Vércukor, inzulin vizsgálatok a cukorbetegség előre jelzésére

Válasz  Olvasóimnak 13.rész



Olvasói levél


Szép napot kívánok ! Tisztelettel szeretném megkérdezni, hogy inzulin index komplett táblázatot hogyan lehetne beszerezni? Nagy szükségem lenne rá, mert mint látom, a GI index jóval eltér az inzulin indextől és az utóbbi segítségével hatékonyabb a gyógyítás, megelőzés . Üdvözlettel várom szíves válaszát  T Gy


Válasz : Zsoldos Bence www.nelegybeteg.hu;


Egyre több 40 év feletti ember küzd túlsúlyos és mozgásszegény életmód miatt. inzulinrezisztenciával ami a cukorbetegség „előszobája”.Fontos ezért, hogy kérje orvosát adjon lehetőséget a 3 havi vércukorszint átlagát mérő  HbAc1 érték meghatározására, valamint  a figyelmen kívül hagyott, de nélkülözhetetlen inzulin vizsgálatra. A vizsgálatot a diabetológia végzi. 2015 évre 1 millió cukorbeteget prognosztizálnak Magyarországon


Elöljáróban itt csak annyit, hogy az inzulinrezisztencia leggyakoribb tünetei a látásromlás, lassú sebgyógyulás, zsibbadás, fáradékonyság veseproblémák, szembetegségek, szív- és érrendszeri panaszok, idegrendszeri károsodás, fekélyek, tályogok kialakulása.


Akkor kezdjük az elején


Glikémiás indexről

A glikémiás index (GI)  egy olyan viszonyszám, ami azt fejezi ki, hogy az adott ételféleségből elfogyasztott 1000 kJ mennyiség mekkora vércukor emelkedést okoz. .

A fehér kenyeret tekintették a bázisnak, amelynek a glikémiás indexe GI=100. Azt gondolták, hogy a magas glikémiás indexű ételek elősegítik az elhízást, míg az alacsony glikémiás indexszel bírók éppen ellenkezőleg, a fogyás segítik elő. Ám időközben az elvégzett tanulmányok mesze nem támasztották alá ennek az elméletnek a helyességét. Kiderült ugyanis, hogy nem a vércukor szint emelkedése a legfontosabb, hanem az, hogy egy adott étel mekkora inzulin elválasztást igényel az ember szervezetében. Ha pl. egy étel az elfogyasztása után a szervezetet sok inzulin termelésére készteti, akkor a vércukor szint alacsonyabb lehet, tehát kezdhetünk örvendezni, hogy az adott étel glikémiás indexe milyen jó, de valójában ezt nagyon sok inzulin termelődés alapján értük el, ez pedig  nem kedvező.


Nézni kell tehát a táplálék inzulin kiváltó hatását is! Sőt, ez sokkal fontosabb, mint a glikémiás index. Ebből a szempontból  felül kell vizsgálnunk néhány egészségesnek gondolt ételünket.


Magas vércukorszint magas inzulin szintet eredményez, de ez ellen a sejt védekezik úgy, hogy receptorainak számát csökkenti vagyis  inzulin rezisztencia (érzéketlenség) jön létre  Ez viszont újabb inzulintermeléshez vezet Ez idő után a hasnyálmirigy nem tud ilyen nagy mennyiségű inzulint termelni és kimerül. Ez okozza az un 2. tip. cukorbetegséget (diabéteszt).

 

Szervezetünk vércukor szintje és inzulin értéke nem követi párhuzamosan egymást. Alacsony vércukor esetén is lehet magas az inzulin érték és fordítva.  Nézzük meg a fent közölt és erre vonatkozó diagramot.


Ha viszont nincs elég inzulin úgy a sejtek a szőlőcukrot nem képesek felvenni, emiatt lesz magas a vér cukortartalma, miközben a sejtek valójában éheznek

A magas glikémiás indexű ételek gyorsan emelik meg a vércukorszintet, ezzel ellentétben az alacsony glikémiás indexű táplálék fogyasztásával egy folyamatos vércukorszint emelkedést érhetünk el. Ezzel elkerülhető a farkas éhség és az állandó inzulinszint ingadozás. Az egészséges táplálkozás alapját főként az alacsony és közepes GI értékű ételeknek kell képezniük.

Alacsony GI (0-55)

Közepes GI (55-69)

 Magas GI (70-100)

Zöld zöldségek

Hajában főtt krumpli

Krumplipüré

Paradicsom

Kukorica

Kukoricapehely

Földi mogyoró

Fehérrépa

Pattogatott kukorica

Fokhagyma

Fokhagyma

Sütemények

Hagyma

Tök

Palacsinta

Répa

Cékla

Karórépa

Cseresznye

Mangó

Pasztinák

Sárgabarack

Sárgadinnye

Görögdinnye

Alma

Befőttek

Gyümölcslevek

Körte

Ananász

Szörpök

Grapefruit

Szárított gyümölcsök

Alkohol

Narancs

Banán

Érett banán

Kiwi

Magvas kenyerek

Nokedli

Zöld

Füge

Aszalt szilva

Szárított sárgabarack

Mazsola

Datolya

Zsírszegény tej

Fagyi

Édesített tejtermékek

Joghurt

Kakaó

Zsömle, Kifli

Árpa

Rozskenyér

Édesített kekszek

Teljes őrlésű tésztafélék

Pizza

Puffasztott rizs

Teljes őrlésű kenyér

Pita kenyér

Fehér kenyér

Spagetti Makaróni (al dante)

Tortilla

Tésztafélék fehér rizsből

Zabpehely

Müzli (édesítetlen)

Müzli

Bab

Gríz

Sült krumpli

Lencse

Kuszkusz

Rizsfelfújt

Csicseriborsó

Háztartási

Ropi

Almalé

Ananászlé

Cola

Vadrizs

Basmati rizs

Fehér rizs

Keserű csoki

Lekvár

Normál csoki

Gyümölcscukor

Méz




Mikor  beszélünk cukorbetegségről

Cukorbetegség akkor áll fenn, ha az éhgyomi vércukorérték ismételten 7,0 mmol/l vagy magasabb, és/vagy a cukorterhelés során a 120 perccel későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb.


1-es típusú cukorbetegség: a betegség oka a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben az inzulintermelő béta-sejtek pusztulása


2-es típusú cukorbetegség: a betegség kialakulásának középpontjában az inzulinrezisztencia áll  Vagyis a 2. tip. diabétesz nem inzulin függő. Ennek a betegségnek a jellemzője, hogy az inzulin termelődése normális, azonban ennek a termelődött inzulinnak a hatása nem megfelelő. No jó, de miért?  Azért mert az inzulin receptora hibásan működik

A 2-es típusú cukorbetegség legtöbbször olyan panaszokkal jár, amelyek már könnyebben felismerhetővé teszik a betegséget. Ezek a panaszok például

Az IGT (csökkent glükóz tolerancia impaired glucose tolerance) és a 2. típusú diabetes diagnózisát az OGTT eredmény alapján állítják fel.

Magyarázat OGTT   orális glukóz tolerancia teszt

A vizsgálatot éhgyomorra, legalább 10 órás koplalást követően végzik. A teszt elvégzéséhez felnőtteknél szükséges 75 g szőlőcukrot (glukózt) 2,5-3 dl vízben feloldva, 5 perc alatt kell elfogyasztani. Diagnosztikai szempontból a kétórás vércukorérték kórjelző: 7,8 mmol/l alatt normális; 7,8-11mmol/l között IGT-ről (csökkent glukóz tolerancia) beszélünk; és 11mmol/l fölött cukorbetegségről


Az inzulin funkcionális működése
A károsodott inzulinfunkció az oka a 2. tip. cukorbetegség kialakulása és romlása. .


Naponta 4050 egységnyi inzulin hormont termel a hasnyálmirigy. A napi össz-inzulin termelés 50%-a bázisinzulin, a másik fele pedig az étkezések idején termelődik A bázisinzulin szerepe, hogy a nap 24 órájában egyenletes inzulinszintet biztosítson, míg az étkezési inzulin a táplálékbevitel során megemelkedő vércukorszintet igyekszik a normáltartományban tartani..

Az inzulin segít a vérben lévő cukornak a sejtekbe bejutni, így a vércukorszint csökken, a sejtek pedig energiához jutnak.


Inzulin rezisztencia (IR)

Meghatározása  

Az IR olyan állapot, amikor a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek béta sejtjeiben termelődő inzulin hormon hatása kevésbé érvényesül a szervezet sejtjein.

Az inzulin elválasztása szabályozza a szénhidrát anyagcserét a következő módon:


A magasabb inzulinszint és az IR következményeként kialakuló magas glükóz szint (hiperglikémia) a metabolikus szindrómához vezet ("jóléti szindróma"). Erre jellemző


Okai 


Az IR meghatározása

HOMA (homeostasis model assessment): az IR megbízható becslésre szolgáló érték.


HOMA-IR  kiszámítása

Éhomi inzulinkoncentráció (µU/ml) × éhomi vércukor-koncentráció (mmol/l) / 22,5

Vagyis az IR mértéke annál nagyobb, minél magasabb inzulinszint, minél magasabb a vércukorérték 


Vizsgálata

Ujjbegyes vérvétellel 2 pontos terhelés 4950 Ft , 3 pontos terhelés: 6830 Ft, 5 pontos terhelés: 10.590 Ft Ft
Eredménykiadás: 3 munkanap

Az inzulinrezisztencia vizsgálat  a cukorbetegséget megelőző állapot megállapítására: az inzulinrezisztencia a diabétesz előkapuja


Synlab Budapest Allee Magán Vérvételi Hely

Térkép és információ

Cím: 1117 Budapest, Október 23. u. 8-10.
Telefon: +36 1/5-888-500
E-mail: allee@synlab.com
A vidéki laboratóriumok címei megtalálhatóak itt: http://www.laboratoriumkft.hu/elerhetosegek/


Kiindulási helyzetben - tehát a cukros víz elfogyasztása előtt - az inzulinszintednek a

3,0-25,0 mIU/L referencia értékek között kell lennie. Az inzulinszintet 30 és 120 perccel a cukorfogyasztást követően is mérik, ám itt már nem adnak meg referenciaértéket, mert az értékelés minden esetben egyedi elbírását igényel.


IR előfordulása lehetséges a következő esetekben: .:


Időben elvégzett szűrővizsgálattal és így korai felfedezéssel, majd életmód változtatással jó eséllyel kezelhető az IR, megelőzvén ezzel a cukorbetegség kialakulását


 

Inzulin rezisztencia oka és hatása



Ebből az úgynevezett „HOMAindex“ alapján tudják meghatározni az orvosok azt, hogy a páciens inzulinrezisztens-e.

A képlet szerint az éhomi vc (mmol/l) és inzulinszintet (μU/l) kell összeszorozni és elosztani 22,5-el, így megkapjuk az inzulinrezisztencia értékét.

 



Értékelés

Sajnálatos módon az inzulinrezisztencia pontos határában még nincs konszenzus, a legelfogadottabb, gyakorlatban is jól használható módszer a HOMA-IR érték, 4 feletti érték esetén a diagnózis nagy biztonsággal felállítható, 2,5 feletti érték esetén valószínűsíthető.

Figyelem

Az inzulinrezisztenciát legpontosabban a vérben lévő inzulinszint mérésével lehet kiszűrni, ez azonban túlságosan drága és komplikált vizsgálat, amelyet főleg a kutatók használnak a folyamat alaposabb feltérképezéséhez. A mindennapos orvosi gyakorlatban nem használják ezt a módszert, hanem indirekt módon következtetnek az inzulinrezisztenciára.

Bővebben: http://inzulin.net/kezeles/cukorbetegseg/inzulin-rezisztencia.html#ixzz3TJgnRNla

http://inzulin.net/kezeles/cukorbetegseg/inzulin-rezisztencia.html#axzz3TJgUNQlt


A betegség lehetséges okai

Az inzulinrezisztencia kialakulásának oka

A betegség előrehaladtával a hasnyálmirigy inzulin-elválasztása elégtelenné válik az inzulinrezisztenciához képest, ekkor alakul ki csökkent glukóz-tolerancia, majd diabetes. A vércukoreltérések mellett jellemző erre a betegségre

A kezelés során az inzulinrezisztencia csökkentése az elsődleges cél. Alapvető az életmód szerepe, a gyógyszeres kezelés csak másodlagos


Csökkent glukóz tolerancia

A cukor táplálja a rákot, az inzulinrezisztencia cukorbőséget teremt nekik, a magas inzulinszint pedig serkenti az osztódást. A D-vitamin egy hormon, amely többek közt képes szabályozni a sejtek osztódását, s még kóros BRCA mutáció esetén is védőhatást jelent a rákos burjánzással szemben. Ehhez persze olyan magas -legalább 50-60 ng/ml- vérszintet kéne elérni, mint amihez az evolúció során hozzászoktunk.

A rák elkerülhető, hisz egészen a 20. század elejéig a mellrák igen ritka betegség volt. Ahogy a cukor és a finomított szénhidrátfogyasztás nőtt a 20. század során, úgy nőtt a mellrák és más rákok gyakorisága is. A mellrák kivédhető sok D-vitaminnal és szénhidrátszegény étrenddel. Azzal az életmóddal, ahogy őseink éltek.

http://www.tenyek-tevhitek.hu/nem-kene-mellrakban-meghalnia-senkinek.htm



Kezelése

FigyelemA többletinzulin nem csak mint vércukorszint-szabályozó hormon okoz problémát a szervezetben, hanem mint stresszhormon is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az inzulin mint általános stressz hormon végigfut az egész szervezeten, stressz választ váltva ki ezzel



HbA1C jelentése

A glükózzal kötésben lévő (glikozilált) hemoglobin aránya a teljes hemoglobinhoz képest (százalékban kifejezve) A cukorbetegség kezelésének egyik fontos laborparamétere. Segítségével megállapítható, hogy milyen volt a beteg átlagos vércukorszintje az elmúlt három hónapban (hosszútávú vércukor).

Minél magasabb a vércukorszint, annál több hemoglobin köt cukrot. A kötés egy darabig instabil, de pár óra múlva stabilizálódik és vissza nem fordítható lesz: a cukor nem tud többé leválni a hemoglobinról. Ennek következtében a HbA1c forma élettartama a vörösvértestek élettartamától függ, ami átlagosan 3 hónap.

Az átlagos vércukorszint HbA1c-értékre való átszámolásához az alábbi formula használatos:




A diabéteszes szövődmények egyik legfontosabb előrejelzője a HbA1c értéke. A skála alján a 6,5%-os érték az, ami alatt kellene lennie egy korrekt anyagcsere-státuszú cukorbetegnél. Még a metforminos csoport értéke is elfogadhatatlanul magas, a többiekéről nem is beszélve

Az alábbi táblázat a HbA1c értékeket felelteti meg az átlagos vércukor koncentrációknak. Az értékek csak becslésként használhatók.


 HbA1c (%) 

 HbA1c (mmol/mol) 

 átlagos vércukorszint (mg/dl) 

 átlagos vércukorszint (mmol/l) 

4,7

28

70

3,9

5,0

31

80

4,4

5,3

34

90

5,0

5,6

38

100

5,6

5,9

41

110

6,1

6,2

44

120

6,7

6,5

47

130

7,2

6,8

51

140

7,8

7,4

57

160

8,9

8,0

64

180

10



A jelen kezelési célértékek %-os mértékegységben megadva 6.5% és 7.5% között vannak (a betegtől függően), amely megfelel 48 mmol/mol és 59 mmol/mol közötti értéknek az új mértékegységben. Az egészséges normál tartomány 4.0% és 6.0% között van, amely 20 mmol/mol és 42 mmol/mol közötti értéknek felel meg


A HbA1c-mérés nem teszi feleslegessé a rendszeres vércukor-ellenőrzést, hisz a HbA1c mérése csak 3 havonta történik, a beteg számára pedig gyakoribb inzulinkezelés mellett naponta többszöri visszajelzés szükséges a helyes anyagcsere-vezetéshez


Fontos tudni, hogy az OEP a HbA1c-mérést csak 3 havonta támogatja, gyakoribb mérésre valójában nincs is szükség. A laborvizsgálat előtt érdemes megnézni, hogy az előző vizsgálat óta eltelt-e 90 nap, mert ellenkező esetben a laboratórium nem végzi el a vizsgálatot. A vizsgálatot nem a családorvos, hanem csak a diabetológia írhatja ki.


A HbA1c és a FPG egyaránt megfelelő hatékonyságú szűrőmódszer a 2-es típusú cukorbetegség kimutatására, ugyanakkor egyik sem alkalmas az IGT felismerésére. Éppen ezért az OGTT továbbra sem nélkülözhető az IGT diagnosztikájában


Magyarázat IGT (impaired glucose tolerance: károsodott glukóz toleranxcia)

http://www.medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/a_hba1c_szerepe_a_2_es_tipusu_cukorbetegseg_szureseben

Bennett CM, et al. HbA1c as a screening tool for detection of type 2diabetes: a systematic review. Diab Med. 2007;24:333–343.)

http://www.g1intezet.hu/index.php/tudjon-tobbet-tolunk/babavaras/166-inzulin-rezisztencia.html


Szájon át szedhető diabétesz gyógyszerek


Készítmény

Dózis (minimum-maximum)

Napi
dózis-mennyiség

HbA1c csökkenés

Súlygyarapodás

Hypoglycaemia kockázata

Fehérjéhez való kötődés

Aktív metabolito (máj)

Máj glükóz termelését gátló szerek

Metformin

5002000 mg

2

1.5--2.0%

Nem

Nem

Nem

Nem

Inzulin kiválasztást növelő szerek

Sulphonylurea

Glomepirid

1-6 mg

1


++

++

>98%

Igen

Glibenclamid

1,7514 mg

"2 "

1,52,0%

++

++

> 98%



Metformin


Vércukormérés

Ganda professzor, a bostoni Joslin Diabétesz Központ orvosa szerint a jól karbantartott

2-es típusú cukorbetegeknek naponta kétszer kellene ellenőrizniük cukorértéküket,

Kétségtelen, hogy a tesztcsík drága, bár az elmúlt évben nem emelkedett jelentősen az áruk. Támogatás nélkül 1db tesztcsík 60-70 Ft között van (fele annyiba kerül, mint egy Túró Rudi, egy csésze kávé ára ennek háromszorosa...), döntés kérdése, hogy mire költjük a pénzünket.

Azok, akik naponta 1-2 tesztcsíkra jogosultak, a legjobban akkor teszik, ha az egyes napokon különböző időpontokban mérik a vércukrukat. Ha például a reggeli utáni érték jó szokott lenni, akkor ezt a mérést hagyjuk ki, és inkább ebéd vagy vacsora előtt és után mérjünk. Nagyon fontos ugyanis, hogy egy nap folyamán különböző időpontokban is lássuk a vércukor alakulását, mert így kaphatunk teljesebb képet arról, hogy hogyan is állunk.


Éhomi mérés

A nemzetközileg elfogadott irányelvek szerint az éhomi vércukorértéknek 4.0 7.0 mmol/l között kell lennie. Ha a mért eredmény ennél rendszeresen magasabb, akkor valószínű, hogy a hajnali jelenség hatás áll fenn.

Azoknak, akik gyakran kelnek reggel magas vércukorértékekkel, általában azt javasolják, hogy több napon át keljenek fel hajnali három órakor és mérjék meg a vércukrukat.

Étkezés utáni mérés

Amint eszünk valamit, a vércukorszint emelkedni kezd, de a következő étkezésig vissza kellene állnia a kiinduló értékre. Az étkezés utáni vércukorméréssel állapítható meg az is, hogy bizonyos mennyiségű és összetételű ételek milyen mértékben emelik a vércukorszintet. A nemzetközi irányelvek alapján az étkezés megkezdésétől számított 2 óra múlva érdemes mérni
Terheléses vércukorvizsgálat (OGTT) eredményeit a WHO által meghatározott kritérium rendszer szerint

 

Ha a laboratóriumi vércukorértéket szeretnénk a házi vércukormérőnk által mutatott értékekkel összehasonlítani, a laborba kerülő vénás vért – közvetlenül a vérvétel után – saját készülékünkkel is mérjük meg. Amennyiben erre nincs mód, az éhgyomri vénás vérvétel után 1-2 percen belül végezzünk hagyományos mérést az ujjbegyből vett kapilláris vér alapján, ugyanis ilyenkor a legkisebb a „biológiai hiba” lehetősége.

 

Rendkívül fontos a betegek otthoni vércukormérő készülékeinek gondos karbantartása és szakszerű használata. Csak egyetlen példára utalok: a vércukorszintmérő csíkok helytelen tárolása és szavatossági időn túli felhasználása komoly hibák forrása lehet. laboratóriumban és az otthon mért értékek közötti 10%-os különbség elfogadható

 

 

Eltérés lehet a vénás és a kapilláris (ujjbegyből nyert) vér vércukor szintje között, de ennek semmi jelentősége sincsen. A betegség szempontjából érdektelen, hogy 6,3 mmol/l vagy 7 mmol/l az érték. A biztos jelző a három hónapos átlagot mutató glikolizált hemoglobin (HbA1c) érték. Ha ez nem magasabb hatnál, nincs semmi gond, ellenkező esetben pontosítani kell a diétát, hogy csökkenjen a HbA1c. Természetesen a stressz is növelheti a vércukrot. Nincs értelme a túl gyakori ujjszurkálásnak. A vénás vérvételi eredmény megbízhatóbb.

InforMed Dr. Szendei Katalin belgyógyász 2008
Dr. Laczkó Andrea, diabetológus

 

Otthoni Mérési program

hétfőn reggel kétszer étkezés ( előtte/utána ),

kedden délben kétszer étkezés ( előtte/utána ),

szerdán délután kétszer étkezés ( előtte/utána ),

csütörtökön este kétszer étkezés ( előtte/utána ),

pénteken éjjel kétszer mérési idő ( előtte/utána ),

és így létrejön a heti ( öt napos ) – szurkálós (!) ellenőrzési adag

 

Vércukormérő készülék - Accu-Check Active

A fotometriás elven működő készülék segítségével, pontos, megbízható eredményt kaphatunk, 5 másodperces mérési idő alatt. Plazmakalibrált. Kiválóan alkalmas otthoni használatra, gombnyomás nélküli mérést tesz lehetővé. Tesztcsíkja: Accu-Chek Active 25 db-os vagy 50 db-os kiszerelésben.


A mérési eredmények kívánatos értéktartományai:


http://vercukor.net/kezeles/vercukormeres/vercukor-onellenorzes-mikor-hogyan-merjunk-vercukrot.html#ixzz3T35wivR6


MIT JELENT AZ INZULIN INDEX?

Egy tápanyag inzulinszintet emelő hatása a cukorhoz (glükóz) képest.

A cukor inzulin indexe 100. 

HOMA IR = (inzulin x glukóz)/22.5

A HOMA index az éhomi vc és az éhomi inzulin szorzatából számolandó ki HOMA-IR:


A glikémiás és az inzulin index nem feltétlenül korrelál egymással. A magas glikémiás indexű tápanyagok egyértelműen magas inzulin indexet jelentenek.

Vannak alacsony glikémiás indexű tápanyagok, amiknek nagyon magas az inzulin indexe, tehát tovább emelik az alapból amúgy is magas inzulinszintet, és ezzel tovább rontják az inzulinrezisztenciát. Kedvezőtlen a magas glikémiás indexű valamint a glikémiás indexnél magasabb inzulin indexű ételeket.


Vegyük észre, hogy viszonylag kis GI érték ellenére az inzulin index jelentősen magasabb pl.:
Tej, krémes torta, narancs, marha hús, joghurt, hal, csokoládé

Glikémiás érték*

Inzulin érték*

Csokoládé szelet 79

112

Joghúrt 62

115

Marhahús 21

51

Tej 30

90

Torta (krémes) 56

82

 

A legmegdöbbentőbb azonban a joghurt. A joghurt glikémiás indexe igen kedvező (62), ugyanakkor az inzulinemelő képessége felülmúlja a csokoládéét (115). Egy másik vizsgálat eredménye szerint  a glukoz és az inzulin érték közötti eltérések az élelmiszer fajták függvénye, amit az előzőekben is láthattunk   eltérő



Az inzulin érték meghatározása







Az inzulin kiválasztásának mechanizmusa

Az étel fogyasztása miatt megnövekedett inzulin szint 1-2 óra elteltével visszatér az alap szintre.  Csakhogy az alap szint nem stabil érték és 3-6 percenként oszcillál. Az étkezés után  az ingadozás amplitúdója növekszik, de ez a megnövekedett amplitúdó konstans marad  Ez az oszcillálás fontos tulajdonság mert az inzulin érzékenységére hat és ezzel megelőzi a sejt összetevőinek mennyiségi csökkentését


 

Az inzulin kikapcsolódása a hasnyálmirigyből  3-5 percenkénti periódusonként  (ábra).


Hellman B, Gylfe E, Grapengiesser E, Dansk H, Salehi A (2007). "[Insulin oscillations--clinically important rhythm. Antidiabetics should increase the pulsative component of the insulin release]". Lakartidningen (in Swedish) 104 (32-33): 22369.

 

 
 
2. ábra

A béta sejtből a pulzáló kikapcsolódás  szinkronban van  minden Langerhans szigetecskében  ugyanakkor a hasnyálmirigy ezen szigetei is szinkronban működnek egymással. Ezt a szinkronitást kell biztosítani egy 25 cm hosszú szervben a pankreászbn 1 millió szigetecske között. Hasonló ez a helyzet a szív pészmékeréhez. A pankreász kapcsolatban van a koponya idegeivel azonban az oszcillációhoz nem szükséges az agy ideginek közreműködése.                                

A 2. ábrán látható, hogy a pulzáló inzulin milyen mechanizmus által kapcsolódik ki  Vegyük észre, hogy az ATP jelzés hatására  megy végbe a folyamat.

Ha növekszik a vércukor úgy az ATP termelése is növekszik, ami a csatornák záródását eredményezi. A béta sejtekből inzulin szabadul fel.  Amikor a vér glukóz koncentrációja eléri az 5,5 mM-t  az ATP termelése felgyorsul, aminek hatására a KATP  csatornák zárulnak


Hosszú ideig tartó magas inzulin koncentráció növekvő rák kockázatot jelent


Élelmiszer  Inzulin indexe

Az élelem inzulin indexe  (FII)  méri az inzulin választ  összehasonlításban az élelem glukóz értékével.

Az eljárás a következő: A vizsgált élelmiszer 1000 kJ mennyiségének mérjük   az inzulin értékek alatti területet (AUC) majd elosztjuk az 1000 kJ referencia élelem  elfogyasztása után mért inzulin értékek alatti területtel (AUC)


               Am J Clin Nutr 2009, 90:986-992

Am J Clin Nutr, 66:1264; 1997


Az inzulinigény előre becslése az élelmi inzulin index (FII) használatával   és a vizsgált inzulinválasz  közötti összefüggés








Vegyük észre a jó korrelációt a két változó között



Az étrendi inzulin index, DII

Az átlagos DII kiszámítása:  Inzulin terhelés IL/ a napi teljes energia bevétel

 

 


 


A felhasznált  szénhidrát mennyiség és a vizsgált inzulin válasz közötti összefüggés


A két változó között gyenge a korreláció




A mért és az FII alapján  becsült inzulin értékek

összehasonlítása  különböző élelmiszereknél






Vegyük észre a jó egyezőséget










Ezen dolgozathoz kapcsolódó Tudástár  az alábbiakat tartalmazza


A Tudástár URL címe: http://www.nelegybeteg.hu/tudastar-inzulin-index.php




Irodalom

  1. Heidi Stevenson: Az inzulin megkétszerezi a halálozási arányt a 2-es típusú cukorbetegségben: Tanulmány. (fordította: Fehér Zsuzsa) URL: http://www.tenyek-tevhitek.hu/az-inzulinpotlas-ketszeres-halalozasi-kockazatot-eredmenyez.htm
  2. H Stevenson: Insulin Doubles Death Rate in Type 2 Diabetics: Study. URL: http://www.greenmedinfo.com/blog/insulin-doubles-death-rate-type-2-diabetics-study
  3. Why taking insulin is more dangerous for diabetics than taking nothing. RJ Rowen. 2013. URL: http://www.secondopinionnewsletter.com/Health-Alert-Archive/View-Archive/2184/Why-taking-insulin-is-more-dangerous-for-diabetics-than-taking-nothing.htm
  4. CJ. Currie, CD. Poole, M Evans, JR. Peters, C Morgan: Mortality and Other Important Diabetes-Related Outcomes With Insulin vs Other Antihyperglycemic Therapies in Type 2 Diabetes. J Clin Endocrinol Metab. Feb 2013; 98(2): 668677. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612791/
  5. TYPE 2 DIABETES. National clinical guideline for management in primary and secondary care (update). 2008. URL: http://www.nice.org.uk/guidance/index.jsp?action=download&o=40803
  6. Rodríguez LAG, Gutthann SP: Use of the UK General Practice Research Database for pharmacoepidemiology. Br J Clin Pharmacol. May 1998; 45(5): 419425. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1873548/
  7. Effects of a short-term intervention with a paleolithic diet in healthy volunteers; M Österdahl, T Kocturk, A Koochek, P E Wändell;(2007) http://www.nature.com/ejcn/journal/v62/n5/full/1602790a.html 
  8. T Jönsson, Y Granfeldt, B Ahrén, U Branell, Gr Pålsson, A Hansson, M Söderström, S Lindeberg: Beneficial effects of a Paleolithic diet on cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: a randomized cross-over pilot study. URL http://www.cardiab.com/content/8/1/35 
  9. DC Klonoff: The Beneficial Effects of a Paleolithic Diet on Type 2 Diabetes and Other Risk Factors for Cardiovascular Disease. J Diabetes Sci Technol. Nov 2009; 3(6): 12291232. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2787021/
  10. Winkler G, Baranyi É: Gyakorlati diabetológia 2010. Melánia.
  11. Társadalmi helyzetkép 2010. KSH. URL: http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/thk/thk10_egeszseg.pdf
  12. 60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendelet az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről URL: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300060.ESC
  13. WHO opens public consultation on draft sugars guideline. URL: http://www.who.int/mediacentre/news/notes/2014/consultation-sugar-guideline/en/
  14. Heidi Stevenson. URL: http://uk.linkedin.com/in/gaiaheidi
  15. Remembering Heidi Stevenson of Gaia Health. URL: http://www.activistpost.com/2014/03/remembering-heidi-stevenson-of-gaia.html
  16. Metformin. URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Metformin
  17. Glibenclamide. URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Glibenclamide
  18. Insulin. URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Insulin
  19. Glycated hemoglobin (HbA1c) .URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Glycated_hemoglobinhttp://alimento.blog.hu/2014/06/01/nepirtas_inzulinnal
  20. http://ajcn.nutrition.org/content/66/5/1264.full.pdf   http://vercukor.net/kezeles/vercukormeres/vercukor-onellenorzes-mikor-hogyan-merjunk-vercukrot.html#ixzz3T35wivR6   http://www.nutrientdataconf.org/PastConf/NDBC35/4-2_Sampson.pdf  http://www.mendosa.com/insulin_index.htm