Hal olajok jód tartalma  Válasz Olvasóimnak 68. számKedves  olvasó írta

„T Cím, A Krill olaj caps jódtartalmáról a gyári leírások nem adnak felvilágosítást, pedig feltételezhetően van benne jód. van -e vizsgálat, adat ami ezt alátámasztaná. Köszönöm szíves válaszukat. dr M István”


Válasz


A jód pótlás nagy előnye, hogy visszafordítja a fibrocisztás betegségeket, a cukorbetegek kevesebb inzulint igényelnek; A hypothyroid betegek kevesebb pajzsmirigy gyógyszert szedhetnek, a fibromyalgia tünetei megszűnnek, és megszűnik a betegek migrénes fejfájása is


A jódhiány pajzsmirigytúltengést okoz, de egyben a koleszterinszint növekedéséhez, arterioszklerózishoz, mellrákhoz vagy fibrocisztás emlőbetegséghez is vezethet, illetve akár agykárosodásokat is okozhat
Több írásban is  olvasható, hogy a szénhidrát (CH) fogyasztásának (bevitelének)  növelése a T3 hormon növelését eredményezi, ami az alulműködő pajzsmirigy esetében kedvező. 

http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/pajzsmirigy-es-gyogyszerek.php


Ha a fenti állítás igaz, és minthogy az alul működést a T4 tartalmú gyógyszerek adásával kísérlik javítani, (itthon az L-Thyroxint írja fel a házi orvos bis gromoboj)  ami a T3 növelését eredményezheti, akkor ezt a hatást elősegíti a  CH bevitel, mert ez állítólag  növeli a T3-at.  Vagyis az alulműködés esetén az alacsony szintű T3 a CH bevitel fokozásával előnyösen növelhető lenne.


Az összes T4, illetve T3-koncentrációt több tényező befolyásolja, ezért megbízhatóbb a szabad T4 és T3 hormonok (fT4, fT3) mennyiségének mérése. Meghatározás a vérmintából

Free T3     Normál érték:  5,4 - 12,3 pmol/l

Free T4     Normál érték:  10,3 - 25,9 pmol/l


Egy felnőtt férfi napi jódadagja 150 mcg

According to Recommended Daily Allowance, 150 mcg per day is needed to keep the normal functioning of thyroid in adults

Itt megjegyzem, hogy a magyar  lakosság többsége nem éri el a szükséges napi referencia értéket


A jódfogyasztás biztonságos felső határa a nyugati orvoslás szerint  1000 mcg (mikrogramm). Ez a nagy fogyasztás ugyanakkor láthatólag nem csökkenti a pajzsmirigy működését, nem okoz autoimmun pajzsmirigy betegséget, sem túlműködést. Ez a maximális jód mennyiség sem okoz problémát kivéve a pajzsmirigy és májbetegek esetében.

http://nelegybeteg.hu/tanulmany-astaxantin.php

 

Azok az élelmiszerek, amelyek természetes formában tartalmaznak jódot (hozzátenném, hogy szinte mindenben van elemi mennyiségben), nyugodtan fogyaszthatják, sőt annyira kimondottan szükség van rá!


Figyelem Az izolált jódbevitel kimondottan káros az autoimmun pajzsmirigyeseknek, míg a természetes jódtartalmú élelmiszerek viszont nagyon kedvezően hatnak, mint pl. a hal- és algaszármazékok.

Óriási hibának tartom, hogy egyes dietetikusok mindenféle halról és halolajról letiltják a beteget, ugyanis a halolajban lévő EPA típusú omega 3 zsírsav nélkül rohamosan elkezd romlani az autoimmun betegek állapota. Az a baj, hogy a mai modern orvoslás nem a táplálékok hatását nézi, hanem csak bizonyos izolált hatóanyagokat vizsgál, és nem veszik számításba, hogy ugyanaz a hatóanyag egyik élelmiszerben így, a másikban meg úgy viselkedik. Mindez attól függ, hogy milyen egyéb hatóanyagok állnak mellette.


Egyes orvosok  azt mondják, hogy autoimmunoknak csak a szervetlen jód árt, a szerves nem. A halban természetesen szerves kötésű jód van. Egyébként, ha kívülről jódot viszünk be a szervezetbe az mindig szerves kötésűnek kell lennie. Ilyen például a prof dr Török Szilveszter által szabadalmaztatott „Kék jód+”

http://www.biocity.hu/bioaktiv-kekjod.htmlKrill olajról

Krill oil may be 48 times more potent than fish oil. This means you need far less of it than fish oil, as confirmed by this 2011 study published in the journal Lipids

A krill olaj előnyeiről itt olvashat: http://www.krillolaj.eu/hatasok/

http://eletmodszer.com/blog/krillolaj-a-vilagito-rak-csodaszere.html
As fish and other seafood, such as seaweed, provide dietary iodine, fish oil supplements may contain some iodine. However, the amount of iodine in fish oil depends, in part, on the way that the fish oil is processed, according to a study published by the journal "Pure and Applied Chemistry" in 1990. As cod fish (tőke hal) is an especially rich source of iodine, providing 99 micrograms in 3 ounces of fish, cod liver oil may contain more iodine than other types of fish oil; some retailers of cod liver oil warn against using their product if you have an iodine allergy. Contact the manufacturer of your fish oil supplement to determine its iodine content.


http://www.livestrong.com/article/454495-symptoms-of-excessive-iodine-intake/


Az egészségügyi szervezetek nem tiltják meg és nem is kontraindikált a jódid tartalmú étrend kiegészítők formájában forgalmazott halolajokat. 

Although iodine may be present in the fish oil pills, but its quantity is not very significant. That is why unlike foods rich in iodine and iodine supplements, fish oil is not contraindicated in a hyperactive thyroid or hyperthyroidism. Health authorities do not discourage from the use of fish oil pills in people taking thyroid medication, in people with thyroid disease or iodine allergy. In fact, some authorities advise using fish oil pills in people suffering from hyperthyroidism, because of its anti-inflammatory qualities.


Bizonyos mennyiségű jodid jelen lehet a halolaj étrend kiegészítő termékekben

It is a known fact that seafood, such as fish and seaweed etc., is rich in dietary iodine. Therefore, some quantity of iodine might be present in the fish oil supplements. The iodine content in these supplements is processed


Iodine content of fish oil is not sufficient to produce any serious thyroid problems. But it is linked to a number of other health risks. If taken by a person suffering from liver disease, it can increase the chances of bleeding, significantly. In people suffering from AIDS or HIV, using fish oil can make their condition worse by affecting the immune system. If you are taking medications for lowering blood pressure, using fish oil can cause a sudden drop in blood pressure. So, be careful and avoid consuming fish oil in these cases.


Egyes élelmiszerek jód tartalma


Összefoglalás