Miért és hogyan lúgosítsuk szervezetünket
"A dolgokat nem azért nem merjük megcsinálni, mert nehezek, hanem azért nehezek, mert nem merjük megcsinálni őket."
A szervezet pH szabályozó szerepe
A savas, lúgos megjelölés tehát az égés után visszamaradó anyagokra utal, és nem az élelmiszer aktuális kémhatására vonatkozik, mint pl. a citrusfélék, melyek savanyúak ugyan, de végül lúgos maradékot hagynak.
Az élelmi anyagok vizsgálatakor a tápanyagokat ún. kaloriméterben égették el, mérték a keletkező hő mennyiségét és vizsgálták az égés után hátramaradó hamu kémiai összetételét. A vizsgálatok eredményeként az a hipotézis látott napvilágot, miszerint a anyagcsere során a szervezetben zajló égés után hasonló „hamu” marad vissza a szervezetben is, mint a kaloriméterben elégő anyag után.
Savasodás csökkentése
Az elsavasodás kettős veszélyt jelent az egészségünkre.
A savas kémhatású gyomornedv termelődését fokozza a stressz, a gyomorfal feszülése, alkoholos italok fogyasztása. A túlzott savtermelés okozta panaszok tehát ezen tényezőknek tudhatók be, nem a szervezet „elsavasodása” miatti védekezésnek
Dr.Young könyvében ami a pH- csodáról szól, a fagyasztva szárított zöld növények porait említi, mint lúgosítókat. Egy szervetlen (élettelen) csepegtető folyadékot is ajánlott a lúgosításhoz. Miután több embernél súlyos egészségi problémákat okozott, a hatóság betiltotta a csepegtető folyadékot.
A savat el lehet tüntetni úgy is, hogy lúggal összeöntjük, ekkor só keletkezik. Ezt só képzésnek, nem pedig lúgosításnak nevezzük.
Nem a húsevéstől, tojástól, sajttól és egyéb fehérjéktől savasodunk el, hanem a keményítőben gazdag köretek (krumpli, tészta, kenyér, rizs, nokedli) túlzott adagjaitól és a rákövetkező cukros desszertek erjedésének következményeitől
Javasolható a kalória- és ezen belül a fehérjebevitel csökkentése, illetve az étrenden belül a növényi összetevők arányának emelése.
Gyomorpanaszok esetén pedig ne az elsavasodást keressük, hanem a gyomorsav-elválasztást fokozó tényezőket (stressz, gyomorfeszülés, rendszertelen étkezés, alkohol) kerüljük, valamint étkezzünk gyakran, rendszeresen, nyugodtan, egyszerre keveset.
WEBBeteg - Dr. Plósz János gasztroenterológus
http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/11552/elsavasodas
A lúgosításra javasolt étrend nincs ellentétben a modern dietetika alapelveivel, és egészséges étrendnek nevezhető, hiszen előnyben részesíti a friss zöldségeket, kerülendőnek tartja a dohányzást, a cukor, a finomliszt, a kávé, a feldolgozott élelmiszerek és az alkohol túlzott fogyasztását. Az állati eredetű fehérjék fogyasztásának korlátozásával valóban lúgos irányba tolja el a vizelet pH-ját, ami csökkenti a vesekő képződésének valószínűségét
Semmit nem ér a lúgosítás, ha nem társul helyes légzéssel, értelmes mozgással, és megfelelő mértékű folyadék fogyasztásával
Vannak embertársaink, akik a reggelt a vizeletük és nyáluk pH-jának méregetésével kezdik. Számukra egy-két adat:
Nyál pH: 6,5-6,85. Tehát a nyálnak enyhén savasnak kell lennie. Amennyiben nem így van az emésztés nem lesz tökéletes.
Bőr felszín pH: 5,5 A testünket védő savas köpeny létfontosságú. Tehát az állandó szódabikarbónás fürdés beteges, és káros dolog.
Vizelet pH: 5,8-6,8 A vizelet már konkrétabb képet ad, mutatja a vese által kiszűrt folyadék pH állapotát. Itt sem jó, ha tartósan lúgos lenne.
Mértékadó szakemberek szerint a szervezetünk alkalmankénti méregtelenítése fontos dolog, de nem helyettesíti a kiegyensúlyozott életvitelt. Amennyiben „bűnöztünk” a táplálkozás területén, pl. volt egy görbe este, akkor másnap korrigáljunk, de ne vigyük túlzásba az ide - oda tologatást, tehát az un. lúgosítást sem.
http://www.harmonet.hu/szepseg-wellness/54470-savas-lugos-taplalkozas-mar-megint-felrevezettek!.html
A lúgosítás kutatása
Normális sejtek elpusztulnak a túlzott lúgos körülmények között.
Magyarázat
A mitokondriumban a matrix oldható enzimeket tartalmaz, amelyek a piruvát és más kis szerves molekulák oxidációt katalizálják. A mátrix tartalmazza a mitokondriális DNS-t és riboszómákat A mátrix viszkózus vizes citoplazmához képest.
A mitokondriális DNA helyét (4) valamint a riboszómát (6) az ábra mutatja.
Kémhatás, pH értékek:
A WHO egy közel 600 oldalas tanulmányt jelentett meg, amelynek címe: Az ivóvíz minőségének irányelvei Ebben a vastag kötetben az egészségre vonatkozó pH érték ajánlások hiányoznak!
Úgy tűnik, hogy a WHO jobban törődik a vízvezeték rendszerrel, mint a saját testünkben lévő vezetékrendszerrel. Nagy valószínűség szerint az optimális pH értékű víz, amelyre terveztek bennünket az valahol a 6,5 és 7,5 pH érték között mozog.
Néhány hazai ásványvíz ásványi anyag tartalma és pH értéke
mg/l | pH | |
Harmatvíz forrásvíz Mizse Szentkirályi Primavera Emese Lillafüredi Óbudai Gyémánt Jászok Kincse Fonyódi forrásvíz Margitszigeti Kristályvíz |
410 515 517 555 560 640 687 700 761 1350 |
7,8 7,7 7,4 7,0 7,5 7,5 7,0 8,0 7,5 7,0 |
Glaubersós (Hunyadi János) gyógyvíz
A glaubersós gyógyvizekre jellemző a
hashajtó és az enyhe bélhurutokat gyógyító tulajdonság. A gyógyvíz
végigöblíti a bélfalat és leoldja a baktériumokat, gyulladásos
váladékot, s tovább viszi magával és eltávolítja a széklettel. A bél
tisztításának eredményeként csökkennek, megszűnnek a kellemetlen hurutos
panaszok, a puffadás és a fájdalmak.
Eredményesen alkalmazható erőlködés nélküli
székletürítés igénye estén, amely igen fontos agyi érbetegség,
agyvérzés utáni állapotok, aranyérbetegség, érelmeszesedés, sérv
esetén.
A gyógyvíz hatásos kiegészítője
egyes epehólyag-betegségek kezelésének és használata csökkenti az
epekőképződés kockázatát is.
http://medaqua.hu/hu/gyogyviz/hunyadi-janos
Ferenc József gyógyvíz
A Ferenc József gyógyvíz összetételében a legfontosabb két alkotóelem a glaubersó és a keserűsó, az utóbbi nagyobb mennyiségben van jelen, az emberi szervezetre gyakorolt hatását e két só határozza meg.
Ásványianyag-tartalom: 20882 mg/l
A keserűvíz rendszeres fogyasztása eredményeként felgyorsult bélmozgás következtében gyorsabban halad át a bélcsatornán a táplálékok fehérje- és zsírtartalma, és kevesebb szívódik fel ezekből, esetleg más tápanyagokból is a szervezetbe, ezért célszerű a keserűvizet nem közvetlenül étkezés előtt vagy után, hanem éhgyomorra elfogyasztani .Fogyókúra kiegészítőként, vagy elhízás ellen alkalmazva viszont, éppen a fenti hatás miatt a főétkezések után érdemes a gyógyvizet fogyasztani
Füredi lúgos oxion pH 9.3 2000 ml
A többszörösen szűrt, ionizált, lúgos kémhatású Füredi Oxion pH 9,3 egy nagyon tiszta, egészséges ivóvizet kínál. Az újonnan kifejlesztett ionizáló készülék nagy pontosságú elektromos és mágneses energiát alkalmazva szétválasztja a vizet lúgos és savas összetevőire kémiai anyag hozzáadása nélkül. Továbbá egyéb más készülékeken történő átfolyatás révén újra rendezi a vízmolekulákat, koncentrálja, ionizálja a jótékony ásványi elemeket, mint a kalcium, magnézium, kálium és extra oxigén molekulákat köt meg. Az általunk alkalmazott készülék a víz ionizálásával nem csak lúgos kémhatású vizet készít, hanem a víz elektronokban dús és a szervezetben könnyen felszívódó kis molekulaláncokból álló vízzé is válik.
A termék legalább 40 mg/l oxigént is tartalmaz. A magas oxigéntartalom kedvező élettani hatásai miatt ez a termék különösen legyengült szervezettel rendelkező, kimerült, fáradt emberek és különösen erős fizikai munkát végzők, valamint nagy megterhelésű sportolók részére ajánlott a szakirodalom szerint.
http://bioliget.hu/arlista.php?id=9&amid=40&id_trm=5387
Lúgosság szervezetre gyakorolt hatásának kutatása
A tudományos irodalom megemlíti, hogy a pH érték fontos a táplálkozásban és az élet során. A Michigan-i Állami Egyetem tanulmányozta az üvegházak növekedési közegét (beleértve a közeg pH értékét is), arra a következtetésre jutva, hogy elengedhetetlenül fontos, hogy a közeg pH értéke megfelelően hozzá legyen igazítva a növényhez elültetése előtt.
A testünket nem arra tervezték, hogy folyamatosan erősen lúgos vizeket fogyasszon.
Annak már van értelme, hogy természetes vizeket igyunk, ami kizárja a 8 vagy magasabb pH értékű lúgos vizeket.
Ha mindig lúgos vizet fogyasztunk, a gyomor savasságát csökkentjük, mely így képtelen lesz megemészteni rendesen az élelmet, melynek egyenes következménye a gyomorfekély kialakulása. Emiatt a vékonybélben, és így a fehérje emésztése nem lesz megfelelő. Ez azt is jelenti, hogy kevesebb ásványi anyag és táplálék épül be a szervezetbe - amelyek a nagy mennyiségű lúgos vizet fogyasztók esetében megjelennek.
A lúgosság még további hátránya az is, hogy antibakteriális hatással rendelkezik, így felboríthatja a szervezet hasznos baktérium kultúrájának egyensúlyát.
Dr. Mercola: If You Fall for This "Water Fad" - You Could Do Some Major Damage
Figyelem: A fordított ozmózison alapuló, vagy a desztillált vizet előállító rendszerek nem teszik lehetővé a lúgos víz előállítását.
Ne vásároljon ionizáló készüléket, ha lúgos vizet akar kapni. .
Rák és testünk lúgossága
Rengeteg vita látott napvilágot, miszerint a rákkal való hatékony küzdelemben segítségünkre lehet a testünk lúgossá tétele. Természetesen azonnal az érdeklődés középpontjába került a kérdés, mivel szervezetünk egyre savasabbá vált a feldolgozott ételeknek köszönhetően.
Robert Gilles szerint, aki a tumorok kialakulását és a savasságot kutatta, a tumorok természetükből adódóan savassá teszik magukat, még egy lúgos sejtszerkezetben is. Magyarul saját savasságukat alakítják ki. Tudósok, akik olyan rákellenes szert próbálnak kifejleszteni, amely a tumor sejteket szelektíven elpusztítja azáltal, hogy beavatkozik a sejtszintű pH értékbe, arra a következtetésre jutottak, hogy a lúgos kezelések NEM érték el a várt eredményt, de az erősen savasak igen. A tüzet tűzzel olts analógiára a savasságot imádó ráksejteket savval pusztítják.
Az összes ionizáló marketingesnek, akik lúgos vizet javasolnak a rák megelőzésére, fogalmuk sincs arról, hogy a tudományos kutatások milyen eredményre jutottak.
A Nemzeti Rák Intézet egy 2005-ben végzett kutatása alapján, amely újra vizsgálta a
C-vitamin (aszkorbinsav) rák gyógyításában betöltött szerepét, arra a következtetésre jutott, hogy intravénásan, farmakológiai mennyiségben beadott aszkorbinsav sikeresen elpusztította a rákos sejteket, anélkül, hogy a normális sejteknek ártott volna. Ez egy újabb példa arra, hogy a rákos sejtek érzékenyek a savasságra, míg a lúgosságra nem.
A végső következtetés az, hogy a lúgos víz nem a rák csodás ellenszere.
A helyes út
A testünk egy bonyolult, több-arcú biokémiai rendszer, amely nem fog megfelelően reagálni a vaktában lőtt gyógymódokra, mint például a lúgos víz.
Mint minden más dologgal úgy itt is így van, végső soron az egyensúly a helyes út. A túl savas, vagy túlságosan lúgos víz az emberi egészségre ártalmas, és táplálkozási egyensúly felborulásához vezethet. Ezt igazolta egy svéd kútvíz tanulmány is, melyben bizonyították, hogy mindkét extrém pH egészségügyi problémákat okoz. A testünket egyszerűen nem arra tervezték, hogy folyamatosan erősen lúgos vizeket fogyasszon.
NAGYON óvatosak vagyunk, ha olyan alapvető dologról van szó, mint a mindennapi vízfogyasztásunk. Ha tévedünk, súlyos károkat okozhatunk magunknak. Annak már van értelme, ha arra vagyunk tervezve, hogy természetes vizeket igyunk, ami kizárja a 8 vagy magasabb pH értékű lúgos vizeket.
Ha mindig lúgos vizet fogyasztunk, a gyomor savasságát csökkentjük, amely így képtelen lesz megemészteni rendesen az élelmet, amelynek egyenes következménye a gyomorfekély kialakulása. Ez kaput nyit a paraziták előretörésének a vékonybélben, és így a fehérjéket rosszul emésztjük. Ez azt is jelenti, hogy kevesebb ásványi anyag és táplálék épül be a szervezetbe - tulajdonképpen ezek azok az egészségügyi tünetek, melyek a nagy mennyiségű lúgos vizet fogyasztók esetében megjelennek.
A lúgosság még további hátránya az is, hogy antibakteriális hatással rendelkezik, így felboríthatja a szervezet hasznos baktérium kultúrájának egyensúlyát.
A testünk pH értékének optimalizálása
Az élelmiszer tele van cukorral és feldolgozott ételekkel, amely megakadályozza testünket abban, hogy optimális pH értéket beállítsa. Bár a testünknek megvan a megfelelő képessége arra, hogy a pH értéket beállítsa, ámde a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt sokan valószínűleg folyamatosan enyhe acidózisban élnek annak következtében, hogy sok rossz minőségű és túlságosan feldolgozott, élettelenné tett élelmet fogyasztanak.
A megfelelő pH értéket el lehet érni, ha úgy táplálkozunk, ahogyan őseink tették, ha ételünk gazdag lesz feldolgozatlan, organikus, teljes értékű élelemmel, és ez elősegíti majd a testünk metabolikus kiegyensúlyozottságát.
Forrás: Dr. Mercola: If You Fall for This "Water Fad" - You Could Do Some Major Damage
Lúgosítás
Reggel és este egy-egy teáskanál Liquid Chlorophyll, lehetőleg rövid ideig a szájban tartva, öblögetve. Még mindig reggel, de mindentől külön fogyasztva, egy Power Mins tabletta, bő folyadékkal, hogy visszapótoljuk a hiányzó ásványokat. 100 db/doboz tabletta |
Ajánlott adagolás 2-4 tabletta naponta |
Túlzott elsavasodás esetén a kúra kiegészítésében a szódabikarbóna lehet a segítségére. Érdemes hetente legalább egy alkalommal bázikus fürdőt venni. A fürdővíz pH értékét szódabikarbóna segítségével pH=7-8,5-re kell beállítani.
Klorofil
A lucernából származó klorofillt évszázadok óta alkalmazzák a világ minden táján méregtelenítésre, valamint általános élénkítő szerként. Gazdag fehérje, klorofill, karotin, A-, D-, E-, B6-, K-vitamin és enzimforrás.
Rendkívül erős lúgosító hatással van az emésztőrendszerre, amely napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír. A túlzott állati fehérjebevitel és édességfogyasztás, élvezeti szerek (mint például a kávé) és szénsavas üdítők fogyasztása során kloridok, foszfátok jutnak a szervezetbe. Ezekből savak képződhetnek, amelyek, ha nem tudnak távozni a szervezetből, felszaporodhatnak. Ilyenkor javasolt méregtelenítő kúra elvégzése, melyben kiváló segítséget nyújthat a Liquid Chlorophyll.
A lucernából kivont klorofil különleges tisztító és tonizáló hatása már igen rövid használat után is érezhető.
A Liquid Chlorophyll lucernából kivont klorofilint tartalmaz. Fontos megkülönböztetni a klorofilt a klorofilintől.
A klorofilin szintézise során a gyűrű közepén lévő magnéziumatom rézre cserélődik, és a fitolfarok elvész. Ennek eredményeként a zsír oldékony klorofillel ellentétben a klorofilin vízben oldódik. Így jelentős mértékben javul a készítmény felszívódása.
http://www.vitalland.hu/_chlorophyll
Sav-bázis egyensúly a szervezetben
A táplálékok és a szervezet sav-bázis egyensúly összefüggéseit az orvostudomány hosszú évtizedek óta vizsgálja.
Bizonyos diéta, amely elsősorban a húsételek (sertés, marha, baromfi) és gabonafélék kerülését jelenti, valóban csökkenti a vizelet savasságát,
Ez a terápia tehát jótékony hatású olyan betegeknél, akik visszatérő húgyúti fertőzésektől, és/vagy vesekövektől szenvednek.
Az étrend nehezen szabályozható hatásai miatt a savcsökkenést eredményező diéta háttérbe szorult és manapság gyógyszerek segítségével hatékonyabban érik el ugyanezt a kívánt hatást.
A túlzottan savas étrendet korábban csontritkulás hajlamosító tényezőként gyanították, ezt a gyanút az újabb orvosi vizsgálatok nem igazolták.
Az elsavasodás oka
Az egészséges embernek 4x, a betegnek 7x annyi lúgosító ételt kell fogyasztania, mint savasító élelmiszert. Sajnos a modern ember étrendjének 80%-át savasító édességek, húsok, kávé, agyonfinomított élelmiszerbõl (pl. fehérliszt) készült ételek, tészták teszik ki, míg a lúgosító zöldségek és gyümölcsök, a szénsavmentes innivaló csak 20%-ban vannak jelen a táplálkozásban.
Néhány példa különböző savasító ételekre
:Néhány példa a lúgosító
ételekre:
- zöldségek (bármely
zöldség);
- a gyümölcsök inkább savasítanak, kivéve
a citrom, grapefruit, meggy, kókusz;
szója;
-
gabonafélék közül a hajdina és tönköly
búza;
- magvak közül a tökmag, mandula;
- fűszerek
közül a hagyma, fokhagyma,
piros-paprika, cayenne bors, gyömbér.
- friss tej.
Magyarázat
A cayenne nem bors, hanem a csípős ízű csili paprika fűszerként használt durva őrleménye. A chili fűszerkeverékek meghatározó alkotója
A szervezetünk kémhatásának megértése
A szervezet puffer rendszere
A pH állandóságát többszörös puffer rendszerek biztosítják (a vérben a legfontosabb a szénsav-bikarbonát, de jelen van a plazmafehérjék haemoglobin- illetve a foszfát-ionok biztosította puffer is).
A szervezetben az egyes pufferek működését és így a pH megtartását, az elsavasodás megelőzését két szerv: a tüdő és a vese biztosítja.
Javasolható a kalória- és ezen belül a fehérjebevitel csökkentése, illetve az étrenden belül a növényi összetevők arányának emelése
Figyelem: A gyomor által termelt sav nem vesz részt a szervezet sav-bázis háztartásában, ám a savtúltengés okozhat kellemetlen emésztőszervi panaszokat.
Dr. Plósz János gasztroenterológus)
http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/11552/elsavasodas
Egyes kutatók szerint az elsavasodás oka a gyorsan felszívódó szénhidrátok (gabona, burgonya, cukor stb.) és az állati fehérje (húsok) fogyasztása
A gyorsan felszívódó (alacsony glikémiás indexű GI) szénhidrátokkal nem az a baj, hogy savasságot okoznak, hanem a metabolikus szindróma kialakulása jelent veszélyt (inzulinrezisztencia, viszcelláris elhízás, szervezet szintű gyulladások, ami elősegíti a szív- és érrendszeri megbetegedéseket (vérnyomás, sztrók), és diabéteszt okoznak.
DiGiammarino E. l.; et al.: A novel mechanizm of tumorigenesis involving pH-dependent destabilization of mutant p53 tetramer . Natr. Struct Biol. 2002, 9(1):12-16
A folyamat bonyolultságát jól jelzi, hogy egereknél a NaHCO3 –tal bizonyos tumorfajtáknál gátolni lehetett a metasztázisok képződését A vizsgálatok szerint azonban nem a szervezet lúgosodott el, hanem a daganatokat körülvevő sejtközi folyadék pH-ja tolódott el lúgos irányba Számítások szerint ezt a hatást az embereknél 12,5 g/nap szódabikarbonáttal lehetne elérni. Ez a bikarbonát ugyanis a szervezet puffer rendszerét erősíti és a rákosodás miatti helyi savasodást korrigálja
Silva A. S.: et al.: The potential role of systemic buffers in reducing intratumoral estracellulár pH and acid-mediated invasion Cancer Res. 2009.69(6):2677-2684.
Figyelem Ne tessék inni liter számra a lúgos vizet, ami a kereskedelemben kapható, mert lecsökkentik a gyomor savasságát, ami az egész emésztőrendszert károsan befolyásolja. Példa van arra, hogy a nagy lúgos-víz terhelés majdnem halálhoz vezetett egy hölgy beteget, mert súlyos alkalózis alakult ki a lúgos folyadék fogyasztása miatt és a vér pH értéke 7,5 lett
A kötőszövet mint puffer rendszer
A savak először a vérbe kerülnek. Ha a vér puffer kapacitása kimerült, a savfelesleg a kötőszövetbe rakódik le. A savak itt raktározódnak el, amíg a vesék ártalmatlanná nem tudják tenni őket.
A kötőszövet védőrétegként veszi körül a test valamennyi sejtjét. A sejtek teljes ellátása és a bomlástermékek elszállítása a kötőszöveten keresztül megy végbe. Ha a kötőszövet túlterhelt és már nem tud felvenni tovább savadagot, akkor azok az ízületekbe rekednek, ahol fájdalmas gyulladásokat okoznak, vagy köszvényként reumaként illetve sokízületi gyulladásként diagnosztizálhatók.
Az elsavasodott szövetekben
A vér kémhatása
A vér pH értéke 7,35-7,4. Ha ez az érték 7-re csökkenne vagy 7,6-ra nőne az már halálos következményekkel járna.
Ha túl sok sav kötődik a vörösvértestekhez , úgy azok nem tudják felvenni az oxigént és a test oxigén hiányos lesz. Magas sav koncentráció esetén csökken a vörösvértestek rugalmassága, ezért nem tudnak átjutni a finom hajszálereken és eltömítik azokat. Elengedhetetlen, hogy a vér számára kielégítő legyen a bázis kínálat.
A savasodás elterjedt nézete
A savasodásról szóló népszerű elgondolás szerint, mivel az ember táplálkozásával eltávolodott a természetes arányoktól, szervezetében a sav-bázis egyensúly eltolódott a savas irányba. Ez okozza napjaink népbetegségeit, például az elhízást, a cukorbetegséget, a rákot, vagy a gombabetegségeket.
Ezt az egyensúlyvesztést helyre lehet állítani a táplálkozás megfelelő beállításával. Általában a több növényi és a kevesebb állati eredetű táplálékot javasolják, de a pontos listák nem egyeznek. Egyes listákon sok gyümölcs, köztük a citrom is lúgosítóként szerepel, illetve a desztillált víznek is lúgosító hatást tulajdonítanak.
Habár a lúgosító diétát sok orvos ajánlja, azonban semmilyen mérési eredmény nem támasztja alá azt elgondolást, hogy a savasodás népbetegség lenne. A savasodást ugyanis nem a vizelet, hanem a vér elemzésével kellene kimutatni. Sokan, akik a lúgosításról írnak, a leírás mellett még saját termékeiket is reklámozzák, mint csodaszert, ami megvéd a savasodás szövődményeitől
Miért savasodik el a szervezet?
Ennek oka, hogy
Táplálkozás hatása
Napjaink táplálkozása a leggyakoribb oka az elsavasodás kialakulásának. Túl nagy mértékben fogyasztunk savasító állati eredetű ételeket, mint például a hús, sajt vagy tojás; túl sok savasító italt iszunk, mint például a kávé, sör vagy egyéb alkoholos italok, illetve nagy mennyiségű cukrot viszünk be szervezetünkbe. Ezzel szemben kevés zöldséget eszünk, melyek segítenének ellensúlyozni a savakat. Még a stressz és a többi negatív érzelem is savakat termel, ennek következtében a stresszes ember könnyebben megbetegedhet
Savas szervezet hatása
A savasság a következő problémákat okozhatja, csak hogy néhányat említsek:
A pH-egyensúly helyreállítása helyes étrendet igényel. Ez azt jelenti, hogy lúgosító ételeket (zöldségek, alacsony cukortartalmú gyümölcsök, stb.) és nagy mennyiségű vizet kell fogyasztanunk
A szervezet savasodásának fajtái
Kimutatása
Az acidózis vérgáz elemzéssel kimutatható.
A bikarbonátok és a szén-dioxid parciális nyomása szerint meg lehet különböztetni a légzési és a metabolikus acidózist.
Légzési acidózisnál a szén-dioxid CO2 parciális nyomása nagy, míg metabolikus acidózis esetén a bikarbonát-koncentráció kicsi.
A hypoxaemia és a hypercapnia
súlyossága
Súlyosság |
Hypoxaemia art.vér pO2(kPa) |
Hypercapnia art. vér pCO2(kPa) |
Enyhe |
8–11 |
6,1–6,6 |
Mérsékelt |
6–7,9 |
6,7–8 |
Súlyos |
<6 |
>8 |
Hypoxaemia → csökkent oxigén tartalom a vérban
Hypercapnia → a vér CO2-tartalmának túlsúlya
Sav-bázis egyensúly zavarai
Vér pH | Vér pCO2 | Vér BE | Vizelet pH | ||
Metabolikus acidosis |
Decompensalt |
csökken |
normál |
csökken |
csökken |
|
Teljesen kompenzált |
normál |
csökken |
csökken |
|
|
|
|
|
|
|
Metabolikus alkalosis |
Decompensalt |
növekszik |
normál |
növekszik |
|
|
Teljesen kompenzált |
normál |
növekszik |
növekszik |
növekszik |
|
|
|
|
|
|
Respiratiós acidosis |
Decompensalt |
csökken |
növekszik |
normál |
csökken |
|
Teljesen kompenzált |
normál |
növekszik |
növekszik |
|
|
|
|
|
|
|
Respiratiós alkalosis |
Decompensalt |
növekszik |
csökken |
normál |
|
|
Teljesen kompenzált |
normál |
csökken |
csökken |
csökken |
BE (basis excess) → bázis felesleg
A BE helyett a standard bicarbonát (SBC) értéket is alkalmazhatják
Referencia értékek
Artériás vér
http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/tenyeken-alapulo/ch02s27.html
Életmód
Súlyosbítja a helyzetet a helytelen életmódunk.
a stressz,
Szerveink kémhatása
A savak ás bázisok abszolút mennyisége állandóan változik, a pH-érték a különböző szervekben és szövetekben, továbbá a vérben mégis szűk határok között mozogva közel állandó marad.
Vérplazma |
pH 7,35 - 7,45 |
Gyomornedv |
pH 1,2 - 3 |
Hasnyálmirigy-szekrétum |
pH 8 |
Epe |
pH 7,4-7,7 |
Vizelet |
pH 5-8 |
Nyál |
pH 6,8 |
Agy-gerincvelői folyadék (liquor) |
pH 7,4 |
Izületi folyadék |
pH 7,4-7,8 |
Ha a sav és a bázis nincs egyensúlyban a szervezetnek többlet energiát kell fordítania a kompenzációra, az egyensúly felborulásának kivédésére. Minél jelentősebb a savak és a lúgok közötti kiegyensúlyozatlanság, annál hamarabb fenyeget a normál értékhatáron belül mozgó fiziológiás pH-tartomány túllépése és a teljes rendszer összeomlása.
A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY
A sav-bázis egyensúly szabályozása
A rendszer teljes összeomlásának kivédésére a sav-bázis egyensúly, azaz a pH-érték állandó és tartós szabályozás alatt áll. Ebben jelentős faktorok játszanak szerepet:
Mit ehetünk és mit nem?
Gyakran fogyasszuk:
Lehetőleg
minden nap fogyasszuk:
Lehetőleg
ritkán fogyasszunk:
Egyáltalán ne
fogyasszuk:
Magas
bázistartalmú táplálékok
Alacsony
bázistartalmúak: (ez még elmegy)
Magas
savtartalmúak: (Tartózkodjunk tőle)
Alacsony
savtartalmúak: (ez megengedett)
Egyéb élelmiszerek:
Harald Hosch: A sav-bázis egyensúly visszanyerése és megtartása
Magyarázat
Dr. Harald Hosch 15 éve természetgyógyász, Hallenbergben (Hochsauerland) egy terápiás centrumot vezet. Több népfőiskolán, valamint egy természetgyógyász iskolában is tanít. A szerző könnyen érthetően tájékoztat a sav-bázis egyensúlyról, és bemutatja, hogy modern élet- és táplálkozásmódunk miként zavarja meg ezt az egyensúlyt, és ez hogyan hat az emberi szervezetre.
Savtalanítás lehetőségei
1./ Bőrön keresztüli savtalanítás módja, ha a fürdővíz pH értékét 8,5-re állítjuk be szódabikarbónát adásával A fürdővízben legalább 2 órát kell tartózkodni
2./ Bőséges víz ivás szükséges, hogy a feloldott savakat kimossuk a szervezetből Ha a vizelet pH-ja továbbra is savas marad, úgy ez azt jelenti, hogy a savtalanítás nem volt elégé teljes
3./ Savtalanító ital a következő lehet: lucerna tea, la pacho tea, zsurló tea
4./ Bázis pótlás Bázis por Sander receptje: Arányok a következők: Na foszfát 10,
K-bikarbonát 10, Ca-karbonát 100, Na-bikarbonát 80, Mg-karbonát 80
Gyógyszertárban elkészítik 500 grammos kiszerelésben.
Figyelem 10-14 óra között és 22 óra után nem tanácsos savtalanítót bevenni. Nagyobb hatás érhető el, ha a Bázisport forró vízbe tesszük. Délelőtt egy liter bázisfolyadékot kell meginni biztosítva ezzel a savak kimosódását.
Alkalmazás naponta 2 dl vízben 1 kávéskanál port elkeverni, kúraszerűen 6-8 hétig,
Kalcium-karbonát 100g
Kálium-hidrogénkarbonát 10g
Bázisos
Magnézium-karbonát 50g
Nátrium-dihidrogénfoszfát 10g
Nátrium-hidrogénkarbonát 80g
Gyógyszertárban kapható
Adagolása: reggel egy csapott evőkanállal keverjen el egy pohár vízben Nem fog teljesen feloldódni, és igya meg.
Javallatok: lúgosítás, gyomorégés, kalcium és magnézium pótlása
Ellenjavallatok: vesebetegség
http://www.almapatika.com/?option=com_phanswer&action=viewQuestion&id=43&catId=1&Itemid=106
A gyomorsav hatására a báziskeverék széndioxidra és vízre bomlik, miáltal a gyomorsav semlegesítődik. A gyomorsav így elhasznált mennyiségét aztán a gyomor újra termeli, miközben a széndioxidból és vízből sav és (nátrium) bikarbonát képződik. A sav a gyomorban marad, míg a nátrium bikarbonát a vérbe kerül - ez okozza a lúgosító hatást. A bikarbonát alapú báziskeverék savtalanító, hatása így gyors, de nem tart sokáig. Ajánlott napi 2 x inni egy-egy adagot
http://refluxnelkul.5mp.eu/web.php?a=refluxnelkul&o=X5mrsB6KHd
5./ Speciális savtalanító tea
Filteres. Interherb |
Kiszerelés: 100 g szálas gyógynövény teakeverék
3x naponta Reggel éhgyomorra
Forgalmazó: Interherb
filteres gyógynövény teakeverék 24 filter
Elkészítés: csészéként egy filtert
forrázzon le, majd hagyja állni
10-15 percig. Az így elkészült tea a nap
bármely szakában fogyasztható. Kúraszerű fogyasztása javasolt, melynek
időtartama 2-3 hónap, évente 1-3 alkalommal.
Összetevők/3 teáskanál: Aranyvessző herba, Bab terméshéj, Lucerna herba, Gyermekláncfű levél, Máriatövis mag, Borsmenta herba, Zöldzab herba
Zöldség Klorofil → klorofillin
A Liquid Chlorophyll termék a klorofillnek egy speciális nátrium-réz sóját, a klorofillint tartalmazza. A klorofillin szintézise során a molekula gyűrű közepén lévő magnéziumatom rézre cserélődik. Ennek következtében jelentősen feljavul a felszívódása, és képes lesz a klorofillin végighaladni az egész szervezeten, és mindenhol kifejteni pozitív hatásait. A réz ráadásul ugyanolyan oxigénszállító, mint a vas, így a sejtek oxigén ellátottsága is jelentősen javulhat. Hatékonyságát szintén növeli, hogy a klorofillin (szemben a klorofillel) vízben oldódódik.
Naponta 1-2 teáskanál elég a lúgosító és méregtelenítő hatás eléréséhez. Így egyetlen üveg 45-90 napra elegendő.
A Liquid Chlorophylles méregtelenítő kúrát érdemes évente legalább kétszer megismételni, ha pedig lúgosításra szeretné használni, akkor az elsavasodás mértékétől függően még gyakrabban is használhatja.
A zöldségek és zöld levelek klorofill tartalma, amely a zöld színt biztosítja, pedig egyszerűen a vér „tápanyaga”. A klorofill molekuláris felépítése annyiban tér el az emberi vér szerkezetétől, hogy a vér hemoglobinjának vastartalma helyett a klorofillban a központi atom a magnézium. A klorofill segíti a vér oxigénmegkötő képességét, a vérképzést, antioxidáns, és segíti a kalcium-kövek lebontását
Calivita Liquid Chlorophyll
A Liquid Chlorophyll termék összetevői Klorofill (nátrium/réz sójaként)15 mg
Kiszerelés 473 ml OÉTI szám: 3281/2008
A túlzott állati fehérjebevitel és édességfogyasztás, élvezeti szerek (mint például a kávé), szénsavas üdítők (kólafélék) fogyasztása során kloridok, foszfátok jutnak a szervezetbe. Ezekből savak képződhetnek, amelyek, ha nem tudnak távozni a szervezetből, felszaporodhatnak A Liquid Chlorophyll egy folyékony, lucernából származtatott klorofillt tartalmazó termék ami vízben oldódó Klorofillint tartalmaz.
Alkalmazása: naponta egy kiskanálnyi mennyiség (kb. 5 ml) ajánlott, amely egy háromtagú családnak egy hónapig elegendő
Puritan's Pride
Chlorophyll Concentrate 50 mg
50 mg / 100 Softgels
Our chlorophyll is extracted from alfalfa and manufactured with care so you can be assured of a superior concentrate that meets your standard of excellence
NOW Liquid Chlorophyll 473ml
473 ml, 94 adag/üveg
Réz → 4 mg, Na → 5 mg, Na-Cu klorofillin 100 mg
Fogyasztása: 5 ml/nap
Vigyázat: a Chlorophyll tartalom miatt a ruhát elszínezi! .
Gyümölcsök savasító hatása
Az alábbi táblázatban a télen kapható néhány gyümölcs adatait ismertetem (A + savas, a – jel a lúgosság mértéke)
Gyümölcs |
Energia |
Szénhidrát |
Rost tartalom
|
Vitamin |
Ásványi
anyag |
Gyógyhatás |
Kivi /savasító hatása + / |
52
Kcal |
11,3 |
0,8 |
C |
Kalcium, Foszfor, Magnézium, Vas |
Emésztési-bél problémák esetén, szívműködést segítő, immunerősítő, légzést segítő (asztma), étvágyserkentő |
Banán / érett
savasító hatása + + / |
105
Kcal |
14,2 |
0,4 |
A, C, |
Foszfor, Kálium, Magnézium, Vas |
Emésztést, szívműködést segítő, gyomorkímélő-a kevésbé érett is jó gyomor fájdalom -ulcus esetén, köröm-haj-bőr erősítő, veseerősítő, |
Citrom /savasító hatása - - / |
23
Kcal |
2,3 |
2,2 |
C |
Foszfor, Kálcium, vas |
Erek védelme, gyulladások, megfázások esetén, vérszegénység-vértisztítás esetén, epe, máj –és emésztést segítő, koleszterin csökkentő (limonin) |
Grapefruit /savasító hatása - / |
36
Kcal |
7,2 |
0,4 |
B, C, E, K |
Foszfor, Kálium, Kalcium, Vas, Magnézium |
Érvédő, roboráló, immunerősítő, vértisztító, emésztést segítő, telítő, a piros csökkenti a koleszterinszintet |
Narancs /savasító hatása + +/ |
172
Kcal |
8,5 |
0,5 |
A, B, C, E, K |
Foszfor, Kálium, Kalcium, Magnézium, Vas |
Nyugtató hatás, érvédő, vérszegénység esetén, immunerősítő, emésztést segítő, vértisztító, köszvényre |
A nap során fogyasztott élelmiszerek sorrendje sem közömbös a vegyhatás szempontjából: a délelőtti gyümölcsfogyasztás kevésbé tolja savas irányba az anyagcserét, mint a délutáni vagy az esti.
A savas hatás
közömbösítése is könnyebben megy végbe napközben a munkavégzés okozta légzésfokozódás miatt (ugyanis ilyenkor
a tüdő a légzéssel könnyebben kiüríti a vérből a savas kémhatást
okozó szén-dioxidot). A délután folyamán inkább a zöldségfogyasztás
javasolt.