Vércukor, inzulin vizsgálatok a cukorbetegség előre jelzésére
Válasz Olvasóimnak 13.rész
Olvasói levél
Szép napot kívánok ! Tisztelettel szeretném megkérdezni, hogy inzulin index komplett táblázatot hogyan lehetne beszerezni? Nagy szükségem lenne rá, mert mint látom, a GI index jóval eltér az inzulin indextől és az utóbbi segítségével hatékonyabb a gyógyítás, megelőzés . Üdvözlettel várom szíves válaszát T Gy
Válasz : Zsoldos Bence www.nelegybeteg.hu;
Egyre több 40 év feletti ember küzd túlsúlyos és mozgásszegény életmód miatt. inzulinrezisztenciával ami a cukorbetegség „előszobája”.Fontos ezért, hogy kérje orvosát adjon lehetőséget a 3 havi vércukorszint átlagát mérő HbAc1 érték meghatározására, valamint a figyelmen kívül hagyott, de nélkülözhetetlen inzulin vizsgálatra. A vizsgálatot a diabetológia végzi. 2015 évre 1 millió cukorbeteget prognosztizálnak Magyarországon
Elöljáróban itt csak annyit, hogy az inzulinrezisztencia leggyakoribb tünetei a látásromlás, lassú sebgyógyulás, zsibbadás, fáradékonyság veseproblémák, szembetegségek, szív- és érrendszeri panaszok, idegrendszeri károsodás, fekélyek, tályogok kialakulása.
Akkor kezdjük az elején
Glikémiás indexről
A glikémiás index (GI) egy olyan viszonyszám, ami azt fejezi ki, hogy az adott ételféleségből elfogyasztott 1000 kJ mennyiség mekkora vércukor emelkedést okoz. .
A fehér kenyeret tekintették a bázisnak, amelynek a glikémiás indexe GI=100. Azt gondolták, hogy a magas glikémiás indexű ételek elősegítik az elhízást, míg az alacsony glikémiás indexszel bírók éppen ellenkezőleg, a fogyás segítik elő. Ám időközben az elvégzett tanulmányok mesze nem támasztották alá ennek az elméletnek a helyességét. Kiderült ugyanis, hogy nem a vércukor szint emelkedése a legfontosabb, hanem az, hogy egy adott étel mekkora inzulin elválasztást igényel az ember szervezetében. Ha pl. egy étel az elfogyasztása után a szervezetet sok inzulin termelésére készteti, akkor a vércukor szint alacsonyabb lehet, tehát kezdhetünk örvendezni, hogy az adott étel glikémiás indexe milyen jó, de valójában ezt nagyon sok inzulin termelődés alapján értük el, ez pedig nem kedvező.
Nézni kell tehát a táplálék inzulin kiváltó hatását is! Sőt, ez sokkal fontosabb, mint a glikémiás index. Ebből a szempontból felül kell vizsgálnunk néhány egészségesnek gondolt ételünket.
Magas vércukorszint → magas inzulin szintet eredményez, de ez ellen a sejt védekezik úgy, hogy receptorainak számát csökkenti vagyis inzulin rezisztencia (érzéketlenség) jön létre Ez viszont újabb inzulintermeléshez vezet Ez idő után a hasnyálmirigy nem tud ilyen nagy mennyiségű inzulint termelni és kimerül. Ez okozza az un 2. tip. cukorbetegséget (diabéteszt).
Szervezetünk vércukor szintje és inzulin értéke nem követi párhuzamosan egymást. Alacsony vércukor esetén is lehet magas az inzulin érték és fordítva. Nézzük meg a fent közölt és erre vonatkozó diagramot.
Ha viszont nincs elég inzulin úgy a sejtek a szőlőcukrot nem képesek felvenni, emiatt lesz magas a vér cukortartalma, miközben a sejtek valójában éheznek
A magas glikémiás indexű ételek gyorsan emelik meg a vércukorszintet, ezzel ellentétben az alacsony glikémiás indexű táplálék fogyasztásával egy folyamatos vércukorszint emelkedést érhetünk el. Ezzel elkerülhető a farkas éhség és az állandó inzulinszint ingadozás. Az egészséges táplálkozás alapját főként az alacsony és közepes GI értékű ételeknek kell képezniük.
Alacsony GI (0-55) |
Közepes GI (55-69) |
Magas GI (70-100) |
Zöld zöldségek |
Hajában főtt krumpli |
Krumplipüré |
Paradicsom |
Kukorica |
Kukoricapehely |
Földi mogyoró |
Fehérrépa |
Pattogatott kukorica |
Fokhagyma |
Fokhagyma |
Sütemények |
Hagyma |
Tök |
Palacsinta |
Répa |
Cékla |
Karórépa |
Cseresznye |
Mangó |
Pasztinák |
Sárgabarack |
Sárgadinnye |
Görögdinnye |
Alma |
Befőttek |
Gyümölcslevek |
Körte |
Ananász |
Szörpök |
Grapefruit |
Szárított gyümölcsök |
Alkohol |
Narancs |
Banán |
Érett banán |
Kiwi |
Magvas kenyerek |
Nokedli |
Zöld |
Füge |
Aszalt szilva |
Szárított sárgabarack |
Mazsola |
Datolya |
Zsírszegény tej |
Fagyi |
Édesített tejtermékek |
Joghurt |
Kakaó |
Zsömle, Kifli |
Árpa |
Rozskenyér |
Édesített kekszek |
Teljes őrlésű tésztafélék |
Pizza |
Puffasztott rizs |
Teljes őrlésű kenyér |
Pita kenyér |
Fehér kenyér |
Spagetti – Makaróni (al dante) |
Tortilla |
Tésztafélék fehér rizsből |
Zabpehely |
Müzli (édesítetlen) |
Müzli |
Bab |
Gríz |
Sült krumpli |
Lencse |
Kuszkusz |
Rizsfelfújt |
Csicseriborsó |
Háztartási |
Ropi |
Almalé |
Ananászlé |
Cola |
Vadrizs |
Basmati rizs |
Fehér rizs |
Keserű csoki |
Lekvár |
Normál csoki |
Gyümölcscukor |
Méz |
Mikor beszélünk cukorbetegségről
Cukorbetegség akkor áll fenn, ha az éhgyomi vércukorérték ismételten 7,0 mmol/l vagy magasabb, és/vagy a cukorterhelés során a 120 perccel későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb.
1-es típusú cukorbetegség: a betegség oka a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben az inzulintermelő béta-sejtek pusztulása
2-es típusú cukorbetegség: a betegség kialakulásának középpontjában az inzulinrezisztencia áll Vagyis a 2. tip. diabétesz nem inzulin függő. Ennek a betegségnek a jellemzője, hogy az inzulin termelődése normális, azonban ennek a termelődött inzulinnak a hatása nem megfelelő. No jó, de miért? Azért mert az inzulin receptora hibásan működik
A 2-es típusú cukorbetegség legtöbbször olyan panaszokkal jár, amelyek már könnyebben felismerhetővé teszik a betegséget. Ezek a panaszok például
Az IGT (csökkent glükóz tolerancia – impaired glucose tolerance) és a 2. típusú diabetes diagnózisát az OGTT eredmény alapján állítják fel.
Magyarázat OGTT → orális glukóz tolerancia teszt
A vizsgálatot éhgyomorra, legalább 10 órás koplalást követően végzik. A teszt elvégzéséhez felnőtteknél szükséges 75 g szőlőcukrot (glukózt) 2,5-3 dl vízben feloldva, 5 perc alatt kell elfogyasztani. Diagnosztikai szempontból a kétórás vércukorérték kórjelző: 7,8 mmol/l alatt normális; 7,8-11mmol/l között IGT-ről (csökkent glukóz tolerancia) beszélünk; és 11mmol/l fölött cukorbetegségről
Az inzulin funkcionális
működése
A károsodott inzulinfunkció az oka a 2. tip.
cukorbetegség kialakulása és romlása. .
Naponta 40–50 egységnyi inzulin hormont termel a hasnyálmirigy. A napi össz-inzulin termelés 50%-a bázisinzulin, a másik fele pedig az étkezések idején termelődik A bázisinzulin szerepe, hogy a nap 24 órájában egyenletes inzulinszintet biztosítson, míg az étkezési inzulin a táplálékbevitel során megemelkedő vércukorszintet igyekszik a normáltartományban tartani..
Az inzulin segít a vérben lévő cukornak a sejtekbe bejutni, így a vércukorszint csökken, a sejtek pedig energiához jutnak.
Inzulin rezisztencia (IR)
Meghatározása
Az IR olyan állapot, amikor a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek béta sejtjeiben termelődő inzulin hormon hatása kevésbé érvényesül a szervezet sejtjein.
Az inzulin elválasztása szabályozza a szénhidrát anyagcserét a következő módon:
A magasabb inzulinszint és az IR következményeként kialakuló magas glükóz szint (hiperglikémia) a metabolikus szindrómához vezet ("jóléti szindróma"). Erre jellemző
Okai
Az IR meghatározása
HOMA (homeostasis model assessment): az IR megbízható becslésre szolgáló érték.
HOMA-IR kiszámítása
Éhomi inzulinkoncentráció (µU/ml) × éhomi vércukor-koncentráció (mmol/l) / 22,5
Vagyis az IR mértéke annál nagyobb, minél magasabb inzulinszint, minél magasabb a vércukorérték
Vizsgálata
Ujjbegyes vérvétellel 2 pontos terhelés 4950 Ft , 3
pontos terhelés: 6830 Ft, 5 pontos terhelés: 10.590 Ft Ft
Eredménykiadás: 3 munkanap
Az inzulinrezisztencia vizsgálat a cukorbetegséget megelőző állapot megállapítására: az inzulinrezisztencia a diabétesz előkapuja
Synlab Budapest Allee Magán Vérvételi Hely
Térkép és információ
Cím: 1117 Budapest, Október 23. u.
8-10.
Telefon: +36 1/5-888-500
E-mail: allee@synlab.com
A vidéki laboratóriumok
címei megtalálhatóak itt: http://www.laboratoriumkft.hu/elerhetosegek/
Kiindulási helyzetben - tehát a cukros víz elfogyasztása előtt - az inzulinszintednek a
3,0-25,0 mIU/L referencia értékek között kell lennie. Az inzulinszintet 30 és 120 perccel a cukorfogyasztást követően is mérik, ám itt már nem adnak meg referenciaértéket, mert az értékelés minden esetben egyedi elbírását igényel.
IR előfordulása lehetséges a következő esetekben: .:
Időben elvégzett
szűrővizsgálattal és így korai felfedezéssel, majd életmód
változtatással jó eséllyel kezelhető az IR, megelőzvén ezzel a
cukorbetegség kialakulását
Inzulin rezisztencia oka és hatása
Ebből az úgynevezett „HOMA–index“ alapján tudják meghatározni az orvosok azt, hogy a páciens inzulinrezisztens-e.
A képlet szerint az éhomi vc (mmol/l) és inzulinszintet (μU/l) kell összeszorozni és elosztani 22,5-el, így megkapjuk az inzulinrezisztencia értékét.
Értékelés
Sajnálatos módon az inzulinrezisztencia pontos határában még nincs konszenzus, a legelfogadottabb, gyakorlatban is jól használható módszer a HOMA-IR érték, 4 feletti érték esetén a diagnózis nagy biztonsággal felállítható, 2,5 feletti érték esetén valószínűsíthető.
Figyelem
Az inzulinrezisztenciát legpontosabban a vérben lévő inzulinszint mérésével lehet kiszűrni, ez azonban túlságosan drága és komplikált vizsgálat, amelyet főleg a kutatók használnak a folyamat alaposabb feltérképezéséhez. A mindennapos orvosi gyakorlatban nem használják ezt a módszert, hanem indirekt módon következtetnek az inzulinrezisztenciára.
Bővebben: http://inzulin.net/kezeles/cukorbetegseg/inzulin-rezisztencia.html#ixzz3TJgnRNla
http://inzulin.net/kezeles/cukorbetegseg/inzulin-rezisztencia.html#axzz3TJgUNQlt
A betegség lehetséges okai
Az inzulinrezisztencia kialakulásának oka
A betegség előrehaladtával a hasnyálmirigy inzulin-elválasztása elégtelenné válik az inzulinrezisztenciához képest, ekkor alakul ki csökkent glukóz-tolerancia, majd diabetes. A vércukoreltérések mellett jellemző erre a betegségre
A kezelés során az inzulinrezisztencia csökkentése az elsődleges cél. Alapvető az életmód szerepe, a gyógyszeres kezelés csak másodlagos
Csökkent glukóz tolerancia
A cukor táplálja a rákot, az inzulinrezisztencia cukorbőséget teremt nekik, a magas inzulinszint pedig serkenti az osztódást. A D-vitamin egy hormon, amely többek közt képes szabályozni a sejtek osztódását, s még kóros BRCA mutáció esetén is védőhatást jelent a rákos burjánzással szemben. Ehhez persze olyan magas -legalább 50-60 ng/ml- vérszintet kéne elérni, mint amihez az evolúció során hozzászoktunk.
A rák elkerülhető, hisz egészen a 20. század elejéig a mellrák igen ritka betegség volt. Ahogy a cukor és a finomított szénhidrátfogyasztás nőtt a 20. század során, úgy nőtt a mellrák és más rákok gyakorisága is. A mellrák kivédhető sok D-vitaminnal és szénhidrátszegény étrenddel. Azzal az életmóddal, ahogy őseink éltek.
http://www.tenyek-tevhitek.hu/nem-kene-mellrakban-meghalnia-senkinek.htm
Kezelése
Figyelem. A többletinzulin nem csak mint vércukorszint-szabályozó hormon okoz problémát a szervezetben, hanem mint stresszhormon is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az inzulin mint általános stressz hormon végigfut az egész szervezeten, stressz választ váltva ki ezzel
HbA1C jelentése
A glükózzal kötésben lévő (glikozilált) hemoglobin aránya a teljes hemoglobinhoz képest (százalékban kifejezve) A cukorbetegség kezelésének egyik fontos laborparamétere. Segítségével megállapítható, hogy milyen volt a beteg átlagos vércukorszintje az elmúlt három hónapban (hosszútávú vércukor).
Minél magasabb a vércukorszint, annál több hemoglobin köt cukrot. A kötés egy darabig instabil, de pár óra múlva stabilizálódik és vissza nem fordítható lesz: a cukor nem tud többé leválni a hemoglobinról. Ennek következtében a HbA1c forma élettartama a vörösvértestek élettartamától függ, ami átlagosan 3 hónap.
Az átlagos vércukorszint HbA1c-értékre való átszámolásához az alábbi formula használatos:
A diabéteszes szövődmények egyik legfontosabb előrejelzője a HbA1c értéke. A skála alján a 6,5%-os érték az, ami alatt kellene lennie egy korrekt anyagcsere-státuszú cukorbetegnél. Még a metforminos csoport értéke is elfogadhatatlanul magas, a többiekéről nem is beszélve
Az alábbi táblázat a HbA1c értékeket felelteti meg az átlagos vércukor koncentrációknak. Az értékek csak becslésként használhatók.
HbA1c (%) |
HbA1c (mmol/mol) |
átlagos vércukorszint (mg/dl) |
átlagos vércukorszint (mmol/l) |
4,7 |
28 |
70 |
3,9 |
5,0 |
31 |
80 |
4,4 |
5,3 |
34 |
90 |
5,0 |
5,6 |
38 |
100 |
5,6 |
5,9 |
41 |
110 |
6,1 |
6,2 |
44 |
120 |
6,7 |
6,5 |
47 |
130 |
7,2 |
6,8 |
51 |
140 |
7,8 |
7,4 |
57 |
160 |
8,9 |
8,0 |
64 |
180 |
10 |
A jelen kezelési célértékek %-os mértékegységben megadva 6.5% és 7.5% között vannak (a betegtől függően), amely megfelel 48 mmol/mol és 59 mmol/mol közötti értéknek az új mértékegységben. Az egészséges normál tartomány 4.0% és 6.0% között van, amely 20 mmol/mol és 42 mmol/mol közötti értéknek felel meg
A HbA1c-mérés nem teszi feleslegessé a rendszeres vércukor-ellenőrzést, hisz a HbA1c mérése csak 3 havonta történik, a beteg számára pedig gyakoribb – inzulinkezelés mellett naponta többszöri – visszajelzés szükséges a helyes anyagcsere-vezetéshez
Fontos tudni, hogy az OEP a HbA1c-mérést csak 3 havonta támogatja, gyakoribb mérésre valójában nincs is szükség. A laborvizsgálat előtt érdemes megnézni, hogy az előző vizsgálat óta eltelt-e 90 nap, mert ellenkező esetben a laboratórium nem végzi el a vizsgálatot. A vizsgálatot nem a családorvos, hanem csak a diabetológia írhatja ki.
A HbA1c és a FPG egyaránt megfelelő hatékonyságú szűrőmódszer a 2-es típusú cukorbetegség kimutatására, ugyanakkor egyik sem alkalmas az IGT felismerésére. Éppen ezért az OGTT továbbra sem nélkülözhető az IGT diagnosztikájában
Magyarázat IGT (impaired glucose tolerance: károsodott glukóz toleranxcia)
http://www.medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/a_hba1c_szerepe_a_2_es_tipusu_cukorbetegseg_szureseben
http://www.g1intezet.hu/index.php/tudjon-tobbet-tolunk/babavaras/166-inzulin-rezisztencia.html
Szájon át szedhető diabétesz gyógyszerek
Készítmény |
Dózis (minimum-maximum) |
Napi |
HbA1c csökkenés |
Súlygyarapodás |
Hypoglycaemia kockázata |
Fehérjéhez való kötődés |
Aktív metabolito (máj) |
Máj glükóz termelését gátló szerek |
|||||||
Metformin |
500–2000 mg |
2 |
1.5--2.0% |
Nem |
Nem |
Nem |
Nem |
Inzulin kiválasztást növelő szerek |
|||||||
Sulphonylurea |
|||||||
Glomepirid |
1-6 mg |
1 |
++ |
++ |
>98% |
Igen |
|
Glibenclamid |
1,75–14 mg |
"2 " |
1,5–2,0% |
++ |
++ |
> 98% |
Vércukormérés
Ganda professzor, a bostoni Joslin Diabétesz Központ orvosa szerint a jól karbantartott
2-es típusú cukorbetegeknek naponta kétszer kellene ellenőrizniük cukorértéküket,
Kétségtelen, hogy a tesztcsík drága, bár az elmúlt évben nem emelkedett jelentősen az áruk. Támogatás nélkül 1db tesztcsík 60-70 Ft között van (fele annyiba kerül, mint egy Túró Rudi, egy csésze kávé ára ennek háromszorosa...), döntés kérdése, hogy mire költjük a pénzünket.
Azok, akik naponta 1-2 tesztcsíkra jogosultak, a legjobban akkor teszik, ha az egyes napokon különböző időpontokban mérik a vércukrukat. Ha például a reggeli utáni érték jó szokott lenni, akkor ezt a mérést hagyjuk ki, és inkább ebéd vagy vacsora előtt és után mérjünk. Nagyon fontos ugyanis, hogy egy nap folyamán különböző időpontokban is lássuk a vércukor alakulását, mert így kaphatunk teljesebb képet arról, hogy hogyan is állunk.
Éhomi mérés
A nemzetközileg elfogadott irányelvek szerint az éhomi vércukorértéknek 4.0 – 7.0 mmol/l között kell lennie. Ha a mért eredmény ennél rendszeresen magasabb, akkor valószínű, hogy a hajnali jelenség hatás áll fenn.
Azoknak, akik gyakran kelnek reggel magas
vércukorértékekkel, általában azt javasolják, hogy több napon át
keljenek fel hajnali három órakor és mérjék meg a vércukrukat.
Étkezés utáni mérés
Amint eszünk valamit, a vércukorszint
emelkedni kezd, de a következő étkezésig vissza kellene állnia a kiinduló
értékre. Az étkezés utáni vércukorméréssel állapítható meg az is,
hogy bizonyos mennyiségű és összetételű ételek milyen mértékben emelik
a vércukorszintet. A nemzetközi irányelvek alapján az étkezés
megkezdésétől számított 2 óra múlva érdemes mérni
Terheléses vércukorvizsgálat (OGTT)
eredményeit a WHO által meghatározott kritérium rendszer
szerint
Ha a laboratóriumi vércukorértéket szeretnénk a házi vércukormérőnk által mutatott értékekkel összehasonlítani, a laborba kerülő vénás vért – közvetlenül a vérvétel után – saját készülékünkkel is mérjük meg. Amennyiben erre nincs mód, az éhgyomri vénás vérvétel után 1-2 percen belül végezzünk hagyományos mérést az ujjbegyből vett kapilláris vér alapján, ugyanis ilyenkor a legkisebb a „biológiai hiba” lehetősége.
Rendkívül fontos a betegek otthoni vércukormérő készülékeinek gondos karbantartása és szakszerű használata. Csak egyetlen példára utalok: a vércukorszintmérő csíkok helytelen tárolása és szavatossági időn túli felhasználása komoly hibák forrása lehet. laboratóriumban és az otthon mért értékek közötti 10%-os különbség elfogadható
Eltérés lehet a vénás és a kapilláris (ujjbegyből nyert) vér vércukor szintje között, de ennek semmi jelentősége sincsen. A betegség szempontjából érdektelen, hogy 6,3 mmol/l vagy 7 mmol/l az érték. A biztos jelző a három hónapos átlagot mutató glikolizált hemoglobin (HbA1c) érték. Ha ez nem magasabb hatnál, nincs semmi gond, ellenkező esetben pontosítani kell a diétát, hogy csökkenjen a HbA1c. Természetesen a stressz is növelheti a vércukrot. Nincs értelme a túl gyakori ujjszurkálásnak. A vénás vérvételi eredmény megbízhatóbb.
InforMed Dr. Szendei Katalin belgyógyász 2008
Dr. Laczkó Andrea, diabetológus
Otthoni Mérési program
hétfőn reggel kétszer étkezés ( előtte/utána ),
kedden délben kétszer étkezés ( előtte/utána ),
szerdán délután kétszer étkezés ( előtte/utána ),
csütörtökön este kétszer étkezés ( előtte/utána ),
pénteken éjjel kétszer mérési idő ( előtte/utána ),
és így létrejön a heti ( öt napos ) – szurkálós (!) ellenőrzési adag
Vércukormérő készülék - Accu-Check Active
A fotometriás elven működő készülék segítségével, pontos, megbízható eredményt kaphatunk, 5 másodperces mérési idő alatt. Plazmakalibrált. Kiválóan alkalmas otthoni használatra, gombnyomás nélküli mérést tesz lehetővé. Tesztcsíkja: Accu-Chek Active 25 db-os vagy 50 db-os kiszerelésben.
A mérési eredmények kívánatos értéktartományai:
MIT JELENT AZ INZULIN INDEX?
Egy tápanyag inzulinszintet emelő hatása a cukorhoz (glükóz) képest.
A cukor inzulin indexe 100.
HOMA IR = (inzulin x glukóz)/22.5
A HOMA index az éhomi vc és az éhomi inzulin szorzatából számolandó ki HOMA-IR:
A glikémiás és az inzulin index nem feltétlenül korrelál egymással. A magas glikémiás indexű tápanyagok egyértelműen magas inzulin indexet jelentenek.
Vannak alacsony glikémiás indexű tápanyagok, amiknek nagyon magas az inzulin indexe, tehát tovább emelik az alapból amúgy is magas inzulinszintet, és ezzel tovább rontják az inzulinrezisztenciát. Kedvezőtlen a magas glikémiás indexű valamint a glikémiás indexnél magasabb inzulin indexű ételeket.
Vegyük észre, hogy viszonylag kis GI érték ellenére
az inzulin index jelentősen magasabb pl.:
Tej,
krémes torta, narancs, marha hús, joghurt, hal, csokoládé
Glikémiás érték* |
Inzulin érték* |
Csokoládé szelet 79 |
112 |
Joghúrt 62 |
115 |
Marhahús 21 |
51 |
Tej 30 |
90 |
Torta (krémes) 56 |
82 |
A legmegdöbbentőbb azonban a joghurt. A joghurt glikémiás indexe igen kedvező (62), ugyanakkor az inzulinemelő képessége felülmúlja a csokoládéét (115). Egy másik vizsgálat eredménye szerint a glukoz és az inzulin érték közötti eltérések az élelmiszer fajták függvénye, amit az előzőekben is láthattunk eltérő
Az inzulin érték meghatározása
Az inzulin kiválasztásának mechanizmusa
Az étel fogyasztása miatt megnövekedett inzulin szint 1-2 óra elteltével visszatér az alap szintre. Csakhogy az alap szint nem stabil érték és 3-6 percenként oszcillál. Az étkezés után az ingadozás amplitúdója növekszik, de ez a megnövekedett amplitúdó konstans marad Ez az oszcillálás fontos tulajdonság mert az inzulin érzékenységére hat és ezzel megelőzi a sejt összetevőinek mennyiségi csökkentését
Az inzulin kikapcsolódása a hasnyálmirigyből 3-5 percenkénti periódusonként (ábra).
Hellman B, Gylfe E, Grapengiesser E, Dansk H, Salehi A (2007). "[Insulin oscillations--clinically important rhythm. Antidiabetics should increase the pulsative component of the insulin release]". Lakartidningen (in Swedish) 104 (32-33): 2236–9.
2. ábra |
A béta sejtből a pulzáló kikapcsolódás szinkronban van minden Langerhans szigetecskében ugyanakkor a hasnyálmirigy ezen szigetei is szinkronban működnek egymással. Ezt a szinkronitást kell biztosítani egy 25 cm hosszú szervben a pankreászbn 1 millió szigetecske között. Hasonló ez a helyzet a szív pészmékeréhez. A pankreász kapcsolatban van a koponya idegeivel azonban az oszcillációhoz nem szükséges az agy ideginek közreműködése.
A 2. ábrán látható, hogy a pulzáló inzulin milyen mechanizmus által kapcsolódik ki Vegyük észre, hogy az ATP jelzés hatására megy végbe a folyamat.
Ha növekszik a vércukor úgy az ATP termelése is növekszik, ami a csatornák záródását eredményezi. A béta sejtekből inzulin szabadul fel. Amikor a vér glukóz koncentrációja eléri az 5,5 mM-t az ATP termelése felgyorsul, aminek hatására a KATP csatornák zárulnak
Hosszú ideig tartó magas inzulin koncentráció növekvő rák kockázatot jelent
Élelmiszer Inzulin indexe
Az élelem inzulin indexe (FII) méri az inzulin választ összehasonlításban az élelem glukóz értékével.
Az eljárás a következő: A vizsgált élelmiszer 1000 kJ mennyiségének mérjük az inzulin értékek alatti területet (AUC) majd elosztjuk az 1000 kJ referencia élelem elfogyasztása után mért inzulin értékek alatti területtel (AUC)
Am J Clin Nutr 2009, 90:986-992
Am J Clin Nutr, 66:1264; 1997
Az inzulinigény előre becslése az élelmi inzulin index (FII) használatával és a vizsgált inzulinválasz közötti összefüggés
Vegyük észre a jó korrelációt a két változó között
Az étrendi inzulin index, DII
Az átlagos DII kiszámítása: Inzulin terhelés IL/ a napi teljes energia bevétel
A felhasznált szénhidrát mennyiség és a vizsgált inzulin válasz közötti összefüggés
A két változó között gyenge a korreláció
A mért és az FII alapján becsült inzulin értékek
összehasonlítása különböző élelmiszereknél
Vegyük észre a jó egyezőséget
Ezen dolgozathoz kapcsolódó Tudástár az alábbiakat tartalmazza
A Tudástár URL címe: http://www.nelegybeteg.hu/tudastar-inzulin-index.php
Irodalom