A ágyéki (lumbális) gerinccsontok ásványi anyag tartalma nem jelzi megbízhatóan posztmenopauzában a lezajlott csigolyatöréseket. „A vizsgált nőbetegek 71%-ánál az egyedüli BMD vizsgálat alapján is indokolt az oszteoporózis (csontritkulás) gyógyszeres kezelésének megindítása,

Az enyhébb fokú csigolyatörések sok esetben észrevétlenek és sokszor csak később, egy Röntgen-vizsgálat során kerülnek kimutatásra. A klinikai tüneteket nem okozó csigolyatörések felismerése azért nagyon fontos, mert el kell dönteni, hogy elkezdjünk-e valamiféle gyógyszeres kezelést (rendszerint biszfoszfonátokat) a további, klinikai tüneteket is okozó törések kockázatának csökkentésére.

University of Padova munkatársai az egyetem oszteoporózis szakrendelésen megjelent olyan 1132, átlagosan 64 éves posztmenopauzális nőt vizsgáltak, akik eddig még semmilyen csontritkulás elleni gyógyszert nem kaptak. Az esetek csaknem 83%-át korábban nem is diagnosztizálták. A csontsűrűség mérés 50 éves kor felett mindkét nemnél javasolt bizonyos rizikófaktorok fennállása esetén. Ilyenek pl.: magas, vékony testalkat, genetikai tényezők, 1. típusú cukorbetegség, krónikus máj-, vagy vesebetegség, pajzsmirigy túlműködés, mellékpajzsmirigy betegség. De mindenképpen célszerű a vizsgálat elvégzése klimax körüli életkorban lévő hölgyeknek,
A csontritkulás tünetei sokszor nem tűnnek fel a betegnek, szinte észrevétlenül alakul ki és az első csonttörésnél derül rá fény. A „lappangási idő” alatt intő jel lehet a fáradtság, a terhelésre fellépő fájdalom, a testmagasság csökkenése, a háti görbület.
A csontritkulás eleinte nem jár fájdalommal, tünetek nélkül zajlik - ezért is hívják néma járványnak. Egyes adatok szerint Magyarországon ma egymillió embert érint, akiknek közel 90%-a nő.

A DEXA-vizsgálat (ábra) már akkor figyelmeztet a csontritkulás veszélyére, mielőtt az komoly panaszokat okozna, Az oszteoporózissal kapcsolatos vizsgálatok egyike a csontsűrűség mérés, melynek eredménye alapján lehet a terápiát beállítani. A BMD (bone mineral density) az ásványi csontsűrűséget mutatja meg. A BMD nemtől és kortól függ, ezért azt az azonos nemű és korú magyar lakosság átlagos csontsűrűség-értékéhez lehet hasonlítani. Azt, hogy az egyén BMD-értéke mennyiben tér el az átlagtól, a Z-score mutatja meg. A terápia beállítás szempontjából azonban az úgynevezett T-score érték a fontosabb. A Z-score tehát az átlaghoz viszonyít, a T-score pedig a csúcs csonttömeghez. Akinek például mínusz 2,4 a T-score értéke, annak gyakorlatilag már csontrikulása van, de még csak D3-vitamin- és kalciumpótlásra kap javaslatot. https://www.egeszsegtukor.hu/noi-tukor/kerdezz-felelek-a-csontsurusegmeresrol.html
A csonttömeg csökkenése évente 3-4% is lehet. Ezért a gerincoszlop évente körülbelül 3 mm-rel rövidül. A szerves kalcium kiemelten fontos a klimaxon áteső nők számára, mivel a női hormonok befolyásolják a csontsűrűséget.

A kalciumot a szervezet képtelen elegendő D3-vitamin nélkül felszívni és kizárólag szerves formában tudja azt hasznosítani. Gyors, sejtszintű felszívódás a kelátkötésnek köszönhetően! A kalciumot napi rendszerességgel, a szervezet számára hasznosuló, szerves formában pótolni kell. A kalcium a csontritkuláson kívül csökkentheti a vastagbélrák veszélyét azáltal, hogy közömbösíti az epesavakat, és megakadályozza azok vastagbélbe kerülését. A szerves kalcium hatékonyan csökkenti az allergiás reakciókat. Világszabadalommal védett Szerves kalcium + D3® Napi 1-3 kapszula étkezés után bő folyadékkal fogyasztva.
https://shop.builder.hu/kalcium-magnezium/olimp-sport-nutrition-chela-calcium-d3-30-kap-q11875?gclid=Cj0KCQjwvb75BRD1


A csigolyatörés kezelés műtéti eljárással

A műtéti beavatkozás célja:


Vertebroplasztika esetén a ballonokat nem használják, a törött csigolyatestbe a fél folyékony, viszkózus csontcement ballonos előkészítés nélkül kerül bejuttatásra. Van eset, hogy csak egyoldali a beavatkozás egy adott csigolyán. A beavatkozás pontos technikáját az orvos egyedileg és csigolyánként határozza meg.

Az érzéstelenség néhány óra múlva fokozatosan megszűnik, ezt követően a fájdalmat injekciókkal, tablettákkal csökkentik. A fájdalom ellenére fontos, hogy Ön rövidesen elkezdje a légző- és értornát, mozgásgyakorlatokat!
Trombózist gátló injekciók adása rutinszerű.
Fontos a kellő mennyiségű folyadék fogyasztása, gyümölcslevek, tea, levesek, szénsavmentes ásványvíz formájában.


Kompressziós csigolyatörés

A kompressziós sérülés akkor lép fel, ha a csigolyatest eltörik és összeomlik. Ennek hátterében általában csontritkulás, ritkábban daganatos eltérés áll.


A csigolyatörés következménye

A kompressziós csigolyatörés hatására a gerincoszlop megrövidül és előrehajlik. Előredőlő testtartás (kifózis) alakul ki, amely a többi csigolyatestet túlterheli, azok fokozott törésveszélyét jelenti
Csak ödémás csigolyatestet érdemes operálni. (CT), mely a törött csigolyatest hátsó (gerinccsatorna felőli) falának állapotát segít elemezni. Ez alapján döntik el, hogy biztonságosan elvégezhető-e a műtét.


Nem műtéti (konzervatív) kezelés

Minden olyan esetben, amikor a Beteg járó képes, terhelőképessége megmarad a törés dacára, vagy a fájdalmak jól kontrollálhatók gyógyszerekkel, kezelésekkel, a csigolya nem lapul össze és a gerinc jelentősen nem deformálódik, a gerinc stabilitása gyógytornával helyreállítható, konzervatív kezelést alkalmaznak .

A konzervatív kezelés célja:

A konzervatív kezelés eszközei:
Ha a megfelelő színvonalú és időtartamú nem műtéti kezelés ellenére sem mutatkozik javulás a fájdalmakban, vagy ismételt röntgen vizsgálatok a törött csigolya progresszív alaki deformitását igazolják, akkor műtétre van szükség.
A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.
https://gerinces.blog.hu/2014/06/18/a_torott_csigolyatest_cementes_feltoltese_vertebroplasztika_kifoplasztika#comments
https://gerinces.blog.hu/2014/07/02/a_torott_csigolyatest_cementes_feltoltese_vertebroplasztika_kifoplasztika_898
https://ogk.hu/~/media/Files/ogk/vertebroplastica-kyphoplastica.ashx
https://gerinces.hu/kezeles/a-torott-csigolyatest-cementes-feltoltese-vertebroplasztika-kifoplasztika/


A cementes feltöltési eljárás

• Az orvos két rövid, maximum 1 cm-es metszést ejt csigolyánként a megfelelő gerincszakaszon, a törött csigolya – csigolyák fölött.
• Két darab műanyag ballont vezet a sérült csigolyatestbe.

Ezt követően azokat felfújja, így a megroppant csigolyatest magasságát helyreállítja. A törött csontokat ez a manőver héjszerűen tömöríti, a cement kifolyás veszélyét csökkentve.

A ballonok leeresztését és kivételét követően, a kialakított üreget félfolyékony csontcementtel tölti ki, hogy stabilizálja és rögzítse a törött csigolyát.

A csigolyatest cementes feltöltése nem végezhető el a következő esetekben:

Ezt a művelet-sorozatot csigolyánként végre kell hajtani, ha szükséges

A kompressziós csigolyatörés hatására a gerincoszlop megrövidül és előrehajlik. Előredőlő testtartás (kifózis) alakul ki, amely a többi csigolyatestet túlterheli, azok fokozott törésveszélyét jelenti. Emellett a gerinc stabilitása is megszűnik az érintett magasságban, a kialakuló fájdalmaknak közvetlenül ez az oka.


Gerinc deformitások

Kifózis, Lordozis

A hát felső részén kialakuló fokozott görbületet kifózisnak, az ágyéki szakasz erőteljesebb görbületét lordózisnak hívják. Lordózisnak nevezzük a gerincoszlop előre domborodását, beszűkülhetnek a gerincben futó artériák, melyek a nyakszirtlebeny és a kisagy vérellátását ronthatják


Kyphotikus hát:

Tünetek: Hasonlóak a hanyag tartáséhoz, a váll előreesett, a lapockák szétcsúsztak, a háti gerincszakasz fokozottan hajlított. A háti kyphozis súlyosabb esetben rálóghat az ágyéki lordosisra.. Panaszokkal és mozgáskorlátozottsággal járó kyphotikus hát esetén számba kell venni a Scheuermann kór lehetőségét


Scheuermann kór

A Scheuermann betegségben gyakori, hogy a háti gerincgörbület, a háti kyphosis fokozódik, melyet a nyaki és ágyéki homorulat növekedése is kísér. Mindez nem csak esztétikai probléma, hiszen a következmények befolyásolják a gerinc funkcionális működését, és egyben hajlamosító tényezőt jelentenek a csigolyák korai porckopásos betegségeire. Így például fáradékonyságot és csigolyafájdalmakat okozhat, amelyeket súlyosbíthat a hosszas állás, ülés és a testmozgás is. A Scheuermann-kór elsősorban fiatalokat érinti, és jelentősen ronthatja az életminőségüket, súlyosabb esetben korlátozhatja őket a tevékenységükben és elszigetelheti őket az egészséges társaiktól. Az elváltozás a csigolyák záró lemezének csontosodási zavara: a megnőtt nyomás következtében ék alakban deformálódik a csigolyák fedőlemeze (ábra). Izomelváltozás is kíséri: például a mellizmok és a hasizmok megrövidülnek, a hátizmok pedig megnyúlnak a háti gerincszakaszon. Súlyos esetekben a kyphosisos hát és az összenyomódott mellkas miatt csökkenthet a tüdő oxigénfelvevő képessége is. A csigolyatest fejlődési zavarának következtében a csigolyák ék alakúvá deformálódnak. Többnyire a háti szakasz érintett. Tipikus tünete a domború hát, a gerinc mozgásainak beszűkülése. Ritkábban alakul ki a háti-ágyéki átmenetnél vagy a felső ágyéki szakaszon.
Diagnózis kétirányú álló helyzetű röntgenfelvétel szükséges

Kezelése a gyógytorna, azt kiegészítheti a fűző és csak nagyon ritka esetekben a műtét. A betegség prognózisa összességében jó. Először a mellizom, a fűrészizom és a hasizom nyújtó gyakorlatokat kell végeztetni, hogy lehetővé váljon a váll visszakerülése a helyes helyzetbe és a kyphotikus görbület mértékének csökkentése. Később hát- és vállizom erősítő feladatokat kell végeztetni, ami a váll helyes állásba kerülését eredményezi és a háti gerincszakasz kiegyenesedését
A Scheuermann kyphosisban szenvedő beteg nem tudja tudatosan korrigálni a testtartását.
https://gerinces.blog.hu/2020/01/23/mi_az_a_kyphosis

A Scheuermann-betegség előrehaladásának leküzdésére egyetlen gyógymód létezik: a folyamatos gyógytorna súlyos esetben korzett (fűző) viselésével kiegészítve. Az egyéni gyógytorna, gerinctorna nem elhagyható vagy nem helyettesíthető. Kezelése a gyógytorna, azt kiegészítheti a fűző és csak nagyon ritka esetekben a műtét. A betegség prognózisa összességében jó.
A kezelés célja a csigolyatest tehermentesítése a gyógyulásig, gyakorlatilag a gerinc növekedésének a befejeződéséig. A gerinc tehermentesítését súlyos esetben műanyag korzettekkel, valósítják meg. A korrekció eléréséhez és fenntartásához elengedhetetlen a gerincet stabilizáló izomzat megerősítése, a rövidült izmok nyújtása. Az egyik leghatékonyabb módszer a Schroth terápia / 3D Scoliosis Terápia. Gerincferdülés (scoliosis) fennállása esetén természetesen a scoliosissal is foglalkozni kell.
Fájdalom esetén pihenés és nemszteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása segíthet. Izomrelaxánsok (lazítók) hatására a fájdalom gyorsan csökken. Kezelés akkor szükséges, ha gyorsan növekszik a háti kyphosis, kezelésre nem reagál a fájdalom, illetve olyan mértékű a deformitás, hogy légzésfunkciós károsodással is jár. A kezelés 3 ponton (medencén, a görbület legnagyobb fokán és a nyakszirten) megtámaszkodó fűző alkalmazásával történik, emellett a rendszeres torna elengedhetetlen.
https://www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/2987/scheuermann-kor
A tartási rendellenesség háti fájdalmakat okoz. hátizmok erősítése” javaslat nem elegendő a kezeléshez. helyesebb a gyengült izmok erősítése előtt a rövidült, görcsös „izompárt” nyújtani. „a csigolya nem marad a helyén, ha az izomzat nem tartja meg”. A perspektivikus megoldása folyamatos egyéni gyógytorna. helyesebb a gyengült izmok erősítése előtt a rövidült, görcsös „izompárt” nyújtani

A tartási rendellenesség a háti fájdalmak leggyakoribb oka. Rossz testtartás a gerincgörbületek fokozódása vagy elsimulása a gyenge hát és hasizmok miatt alakulhat ki. Legáltalánosabb tünetek: előreesett vállak, domború hát, beszűkült mellizmok, gyenge has-hát-és farizmok. Az izmok megfelelő kezelésével a tünetek eltüntethetőek. „a csigolya nem marad a helyén, ha az izomzat nem tartja meg”

Az izommerevség sajátossága, hogy az izom mozgatásakor jelentkező fájdalom miatt gyakran alakul ki olyan természetellenes testtartás, ami akár fokozhatja is az izom görcsös feszülését, ezért a kezelésében az izomlazító gyógyszerek, a fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású krémek segíthetnek. A nem-szteroid fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő krémek az izommerevséggel járó fájdalom enyhítésében lehetnek hatékonyak, a keringésfokozó hatású összetevőket (pl. rozmaring-, paprika-, fahéj-, erdei fenyőtű vagy kúszó fajdbogyó kivonatot) tartalmazó gyógynövénykrémek melegítő hatásuk révén segíthetik elő az izmok ellazítását. A nem-szteroid gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító krémek gyakori hatóanyagai a diklofenák, az ibuprofen vagy az aceklofenák Az Apranax Dolo gél formájú gyógyszer. fájdalomcsillapító hatású gél, amit lokálisan alkalmaznak a bőrön. Terápiás javallatok: - izom- és ízületi fájdalom, - csont-ízületi gyulladás (oszteoartritisz).

A lapos hát lényege a háti gerinc normális görbületének hiánya, de egyúttal az ágyéki gerinc homorulata is csökkent. Ez csökkent gerinc terhelhetőséget okoz, rendszerint a hátizmok gyengültek és azok erősítése képezi a fő kezelési célt.

Ha a kifózis fokozott, „hiperkifózisról”, púposságról van szó (ábra).
https://ormosdoktor.hu/kezelheto-betegsegek/hati-gerinc-tartashibak/
http://ormosdoktor.hu/tornagyakorlatok/tgy-gerinc-nyujtasra-javasolt-gyakorlatok/

A fokozott ágyéki görbület (lordózis) egyik oka lehet a csípőhorpasz izom rövidülése. Az izom egyik feje ugyanis az ágyéki csigolyákról ered, a has irányában haladva lefelé, tehát rövidülésével előre tudja húzni a csigolyákat, ezzel növelve a lordózist (ábra). Ez pedig komoly deréktáji fájdalmakat okozhat, hiszen a hátul futó képletek közelebb kerülnek egymáshoz, összeérhetnek, súrlódhatnak. Mivel ez az izom egyébként is rövidülésre hajlamos, és aki ülés miatt sokat van rövidült helyzetben, kifejezetten fontos a rendszeres nyújtása!
https://grogota.hu/grogota-gondolatok/64-mit-is-jelent-az-hogy-fokozott-lordosis-es-miert-okoz-ez-nekunk-derekfajast

Használata a csontritkulás eredetű rehabilitációban ajánlott.

A derékfájdalmak megelőzése a csípőhorpasz izom nyújtásával
http://www.gerinckoncepcio.hu/2012/09/fokozott-lordozis-csipohorpasz-izom-nyujtasa
https://www.youtube.com/watch?v=zTPfzlZbtz8
https://www.youtube.com/watch?v=or03pT-D8cQ

A derék izmainak tornáztatása
https://www.youtube.com/watch?v=CdCClhtKH2Q
http://blog.straptherapy.hu/2015/03/iliopsoas-stretching-csipohorpasz.html

Mivel a csípő horpasz izom egyébként is rövidülésre hajlamos, és a sok ülés miatt sokat van rövidült helyzetben, kifejezetten fontos a rendszeres nyújtása! Amire ügyelj, hogy a térded és a bokád egy (függőleges) vonalban legyen, a medencédet pedig engedd előre, amennyire tudod. Ha fáj a derekad, ne emeld fel a karokat, hanem pihenjenek a térdeden vagy akár a talajon.

Minden este otthon is nyújthatod. Ha nem az edzés végén végzed, akkor először dinamikus formában nyújtsd, tehát 5-6-szor ismételve. Told előre a medencédet, majd emelkedj vissza.. Az 5-6 ismétlést követően már benne maradhatsz a nyújtó helyzetben. Ha még a farizmodat is ráfeszíted közben, még hatékonyabb lesz a nyújtás. http://www.mozgasakademia.hu/2012/09/fokozott-lordozis-csipohorpasz-izom-nyujtasa/
https://gerincgyogyito.hu/gerincserv/
http://www.jgypk.hu/tamop15e/tananyag_html/gyogytesi/a_gerinc_ortopdiai_betegsgei.html


Torna gyakorlatok youtube-on és képekben
https://www.youtube.com/watch?v=FVlyx7o7FHY
https://www.youtube.com/watch?v=p6CMso14NWk
https://www.youtube.com/watch?v=CdCClhtKH2Q
https://www.youtube.com/watch?v=D1qdaQHsJV8