Miért és hogyan lúgosítsuk szervezetünket


"A dolgokat nem azért nem merjük megcsinálni, mert nehezek, hanem azért nehezek, mert nem merjük megcsinálni őket."


A szervezet pH szabályozó szerepe

A savas, lúgos megjelölés tehát az égés után visszamaradó anyagokra utal, és nem az élelmiszer aktuális kémhatására vonatkozik, mint pl. a citrusfélék, melyek savanyúak ugyan, de végül lúgos maradékot hagynak.

Az élelmi anyagok vizsgálatakor a tápanyagokat ún. kaloriméterben égették el, mérték a keletkező hő mennyiségét és vizsgálták az égés után hátramaradó hamu kémiai összetételét. A vizsgálatok eredményeként az a hipotézis látott napvilágot, miszerint a anyagcsere során a szervezetben zajló égés után hasonló „hamu” marad vissza a szervezetben is, mint a kaloriméterben elégő anyag után.


Savasodás csökkentése

Az elsavasodás kettős veszélyt jelent az egészségünkre.A savas kémhatású gyomornedv termelődését fokozza a stressz, a gyomorfal feszülése, alkoholos italok fogyasztása. A túlzott savtermelés okozta panaszok tehát ezen tényezőknek tudhatók be, nem a szervezet „elsavasodása” miatti védekezésnek


Dr.Young könyvében ami a pH- csodáról szól, a fagyasztva szárított zöld növények porait említi, mint lúgosítókat. Egy szervetlen (élettelen) csepegtető folyadékot is ajánlott a lúgosításhoz. Miután több embernél súlyos egészségi problémákat okozott, a hatóság betiltotta a csepegtető folyadékot.

A savat el lehet tüntetni úgy is, hogy lúggal összeöntjük, ekkor só keletkezik. Ezt só képzésnek, nem pedig lúgosításnak nevezzük.


Nem a húsevéstől, tojástól, sajttól és egyéb fehérjéktől savasodunk el, hanem a keményítőben gazdag köretek (krumpli, tészta, kenyér, rizs, nokedli) túlzott adagjaitól és a rákövetkező cukros desszertek erjedésének következményeitől


Javasolható a kalória- és ezen belül a fehérjebevitel csökkentése, illetve az étrenden belül a növényi összetevők arányának emelése.

Gyomorpanaszok esetén pedig ne az elsavasodást keressük, hanem a gyomorsav-elválasztást fokozó tényezőket (stressz, gyomorfeszülés, rendszertelen étkezés, alkohol) kerüljük, valamint étkezzünk gyakran, rendszeresen, nyugodtan, egyszerre keveset.

WEBBeteg - Dr. Plósz János gasztroenterológus

http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/11552/elsavasodas

 

A lúgosításra javasolt étrend nincs ellentétben a modern dietetika alapelveivel, és egészséges étrendnek nevezhető, hiszen előnyben részesíti a friss zöldségeket, kerülendőnek tartja a dohányzást, a cukor, a finomliszt, a kávé, a feldolgozott élelmiszerek és az alkohol túlzott fogyasztását. Az állati eredetű fehérjék fogyasztásának korlátozásával valóban lúgos irányba tolja el a vizelet pH-ját, ami csökkenti a vesekő képződésének valószínűségét

 

Semmit nem ér a lúgosítás, ha nem társul helyes légzéssel, értelmes mozgással, és megfelelő mértékű folyadék fogyasztásával

 

Vannak embertársaink, akik a reggelt a vizeletük és nyáluk pH-jának méregetésével kezdik. Számukra egy-két adat:

 

Nyál pH: 6,5-6,85. Tehát a nyálnak enyhén savasnak kell lennie. Amennyiben nem így van az emésztés nem lesz tökéletes.

 

Bőr felszín pH: 5,5 A testünket védő savas köpeny létfontosságú. Tehát az állandó szódabikarbónás fürdés beteges, és káros dolog.

 

Vizelet pH: 5,8-6,8 A vizelet már konkrétabb képet ad, mutatja a vese által kiszűrt folyadék pH állapotát. Itt sem jó, ha tartósan lúgos lenne.

 

Mértékadó szakemberek szerint a szervezetünk alkalmankénti méregtelenítése fontos dolog, de nem helyettesíti a kiegyensúlyozott életvitelt. Amennyiben „bűnöztünk” a táplálkozás területén, pl. volt egy görbe este, akkor másnap korrigáljunk, de ne vigyük túlzásba az ide - oda tologatást, tehát az un. lúgosítást sem.

http://www.harmonet.hu/szepseg-wellness/54470-savas-lugos-taplalkozas-mar-megint-felrevezettek!.html


A lúgosítás kutatása

Normális sejtek elpusztulnak a túlzott lúgos körülmények között.

 

Magyarázat

 

 

 

 

A mitokondriumban a matrix oldható enzimeket tartalmaz, amelyek a piruvát és más kis szerves molekulák oxidációt katalizálják. A mátrix tartalmazza a mitokondriális DNS-t és riboszómákat A mátrix viszkózus vizes citoplazmához képest.

A mitokondriális DNA helyét (4) valamint a riboszómát (6) az ábra mutatja.


 


Kémhatás, pH értékek:


A WHO egy közel 600 oldalas tanulmányt jelentett meg, amelynek címe: Az ivóvíz minőségének irányelvei Ebben a vastag kötetben az egészségre vonatkozó pH érték ajánlások hiányoznak!

Úgy tűnik, hogy a WHO jobban törődik a vízvezeték rendszerrel, mint a saját testünkben lévő vezetékrendszerrel. Nagy valószínűség szerint az optimális pH értékű víz, amelyre terveztek bennünket az valahol a 6,5 és 7,5 pH érték között mozog.

 

Néhány hazai ásványvíz ásványi anyag tartalma és pH értéke

 

  mg/l pH
Harmatvíz forrásvíz
Mizse
Szentkirályi
Primavera
Emese
Lillafüredi
Óbudai Gyémánt
Jászok Kincse
Fonyódi forrásvíz
Margitszigeti Kristályvíz
410
515
517
555
560
640
687
700
761
1350
7,8
7,7
7,4
7,0
7,5
7,5
7,0
8,0
7,5
7,0


Glaubersós (Hunyadi János)  gyógyvíz

A glaubersós gyógyvizekre jellemző a hashajtó és az enyhe bélhurutokat gyógyító tulajdonság. A gyógyvíz végigöblíti a bélfalat és leoldja a baktériumokat, gyulladásos váladékot, s tovább viszi magával és eltávolítja a széklettel. A bél tisztításának eredményeként csökkennek, megszűnnek a kellemetlen hurutos panaszok, a puffadás és a fájdalmak.
Eredményesen alkalmazható erőlködés nélküli székletürítés igénye estén, amely igen fontos agyi érbetegség, agyvérzés utáni állapotok, aranyérbetegség, érelmeszesedés, sérv esetén.
A gyógyvíz hatásos kiegészítője egyes epehólyag-betegségek kezelésének és használata csökkenti az epekőképződés kockázatát is.

http://medaqua.hu/hu/gyogyviz/hunyadi-janos


Ferenc József gyógyvíz

A Ferenc József gyógyvíz összetételében a legfontosabb két alkotóelem a glaubersó és a keserűsó, az utóbbi nagyobb mennyiségben van jelen, az emberi szervezetre gyakorolt hatását e két só határozza meg.

Ásványianyag-tartalom: 20882 mg/l

A keserűvíz rendszeres fogyasztása eredményeként felgyorsult bélmozgás következtében gyorsabban halad át a bélcsatornán a táplálékok fehérje- és zsírtartalma, és kevesebb szívódik fel ezekből, esetleg más tápanyagokból is a szervezetbe, ezért célszerű a keserűvizet nem közvetlenül étkezés előtt vagy után, hanem éhgyomorra elfogyasztani .Fogyókúra kiegészítőként, vagy elhízás ellen alkalmazva viszont, éppen a fenti hatás miatt a főétkezések után érdemes a gyógyvizet fogyasztani


Füredi lúgos oxion pH 9.3 2000 ml

A többszörösen szűrt, ionizált, lúgos kémhatású Füredi Oxion pH 9,3 egy nagyon tiszta, egészséges ivóvizet kínál. Az újonnan kifejlesztett ionizáló készülék nagy pontosságú elektromos és mágneses energiát alkalmazva szétválasztja a vizet lúgos és savas összetevőire kémiai anyag hozzáadása nélkül. Továbbá egyéb más készülékeken történő átfolyatás révén újra rendezi a vízmolekulákat, koncentrálja, ionizálja a jótékony ásványi elemeket, mint a kalcium, magnézium, kálium és extra oxigén molekulákat köt meg. Az általunk alkalmazott készülék a víz ionizálásával nem csak lúgos kémhatású vizet készít, hanem a víz elektronokban dús és a szervezetben könnyen felszívódó kis molekulaláncokból álló vízzé is válik.

A termék legalább 40 mg/l oxigént is tartalmaz. A magas oxigéntartalom kedvező élettani hatásai miatt ez a termék különösen legyengült szervezettel rendelkező, kimerült, fáradt emberek és különösen erős fizikai munkát végzők, valamint nagy megterhelésű sportolók részére ajánlott a szakirodalom szerint.

http://bioliget.hu/arlista.php?id=9&amid=40&id_trm=5387Lúgosság szervezetre gyakorolt hatásának kutatása 

A tudományos irodalom megemlíti, hogy a pH érték fontos a táplálkozásban és az élet során. A Michigan-i Állami Egyetem tanulmányozta az üvegházak növekedési közegét (beleértve a közeg pH értékét is), arra a következtetésre jutva, hogy elengedhetetlenül fontos, hogy a közeg pH értéke megfelelően hozzá legyen igazítva a növényhez elültetése előtt.

A testünket nem arra tervezték, hogy folyamatosan erősen lúgos vizeket fogyasszon.

Annak már van értelme, hogy természetes vizeket igyunk, ami kizárja a 8 vagy magasabb pH értékű lúgos vizeket.

Ha mindig lúgos vizet fogyasztunk, a gyomor savasságát csökkentjük, mely így képtelen lesz megemészteni rendesen az élelmet, melynek egyenes következménye a gyomorfekély kialakulása. Emiatt a vékonybélben, és így a fehérje emésztése nem lesz megfelelő. Ez azt is jelenti, hogy kevesebb ásványi anyag és táplálék épül be a szervezetbe - amelyek a nagy mennyiségű lúgos vizet fogyasztók esetében megjelennek.

A lúgosság még további hátránya az is, hogy antibakteriális hatással rendelkezik, így felboríthatja a szervezet hasznos baktérium kultúrájának egyensúlyát.

Dr. Mercola: If You Fall for This "Water Fad" - You Could Do Some Major Damage


Figyelem: A fordított ozmózison alapuló, vagy a desztillált vizet előállító rendszerek nem teszik lehetővé a lúgos víz előállítását.

Ne vásároljon ionizáló készüléket, ha lúgos vizet akar kapni. .


Rák és testünk lúgossága

Rengeteg vita látott napvilágot, miszerint a rákkal való hatékony küzdelemben segítségünkre lehet a testünk lúgossá tétele. Természetesen azonnal az érdeklődés középpontjába került a kérdés,  mivel szervezetünk egyre savasabbá vált a feldolgozott ételeknek köszönhetően.

 

Robert Gilles szerint, aki a tumorok kialakulását és a savasságot kutatta, a tumorok természetükből adódóan savassá teszik magukat, még egy lúgos sejtszerkezetben is. Magyarul saját savasságukat alakítják ki. Tudósok, akik olyan rákellenes szert próbálnak kifejleszteni, amely a tumor sejteket szelektíven elpusztítja azáltal, hogy beavatkozik a sejtszintű pH értékbe, arra a következtetésre jutottak, hogy a lúgos kezelések NEM érték el a várt eredményt, de az erősen savasak igen. A tüzet tűzzel olts analógiára a savasságot imádó ráksejteket savval pusztítják.

 

Az összes ionizáló marketingesnek, akik lúgos vizet javasolnak a rák megelőzésére, fogalmuk sincs arról, hogy a tudományos kutatások milyen eredményre jutottak.

 

A Nemzeti Rák Intézet egy 2005-ben végzett kutatása alapján, amely újra vizsgálta a

C-vitamin (aszkorbinsav) rák gyógyításában betöltött szerepét, arra a következtetésre jutott, hogy intravénásan, farmakológiai mennyiségben beadott aszkorbinsav sikeresen elpusztította a rákos sejteket, anélkül, hogy a normális sejteknek ártott volna. Ez egy újabb példa arra, hogy a rákos sejtek érzékenyek a savasságra, míg a lúgosságra nem.

A végső következtetés az, hogy a lúgos víz nem a rák csodás ellenszere.A helyes út

A testünk egy bonyolult, több-arcú biokémiai rendszer, amely nem fog megfelelően reagálni a vaktában lőtt gyógymódokra, mint például a lúgos víz.

Mint minden más dologgal úgy itt is így van, végső soron az egyensúly a helyes út. A túl savas, vagy túlságosan lúgos víz az emberi egészségre ártalmas, és táplálkozási egyensúly felborulásához vezethet. Ezt igazolta egy svéd kútvíz tanulmány is, melyben bizonyították, hogy mindkét extrém pH egészségügyi problémákat okoz. A testünket egyszerűen nem arra tervezték, hogy folyamatosan erősen lúgos vizeket fogyasszon.

NAGYON óvatosak vagyunk, ha olyan alapvető dologról van szó, mint a mindennapi vízfogyasztásunk. Ha tévedünk, súlyos károkat okozhatunk magunknak. Annak már van értelme, ha arra vagyunk tervezve, hogy természetes vizeket igyunk, ami kizárja a 8 vagy magasabb pH értékű lúgos vizeket.

Ha mindig lúgos vizet fogyasztunk, a gyomor savasságát csökkentjük, amely így képtelen lesz megemészteni rendesen az élelmet, amelynek egyenes következménye a gyomorfekély kialakulása. Ez kaput nyit a paraziták előretörésének a vékonybélben, és így a fehérjéket  rosszul emésztjük. Ez azt is jelenti, hogy kevesebb ásványi anyag és táplálék épül be a szervezetbe - tulajdonképpen ezek azok az egészségügyi tünetek, melyek a nagy mennyiségű lúgos vizet fogyasztók esetében megjelennek.

A lúgosság még további hátránya az is, hogy antibakteriális hatással rendelkezik, így felboríthatja a szervezet hasznos baktérium kultúrájának egyensúlyát.


A testünk pH értékének optimalizálása

Az élelmiszer tele van cukorral és feldolgozott ételekkel, amely megakadályozza testünket abban, hogy optimális pH értéket beállítsa. Bár a testünknek megvan a megfelelő képessége arra, hogy a pH értéket beállítsa, ámde a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt sokan valószínűleg folyamatosan enyhe acidózisban élnek annak következtében, hogy sok rossz minőségű és túlságosan feldolgozott, élettelenné tett élelmet fogyasztanak.

A megfelelő pH értéket el lehet érni, ha úgy táplálkozunk, ahogyan őseink tették, ha ételünk gazdag lesz feldolgozatlan, organikus, teljes értékű élelemmel, és ez elősegíti majd a testünk metabolikus kiegyensúlyozottságát.

Forrás: Dr. Mercola: If You Fall for This "Water Fad" - You Could Do Some Major Damage


Lúgosítás

Reggel és este egy-egy teáskanál Liquid Chlorophyll, lehetőleg rövid ideig a szájban tartva, öblögetve. Még mindig reggel, de mindentől külön fogyasztva, egy Power Mins  tabletta, bő folyadékkal, hogy visszapótoljuk a hiányzó ásványokat. 100 db/doboz tabletta

Ajánlott adagolás 2-4 tabletta naponta

Túlzott elsavasodás esetén a kúra kiegészítésében a szódabikarbóna lehet a segítségére. Érdemes hetente legalább egy alkalommal bázikus fürdőt venni. A fürdővíz pH értékét szódabikarbóna segítségével pH=7-8,5-re kell beállítani.Klorofil

A lucernából származó klorofillt évszázadok óta alkalmazzák a világ minden táján méregtelenítésre, valamint általános élénkítő szerként. Gazdag fehérje, klorofill, karotin, A-, D-, E-, B6-, K-vitamin és enzimforrás.

Rendkívül erős lúgosító hatással van az emésztőrendszerre, amely napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír. A túlzott állati fehérjebevitel és édességfogyasztás, élvezeti szerek (mint például a kávé) és szénsavas üdítők fogyasztása során kloridok, foszfátok jutnak a szervezetbe. Ezekből savak képződhetnek, amelyek, ha nem tudnak távozni a szervezetből, felszaporodhatnak. Ilyenkor javasolt méregtelenítő kúra elvégzése, melyben kiváló segítséget nyújthat a Liquid Chlorophyll.

A lucernából kivont klorofil különleges tisztító és tonizáló hatása már igen rövid használat után is érezhető.

A Liquid Chlorophyll lucernából kivont klorofilint tartalmaz. Fontos megkülönböztetni a klorofilt a klorofilintől.

A klorofilin szintézise során a gyűrű közepén lévő magnéziumatom rézre cserélődik, és a fitolfarok elvész. Ennek eredményeként a zsír oldékony klorofillel ellentétben a klorofilin vízben oldódik. Így jelentős mértékben javul a készítmény felszívódása.

http://www.vitalland.hu/_chlorophyll


Sav-bázis egyensúly a szervezetben

A táplálékok és a szervezet sav-bázis egyensúly összefüggéseit az orvostudomány hosszú évtizedek óta vizsgálja.

Bizonyos diéta, amely elsősorban a húsételek (sertés, marha, baromfi) és gabonafélék kerülését jelenti, valóban csökkenti a vizelet savasságát,

Ez a terápia tehát jótékony hatású olyan betegeknél, akik visszatérő húgyúti fertőzésektől, és/vagy vesekövektől szenvednek.

Az étrend nehezen szabályozható hatásai miatt a savcsökkenést eredményező diéta háttérbe szorult és manapság gyógyszerek segítségével hatékonyabban érik el ugyanezt a kívánt hatást.

A túlzottan savas étrendet korábban csontritkulás hajlamosító tényezőként gyanították, ezt a gyanút az újabb orvosi vizsgálatok nem igazolták.


Az elsavasodás oka

Az egészséges embernek 4x, a betegnek 7x annyi lúgosító ételt kell fogyasztania, mint savasító élelmiszert. Sajnos a modern ember étrendjének 80%-át savasító édességek, húsok, kávé, agyonfinomított élelmiszerbõl (pl. fehérliszt) készült ételek, tészták teszik ki, míg a lúgosító zöldségek és gyümölcsök, a szénsavmentes innivaló csak 20%-ban vannak jelen a táplálkozásban.


Néhány példa különböző savasító ételekre


:Néhány példa a lúgosító ételekre:
       - zöldségek (bármely zöldség);
       - a gyümölcsök inkább savasítanak, kivéve a citrom, grapefruit, meggy, kókusz;
        szója;
       - gabonafélék közül a hajdina és tönköly búza;
       - magvak közül a tökmag, mandula;
       - fűszerek közül a hagyma, fokhagyma, piros-paprika, cayenne bors, gyömbér.
       - friss tej.


Magyarázat

A cayenne nem bors, hanem a csípős ízű csili paprika fűszerként használt durva őrleménye. A chili fűszerkeverékek meghatározó alkotója


A szervezetünk kémhatásának megértése


A szervezet puffer rendszere

A pH állandóságát többszörös puffer rendszerek biztosítják (a vérben a legfontosabb a szénsav-bikarbonát, de jelen van a plazmafehérjék haemoglobin- illetve a foszfát-ionok biztosította puffer is).

A szervezetben az egyes pufferek működését és így a pH megtartását, az elsavasodás megelőzését két szerv: a tüdő és a vese biztosítja.

Javasolható a kalória- és ezen belül a fehérjebevitel csökkentése, illetve az étrenden belül a növényi összetevők arányának emelése

 

Figyelem: A gyomor által termelt sav nem vesz részt a szervezet sav-bázis háztartásában, ám a savtúltengés okozhat kellemetlen emésztőszervi panaszokat.

 

Dr. Plósz János gasztroenterológus)

http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/11552/elsavasodas

 

Egyes kutatók szerint az elsavasodás oka a gyorsan felszívódó szénhidrátok (gabona, burgonya, cukor stb.)  és az állati fehérje (húsok) fogyasztása

A gyorsan felszívódó (alacsony glikémiás indexű GI) szénhidrátokkal nem az a baj, hogy savasságot okoznak, hanem a metabolikus szindróma kialakulása jelent veszélyt (inzulinrezisztencia, viszcelláris elhízás, szervezet szintű gyulladások, ami elősegíti a szív- és érrendszeri megbetegedéseket (vérnyomás, sztrók), és diabéteszt okoznak.

DiGiammarino E. l.; et al.: A novel mechanizm of tumorigenesis involving pH-dependent destabilization of  mutant p53 tetramer . Natr. Struct Biol. 2002,  9(1):12-16


A folyamat bonyolultságát jól jelzi, hogy egereknél  a NaHCO3 tal  bizonyos tumorfajtáknál gátolni lehetett a metasztázisok képződését A vizsgálatok szerint azonban nem a szervezet lúgosodott el, hanem  a daganatokat körülvevő sejtközi folyadék pH-ja tolódott el lúgos irányba  Számítások szerint ezt a hatást az embereknél 12,5 g/nap szódabikarbonáttal lehetne elérni. Ez a bikarbonát ugyanis a szervezet puffer rendszerét erősíti és a rákosodás miatti helyi savasodást korrigálja

Silva A. S.: et al.: The potential role  of systemic buffers in reducing intratumoral estracellulár pH and acid-mediated invasion Cancer Res. 2009.69(6):2677-2684.


Figyelem Ne tessék inni liter számra a lúgos vizet, ami a kereskedelemben kapható, mert lecsökkentik  a gyomor savasságát,  ami az egész emésztőrendszert károsan befolyásolja. Példa van arra, hogy a nagy lúgos-víz terhelés majdnem halálhoz vezetett egy hölgy beteget,  mert súlyos alkalózis alakult ki a lúgos folyadék fogyasztása miatt és a vér pH értéke 7,5 lettA kötőszövet mint puffer rendszer

A savak először a vérbe kerülnek. Ha a vér puffer kapacitása kimerült, a savfelesleg a kötőszövetbe rakódik le. A savak itt raktározódnak el, amíg a vesék ártalmatlanná nem tudják tenni őket.

A kötőszövet védőrétegként veszi körül a test valamennyi sejtjét. A sejtek teljes ellátása és a bomlástermékek elszállítása a kötőszöveten keresztül megy végbe. Ha a kötőszövet túlterhelt és már nem tud felvenni tovább savadagot, akkor azok az ízületekbe rekednek, ahol   fájdalmas gyulladásokat okoznak, vagy köszvényként  reumaként  illetve sokízületi gyulladásként diagnosztizálhatók.

Az elsavasodott szövetekben


A vér kémhatása

A vér pH értéke 7,35-7,4. Ha ez az érték 7-re csökkenne vagy 7,6-ra nőne az már halálos következményekkel járna.

Ha túl sok sav kötődik a vörösvértestekhez , úgy azok nem tudják felvenni az oxigént  és a test oxigén hiányos lesz. Magas sav koncentráció esetén csökken a vörösvértestek rugalmassága, ezért nem tudnak átjutni a finom hajszálereken és eltömítik azokat.   Elengedhetetlen, hogy a vér számára kielégítő legyen a bázis kínálat.


A savasodás elterjedt nézete

A savasodásról szóló népszerű elgondolás szerint, mivel az ember táplálkozásával eltávolodott a természetes arányoktól, szervezetében a sav-bázis egyensúly eltolódott a savas irányba. Ez okozza napjaink népbetegségeit, például az elhízást, a cukorbetegséget, a rákot, vagy a gombabetegségeket.

Ezt az egyensúlyvesztést helyre lehet állítani a táplálkozás megfelelő beállításával. Általában a több növényi és a kevesebb állati eredetű táplálékot javasolják, de a pontos listák nem egyeznek. Egyes listákon sok gyümölcs, köztük a citrom is lúgosítóként szerepel, illetve a desztillált víznek is lúgosító hatást tulajdonítanak.

Habár a lúgosító diétát sok orvos ajánlja, azonban semmilyen mérési eredmény nem támasztja alá azt elgondolást, hogy a savasodás népbetegség lenne. A savasodást ugyanis nem a vizelet, hanem a vér elemzésével kellene kimutatni. Sokan, akik a lúgosításról írnak, a leírás mellett még saját termékeiket is reklámozzák, mint csodaszert, ami megvéd a savasodás szövődményeitől


Miért savasodik el a szervezet?

Ennek oka, hogy


Táplálkozás hatása

Napjaink táplálkozása a leggyakoribb oka az elsavasodás kialakulásának. Túl nagy mértékben fogyasztunk savasító állati eredetű ételeket, mint például a hús, sajt vagy tojás; túl sok savasító italt iszunk, mint például a kávé, sör vagy egyéb alkoholos italok, illetve nagy mennyiségű cukrot viszünk be szervezetünkbe. Ezzel szemben kevés zöldséget eszünk, melyek segítenének ellensúlyozni a savakat. Még a stressz és a többi negatív érzelem is savakat termel, ennek következtében a stresszes ember könnyebben megbetegedhet

 

Savas szervezet hatása

A savasság a következő problémákat okozhatja, csak hogy néhányat említsek:

 

A pH-egyensúly helyreállítása helyes étrendet igényel. Ez azt jelenti, hogy lúgosító ételeket (zöldségek, alacsony cukortartalmú gyümölcsök, stb.) és nagy mennyiségű vizet kell fogyasztanunk

 

A szervezet savasodásának fajtái


Kimutatása

Az acidózis vérgáz elemzéssel kimutatható.

A bikarbonátok és a szén-dioxid parciális nyomása szerint meg lehet különböztetni a légzési és a metabolikus acidózist.

Légzési acidózisnál a szén-dioxid CO2 parciális nyomása nagy, míg metabolikus acidózis esetén a bikarbonát-koncentráció kicsi.

 


A hypoxaemia és a hypercapnia súlyossága

 

Súlyosság

Hypoxaemia

art.vér pO2(kPa)

Hypercapnia

art. vér pCO2(kPa)

Enyhe

811

6,16,6

Mérsékelt

67,9

6,78

Súlyos

<6

>8


Hypoxaemia     csökkent oxigén tartalom a vérban

Hypercapnia    a vér CO2-tartalmának  túlsúlyaSav-bázis egyensúly zavarai


                                                      

    Vér pH  Vér pCO2 Vér BE Vizelet pH

Metabolikus acidosis

Decompensalt

csökken

normál

csökken

csökken

 

Teljesen kompenzált

normál

csökken

csökken

 

 

 

 

 

 

 

Metabolikus alkalosis

Decompensalt

növekszik

normál

növekszik

 

 

Teljesen kompenzált

normál

növekszik

növekszik

növekszik

 

 

 

 

 

 

Respiratiós acidosis

Decompensalt

csökken

növekszik

normál

csökken

 

Teljesen kompenzált

normál

növekszik

növekszik

 

 

 

 

 

 

 

Respiratiós alkalosis

Decompensalt

növekszik

csökken

normál

 

 

Teljesen kompenzált

normál

csökken

csökken

csökken


BE (basis excess)   bázis felesleg

A BE helyett a standard bicarbonát (SBC) értéket is alkalmazhatják

 

 

Referencia értékek

Artériás vér

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/tenyeken-alapulo/ch02s27.htmlÉletmód

Súlyosbítja a helyzetet a  helytelen életmódunk.

a stressz,


Szerveink kémhatása

A savak ás bázisok abszolút mennyisége állandóan változik, a pH-érték a különböző szervekben és szövetekben, továbbá a vérben mégis szűk határok között mozogva közel állandó marad.


 

Vérplazma

pH 7,35 - 7,45

Gyomornedv

pH 1,2 - 3

Hasnyálmirigy-szekrétum

pH 8

Epe

pH 7,4-7,7

Vizelet

pH 5-8

Nyál

pH 6,8

Agy-gerincvelői folyadék (liquor)

pH 7,4

Izületi folyadék

pH 7,4-7,8

 

Ha a sav és a bázis nincs egyensúlyban a szervezetnek többlet energiát kell fordítania a kompenzációra, az egyensúly felborulásának kivédésére. Minél jelentősebb a savak és a lúgok közötti kiegyensúlyozatlanság, annál hamarabb fenyeget a normál értékhatáron belül mozgó fiziológiás pH-tartomány túllépése és a teljes rendszer összeomlása.


 

A SAV-BÁZIS EGYENSÚLYA sav-bázis egyensúly szabályozása

A rendszer teljes összeomlásának kivédésére a sav-bázis egyensúly, azaz a pH-érték állandó és tartós szabályozás alatt áll. Ebben jelentős faktorok játszanak szerepet:


Mit ehetünk és mit nem?

Gyakran fogyasszuk:


Lehetőleg minden nap fogyasszuk:


Lehetőleg ritkán fogyasszunk:


Egyáltalán ne fogyasszuk:


Magas bázistartalmú táplálékok


Alacsony bázistartalmúak: (ez még elmegy)


Magas savtartalmúak: (Tartózkodjunk tőle)


Alacsony savtartalmúak: (ez megengedett)


Egyéb élelmiszerek:

Harald Hosch: A sav-bázis egyensúly visszanyerése és megtartásaMagyarázat

Dr. Harald Hosch 15 éve természetgyógyász, Hallenbergben (Hochsauerland) egy terápiás centrumot vezet. Több népfőiskolán, valamint egy természetgyógyász iskolában is tanít. A szerző könnyen érthetően tájékoztat a sav-bázis egyensúlyról, és bemutatja, hogy modern élet- és táplálkozásmódunk miként zavarja meg ezt az egyensúlyt, és ez hogyan hat az emberi szervezetre.Savtalanítás lehetőségei

1./ Bőrön keresztüli savtalanítás módja, ha a fürdővíz pH értékét 8,5-re állítjuk be szódabikarbónát adásával A fürdővízben  legalább 2 órát kell tartózkodni


2./ Bőséges víz ivás szükséges, hogy a feloldott savakat kimossuk a szervezetből Ha a vizelet pH-ja továbbra is savas marad, úgy ez azt jelenti,  hogy a savtalanítás nem volt  elégé teljes


3./ Savtalanító ital a következő lehet: lucerna tea, la pacho tea, zsurló tea


4./ Bázis pótlás Bázis por Sander receptje:  Arányok a következők: Na foszfát 10,

K-bikarbonát 10, Ca-karbonát 100, Na-bikarbonát 80, Mg-karbonát 80

Gyógyszertárban elkészítik 500 grammos kiszerelésben.

Figyelem 10-14 óra között és 22 óra után nem tanácsos savtalanítót bevenni. Nagyobb hatás érhető el, ha a Bázisport forró vízbe tesszük. Délelőtt egy liter bázisfolyadékot kell meginni biztosítva ezzel a savak kimosódását.

Alkalmazás naponta 2 dl vízben 1  kávéskanál  port elkeverni, kúraszerűen 6-8 hétig,


Kalcium-karbonát 100g
Kálium-hidrogénkarbonát 10g
Bázisos Magnézium-karbonát 50g
Nátrium-dihidrogénfoszfát 10g
Nátrium-hidrogénkarbonát 80g


Gyógyszertárban kapható


Adagolása: reggel egy csapott evőkanállal keverjen el egy pohár vízben Nem fog teljesen feloldódni, és igya meg.

Javallatok: lúgosítás, gyomorégés, kalcium és magnézium pótlása

Ellenjavallatok: vesebetegség

http://www.almapatika.com/?option=com_phanswer&action=viewQuestion&id=43&catId=1&Itemid=106


A gyomorsav hatására a báziskeverék széndioxidra és vízre bomlik, miáltal a gyomorsav semlegesítődik. A gyomorsav így elhasznált mennyiségét aztán a gyomor újra termeli, miközben a széndioxidból és vízből sav és (nátrium) bikarbonát képződik. A sav a gyomorban marad, míg a nátrium bikarbonát a vérbe kerül - ez okozza a lúgosító hatást. A bikarbonát alapú báziskeverék savtalanító, hatása így gyors, de nem tart sokáig. Ajánlott napi 2 x inni egy-egy adagot

http://refluxnelkul.5mp.eu/web.php?a=refluxnelkul&o=X5mrsB6KHd


 

5./ Speciális savtalanító tea                        

  Filteres. Interherb


Kiszerelés: 100 g szálas gyógynövény teakeverék

3x naponta  Reggel éhgyomorra
Forgalmazó: Interherb

filteres gyógynövény teakeverék 24 filter

Elkészítés: csészéként egy filtert forrázzon le, majd hagyja állni
10-15 percig. Az így elkészült tea a nap bármely szakában fogyasztható. Kúraszerű fogyasztása javasolt, melynek időtartama 2-3 hónap, évente 1-3 alkalommal.

Összetevők/3 teáskanál: Aranyvessző herba, Bab terméshéj, Lucerna herba, Gyermekláncfű levél, Máriatövis mag, Borsmenta herba, Zöldzab herba


Zöldség Klorofil klorofillin

A Liquid Chlorophyll termék a klorofillnek egy speciális nátrium-réz sóját, a klorofillint tartalmazza. A klorofillin szintézise során a molekula gyűrű közepén lévő magnéziumatom rézre cserélődik. Ennek következtében jelentősen feljavul a felszívódása, és képes lesz a klorofillin végighaladni az egész szervezeten, és mindenhol kifejteni pozitív hatásait. A réz ráadásul ugyanolyan oxigénszállító, mint a vas, így a sejtek oxigén ellátottsága is jelentősen javulhat. Hatékonyságát szintén növeli, hogy a klorofillin (szemben a klorofillel) vízben oldódódik.

Naponta 1-2 teáskanál elég a lúgosító és méregtelenítő hatás eléréséhez. Így egyetlen üveg 45-90 napra elegendő.

A Liquid Chlorophylles méregtelenítő kúrát érdemes évente legalább kétszer megismételni, ha pedig lúgosításra szeretné használni, akkor az elsavasodás mértékétől függően még gyakrabban is használhatja.


A zöldségek és zöld levelek klorofill tartalma, amely a zöld színt biztosítja, pedig egyszerűen a vér „tápanyaga”. A klorofill molekuláris felépítése annyiban tér el az emberi vér szerkezetétől, hogy a vér hemoglobinjának vastartalma helyett a klorofillban a központi atom a magnézium. A klorofill segíti a vér oxigénmegkötő képességét, a vérképzést, antioxidáns, és segíti a kalcium-kövek lebontását

 Calivita Liquid Chlorophyll

A Liquid Chlorophyll termék összetevői Klorofill (nátrium/réz sójaként)15 mg

Kiszerelés 473 ml  OÉTI szám: 3281/2008

A túlzott állati fehérjebevitel és édességfogyasztás, élvezeti szerek (mint például a kávé), szénsavas üdítők (kólafélék) fogyasztása során kloridok, foszfátok jutnak a szervezetbe. Ezekből savak képződhetnek, amelyek, ha nem tudnak távozni a szervezetből, felszaporodhatnak  A Liquid Chlorophyll egy folyékony, lucernából származtatott klorofillt tartalmazó termék ami vízben oldódó Klorofillint tartalmaz.

Alkalmazása: naponta egy kiskanálnyi mennyiség (kb. 5 ml) ajánlott, amely egy háromtagú családnak egy hónapig elegendőPuritan's Pride

Chlorophyll Concentrate 50 mg

50 mg / 100 Softgels


Our chlorophyll is extracted from alfalfa and manufactured with care so you can be assured of a superior concentrate that meets your standard of excellence
NOW  Liquid Chlorophyll 473ml

473 ml, 94 adag/üveg

Réz   4 mg, Na 5 mg, Na-Cu klorofillin 100 mg

Fogyasztása: 5 ml/nap

Vigyázat: a Chlorophyll tartalom miatt a ruhát elszínezi! .


Gyümölcsök savasító hatása


Az alábbi táblázatban a télen kapható néhány gyümölcs adatait ismertetem (A + savas, a jel a lúgosság mértéke)


Gyümölcs

Energia
100g

Szénhidrát
tartalom g/100g

Rost tartalom
/g/

Vitamin
tartalom

Ásványi anyag
tartalom

Gyógyhatás

Kivi /savasító hatása + /

52 Kcal
218 kJ

11,3

0,8

C

Kalcium, Foszfor, Magnézium, Vas

Emésztési-bél problémák esetén, szívműködést segítő, immunerősítő, légzést segítő (asztma), étvágyserkentő

Banán / érett savasító hatása + + /
Éretlen banán/savasító hatása - /

105 Kcal
441 kJ

14,2

0,4

A, C,

Foszfor, Kálium, Magnézium, Vas

Emésztést, szívműködést segítő, gyomorkímélő-a kevésbé érett is jó gyomor fájdalom -ulcus esetén, köröm-haj-bőr erősítő, veseerősítő,

Citrom /savasító hatása - - /

23 Kcal
113 kJ

2,3

2,2

C

Foszfor, Kálcium, vas

Erek védelme, gyulladások, megfázások esetén, vérszegénység-vértisztítás esetén, epe, máj és emésztést segítő, koleszterin csökkentő (limonin)

Grapefruit /savasító hatása - /

36 Kcal
151 kJ

7,2

0,4

B, C, E, K

Foszfor, Kálium, Kalcium, Vas, Magnézium

Érvédő, roboráló, immunerősítő, vértisztító, emésztést segítő, telítő, a piros csökkenti a koleszterinszintet

Narancs /savasító hatása + +/

172 Kcal
417 kJ

8,5

0,5

A, B, C, E, K

Foszfor, Kálium, Kalcium, Magnézium, Vas

Nyugtató hatás, érvédő, vérszegénység esetén, immunerősítő, emésztést segítő, vértisztító, köszvényre


Délelőtti gyümölcs evés  jobban lúgosít

A nap során fogyasztott élelmiszerek sorrendje sem közömbös a vegyhatás szempontjából: a délelőtti gyümölcsfogyasztás kevésbé tolja savas irányba az anyagcserét, mint a délutáni vagy az esti.

A savas hatás közömbösítése is könnyebben megy végbe napközben a munkavégzés okozta légzésfokozódás miatt (ugyanis ilyenkor a tüdő a légzéssel könnyebben kiüríti a vérből a savas kémhatást okozó szén-dioxidot). A délután folyamán inkább a zöldségfogyasztás javasolt.