Pikkelysömör hatékony és sokféle kezelése


Válasz Olvasómnak 40. számA kedves Olvasó ezt írta

Tisztelettel kérdezném, A Daivonex kenőcs helyett mit lehetne beszerezni,ugyan is kivonták a forgalomból. válaszukat köszönöm ! Boldog Új Évet Kívánok! B I.


Válasz

 

Pikkelysömör kezelésekről

 

A pikkelysömörről korábbi dolgozatomban is olvashat. Elérhetősége itt:
http://nelegybeteg.hu/tanulmany-pikkelysomor-valasz-olvasomnak2.php


DAIVOBET 50 µg/0,5 mg/g kenőcs

Hatóanyag: calcipotriol, betamethasone

Fogyasztói ár: 3371 Ft


A Daivobet kenőcs a fejbőrön jelentkező pikkelysömör (pszoriázis) helyi kezelésére alkalmas gyógyszer felnőttek számára, valamint mérsékelt vagy közepes foltos pszoriázis kezelésére más testrészeken. A pszoriázis oka, hogy a bőrsejtek túl gyorsan szaporodnak. Ez bőrpírt, bőrhámlást és a bőr elvékonyodását okozza. A Daivobet kenőcs kalcipotriolt és betametazont tartalmaz. A kalcipotriol segít a bőrsejtek növekedésének sebességét visszaállítani a normál szintre, a betametazon pedig gyulladáscsökkentő hatású.  Daivobet kenőcs erős szteroidot tartalmaz, 

Figyelmeztetés

http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/daivobet_50_microg_05_mg_g_kenocs/13481


Moksha csepp

A gyógyszertárba kapott krémbe cseppentettek 10 csepp Móksha cseppet, és azzal kenték be a beteg testrészeket. Természetesen emellett szájon át is fogyasztja a Móksha cseppet, és így mindössze néhány nap alatt eltűnt a bőrét elcsúfító vastag vörös réteg.


Összetétele

A Moksha csepp egy komplex információs készítmény. A homeopátia és a Bach virágterápia elveire építve készítették el. A szer a homeopátia elve alapján információkat juttat el a szervezet szabályozó rendszeréhez, amelyet optimálisra állítva felerősíti a szervezet öngyógyító képességét.

 

A Móksha Csepp speciális módon készített virágeszenciákat és C-vitamint tartalmazó komplex készítmény. A Moksa Elixírben található 84 virágesszencia információján kívül további két virágesszencia információját (százszorszép és gyermekláncfű), valamint fizikai szinten másik két virágesszenciát (körömvirág és cickafarkfű virág) tartalmaz.

OETI notifikációs szám: 13945/2014


Beszerzés: Mediline Üzletház Kft

Cím:Hungary, 1139 Budapest, Csizma u. 4.

Telefon:+36304344427

Bencze Ilona problémás élethelyzetek, elakadások, és bármilyen Móksha Cseppel kapcsolatos kérdés esetén várja hívásotokat kedden 17.00-19.00 óráig +36-99/787-497 telefonszámon.

http://www.mokshacsepp.hu/moksha/net/moksacenter_list.php?cid=10020

https://mokshacseppek.info/a-pikkelysomor-eltunese/


A minap telefonon rendelt tőlünk cseppeket egy budapesti hölgy, és egyúttal megosztotta velünk örömét: Három havi Móksha csepp fogyasztás után a kezén levő pikkelysömör elkezdett visszahúzódni. Bővebbem olvashat erről itt:

https://mokshacseppek.info/a-pikkelysomor-gyogyulasaban/DERMOVATE krém

Hatóanyag: clobetasol propionate Dermovate krém csökkenti az alábbi bőrbetegségek tüneteit:
- gyakran kiújuló ekcéma,
- pszoriázis (pikkelysömör; megvastagodott, gyulladt, vörös bőrfoltok, amelyeket gyakorta ezüstös színű, pikkelyes, hámlott bőr borít),

Naponta egy vagy két alkalommal használja a Dermovate krémet. Az alkalmazások száma csökkenhet, amint bőre állapota javul, illetőleg kezelőorvosa a Dermovate helyett egy gyengébb hatású szteroidot rendelhet.

Kenje a krémet vékony rétegben a bőrre, csak annyit alkalmazva, hogy a teljes érintett bőrfelületet befedje, és lágyan dörzsölje a bőrbe

Ez a gyógyszer naponta, megszakítás nélkül legfeljebb négy héten át használható.

2 ujjbegynyi krém elég mind a két kézfejére vagy egyik lábfejére,
- 3 ujjbegynyi krém elég egy karra,
- 6 ujjbegynyi krém egy lábra,
- 14 ujjbegynyi krémmel bekrémezheti testét elöl és hátul.


XAMIOL 50 µg/0,5 mg/g gél

Hatóanyag:  betamethasone dipropionate, calcipotriol Ez az összetétel gyakorlatilag azonos a DAIVOBET  krém  összetételével

A kalcipotriol segít a bőrsejtek növekedésének sebességét visszaállítani a normál szintre, a betametazon pedig gyulladáscsökkentő hatású.


Dr. Michaels psoriasis krém 200ml

Használati útmutató: A tisztító zselével mossa le bőrét, törölje szárazra, majd kenje be a kenőccsel az érintett bőrfelületet. Ezután körkörös mozdulatokkal masszírozza be a bőrbe a kenőcsöt. Naponta két alkalommal (reggel és este) a tisztító zselé alkalmazása után javasolt a termék használata. Kortikoszteroidot nem tartalmaz.

Figyelmeztetés: A termék használata során kerülje az erős napsugárzást! A termék összetevőivel szemben ismert túlérzékenység (allergia) esetén ne használja a kenőcsöt! Szembe, ekcémás arcbőrre ne alkalmazza! Ha a kenőcs alkalmazása során a szokásostól eltérő tünetet észlel, azonnal mossa le és forduljon orvoshoz! 


Beszerzés

Személyesen is átveheti a Dr. Michaels psoriasis krém 200 ml terméket az átvevőpontunkon: Egészség pláza   Budapest II., Retek utca 19.Fontos, hogy a terméket vásárlás előtt online vagy telefonon rendelje meg. Amint ez megtörtént, várhatóan a következő munkanapon 13 órától veheti át a rendelését. Kérjük, várja meg az átvételt igazoló e-mailt vagy telefonhívásunkat.
Ha a fenti időpontig nem kap visszajelzést tőlünk, kérjük, telefonon hívjon minket

(06 70 639 3928).

Ára: 13785 Ft/dbPSORATINEX termékek OGYI-1028/2008

Psoratinex leírása

A természetes hatóanyagokat tartalmazó, kenőcsből, kondicionáló olajból és tisztító gélből álló termékcsalád hatékonyságát a pikkelysömör kezelésében az elmúlt tíz évben több ország laboratóriumaiban és klinikáin tesztelték nemzetközi tekintélyű bőrgyógyász professzorok vezetésével.

Ezek a vizsgálatok azt mutatták, hogy az ausztrál orvos-feltaláló, Dr. Tirant készítményei kiemelkedő eredménnyel képesek enyhíteni a pikkelysömör tüneteit.

Dr. Michael Tirant ausztrál kutatóorvos hosszú évek kitartó kutatómunkájával olyan formulát dolgozott ki, amely 90%-ban gyógynövényekből tevődik össze, és sikerrel helyettesíti a kortikoszteroidokat alkalmazó hormonális kezelést. Ezáltal mellékhatások nélkül teszi lehetővé a tartós állapotjavulást, illetve várandós nők és kisgyermekek esetében is használható.

A Psoratinex termékcsaládot korábban "Dr. Michaels" néven forgalmazták a hazai piacon. Dr. Michael Tirant azért döntött a névváltás mellett, hogy egyértelműen megkülönböztesse az általa kifejlesztett formulát tartalmazó készítményt attól, amelyet jelenleg is "Dr. Michaels" márkanéven forgalmaznak Magyarországon.

A klinikai vizsgálatok sikere a psoriasisos betegek esetében a 80%-ot is meghaladta, ami átütő sikernek számít a pikkelysömör tüneteinek kezelésében, és a betegek életminőségének javításában. 

A Psoratinex hatékonyságát nem csak klinikai tesztek, de az osztrák Egészségügyi Minisztérium 2003-as vizsgálata is alátámasztja. Ez utóbbi kiemelt hangsúlyt fektetett annak kiderítésére, hogy a termékek tartalmaznak-e kortikoszteroidokat, illetve calcipotriolt. A tesztek egyértelműen kizárták bármely származék jelenlétét, továbbá igazolták, hogy a Psoratinex termékcsalád hatékony és biztonságos a stabil, idült, foltos psoriasis kezelésében.  Az ilyen esetek 82%-ában  bizonyult eredményesnek.

Kiszerelés: 50 g vagy 250 g.A készítmény összetevőinek hatását szakirodalmi adatok igazolják. A készítmény gyulladás-csökkentő, bőrpuhító, enyhe fertőtlenítő, összehúzó, hámlasztó hatással rendelkezik. A termék alkalmazásának következtében a psoriasis enyhe és középsúlyos, krónikus (stabil) formájában a tünetek (erythema, beszűrődés, parakeratosis) csökkennek, a psoriasisos bőr (száraz, hámló, pikkelyes bőr) állapota javul.

Alkalmazás: 
Használata naponta kétszer ajánlott. A kezelés időtartama 68 hét.

Testfelületen 
A PSORATINEX tisztító géllel letisztított bőrfelületet törölje szárazra, majd kenje be a PSORATINEX kenőccsel. Ezután körkörös mozdulatokkal masszírozza be (ne dörzsölje) a kenőcsöt a bőrbe.


PSORATINEX tisztító gél (200ml) (az eredeti dr. Michaels) *

OGYI-1027/2008

E recept nélkül kapható gyógyhatású szert Ön orvosi felügyelet nélkül alkalmazhatja. Az optimális hatás érdekében azonban, elengedhetetlen a készítmény körültekintő, előírásszerű alkalmazása.

A készítmény két hatóanyaga: szalicilsav és kátrány emulzió. A hatóanyagok hámlasztó (keratolitikus) hatásúak, így elősegítik a megvastagodott szaruréteg (pikkely) leválását, továbbá a kátrány csillapítja a viszketést és enyhe antiszeptikus hatású. A bőr felületén lévő vastag szaruréteg gátolja a hatóanyagok felszívódását, ezért a PSORATINEX tisztító gél alkalmazása a bőrt nemcsak simává teszi, de segíti a megtisztult bőrön keresztüli könnyebb hatóanyag felszívódást.

Nedvesítse be az érintett bőrfelületet és kenje be tisztító géllel. Habosítsa fel (szivaccsal is lehet), majd 2-3 perc múlva mossa le langyos vízzel és puha törölközővel törölje a bőrét szárazra. Hajas fejbőrön történő alkalmazása esetén ne túl magas hővel szárítson hajat. A gél alkalmazása a kenőcs és a kondicionáló olaj használata előtt ajánlott, naponta egy alkalommal.

A kezelés időtartama legfeljebb négy hét. Huzamos ideig nem szabad használni kátránytartalma miatt.

Ára 9500 FtPsoratinex kenőcs 50g (az eredeti dr. Michaels) *

A készítmény összetevőinek hatását szakirodalmi adatok igazolják. A készítmény gyulladás-csökkentő, bőrpuhító, enyhe fertőtlenítő, összehúzó, hámlasztó  hatással rendelkezik. A termék alkalmazásának következtében a psoriasis enyhe és középsúlyos, krónikus (stabil) formájában a tünetek  csökkennek, a psoriasisos bőr (száraz, hámló, pikkelyes bőr) állapota javul.

A psoriasis enyhe és középsúlyos, krónikus (stabil) formájában a tünetek (erythema, beszűrődés, parakeratosis, viszketés) csökkentésére, a száraz, hámló, pikkelyes bőr ápolására.

Minden Psoratinex termék OGYI engedéllyel rendelkezik, ezért elszámolható egészségpénztári tagsági jogosultsággal 

Alkalmazás

 

Testfelületen: 
A PSORATINEX tisztító géllel letisztított bőrfelületet törölje szárazra, majd kenje be a PSORATINEX kenőccsel. Ezután körkörös mozdulatokkal masszírozza be (ne dörzsölje) a kenőcsöt a bőrbe.

 

Fejbőrön: 
Alaposan mossa meg a fejbőrét PSORATINEX tisztító géllel (mintha sampon lenne), majd jól öblítse ki. Szárítsa meg a haját, és kenje be az érintett felületet PSORATINEX kenőccsel, majd PSORATINEX kondicionáló olajjal és hagyja hatni egész éjjel (mikor alszik) de persze lehet nappal is, ha nem zavarja, hogy "zsíros" hatást kelt a haja. Majd reggel mossa meg a haját a géllel. Ezt ismételje meg minden nap, amíg a tünetek el nem múlnak. 

 

A készítmény alkalmazásának időtartama 6 hét, max. 2 hónap.

Ára 12.000 Ft


A megkülönböztethetőség érdekében most PSORATINEX® néven kerültek a hazai gyógyszertárakba a pikkelysömörtől szenvedő betegek által már régóta visszavárt, hatásukat már bizonyított termékek, amelyek az eredeti recept és gyártási technológia szerint készülnek.

Psoratinex kenőcs 250g (az eredeti dr. Michaels) *

Ára 28.725 F

http://psoratinex.hu/termekek/psoratinex-kenocs-50g.htm


Kérdéseit felteheti,problémáját megbeszélheti az alábbi konzultációs lehetőség igénybevételével

Dr. Révész Klaudia Bőrgyógyász- gyermekbőrgyógyász

Elérhetőségek:
Rendelő: A-Balance magánrendelő, 1024 Budapest, II. Lövőház u 1-5 Mammut II 5.emelet
Telefon: 06-70/948-08-58, 06-70/947-58-68
E-mail: info@abalance.hu
Honlap: http://www.abalance.hu

Ismertető: http://psoratinex.hu

       

A termékekért személyesen is el lehet jönni a következő címre

Gyógyhír Patika 

1086 Budapest, Teleki tér 5. 

Hétfőtől-péntekig:  7 - 18 - ig, 

szombaton:  7 - 14 - ig. 

Személyes átvétel esetén előzetes egyeztetés szükséges a következő telefonszámon: 
06 (1) 3131-614 vagy 06 (20) 666-7700

 

PSORATINEX kondicionáló olaj (200ml)  (az eredeti dr. Michaels) *

A készítmény alkalmazása során a növényi és esszenciális olaj tartalmánál fogva vékony olajréteget képez a bőrön, azt zsírozza, ezáltal helyreállítja a bőr nedvességtartalmát. Segíti a száraz, pikkelyes (psoriasisos) bőr ápolását, regenerálását.

Alkalmazása

Fejbőrön: este alaposan kenje be a kezelendő felületet az olajjal, majd reggel öblítse le  langyos vízzel, és utána mosson hajat a PSORATINEX tisztító géllel. Testfelületen: a kezelendő felületet naponta kétszer kenje be alaposan. (Jótékony hatású lehet pár csepp olaj alkalmazása a fürdővízben).

Ára 12.133 Ft


Forrás: psoratinex.hu


ELOCOM 0,1% kenőcs

Hatóanyag: mometasone

Zöld hályog, szürke hályog, cukorbetegség esetén a készítmény használatakor fokozott elővigyázatosság szükséges. Ne hagyja abba hirtelen az Elocom kenőcs alkalmazását! Ezzel kapcsolatban kérjen részletesebb tájékoztatást kezelőorvosától. Ügyeljen arra, hogy a készítmény ne kerüljön a szemébe! az érintett bőrfelületet naponta egyszer vékony filmszerű rétegben kenje be.

Az Elocom kenőcs használata során tartsa be az alábbiakat:-

http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/elocom_01_kenocs/1917Remicade, MTX Hatóanyag: infliximab

Ezt infúzióval adják be, 150 mg-ot 10 alkalommal. Immunszupresszív, és reumatoid artritiszre egyaránt alkalmazzák, főleg, ha a kettő együtt jelentkezik a páciensnél..Szakorvosi javaslatra térítésmentesen adják..( egyébként 154.000 Ft)..

A Remicade javallt: középsúlyos-súlyos plakk psoriasis kezelésére azoknak a felnőtt betegeknek, akik nem reagáltak, vagy akiknél ellenjavallat, illetve intolerancia áll fenn más szisztémás kezelésekkel szemben, mint például ciklosporin, metotrexát vagy PUVA

Psoriasisnál  5 mg/ttkg intravénás infúzióban adandó, amit további 5 mg/ttkg-os infúzió követ az első infúzió utáni 2. és 6. héten, majd azután minden 8. héten. Ha a beteg nem reagál 14 hét után (a 4. adag után), további infliximab-kezelés nem adható.


Az infliximab hatékonyságát két multicentrikus, randomizált, kettős vak klinikai vizsgálatban mérték fel: SPIRIT és EXPRESS. Mindkét vizsgálatban a betegek plakk psoriasisban szenvedtek (testfelszín [BSA] 10%, valamint Psoriasis-kiterjedtség és Súlyosság Index [PASI] pontszám 12). Az elsődleges végpont mindkét vizsgálatban azon betegeknek a százalékos aránya volt, akik a kiinduláshoz képest 75%-os javulást értek el a PASI-ban a 10. hétre

 

REMICADE 100 mg por oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz Felnőtteknél a következő gyulladásos betegségek esetén alkalmazzák:

- reumatoid artritisz (reumás ízületi gyulladás),

- pszoriázisos artritisz (pikkelysömör okozta ízületi gyulladás),

- spondilitisz ankilopoetika (Bechterew kór),

- pszoriázis (pikkelysömör).

Felnőtteknél és 6 éves, vagy annál idősebb gyermekeknél a Remicade-et szintén alkalmazzák:

- Crohn-betegségben,

- kolitisz ulcerózában.

A Remicade a hatását egy protein, az "alfa-tumornekrózis faktor" (TNFą) gátlása révén fejti ki.
http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/remicade_100_mg_por_oldatos_infuziohoz_valo...


Fénykezelés

A betegek többsége jól reagál a különböző UV kezelésekre (fototerápia). A legelterjedtebb a 311 nanométer hullámhosszúságú UV-B sugarak alkalmazása, a "keskenyhullámú" (narow band) UV-B terápia. Ennek során a beteg bőrét, egy kabinban állva, néhány percen keresztül világítják meg, amely során védőszemüveget kell viselnie.

Ez az UVB kúra 10-20 kezelésből áll, amely során először csak néhány másodpercig, majd fokozatosan emelve a dózist 4-5 percig áll bent a kabinban. A keskenyhullámú UVB kezelést különböző helyi szerekkel, kenőcsökkel kombinálják. Ez lehet a pikkelyeket leválasztó, kéntartalmú krém, szteroidtartalmú kenőcsök, vagy anthralin (Dithranol).

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/1800/a-pikkelysomor-fenykezelese

Anthranil (Dithranol)

A ditranol ( anthralin) sárga kristályos por. Vízben nem, a szokásos oldószerekben oldódik.

Pikkelysömör helyi kezelésére szolgáló szer. Lassítja a beteg bőr sejtjeinek szaporodását a DNS-replikáció gátlásával. Az egészséges bőrre nincs ilyen hatással. 0,11%-os kenőcs, balzsam, gél formájában. A nagyobb mennyiségnél rövidebb a kezelés időtartama, miközben a hatékonyság alig csökken. A bőr idővel hozzászokik a ditranolhoz, így növelni lehet a kenőcs erősségét. Gyakran kombinálják más szerekkel  szalicilsavkarbamidD3-vitamin, gyulladáscsökkentő szteroidokUV-sugárzás, cinkvegyületek).

 

A dithranol koncentrációja a pasztában 0.1%-1% között van általában, az alkalmazás időtartama 5-60 perc között változtatható. A megfelelő koncentráció és időtartam megválasztása gyakorlatot igényel. Kezdetben kisebb, majd egyre nagyobb koncentrációban érdemes használni a szert. Ha a kezelés intenzitásának fokozása közben gyulladás jelentkezik, akkor a koncentrációt vagy a behatás időtartamát csökkenteni kell az előző szintre.

A kezelés után a dithranolt szappannal le kell mosni. Lúgos szappanok hatására azonban barna színe sötétedik és erősebb lesz, ezért érdemes előbb olajjal letörölni.

A dithranol kezelés fő hátránya barna színe és jellegzetes szaga, ami miatt sokan nem szeretik alkalmazni, különösen otthoni körülmények között. Kisebb hátrányt jelent az időnként jelentkező gyulladás is. Ideális kombinációnak számít a dithranol és kátrány keveréke, mert hatékonyabb, mint a dithranol önmagában, ráadásul a kátrány kivédheti a dithranol által kiváltott enyhe gyulladást is. Sajnos azonban a kátrány még inkább problémát jelent a színe és szaga miatt.

A Dithranol kezelésre főleg magisztrális készítményeket használunk.

Naponta alkalmazva a dithranol kezelést, 6-12 hét alatt lehet elérni a teljes (vagy majdnem teljes) tünetmentességet. Bár a hatása valamivel lassabban fejlődik ki, mint például a szteroid krémeké, de jóval tartósabb is.

http://www.borbetegsegek.hu/kezelesek/dithranol-kezeles.php

 

Grépfrút mag kivonat

Külsőleg és belsőleg egyaránt kezelheti pikkelysömörét a grépfrútmag kivonattal .

 

Alkalmazása pikkelysömörre: 10-20 csepp grépfrút mag kivonatot evőkanálnyi olajhoz (pl. olíva, borágó, ligetszépe) adva az érintett bőrfelületeket naponta 2-3 alkalommal bekenjük. Nem túl érzékeny bőr esetén hígítatlanul is alkalmazhatjuk.

Pikkelysömör kezelése a fejbőrön: cseppentsünk 10-20 csepp kivonatot a fejbőrre, egyenletesen oszlassuk el, masszírozzuk be, majd egy óra múlva mossunk hajat. Ügyeljünk rá, hogy a grépfrút magkivonat szembe ne kerüljön!

 

 

 

Ezzel egy időben ajánlatos belsőleg is fellépni a pikkelysömör ellen: vegyünk magunkhoz napi 50 csepp grépfrútmagkivonatot, több alkalomra elosztva.
http://gyogyszernelkul.com/grapefruitmag-pikkelysmr/?src=adw_pikkelysomor_text_search&gclid=COOO-sjTocoCFYpsGwodrEcBSAHal-terápia. „Doktor halak” hatása

Az apró, mintegy 814 centiméter hosszú rágcsálóhalak, piros szívogató márna (Cyprinion macrostomus) a nevük, a törökországi Kangal-vidéken, az ottani melegvíz-forrásokban élnek, s a feljegyzések szerint évszázadok óta használják őket gyógyításra, maga makedóniai Nagy Sándor is élt a lehetőséggel. Egyébként Törökországban doktorhalaknak nevezik őket. A Kangal patak nagyon meleg (3336°C-os) vizét csak ez a pontyfélék családjába tartozó hal bírja, s a termálpatakban uralkodó plankton hiány arra késztette a halakat, hogy más fehérjeforrásokat keressenek táplálékul.


A patakban a környékbeliek rendszeresen megmártóztak, és testük az akkori higiéniai hiányosságok folytán tele volt bőrbetegségekkel (pikkelysömör, gombás fertőzések, mitesszerek). A márnák falatozás közben nemcsak a felesleges hámréteget távolítják el, hanem enzimet tartalmazó váladékot (dithranol) is fecskendeznek a bőrbe, amely elősegítheti a gyógyulást. Ezek a kis halak, amelyek Iránban és Irakban szintén honosak, tehát lerágják a testről az elhalt bőrsejteket, s ezáltal megszabadítják a beteget több kellemetlen kórtól.


A halterápia során a páciensek beteg testrészeit, elsősorban a végtagokat bemerítik egy vízzel teli kádba, amelyben a kangal-halak úszkálnak. A pikkelysömör kezelésekor például 350 van egyszerre a kádban (kozmetikai kezeléshez elég 200), s a doktorhalak apró szájukkal a szó szoros értelmében nagytakarítást végeznek lerágják a beteg felhámréteget a kézről, könyökről, lábról, sőt még az arcról is.

Azok, akik a terápiát kipróbálták, úgy nyilatkoztak, hogy a módszer kíméletes és fájdalommentes, kezdetben legföljebb csiklandozáshoz hasonló érzést váltott ki bennük, s a harapdálások után semmiféle seb nem keletkezik, ellenben eltűnnek a vastag pörkök. A kúra után a végtagokon ismét egészséges lesz a bőr. A kis halaknak nincs foguk, a szájuk körül található bajusz szolgál reszelőként

Egy kúra három hétig tart, napi kétórás kezeléssel. A betegeknek 78 hónappal a terápia után kell kontrollvizsgálatra jelentkezniük, addig havonta legalább egyszer szükség szerint akár többször is ismétlik a kezelést. Ez egyébként nem olcsó: egy óra több mint 30 euróba kerül, az egész kúra pedig idehaza ezer euró körüli összegbe (elég borsos ár, de külföldön jóval drágább), viszont állítólag hatásos. Ezt igazolja, hogy egyes német egészségbiztosító pénztárak úgy döntöttek, hogy a kezelési költségek 80%-át megtérítik betegeiknek. Nálunk ez még nem jellemző... 

http://www.medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/doktorhalak__a_leheto_legbiologiaibb_terapias_eljaras