Májbetegségek, tüneteik, vizsgálatuk, kezelésük

 

ZSÍRMÁJ TÜNETEI

máj működése számos okból romolhat, ezek egyike pedig a benne felhalmozódott zsír. Ha a kezelésére nem kerül sor, súlyos májbetegségekre tehetünk szert. A máj akkor tekinthető zsírosnak, ha több mint 5%-a zsír. A betegség gyakran nem okoz észrevehető tüneteket. Fáradtnak és gyengének érezhetjük magunkat, esetleg fájdalom jelentkezhet a has jobb felső részén. Az egyszerű zsírmáj általában nem válik olyan komollyá, hogy májkárosodást és szövődményeket okozzon. Nagyon súlyos esetben azonban fibrózist idézhet elő, és májzsugorhoz, májrákhoz vezethet. A májrák legfontosabb kockázati tényezője a májzsugor. A legfrissebb kutatások azt sugallják, hogy a bélbaktériumok egyensúlyhiánya, az „áteresztő bél” és más bélproblémák hozzájárulhatnak a nem alkoholos zsírmáj kifejlődéséhez. Az egyik vizsgálatban azoknál az elhízott felnőtteknél, akik három héten keresztül magas kalóriatartalmú étrendet és finomított szénhidrátot fogyasztottak, átlagosan 27%-kal nőtt a máj zsírtartalma, annak ellenére, hogy súlyuk csak 2%-kal nőtt.

Az emelkedett májenzimek a májgyulladás jelei, amelynek a zsírmáj az egyik lehetséges, de nem ez az egyetlen oka. A képalkotó vizsgálatok közül a májproblémák ellenőrzésére az ultrahang -, CT-, illetve MRI-vizsgálat szolgál. A májbiopsziát tekintik a legjobb módszernek a májbetegség súlyosságának meghatározására. Ennek során az orvos a bőrön keresztül egy tűt szúr a májba, majd eltávolít egy darab szövetet. Mivel a beavatkozás fájdalmas, helyi érzéstelenítőt adnak ennek csökkentésére. Az ultrahanghoz hasonló Fibroscan vizsgálat a májbiopszia alternatívája lehet, és alkalmas a máj zsírtartalmának, valamint a májfibrózis mérésére.

Becslések szerint Magyarország lakosságának 20%-a érintett a nem alkoholos zsírmáj betegséggel. A NASH-ban szenvedő betegek számára nem állnak rendelkezésre gyógyszerek a májban felhalmozódott zsír ellen, és a betegség növekvő tendenciát mutat.

Tanulmányok kimutatták, hogy hetente többszöri állóképesség növelő testmozgással, vagy ellenállással végzett edzéssel már nagymértékben csökkenthető a májsejtekben tárolt zsírmennyiség, függetlenül attól, hogy fogyás következik-e be. A magas intenzitású edzés jótékony hatású.  

 

Máj vizsgálata (zsírmáj, májfibrózis)

A májfibrózis a kötőszövetnek a májban való felszaporodása, a máj kötőszövetes átépülése.  Kimagasló jelentősége van a májelégtelenség és a májkapui magas vérnyomás kialakulásában. A portalis encephalopathia  lényege, hogy az említett erősen tág vénákon át a portalis keringés elkerüli a májat, annak méregtelenítő hatása emiatt kiesik. A vérben maradó mérgező anyagok a központi idegrendszerben működési zavart okoznak.

Fibroscan CAP vizsgálat

(< 0,35 alacsony rizikó, > 0,67 magas rizikó)

A fibroscan vizsgálatot végző szakorvos: Dr  Péter Zoltán PhD (foto)

Hepatitis B és hepatitis C miatti krónikus májgyulladásnál, alkoholos vagy gyógyszeres májkárosodásnál, zsírmájnál, májcirrózisnál és autoimmun hepatitisnél végzünk fibroscan vizsgálatot.

 

Dr  Péter Zoltán PhD klinikai főorvos, hepatológus (foto) Fibroscan CAP magánrendelés Privátgasztro

1096 Budapest Thaly Kálmán u. 50. I. emelet 4. ajtó

 Bejelentkezés: +36 1 9506217    +36 70 2345007

Zsírmáj
A testsúly csökkenése javítja a máj szövettani elváltozásait, megfelelő ütemben elért testsúlycsökkenés akár 50%-kal is csökkentheti a máj elzsírosodását.
Amennyiben ez sikertelen, szükséges lehet gyógyszeres kezelés is. Kivételes, súlyos esetekben a kifejezetten magas trigliceridszint sürgősséggel gyors rendezést kíván
Az utóbbi idők vívmánya a gyógyszeres kezelés. Az antioxidánsok (E-vitamin) szerepét már régebb óta vizsgálják és alkalmazásuk több helyen el is indult.
Új terápiaként nagyon fontos a korábban primer biliáris cirrózisban igazolt hatású obetikolsav. Ez jelenleg klinikai tanulmányok keretein belül hozzáférhető már és ígéretes készítménynek mutatkozik a zsírmáj kezelésében. A kialakult zsírmáj diétával, rendszeres testmozgással és a testsúly csökkentésével rendezhető lehet, elég jó eredménnyel, enyhe esetekben akár teljesen visszafordítható a májat érintő elváltozás.
De vannak új gyógyszerek! Antioxidáns kezelés és új gyógyszerek - pl obetikolsav, resmetirom) új utat nyithat a zsírmáj kezelésében.
Az Ocaliva hatóanyaga, az obetikólsav egy epesav (az epe fő alkotóeleme) módosított formája. Azáltal fejti ki hatását, hogy a májban és a bélben azokhoz a receptorokhoz kötődik, amelyek az epe termelését szabályozzák. A receptorokhoz való kötődés által az Ocaliva csökkenti az epetermelést a májban, ezáltal megakadályozza annak felhalmozódását és a májszövet károsodását. 2016. december 12-én az Ocaliva megkapta az Európai Unió egész területére érvényes forgalomba hozatali engedélyt. További információ az Ocaliva-ról az Európai Gyógyszerügynökség honlapján található:
ema.europa.eu/Find medicine/Human medicines/European public assessment reports.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/overview/ocaliva-epar-summary-public_hu.pdf

Fontos tudni, hogy otthoni, méregdrágán megvehető „csodaszer”-nek kikiáltott készítmények nem segítenek! A kezelés mindig orvosi felügyelettel történik!
Szükség van szénhidrátokban és egyben kalóriában dús étkezésre (pl. előnyös választás a burgonya, a rizs, a zöldségek és a gyorsan felszívódó cukrok szempontjából a gyümölcsök).
A fehérje beviteli megszorítás is szükségessé válhat. Ez elsősorban a hús fogyasztásának megszorítását jelenti, súlyosabb esetben a tejtermékekét is. Ha a tünetek megszűnnek, lehet és kell is enyhíteni a fehérje megszorításon.
Általánosan elmondható, hogy májbetegeknél is a napi 5 alkalommal történő, és a kis adagokat tartalmazó étkezés javasolt. Így az emésztőrendszer a kiesett funkciók mellett is könnyebben birkózik meg a bevitt étellel, és a nap folyamán a tápanyag ellátottság is egyenletesebb lesz.

Májfibrózis →Májzsugor (cirrózis)

A zsírmáj esetén szövődmények alakulnak ki, ideértve a máj hegesedését, amit májfibrózisnak neveznek. Fibrózis - a szervezet válasza a máj gyulladásos folyamataira. A kötőszövet megjelenése sűrű fonalas szerkezetű, kollagén szálakból és amorf anyagból áll. Ha nem állítja meg a provokáló tényezők káros hatásait, irreverzibilis betegség lép fel - a máj cirrhosisa.

A fejlett májfibrózis cirrhosishoz, májelégtelenséghez és portális magas vérnyomáshoz vezet, és gyakran májtranszplantációt igényel. A májfibrózist történelmileg passzív és visszafordíthatatlan folyamatnak tartották a máj parenchyma összeomlása és kollagénben gazdag szövetekkel való helyettesítése miatt. Jelenleg a krónikus májkárosodásra adott sebgyógyulási válasz modelljének tekintik (5 ). A korai klinikai jelentések az 1970 -es években arra utaltak, hogy az előrehaladott májfibrózis potenciálisan visszafordítható (6 ). A májfibrózis azonban kevés figyelmet kapott az 1980-as évekig. A cirrhosisban szenvedő betegek több évig mentesek maradhatnak komoly szövődményektől (kompenzált cirrhosis). A dekompenzált cirrhosis rövid túléléssel jár, és a májtranszplantációt gyakran az egyetlen hatékony terápiaként jelzik (23 ). A hagyományos nézettel ellentétben, miszerint a cirrhosis visszafordíthatatlan betegség, a legújabb bizonyítékok azt mutatják, hogy még az előrehaladott fibrózis is visszafordítható ( 122 ). Kísérletileg előidézett fibrózis esetén a májkárosodás megszűnése fibrózis regressziót eredményez (123 ). Emberben az alapbetegség sikeres kezelése után a májfibrózis spontán megszűnhet. Mivel a gyulladás megelőzi és elősegíti a májfibrózis progresszióját, gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazását javasolták. A kortikoszteroidok csak autoimmun hepatitisben és akut alkoholos hepatitisben (S1) szenvedő betegek májfibrózisának kezelésére javalltak.
122/ Arthur, MJ. A májfibrózis és a cirrhosis reverzibilitása a hepatitis C kezelését követően. Gasztroenterológia. 2002. 122 : 1525-1528.
123/ Spontán gyógyulás a mikronoduláris cirrhosisból: bizonyíték a mátrix térhálósodásával kapcsolatos hiányos feloldódásra. Gasztroenterológia. 2004. 126 : 1795-1808.
https://www.jci.org/articles/view/24282

Súlyos fibrózis esetén májzsugor jön létre, amelyre a következő jellegzetes panaszok figyelmeztetnek: étvágytalanság, fogyás, gyengeség, fáradtság, orrvérzés, viszkető bőr, hasi fájdalom, hasi duzzanat, a lábak duzzanata, emlő megnövekedése férfiaknál, világos, olykor fehér színű széklet.

 

A májzsugorodás okai

Az okokat illetően két nagy csoport különíthető el.

Az elsőbe tartoznak azok a tényezők, amelyek a májsejtek közvetlen károsodását, májgyulladást eredményeznek. Leginkább ide a krónikus alkoholbetegség, valamint a vírusos (hepatitis B, C) vagy autoimmun eredetű májgyulladás tartozik.

A másik csoportba azok az esetek tartoznak, amikor epeúti gyulladás vagy elzáródás miatt a májsejtekben termelődő epe nem tud elvezetődni, ennek következtében károsodik a májszövet. Itt kell megemlíteni az epeutak hegesedését, elzáródását, gyulladását, csecsemőknél pedig a leggyakoribb, májzsugorodáshoz vezető kórképet, a biliaris atresiát. Ebben az esetben nem fejlődnek ki az epeutak, ami az epe májban való felhalmozódásához vezet. Emiatt a gyerekek egyhónapos korban besárgulnak

 

Az orvosok megkülönböztetik a betegség 4 fokát

A szövettani változások a patológia fejlődési szakaszától függően a következők:

F 0 -nincs eltérés;

F 1 - rostos válaszfalak (septa) hiányoznak, a jelek jelentéktelenek;

F 2 - mérsékelt transzformációk, portál-traktusok kiterjesztése (epevezetékek, májvénák);

F 3 - jelentős károsodás, számos szepta;

F 4 - a végső szakasz - cirrhosis.

Amikor fibrózis alakul ki, a véralvadási zavarok lesznek: ez az orr, a nyelőcső, a bőr alatti vérzés (véraláfutás) kialakulásához vezet. A betegség ilyen megnyilvánulásokkal járhat:

 

 

A vérzések kialakulásának egyik legsúlyosabb esete a nyelőcsőben kitágult erek elpattanásakor jön létre, ami életveszélyes állapotot hoz létre. A nagy mennyiségű vérveszteség akár halálhoz is vezethet. Ennek az állapotnak a megelőzéséhez speciális vérnyomáscsökkentők szedése szükséges.

A vérzések később súlyosabb formát ölthetnek, mivel a májcirrózis miatti hegesedés következtében a vér a májkapu-vénában feltorlódik. Egyrészt a vérnyomás megemelkedik, másrészt a vérnek így olyan ereken is át kell haladnia, ahol korábban csak kis mennyiségben folyhatott át. Emiatt ezek az erek kitágulnak, sérülékennyé válnak és meg is repedhetnek.

Hazánkban közel egymilliót tesz ki az alkoholbetegek száma, ezért a májzsugorodás terén Magyarország világszinten az elsők között van. Ez statisztikai szempontból azt jelenti, hogy százezer főre körülbelül 120-130 halálos áldozat jut.

OKTOGON MEDICAL CENTER,   1067 Budapest, Teréz körút 21.

https://www.oktogonmedical.hu/tudastar/majzsugorodas

 

Este 10 órától hajnali 2 óráig tartó időszak kiemelten fontos a máj és epe pihenése szempontjából. A fenti időszakban az emberi szervezetnek szüksége van a pihenésre, és jó minőségű alvásra a megfelelő időben, így elősegítjük a máj és epe egészségét. 

 

Máj meridián tea

Máj Meridian teafilter 20 db (Dr.Chen)Összetevők: Máriatövis kivonat, Schisandra gyümölcs, édesgyökér, hibiszkusz virág, fahéj, szegfűszeg.

Felhasználás: egy tea filtert öntsön le 2,5-3 dl (csészényi) forrásban lévő vízzel, hagyja állni 15-20 percig. Naponta 2-3 csésze tea elfogyasztása javasolt.

A máriatövis gyümölcse segíti a megfelelő májfunkció fenntartását, ezzel a szervezet számára toxikus anyagok eltávolítását. Hozzájárul a máj és az epe egészségének megőrzéséhez, a májszövet és az májsejtek regenerálódásához. A máriatövis gyümölcse segíti a megfelelő májfunkció fenntartását, ezzel a szervezet számára toxikus anyagok eltávolítását. Hozzájárul a máj és az epe egészségének megőrzéséhez, a májszövet és a májsejtek regenerálódásához.

A szervezetben keringő csatornákon – meridiánokon – keresztül számos szerv és testrész van összeköttetésben. Ezzel magyarázható többek között a máj és a stresszes vagy épp nyugodt lelki állapot kapcsolata. Ha óvjuk és karban tartjuk májunkat, sokat teszünk a nyugodt élet érdekében.

Beszerzés: https://webaruhaz.drchenpatika.com/maj-meridian-tea-

 

A Schisandra gyümölcse a Hagyományos Kínai Orvoslás (TCM) szerint 5 meridiánra hat, A fő íze a savanyú, amely a máj meridiánra hat. Európában májvédő hatása miatt tartják számon. Napjainkban az emberek leggyakrabban a skizandra kivonat kiegészítést alkalmazzák máj kezelésére amely segít a fáradtság leküzdésében és ellensúlyozni a stressz hatásait . A schisandra savanykás ízű gyümölcsét Kínában igen nagyra becsülik a májra gyakorolt kedvező hatása miatt a mindennapi étkezésben és a hagyományos orvoslásban egyaránt, értékes hatóanyagtartalma miatt mára az európai szakemberek is felfigyeltek rá

Az édesgyökér flavonoid és egyéb hatóanyagainak köszönhetően támogatja az idegrendszer egészségét, valamint az emésztőrendszer egyensúlyát és komfortját. Az édesgyökér hatóanyaga biztosítja az optimális zsíranyagcserét, támogatja a zsírsavak lebontását. Megfelelő étrend és testmozgás biztosításával segíthet az egészséges testzsír összetétel fenntartásában. A gyökér hatóanyagai: a gyökér tömeg mintegy 24%-át egy különösen édes, vízoldható glikozid, a glycyrrhizin teszi ki. Ez a szénhidrát a cukornál 50-200-szor édesebb. Alkalmazható a légzőszervi betegségek gyógyításában, mivel hatóanyaga a légzőszerveket megtámadó vírusokkal szemben hatásos és ezáltal csillapítja a köhögést, a torokfájást és fellazítja a légutak nyálkahártyájára tapadt váladékot. Rendszeresen fogyasztva az édeskömény különleges hatóanyagai csökkentik bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát

Swanson Édesgyökér kivonat kapszula Beszerzése: https://www.provitamin.hu/swanson-edesgyoker-kivonat-kapszula-c156-p134.html

A speciális Édesgyökér kivonat koncentrált glabridin nevű flavonoidot tartalmaz, amelynek fontos szerepe van az anyagcsere folyamatok támogatásában, a zsírok lebontásában, a megfelelő testzsír-összetétel fenntartásában. Nyálkahártya bevonó tulajdonsága elősegíti a gyomor és a nyombél nyálkahártya normál működésének, épségének megőrzését, melyre különös hangsúlyt kell fektetni a fogyókúra során. Édesgyökér kivonat: 250 mg Ebből glabridin: 10 mg

OÉTI notifikációs szám: 7583/2010

Napi ajánlott mennyiség: 1 kapszula

Beszerzés: Bioboltokban, valamint https://www.interherb.hu/hu/emesztestamogatok/interherb-napi1-edesgyoker-extraktum-kapszula-250-mg-30-db/

 

ursofalkUrsofalk kapszula

Ursofalk kapszula hatóanyaga az epében kis mennyiségben természetesen előforduló epesav.
Javallatok:
- Koleszterin-epekövek oldása az epehólyagban. Az epekövek nem lehetnek nagyobbak 15 mm-nél, nem jelenhetnek meg a röntgenfelvételen, és az epehólyag működőképes legyen az epekövek ellenére;
- Az epeutak elzáródása miatti sárgasággal járó májzsugorodás kezelése, amennyiben dekompenzált májcirrózis nem áll fenn.  A májcirrózissúlyos állapot, melyben az ép májszövet már nem tudja kompenzálni a csökkent májműködést.
- Cisztás fibrózishoz (más néven mukoviszcidózishoz) társuló máj- és epeúti betegségek gyermekeknél 6 éves kortól 18 éves korig

 

 

 

Acetil-cisztein

Az Acetil-L-Cisztein növeli a szervezet glutation-szintjeit, antioxidáns hatása révén fokozza az immunrendszer működését, segíti a sejtszintű regenerációt és gyulladáscsökkentést, hozzájárul a toxinok, méreganyagok hatékony kivezetéséhez.

Hozzájárul a máj többszintű méregtelenítési folyamataihoz, továbbá a zsírmáj állapotában is elősegíti a májsejtek rehabilitációját (Ilyen esetben a Kolin+Inozitol termékünket is hangsúlyozottan ajánljuk).

 

Glutation

glutation molekulaA glutation-szintek fokozásával csökkentheti a tüdőszövet gyulladásos állapotát, hozzájárulhat annak regenerációjához.

A kolin anyagcserében kulcsszerepet játszik a máj. A máj elzsírosodása, amit szoktak nem-alkoholos zsírmáj betegségnek is nevezni, olyan betegség, amire a hivatalos orvoslás nem ismer gyógymódot. Ha a betegség előrehalad, a májsejtek elhalnak, cirrózis ill. májrák alakulhat ki. Az utóbbi években kiderült, hogy e kórkép egyik oka az alacsony kolinbevitel.

Autoimmun betegségek esetén kimutatható a glutationhiány. A kutatások szerint a glutation pozitívan befolyásolja az immunrendszer aktivitását normál állapotra, illetve akadályozza az autoimmun betegségekre jellemző túlzott immunválasz és gyulladás kialakulását is [12].

·         A glutation legmagasabb koncentrációban a májban és a vesékben található meg. A májban kiemelkedő szerepet tölt be a II. fázisú méregtelenítő folyamatokban [7].

7] M Pizzorno, The Path Ahead, Integrative Medicine, February 2014, Vol 13, No 1

[8] Elérhető: http://www.pnas.org/content/pnas/87/5/1715.full.pdf

 

A glutation méregtelenítő képességét tovább fokozhatjuk egyéb kéntartalmú molekulákkal: keresztesvirágú növényekkel (brokkolival), r-alfa-liponsavval, N-acetil ciszteinnel, kurkumával, máriatövissel és B-vitaminokkal, szelénnel, stb.  A glutation képes a mitokondriumok egészségének javítására, és közvetlenül befolyásolni energiatermelő képességeinket [15, 16].

[15] Ncbi.nlm.nih.gov. Mitochondrial glutathione redox and energy produc… [J Surg Res. 1996] – PubMed – NCBI. 2014. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8954823.

[16] Ncbi.nlm.nih.gov. Glutathione restoration as indicator for cellul… [Dev Neurosci. 1998] – PubMed – NCBI. 2014. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9778578.

Beszerzés: https://www.yiya.hu/redukalt-glutation-gsh-kapszula-tabletta.php

Kolin

A kolin anyagcserében kulcsszerepet játszik a máj. A máj elzsírosodása, amit szoktak nem-alkoholos zsírmáj betegségnek is nevezni, olyan betegség, amire a hivatalos orvoslás nem ismer gyógymódot. Ha a betegség előrehalad, a májsejtek elhalnak, cirrózis ill. májrák alakulhat ki. Az utóbbi években kiderült, hogy e kórkép egyik oka az alacsony kolinbevitel. A kolinhiány elhízáshoz és inzulinrezisztenciához is vezet (Corbin és Zeisel, 2012).

Egy amerikai nemzeti vizsgálat szerint gyerekektől az idősekig, a népesség 10%-a fogyasztott megfelelő mennyiségű kolint. Különösen igaz volt ez az idősekre, akiknél az átlagos napi kolin fogyasztás 264 mg volt.

Néhány étel kolin tartalma:

·         1 tojás kb. 150 mg

·         Marhamáj 420 mg/100 gr

·         Csirkemáj 320 mg/100 gr

·         Húsok 75 mg/100 gr

·         Champion gomba 60 mg/100 gr

·         Kelbimbó 40 mg/100 gr

·         Napraforgó lecitin 175 mg/1 gr

Étrend kiegészítő: Choline & Inositol 500 mg 100 Veg Capsule

Beszerzés: https://vitamin-abc.hu/choline-inositol-500-mg-100-capsules

R-alfa-liponsav 

Az alfa-liponsav biológiailag aktív formája (izomerje), amelynek felszívódása és hasznosulása is jelentősen nagyobb, mint a hagyományosé. 

Részt vesz a máj támogatásában, a méregtelenítési folyamatainak optimalizálásában. Az alfa-liponsav szolgálja a máj védelmét: óv a szabad gyökök által okozott károsodással szemben, és segít a szervezetben felhalmozódó méreganyagok eltávolításában is. Ezért alkalmazzák kóros májműködési zavar, illetve alkoholos májkárosodás esetén, a máj gyulladásos elváltozásainál, és a májat érintő egyéb problémák elleni védekezésben [18,19].

Fokozza a szervezet méregtelenítő enzimjeinek hatékonyságát, köztük a glutationét, amely az egyik legfontosabb saját belső antioxidánsunk [20].

[18] Elérhető: http://www.pdrhealth.com/drug_info/nmdrugprofiles/nutsupdrugs/alp_0159.shtml. Accessed July 16, 2007.

[19] Elérhető: http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/othernuts/la/. Accessed July 16, 2007.

[20] Szerzők nincsenek felsorolva, Alpha-lipoic acid. Monograph. Altern Med Rev. 2006 Sept;11(3):232-7.

Beszerzés: https://www.yiya.hu/alfa-liponsav-kapszula-tabletta.php

 

A hepatitis C esetében a Sofosbuvir és a generikus gyógyszereit bevették (a hepatitis C vírusban szenvedő betegek 95% -ában teljes gyógyulást biztosítanak). Ez a gyógyszer az elmúlt 5 évben áttörés volt a gyógyászatban. A betegeket sokkal jobban tolerálják az új gyógyszerekkel történő kezelés, mint az interferon terápia, a Ribavirin.

Az autoimmun betegségek (hepatitis, cholangitis) glükokortikoszteroid hormonok beadását igénylik. Az autoimmun hepatitis akut lefolyását Prednisolone, Azatioprine, Methylprednisolone, Dexamethasone alkalmazásával állítják be, a kezelés időtartama legfeljebb 6 hónap. Miután a klinikai tünetek lecsökkentek, a gyógyszerek dózisa támogató jellegű.

Máriatövis
A máriatövis kiválóan serkenti az egészséges májsejtek termelődését, felgyorsítja a károsodott szövetek gyógyulását, az elhalt sejtek lecserélését. Megerősíti a májat a védekező képességében, megelőzve a különféle vegyi anyagok rombolását, a káros anyagok behatolását a sejtekbe, emellett nagymértékben segíti a tápanyagok megfelelő mértékű hasznosulását. A máriatövist elsősorban méregtelenítésre, a máj hatékony védelmére érdemes fogyasztani, mert lebontja a legtöbb káros, mérgező anyagot, ezzel megelőzi sokféle betegség kialakulásának az esélyét
A máriatövis kivonata segíti a megfelelő májfunkció fenntartását, ezzel a szervezet számára toxikus anyagok eltávolítását. Hozzájárul a máj és az epe egészségének megőrzéséhez, a májszövet és a májsejtek regenerálódásához. A schizandra májvédő gyógynövényként használatos a természetes méregtelenítő folyamatok támogatásában. A C-vitamin a szervezet számára nélkülözhetetlen vízben oldódó vitamin, szükséges az immunrendszer és az idegrendszer megfelelő működéséhez.
A kapszulában található máriatövis kivonat 7200 mg gyógynövénynek felel meg. Adagolás: Napi 1 x 1 kapszula folyadékkal lenyelve.
Dr. Chen Máriatövis forte kapszula – 60db 2.490 2.240 Ft
A máriatövis hozzájárulhat a máj és az epe egészségének fenntartásához, a májbetegségek kezeléséhez, a szervezet méregtelenítéséhez.

Bioextra Silymarin 280 kapszula 60x
A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013-ban az Év Gyógynövényének a máriatövist választotta, mint a májkárosodás megelőzésére és mérséklésére elismert gyógynövényt.
A máriatövis hatóanyaga a silymarin (ejtsd szilimarin), amelyet a máriatövis terméséből vonnak ki. A Bioextra Silymarin kapszula 280 mg máriatövis (Silybum marianum) kivonatot tartalmaz, ebből szilimarin 210 mg. A Bioextra Silymarin kapszula az OÉTI által értend-kiegészítőként engedélyezett legnagyobb silymarin tartalmú készítmény.
Adagolás: napi 1 kapszula kevés folyadékkal egészben lenyelve