Perifériás neuropátia

A perifériás neuropátia nem egyetlen betegség, hanem sokkal inkább egy állapot, aminek számos oka lehet. A vizsgálatok sorába elektromiográfiára ((EMG) kerülhet sor amikoris ennek során az izmok által kibocsátott elektromos jeleket elemzik és meghatározzák, hogy milyen gyorsan tudják az idegek az elektromos jeleket elvezetni. Még az ideg biopszia sem mutatja azonban mindig ki, mi áll az idegkárosodás hátterében. Egy krónikus betegség kezelése nem biztos, hogy megszünteti a neuropátiát.  

Mayo Klinika és az Országos Neurológiai Rendellenességek és Stroke Intézet (NINDS) szerint magukba foglalhatják: ( 1 , 2 )

·         Ideiglenes vagy tartós zsibbadás

·         Bizsergés, szúrás vagy égő érzés

·         Fokozott érzékenység az érintésre

·         Fájdalom

·         Izomgyengeség vagy kimerültség

·         Bénulás

·         A szervek vagy mirigyek működési zavarai

·         A vizelés és a szexuális funkció károsodása

A hepatitis B és a hepatitis C által okozott gyulladás neuropathiához vezethet, csakúgy, mint az autoimmun rendellenességek.

 A neuropathia tüneteivel járó fájdalom megnehezítheti az elalvást

Vizsgálata

A neurológiai vizsgálat (reflexek, izomtónus, érzéskvalitások, koordináció, test tartás zavarai).

Egyéb diagnosztikus tesztek: vérkép, képalkotó vizsgálatok (CT, MRI), az idegműködés eszközös-műszeres vizsgálata (elektromiográfia, idegi vezetőképesség vizsgálata).

 

A diabéteszes neuropátia

A diabéteszes neuropátia bizsergést, érzéskiesést, túlérzékenységet okoz

A diabéteszes neuropátia gyakran érzéskiesést, bizsergést okoz a végtagok törzstől távoli részein. A cukorbetegség egyik korai szövődménye, ami azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testünket behálózó perifériás idegeket. A beteg fájdalmakat, érzéketlenséget tapasztal.

A nem megfelelő vérkeringésnek sok oka lehet, például krónikus betegségek cukorbetegség, artheroszklerózis stb.), dohányzás vagy túlsúly. 


A cukorbetegek egyharmadát, felét érintő
neuropátia fő tünetei:

·         A normál vércukorszint jótékony hatású az idegekre nézve. A diabétesz,a perifériás neuropátiák leggyakoribb oka. A diabéteszesek felénél alakul ki valamilyen neuropátia (diabéteszes neuropátia), mely számos szövődmény kialakuláshoz vezethet az idő teltével. A láb idegeinek károsodása a rossz keringéssel párosodva, a láb kifekélyesedéséhez, gangréna kialakulásához vezethet.

·         Ha végtagok vérereiben a vér áramlása akadályozott (gyulladás, vérrög vagy egyéb érrendellenesség miatt) szintén jelentkezhet neuropátia; a csökkent vérmennyiség miatt az idegek oxigén ellátottsága csökken, s ez az idegsejtek károsodását vagy pusztulását okozhatja.

·         amikor ismeretlen eredetű; a neuropátiák 30-40%-a ebbe a kategóriába tartozik. (Másik 30% diabéteszes eredetű).

·         Ha a neuropátia hátterében vitaminhiány áll, akkor nagy valószínűséggel a tünetek a hiány megszüntetése után gyorsan javulnak. Orvosa B12 injekció adását javasolhatja néhány napon keresztül, majd havonta egyszer. 

·         Ha neuropátiáját egy gyulladásos vagy autoimmun folyamat okozza, a kezelés célja az immunrendszer megfékezése lesz.

·         a neuropátia az idegre gyakorolt nyomás eredményeként alakul ki, a kezelés célja a nyomás megszüntetése.  Kockázati tényezőnek számít az elhízás, a pajzsmirigy alulműködés, az agyalapi mirigy rendellenességei. Ciszták, daganatok, vérrögök, a rossz testtartás, és az öregedéssel járó gerinc- és csigolya deformitások is vezethetnek az idegekre nehezedő nyomás fokozódásához.

Gyógyszeres kezelése

·         A nem-szteroid gyulladáscsökkentők (pl. acetaminofen, aszpirin, ibuprofen) általában enyhítenek az enyhe tüneteken. Ha azonban hosszú időn keresztül nagy dózisban szed nem-szteroid gyulladásgátlókat, akkor mellékhatásként émelygés, hasfájás, vérzés, sőt fekély is kialakulhat.

·         Antiepilepsziás gyógyszerek. Ezek alkalmasak a szaggató fájdalom kezelésére is. A mellékhatások közé tartozhat az álmosság és a szédülés.

·         Lidocain tapasz. A tapaszban az érzéstelenítő lidocain van. Olyan helyre kell felrakni, ahol a fájdalom a legintenzívebben jelentkezik. Maximum egy nap három tapaszt lehet használni. Ennek a kezelésnek szinte nincs semmiféle mellékhatása, kivéve, hogy egyes betegeknél a tapasz helyén kiütés alakul ki.

·         A Thiogamma oral 600 mg filmtablettát cukorbetegség által előidézett idegkárosodás miatt létrejövő fájdalom és érzészavar (például zsibbadás, égő érzés, bizsergés, viszketés vagy tűszúrásszerű fájdalom) kezelésére használják felnőtteknél      Az ajánlott napi adag 1 db Thiogamma oral 600 mg filmtabletta amelyet kb. 30 perccel a napi első étkezés előtt kell bevenni. Ha étellel veszi be a tablettáit, romolhat az átjutása a vérbe és a gyógyszer nem fog hatni.

·         DETRALEX 500MG FILMTABLETTA 60X   Detralex filmtabletta érvédő hatású gyógyszer. Gátolja a vénák tágulását és növeli a hajszálerek ellenállását.

Az alsó végtag idült vénás elégtelenségének kezelésére ajánlott az alábbi esetekben: nehézláb érzése, feszülés, fájdalom, éjszakai lábikragörcs. 

·         LIOTON 1000 NE/g gél

A Lioton hatóanyaga a heparin. A Lioton gél gyógyszerformában kapható, melyet a bőrön kell alkalmazni. Az érintett területen alkalmazva, a heparin a felületes vénákban megakadályozza a vérrögök képződését, javítja a mikrokeringést, és csökkenti a szövetek duzzanatát.

·         Sajnos jelenleg nincs még olyan módszer, amellyel az idegkárosodás biztosan visszafordítható, de a szervezet valamilyen mértékben képes helyreállítani az idegeket, ha a károsító tényezőket eltávolítják.

·         Antidepresszánsok. A triciklikus antidepresszánsok (pl. amitriptyline, nortriptyline, despiramine, imipramine) a mérsékelt vagy súlyos tüneteket azáltal enyhítik, hogy áthangolják az agy fájdalomérző területét. A gyakori mellékhatások közé tartozik a gyógyszerek szedése mellett kialakuló álmosság, fáradtság, szájszáradás, émelygés, székrekedés és hízás. A mellékhatások csökkentésére orvosa csökkentheti a készítmény dózisát, majd miután megszokta, fokozatosan újra emelni fogja azt.

·         A kábító fájdalomcsillapítók (pl. kodein, oxcodon) hatékonyan csökkentik a fájdalmat, azonban számos nem kívánt hatással járnak együtt, ide értve a hozzászokást, ami miatt a kábító fájdalomcsillapítók nem elsőként választandó szerek.

·         A perifériás idegi panaszok, komoly, életminőséget is befolyásoló tüneteket okozhatnak. Kezelésük nagyon fontos, mert váratlanul bekövetkezhet romlás, amiből már nehezebb az állapotot eredeti minőségébe visszafordítani.

·         https://www.webbeteg.hu/cikkek/neurologia/18990/periferias-idegserulesek-rehabilitacioja

Nanovein krém és hatása

·          Az Egészségügyi Világszervezet hivatalosan jelentette, hogy a visszértágulat az egyik a legveszélyesebb betegség a világon. Statisztika szerint az utóbbi 20 évben a betegek-57% -a 3-4 év leforgása alatt hal meg a visszértágulatban , 29% ezek közül 1,5 év alatt hal meg. Különböző okok miatt - thrombophlebitistól kezdve trofikus fekélyig.  A krém hatása 

·           89%-ra megerősíti visszaállítja roncsolt erek szöveteit

·           Gyógyulás és támogatás mikrosejt szinten

·           Megszabadít varikosis bármelyik stádiumától 30 nap alatt!

·           Megszünteti a fájdalmat már az első alkalmazásnál

·         A NANOVEIN kétség kívül a legjobb termék az otthoni visszérkezelésre és -megelőzésre.

http://hu.nanovev.com/?TID=60886299005B7A57100E95D7&c=hu

 

Nem gyógyszeres kezelés

·         Legtöbb esetben a neuropátiák kezelése a tüneti kezelésre korlátozódik. A gyógytorna, sport, az izmok folyamatos erősítése a terápia része.  Az idegek sokszor ugyan regenerálódhatnak, de a folyamat nem mindig megfordítható, általában inkább csak karban tartható. 

·         Gyógytorna. Általános és minden okra nézve hatékony kezelési mód, amely az anyagcserét javítja, az idegvezetést erősíti, az izom-ideg kapcsolatot fejleszti.

·         Biofeedback. A kezelés ezen formájában egy speciális készülék segítségével megtanítják Önt bizonyos szervezeti reakciók szabályozására, amelynek eredménye a fájdalomcsökkenése lesz. EEG-biofeedback, azaz neurofeedback neurofeedback az agyhullámokat figyeli: saját magunk ezáltal képesek vagyunk csupán az "akaratunk erejével"  befolyásolni agyműködésünket. A felhasználásról és a tanfolyamról további információkat itt olvashat: www.tanfolyam.neurofeedback.hu.ő céljai: relaxáció, teljesítmény-fokozás, koncentráció növelésére, valamint gyakori felhasználási területe a  viselkedészavar korrigálása, hiperaktivitás csökkentése

·         Relaxációs technikák. A fájdalmat okozó izomfeszülés enyhítésére tervezett relaxációs technikák közé tartozik például a mély lélegzetvétel, a vizualizáció. Ilyenkor el kell önmagát képzelnie, ahogy lebeg, vagy valamilyen trópusi szigeten van. Jó módszer a jóga és a meditáció is.