Rhodiola segít hosszabb ideig egézségesebben élni  A  Rhodiola, Schizandra nem okoz álmatlanságot

 

Válasz Olvasómnak 65. szám


Kedves olvasó írja


Tisztelt Zsoldos Bence Úr! Örülök, hogy rátaláltam oldalára és remek tanácsaira!...2.kérdésem lenne, 1.,melyik az a Rhodiola készítmény amelyik nem befolyásolja az alvást, nem okoz insomniát?..

Örültem, hogy a Béta Glükánról is találtam tanulmányt, de sok helyen a Cordycepsről írnak nagyon jó eredményeket, mégis melyiket vásároljam meg elsőre?...mert valami védelemre szükségem van érzem! Köszönettel várom szíves válaszát, N. AnzelmVálasz

Tisztelt N Úr,

 

Rhodiola

http://rhodiola.hu/rhodiola-rosea-jotekony-hatasai.php


 Rhodiola Rosea története

Az ókori rómaiak és görögök fáradtság ellen, a vikingek az állóképesség növelésére és másnaposság ellen használták, az eszkimók és a lappok hosszú vadászatok után rágcsálták előszeretettel a Rhodiola gyökerét, hogy bírják a hazafelé vezető utat.

Felhasználásának Szibériában és a Távol-Keleten van a legnagyobb hagyománya. Ezeken a területeken az állóképesség fokozására, az élethossz növelésére, depresszióra, sőt, a házasulandók erőnlétének fokozására és egészséges utódnemzésre alkalmazták, valamint különböző gasztrointesztinális-, tüdő- és idegrendszeri betegségek esetén gyógyszerként.

http://www.webvitaminplaza.hu/rhodiolin-rhodiola-rosea-a-stressz-enyhitesere


1961-ben Krilov, az Orosz Tudományos Akadémia professzora botanikai kutatásokat végzett az Altáj-hegységben. Ott fedezte fel, hogy a még ebben az időben is nagy titokzatossággal körülvett, csodanövényként számon tartott aranygyökér nem más, mint a Rhodiola rosea.

E felfedezés után behatóbban, modern tudományos módszerekkel is elkezdték vizsgálni. Kivonatáról kimutatták, hogy adaptogén hatású és mentális, valamint fizikális értelemben is erősíti a szervezetet. Ezek a tulajdonságok különösen jól jöttek a 60-as években zajló szovjet űrkutatási programnak, amelynek az asztronauták állapotát erősítő „csodaszerei“ közé a Rhodiola rosea is hamarosan bekerült.A Rhodiola nemzetségnek több mint 50 faja létezik. Hatóanyagaikat hat csoportra oszthatjuk: fenilpropanoidok, fenil-etanol származékok, flavonoidok, monoterpének, triterpének és fenolsavak.

Mivel a „fenilpropanoidok (rozin, rozavin, rozarin)“ csoport kizárólag a Rhodiola rosea fajban található meg, biológiailag ezért is igen jelentős (1986. Kurkin és Dubicsev).

A központi idegrendszerre való alkalmazását 1965-ben kezdték alkalmazni. Megfigyelték, hogy azokra a területekre hat serkentően, amelyek a figyelem, az emlékezés és a tanulás funkcióját befolyásolják.

Mivel a Rhodiola fenolokban is igen gazdag, említésre méltó még antioxidáns szerepe is.

A világ számos országában alkalmazzák gyógyszerként (1969 óta Oroszországban, 1985 óta Svédországban).


Kinek ajánlják?


A Rhodiola Rosea ismert tulajdonságai és hatásai:

Adv Ther. 2007 Jul-Aug;24(4):929-39.

J Sports Med Phys Fitness. 2010 Mar;50(1):57-63.

Phytomedicine. 2011 Feb 15;18(4):235-44.

Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2009 Apr;19(2):186-99.

Phytomedicine. 2000 Oct;7(5):365-71


Rhodiola rosea benefits are due to its neurologically active ingredients called rosavins and salidrosides. Rosavins and salidrosides stimulate the production of the neurotransmitters serotonin and dopamine. Deficiency of these two brain chemicals is linked with depression, anxiety, and sluggishness in mental functions. Rhodiola rosea extract also influences the secretion of epinephrine and norephinephrine, hormones responsible for greater feelings of happiness and well-being. Rosavins and salidrosides are believed to control the stress hormone “cortisol”, so the body is able to fight injuries and infections without putting too much pressure on the immune system.

http://www.tasmanhealth.co.nz/natures-way-rhodiola-rosea/


A Rhodiola rosea egy különleges adaptogén növény. Számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, melyek a többi adaptogén anyag fölé helyezik.

Adagolás: The average dose of R. rosea is between 200 mg and 400 mg per day of an extract that is standardized to contain rosavins and salidrosides in a 3:1 ratio

Rhodiola is generally considered safe and well tolerated, although high doses (1.5-2.0 g/day) have been associated with irritability. Rhodiola rosea may have a mild energizing effect, so it should be taken first thing in the morning or during midday. The herb is best taken without food. Rhodiolas effects in pregnant and nursing women have not yet been studied, so these women should not use the herb until more information is available.3Az adaptogének jellemzői

A növénynek a következő kritériumoknak kell megfelelnie ahhoz, hogy adaptogénnek tekinthessük:


A Rhodiola rosea antidepresszív hatása

A depresszió összetett rendellenesség, mely szomorúságban, közönyben vagyingerlékenységben, alvászavarokban, az étvágy és a súly kontrolálásának problémáiban (az anorexiától és a fogyástól kezdve a kényszeres evésig és hízásig), az értelmi funkciókkal kapcsolatos problémákban, sőt halálfélelemben nyilvánul meg.


Világszerte megközelítőleg a lakosság 15%-a szenved nagyobb depressziós időszakoktól, melyek gyakorisága a kor előrehaladtával növekszik. A depresszió kortól függetlenül kétszer annyi nőt érint, mint férfit.


Depresszió és a szerotonin

A depresszió abból adódik, hogy az agyban nem megfelelő a szerotonin szint.A szerotonin (5-hidroxitriptamin /5-HT/) egy ingerületátvivő (neurotransmitter). Az ingerületátvivők az idegsejt végső axonján keletkező jelzéseket közvetítik a befogadó posztszinaptikus membránjának. A szerotonin mindenütt jelenlevő vegyület, amely számos folyamatban részt vesz, többek között a simaizmok összehúzódásában, a hőmérsékletszabályozásban, az étvágy ellenőrzésében, a fájdalomérzékelésben, a viselkedésben, a vérnyomás szabályozásában és a légzésben. A szerotonint a véredények szabályozására való képessége miatt az agyi véredények kitágulása következtében kialakuló migrén kezelésére ajánlják. A legnagyobb szerotonin készlet az emésztő szakaszban található, ahol valószínűleg a gyomor mozgékonyságát szabályozza..

 

A szerotonin nyersanyaga egy aminosav, a triptofán. A triptofán át tudja lépni a vér/agygátat, és az agyon belül a triptofán-hidroxiláz nevű enzim szerotoninná alakítja..Az agyi szerotonin szint, enyhe zavarai is alapvető személyiség torzulásokhoz is vezetnek. A depresszió mellett a szorongás, a rögeszmés-kényszeres viselkedés zavar és a skizofrénia egyaránt összefüggésbe hozható a csökkent szerotonin szinttel. Egyfelől tehát a szerotonin képes elősegíteni a szervezet stresszhez való alkalmazkodását, másfelől viszont a csökkent szerotonin szint különféle, tartósan fennálló stresszhez vezet.

Tudományosan bizonyított, hogy a rosavin és a szalidrozid, a Rhodiola rosea aktív hatóanyagai az agyi szerotonin szint emelésével képesek megelőzni vagy akár megszüntetni a depressziós szimptomát. A Rhodiola rosea fokozza a szerotonin előfutárainak, a triptofánnak és az 5-hidrokszitriptofánnak az agyba való szállítását. A Rhodiola segíti a szervezet stresszhez való alkalmazkodását, talán abban rejlik, hogy képes növelni az agyi szerotonin szintet.A Rhodiola rosea erőteljes depresszióellenes hatása bizonyítja hatékony adaptogén tulajdonságait.


A Rhodiola rosea hatása a szívre

A stresszre adott válasz szorosan kapcsolódik a szívműködéshez. A krónikus stressz károsan befolyásolja a szívet és annak működését. A kutatók kimutatták, hogy a katekolaminokkal beoltott állatoknál szinte azonnal túlságosan összehúzódnak a szívizomrostok;. Ezek a léziók (sérülések) abból adódnak, hogy a szívizom olyan erőteljes összehúzódásokat produkál, hogy a rost végül elszakad, amelynek eredménye egy mikroszkopikus halott sejtekből álló szalag. Ennek nem csak az lesz a következménye, hogy a szívizom egésze rendellenesen fog működni, hanem magán a szívizmon áthaladó ingerület természetes és összehangolt vezetése is összezavarodik. Ez aritmiát (szívritmuszavart) okozhat.
Ezen felül a stresszválasz során kibocsátott kortikoszteroidok hatásaiknál fogva káliumpazarlók és az ennek következtében jelentkező hyperkalaemia tovább fokozhatja a szívizom aritmiára való hajlamát.

Minél magasabb a stresszhormonok szintje annál nagyobb a kontrakciós szalag léziók száma, ennél fogva nagyobb a szívelégtelenség miatt bekövetkező hirtelenhalál valószínűsége.


A Rhodiola rosea szívvédő tevékenységet fejt ki. A szívkárosodás megelőzése annak tulajdonítható, hogy csökken a katekolaminok és kortikoszteroidok mennyisége. A Rhodiola rosea a mellékvesékre gyakorolt normalizáló hatása a vérben lévő koleszterin, glükóz és káliumszintet is helyreállíthatja, éppúgy, mint a vérnyomást, így csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Az egyik legérdekesebb felfedezés, hogy a Rhodiola rosea aritmia ellenes hatását az endogén opioidok által fejti ki. Ezeket a szerkezetükben és működésükben az opiátokhoz hasonló vegyületeket szervezetünk a fájdalom csökkentésére állítja elő. Ezek az opioidok az endorfinok.
Rhodiola rosea védi a szívet az aritmia és a helyi vérszegénység bántalmaitól. A Rhodiola rosea, az endogén opioidok és az opioid receptorok összjátékát még nem ismerjük teljesen.


A Rhodiola rosea hatása az immunrendszerre

A stressz erőteljesen elnyomja az immunrendszert, és tönkreteszi a különböző támadásokkal szembeni ellenálló képességét. Ez adhat magyarázatot arra, hogy a stressz miként volt képes ilyen pozíciót kivívni magának a modern társadalomban: A stressz ugyanis legyengítette az immunrendszer ellenállását, és az immunfelderítést (a daganatellenes immunitást). Ezeknek az immunmechanizmusoknak a gyengesége lehetővé teszi, hogy az autoimmun és rosszindulatú betegségek virágozzanak.

Mint különleges adaptogén, a Rhodiola rosea a civilizációs betegségek, a növekvő stressz és a csökkent immunitás tökéletes ellenszere. Egyik legfontosabb szerepe a stressz módosításában az, hogy visszaállítja a szervezetben a homeosztázist.


Magyarázat  Homeosztázis

Az élő szervezetnek a változó külső és belső körülményekhez való alkalmazkodó képessége, amellyel önmaguk biológiai állandóságát biztosítják.


Ha a homeosztázis helyreáll, az immunsejtek is helyesen működnek, mivel az olyan szabályozó molekulák, mint a glükokortikoidok és az IFN-4, az egészséggel összeegyeztethető szinten maradnak. Röviden: a Rhodiola rosea egyedi kiegyensúlyozó, stresszellenes, immunvédő adaptogén gyógynövénynek tekinthető, amely jól illik a modern korban használatos gyógynövények listájára.


Rosszindulatú betegségek és a Rhodiola rosea

Testünk sejtjei többsejtű „társadalmi” szervezetként működnek. Ennek magját a celluláris kommunikáció, hétköznapi nyelvre lefordítva a „sejtek közötti beszélgetés” adja, vagyis hogy a sejtek miként hoznak létre, közvetítenek, fognak és értelmeznek számos, egymásnak adott jelet és üzenetet. A sejtek közötti kommunikáció minden sejt számára lehetővé teszi, hogy kijelölje saját pozícióját és meghatározza különleges szerepét és funkcióját a csapaton belül. Mindezek a folyamatok döntő fontosságúak, mivel a teljes szervezet épségének fenntartása érdekében a sejteknek harmonikusan együtt kell működniük, megértést és „kémiai vonzódást” kell tanúsítaniuk egymás iránt. Amikor ez a párbeszéd elvész, a sejtek közötti párbeszéd összeomlik, és a sejtek vagy alkalmazkodnak (gyakran működésük módosulása árán), vagy hajlamossá válnak az elszigetelődésre, a működési zavarokra, sérülésekre, sőt a pusztulásra is.Tudományos tényekre támaszkodva kijelenthetjük, hogy a Rhodiola rosea (aktív hatóanyagai révén) különleges gyógyhatással rendelkezik. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy mint adaptogén sokkal hatékonyabb más adaptogéneknél, a Panax ginsenget, a szibériai ginsenget, a Schisandrát és az Araliát is beleértve.

A Rhodiola rosea depresszióellenes hatásai bizonyítják erőteljesen adaptogén tulajdonságait.

A Rhodiola rosea különleges adaptogén, melyet számos egyedi tulajdonsága messze a többi adaptogén fölé helyez. Mindent összevetve, a Rhodiola rosea segít abban, hogy hosszabb ideig és egészségesebben éljünk.


Felhasznált irodalom
1. Chrousos GP, Gold PS. The concepts of stress ad stress system disorders: overwiev of physical and behavioral homeostasis. JAMA 1992; 267(9): 1244.
2. Calogero A et al. Multiple regulatory feedback loops in hypothalamic corticotropin-releasing hormone secretion. J Clin Invest 1988; 82:767.
3. Ader R, Felten D, Cohen N. Interactions between the brain and the immune system. Annu Rev Pharmacol Toxicol 1990; 30:561.
4. Aoki N, Ohno Y, Imamura M Physiological interactions between the immune and endocrine systems: are cytokines hormones? Med Sci Res 1990; 59:344
5. Baranov VM. Experimental trials of herbal adaptogen effect on the quality of operator activity, mental and professional working capacity. Institute of Medical and Biological Problem, Russian Federation Ministry of Health, phase one 1994.
6. Baranov VM. Experimental trials of herbal adaptogen effect on the quality of operator activity, mental and professional working capacity. Institute of Medical and Biological Problem, Russian Federation Ministry of Health, phase two 1994.
7. Dantzer R. Stress and immunity: what have we learned from psychoneuroimmunology? Acta Phsiol Scan Suppl 1997; 640:43-6
8. Kurkin VA, Zapesochnaya GG. Chemical composition and pharmacological properties of Rhodiola rosea. Chem and Pharm J Moscow. 1986; 20(10): 1231-44
9. ARCTIC ROOT (Rhodiola rosia). The Powerful New Ginseng Alternative. Carl Germano and Zakir Ramazanov, eds. Kensington Books, Kensington Publishing Corp., New York, 1999.
https://www.facebook.com/permalink.php?id=520830884684300&story_fbid=657538431013544


Válasz az Olvasó további kérdésére


Schizandra

A Schizandra  ajánlott álmatlanság esetén, valamint az idegrendszer irritált állapotának a csillapítására, Nyugtató és relaxáló hatása a schizandra összetételében megtalálható  természetes fitoösztrogéneknek köszönhető.

http://www.lifecarepro.ro/hu/schizandra-segiti-a-szervezetet-a-stressz-elleni-harcban/

 

 Cordyceps

A Journal of Alternative and Complementary Medicine 2010-es számában megjelent tanulmány szerint a cordyceps gomba rendszeres szedése növeli az állóképességet és a fizikai teljesítményt (20 egészséges, 50-75 év közötti önkéntes bevonásával készült a tanulmány).

2008-ban a Journal of Microbiology and Biotechnology szaklapban megjelent tanulmány szerint a cordyceps gyógy gomba kivonat védelmet nyújthat egyes rákbetegségekkel szemben, csökkentve azok kialakulási valószínűségét. A hernyógomba kivonat növeli a szervezet ellenálló képességét a mellrákkal szemben, valamint gátolja a vastagbélrák sejtek növekedését.

 

A béta glükán

A béta glükán rendkívül jó immunrendszer erősítő és a rák sejtekkel szemben pusztító hatással rendelkezik.

Immunrendszer erősítés (kórokozókkal, vírusokkal, baktériumokkal, gombákkal szemben vagy éppen kemoterápiás kezelés után).  Sebgyógyító hatás. Javasolt lehet antibiotikumok mellett a szedése

Magas koleszterinszinttel rendelkező betegeknek szintén ajánlott, mivel kísérletek szerint képes csökkenteni az összkoleszterin és az LDL koleszterin szintet

 


Megállapítás

1./  A rhodiola elősegíti a jó alvást.

2./  A mellette lévő schizandra  az álmatlanság ellen jó, vagyis alvás segítő

3,/  A béta glukán közismert és biztonságos. Beszerzése a NOW  gyártású  ajánlott

4./  A béta glukán és a Cordyceps közötti választást az döntheti el, hogy milyen eü problémára szeretné szedni.  Az általánosabb hatású Béta glukán szedését javasolnám és ha nem éri el ezzel a kívánt eredményt akkor térnék rá a a Cordyceps-re

Üdvözlettel

Zsoldos Bence

 

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


„A Rhodiola csillapíthatja az agitációt és álmatlanságot a Heilongjiang University of Chinese Medicine egyetemen végzett kutatás szerint. jelentős nyugtató-altató hatást produkál.” 


A R számos jótékony vegyületet tartalmaz, de egyik sem álmatlanságot  elősegítő. Az insomniáról a R-el foglakozó szakirodalomban szó sincs! Tessék csak elolvasni:


The chemical composition of the essential oil from R. rosea root growing in different countries varies. For example, rosavin, rosarin and rosin at their highest concentration according to many tests can be found only in R. rosea of Russian origin; the main component of the essential oil from Rhodiola growing in Bulgaria are geraniol and myrtenol; in China the main components are geraniol and 1-octanol; and in India the main component is phenylethilic alcoholCinnamic alcohol was discovered only in the sample from Bulgaria.

 Evstavieva L.; Todorova M.; Antonova D.; Staneva J. (2010). "Chemical composition of the essential oils of Rhodiola rosea L. of three different origins". 

Pharmacogn Mag. 6 (24): 256258.


Although rosavin, rosarin, rosin and salidroside (and sometimes

p-tyrosolrhodionisiderhodiolin and rosiridin) are among suspected active ingredients of R. rosea, these compounds are mostly polyphenols. There is no evidence that these chemicals have any physiological effect in humans that could prevent or reduce risk of disease.

 


Leggyakrabban az alábbi alváspanaszok fordulnak elő: nehezen alszik el, az éjszaka során gyakran felébred (felületes alvás), és nehezen tud újra elaludni, kora reggel spontán felébred, az alvást követő nap fáradt. Felmérések szerint a felnőttek egynegyed része számol be alkalmankénti insomniáról, 10%-uknál az insomnia súlyos, kezelést is igénylő probléma. 

Az insomniák többsége másodlagos  azaz valamilyen testi vagy lelki betegség, pszichés állapot, kémiai anyag, életmódbeli vagy környezeti tényező a kiváltó oka. Legtöbbször egyidejűleg többféle faktor is felelőssé tehető az insomnia előidézésében. A primer (elsődleges, önálló) insomniák ritkák, ezek hátterében magyarázó ok nem található.

 

Az R-nek semmi köze sincs az insomniához

Talán félre értette amit Önnek írtam:  Az álmatlanság csillapítása az álmosság elősegítését jelenti  A Schizandráról ezt írtam:  „A Schizandra  ajánlott álmatlanság esetén”

 

A piacon fellelhető számos Rhodiola készítménytől eltérően a Life Extension Rhodiola kivonatához csak az eredeti Rhodiola rosea fajtákat használják fel, és a kivonatban 3% rosavin és minimum 1% salidrosides található, amely arány megegyezik a klinikai kísérletek során használt aktív adaptogének koncentrációjával. 

 

Az alábbi Rhodiola termékek ajánlhatók

 

1./   Rhodiola Extract (60) kapszula Life Extension https://www.paleocentrum.hu/life_extension_rhodiola_extract_60_kapszula_115
http://www.lifeextension.com/Magazine/2016/9/Age-Defying-Effects-of-Rhodiola/Page-01
2./  NOW gyártású Rhodiola 500 mg - 60 Veg Capsules

Rhodiola Extract (Rhodiola rosea) (Root)
(Standardized to min. 3% Total Rosavins    and min. 1% Salidroside)

Javasolt használat: 1 kapszula 1-2 alkalommal naponta, éhgyomorra

 

Beszerzés:

Nagyobb Bioboltokban. Ha ott nem kapja, akkor itt: a NOW termékek minta boltjában

1092 Budapest, Erkel utca 14/A.

Nyitva tartás: Hétfő - Péntek: 10:00 - 19:00

+36 30 405 2122

http://vitamin-abc.hu/info/1-fekete-klari


 

3./  Swanson Rhodiola Rosea Extract

Serving Size 1 Capsule

Rhodiola rosea Root Extract  ( 5% rosavins and minimum 15% polyphenols)

250 mg

Rhodiola rosea Root  100 mg

http://www.swansonvitamins.com/swanson-superior-herbs-rhodiola-rosea-extract-250-mg-60-caps