeiről, a jellegéről, gyakoriságáról: 

A fülzúgások, és a fülcsengések okának kiderítésében fontos lehet a nyaki és agyi erek Doppler és duplex szonográfiája.  


Javasolt a computer tomográfia (CT), és a nyaki gerinc felvétel elkészítése. A SPECT az agyi vérátáramlás vizsgálatára szolgál: kóros esetben értékes felvilágosítást nyújt a kéreg és törzsdúcok vérátáramlásáról.

Sokszor a fülzúgásért tehát nem a fül, hanem inkább az agy működészavara a felelős.Fülzúgást vizsgáló intézmények, orvosok

 


A sok bejelentkezésre való tekintettel november elejétől kettő fül-orr-gégészeti kezelőt üzemeltetünk magánklinikánkon a már megszokott magas színvonalon. Ez Önnek annyit jelent, hogy amikor telefonál, még aznap tudunk pár órán belüli időpontot adni.

Budapest legmodernebben felszerelt fül orr gégészeti rendelője teljes körű vizsgálatokkal minden ami fül orr gégészet


Dr. Szabó Judit Petra


Minden hétköznap: 11:00 20:00

Szombat Vasárnap: 08:00 20:00

bejelentkezés a +36-30-884-1904  es telefonszámon minden nap 7:00-21:00 között lehetséges

(Árkád bevásárlóközponttól autóval 1 perc)

Bkv: Örs vezér teréről 44-45ös busszal 3 megálló,  276E busszal 1 megálló (az egyenes utcai lakótelep megállóig).

1106 Budapest Pesti Gábor utca 26.

Árak   http://ezustfenyklinika.hu/arak/ful-orr_gegeszeti_arak/
Dr. Vass Zoltán

FÜLZÚGÁS KLINIKA

Dr. Vass Zoltánnak nagy tapasztalata van a halláscsökkenés, a fülzúgás, a szédülés okának feltárásban, valamint a fülsebészet műtéti eljárásaiban is.... 

6724 Szeged, Kálvária tér 16.

Kálvária tér belső oldalán, a templommal szemben.

Rendelés:  Hétfő, Szerda 17-19
Bejelentkezés:   06 20-397 4144, 06-70-635 5576

email: studiomed89@gmail.com 
Vizsgálati, konzultációs, kezelési időpontokkal az alábbi elérhetőségeken állunk szíves rendelkezésére:

Telefon: +36 70 882 6307

Email: info@fulorrgegekozpont.hu

Hétfő reggeltől péntek este 20 óráig várjuk Önöket szeretettel. 


Dr. Fülöp Györgyi

SPECIALITÁSOK


A Fül-, orr-, gége központ megközelítése

A Fül-orr-gége központunkat Budapest I. kerületében, az Ostrom u. 16. szám alatt található. Bejutáshoz a "8" kapucsengőt kell megnyomni.

Budapesti Fül-orr-gégeközpontunk frissen felújított, három rendelős orvosi központ. Vendégeink kényelmét hangulatos váró, figyelmes személyzet, színvonalas rendelőhelységek biztosítják. Látogasson meg minket, hogy egészségét kényelmes körülmények között őrizhesse meg!

Megközelítés tömegközlekedéssel:
4-6 villamossal / piros metróval a Szél Kálmán térig, majd onnan gyalog kb. 5 perc

Megközelítés autóval:

Nyugati pályaudvar felől - Szent Isván krt. - Margit híd - Margit krt. - Széna tér - Szél Kálmán tér (Krisztina krt és Szilágyi Erzsébet fasor kereszteződésben megfordulni) - Ostrom u.
Óbuda felől - Margit krt. - Széna tér - Szél Kálmán (Krisztina krt és Szilágyi Erzsébet fasor kereszteződésben megfordulni) - Ostrom u.

Fizető parkolási lehetőség az utcában illetve a Mammut üzletközpontban.

Érkezés:

Az előjegyzett időpont vállalásával a Fül-orr-gégeközpont biztosítja a kért szakorvosi kezelés elvégzését. Az előjegyzési rendszer feltételezi az adott szakorvosi ellátás átlagos időszükségletét (30 perc) ahhoz, hogy az előjegyzés szerint a betegek várakozás nélkül kerüljenek a szakorvosi rendelőbe.