Még mindig a refluxról - Válasz Olvasómnak 32. részKedves szerző, Nagyon sok hasznos es logikus információt találtam a refluxról. Nem is fogom beszedni a savlekötőket többé, eddig is ereztem hogy többet ártanak mint használnak. Csak azt nem tudom, hogy akkor mégis mit lehet kezdeni a dologgal. Nem dohányzom, nem kávézom, nem eszek sokat vagy fűszereset, rendszeresen úszok, nem vagyok túlsúlyos. Egyszer csak elért ez a betegség. Elkezdtem fermentált papaya koncentrátumot inni. Esetleg erről a szerről van valamilyen információja? Köszönettel, KataVálasz

A National Institute of Diabetes and Kidney Digestive Diseases szerint

       60 millió ember szenved gyomorégéstől minimum havonta egyszer,

       25 millió pedig naponta tapasztalja a tüneteket


 

"Ha ez igaz", mondják, "akkor miért hoz enyhülést, ha beveszem a savlekötőmet?" Nem titkolom, hogy a gyomorégés és a GERD tüneteit a nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsav okozza. Azzal sem vitatkozom, hogy a gyomorsav szintet csökkentő vagy elimináló gyógyszerek enyhítik a tüneteket. Amit meg kell értenünk, az az, hogy bármilyen mennyiségű sav problémát okoz.

 

„Idáig minden gyomorégéssel vagy GERD-val küszködő páciensem jól reagált a sósav tartalmú gyógy készítményekre. Ha ezeket a problémákat a túl magas gyomorsav okozná, akkor ennek pont az ellenkezője lenne igaz.” "24 éves táplálkozással kapcsolatos szakmai működésem során több ezer emberrel dolgoztam, akiknek a gyomorégését a túl alacsony gyomorsav szint okozza. Közel az összes ilyen esetben a tünetek enyhültek és az emésztés javult, amikor sósav és pepszin tartalmú étrend ki kapszulákat vettek be."

 

Why Stomach Acid is Good For You (Miért jó a gyomorsav?) c. könyvében Dr. Wright elmagyarázza:

"Amikor alaposan megvizsgáljuk azokat a negyvenen túli embereket, aki gyomorégéstől és puffadástól szenvednek, akkor kiderül, hogy több mint 90 %-nál elégtelen gyomorsav termelést találunk."

Dr. Wright 25 éven át végzett vizsgálatai során nagyon kevés olyan embert talált, akiknek túlzott a gyomorsav termelése. Túl sok gyomorsav kizárólag néhány nagyon ritka kondícióban jelentkezik, mint pl. a Zollinger-Ellison szindróma (ez egy gasztrint termelő rosszindulatú tumoros betegség).

A GERD rendkívül ritkán párosul túlzott gyomorsav szinttel

Forrás: What Everybody Ought To Know (But Doesnt) About Heartburn & GERD

March 29, 2010 in GERD, Myths & Truths

http://thehealthyskeptic.org/

 

A  60 feletti nők és férfiak több mint 30%-a szenved atrophiás gastritis-ben. Ezt a kondíciót a gyomorsav kiválasztás csökkenése vagy teljes megszűnése jellemzi. Egy másik tanulmány azt találta, hogy a 80 év fölötti nők 40%-a egyáltalán nem termel gyomorsavat.


A GERD kórkép gyakorisága a negyvenedik életév fölött rohamosan nő, ennek tudható be, hogy a magyar felnőttek 55%-a valamilyen gyakorisággal a reflux betegség tüneteiben szenved. A lakosság 28%-a fokozottan veszélyeztetett savas visszafolyásra.

 

Mivel a gyomorsav keletkezési helye csak a gyomor, ezért a nyelőcső fala nincs felkészülve a gyomorsav erős maró hatásának kivédésére, így a nyelőcsőben a sav, égő fájdalmat okozhat.

 

A reflux betegség okozhat mellkasi fájdalmat, amely a utánozhatja koszorúér eredetű szívbetegség tüneteit is. A savas reflux a fül-, orr-, gégészet területén is számos betegséget okozhat, mint krónikus köhögés, ismétlődő csuklás, torokfájástorokfájdalom, rekedtséggel járó gégegyulladás, ami gyakori torokköszörüléssel, és a hangszalagok megvastagodásával járhat együtt.

 

Gaviscon szuszpenzió

A Gaviscon hatásmechanizmusa fizikai jellegű. Hatóanyagainak köszönhetően védőréteget képez a gyomortartalom tetején, amivel megakadályozza a gyomortartalom-gyomorsav- visszaáramlását a nyelőcsőbe. Így enyhíti gyorsan és hatékonyan a gyomorégés és savtúltengés okozta kellemetlen tüneteket.

Beszerzés: minden gyógyszertárban kapható

 

http://www.statimpatika.hu/statimpatika01015359_gaviscon_a_gyomor_tuzoltoja.html


Reflux vizsgálata

Nyeletéses röntgen-vizsgálat, video-fluoroszkópia

Pontos képet ad a nyelőcső és gyomor anatómiájáról, a reflux betegséghez kapcsolódó elzáródásos nyelőcső elváltozásokról. A video-fluoroszkópos vizsgálat a nyelőcső és gyomor működéséről ad tájékoztató értékű képet.


Nyelőcső manometria

A vizsgálat önmagában nem diagnosztikus GORB-ra, de értékes információt ad a betegség eredetére és szövődményeire vonatkozóan. A vizsgálattal mérhető az alsó és felső nyelőcső záróizom helyzete, hossza, alapnyomása, reziduális nyomása, relaxációja. Mind az alsó nyelőcső záróizom kórosan alacsony nyomása, mind túl magas nyomása utalhat reflux betegségre. Ezen utóbbi kialakulását valószínűleg a záróizom-területet érő kémiai inzultus okozza.


Vizsgálat kapszulával

A kapszula csupán 3 gramm súlyú, 11+24 mm átmérőjű.

Kis mérete ellenére nyolcszoros nagyításban képes előállítani képeket 150 fokos látószögben, és 12 óra az élettartama.

A kapszula spontán ürül ki a szervezetből a végbélen keresztül.

Kapszula-endoszkópia a teljes nyelőcső, és a  gyomor-bélrendszer (Given PillCam colon2) képi vizsgálatára alkalmas.  A vizsgálat ára  260 eFt

http://www.doctorismedici.hu/tartalomkezelo/arlistaReflux kezelése

1. az ágy feji részének megemelése 15-20 cm-rel, csökkenti a reflux epizódok gyakoriságát és tartalmát.
2. a túl szoros ruházat kerülése
3. testsúlycsökkentés
4. a nyelőcső alsó záróizmának nyomását csökkentő ételek kerülése (csokoládé, kávé, fűszerek, zsíros ételek)
5. étkezéseket követően a fekvő helyzet kerülése, a betegek lefekvés előtt legalább 2-3 órával már ne egyenek, és ne igyanak!
6. gyakoribb kis mennyiségű étkezések
7. rágógumizás, cukorka szopogatása a nyálelválasztása céljából
8. alkoholfogyasztás csökkentése (ez is csökkenti az alsó nyelőcső záróizom tónusát!)
9. a dohányzás elhagyása
10. kerülje a nagyon hideg és a forró ételeket és italokat!


Sok embertársunk gondolja, hogy gyomorsav túltengésben szenved, és erre az orvosaik jó szándékkal savlekötőt írnak fel. Mi van, ha tévedtek, és pontosan a kevés gyomorsav és a stressz miatt a gyomor záróizmai elernyednek, és emiatt érzékeljük a kellemetlenséget.. A megfelelő gyomorsav mennyisége és minősége, valamint a stressz mentesebb életmód elérésével a reflux valóban megszüntethető, még ha nem is a reflux volt az igazi probléma.

https://www.youtube.com/watch?v=KclhGgC8pgA


Új eljárás a záróizom helyreállítására

Az új módszer neve EsophyX TIF (Transoral Incisionless Fundoplication), ami egy endoszkópos beavatkozás és segítségével metszés nélkül kezelhető a záróizom diszfunkció. Az endoszkópos technika segítségével a műtét szájon keresztül zajlik, így nincs szükség metszésre. Az eljárás előnyei, hogy a záróizom működését ugyanolyan hatékonyan helyreállítja, mint a laparoszkópos technika, viszont a metszések hiányában kevésbé fájdalmas, rövidebb a lábadozási időszak és nincs látható heg.
http://www.endogastricsolutions.com/tif-procedure/tif-vs-antireflux-surgery/
http://www.mrns.hu/hirek/endoszkopos-technikaval-kezeltek-refluxos-betegeket

http://www.ucirvinehealth.org/medical-services/esophageal-disease/gerd/tif-esophyx-gerd-treatment/


Az endoszkóppal kezelt betegek kevesebb érzéstelenítést igényelnek, maga a beavatkozás kevesebb komplikációval, valamint rövidebb kórházi tartózkodással jár, és gyorsabb felépülést ígér. A betegek általában a beavatkozást követő napon hazatérhetnek és munkába is állhatnak" - mondja Dr. Miguel Burch, a BMC orvosa.

Azon páciensek számára, akik nem elégszenek meg a gyógyszeres kezeléssel, illetve akik aggódnak a gyógyszerek hosszú távú mellékhatásai miatt, az endoszkópos eljárás lehet az ideális megoldás" - mondja Dr. Hiran Fernando, aki ugyancsak végez ilyen beavatkozásokat. A  laparoszkópos beavatkozás is járhat kellemetlen mellékhatásokkal, amelyek miatt jelenleg csak a refluxban szenvedő betegek kevesebb mint egy százaléka választja a műtéti beavatkozás

http://egeszsegertek.blog.hu/2010/07/30/uj_eljaras_a_reflux_kezel


Magánklinikák sora által ajánlott TIF (transoral incisionless fundoplication) módszer lényege, hogy a nyelőcsövön keresztül levezetett endoszkópos eszköz és annak toldata segítségével a nyelőcső-gyomor átmenetbe olyan billentyűt ültetnek be, mely akadálytalanul beengedi az ételt a nyelőcsőből a gyomorba, de a savas gyomortartalmat nem hagyja visszaáramlani a nyelőcsőbe.

Az új technikával már két éve is kísérleteztek, ám azóta tökéletesítették az eljárást. A betegek arról számolnak be, hogy a TIF beavatkozás óta úgy tudnak újra táplálkozni, mint valaha. Az eddigi eredmények szerint az eddig folyamatos gyógyszerszedésre szoruló emberek 80%-ának már nincs szüksége a tablettákra.
http://www.egeszsegkalauz.hu/gyomornyombel/refluxmutet-operacio-nelkul-107015.html

 

TIF fills the treatment gap between medical therapy and more invasive surgical fundoplication. Because TIF is performed entirely through the patient’s mouth (transorally), there are no abdominal incisions and subsequently, no scars from the procedure.

TIF is used to treat the underlying anatomical cause of GERD by reconstructing the dynamics of the body’s natural antireflux barrier.

http://www.gerdhelp.com/about-tif/

 

Daily PPI use decreased from 91% to 29%. TIF safely achieved sustained symptomatic control over a 2-year period in two-thirds of patients with a virtual absence of de novo side effects.

Bell RCW, Barnes WE, Carter BJ, Sewell RW. Et al… Amer Surg 2014 Nov; 80(11):1093-1105

 


Fekvési helyzet és a reflux

Az orvosok a reflux gyógyítása során javasolják, fekvő testhelyzetben a fej és felsőtest 15-25 cm magas megemelését, ezáltal csökkentve a gyomorsav visszaáramlásának az esélyét.

Ha ülünk vagy állunk akkor a gravitáció a gyomorban tartja a gyomorsavat, viszont ha lefekszünk a vízszintes testhelyzetben a sav könnyebben visszaáramlik, ezért fontos, hogy a reflux ellen használjuk a 3 zónás anatómiai reflux párnát

Ha a reflux betegek csak a fejüket emelik meg több párnával, akkor ronthatnak a helyzetükön, mivel a nyelőcső görbül, így növekszik a nyomás a gyomorban, és a gyomorsav feláramlik a nyelőcsőbe.


A párna nem gátolja meg a sav vissza áramlását a nyelőcsőbe. Így jelentkeznek a reflux tünetei, a savas szájíz, köhögés, krákogás, valamint a reflux szövődményeként fellépő nyálkahártya gyulladás.

További próbálkozás, ha az ék alakú párnára egy másik párnát teszünk, de mivel ez nincs rögzítve az alsó párnához, ezért lecsúszik, kiesik a fejünk alól, így mi ismételten lecsúszunk az ék párna aljára, és így a gyomorsav ismét a nyelőcsőbe áramlik, vagyis kialakul a reflux jelensége. A forgalomban lévő egyszerű ékpárnák legfőbb hátránya, hogy nem megfelelő kialakításuk miatt nem alkalmasak meggátolni a reflux kialakulását.  


Herbafill® reflux párna, meggátolja a sav nyelőcsőbe történő visszaáramlását, a fej és nyak rész kialakítása révén a testet az ék alakú párnán tartja. A fej és a nyak számára kellemes, használata kényelmes és pihentető alvást biztosít. Fontos kellék a reflux diéta kiegészítéseként. 


A kellemetlen érzés és a nyelőcső-károsodás mellett az éjszakai savas visszafolyás veszélye lehet, ha a folyadék a légcsőbe, majd a tüdőbe jut, és (visszatérő) tüdőgyulladást, krónikus hörghurutot idézhet elő. Ehhez a tünetcsoporthoz tartozik a köhögés, nehézlégzés, illetve a rekedtség is.

 

 


Tudományos jellegű vizsgálatok szerint a refluxot kezelni lehet vagy

1) a baktériumok túlszaporodásának csökkentésével , vagy

2) a szénhidrát bevitel csökkentésével

 

H2 gáz termelése refluxhoz vezet

 

Fruktóz felszívódás zavart okoz

3,5dl-es doboz Coca-Cola-ban 30 g fruktóz van


Nyelőcső záróizmának renyhesége Szakértők nagy szerepet tulajdonítanak a reflux betegség kialakulásában a nyelőcső alsó záróizmának, illetve záró készségének, mivel ez biztosítja a gyomortartalom visszafolyásának megakadályozását.

A reflux betegség kialakulásában azonban feltehetően nem az említett izom tartós nyomáscsökkenése, hanem annak átmeneti ellazulása a legfontosabb tényező. Ezeknek az

5-30 másodpercig tartó kóros záróizom-ellazulásoknak számos kiváltó oka lehet: különböző idegi és reflexmechanizmusok, hormonok, ételek (zsíros, fűszeres ételek, szénsavas italok) gyógyszerek, bizonyos testhelyzet-változtatások (hasprés, lehajolás, emelés)Hogyan tudjuk kezelni?

Mind az Atkins diéta mind a paleo étrend alacsony szénhidráttartalmú,  Az állati és növényi fehérjék és zsírok mellett a megfelelő mennyiségű zöldségből és gyümölcsből épp elegendő, de nem túl sok szénhidrátot fogunk magunkhoz venni. A baj ott kezdődött, amikor az ember olyan szénhidrát-sűrűségű ételeket kezdett fogyasztani, amire egyáltalán nem volt felkészülve a szervezete.

Mindegy, hogy mennyi sav van a gyomorban!! A nyelőcsőben egészen kis mennyiség is komoly károkat tud okozni. A nyelőcső belső fala nem védett a sav ellen. A szfinkter záró izmának feszességét a csokoládé, az alkohol, a kávé, tea, fűszerek, hagyma, paradicsom, citrom stb. fellazíthatja. A savasság csökkenése a záróizom lazaságát eredményezi. Ha ez igaz, akkor miért törekszünk a savasság csökkentésére??


A reflux kezelés során a savtermelés csökkentése révén igyekszünk helyreállítani a megbillent egyensúlyt. Talán ez az oka annak, hogy a mindennapokban ma is „savproblémák”-ról beszélünk. A nyálkahártya védelmét támogatják a bevonó szerek (pl. Venter), A Venter csak egészen enyhe esetekben hatékony. Gyomor- vagy nyombélfekély kezelése, reflux esetén, naponta 4-szer 1 tabletta vagy tasak. A három főétkezés előtt 1/2 - 1 órával, valamint közvetlenül lefekvés előtt kell 1 tablettát, ill. 1 tasak granulátumot bevenni.

 

Öt résztvevő reflux tüneteik visszavonulását tapasztalták az alacsony szénhidráttartalmú étrend hatására. Ez arra utal, hogy a szénhidrát csökkentés hozzájárulhatott tüneteik megszűnéséhez. Azonban ezt az eredményt módosíthatja, hogy hárman ezzel egy időben a koffeint és a savas, ételeket is csökkentették.

 

Néhányuk megfigyelései azt mutatják, hogy a szénhidrátok egyik kiváltó oka lehetnek a reflux tüneteknek, és a kávé és a zsír nem okoznak problémát, ha a szénhidrátmennyiség alacsony. Mindenképpen szükség lenne olyan vizsgálatokra, amelyekben a fent említett összes zavaró/módosító tényezőt kontrollálják. A csökkentett szénhidrátbevitel hatását a reflux betegségre így lehetne tudományos pontossággal vizsgálni.

 

Ami feltűnő volt a vizsgált esetekben, hogy nem támasztják alá a népszerű ajánlásokat, miszerint a zsírmennyiséget kell csökkenteni a reflux tünetek enyhítésére. A résztvevők magas zsírtartalmú étrendet folytattak.

Yancy és mtsi.: A savas refluxbetegség javul az alacsony szénhidráttartalmú étrendre

 Yancy WS Jr, Provenzale D, Westman EC. Improvement of gastroesophageal reflux disease after initiation of a low-carbohydrate diet: five brief case reports. Altern Ther Health Med. 2001 Nov-Dec;7(6):120, 116-9.


http://www.vital.hu/themes/sick/reflux4.htm


 

A rekeszizomsérv azt jelenti, hogy a mellüreget és a hasüreget elválasztó rekeszizom szárai szétcsúsznak és így a gyomor egy része a mellkasba juthat. A rekeszizomsérvet a gyomortükrözés, de a hasi MR vizsgálat is igazolhatja, Nyeletéses rtg. vizsgálat során kontrasztanyagot kell inni. A pontosabb diagnózishoz szükség lehet CT- és ultrahangvizsgálatra is.

 

A kevés sav tünetei

A kevés gyomorsav tünetei a legtöbb esetben teljesen megegyeznek a sok sav okozta tünetekkel, hisz mindkettő az emésztés következtében jelentkezik. A kevés gyomorsav problémája nem túl gyakori, mivel a lakosság egészségtelen, savas táplálkozása miatt többnyire a gyomorsav túltermelés szokott inkább problémát jelenteni.

A kevés gyomorsav tünetei az esetek többségében nem súlyosak, sokkal inkább kellemetlenek.

http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/reflux-gyomoreges-gerd.php


A pepszin az oldható fermentumok közé tartozó anyag, amely a gyomor nyálkahártyájában termelődik, és így a gyomornedvnek állandó alkotórésze. A pepszin a gyomornedv sósavával együtt az emésztésben igen fontos szerepet játszik,.

Egy másik hatékony megoldás, hogy étkezés előtt félórával megiszunk egy féldeci citromlevet, vagy almaecetet.

http://filantropikum.com/igy-fokozzunk-a-gyomorsavtermelesunket/


Gyomorsavhiány okai

Túl kevés gyomorsav esetén megoldást jelenthet a betain-hidrokloridot tartalmazó emésztőenzim-táplálékkiegészítő, amelyhez vegyünk be legalább 15 mg cinket könnyen emészthető formában, amilyen cink-citrát, valamint fehérjebontó enzimet, pepszint.

A pepszin az oldható fermentumok közé tartozó anyag, amely a gyomor nyálkahártyájában termelődik, és így a gyomornedvnek állandó alkotórésze. A pepszin a gyomornedv sósavával együtt az emésztésben igen fontos szerepet játszik


A gyomorsavhiány egyik leggyakoribb oka a cinkhiány, mivel a gyomorsavtermelés a megfelelő cinkbeviteltől függ. A gyomorsav termelődésének szintje időskorban gyakran visszaesik, mint ahogy a cink szintje is. Becslések szerint a hatvan év feletti népesség fele szenved gyomorsavhiányban. A gyomorsavhiány tünete lehet az étkezés utáni böfögés, a rossz szájszag, a főként fehérjetartalmú ételekkel kapcsolatos emésztési zavar, a felső hasi fájdalom, szelek, puffadás, hasmenés vagy székrekedés. Szintén jelzésértékű lehet a teltség érzete rögtön étkezés után, vagy hogy úgy érezzük, a táplálék lassan hagyja el a gyomrot.

Túl kevés gyomorsav esetén megoldást jelenthet a betain-hidrokloridot tartalmazó emésztőenzim-táplálékkiegészítő, amelyhez vegyünk be legalább 15 mg cinket könnyen emészthető formában, amilyen cink-citrát

 

Swanson gyártású tabletta 30 mg/tabletta cinket tartalmaz kedvezően szerves kötésű glukonát formában.

250 tabletta/doboz

Szedése: napi 1 tabletta étkezés közben

Ára 2870 Ft

OÉTI 5161/2009

Forgalmazó Vitaminkirály

Beszerzés: bioboltokban

http://www.swansonvitaminshop.hu/termek/swanson-cink/

 Gyomorsav elősegítők

Betacid

http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/betacid_granulatum_belsoleges_oldathoz/178


- A készítmény hatóanyagai:: 25 mg pepszin-por és 820 mg betain-hidroklorid 1g granulált porkeverékben.

- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát. (Laktóz érzékenyek legyenek óvatosak)


Átlagos adagja:

Felnőtteknek 1-2 adagolókanál

1 adagolókanál 0,7 g, 1 púpozott adagolókanál 1 g granulált porkeveréknek felel meg.

Kiadhatóság:
Orvosi rendelvény nélkül is kiadható készítmények.

http://www.webbeteg.hu/gyogyszerkereso/betacid-granulatum-belsoleges/18647Betain Hidroklorid 400 mg / 100db

A Betain HCI támogatja az emésztés funkcióját. A kutatások azt mutatják, hogy a gyomorsav termelésének a hatékonysága változhat a korral. A betain hidroklorid támogathatja a gyomor emésztő képességét, segíti az egészséges emésztést.

Napi adag: Felnőttek részére 1 tabletta bevétele étkezés előtt. Minden egyes tabletta megfelel 95 mg sósavnak. 

Ár 3500 Ft

Beszerzése: http://vitaminbolt.eu/termek/betain_hidroklorid_400_mg__100db.html 

Sósavas pepszin

Alkalmazás: A 1/2 pohár vízhez adott gyógyszert étkezés közben vagy étkezés előtt, alatt és után 3 részletben lehet meginni. A fogak zománcának kímélésére az oldat üvegcsövön vagy szívószálon szívható fel. A pepszin a  gyomor erősen savas közegében (pH 1-2) a fehérjéket különféle méretű polipeptidekre bontja le. 

Beszerzése: gyógyszertárak


Papaya koncentrátum

A papaya koncentrátum lehetővé teszi a tökéletes emésztést a gyomorsavhiányos emberek számára is. Gyomorsav hiányában a fehérjeemésztéshez szükséges emberi pepszin nem képes kifejteni teljes mértékben a hatását. Ha túl sok gyomorsav képződik, a papaya természetes savlekötőként (antacidum) megszünteti a gyomorégést, a mesterséges antacidumok mellékhatásai nélkül.

Felhasználási javaslat: 30 ml naponta, két részletben az étkezések előtt.30 ml koncentrátum tartalmaz 25,5 ml erjesztett papaya gyümölcsitalt, és  1,5 ml Noni gyümölcsitalt. Mivel az erjesztett

Kiszerelés: 500 ml /16 napi adag

OETI: 7270/20102+1: 3 999 Ft/db   12eFt


Személyes átvétel Ügyfélszolgálatunkon - Bp. XIX.- ingyenes!

Cím: 1195 Budapest, Hofherr Albert utca 11/a. A épület, fszt. 5/2.

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 9:00-16:00

E-mail: ugyfelszolgalat@provitamin.hu

Telefon: 06-70-325-4363-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


Zöld árpa por  250 g  1235 Ft

Az árpafű magas koncentrációban és az emberi szervezet számára szükséges arányban tartalmaz fehérjéket, ásványi anyagokat, vitaminokat és enzimeket. Nagyon magas a fehérje-, ásványi anyag és rosttartalma. Gyorsabban felszívódik, mint a búzafűlé, tökéletesen hasznosul, így perceken belül ellátja a szervezetet a szükséges tápanyagokkal. Jó eredménnyel használható például fogyókúrák során.

Az árpafű lúgosítja a szervezetet, leköti a felesleges gyomorsavat, segíti a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartását, gátolja, mérsékli az elsavasodási folyamatokat. Lúgosító hatása miatt segít megszabadulni a candida albicans-tól. Folyamatos fogyasztása javasolt fekélybetegeknek a gyomorsav megkötésére, a savtermelés szabályozására

Felhasználási javaslat

1-2 teáskanál naponta zöldség lében, juice-ban vagy vízben felrázva. Javasoljuk a por egyenletes felrázását shakerrel.

250g zöldárpa italporból kb. 10 liter árpaital készíthető.

Beszerzés

Vitamin Specialista  üzlet

Budapest, VI. ker.,  Teréz körút 35.

Megközelítés: 4-es, 6-os villamos, M1 metró
Reflux problémára válasz az Olvasónak

Megjegyzés: Domperidon hatása: gyomor-bélmozgási zavarok okozta tünetek, mint pl. teltségérzés, korai jóllakottságérzés,  hasi puffadás, felböfögés,  gyomortáji égő érzés és gyomortáji fájdalom, nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav okozta nyelőcsőtáji égő érzés

http://www.webbeteg.hu/gyogyszerkereso/domperidon-ep-10-mg/15921/betegtajekoztato


tisztelettel és szívélyesen üdvözlöm