Lelki egészségünk. Párkapcsolati problémák. Nárcizmus. 1. rész

Parainesis
A nárcisztikus személyre jellemző, hogy a saját fontosságát eltúlozza, felnagyítja, ezzel hatást gyakorol a környezetére, és kierőszakolja az elismerésüket. Eltölti egyfajta tökéletesség, különlegesség érzése is, amit csak a hozzá hasonlók érthetnek meg. Intenzív fantázia jellemzi, általában sikereiről, szerelemről vagy szépségről ábrándozik, amivel sokszor a magány elkerülését kívánja elérni, ám sajnos sokszor a valóság rovására megy a pszichoterapeuta szerint.
http://elteonline.hu/tudomany/2018/04/25/narcizmus-es-ami-mogotte-van/

A narcisztikus személyiségzavar szakirodalma bőséges, és bőven tartalmaz egymással vitatkozó értelmezéseket, kategóriákat. Ezek az emberek túlzottan előtérbe helyezik magukat, mások reakciói nem érdeklik őket, szeretnek a társaság középpontjai lenni, magukat kizárólag teljesítményeiken keresztül tudják értékelni.
Philip Zimbardo
professzor (Stanford Egyetem) az egyik legkiválóbb szociálpszichológus nyilatkozata szerint Dr.Bánki György pszichiáter-író „A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról” c. könyv szerzője nélkülözhetetlen kalauzt ad a nárcizmus bonyolult világában. „Ez a könyv kötelező olvasmány mindenkinek, aki valaha ismert narcisztikust, vagy ő maga az, vagy tervezi, hogy azzá válik”.
https://bookline.hu/product/home.action?_v=_&id=290380&type=22

Nárcisztikusok agyi elváltozása
Az agy nagy pontossággal tükrözi az önközpontúságot és a mások iránti közömbösséget. Az egyik érintett terület az agykéreg ún. poszteromediális része, amelyen Lisa Aziz-Zadeh (Dél-Kaliforniai Egyetem) eredményei szerint állandó, felfokozott aktivitás mutatkozik.
Stefan Röpke (Charité Pszichiátriai Osztály, Berlin) agyi képalkotó eljárással készült vizsgálata igazolta, hogy az empátiáért felelős agyterület, a bal oldali elülső insula kóros narcisztikusok esetében kevesebb szürkeállományt tartalmaz a szokásosnál: ez lehet az oka a spontán érzelmi ráhangolódás hiányának

Nárcista magatartása
Felületes ismeretség után őket választják meg legszívesebben egy-egy csoport vezetőjének. A titkuk egyrészt, hogy

A narcisztikus különösen azt szereti letiporni, aki tehetségesnek tűnik. Ráugrik minden apró hibájára, kioktatja olyasmiről, amit az már régen tud. Főnökök esetén ezt nevezik mikromenedzselésnek.
Ennél is fontosabb, hogy a kiszemelttel érezteti: valami nem stimmel vele. A folyamat végzetes lehet a tehetségre nézve. A reménytelen megfelelni akarás bénítóan hat rá, elveszi spontaneitását, merev és sablonos lesz. A narcisztikus hátradőlhet: riválisa többé nem fenyegeti azzal, hogy túlragyogja őt.
Az önbizalom-leépítés mellett a narcisztikusok az érzelmi éheztetést is gyakorolják. Különösen szerelmi partnereik és gyermekeik panaszkodnak erre.

Sokszor évek, évtizedek után ébrednek rá arra, hogy párjuk, illetve szülőjük súlyos személyiségzavarban szenved. Eddigre azonban a rombolás már alig visszafordítható. A narcisztikus árnyékában töltött hosszú idő alatt a partner, vagy a gyermek agyába beleég az a mély meggyőződés, hogy méltatlan a szeretetre. A felismerés, hogy valójában a narcisztikus az, aki képtelen szeretni, óriási lépés, de önmagában nem elegendő. 
Az önbecsülés újraépítéséhez először is

Ha egyszer valaki rátermettebb, intelligensebb, életrevalóbb másoknál, miért kellene szerénykednie? Így gondolkodnak a narcisztikusok. Akik olyannyira büszkék magukra, hogy még saját nárcizmusukkal is elégedettek.

Brad Bushman (Ohio Állami Egyetem) azt is megválaszolja, szerinte mi a baj a túlzott önbecsüléssel: aki úgy érzi, eleve kiváló, azt semmi nem sarkallja a fejlődésre. A narcisztikus személyiségzavarban szenvedők háromnegyede férfi. Továbbá, ahogy Dr.Scott Keiller pszichológus (Tuscarawasi Kent Állami Egyetem, Új Philadelphia, Ohio) kimutatta: az önimádó férfiak agressziójának fő célpontjai a nők.
http://tudomany.blog.hu/2016/03/17/narcizmus-jarvany

Kialakulása
A narcisztikus személyiségzavar gyermekkorban alakul ki és jellemzően egy narcisztikus szülő nevelésének hatására.
A narcisztikus szülő elvárja a gyermekétől, hogy az önmagát feladva gondoskodjon róla egy életen át (érzelmi, fizikai és/vagy anyagi függőség). Némely szülő azt is képes elérni, hogy a gyermeke soha nem lesz képes nélküle működni (ráutaltság).
A narcisztikus szülő rettentően féltékennyé válhat, ha azt látja, hogy a gyermeke függetlenedik tőle, nélküle hoz döntéseket, a barátaival lóg stb. A szülő később a gyermeke párjára is féltékenységgel, elutasítással reagálhat, mert nem tűri el, hogy valakinek több hatalma legyen a gyermeke felett, mint neki.

Jellemzőjük

Ezek az emberek látszatra teljesen normálisak, sőt, kifejezetten sármosak, jellemzően "levesznek minket a lábunkról". Állapotuk nem betegség, hanem lelki deviancia, nem gyógyítható, nem kezelhető. 

Honnan ismerhető fel a narcisztikus ember? 

Túlzott mértékben én-központú, rengeteget foglakozik önmagával. Az önszeretet megtestesült szobra, különleges jogokat tulajdonít magának. A „nekem mindent szabad”- elv irányítja.  

A nárcisztikus karakter a párkapcsolatokban rendkívül gyakori jelenség.

Felismerhetők

Szakember felhívja a figyelmet a következőkre:

1./ Szokd meg azt, hogy kapcsolatotok szabályait egyedül ő diktálja, és azt a kettős mérce jellemzi.  Ő dönti el, hogy mi fér bele a kapcsolatotokba, és neked ebbe egy csepp beleszólásod sincs.
2./ szélesebb közönség előtt bűbájosak, lehengerlőek, gyakran az altruizmus mintaszobrai. Mindig tudják, mit kell mondaniuk, és hogyan tudnak széles tömegeket megszólítani.
3./ Tudatosítsd magadban, hogy a „szeretet” mindkettőtök számára mást jelent. Számára annyit tesz, hogy van egy tulajdona, aki a kényelmét szolgálja, és az egóját simogatja, amikor épp arra van szüksége. Elképzelhető, hogy ehhez óriási ragaszkodás társul, hiszen félti azt, ami az övé és ami neki  szerinte legalábbis  jár, de ez nem a személyedről szól: mert amint talál egy lelkesebb rajongót, tovább fog lépni.
4./ Tiszteld, szeresd, rajongj érte, tűrj el tőle bármilyen viselkedést, hiszen csak így maradhatsz mellette hosszabb ideig, egyéb esetben nincs szüksége rád.

Sharie Stines figyelmeztet mindenkit, hogy ha szeretnénk egészséges lelkű, kiegyensúlyozott emberek maradni, ne dédelgessünk nárciszt a keblünkön: álljunk ki magunkért, és lépjünk ki a kapcsolatból, amíg még lehet.
Részletes leírást a korábbi dolgozatomban találod, aminek elérhetősége: http://nelegybeteg.hu/tanulmany-narcisztikus-magatartas.php

„Mindig abban reménykedem, hogy megváltozik,” – általában ezt gondolják az áldozatok.
Bár a nárcisztikus személyiségzavaros emberek hasznosak, tehetségesek, iszonyú mértékben kártékonyak. Akár évtizedeken át is érezhető a pusztításuk, ez a személyiségzavar generációkon átívelő viselkedési minta.
Van különbség az egészséges nárcizmus és a zavar között  — elvégre az, hogy valaki képes legyen kiállni magáért, ismerje a saját határait, hogy tiszteletben tartsa mások határait, fontos és szükséges a mindennapokban. Ha jól működik a nárcizmus, segíti az életet, ha nem, akkor nagy baj van. Azoknak, akik nárcisztikus személyiségzavarral élnek együtt, nincs reális felismerésük arra, hogy mit csinálnak rosszul. Például amikor a nárcisztikus személyiségzavaros nagyon éhes, és egy tál süti van előtte, nem csak elvesz belőle egy darabot, hanem rámarkol, ahogy csak bír, és azt gondolja, hogy az egész az övé, hogy neki tették oda. Ami az enyém lehet, az enyém is lesz, ami a másé, az is lehet az enyém – általánosságban ez a hozzáállásuk a világhoz.

További jellemzésük

A nárcisztikus személyiségzavaros férfi sajnos az a pasi típus, akibe jó beleszeretni
A rengeteg fájdalom miatt a környezetben élők gyakran kérdezhetik: miért vagy még vele? Erre nehéz válaszolnia annak, aki ebben él, ahogyan iszonyú nehéz kimásznia is a kapcsolatból
A legfontosabb kérdés, amit fel kell tennünk, ha felismerjük, hogy egy nárcisztikussal élünk párkapcsolatban, hogy mennyi időnk marad mellette magunkra.

A szerelem nem csodaszer, ami mindent megold. A nárcisztikus személyiségzavart a legjobb pszichológusok sem tudják „meggyógyítani”.

Barkász Heléna klinikai szakpszichológus, aki a Be Smart Klub rendezte eseményen telt ház előtt magyarázta el, milyen is pontosan az, amikor az ember szembetalálja magát a nárcisztikus személyiségzavarral egy párkapcsolatban.
https://24.hu/elet-stilus/2017/12/15/ezert-doglunk-bele-a-szerelembe/

A következő jelekre jó, ha odafigyelsz.

Egy egyszerű teszt segítségével megállapítható, hogy narcisztikus személyiséggel van-e dolgunk:

1. Úgy viselkedik, mintha körülötte forogna a világ?
2. Folyamatosan dicsérned kell, hogy figyeljen rád, foglalkozzon veled? 
3. Állandóan magára tereli a beszélgetés fonalát, és igényli, hogy dicsérd, hízelegj neki?
4. Lekicsinyli, többször is figyelmen kívül hagyja az érzéseidet, érdekeidet?
5. Ha nem értesz egyet, hideggé és távolságtartóvá válik?

Ha a válasz legalább egy vagy két kérdésre az „igen”, jó eséllyel egy narcisztikus személyiségzavarral küzdő emberrel van dolgod. Ha három vagy annál több kérdésre válaszoltál igennel, a narcisztikus karakter az érzelmi szabadságodban is korlátoz téged.

A szakember szigorú tanácsa, amit a fejezetben többször is hangsúlyoz: semmiképp ne szeress bele a narcisztikus karakterbe, és ne ringasd magadat abba az illúzióba, hogy képesek megélni az intimitást az emberi kapcsolataikban.
Az ilyen szerelmekben, barátságokban mindig egyedül leszel érzelmileg, és arra sem számíthatsz, hogy a másik melléd áll életed fontos dolgaiban: a narcisztikus karakter erre egyszerűen képtelen.
Arra se számíts, hogy ez az ember tekintettel lesz az érzéseidre: észnél kell lenned, hogy megőrizd az integritásodat a közelében. 

Narcista a párkapcsolatban

Részletes ismertetést korábbi dolgozatomban olvashat. Elérhetősége:
http://nelegybeteg.hu/tanulmany-narcisztikus-magatartas-2.php

Folytatásban:

Párkapcsolati problémák

1./ Nárcizmussal foglalkozó elkészült dolgozat itt érhető el:
http://nelegybeteg.hu/tanulmany-narcisztikus-magatartas.php
http://nelegybeteg.hu/tanulmany-narcisztikus-magatartas-2.php

2./A sikeres párkapcsolat előkészületben
3./Hogyan válasszunk párt magunknak? tervbe vett dolgozat