Homeopatia és Biorezonancia körüli kétségek


Válasz Olvasómnak 56. részA kedves Olvasó kérdése

Érdeklődéssel olvastam a cikket, amire véletlenül találtam rá. Ugyanis más témában keresgéltem az interneten. Sokat támadják a homeopátiát, a főérvük, hogy placebo. Erről eszembe jutott, hogy egykor hallottam egy magyar tudós párról, akik állították, hogy az élő szervezetben fölül írják a biokémiai folyamatokat a biofizikai folyamatok. Elfelejtettem a két tudós nevét, és azóta sem találom. Kérdésem, hogy önök esetleg ismerik-e ennek a két tudósnak a nevét. Köszönettel: R Gabriella


Válasz

1./ a biofizikai és a biokémiai tudomány közötti különbségről ebben a dolgozatban is olvashat

 

2./  A két tudomány közül, hogy  minek van primátusa azt a Bauer elv magyarázza Korábbi dolgozatom is említi, aminek elérhetősége:

http://nelegybeteg.hu/tanulmany-tudosok-magyarazatai-az-eletrol.php


3./ A biokémia vs biofizika kérdéseivel a világon száznál több tudós foglalkozik, ezért erre a kérdésére nem tudok válaszolni, de a téma fontosságát ez a kérdés nem is befolyásolja


A biológiában nem a legkisebb, hanem a  legnagyobb hatás elve érvényesül Az élőlények ugyanis nem arra törekednek, hogy a lehető legrövidebb ideig és a lehető legkisebb ráfordítással éljenek. Éppen ellenkezőleg.  Minden élőlény alapvető célja  - amint ezt a  Bauer-elv bizonyítja  -   hogy a legnagyobb energiával rendelkezzen a lehető leghosszabb időn át. Az életet tehát a legnagyobb hatás (biokémia) elve irányítja   Ez választ ad a primátusra vonatkozó kérdésére


A homeopátiára vonatkozó megjegyzésére az alábbi válasz adható


Homeopátia lényegéről

A  homeopátia első és legfontosabb elve. Hasonlót a hasonlóval kell kezelni. Ami nagy mértékben valamilyen tüneteket vált ki, az kisebb mennyiségben gyógyító hatású lehet. A homeopátia "szakértői" azt állítják, hogy minél kisebb adagot alkalmazunk, annál hatásosabb lesz a szer. Véleményem szerint a homeopátiánál is az a döntő, hogy  a beteg higgyen önmagában. A saját gyógyulásába vetett hite az alapja annak, hogy a homeopátiás szerek látszólag valóban használnak.

Ismert azonban, hogy remek eredmények érhetők el olyan tablettákkal is, melyek semmiféle hatóanyagot nem tartalmaznak, elég az, ha a beteg meg van győződve hatékonyságukról.

A homeopátia a hit és a tudás közti szürke mezőben mozog. 

http://www.origo.hu/tudomany/elet/20030103homeopatia.html# 


A homeopátiás szereket növényi, ásványi, állati és kémiai termékek vízben vagy alkoholban történő hígításával nyerik. Szélsőségesen hígított anyagokra van szükség. Hahnemann szerint  minél hígabb egy anyag, annál magasabb a hatóereje  Ez azonban ellentmond annak az orvosi és gyógyszerészi általános megfigyelésnek, miszerint minél inkább hígított egy anyag,  annál kisebb hatást vált ki a szervezetben.

A 15X potencia például azt jelenti, hogy az anyagot tizenötször  hígították 1:10 arányban.

A 12C potencia azt jelenti , hogy az anyagot tizenkétszer hígították 1:100 arányban


A Nature folyóiratban  Benveniste  francia tudós  azt állította, hogy az anyagok bizonyos elektromágneses lenyomatot képeznek a vízmolekulákban

A homeopátia azonban egészen más alapokról közelíti meg a gyógyítást, ezért a hagyományos gyógyászattal  alapvetően szemben áll.


Homeopátia működése

Részletesen felmérik a páciens fizikai, mentális és érzelmi tüneteit, majd ezeket összehasonlítják a homeopátiás anyagok ismert hatásával, amelyeket a tesztelések során összegyűjtöttek. Így határozzák meg egyénre szabottan az adott tünetekre a legjobban ható homeopátiás szert.

A klinikai homeopátia abban különbözik ettől, hogy minden azonos tünetet mutató beteg ugyanazt a szert kapja ahogyan a felírt gyógyszerek esetében is történik.


A homeopátia népszerűsége

Edzard Ernst  2005-ben úgy találta, hogy Németországban   családi orvosok 20%-a homeopata, ez a szám Belgiumban 85%, és Nagy-Britanniában  a családi orvosok 42%-a küldi paciensét homeopata szakemberhez.


Megjegyzés

Edzard Ernst (born 30 January 1948) is an academic physician and researcher specializing in the study of complementary and alternative medicine. He was formerly Professor of Complementary Medicine at theUniversity of Exeter, the first such academic position in the world.


David Eisenberg felmérése azt mutatta, hogy az USA-ban 1997-ben a lakosság 3,4%-a  használta általánosan a homeopátiát, azonban  2002-ben ez közel a felére  1,7%-ra   esett vissza.

Nagy-Britanniában az állami egészségbiztosító  a legtöbb alternatív terápiát  támogatja a homeopátiás szerek esetében azonban ezt nem teszi meg, mivel hatásosságukat nem támasztja qalá bizonyíték.


Megjegyzés

David S. Eisenberg (born 15 March 1939) is an American biochemist and biophysicist best known for his contributions to structural biology and computational molecular biology. A professor at the University of California,

Biochemists also research how certain chemical reactions happen in cells and tissues and observe and record the effects of products in food additives and medicines. The main function of a biochemist is to focus on improving the qualities of lives


Gyógyszernek vagy élelmiszernek minősülnek?

Prof. Willem BetzVrije Universiteit Brussel; SKEPP Belga Szeptikus Társaság2011. január 7. http://1023.hu/homepatia-euA Magyar Gyógyszerészi Kamaránál azt a tájékoztatást kaptuk, hogy minden patika maga döntheti el, akar-e homeopátiás szereket forgalmazni. Nincs olyan jogszabály, amely ezt kötelezővé tenné. Ők is tapasztalják a trendet, becslésük szerint 25 milliárd forinttal csökkenhetett a homeopátiás szerek forgalma az elmúlt évben, s ezt a kereslet csökkenésével magyarázzák. "A gyógyszertárakat az üzleti szempontok vezérlik", mondta Hankó Zoltán, a kamara elnöke, "nem lehet rákényszeríteni őket, hogy olyan termékeket raktározzanak, amelyeket aztán nem vesz meg senki". A félreértéseket elkerülendő, a kamara azt javasolja a gyógyszertáraknak, hogy a bejárati ajtón egyértelműen jelezzék, lehet-e náluk kapni homeopátiás szert. A jelölésre vonatkozóan egységes szimbólumokat is terveztek:

 

A drámai keresletcsökkenést természetesen a homeopátiás szerek gyártói is megérezték. Az egyik legnagyobb cég, az Oscillococcinumot is gyártó Boiron részvényeinek árfolyama pl. az utóbbi egy évben komoly lejtmenetbe került, több mint 30%-os árfolyamcsökkenés következett be:

Tavaly tavasszal jelent meg az a nagy publicitást kapott ausztrál tanulmány, amely lényegében kimutatta, hogy a homeopátia semmire sem jó. Ez nagy felzúdulást okozott a cégnél, egyre többen vannak azok, akik nem látják biztosítottnak a karrierjüket egy homeopátiás gyógyszergyárnál, ezért több vezető beosztású dolgozó nyújtotta be az utóbbi hónapokban a felmondását, de a cég még bízik abban, hogy erőteljes marketing révén még visszaszerezheti a vásárlók bizalmát. Így a közeljövőben várhatóan újabb tévéreklámok és óriásplakátok révén próbálják majd az emberekre tukmálni a termékeiket.

http://szkeptikus.blog.hu/2016/04/01/hanyatloban_a_homeopatia#more8547718

Új homeopátia

Az Új homeopátia egy olyan módszer, amelynek nincs köze a hahnemanni homeopátiához sem diagnosztikájában, sem terápiájában. Erich Körbler a módszer atyja, az általa feltalált ingával, az úgynevezett Körbler pálcával diagnosztizál. A terápia pedig különböző ábrákkal, más néven gyógyító jelekkel történik..

http://www.homeopata.hu/?q=cikk/homeopatias-modszer-e-a-biorezonancia-moksa-elixir-az-uj-homeopatia

 

Az „Új homeopátiának”(Neue Homöopathie) nevezett tudományterület, az energetikai, informatikai, hullámelméleti zikai fogalmakat illeszti be nemcsak az orvosi-, hanem a hétköznapok gondolkodásmódjába is

Dr. Sági Mária és István rendkívül nagyfeladatot vállalt magára, hogy Erich Körbler halála után közel 20 évvel írásba foglalják tanításait, melyek a XXI. század orvosi gondolkodásmódjának alapját jelentik. Az Erich Körbler által feltalált inga, az un. bioindikátor sajnos még nem orvosi diagnosztikai eszköz, de remélhetőleg nincs messze az idő, mikor minden háztartás részévé válik.

Körbler matematikus, fizikus  munkásságának elismerései; Bruxelles; Eureka Gold Medal (a Közös Piac kutatási bázis tudományos díja) / Római Tudományos Akadémia - Guglielmo Marconi érdemérem - 1993. / Belgium; Belga király; Arany Lovagkereszt.

Dr. Csiszár Róbert 

http://bioenergetic.hu/konyvek/dr-sagi-maria-sagi-istvan-informacios-gyogyitas-a-korbler-modszer-ajandek-dvd

Információs gyógyítás - A Körbler-módszer

Sági István, Dr. Sági Mária


Homeopátia és Biorezonancia

A biorezonancia az alternatív gyógyászatban használt diagnosztikai és terápiás módszer. Hívei szerint az emberi szervezet és az abban lévő kórokozók elektromos vagy elektromágneses rezgéseit méri, és abból következtet a betegségekre, esetleg a hasznos rezgések felerősítésével és a károsak kioltásával gyógyítani is próbálja azokat. Az elgondolásnak tudományos háttere nincsen


A biorezonancia-terápia a finomrezgésű terápiákhoz tartozik, amennyiben teljesen mellékhatás mentesen támogatja a szervezet saját öngyógyító folyamatait. A készülékek igénybevétele bizonyos esetekben akár önálló gyógymódként, illetve megelőzésként, vagy a terápia hatásának megőrzésére is használható. Relaxációs, öregedés gátló, frissítő, immunerősítő, izomlazító stb. programjai sokszor azonnali felüdülést váltanak ki. Más programoknál a többszöri kezelés hoz eredményt.

http://pranahaz.hu/page.php?99


Az emberi szervezet sem csupán egy molekulából felépülő biokémiai struktúra, azaz fizikai test, hanem rezgő hullámformák bonyolult és egyben nagyszerű szövevénye.

A biofizikai terápia során a szervezet semmiféle elektromos töltést nem kap, az elektródák csupán „antennaként” szolgálnak. Mindössze a szervezet saját rezgéseit használjuk fel az egyensúly megteremtésére, a szervezet önszabályozó folyamatainak támogatására. Semmilyen idegen anyag vagy rezgés nem kerül be a szervezetbe a terápia során.

http://biorezonancia-hajdunanas.hu/index.php/a-biorezonanciarol-erthetoenTestünk minden egyes sejtje piciny elektromágneses egység, amely külső energia hatására elektromos impulzusokkal reagál, vagyis kommunikál. A hormonális és idegi irányítás mellett, tehát van egy elektromágneses bio-kommunikációs irányítórendszerünk is, amely a sejtek biokémiai folyamatainak összehangolásáért felelős. Ennek mérhető elektromos tevékenységéből következtetni lehet a szervezetben végbemenő folyamatok állapotára, a számítógépes Biorezonancia vizsgálattal.Biorezonanciás készülékek

 A Gazdasági Versenyhivatal elmarasztaló döntése egyes biorezonanciás készülékek reklámozása kapcsánA biorezonanciát néha instrumentális homeopátiának is nevezik. Az erre a célra kifejlesztett komputer-program segítségével készítik el a páciens állapotfelmérését. Ezt követően maga a program javasol homeopátiás szereket. Természetesen csak azokból a készítményekből választva, amelyekről szóló ismereteket betápláltak a programba.


http://www.spirit-biolab.com/biorezonancia-konzultacio


Lehetséges, hogy egyetemet végzett orvosok százai használnak a hatóságok által engedélyezett biorezonancia műszereket, amelyek a bőr, a test elektromos ellenállásán kívül semmi mást nem mérnek; 

A homeopátiát és biorezonanciát  együtt lehet alkalmazni, mivel a homeopátia is azoknak a kóros információzavaroknak kioltását célozza meg, amelyeket a biorezonancia  Például: gyermek betegségek, szénanáthátha, allergiás bőrjelenségek, ekcéma, asthma, nőgyógyászati panaszok, fejfájások, ízületi fájdalmak csillapítása, a biológiai kiegészítő rákkezelések,  a lelki gondok enyhítése, a sportsérülések gondozása .

Megjelent, Új Kemenesalja c. újság, Celldömölk,

2014. szeptember 26. XXVI. évfolyam 17.szám


Példa a mérésre


A Svájci Allergológiai és Immunológiai Társaság már 1995-ben állásfoglalást bocsájtott ki a Bicom, MORA, Mitosan és Vegatest készülékekkel kapcsolatban. 2006-ban a társaság az új ismeretek birtokában újból megerősítette negatív ítéletét és felhívta a figyelmet e módszerek használatának közvetett veszélyeire.

A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya 2004-ben, a biorezonanciát a „kellő tudományossággal még fel nem tárt” eufemisztikus ( sértő vagy szókimondó jellegét enyhítő ) elutasításban részesítette.


Mora diagnosztika és terápia.  Biorezonancia

Dr. med. Franz Morell német orvos és Erich Rasche német mérnök dolgozta ki 1975-ben a MORA®-Biorezonanciaterápia működési elvét, Ők fektették le az elektronikus homeopátia alapjait 

Felismerték, hogy a gyógyszerek rezgésinformációi frekvenciatartományok szerint különböznek. A testazonos rezgésinformációk szintén különböző frekvenciatartományokban mozognak. A MORA®-Terápia során a rezgésinformációk a kívánt potencia függvényében különböző felerősítésekben, elektronikus filter rendszereken keresztül elektronikus úton vezérelhetők.


A MORA®-Diagnosztika és Terápia már a korai funkcionális és energetikai zavart kimutatja és megszünteti megelőzve a betegség tényleges kifejlődését. A kezelt személy kéz-, láb- és speciális elektródákkal kapcsolódik a MORA®-Készülékhez

A kezelés során a szervezet összrezgésinformációjának többszöri levételét követően, a disszharmónikus és harmónikus rezgéskomponensek szétválasztása és a rezgések modulálása után a korrekciós információk visszakerülnek a szervezetre.

A kezelés során mindig készül egy elektro-homeopátiás információs csepp, amelyet a betegnek két kezelés között kell szednie a szervezet folyamatos támogatása érdekében.

A MORA®-Diagnosztika és Terápia hatékony többek között különböző légzőrendszeri betegségek (pl. Asthma bronchiale), gyomor-bélrendszeri betegségek (pl. Crohn-betegség, Colitis ulcerosa), reumatológiai degeneratív betegségek és fájdalomszindrómák (pl. Rheumatoid arthritis), idegrendszeri betegségek (pl. Alzheimer-kór, Parkinson-kór, depresszió, migrén), bőrgyógyászati betegségek (pl. dermatitis, psoriasis) kezelésében.

A petefészek-ciszták műtét nélküli eltüntetését nemcsak az irodalmi adatok, hanem a saját tapasztalatok is alátámasztják.


Példa

Egy 19 éves leánynál jobb oldali alsó végtag megvastagodás miatt kivizsgálás történt .Jobb oldali 4x5cm átmérőjű vastag falú petefészek cysztát találtak. A tervezett műtétet megelőzően 5 napon keresztül napi 2x40 perces Mora-kezelést kapott.

A műtét megkezdése előtt, már a műtőben, hasi UH-vizsgálat történt,de már nem találták a műtendő cisztát, így lefújták a műtétet. A Mora irodalom is leírja,hogy a Mora-technika alkalmas a petefészek cyszták konzervatív kezelésére, mert az oki háttér befolyásolása /Pl.ösztrogén dominancia,azaz relatív progeszteron-hiány/ lehetővé teszi a petefészek-cyszták műtét nélküli eltüntetését,vagy kissebbé tételét. Esetünket követően 15 esetből 13-szor sikerült eltüntetni,vagy jelentősen megkisebbíteni a petefészek-cysztákat.


A MORA Biorezonancia Technológia sem mindenható, de a diagnosztika a gyógyítás és a prevenció területén úttörő szerepet felvállalva képes hidat építeni a nyugati típusú gyógyászat és a funkcionális medicina szemléletmódja és eszköztára között, miközben elhárítja a szervezet öngyógyító-képességének érvényre jutását gátló külső és belső akadályokat, és mindezt a betegek érdekében teszi!

A MORA®-Meridian Teszttel és az univerzális Wala-Programmal több száz klasszikus homeopátiás gyógyszer választható ki az adatbázisból és rezgésinformáció formájában közölhető a szervezettel.


A vizsgálatokat a MORA Technika magyarországi oktatója, Dr. Balázsi Péter belgyógyász és reumatológus szakorvos végzi.

 Budapest 1132 Victor Hugo u. 11 (Lehel térnél)

(70) 647-5325

http://morabudapest.hu/biorezonancia_budapest.php#contactHígítás

A homeopátia második alapelve azt mondja ki, hogy egy homeopátiás szer minél hígabb, annál hatékonyabb. A homeopátiás hatást valójában nem is maga az anyag váltja ki, hanem az oldószer (rendszerint víz) memóriája. Ezért a feltételezett hatóanyagot annyiszorosára kell hígítani, amely már biztosan nem tartalmaz egyetlen molekulát sem.

A hígítás mértékét a következőképpen lehet érzékeltetni: öntsünk az Atlanti-óceánba egy kávéskanálnyi málnaszörpöt, majd egy idő után az óceán egy másik pontján vegyünk ki a vízből szintén egy kávéskanálnyi mintát, és ez lesz a homeopátiás szer. Az óceán őrzi a málnaszörp emlékét.

A homeopátiás szereket legtöbbször olyan erősen hígítják, hogy egyáltalán nem mutatható ki bennük hatóanyag. Ha egy szer neve mellett D23-nál nagyobb számjelzés szerepel, semmi más nincs benne, mint tiszta alkohol vagy tiszta tejcukor. A feltüntetett hatóanyagot valójában már nem tartalmazza. A tudósok szerint ahol semmi sincs, ott nem is hathat semmi (csak a reménykedés, ami bármely gyógymód esetén feléled).   


Összerázás

Homeopátiás alapelv az úgynevezett potencírozás, ami nem más, mint a hígítások utáni alapos összerázás


Hatékonyság

A nagytekintélyű The Lancet című orvosi szaklap átfogó tanulmányt jelentetett meg 2005 évben a homeopátia hatékonyságával kapcsolatban, amelynek eredménye az volt, hogy ez megkülönböztethetetlen a placebóhatástól (értsd: zéró hatás). Viszont kiderült, hogy a homeopátiának nincsenek mellékhatásai,

A homeopátia irracionalitása egyetlen kérdéssel szétzúzható, és ez így hangzik: vajon honnan tudható kísérletek nélkül, hogy az a szer valóban hatékony? 

http://index.hu/tudomany/2013/02/06/homeopatia_a_nagy_atveres/


Nagyon fontos, hogy mindenki, aki homeopátiás szereket használ, forgalmaz vagy másnak ajánl, tisztában legyen azzal, hogy e szerek hatékonysága legfeljebb anekdotákkal, szórványos esetekkel támasztható alá. Egyetlen ilyen szerről sem igazolta megbízható, placebo kontrollált kettős vak klinikai vizsgálat, hogy jobb hatást lenne képes elérni a placebónál; sok esetben pedig az ilyen megbízható vizsgálatok a szer hatástalanságát támasztották alá

A homeopátia nem hatásosabb, mint a placebók  ezt állapította meg egy átfogó ausztráliai vizsgálat. Az Ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács (NHMRC) azt követően jutott erre a megállapításra, hogy összegezte 1800, az alternatív szer hatásait vizsgáló tanulmány eredményeit.

http://index.hu/tudomany/egeszseg/2015/03/11/a_homeopatia_nem_tobb_mint_placebo/

http://1023.hu/hirek/34-kozlemeny-homeopatia-2015


További vizsgálati eredmények


There is a paucity of good-quality studies of sufficient size that examine the effectiveness of homeopathy as a treatment for any clinical condition in humans. The available evidence is not compelling and fails to demonstrate that homeopathy is an effective treatment for any of the reported clinical conditions in humans.

https://www.nhmrc.gov.au/_files_nhmrc/publications/attachments/
cam02i_homeopathyoverviewreport140408index.hu/tudomany/egeszseg/2015/03/11/a_homeopatia_nem_tobb_mint_placebo/
A homeopátia nem természetes gyógymód. A hatóanyagokat nem természetes formájukban alkalmazzák; nemcsak hígítják őket, hanem sajátos homeopata felfogás szerint megváltoztatják a hatékonyságukat: „potenciálják", „dinamizálják" őket.  A homeopátiás szerekhez szinte minden létező anyagot felhasználnak:

Bár napjaink kínálatában nemcsak az eredeti, klasszikus, Hahnemann-féle homeopátia szerepel, hanem annak sokféle változata és speciális formája is, amelyek olykor  már csak nevükben  azonosak Hahnemann gyógymódjával.

A modern homeopátia számos formája más ezoterikus gyógymódokhoz és eszmékhez kapcsolódik (pl. homeopátia és asztrológia, homeopátia és sámánizmus stb.)


Dabóczi Kálmán: Hihetünk-e a dinamizált életerőben című tanulmánya, 

Kovács Gábor: Mágia és hit című (internetről letölthető) könyve.

http://www.magyarkurir.hu/hirek/homeopatia-kereszteny-szemmel


Az Országos Gyógyszerészeti Intézet volt főigazgatójának,  Paál Tamásnak szavait idézve “Placebohatás? Jó! De mi is a placebohatás? Vannak renitens betegek, akik akkor is meggyógyulnak, ha az orvosuk már lemondott róluk, tehát az, amikor ha valaki nem is kap semmit, mégis meggyógyul. Ha a hétköznapi életben valaki meggyógyul anélkül, hogy bármit csináltunk volna vele, akkor mi az a rettenetes nagy baj, amitől félünk?”. Másképp egy betegtől nem szabad elvenni a gyógyulásba vetett hitét. Paál Tamás professzor úrtól megtudtuk azt is, az Európa Tanács szerint “tessék a beteget egyértelműen felvilágosítani és utána úgy dönt, ahogy akar”


Az alternatív gyógyászati módszer pedig a jövőben tényleg csak akkor lenne igazán működőképes és hatékony, ha a gyógyszerészek, orvosok, fiziológusok körében lenne egy egységes szemlélet. Hazánkban egyelőre nagyjából 50-50% a megoszlás a két éles határral elválasztható csoport (homeopaták és szkeptikusok) között,

Németországban és Franciaországban viszont felírják és fejlesztik ezeket a készítményeket, mivel van rájuk igény a páciensek irányából, illetve ezen nyugati országokban a szakemberek többsége elfogadja és alkalmazza is a homeopátiát. Már több mind 4000 szer áll rendelkezésünkre.

http://elteonline.hu/tudomany/2015/11/19/szakmai-szemmel-a-homeopatia-most-mi-is/


Az EU irányelv egyértelműen fogalmaz. Bármely olyan állítás, amely valamely betegség vagy rendellenesség kezelését, gyógyítását ígéri tisztességtelennek vagy félrevezetőnek tekinthető ha a termék nem gyógyszerként van regisztrálva; nincs a hatásosságról elegendő bizonyíték bemutatva az európai vagy a nemzeti gyógyszerészeti hatóságnak; illetve ha a bizottság a bizonyítékokat nem fogadta el.


2005/29/EK irányelv I. melléklete sorolja fel a "minden körülmények között tisztességtelennek minősülő kereskedelmi gyakorlatokat". A 17. pont: "Annak valótlan állítása, hogy a termék alkalmas betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarainak vagy rendellenességeinek gyógyítására."


Érthetetlennek tűnik, hogy miért lenne nehéz szabványos statisztikai értékelést végezni. Egyszerűen meg kell számolni, hogy hányan lettek jobban a kezelt csoportban homeopátiás kezelés után, és ezt össze kell hasonlítani egy kontrollcsoporttal. Hasonló mentegetőzések olvashatóak a homeopátiáról szóló számos EU dokumentumban, valamint az Európai Gyógyszerkönyvben is.


Az egyik érv: "a hatóanyag nagyon alacsony koncentrációja, valamint a szabványos statisztikai módszerek alkalmazásának nehézsége" A másik az, hogy: "a homeopátiás kezelés nagyfokúan egyénre szabott, ezért nem lehet egy terméket egy betegséggel társítani"NHMRC has reviewed the scientific evidence for the effectiveness of homeopathy in treating a variety of clinical conditions with the aim of providing Australians with reliable information about its use.

NHMRC Statement on Homeopathy and NHMRC Information Paper - Evidence on the effectiveness of homeopathy for treating health conditions
NHMRC Statement: Statement on Homeopathy


A homeopátia nem hatékony mód egyetlen betegség kezelésére sem. Ezt állapították meg az ausztrál orvostudományi kutatóintézet szakemberei a témáról eddig készült tanulmányok legátfogóbb felülvizsgálata nyomán


For some health conditions, studies reported that homeopathy was not more effective than placebo. For other health conditions, there were poor-quality studies that reported homeopathy was more effective than placebo, or as effective as another treatment. However, based on their limitations, those studies were not reliable for making conclusions about whether homeopathy was effective. For the remaining health conditions it was not possible to make any conclusion about whether homeopathy was effective or not, because there was not enough evidence.

Based on the assessment of the evidence of effectiveness of homeopathy, NHMRC concludes that there are no health conditions for which there is reliable evidence that homeopathy is effective.

https://www.nhmrc.gov.au/_files_nhmrc/publications/attachments/cam02_nhmrc_statement_homeopathy.pdf

https://www.nhmrc.gov.au/_files_nhmrc/publications/attachments/cam02a_information_paper.pdf

Optum, Effectiveness of homeopathy for any clinical condition: evaluation of the evidence. Review of submitted literature 2013, Canberra: NHMRC.


Ajánlott irodalomhttps://www.nhmrc.gov.au/_files_nhmrc/publications/attachments/cam02j_review_literature_public_submission