Melatonin az alvás, és több betegség megelőzésére, az öregedés lassítására

A tudósok csak 1958-ban tudták azonosítani azt a vegyületet, amit mélyen az agyban elhelyezkedő tobozmirígyben találtak és elnevezték melatoninnak. A „melas” görög szó és feketét jelent, utalva arra, hogy ez a felfedezett vegyület, amelyről kiderült, hogy hormon, kizárólag sötétben, a sötétség hatására termelődik az élő szervezetekben. Kimutatták azt is, hogy a melatonin mennyisége az emberekben jelentősen ingadozik, mert éjjel tízszer nagyobb, mint nappal. Felfedezték azt is, hogy ha az embereknek melatonint adnak, akkor elálmosodnak akár nappal is, ami azt jelenti, hogy a melatoninnak fontos szerepe van az alvás-ébrenlét szabályozásában.. A szemünkbe jutó fény mennyiségét a pupilla szabályozza. A fény mennyiségétől függ, hogy a tobozmirigyben mennyi melatonin termelődik A fény ugyanis gátolja, a sötétség pedig elősegíti a melatonin hormon keletkezését. A melatonin táplálék kiegészítőnkénti szedése számos betegség megelőzésére és az öregedés lassítására alkalmas.

A melatonin a növények természetes alkotóeleme. Legnagyobb mennyiségben a banán gyümölcsében és a rizs-félék családjában található. Fontos tulajdonsága, hogy antioxidáns hatású. Ez magyarázza, hogy az élő szervezetek melatoninja az év milliók alatti evoluciós fejlődés során, megőrizte eredeti molekuláris struktúráját. A melatonin abból a szempontból is egyedülálló, hogy mind vízben, mind zsírokban oldható és a testünk valamennyi szegmensében megtalálható.

A tobozmirígy szerepe
a./ az állatvilágban
Tavasszal a nappalok egyre hosszabbak, amit a tobozmirigy érzékel és ezzel a madarakat vándorlásra készteti. Ősszel a korai sötétedés miatt több melatonin termelődik a szervezetükben, ami kihat az állatok szőrnövekedésére is vagyis meleg bundát növesztenek a tél átvészelésére.

b./ embereknél
Az emberek valamikor a természetes fényviszonyokhoz alkalmazkodtak, hiszen ez határozta meg az alvást és az ébrenlétet. Éjjel, sötétség idején a tobozmirigyben fokozódik a melatonin termelés és álmosságot idéz elő.
A mirigy az ingerület átvivő szerotoninból a sötétedés beköszöntével termeli a M-t., amely egy endokrin hormon. Ahhoz, hogy a triptophanból szerotonin termelődjön, B6-vitaminra van szükség.. (Megj.: a triptofán olyan aminosav, amit a szervezet M előállítására használ. Zs.B.)
A B6 a szerotonin termeléshez kell, tehát ennek a vitaminnak a mennyiségi növelése segít emelni a M szintet. Ugyanakkor kalciumra (Ca) is szükség van, hogy a tobozmirigy melatonint termeljen Az L-triptofán megnövekedett mennyisége négyszeres emelkedést képes előidézni a M szintben.

Melatonin (képlet) termelése a szervezetünkben tehát így zajlik:

Tobozmirígy (Ca) → l-triptophan →(B6) szerotonin → Melatonin

A tobozmirigy nem raktározza a M–t Egyszerű diffúzió útján távozik onnan. Termelési idejének kezdeti szakasza rövid, néhány perc, de ezt egy második, hosszabb fázis követi. Ennek eredményeképpen nem számíthatunk naponta az előző napi bőséges melatoninra, minden egyes este újabb jelentős M adagra van szükségünk.

Magyarázat
A tobozmirigy a középagy hátsó felszíne mögött fekszik (a képen pirossal jelezve) Idegsejteket nem tartalmaz. A tobozmirigy elsődleges hormonja a melatonin.
A tobozmirigy karmesterként működik szervezetünk szabályozásában és biológiai óránk irányításában. Meghatározza napi ritmusunkat az evéstől az alvásig, a hangulatváltozástól egészen az immunrendszer megfelelő állapotáig. Ezt leginkább akkor észleljük, ha hosszú repülőút után egy másik időzónába kerülünk és ezzel kizökkenünk a megszokott alvási-ébrenléti ritmusunkból. Ennek következménye, hogy nappal leszünk álmosak és éjjel viszont nem tudunk aludni. A mirigyet a legaktívabbnak sötétben találták. A tobozmirigy egy olyan fontos belső elválasztású mirigy, amely befolyásolni tudja az agyalapi mirigynek. a hasnyálmirigy Langerhans szigeteinek, a mellékpajzsmirigyeknek, a mellékveséknek, és a nemi mirigyeknek az aktivitását. Fő feladata a melatonin hormon termelése, amely nagyban befolyásolja az ember alvás-ébrenlét ciklusát, így a tobozmirigy felelős az ember „biológiai órájáért”.
Fény hatására szerotonin képződik, és enzim hatására N-acetil-szerotoninná alakul, majd egy másik enzim melatoninná alakítja.
Pubertás kor előtt a melatonin szint magas, majd a kor előrehaladtával csökken a tobozmirigy hormontermelése, ekkor indul meg az ivarmirigyek fejlődése, és alakul ki a másodlagos nemi jelleg.

Melatonin élettani hatásai

A melatonin kiválasztása és szintje a vérben az éjszaka közepén tetőzik, és fokozatosan csökken az éjszaka második felében, az idő előrehaladtával

Az éjszakai melatoninszint már akkor is 50%-ra csökken, ha csak kis teljesítményű izzólámpával világítanak meg mindössze 39 percig. Kimutatták, hogy a fényesen megvilágított fürdőszobával rendelkező nők esetében fokozott a mellrák kockázata.
Az éjszakai munkavállalók szignifikánsan magasabb rákbetegség-arányát vélhetően a csökkent melatonin termelés okozhatja.

Amikor besötétedik a szervezet növeli a melatonin termelését, amely segít szabályozni az alvási ciklusunkat. Olyan tevékenységek, mint például munkavégzés az éjszakai műszakban, vagy több időzónán keresztüli utazás repülővel felboríthatja a normál melatonin termelést, ami zavart okozhat a természetes alvási ciklusban.

Melatonin a kutatás középpontjában
A Medline Express, egy USA-beli elektronikus adatbázis adatai szerint 1982-1997 között 6192 tudományos és népszerű – tudományos dolgozat foglalkozott az igen sokoldalú melatonin élettani-gyógyszertani jelentőségével. S a nemzetközi szinten elismert tudományos szaklapok közleményei között olvashatunk ilyen címeket is: A melatonin csodája; Örök ifjúság – gyógyszerek segítségével?; Ifjúság (Fiatalság) a gyógyszer-szekrényből?; Melatonin, a sokoldalú csoda: csoda vagy mítosz?
Magában a mirigyben csak néhány mg-nyi melatonin van, így a szélesebb körű klinikai vizsgálatok csak a kémiai szintézis, illetve előállítás megvalósulása után indulhattak meg.
A melatonint relatíve könnyű (5-methoxyindol-ból) szintetizálni, s így hamarosan elegendő mennyiségben állt a kutatók rendelkezésére.
A gerontológusok az öregedés folyamatában nagy szerepet tulajdonítanak annak, hogy az öregedő szervezet mind kevésbé képes az O2 szabadgyökök sejtkárosító hatását kivédeni
Az irodalmi adatok kiemelik, hogy sem a farmakológiai vizsgálatok során, sem a klinikai gyakorlatban sem figyeltek meg mindeddig semmiféle számottevő kóros mellékhatást.
S a perspektíva? Feleljen rá az amerikai Newsweek hetilap cikkírója: „Egy biztosan jó éjszaka – és talán 137 éves életkor...”
http://www.vitalitas.hu/olvasosarok/online/egeszseg/2001/2/melatonin.htm

Melatonin pótlása egészségünk fenntartására

Melatonin gyógyszer
A Bio-Melatonin hatóanyaga a melatonin, amit az agyban található úgynevezett tobozmirigy termel az alvás ideje alatt. A Bio-Melatonin alkalmazásával segíteni lehet olyan alvászavarok kezelését, amelyek az alvás-ébrenlét ciklus megzavarásával vannak összefüggésben.

A Bio-Melatonin vény nélkül kapható gyógyszer, amely tablettánként 3 milligram aktív melatonint tartalmaz. Mellékhatása 300 mg/nap 5 éven át történő adása ellenére sem volt kimutatható. Szedésének javasolt napi adagja alvás előtt egy tabletta. Csak gyógyszertárakban kapható.
A Bio-Melatonin 3 mg aktív melatonin hatóanyagot tartalmaz. A Bio-Melatonin segíthet a szervezetnek visszaállítani a természetes alvási ciklust, így könnyebben elalszik, még akkor is, ha a 24 órás ritmus felborult
Az ajánlott adag naponta 1-2 filmtabletta, amit szájon át, bőséges folyadékkal kell bevenni 1 órával lefekvés előtt, általában 4-7 napon keresztül.
Beszerzés: https://benu.hu/shop/bio-melatonin-3-mg-filmtabletta-60x

A kék fény csökkenti a melatonin szintet
Kezdve a világító diódákkal (LED-ekkel) és a xenon lámpákkal az energiatakarékos izzókig és a kijelzők elektromágneses sugárzásáig az életünk javítására és megkönnyítésére tervezett összes „új fényforrás” nagyobb mennyiségben bocsájt ki kék fényt, mint a hagyományos izzók. A fény eltérő spektrális összetétele azt jelenti, hogy jelentősen több kék fény vesz minket körül, mint korábban A BlueProtect egy olyan kék szűrőt is tartalmaz, amely a 380 és kb. 450 nm között kék fényt gyengíti.
https://www.zeiss.hu/vision-care/jobb-latas/a-latas-reszletesen/kek-feny-a-jo-es-a-rossz.html

A kékfény, vagyis „nagy energiájú látható fény” (High Energy Visible – HEV), olyan hullámhossza a fénynek, ami tartalmaz kék és lila fényt és a látható fény legmagasabb hullámhossza. A mai modern világunkban körös-körül vesz minket a természetes napfény de ugyanúgy érkezhet például a számítógépek, televíziók, tablettek, mobiltelefonok, utcai világításból vagy energia hatékony fényforrásokból. A nappali kékfény segíti szabályozni a szervezet természetes napi ritmusát, ezért fokozzák az éberséget, memóriát, az agy kognitív funkcióit és összességében javítják a hangulatot. Mindenféle fény gátolja a melatonin kiválasztását és hatással van az alvásunkra. A kékfény azonban az átlagosnál intenzívebben fejti ki a hatását.. A nők csupán 58%-a tudja világszerte, hogy mi az a kékfény.

MRI vizsgálattal igazolták, hogy a látható fény tartományában a rövid hullámhosszú, 460-480 nm körüli kék színű fény az, amelyik a “belső órát” leginkább aktiválja, és ezáltal a melatonin szintet csökkenti. A magyar lakosság 90%-át érinti, mégsem vesszük elég komolyan a minket körülvevő eszközökből és LED-es égőkből kibocsátott kék fény káros hatásait.
A kék fény élénkítő hatású, és megzavarja az alvási ciklust szabályozó melatonin termelését, így ha lefekvés előtt túl sokat nézünk tévét, vagy nyomogatjuk a telefonunkat, akkor ezzel csökken a melatonin szintje a szervezetben, és nehezebben tudunk elaludni. Éppen ezért alvás előtt fél-egy órával már érdemes elhagyni az ilyen eszközöket, és helyette például olvassunk, hogy a szervezetnek legyen ideje megnyugodni. a kék komponens pedig olyan súlyos betegséget okozhat, mint a makuladegeneráció, mely eredendően egy időskori probléma, de a túl sok kék fény „fogyasztása” növeli a betegség kialakulásának esélyét, és már fiatalabb korosztályban is megjelenhet.

Megoldás
Akik túl sokat vannak kitéve kék fénynek, nagyon gyakran küzdenek alvásproblémákkal. Az extrém mennyiség nem csak az elalvást nehezíti meg, hanem az alvás minőségét is rontja. Több kutatás is igazolja, hogy a kék fény felboríthatja a cirkadián ritmust, ami miatt éjjel álmatlanabbak, napközben pedig fáradtabbak, dekoncentráltabbak lehetünk, mivel csökkenti a melatonin kiválasztását. A jó hír, hogy speciális lencséjű fényszűrő szemüveggel csökkenthető a káros hatás.

Kékfény-szűs szemüveget javasolnak, amely tompítja az éles, erős kék fényt, és visszasárgítja a dolgokat, ez pedig kevésbé megterhelő az agy számára. Ezek a szemüvegek dioptria nélküli változatban is kaphatók, és a használatuk különösen fontos azoknak, akik munkaidejük nagy részét monitor előtt töltik.
Beszerzés:eOptika Kft.
Budapest, Teréz krt. 50, 1066

Magyarázat
A szervezet cirkadián ritmusának (élettani napszaki ritmusának) nevezzük azokat a biológiai folyamatokat, melyek szabályos napszaki ritmus szerint ismétlődnek. Ezek a folyamatok általában egy nap köré rendeződnek, és minden egyes nap újra kezdődnek. Erre utal a cirkadián kifejezés is, mely a latin circa (körül, megközelítőleg) és a diem (nap) szavakból tevődik össze. Napszaki ismétlődést mutat például a táplálékfelvétel vagy az alvás, de hasonló mintát követ egyes hormonok termelődése, a sejtek megújulása és a testhőmérséklet normál ingadozása is. Ezek a folyamatok biztosítják a szervezet működéséhez szükséges energiát és teszik lehetővé a pihenés alatti feltöltődést. Lelki folyamataink is befolyása alatt állnak: normál esetben például a hangulatunk a nap első felében jobb, és ahogy fáradunk, estére kissé rosszabb lesz. Ugyanez jellemzi a gondolkodást, koncentrációt, energiaszintet, stressz tűrő képességet stb.https://www.webbeteg.hu/cikkek/depresszio/13705/a-cirkadian-ritmus-jelentese

Állatmodellekben kimutatták, hogy a melatonin megakadályozza, hogy a rákkeltő anyagok a DNS-t károsítsák, ezzel megállítva a rákot okozó mechanizmust. A melatonin hatékonyan védi a ROS felszabadulása által okozott agykárosodást újszülött patkányok hipoxiás agykárosodása esetén.

Magyarázat
Oxidatív stressznek  nevezzük az olyan állapotot, amikor a  prooxidánsok és az antioxidánsok egyensúlya eltolódik az előzőek javára.[1] Az antioxidáns - prooxidáns egyensúly fenntartása az egészség megőrzésének fontos eszköze.  A ROS kontrollálatlan keletkezése vagy az antioxidáns rendszer működésének csökkenése vezet az oxidatív stressz kialakulásához. Oxidatív stressz akkor fordul elő, ha az oxidánsok és antioxidáns rendszerek között felbomlik az egyensúly és a redox állapot az oxidáció irányába eltolódik

A Melatonin hatása

Magyarázat
midazolám egy ultra rövid hatású benzodiazepin származék (a közismert dormikum alapanyaga)
Benzodiazepin
A gyógyászatban leggyakrabban a nyugtató, az altató, a szorongásoldó, a görcsoldó, az izomlazítóként használják. Ezek a tulajdonságok teszik lehetővé a benzodiazepinek használatát a szorongásálmatlanság, nyugtalanság, izomgörcsök, alkoholelvonási tünetek kezelésében, enyhítésében valamint műtéti beavatkozások előtt. De olyan vizsgálatok során is hasznosnak bizonyul az alkalmazása, mint a béltükrözés, amely során fontos, hogy a vizsgálat ideje alatt a páciens ellazult állapotban legyen, és nyugodt maradjon. Általában szájon át alkalmazzák, de intravénásan is alkalmazhatóak
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6464333/

Melatoninról kimutatták, hogy hatékony a depresszió egyik formájának, szezonális érzelmi rendellenességének kezelésében, és a bipoláris és egyéb rendellenességek esetében, ahol cirkadián zavarok szerepelnek, figyelembe veszik.

Hatása a Parkinson kórra
A szemben található dopamin fény hatására aktiválódik. A kutatók megvizsgálták a fény hatását is, amit a gyógyszeres kezelésnél kétszer hatékonyabbnak találtak. Az előzetes eredmények drámai javulást mutattak a Parkinson-kór tüneteiben. A klinikán folytatott kutatás eredményei biztatóak, de azokat kettős vak vizsgálatokban is igazolni kell.

Melatonin tulajdonságai

Melatonin szerepe az alvásban

Ha az éjt nappallá téve, nem akkor és annyit alszunk, amire a szervezetünknek szüksége volna az biológiai ritmusunk felborulásához vezet. . A nem kielégítő alvás pedig a szervezet kimerüléséhez és korai elöregedéséhez vezet. A stresszel terhelt ember viszont akkor sem tud aludni, ha időben lefekszik, mert alvászavarokkal küszködik. Az eredmény, pontosabban a következmény, ugyanaz.
Statisztikai adatok szerint a betegek mintegy 40-50%-a alvási zavarokkal fordul orvosához. Arról panaszkodik, hogy:

Nappal a M termelés, s így annak szintje a vérben lényegesen alacsonyabb, mint „sötétben”, azaz éjszaka. A M termelődés, illetve koncentrációjának „csúcsa” a vérben hajnali 4 óra körül van. A melatonint ezért a sötétség hormonjának is hívják, mivel termelődése csak sötétben lehetséges
Lefekvés előtt 1-2 órával 3-6 mg M-t szedve hatékony és az egészséges valóban pihentető alvást segíti elő, noha az M nem altatószer!
A bostoni Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói több kísérletben igazolták, hogy a M rövid idő alatt képes elaltatni a kísérleti személyeket, majd kiválóan, kipihenve ébredtek.

Melatonin késlelteti az öregedést
Legnagyobb reményt keltő hatása - állatkísérletek alapján - az öregedés késleltetése. A pontos mechanizmus még nem ismeretes, de feltételezhető, hogy a belső elválasztású mirigyrendszer finom összehangolása által hat. A keleti misztikum már régóta hangsúlyozza, hogy az élet lényege a hormonrendszer finom működésének összehangoltsága. Az energiaközpontokat, az úgynevezett csakrákat is a belső elválasztású mirigyek anatómiai helyéhez rendelik, melyek jógagyakorlatokkal való stimulálásával már igen jelentős fiatalodási eredményeket értek el (lásd például Peter Kelder:” A fiatalság forrása” című könyve Zs.B. ).

A The International Journal of Neuroscience 1990-es, 52. kötetében közli Reuven Sandyk professzornak, a New York-i Albert Einstein Orvosi Egyetem tanárának véleményét, miszerint: az állatkísérletek és az embereken végzett vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a csökkent M szint meggyorsítja az öregedést. Ez alátámasztja azt a hipotézist, miszerint a M öregedés elleni hormonként működik.
A hivatkozott cikkben a olvashatja a  melatonin lehetséges szerepét az emberi öregedésben és az életkorral összefüggő betegségekben. A melatonin immunmoduláló tulajdonságokkal rendelkezik, és az immunrendszer működésének átalakítása az öregedés szerves része. Végül, mivel a melatonin erős szabad gyökök eltávolítója, hiánya az antioxidáns védelem csökkentését idézheti elő idős korban, ami nemcsak önmagában az öregedés szempontjából releváns lehet, hanem hozzájárulhat egyes életkorral összefüggő betegségek előfordulásához vagy súlyosságához is
Karasek M.: Exp Gerontol. 2004. november-december; 39 (11-12): 1723-9

Az öregedési folyamatok lassításában, azaz, a biológiai életkor kedvező befolyásolásában sokat ígérő gyógyszernek a szerepére jellemző, hogy amerikai adatok szerint pl. az USA-ban 20 millió ember szedi!.

Összegzésül tehát azt mondhatjuk, hogy ha le akarjuk lassítani az öregedési folyamatot, növelni kell M termelésünket azáltal, hogy több napfénynek tesszük ki magunkat. Ez segít kárpótolni a M termelés természetes gyengülését

Az életet hosszabbítja. Az olaszországi Ancona város Gerontológiai Intézetében egereken tanulmányozták az M hatását. Az állatkísérletek eredményei összecsengenek az ajurvédikus tapasztalatokkal és gyakorlattal. A M-nal kezelt állatok több mint 20%-kal hosszabb ideig éltek társaiknál, és a szexuális magatartásuk is jobb volt.
Jelenleg nincs közvetlen klinikai bizonyíték arra, hogy a melatonin meghosszabbítja az élettartamot, de szerepet játszik az öregedés folyamatában.
A melatonin számos alapvető életfolyamatban vesz részt, azonban a kiválasztása az idő előrehaladtával folyamatosan csökken.

Összegzésül tehát azt mondhatjuk, hogy ha le akarjuk lassítani az öregedési folyamatot, növelni kell M termelésünket azáltal, hogy több napfénynek tesszük ki magunkat. Ez segít kárpótolni a M termelés természetes gyengülését

Melatonin supplements are generally safe and are used to treat insomnia. They may modestly improve sleep, which could theoretically lead to long-term protection against Alzheimer's. However, other insomnia treatments may be more effective and experts do not recommend melatonin for elderly people with dementia.
Melatonin, human aging, and age-related diseases. - NCBI
Exp Gerontol. 2004. november-december; 39 (11-12): 1723-9.

Rák ellenes hatása. Kísérletek arra utalnak, hogy a rosszindulatú daganatok esetében is jótékony hatást fejthet ki. Ez a feltevés azonban még orvosi igazolásra vár. A rosszindulatú daganatos, vagy krónikus betegségben szenvedőknél is rendellenesen alacsony a M vérszintje, Ezt többek között tüdő és a prosztata rákban szenvedők esetében igazolták

In animal models, melatonin has been demonstrated to prevent the damage to DNA by some carcinogens, stopping the mechanism by which they cause cancer

Az éjszaka erősen megvilágított helyek környezetében élő nőknél megnövekszik a mellrák kockázata - állítja izraeli kutatók tanulmánya Az éjszakai fény, például váltóműszakban dolgozó nőknél, csökkenti a M szintet. Leginkább a 464 nanométer hullámhosszú, kék fény gátolja a M termelődését. A számítógépes monitorok, a fénycsövek egy része és a fluoreszcens égők is sugározzák a fénynek ezt a spektrumát.

Kísérlet igazolta, hogy a M lelassítja a mellrákos sejtek növekedését. A melatoninnak a rák megelőzésében és kezelésében mutatkozó pozitív hatásai valószínűleg az immunrendszer működését, hatékonyságát előmozdító jellegzetességeiből erednek.

Kardiovaszkuláris hatás: javítja a szív-keringési rendszer munkáját. Ezen kívül csökkenti a szöveti károsodást ami az agyi és a szív ischemia (Megj.: helyi vérszegénység a vér eljutásának akadálya miatt Zs.B) következménye.

Alzheimer kór
A M mint neurohormon az Alzheimer betegségben előnyösen használható mivel megelőzi az idegi pusztulást azáltal, hogy a neurotoxikus anyaghoz az amiloid-béta-proteinhez kötődik
A vizsgálatok feltárták, hogy a melatonin kifejezetten idegvédő hatást fejt ki a béta-amiloid plakkokkal szemben. A melatonin megakadályozhatja az agysejt-pusztulást. A melatonin jótékony hatásúnak bizonyul az Alzheimer-kór korai szakaszaiban, azonban sokkal kevésbé hatásos a késői fázisban.

Cukor betegség
Az Amerikai Orvosi Szövetség Folyóiratának 2013. áprilisi kiadásában megjelent tanulmány megállapította, hogy minél alacsonyabb a melatonin szint, annál nagyobb a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.
"A cukorbetegség kockázata kapcsolódik a melatonin szekrécióhoz alvás közben", Medical News Today , 2013. április 19.

M termelés elősegítése

Irodalom

Auld F, Maschauer EL, Morrison I, Skene DJ, Riha RL (2017. augusztus). "Bizonyítékok a melatonin hatékonyságáról primer felnőttkori alvászavarok kezelésében"(PDF) . Sleep Medicine vélemények . 34 : 10–22

 "Melatonin: mellékhatások, felhasználások, adagolás (gyerekek / felnőttek)" . Drugs.com . Beérkezett 2019. január 9-én .

Hardeland R (2005. július). "Antioxidatív védelem a melatoninnal: sokféle mechanizmus a radikális méregtelenítéstől a radikális elkerülésig". Endokrin . 27. (2): 119–30.

Ausztrál kormányügyi minisztérium az Egészségügyi és Öregedési Terápiás Iroda. 2011. január 2., 4. o . Beérkezett 2019. január 9-én . Monoterápia primer álmatlanság rövid távú kezelésére, amelyet rossz alvásminőség jellemez 55 éves vagy annál idősebb betegek esetén.

Abdelgadir IS, Gordon MA, Akobeng AK (2018. december). "Melatonin az alvászavarok kezelésére neurodevelopmental rendellenességekben: szisztematikus áttekintés és metaanalízis"

Spinedi E, Cardinali DP (2019). "Neuroendokrin-metabolikus rendellenességek és alvászavarok neurodegeneratív rendellenességekben: összpontosítsunk az Alzheimer-kórra és a melatoninra". Neuroendokrinológia . 108(4): 354–364.

Brent Bauer, MD "Melatonin mellékhatások: Melyek a kockázatok?" . Mayo klinika . Beérkezett 2011. augusztus 17- én 

Terry PD, Villinger F, Bubenik GA, Sitaraman SV (2009. január). "Melatonin és fekélyes vastagbélgyulladás: bizonyítékok, biológiai mechanizmusok és jövőbeli kutatások". Gyulladásos bélbetegségek . 15 (1): 134–40

Sack RL, Lewy AJ, Erb DL, Vollmer WM, Singer CM (1986). "Az emberi melatonintermelés az életkorral csökken." Journal of Pineal Research . 3 (4): 379–88

Pieri C, Marra M., Moroni F, Recchioni R., Marcheselli F (1994). "Melatonin: egy peroxilgyökfogó, amely hatékonyabb, mint az E-vitamin". Élettudományok . 55 (15): PL271-6.

Sharafati-Chaleshtori R, Shirzad H, Rafieian-Kopaei M, Soltani A (2017). "Melatonin és emberi mitokondriális betegségek" . Az orvostudományi kutatási folyóirat . 22 : 2

 Mayo JC, Sainz RM, González-Menéndez P, Hevia D, Cernuda-Cernuda R (november 2017). "A melatonin szállítása a mitokondriumokba". Sejtes és molekuláris élettudományok . 74 (21): 3927–3940. 

Carrillo-Vico A, Guerrero JM, Lardone PJ, Reiter RJ (2005. július). "A melatonin immunrendszerre gyakorolt ​​hatásainak áttekintése". Endokrin . 27 (2): 189–200.

Melatonin" . www.drugbank.ca

 Buscemi N, Vandermeer B, Pandya R, Hooton N, Tjosvold L, Hartling L, Baker G, Vohra S, Klassen T (2004. november). Melatonin alvászavarok kezelésére . Bizonyítási jelentés / technológiai értékelés . Egészségügyi Kutatási és Minőségi Ügynökség (USA). 1–7

Arendt J (2005. augusztus). "Melatonin: jellemzők, aggodalmak és kilátások". Journal of Biological Rhythms . 20(4): 291–303. 

Arendt J (2000. október). "Melatonin, cirkadián ritmusok és alvás". A New England Journal of Medicine . 343 (15): 1114–6. 

Richardson GS (2005). "Az emberi cirkadián rendszer normál és rendezetlen alvásban". The Journal of Clinical Psychiatry . 66 Supply 9: 3–9,

Arendt J, Skene DJ (2005. február). "Melatonin mint kronobiotikum". Sleep Medicine vélemények . 9 (1): 25–39. 

Bonnefont-Rousselot D., Collin F (2010. november). "Melatonin: antioxidánsként való hatás és lehetséges felhasználás az emberi betegségekben és az öregedésben". Toxikológia . 278 (1): 55–67.

Sae-Teaw M., Johns J., Johns NP, Subongkot S (2013. augusztus). "A szérum melatonin szintje és antioxidáns kapacitása ananász, narancs vagy banán egészséges férfi önkéntesek fogyasztása után". Journal of Pineal Research . 55 (1): 58–64

Peres MF, Masruha MR, Zukerman E, Moreira-Filho CA, Cavalheiro EA (2006. április). "A melatonin lehetséges terápiás felhasználása migrén és más fejfájás rendellenességek esetén". Szakértői vélemény a vizsgálati kábítószerekről . 15 (4): 367–75.

Mills E, Wu P, Seely D, Guyatt G (2005. november). "Melatonin a rák kezelésében: a randomizált kontrollos vizsgálatok és metaanalízis szisztematikus áttekintése". Journal of Pineal Research . 39 (4): 360–6. 

Brigo F, Igwe SC, Del Felice A (2016. augusztus). "Melatonin az epilepsziának kiegészítő kezelése". A Cochrane szisztematikus áttekintések adatbázisa (8): CD006967.

 Kandil TS, Mousa AA, El-Gendy AA, Abbas AM (2010. január). "A melatonin potenciális terápiás hatása gyomor-nyelőcső reflux betegségben" . BMC Gastroenterológia . 10: 7

Hansen MV, Halladin NL, Rosenberg J, Gögenur I., Møller AM (2015. április). "Melatonin a pre- és posztoperatív szorongásért felnőtteknél" . A Cochrane szisztematikus áttekintések adatbázisa (4): CD009861. 

Valdés-Tovar M., Estrada-Reyes R, Solís-Chagoyán H, Argueta J., Dorantes-Barrón AM, Quero-Chávez D. és mtsai. (2018. augusztus). "A neuroplaszticitás cirkadián modulációja a melatonin által: cél a depresszió kezelésében" . British Journal of Pharmacology . 175 (16): 3200–3208.