Refluxra szedett protonpumpa gátlók (PPI)  kedvezőtlen hatásai
Válasz Olvasómnak 80. rész


Üzenet: Tisztelt Nelégybeteg! Az oldalon található elméletet a reflux kialakulásával és gyógyításával kapcsolatban megtaláltam több amerikai oldalon is. Amikor viszont ezzel kapcsolatban kikértem a szakorvosom véleményét, elküldött melegebb égtájakra ... Ismert esetleg belgyógyász vagy gasztroenterológus szakember elérhetősége akik komolyan hajlandóak  foglalkozni ezzel a megközelítéssel? A mai orvosi gyakorlat PPI blokkoló, savmegkötő újra és újra. Köszönöm a segítségét! K Tamás


A  természetgyógyászat képviselői számtalanszor felhívták már a figyelmet arra, hogy a gyomorsavtermelés elnyomása egyáltalán nem nevezhető ártalmatlan dolognak, mivel a gyomorsav számos fontos feladatot ellát:


A természetgyógyászat meggyőződése szerint természetes stratégiát kell találni a gyomorégés és a reflux ellen, nem gyógyszert, hanem megfelelő életmódot. A hivatalos orvoslás viszont úgy véli, a betegnek egyszerűen PPI-t kell adni, amelynek hosszú távon sincsenek „releváns rizikói”.

 

A PPI-vel kezelt páciensek között gyakoribb a tüdőgyulladás, és akár háromszorta több a gyomor- és bélfertőzés. Ennek az az oka, hogy a prazolterápia hatására gyengül a gyomorsav barrier, amely a baktériumok ellen véd, és a kórokozók köztük a veszélyes Clostridium difficile jóformán akadály nélkül jutnak be a gyomorba és a bélbe.

 

A prazolok kétes sikertörténete alapvetően megegyezik más modern gyógyszerekével: először mindenki örvendezik az innovációnak, mivel szinte kizárólag pozitív felismerésekkel jár. Minél többször és minél hosszabb ideig rendelik azonban a készítményt, annál ismertebbé válnak a mellékhatásai. Mégis beletelik néhány évbe, amíg ez a kétség áttör a kezdeti örömmámoron, jóllehet a gyógyszeripar mindent megtesz annak érdekében, hogy az eufória életben maradjon.  Kezdetben, az 1990-es években a protonpumpa gátlókat a gyomorfekély kezelésére engedélyezték. Ezen a területen valóban nagy előrelépést jelentettek, mert a gyomorfekély veszélyes betegség (súlyos vérzéshez vezethet), és a PPI alkalmazásával lényegesen gyorsabban meggyógyul.

 Nem sokkal később azonban elkezdték jóval nagyvonalúbban, sőt megelőzésként már gasztritisz (gyomorgyulladás) ellen is felírni, végül pedig gyomorégésre és refluxra is.

 

Az alternatív orvoslás képviselői felhívják a figyelmet arra, hogy a PPI-páciensek gyakrabban szenvednek gyomor- és bélbántalmakban (hányinger, hasmenés, hasi fájdalom), többek között azért, mert a savblokkolás lassítja a gyomor kiürülését és az epehólyag csökkent aktivitásához vezet. A hasmenés a leggyakoribb oka annak, miért hagyják abba a betegek a prazolterápiát. A természetgyógyászok számára az egészség közismerten jórészt a gyomor-bél traktusban rejlik, éppen ezért nem tudják banalitásnak tekinteni azt a tényt, hogy a savblokkolók erőteljesen megváltoztatják a mikrobiológiai bélflórát. Az ilyen beállítottságú szakemberek azt is meg tudják magyarázni, miért fordul elő nagyobb számban csonttörés a PPI-betegeknél: a gyomorsav ugyanis nélkülözhetetlen a kalciumvegyületek feloldásához. Ezen kívül a gyomorsavra szükség van a vas átalakításához, illetve aktiválásához, ez ad magyarázatot arra, miért ellenjavallt vashiány esetén a prazolok, illetve a savblokkolók szedése.


Számos olyan dolog van, amiről közismert, hogy kiváltják, illetve rontják a gyomorégést: kávé, alkohol, szénsav, zsíros ételek. Figyeljük meg, ezek közül mi az, ami nekünk különösen rosszat tesz, és azt kerüljük.

 

Néhány ennivaló közvetlenül izgatja a nyelőcső nyálkahártyáját, azaz anélkül, hogy ebben a gyomorsavnak szerepe lenne: ilyenek például a citrus gyümölcsök, a gyümölcslevek, az alkohol, a fűszerek. Ugyanez vonatkozik bizonyos gyógyszerekre, például az ibuprofentartalmú  fájdalomcsillapítókra. Ezekkel bánjunk elővigyázatosan! Csökkentsük a túlsúlyt, amennyire lehetséges. Kerüljük a szoros ruhadarabokat, szűk nadrágot, övet.

 

A tüneteket csökkenti, ha rágógumit rágunk, valószínűleg azért, mert a rágás közben termelődő nyál semlegesítő hatású. A rágás egyébként is a jól működő emésztés alapja, és így a megelőzés része.

http://tgy-magazin.hu/betegsegek-a-tol-z-ig/gyomoreges-a-protonpumpagatlo-mania-vege


Lényeges, hogy a reflux-betegség kezelésének csak egy része a gyógyszerelés. Naponta legalább négyszer étkezzen, kerülje a zsíros, fűszeres és édes ételeket (pl. a csokoládé sokat ronthat a panaszokon), este lefekvés előtt 2 órával egyen utoljára. Mivel a lelkiállapot is befolyásolja a panaszokat, lehetőség szerint kerülje a stresszt, illetve sportoljon rendszeresen, mivel a sport az egyik legjobb stressz-oldó. Dr Pászthory Erzsébet (elérhetősége a dolgozatom végén)


Szakorvosi vélemények a PPI hatásáról

Ali et al:Long-term safety concerns with proton pump inhibitors. Am J Med 2009;122:896-903.)


Leonard et al.:Systematic review of the risk of enteric infection in patients taking acid suppression. Am J Gastroenterol 2007;102:2047-2056)


Choudhry et al: Overuse and inappropriate prescribing of proton pump inhibitors in patients with Clostridium difficile-associated disease. Q J Med 2008;101:445-448.)


Gulmez et al: Use of proton pump inhibitors and the risk of community-acquired pneumonia:a population based case-control study. Arch Intern Med 2007;137:950-955PPI - Dr. SZALÓKI TIBOR Ph.D. Osztályvezető főorvos Belgyógyász


GERD esetén a kezelés elhagyását követő fél-egy éven belül a betegek közel 90 %-ában a tünetek kiújulnak.

Dekkel R és mtsai: Drugs 2004;64:277-295)


Ha Ön is azok közé tartozik, akik PPI-ket használnak gyomorégés ellen, akkor tudnia kell, hogy ezzel csak a tüneteit enyhíti, az okokat egyáltalán nem szünteti meg. És mindezt úgy, hogy maga a gyógyszer adott esetben nagyobb veszélyt jelent az egészségére, mint az, amire szedi.


Egyfolytában legfeljebb két hétig adhatók, és évente maximum három kúra javasolt. Ám erről sokan nem vesznek tudomást, ami akár súlyos egészségügyi következményekkel is járhat. A PPI-k ismert mellékhatásai közé tartoznak például


A legújabb kutatásokból az is kiderül, hogy a PPI-k növelik a szívinfarktus kockázatát még azoknál is, akik korábban nem szenvedtek szív- és érrendszeri betegségekben.


Nigan H. Shah kutatásvezető a Kaliforniai Stanford Egyetemtől a következőket mondta a Reuters Health-nek

"Tekintettel az emberi test biológiájára, és arra, hogy ezek s szerek csökkentik a nitrogén-oxid mennyiségét az érfalakban, a megfigyelt jelenségek nem különösebben meglepőek"

De azért azt is megjegyzi, hogy "bár ezek a kutatási eredmények elég impozánsak, azt nem bizonyítják, hogy a PPI-k valóban miokardiális infarktust okoznának"


Amit állít, az az, hogy a nitrogén-oxid (NO) lazítja az ereket, vagyis azáltal, hogy a PPI-k hatására csökken a NO mennyisége az érfalakban, ezeknek a szereknek a tartós használata fokozhatja a szívinfarktus kockázatát.

Hogy kiderítsék, vajon a PPI-k használata valóban megnöveli-e a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a teljes népességben, a kutatócsoport több, mint 16 millió beteg adatát dolgozta fel.

Az eredmény az volt, hogy a PPI-vel kezelt, gastrooesophagealis refluxbetegségben (GERD) szenvedő betegek 16%-kal nagyobb eséllyel kaptak szívinfarktust. Sőt, amint arról a Scientific American beszámol "egy mortalitás-vizsgálat során az is bebizonyosodott, hogy a PPI-használóknál a szív- és érrendszeri betegségek kétszer gyakrabban végződtek halállal….

 

Bár melegen ajánlom, hogy hagyja abba a Protonpumpa gátló szedését, az elhagyás nem is olyan egyszerű. Nem lehet azonnal abbahagyni a szedést úgy, hogy ne okozzon visszaesést és komoly fájdalmat, s annál komolyabb romlás következik be állapotában, minél tovább szedte ezt a gyógyszert. A legjobb verzió a gyógyszercégnek, hogy csapdába ejtették Önt, mivel nem tudja elhagyni a gyógyszert anélkül, hogy pórul járna.

Ezek a gyógyszerek egyszerre toleranciát és függőséget alakítanak ki, így csak fokozatosan lehet őket elhagyni.

Azzal tudja minimalizálni a kockázatot, ha fokozatosan csökkenti a szedett adagot, és amikor elérte a protonpumpa gátlóból a legkisebb dózist, elkezdhet szedni helyettesítőként egy H2 receptor blokkolót (ilyen pl. a Quamatel). Aztán, ha beállt az egyensúly, elkezdheti csökkenteni a H2 receptor blokkolót csökkentését is. De ettől a szertől is csak úgy szabadulhat meg, hogy közben életmódot vált.Certain Heartburn Drugs May Increase Your Risk of Heart Attack

A dietary supplement containing melatonin, l-tryptophan, vitamin B6, folic acid, vitamin B12, methionine, and betaine, was found to be superior to the drug omeprazole in the treatment of GERD. Part of the success is thought to be due to melatonin's inhibitory activity on nitric oxide biosynthesis, which plays an important role in transient lower esophageal sphincter (LES) relaxation, which, as I mentioned earlier, is part of the real underlying problem of GERD. Impressively, 100 percent of patients receiving this supplement reported a complete regression of symptoms after 40 days of treatment, compared to just under 66 percent of those taking omeprazole. The authors concluded that "this formulation promotes regression of GERD symptoms with no significant side effects."

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/06/24/heartburn-drugs-side-effects.aspx


Egy nem rég készült tanulmány ezekről a fél vállról vett negatív hatásokról számol be, amely itt olvasható: Morrison et al.: San Diego State University Graduate School of Public Health, San Diego,A vizsgálat megállapítása szerint a legenyhébb gyomorpanaszokra is könnyedén felírt savtermelést gátló szerek sok esetben sajnos komolyabb következményeket vonhatnak maguk után, mint ami miatt a beteg beszedte őket.


A tudományos cikkek az alábbiakra hívják fel a figyelmet:

1./ A protonpumpa-gátlók 3 hónapnál tovább történő szedése függőséget, és elhagyása erősen megsokszorozódó savtermelést vált ki.

2./ a protonpumpa-gátlók leggyakoribb mellékhatásai: májelégtelenség, izomgyengeség, kiütések, fényérzékenység, izzadás, látászavarok, hajhullás, hasmenés, székrekedés, fejfájás, szédülés, ízületi fájdalom lehetnek.

3./ A H2-blokkolók tartós szedésekor mellékhatásként hasmenés vagy székrekedés, magas testhőmérséklet, ízületi fájdalom, depresszív hangulatváltozás, mellmegnagyobbodás. jelentkezhet

 

4./ Hogy miként lehet, érdemes a túlzott savtermelést csökkenteni és kezelni természetes módon, azt a következő cikkben olvashatják: 

http://www.balaicza.hu/?p=article&id=197#main_start


5./ A savlekötők a refluxbetegség tüneti kezelésében, kiegészítő szerként használatos készítmények, amelyek ugyan gyomorsav-közömbösítő hatásúak, azonban a gyomornyálkahártya savelválasztását nem csökkentik, sőt fokozhatják is azt.


6./ A modern medicina által a refluxbetegség gyógyításában használt gyógyszerek gátolják a gyomornyálkahártya-sejtek savtermelését, ami által csökken a gyomorsav nyelőcső-károsító hatása, így megelőzhetőek a későbbi szövődmények.

FIGYELEM! Ezeket a szereket orvos javaslatára is csak rövidebb ideig szabad alkalmazni, mert nagy a hozzászokás és a függőség kialakulási veszélye.

Ráadásul a protonpumpa-gátlók elősegítik az élelmiszer-intoleranciák, allergiák és a baktériumflóra felborulásának kialakulását!


7./ A protonpumpa gátló gyógyszereket 1 évnél hosszabb ideig alkalmazó betegek esetében 44%-kal nő a medencetörés gyakorisága. Egy másik tanulmány szerint, melyben 130 000 nő vett részt, a PPI-t szedő nők körében a gerinctörés előfordulási gyakorisága 47%-kal, az alkartörés gyakorisága pedig 25%-kal nőtt. A tanulmányok világosan rámutatnak arra, hogy a PPI-t szedő csoportokban szignifikánsan nő a csonttörések előfordulási gyakorisága.


2009 novemberében az FDA (U.S. Food and Drug Administration) figyelmeztette az orvosokat, hogy ne kombinálják az omeprazole (Prilosec) protonpumpa gátló gyógyszert a véralvadásgátló clopidogrel hatóanyagú készítménnyel (Plavix). Erre a figyelmeztetésre azért volt szükség, mert megállapították, hogy a Prilosec blokkolja a clopidogrel aktív formává alakulását a májban, ezáltal az elveszíti hatékonyságát. Még nem történtek meg a szükséges tesztek, de úgy tűnik, hogy mindegyik protonpumpa gátló gyógyszer tompítja a Plavix véralvadásgátló hatását. Azoknál a férfiaknál, akik infarktuson vagy stent beültetésen estek át és együtt szedték a két gyógyszert, 64%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki újabb infarktus vagy vált szükségessé újabb stent beültetés, mint azoknál, akik csak önmagában szedték a Plavix-ot.


8./ A gyomorsav egyik fontos szerepe, hogy elpusztítja azokat a baktériumokat, melyek az ételekben találhatók, és bekerülhetnek szervezetünkbe. Ezek a baktériumok azonban nagyobb eséllyel élik túl a gyomorba kerülést, ha a gyomorsav termelés lecsökken a PPI-k hatására. Néhány tanulmány szerint ennek köszönhető, hogy a PPI-t szedő betegeknél nagyobb eséllyel alakulnak ki fertőzések. A protonpumpa gátló gyógyszerek ráadásul csökkentik az antibiotikumok hatékonyságát, ezért a PPI-t szedő férfiaknál 42%-kal gyakrabban fordult elő újbóli fertőzés a betegséget követő 3 hónapban, mint azoknál, akik nem szedtek protonpumpa gátló gyógyszert. A szakértők véleménye szerint túl sokan szednek protonpumpa gátló gyógyszereket, gyakran enyhe tünetekre is, és ezzel jelentősen növelik a különböző mellékhatások kialakulását.

Dial S.:Proton pump inhibitor use and enteric infections Am J Gastroenterol 2009;104:S10-16


Dr. Mercola mondja, hogy a beteg tapasztalhatja a "rebound acid hypersecretion" -t, (újra keletkező nagymértékű sav kiválasztást), amely a kezelés megkezdését követő két héten belül jelentkezik. Más szóval, mivel a PPI-k drasztikusan gátolják a gyomrot a sav előállításában. Fokozatosan kell elhagyni a PPI szedését.

Miután a PPI a legalacsonyabb dózis alá került, akkor egy H2-blokkolóval kell helyettesíteni  a PPI-t a Tagamet, a Zantac vagy a Raniditin szerekkel. Ezután, úgy mint a PPI-nél fokozatosan kell leállni a  H2 blokkolóval a következő néhány hétben. Ezután egy életmód-módosítási programot kell készíteni, amely segít megakadályozni a z elmondott probléma visszatérülését.

http://www.drmercola.com/digestive-health/why-proton-pump-inhibitors-arent-the-answer-to-acid-reflux/


A savlekötőkkel ellentétben, amelyek semlegesítik a gyomorsavat, a H2 receptor blokkolók megakadályozzák a gyomor sejtjeinek hisztamin termelését és ezáltal csökkentik a savtermelést. A H2 receptor blokkolók nem hatnak olyan gyorsan, mint a savlekötők, azonban hatásuk tovább tart, így elegendő időt biztosítanak a sérült szövetek gyógyulásának

A cimetidint az 1960-as években fejlesztette ki a Smith, Kline & French (ma GlaxoSmithKline) gyógyszergyártó cég Tagamet néven, valószínűleg ez a világ első nagy sikerű gyógyszere. A GERD-es tünetek mellett a cimetidin a gyomorégést és a túlzott gyomorsavtermelés egyéb tüneteit is gyógyítja, noha több mellékhatása is ismert amit figyelembe kell veni. 

A Cimetidin a legrégebbi H2 receptor blokkoló, ezáltal a legnehezebben tolerálható is.

A Famotodin a cimetidinhez hasonlóan működik, csökkenti a savtermelést. Általában jobban tolerálható a cimetidinnél, azonban hasonló mellékhatásai lehetnek.


Vizsgálatban észtvevők 4 héttel a végső megvonás után is mutattak gyomorsavval kapcsolatos problémákat, és két másik protonpumpa gátló elhagyásos vizsgálatban nyolc héttel később is megnövekedett savtermelésről számoltak be a résztvevők. Tehát a rebound savtúltermelődés időtartama pillanatnyilag még nem ismert, és a gyógyszer fokozatos elhagyása nem tűnik megoldásnak a problémára.  "Eredményeink alátámasztják azt a feltevést, hogy a protonpumpagátló függőség lehet az egyik magyarázata a protonpumpa gátlók nagymértékű és folyamatosan növekvő használatának." - mondták a kutatók.

Mary Ann Moon: PPI Withdrawal Triggers Acid Hypersecretion July 1, 2009 Family Practice News


Reimer C és mtsai.  120 egészséges beteg bevonásával kettős vak, placebóval ellenőrzött, randomizált vizsgálatban a PPI elhagyás következményeit vizsgálták. Napi 40 mg esomeprazol 8 hetes adását követően, a szer elhagyása után 2-4 héttel a betegek 40 %-ában jelentkezett olyan panasz, amely a „Gastrointestinal Symptom Rating Scale”-on 1-nél magasabb számot kapott (szemben a placebo csoport 15 %-ával).

Vizsgálataik alátámasztották a PPI elvonást követő sav „rebound” hypersecretio tényét, és ennek fontos klinikai jelentőségét. Hangsúlyozzák, hogy a vizsgálat egészségeseken történt és az eredmények nem minden további nélkül extrapolálhatók a betegek csoportjára. A mechanizmus talán a szer adását kísérő hypergastrinaemia miatt kialakuló enterochromafinszerű sejt hyperplasia lehet.

A munkához McColl KEL. és Gillen D fűz szerkesztőségi megjegyzéseket. Rámutatnak arra, hogy a reflux betegek PPI kezelése során a  korábban normális sav szekréciót abnormálisan alacsonnyá változtatjuk, tehát az egyik abnormalitást egy másik előidézésével gyógyítjuk. Sokkal helyesebb lenne, ha az eredeti funkciózavart szűntetnénk meg. Bár a szerzők nem mondják ki, de nyilván az antireflux műtétre utalnak.


Bár a protonpumpa gátlókat tartják a GERD kezelésekor a lehetséges legjobb választásnak mivel a savak 98%-át blokkolja a H2 receptor blokkolók 70%-os eredményéhez képest, mellékhatásaik miatt mégis lehet, hogy megéri a H2 blokkolók szedése mellett dönteni. Felmérések szerint a protonpumpa gátlót szedők körében 54%-kal nagyobb a csigolyatörés esélye, és 31%-kal nő a csípőcsont törésének esélye. 

https://drtihanyi.com/betegsegek/reflux-2/h2-receptor-blokkolok

Laine L. Proton Pump inhibitors and bone fractures?  Am J Gastroenterol 2009;104:S21-6


A PPI hatását reálisan értékelő orvosok ZsB véleménye szerint


Dr Tóth Csaba gasztroenterológus

Rózsakert Bevásárlóközpont 
1026 Budapest, Gábor Áron u. 74-78.

(+36 1) 392-0505

Csütörtök: 17:00 - 20:00

https://www.rmc.hu/hu/orvosok/dr-toth-csaba
Dr. Tihanyi László gasztroenterologus

https://drtihanyi.com/betegsegek/reflux-2/h2-receptor-blokkolok


Belvárosi Orvosi Centrum

+36 87 584 584

8231 Balatonfüred, Gyógy tér 2.


Központi ügyfélszolgálat:

+36 30 870-74-27  +36 30 372-68-32

E-mail: info@boc.hu
Dr. Balaicza Erika  Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
http://balaicza.hu/refluxbetegseg/

/

Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com
Dr Pászthory Erzsébet

http://www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/reflux_gyomorfekely/13272


Elérhetőség

Mobil: +36-30-9897-269

E-mail: erzsebetpaszthory@gmail.com


Professional Orvosi Kft
(gasztroenterológiai szakrendelés, endoszkópos vizsgálatok) 

1037 Budapest, Bécsi út 85 
(Nagyszombat u. sarok),  IV. em. 1.

Telefon: 1-317-0631

Fax: 1-317-2035

E-mail: 
info@professional-kft.hu

Honlap: http://www.professional-orvosi-kft.wlap.hu

Rendelési idő: Péntek délután


A doktornő ezt írja többek között:

„A Sarasvati Alapítványnál vállalt közreműködésem célja, hogy együtt gondolkozva minden érdeklődővel, ötvözni tudjuk a nyugati tradíciókon alapuló orvoslás ismereteit  az alternatív lehetőségekkel azért,  közelebb kerüljünk az EGÉSZSÉG állapotához.”