A kesudió nem egy dióféle, hanem a kesualma egyik terméséről van szó. Ez a babalakú csonthéjas kinövés az alma csúcsán található, és egy-egy gyümölcsben csupán egy-egy kesudió található (foto). A „kesu“ megnevezés a portugál „caju“ szóból ered, amely magától termelődő diót jelent. A kesudió tápanyagokban gazdag élelmiszer - B-vitaminokat, C-, E- és K-vitamint, káliumot, fluort, foszfort, magnéziumot és egyéb más értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Magas zsírtartalommal rendelkezik. 

 Származási hely: Elefántcsontpart

Ingyenes fotók Kesudió kategóriábanAz olajos magvakról köztudott, hogy egészségesek, számtalan vitamin és ásványi anyag forrásai, segítik az emésztést, esszenciális zsírsavakat tartalmaznak, jót tesznek a szívnek, a csontoknak, a bőrnek, és még megannyi szuper tulajdonságok emelhető ki. Tökéletes, ízletes nasi, de mint minden esetben itt is fontos a mértékletesség, ezt is túlzásba lehet vinni, aminek már pont, hogy kellemetlen velejárói lehetnek.

A konkrét mennyiség függ súlytól, nemtől, de általában  50 gramm (30-35 szem) ajánlható.

Tele vannak antioxidánssal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek szervezetünk megfelelő működése szempontjából igen lényegesek. A vitaminok közül leginkább a B-vitamint (komplexen) tartalmazza, de tartalmaz még 35 µg K-vitamint (100 grammja) és kevés C- és E-vitamint is. Ezen kívül 100 grammjában  260 mg magnézium, 6-7 mg vas, 5-6 mg cink, 590 mg foszfor, 1650 mg mangán, található. Szelénből pedig nagyjából a napi előirányzott mennyiség 35%-át fedezi.

A kesudió idegnyugtató hatását már az orvostudomány is elismeri.

A kesudió jelenleg Brazíliából érkezik, Indiába a portugálok hozták be a 16. században. A vese- és bab alakú, formás dió számos egészségügyi előnnyel bír. Lássuk a legfontosabbakat ezek közül!

1. Megelőzi a rákot

A flavonolok egyik osztálya az ún. proanthocyanidin, mely képes harcolni a rákos sejtek ellen, meggátolva, hogy osztódjanak. A proanthocyanidin a magas réztartalommal együtt vértezi fel a kesudiót, hogy szembeszálljon a rákos sejtekkel, de a vastagbélrák kialakulásától is távol tart. Ez az egészséges kesudió egyik legfőbb előnye!

 

2. Védi a szívet

Sokakat visszatarthat fogyasztásától az a feltételezés, hogy a kesudió hízlal. A kesudió kalória szempontjából nem vészes – zsírtartalma alacsony más diókhoz képest, olajsava azonban nagyon egészséges a szívre nézve. Koleszterinmentes, az antioxidánsok jelenléte azonban segít megelőzni a szívproblémák kialakulását.

Ha az egészséges hajról esik szó, nemcsak arra kell figyelmet fordítani, mit teszünk a tincsekre – hanem arra is, hogy mit eszünk… Top 10 – ételek az egészséges hajért!

3. Csökkenti a vérnyomást

A kesudió magnézium tartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást.

 

4. Segít a hajnak A réz olyan ásványi anyag, amely a haj színének fenntartásában segít. Tehát ha rézben gazdag kesudiót eszünk, még a hajkoronánk is teljesebb színű és szebb lehet!

 

5. Egészséges csontok

A kalciumhoz hasonlóan a magnézium is nagyon fontos a csontok egészségének fenntartásában, a kesudió pedig igen gazdag ebben az ásványi anyagban!

 

6. Egészséges idegek

A magnézium a csontok felszínén tárolódik, és megelőzi, hogy a kalcium bejusson az idegsejtekbe – ezzel az erek és az izmok is relaxált állapotban maradnak. Az elégtelen mennyiségű magnézium éppenséggel a vérerek összehúzódását okozhatja, mely magas vérnyomáshoz, migrénhez, fokozott fejfájáshoz vezet – hogy csak a főbb gondokat említsük.

7. Meggátolja az epekövek kialakulását

A kesudió napi fogyasztása 25%-kal csökkentheti az epekövek jelentkezését.

 

8. Segít a fogyásban

A kesudió hizlal? Tévedés. Jó koleszterint tartalmaz, tehát a közvélekedéssel szemben azoknak, akik fogyasztanak kesudiót hetente kétszer, kevesebb lesz a súlyuk, mint akik ennél kevesebbet esznek vagy egyáltalán nem élnek vele.

https://napidoktor.hu/wp-content/uploads/2014/10/kesudio1.jpg

9. Antioxidáns

A szelén, a réz, a magnézium és még sok más ásványi anyag számos enzim működésében szerepet játszik.

 

10. Segíti az emésztést

A kesudió hatása a növekedés és fejlődés elősegítése is, valamint a nukleinsav szintézis és az emésztés könnyítése.

 

11. Vitaminban gazdag

kesudió olyan vitaminokkal van tele, mint a riboflavin, pantoténsav, tiamin, niacin, stb. Ezek tartanak távol bennünket a szideroblasztos vérszegénységtől például vagy a pellagra nevű bőrbetegségtől. A szideroblasztos vérszegénység olyan állapot, amelyben a vasat nem használják fel megfelelően a hemoglobin termeléséhez

 

12. Egészséges íny és fogak

Mivel a kesudióban levő magnézium igen jó a csontokra, ebből következik, hogy a fogak és az íny egészségéről is gondoskodik.

 

13. Kellemes alvás

Változókor, menopauza után a kesudió sokat segít abban, hogy az éjszakák zavartalanok legyenek.

 

 

Kesudió darabok 200g Paleolit Kesudió darabok 200g  (ábra)

Származási hely: Elefántcsontpart

MultivitaminÁr:  1 195 Ft Beszerzés

 

https://multi-vitamin.hu/

14. Harcol a szabad gyökök ellen

A kesudió segít szervezetünknek jól felhasználni a vasat, és megszünteti a szabad gyököket, melyek különféle egészségügyi problémákat okoznak.

 
Ingyenes fotók Kesudió kategóriában15. Makuladegeneráció

A kesudió képes szűrni a nap UV-sugarait és megvédeni bennünket a makuladegenerációtól.

 

Érdemes tehát fogyasztanunk ezt a kellemes ízű diót! Bármikor felszolgálhatjuk otthon, főétkezések közt ideális éhségcsillapító.

Forrás: https://napidoktor.hu/index