Parkinson kór tünetei, orvosi, gyógyszeres és alternatív (NADH, kannabisz) kezelése


Parkinson kór előfordulása

1,2 millió európai, aki a Parkinson-kórral kénytelen együtt élni. Az Alzheimer-kór után ez a második leggyakoribb, idegrendszeri leépüléssel járó betegség. Az Európai Bizottság szerint évente mintegy 75 ezer új esetet ismernek fel Európában.

Magyarországon megközelítőleg 20 000 beteg él ezzel a betegséggel. Egy  2010-ben  az  Európai  Agytanács  által végeztetett kimutatás szerint az Európai Unio 1 év alatt több mint 800 milliárd Eurot költ az idegrendszeri betegségek kezelésére, ami több, mint a rákos, a szív érrendszeri ,  a  tüdő  és  cukorbetegségségek  költségei,  melyek  együttesen csupán ennek kétharmadát, mintegy 500 milliárd Eurot tesznek ki.


Parkinson  betegséggel élő és már meghalt hírességek


       


Parkinson oka

A probléma forrása, hogy az agyban a substantia nigra nevű régió sejtjei fokozatosan elpusztulnak, s emiatt nagyrészt elvész a dopamin nevű, az agyból az izmokba irányuló utasításokat közvetítő vegyület termelésének a képessége is. Ha túl kevés a dopamin, az utasítások csak nehezen vagy egyáltalán nem jutnak el az izmokhoz. A kutatások azt mutatják, hogy a dopamin, mint  agyi ingerületátvivő anyag szintje szerelem esetén megemelkedik. 
[www.betegszoba.hu/cikkek/pszichologia/...]

A Dopamin idegi átvivő anyag, amely sokrétű hatást fejt ki a szervezetben - szerepet játszik az érzelmek és a motiváció irányításában. 'Jutalmazó értéke' van, azaz a dopamin-felszabadulás szubjektív örömérzettel jár. Dopamin szabadul fel például étkezés, szex vagy bizonyos drogok fogyasztása közben.

Parkinson-kór akkor alakul ki, ha az agy szubsztancia nigra nevű területén a dopamin nevű hírvivő molekulát termelő idegsejtek károsodtak vagy elpusztultak.
A Parkinson-kór olyan progresszív betegség, ami az agy izomműködést irányító területein lévő idegsejteket támadja meg.

A Montreali Egyetem kutatói úgy találták, hogy a Parkinson-kórral leginkább érintett idegsejtek más hasonló agysejteknél összetettebbek, az átlagosnál sokkal több elágazással rendelkeznek. Ezeknek a sejteknek az energiaigénye is sokkal nagyobb és több salakanyagot termelnek. A kutatók feltételezése szerint ezen salakanyagok felhalmozódása indítja el a sejthalált. gyógyszerkutatások megcélozhatnák egy olyan szer kifejlesztését, ami csökkenti a sejtek energiaigényét vagy pedig megnöveli energia-felhasználásuk hatékonyságát.

Louis-Eric Trudeau professzor, a kutatás vezetőjének hasonlata szerint a folyamat olyan, mint amikor egy motort folyamatosan nagy terheléssel hajtanak. "Ezek az idegsejtek is túlhajtottak, működésük hihetetlen mennyiségű energiát igényel. Úgy tűnik, kimerítik magukat, ezért pusztulnak el idő előtt."
Balra:Parkinzon beteg (PD),  Jobbra: normál subtantia nigra  SN

http://neuropathology-web.org/chapter9/chapter9dPD.html


Tünetei

Tünetei a remegés, a lassult mozgás és a merev izomzat. .

Az elsődleges tünetek mellett lelassult gondolkodás, majd értelmi hanyatlás (demencia) is gyakran észlelhető. A tünetek hosszú évek alatt teljesednek ki. A legtöbb betegnél nem fejlődik ki egyszerre valamennyi klasszikus tünet. A betegség kifejlődése egyénenként igen eltérő lehet. A legtöbb esetben súlyos rokkantságot eredményez. 

Amikor a tünetek jelentkeznek, a betegek az érintett agysejtjeik legalább 80%-át már elveszítették.


Vizsgálata

A biztos diagnózis érdekében az orvos elvégez egy sor, a mozgásképességet ellenőrző vizsgálatot is. Ennek részeként az orvos általában megvizsgálja, képes-e a páciensA  Parkinson-kórt - különösen a korai stádiumban - nehéz kimutatni.

A Neurology című szaklapban megjelent japán tanulmány szerint a vérben lévő koffein koncentrációjának mérése segíthet a Parkinson-kór diagnózisában, ugyanis akik a gyógyíthatatlan degeneratív idegrendszeri betegségben szenvednek, azoknak a vérében jelentősen alacsonyabb a koffein koncentrációja, mint azokéban, akiknél nem alakult ki a kór

https://index.hu/tudomany/2018/01/04/a_koffein_lehet_a_kulcs_a_parkinson-kor_diagnosztizalasaban/Parkinsonnal foglalkozó szakorvos

dr. Tamás Gertrúd PhD, egyetemi adjunktus neurológus

Neurológiai Klinika a Semmelweis Egyetem 

1083 Budapest, VIII. Balassa J. u. 6.

Rendelése: H-Cs. 10-15h. Időpont a Neurológiai Klinika Felvételi Irodájában kérhető:

Email: tamas.gertrud@med.semmelweis-univ.hu

Tel: 1 210 0330Vizsgálatok, amelyekkel kizárhatóak a Parkinson-kórt utánozó állapotok:

 


A DaTSCAN hatóanyaga, az ioflupán, egy radioaktív gyógyszer, ami a véráram segítségével oszlik el a szervezetben, hogy a dopamint kibocsátó neuronokhoz kötődjön. A dopamint tartalmazó idegsejtek pusztulásakor a DaTSCAN sokkal kisebb mennyiségben kötődik meg, mely a Parkinson-kór jele lehet.

                       egészséges agy

Parkinson beteg agy


Hazánkban még nem terjedt el az IBZM-SPECT (single-photon emission computer tomography) A különféle parkinsonos tünetekkel járó megbetegedések megkülönböztetésére szolgál, ami nem terjedt el a rutin diagnosztikában, ritkán  használják. PET scan  (pozitronemissziós tomográfia) A SPECThez hasonlóan működik, ám annál sokkal jobb felbontású alkalmazás. Míg az előző a jódot, ez utóbbi az oxigént követi. Mivel nagyon drága, főként tudományos kutatásokban alkalmazzák.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/parkinson/207/a-parkinson-kor-kezelesi-lehetosegei

 


Parkinson jellemzői

 

A tartási instabilitás A  test egyensúlyát fenntartó, úgynevezett mélyreflexek kiesése miatt következik be, mivel mozgás közben a beteg nem tudja kellő gyorsasággal a megváltozó körülményekhez igazítani testhelyzetét

 

A betegség kifejlődésének vizsgálatába bevonták a talamuszt, azaz egy olyan agyi területet, amely viszonylag kevés figyelmet kapott a Parkinson-kutatások során" -.

 A Parkinson-kór kezelésében szerepet kellene kapnia a talamusz stimulációjának, de eddig a szerepe a betegségben nem volt megalapozott. Az eredmények végre tiszta képet adnak arról, hogy a talamusz hogyan teheti kiegyesúlyozatlanná az idegpályákat, és nyomhatja el a mozgást ebben az állapotban" Dr. Kreitzer.


A talamusz egy olyan központ, ahol sok információ integrálódik és kapcsolódik át az agykéreg és sok más kéregalatti központ felé. A talamusz az idegrendszer különböző  részeihez futó pályájában foglal el központi helyet


A Parkinson-kór gyógyíthatatlan betegség. A kezelésére feljogosított egészségügyi intézetek feladata a tünetek enyhítése, az életminőség javítása, a betegség előrehaladásának fékezése.


A Parkinson-kórban az agy fokozatosan károsodik, és a dopamin hormontermelő sejtek elpusztulnak. Ez remegéshez, nehéz mozgáshoz és végül memóriaproblémákhoz vezet. A terápiák segítik a tünetek kezelését a dopaminszintek növelésével, de az agysejtek halála folytatódik, és a betegség rosszabbodik. Nincs olyan gyógyszer, amely megállítaná ezt a folyamatot

A betegség az agynak csak bizonyos területein (a finom mozgásokat irányító törzsdúcokban) okozza a dopamint termelő idegsejtek pusztulását, de arra még nem tudott választ adni a tudomány, hogy miért éppen ezek a sejtek kiszolgáltatottak a betegségnek.

 

Dr. Arthur Roach, a brit Parkinson Alapítvány kutatási igazgatója szerint ez a tanulmány megerősíti azt az elméletet, hogy a betegséggel érintett sejteket egyedülálló szerkezetük és funkciójuk teszi különösen érzékennyé az oxidatív stressznek nevezett káros folyamatra


A kísérletek bizonyítják, hogy a NADH képes a TH enzim aktivitását növelni és a PC 12 sejtek dopamin termelését hatszorosáig fokozni. Az eredmények szerint a NADH képes a DOPAMIN bioszintézisét serkenteni.  A Parkinson betegség biokémiai oka a substantia nigra dopaminerg idegsejtjeinek degenerációja.


A Parkinson-kór szövődményei

Depresszió, demencia

Parkinson-kórral járó életminőség-csökkenés elkeserítheti a beteget, a depressziót valószínűleg nem ez okozza, hanem a betegségért is felelős agyi folyamatok. A betegség késői stádiumában gyakran demencia fejlődik ki, romlik a memória, csökken a belátó képesség és megváltozik a személyiség is.

A betegség későbbi stádiumaiban a nyeléshez használt izmok is érintettek lehetnek, ezáltal az evés nehezebbé válik http://www.webbeteg.hu/cikkek/parkinson/206/a-parkinson-kor-szovodmenyeiA leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek

Mivel maga a dopamin (képlet)  nem jut be az agyba, levodopa formában adagolják amely be tud lépni az agyba és ott dopaminná alakul. A levodopát általában tabletta vagy kapszula formában adják.  A levodopa nagyon hatékonyan befolyásolja a Parkinson-kór legtöbb tünetét.  Több mint 30 év telt el a felfedezése óta, és még mindig e betegség kezelésének egyik alapvető készítménye. A betegek döntő többsége levodopa kezelésben részesül. Amennyiben a betegség nem reagál levodopára, ez arra utalhat, hogy nem tipikus Parkinson-kórról van szó, hanem Parkinson-kór szerű megbetegedésről, és további gyógyszeres próbálkozásra van szükség


A levodopát már a szervezetben elkezdik lebontani bizonyos, enzimeknek nevezett molekulák. Így az agyba jutó levodopa mennyisége csökken A levodopa lebontásában  fontos szerepet játszik a perifériás dopadekarboxiláz inibitor (DDCI)

 Levodopa / DDCI és entakapon kezelést jónak / nagyon jónak találták a motoros ingadozások (64%) és a mindennapi élet (ADL, 62%) javítása terén. A terápiás hatásosságot az esetek 70% -ában jónak / nagyon jónak tartották. Ezenkívül a betegek 20% -ában csökkent a levodopa adag


Figyelem

 

A Comtan tabletta entakapont tartalmaz és levodopával együtt alkalmazzák a Parkinson-kór kezelésére. A Comtan segít, hogy a levodopa csökkentse a Parkinson-kór tüneteit. A Comtan levodopa szedése nélkül nem enyhíti a Parkinson-kór tüneteit

A levodopával egyidejűleg szedett Comtan aluszékonyságot, és időnként hirtelen elalvást okozhat. Ha ez bekövetkezne, Ön nem vezethet gépjárművet és nem kezelhet eszközöket vagy gépeket A Comtan levodopával együtt alkalmazva csökkentheti a vérnyomását, amely miatt elájulás vagy szédülés érzete lehet.

A Comtan ajánlott adagja: 1 db 200 mg-os tabletta minden egyes levodopa adaggal bevéve. A legnagyobb javasolt napi adag 10 tabletta, vagyis 2000 mg Comtan.

https://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/comtan_200_mg_filmtabletta/13895


O-metiltranszferáz (COMT). Ezeknek az enzimeknek a gátlása megakadályozza a levodopa lebomlását, az agyban elegendő mennyiségű levodopa áll rendelkezésre és így a Parkinson-kór tünetei eredményesebben csökkenthetők.  Sajnos a levodopa kezelés hatékonysága az évek során csökken. A COMT enzim gátlása tehát fokozza az agyba belépő levodopa mennyiségét. Ezért a COMT inhibítorok csak levodopával együttesen hatásosak. A leggyakrabban használt gyógyszerek az entacapon és a tolcapon.


Figyelem

A tolcapon az entakaponnal összehasonlítva egy másik COMT inhibitor. A tolkapon hosszabb felezési ideje (2.9 óra vs. 0.8 óra) és jobban behatol a vér-agy gáton , mind a központi idegrendszerben , mind a periférián. Igen ám, de a tolcapon jelentős májkárosodást mutatott, ami számos országban felfüggesztette a forgalomba hozatali engedélyeket.

 Forsberg, M .; Lehtonen, M .; Heikkinen, M .; Savolainen, J .; Järvinen, T .;Männistö, PT (2003). "Entakapon és tolkapon farmakokinetikája és farmakodinamikája akut és ismételt beadás után: összehasonlító vizsgálat a patkányban". 

Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics . 304 (2): 498-506. A frissen felismert Parkinson-kór esetén a betegek először igen gyakran vagy dopamin-agonista gyógyszereket kapnak, vagy MAO- (monoamin-oxidáz-) gátlókat, amelyek hatására az agyban még termelt dopamin lassabban bomlik le.A Jumex 5 mg tabletta a Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerkészítmény.

.Parkinson betegségben ajánlott adagja napi 10 mg reggel, esetleg reggeli és kora délutáni elosztásban.

OGYI-T-3573/01
Gyártó: sanofi-aventis


A Selegilin.  önállóan vagy bármely más Parkinson-kór elleni gyógyszerrel együtt is használható. A korai stádiumú Parkinson-kór tüneteinek csökkentésére szolgál. A szelegilin monoterápiában jól alkalmazható, míg levodopábal kombinálva a levodopa mellékhatásai csökkennek.

Monoterápiaként előfordulhatnak általános tünetek: fejfájás, gyomor-bélrendszeri panaszok, hányinger, hányás. Bőrreakciók, hangulatváltozás, álmosság, enyhe májenzim emelkedés.

A készítmény gátolja az egyik dopamin-bontó enzimet, ezáltal lassítja mind a saját, mind a levodopából képződött dopamin lebontását. A kutatók szerint a selegilin elodázhatja a levodopa terápia szükségességét kb. egy évig, illetve növeli a levodopa hatékonyságát. Korábban remélték, hogy a készítmény lassítja a Parkinson-kór előrehaladását, de ezt nem sikerült igazolni. A selegilin mindenesetre biztonságosan és relatíve mellékhatás mentesen alkalmazható, így ideális szer kezdő terápiának akár abban az időszakban is, amikor a Parkinson-kór diagnózisa még nem biztosParkinson-kór korai szakaszában késlelteti a levodopa-kezelés bevezetésének időpontját. Levodopa mellett adjuváns hatású. Ezenkívül javasolható még Alzheimer-kórban és Alzheimer típusú időskori demencia enyhe és közepes fokú stádiumában, illetve depressziós kórképekbe


Selegiline-t (képlet) az FDA 1989-ben hagyta jóvá Parkinson-kórban

A Selegiline Mylan úgy hat, hogy megakadályozza a dopamin lebomlását, és ily módon az agyban lévő dopamin nagyobb részét teszi az agy számára felhasználhatóvá. Azáltal, hogy növeli az agyban a dopamin mennyiségét, segít mind a tünetek mérséklésében, mind a Parkinson-kór előrehaladásának lassításában. A Parkinson-kór korai szakaszában a Selegiline Mylan tablettákat önmagukban, más gyógyszerekkel nem kombinálva rendelhetik. A betegség előrehaladott szakaszában a Selegiline Mylan tablettákat kombinációban, egy másik levodopa tartalmú gyógyszerrel együtt rendelhetik.

Alzheimer kórban a készítmény javíthatja az emlékező-, mozgás- és tanulási képességet, a beteg hangulatát és intellektusát.

https://dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/fda/fdaDrugXsl.cfm?setid=2aa9f8ee-6a86


Selegiline Mylan

Parkinson-kórban a szokásos kezdő adag 5-10 mg naponta, az orvos utasítása szerint reggel egyszeri 10 mg, vagy reggel és délben 5-5 mg.


Mellékhatása

Gyakori: A Selegiline Mylan tabletták szedése közben gyakrabban előforduló mellékhatások között előfordulhat hányinger, fejfájás, szédülés, alacsony pulzusszám (a szívütések száma lecsökkent), a máj működésre jellemző enzimek szintjének megemelkedése a vérben. 


Elővigyázat szükséges

A Selegiline Mylan tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható, amennyiben Ön
- más Parkinson-kór kezelésére alkalmazott gyógyszert, pl. levodopát kap,
- magas a vérnyomása,
- szabálytalan, vagy korábban szabálytalan volt a szívműködése (arritmia),
- koszorúérgörcs okozta fájdalmai vannak vagy voltak,
- tudatzavar miatt kezelik, vagy hangulatjavító gyógyszereket (ún. antidepresszánsok) kap,
- volt már gyomor-, vagy patkóbél fekélye (ún. peptikus fekély),
- máj-, vagy vesebetegségben szenved,
- a szívműködés javítására, vagy szívritmus zavar miatt ún. digitálisz készítményt,
- véralvadásgátló hatású gyógyszereket (pl. kumarinokat) szed,
- a szelegilin kezelés tervezett megkezdése előtti hetekben hangulatjavító (depresszió ellenes) szerekkel kapott kezelést (venlafaxin, szerotonin-reuptake gátlók, triciklikus antidepresszánsok, monoamin-oxidáz gátlók), mivel a szelegilin kezelés legkorábban egy héttel az ilyen gyógyszerek alkalmazásának befejezése után kezdhető el


Jumex

Fogyasztói ár: 2456 Ft

 OGYI-T-3573/01
Gyártó: sanofi-aventis


Selegiline  Mylan

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: 
Generics [UK] Limited
Egyesült Királyság

Hatóanyag: selegiline

Normatív TB támogatás: 25%

Beteg tájékoztató leírása itt:

http://www.webbeteg.hu/gyogyszerkereso/selegiline-mylan-10/33899/betegtajekoztato


A két termék azonos hatóanyagú, csak a gyártó különbözik


Egyszerű vizsgálattal korai szakaszában diagnosztizálható lesz a Parkinson-kór - talán még a tünetek megjelenése előtt, ami nagyon lényeges, mert a betegséget nehéz kimutatni, különösen a korai stádiumban" - hangsúlyozta David Munoz, a Torontói Egyetem kutatója.


A testmozgás gyógyító hatása

Úszás, pingpongozás, gyaloglás.

A tánc a Parkinson-kór hatásai ellensúlyozásának egyik legjobb módja. A Parkinson-kór kevésbé hat az agy azon részére, amely a tudatos, tervezést igénylő mozgásokat irányítja. Ha az ember tudatosabbá teszi a mozdulatait, azzal „becsaphatja az agyát”. Vagyis elkerüli a sérült agyi áramköröket, és az ép részeket hívja segítségül. Ha például valaki egy lépés során „letapad” (nem képes tovább lépni), az egyik lehetséges megoldás az, ha tudatos elemet visz a mozdulatba, „mintha azt mondaná: bal-jobb, bal-jobb”. De az is jó, ha zenét hallgat, és annak ritmusára lépked. Vagy ha elképzelt akadályokon lép át.

Az erőteljes testmozgás például a „sí-járás” (két túrabotos gyaloglás) és vízben végzett gyakorlatok segítségével kordában lehet tartani a tüneteket. 

Régóta tudják, hogy a testmozgás segít a Parkinson-kórban szenvedőkön. Amikor a betegek saját erejükből kerékpároznak, percenként 50-60 pedálfordulatra képesek. Arra kényszerültek, hogy gyorsabban tekerjenek, mint ahogy saját erejükből tudtak volna.


Dr Alberts* 2009-ben, kis létszámú beteg bevonásával végzett vizsgálatában megállapította: azoknak, akik hetenként háromszor 40 percet bicikliztek kényszerítetten gyors tempóban egy szobakerékpáron, nyolc hét után átlagosan 35%-kal javultak a mozgási funkciói. Ha abbahagyták az edzést, a kedvező hatás úgy egy hónap alatt megszűnt.


Megjegyzés

*Jay L. Alberts, PhD

Department of Biomedical Engineering and the Center for Neurological Restoration at The Cleveland Clinic in Cleveland, Ohio.


Stressz, borúlátó életszemlélet káros

Az erős érzelmek és a stressz már a korai szakaszban is súlyosbíthatják a tüneteket

A jelek szerint ugyanis az aktív életmódnak és a derűlátó életszemlélet megőrzésének is fontos szerepe van abban, hogy a Parkinson-kórban szenvedők betegségük ellenére is a lehető legjobb életet élhessék.


Mire ügyeljen a Parkinson beteg?

http://www.webbeteg.hu/cikkek/parkinson/208/parkinson-kor-es-eletmod


Kezelési eljárások

Mélyagyi stimuláció (angol rövidítése DBS).

Két elektródát ültetnek az agyba, amelyek kapcsolatban állnak egy vezérlőeszközzel. Az agysejtek az elektromos impulzusok hatására bocsátják ki idegi ingerületátvivő anyagaikat és üzeneteiket. A DBS „ezekre az áramkörökre csatlakozik rá”, s ezt a fajta kommunikációt segíti, magyarázza dr. Michael Okun neurológus, az amerikai Országos Parkinson Alapítvány orvos igazgatója.

A mélyagyi stimuláció ma már szinte rutinszerű beavatkozás több európai országban a nagyobb gyógyászati központokban. A betegeknek többször vissza kell menniük, hogy a vezérlőeszközt megfelelően be lehessen programozni, tehát a DBS-re vállalkozók számára elengedhetetlen a megfelelő szociális támogatás: maga a műtét csak az első lépés.


NADH története

A nyolcvanas évek nagy felfedezése a nicotinamide adenine dinucleotide (NADH) alkalmazása volt. A NADH nemcsak lassítja a betegség továbbfejlődését, de csökkenti és néha vissza is fordítja a kór tüneteit. Az intravénásan alkalmazott NADH Parkinson-kórral kapcsolatos klinikai tesztjeinek eredményéről szóló első kutatási beszámoló1987-ben jelent meg és arról számolt be, hogy egy év alatt 450 paciens kezelése járt egyértelműen kimutatható pozitív eredménnyel.

A gyógyszergyárak kísérletei saját NADH termék előállítására sorra kudarcot vallottak, mivel vagy nem tudták az igen könnyen, néhány óra alatt elbomló vegyületet stabilizálni, vagy a költségek megfizethetetlenül magasak voltak. Ami a hatalmas kutatói és anyagi háttérrel rendelkező gyógyszergyáraknak nem sikerült, azt a két Birkmayer* (a feltaláló apa majd később a fia) nemsokára megoldotta. Olcsóbb, tabletta formájú NADH-t dolgoztak ki, ami lehetővé tette, hogy a betegeknek ne kelljen infúzióra járniuk, és ára is szélesebb kör számra tette hozzáférhetővé. A kutatás eredménye stabil, a test által könnyen felszívható szájon át bevehető tabletta lett, amelynek molekulái képesek áthatolni a vér-agy határon. A világszerte szabadalmazott készítmény neve ENADA lett.


Megjegyzés

*A NADH (1. koenzim) hatását az emberi szervezetre először az osztrák tudós Prof. Dr. med. Dr. Birkmayer felfedezte. Több mint 50 szabadalmat kapott NADH formulájához, és nemzetközileg elismert NADH vezető szakértője. A NADH-készítmény hatását számos tanulmányban dokumentálták. A grazi egyetemen, ahol 1988-tól a gyógyszerkémia professzora. Tumorjelző Onkológiai Nemzetközi Akadémia (IATMO, New York) elnöke.


Kémiailag van különbség a NAD + és a NAD egyéb formái között. A NAD az összes élő sejtben található koenzim, és a NAD+ az NAD oxidált formája. Vannak olyan vegyületek, mint a NADH, amely a redukált NAD előanyaga (prekurzora) az NAD + számára.


Életkorunk során csökken a NAD+ szintje. Ez megnehezíti a sejtek számára, hogy feldolgozzák az általuk szükséges energiát - mitokondriális funkciójuk súlyosan károsodott.

A mitokondriális kimerülés a test minden sejtjében az öregedés fizikai tüneteinek egyik fő oka.  Az NAD+ és a mitokondriális funkció csökkenése neurodegenerációt, vaszkuláris gyulladást, fokozott zsírraktározást, fokozott zsírtermelést, inzulinrezisztenciát, fáradtságot és izomterhelés csökkenését okozza.


A mitokondriumok többnyire pálcika alakú, a citoplazmában elhelyezkedő sejtszervek, fontos szerepet játszanak a sejtlégzésben. Elsődleges feladatuk a sejtek működéséhez szükséges energia előállítása és elraktározása. Számuk fajonként és sejttípusonként változik.


Tüdőszövet metszetének transzmissziós elektronmikroszkópos felvételének részlete. Az ábra a mitokondriumokat mutatja.NAD+ előanyaga a nikotinamid-ribozid nevű B3-vitamin amely növeli a NAD+ szinteket. A Niacinamid (képlet) 500mg 250 db kapszula (Swanson), amely  bioboltban beszerezhető.

https://multi-vitamin.hu/B-vitamin/Niacinamid-250-caps.html
Egy másik lehetőség


Life Extension, NAD + Cell Regenerator Nicotinamide Riboside, 250 mg , 30 Vegetarian Capsules

Élethosszabbító NAD sejtregeneráló nikotinamid ribozid 100 milligramm, 30 vegetáriánus kapszula 

https://hu.iherb.com/pr/Life-Extension-NAD-Cell-Regenerator-Nicotinamide-Riboside-250-mg-30-Vegetarian-Capsules/76491


Egy NADH molekulából hat dopamin molekula is képződhet, amely az agyi funkciókhoz elengedhetetlen és fontos pl. a Parkinson kór esetébenAlthough NADH is normally unstable outside of the body, PANMOL-NADH, found in this NOW Foods NADH supplement, uses a patented process to naturally preserve its effectiveness, thereby delivering stable and bioavailable NADH to the body.


PANMOL® is a registered trademark of Vis Vitalis GmbH.

Bioenergy RIBOSE® is a registered trademark of Bioenergy Life Science, Inc. Use of ribose is licensed by Bioenergy Life Science, Inc.Enada

Csak egyetlenegy stabilizált, felszívódásra képes alakban áll az NADH rendelkezésre, ami fokozza a sejtekben az NADH-szintet. Az ENADA az egyedüli márkanév jelenleg az NADH olyan fajtájából, amely stabilizált formában van, és amit több világszabadalom is véd.

A feltaláló Prof. Dr George Birkmayer az ausztriai Grazi Egyetem professzora és az Orvosi Kémiai Tanszék neurokémiai osztályának vezetője A NADH, a Parkinson-betegség terápiájának új lehetősége. Az ENADA a stabilizált NADH (koenzim-1) kereskedelmi elnevezése.

A verseny is egyre nagyobb, mind többen akarják megkerülni ezeket a szabadalmakat, és bevezetni a piacra a saját NADH-terméküket. Azonban ezek a másféle termékek az NADH nem stabilizált alakjait tartalmazzák. Amikor független laboratóriumok elemzéseire és hitelesítő nyilatkozataira kerül a sor, akkor kiderül, hogy ezeknek a termékeknek a döntő többsége nem is tartalmaz NADH-t. Az pedig, hogy a fenti termékekből hiányzik az NADH, az sérti a fogyasztók érdekeit, és azt a hatást kelti, mintha az NADH hatástalan lenne. Ha egy NADH-t tartalmazó termék nincsen stabilizálva, akkor csak kidobtuk a ráfordított pénzünket.Enada NADH tabletta 30 db

Kiszerelés: 30 db

Az élethez nélkülözhetetlen koenzim, amely minden egyes élő sejt energia termelő rendszerének nélkülözhetetlen eleme. Ugyanígy részese a sejtek antioxidáns rendszerének is. Legfőbb természetes forrásai a húsok, halak.

Ára: 11 390 Ft

Beszerzés: https://biowebaruhaz.hu/termek/enada_nadh_tabletta_30_db_.html


Gyógynövény és Biobolt

1119,Budapest,Etele út 32/c  4-es metró, Bikás park megálló

(nyitva tartása)

hétfőn és csütörtökön 9-18óráig

kedden,szerdán és pénteken 9-17 óráig

szombaton 9-12 óráig

ELÉRHETŐSÉG:

TELEFON:+36-70/5342-655

EMAIL:info@biowebaruhaz.hu

https://biowebaruhaz.hu/cms/elerhetosegek.html

Rendelés módjáról tájékoztatás itthttps://biowebaruhaz.hu/cms/rendelesi_feltetelek.html


Mellékhatásról
Több mint 3000 beteg részesült stabilizált formájú NADH-val végzett kezelésben terápiás körülmények között az 1980-as évek vége óta. Ezeknél a betegeknél sem tapasztaltak egyetlenegy mellékhatást sem. Azt is fontos tudni, hogy a fogyasztók százezrei szedték már be az NADH-t, amióta az Amerikai Egyesült Államokban a gyógyszertárakban és a gyógyszer-jellegű anyagok forgalmazására engedélyezett boltokban („health food store”) több mint 4 évvel ezelőtt az NADH megjelent, és ezek a fogyasztók sem számoltak be semmilyen mellékhatásról

Sok olyan ember van, aki több éven át is fogyasztotta már az NADH-t; ők egyetlen mellékhatásról sem számoltak be. A test ilyenkor állandóan a sejten belüli energiával feltöltött állapotban van, az NADH ugyanis nagyon hatékonyan látja el a sejteket energiával. Tehát minél több NADH áll a szervezet rendelkezésére, annál több energia termelésére képes a test. Ha terápiás jelleggel szedi valaki az NADH-t, akkor a folyamatos napi bevitel a javasolt. Célszerű azonban a háziorvossal vagy a kezelőorvossal, illetve az egészségügyi ellenőrzést végzőkkel megbeszélni


Kölcsönhatása más gyógyszerekkel

Az NADH nyugodtan szedhető másféle gyógyszerekkel együtt, ide sorolva a leggyakrabban használt vérnyomáscsökkentő szereket, depresszióellenes anyagokat (antidepresszánsokat), valamint a gyulladáscsökkentő (antihisztamin-hatású) gyógyszereket is. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Minisztérium („Food and Drug Administration”, FDA) által engedélyezett egyik klinikai kísérletsorozatban számos beteg szedett az NADH mellett vérnyomáscsökkentőket és/vagy depresszióellenes anyagokat és/vagy gyulladáscsökkentőket. Ezekkel a gyógyszerekkel semmiféle kölcsönhatást nem tapasztaltak. Azonban a biztonság kedvéért mindig kérje ki az orvos vagy a szakmai tanácsadó véleményét.


Bevétele

Az NADH bevétele egy pohár vízzel. Az NADH-tabletták bevonattal vannak ellátva, amit úgy alakítottak ki, hogy változás nélkül áthaladjon a gyomron, majd a vízben „úszva” jusson el a belekhez, ahol a felszívódás megtörténik. Amennyiben kora délután vagy este van szüksége további energiára, akkor további NADH-tabletta bevétele a célszerű, amit vagy 30 perccel az uzsonna előtt vagy két órával az uzsonna után kell bevenni, majd a következő tablettára legalább 30 perccel a vacsora előtt kerülhet sor. Lényeges, hogy az NADH bevétele mindig éhgyomorra történjen, így könnyen eljuthat a belekbe, ahonnan felszívódik.


Bevétel gyakorisága

Az emberek valamivel több, mint

Ismét  hangsúlyozni kell, hogy fogyasztása attól függ, hogy az átlagos energia-szint javítása vezérli-e a fogyasztókat, vagy valamilyen terápiás meggondolás áll a háttérben


Bevétel okai
Niacinamid

A niacinamid (B-3-vitamin) vízben oldódó B-vitamin formája. Ez a niacin származéka, amely nem okoz bőrpírt, forróság érzetet a bevételkor.  A niacinamid könnyen átalakítható a NAD+, a NADH, bioaktív formáihoz


Niacinamide (B-3) 500 mg - 100 Capsules

Alternatívaként a B3-vitamin is használható : van egy olyan B3-vitamin-forma, amely a NAD+ előanyagaként működik. Pontosabban azt találtuk, hogy a nikotinamid-ribozid nevű B3-vitamin típusa növeli a NAD+ szinteket.

Nikotinamid-ribozid

A nikotinamid-ribozid természetes módon termel testünkben. Ez egy kémiai vegyület, amely a B3-vitamin előfutáraként működik.  a mitokondriumok közvetlenül kapcsolódnak az öregedéshez. Ahogy a testünk elöregszik, mitokondriális termelésünk és funkciójuk csökken. Ez a degeneratív betegségek széles köréhez vezet, és végül ránk néz ki és érez. Az újonnan szabadalmaztatott nikotinamid-ribozid növeli a NAD+ sejtszintjét a szervezetben. Első ízben az öregedő embernek hatékony és megfizethető módszere van a kritikus NAD+ enzim felfrissítésére a frissített vitalitás érdekében. A nikotinamid-ribozidról dokumentálták a sejtes NAD+ feltöltését. A folyamatban visszafordítja az öregedés hatásait a sejtek "erőforrásainak" nevezhető mitokondriumok revitalizálásával és az organikus élet egyik legfontosabb részével.

Ez jobb kognitív teljesítményt, jobb atlétikai teljesítményt és fiatalosabb megjelenést jelent. Ezek azok az előnyök, amelyeket mindenki értékel.

https://supplementpolice.com/nicotinamide-riboside/


A tudósok már régóta használják a NAD+ -ot, mint egy erős öregedésgátló eszközt. Miközben megpróbálta megtalálni az öregedés gyógymódját, a tudósok növelték a NAD + szintjét a mitokondriumban. A mitokondriumok a teljesítményük és az energia növelésével reagáltak, ami hatékonyan semlegesíti az öregedés hatásait.

https://supplementpolice.com/nicotinamide-riboside/

http://www.jgszybowce.info/hu/life-extension-nad-kletochnyj-regenerator-nikotinamid-ribozid-100-mg-30-rastitelnyh-kapsul/


Life Extension, NAD + sejtregeneráló nikotinamid-ribozid, 250 mg, 30 kapszula


Az Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Testület 14-18 milligramm napi bevitelt javasol a niacinamidra és a niacinra, a felső beviteli szint pedig 35 mg naponta.

Azonban a felső beviteli szintet rendszerint meghaladják, ha a niacinamidot különböző körülmények között alkalmazzák. Ha az életkorral összefüggő szembetegség megelőzésére kerül sor, a betegek 500 mg-ot szednek. Az eltömődött artériák megelőzésére a betegek szájon át 3000-4000 mg-ot kapnak.

És amikor a szívbetegség megelőzésére kerülnek, a betegek szájon át 0,125-12 gramm niacint kapnak naponta legfeljebb öt évig.A KENDER (kannabisz (CBD)) jelentősen csökkenti a Parkinson kór tüneteit

kannabidiol (CBD), egy nem pszichotropikus kannabinoid beadása kontrollálja az alvászavarokat Parkinson-kóros (PD) betegeknél sorozatos esettanulmányok összefoglalója szerint, ami a Klinikai Gyógyszerészet és Gyógyászat Folyóiratban (Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics) jelent meg.

A Sao Pauloi Egyetem és a Minnesotai Orvostudományi Egyetem nemzetközi kutató csapata számolt be a CBD használatáról négy Parkinson-kóros betegeknél REM alvási viselkedészavarral (RBD) amely állapot jellemzői a rémálmok és az aktív magatartást álmodás közben.

A kutatók beszámolója szerint a napi kannabidiol kezelés csökkentette a tüneteket mind a négy résztvevő esetében. A tünetek ugyanolyan gyakorisággal és intenzitással tértek vissza miután az alanyok abbahagyták a kannabinoid szedését.


Megfigyeléses vizsgálatok adatai alapján, amiket a Klinikai Neurofarmakológia (Clinical Neuropharmacology) folyóirat márciusi számában tettek közzé, a kannabisz inhalálása “jelentős javulással” járt a remegés, a merevség és a bradikinézia (lassú mozgás) mérsékléséban Parkinson-kóros alanyoknál.

https://thejointblog.com/study-cannabidiol-mitigates-parkinsons-disease-symptoms/


A CBD növelte a dopamin szintet a preklinikai vizsgálatokban.

https://www.hempstar.eu/hu/hirek/cbd-es-a-parkinson-kor

A cannabist mint gyógyszert továbbra is Hollandiából és Kanadából importálják. Olajos oldat és csepp formájában is hozzáférhető a kender szájon át vagy inhalálással történő fogyasztás céljából. Egy új törvény értelmében az orvosi kender elérhető lesz az emberek számára az egészségbiztosítási pénztár finanszírozásával.

https://et-nos.de/2017/03/06/legalis-cannabis-nemetorszagban/


Magyarországon is törvényesnek tekintik a termékeket.

Ha CBD-t szed szorongás vagy pszichológiai rendellenességek kezelésére, akkor talán, ki szeretné próbálni a CBD-t párolgó olaj formában. Ez inhalálás után, a tüdőn keresztül közvetlenül felszívódik a véráramban. Bizonyosodjon meg a felől, hogy csak is magas

minőségű párolgó olajt vásárol, ugyanis, néhány olcsóbb minőségű olaj propylene glycolt tartalmazhat, amely veszélyes lehet a tüdőre.

http://mycbd.uk/hu/cbd-olaj-tudnivalok/


Kannaway Pure Gold a leggazdagabb, teljes spektrumú, egyedülálló technikával készített és szűrt CBD-ben gazdag kenderolaj, ügyfeleinknek koncentrált módon kínálja kannabinoidokat minden napra. 

Pure Gold 1000 mg CBD-t teljes spektrumú kannabidiol olajat tartalmaz, kókuszolajban oldva, saját kendertermelésből és szabadalmaztatott gyártásból. A világ első olyan vállalata, amely minőségi szabványát háromszoros laboratóriumi ellenőrzés útján fejlesztette ki. Javasolt felhasználás: 3/4 teáskanál napi 1-2 alkalommal, vagy egészségügyi szakember utasításai szerint. Az idegrendszert és az immunrendszert is támogatja

http://www.onfejlesztonaplo.eoldal.hu/cikkek/gyogyaszati-kannabisz---kannaway/


Érdeklődni lehet: Hatala Ágnes

+36(30)7258943 +36(20)3292332

onfejlesztonaplo11@gmail.com


 A CBD olaj használata legális Magyarországon, a kezelőorvos bevonása pedig nemcsak lehetséges, de kifejezetten javasolt. Az orvosnak minden esetben tudnia kell arról, milyen egyéb készítményeket használ a betege, azokat fontos ismernie és tanulmányoznia. Mindenkit arra ösztönzünk, hogy vonja be kezelőorvosát és vele közösen dolgozza ki a számára legmegfelelőbb adagolást.

https://orvosikannabisz.com/cbd/cbd-hasznalati-utmutato/


Megjegyzés

marihuána, más néven kannabisz és az orvosi kendernek nevezett szerek természetes alapanyaga egyaránt a kender növény szárított, megtermékenyítetlen (termős) virágzata. A marihuánában több száz vegyület található, ezek közül több is rendelkezik gyógyhatásokkal


Sativex

https://magyaridok.hu/belfold/nalunk-engedelyezett-az-orvosi-marihuana-1920985/


A környező országokban több olyan megbízható gyártót is találhatunk, akik magas minőségű termékeket készítenek. Ezek általában étrend kiegészítőként kerülnek forgalomba, tehát a gyártó vagy forgalmazó nem beszélhet gyógyhatásokról, ezt a magyar törvények szigorúan kezelik. Gyógyhatásokat csak gyógyszerek esetében lehet leírni, ezért érdemes megnézni, hogy milyen klinikai eredmények és milyen gyógyászati indikációk vannak a két kannabisz gyógyszerről, a Sativex-ről és az Epidiolex-ről. Ezek a gyógyszerek magából a kannabisz növényből készülnek és gyógyszerként való alkalmazásuk sok segítséget adhat abban, hogy megértsük milyen betegségek esetében vannak bizonyított gyógyhatásai ennek a növénynek, illetve az abból készült ellenőrzött minőségű gyógykivonatoknak.

https://orvosikannabisz.com/cbd/cbd-hasznalati-utmutato/


A kannabisz lassíthatja bizonyos rákfajták növekedését a haifai Technion egyetemen kutató izraeli tudósok első laboratóriumi eredményei alapján   „Megpróbáljuk megvizsgálni, hogy a kannabisz képes-e megakadályozni a rákos sejtek agresszívvé válását, hogy harcol-e a sejteken belül és képes-e elpusztítani azokat”- nyilatkozta a Háárecnek. Háárecnek már elmondta, hogy tudóstársaival kannabiszt alkalmazva sikerült „öngyilkosságra”, apoptózisra (programozott sejthalál) késztetniük a daganatos agysejteket. Egyelőre nem értik a jelenség okát, de hasonló sejthalált idéztek elő mellrákos sejtekben is, és következetesen kutatják a betegség többi fajtáját

http://www.elitmed.hu/ilam/hirvilag/_cannabis_az_agydaganat_es_a_mellrak_gyogyitasaban_13329/


NYERS KENDEROLAJ CSEPPEK 300MG CBD+CBDA (3%)

http://greendoctor.hu/termek/kenderolaj-cseppek-300mg-cbd-cannabidiol3/


Az Endoca legnagyobb hígítású terméke. ENDOCA 300 mg CBD Kenderolaj ( 3% )

Ár: 10 500 Ft


Egy üveg 10 g, 3%(300 mg) CBD+CBDa kender olajat tartalmaz.

Egy cseppje 1 mg CBD+CBDa-t tartalmaz.

http://www.hemp.hu/cseppek/end

http://www.hemp.hu/cseppek/endoca-300-mg-cbd-kenderolaj-3


Az Endoca szigorúan felügyeli, hogy a termékei bármilyen szennyeződéstől mentesek legyenek. Ennek köszönhetően több mint 10000 ember közül egy sem jelentett negatív hatást, vagy allergiás reakciót. Tudományos adatok és a saját tapasztalat bizonyítja, hogy ezek a termékek biztonságosak és nem allergének.

 

Dán Endoca a világ egyik legnagyobb és legrégibb kenderolajjal / CBD-vel foglalkozó GMP minősítésű cége. Az Endoca CBD termékek bio tanúsítvánnyal rendelkező Skandináv kenderből kerülnek előállításra, ami az egyik legjobb minőséget garantálja. A cég magtól, a végtermékig kontrolálja a gyártási folyamatot és nagy figyelmet fordít az állandó minőségbiztosításra

http://nelegybeteg.hu/tanulmany-kendermagolaj.php

 

-.-.-.-.--.-.-.-.-.-.-.-.-


Felhasznált és áttekintésre javasolt szakirodalomJournal of the American College of Nutrition, 1997.
ENADAlert® and ENADA® NADH are the only stabilized, absorbable form of NADH and is protected by U.S. patents 5,332,727; 5,654,288 and 5,712,259


New England Journal of Medicine  1997  336 no 17 pp 1216-22


Oral NADH effects blood pressure, lipid peroxidation and lipid profile in spontaneously hypertensive rats

Nephrol. Urol. 1998; 18(2) 95-100
J Clin Pharm Ther. 2014 Oct;39(5):564-6. doi: 10.1111/jcpt.12179. Epub 2014 May

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24845114