Pajzsmirigy  hormonok és vizsgálatuk. Alul működése okozta betegségek. Gyógyszeres és alternatív kezeléseBecslések szerint 20 millió amerikai szenved ma valamilyen pajzsmirigybetegségben. Mintegy 60%-uk nem tudja, hogy beteg. Minden nyolcadik nőnél pajzsmirigy rendellenesség alakul ki élete során. A pajzsmirigyhormon egyik szintetikus változata, a levotiroxin, a negyedik leggyakrabban eladott gyógyszer az Egyesült Államokban. A legtöbbet eladott gyógyszerek toplistáját vezető 50 orvosság közül 13 közvetlenül vagy közvetett módon összefüggésben áll a pajzsmirigy-alulműködéssel, és évente egyre magasabb a pajzsmirigy rendellenességben szenvedők száma.

A pajzsmirigy alulműködés a menopauza után a nők 20%-át érinti. Ez a betegség csak akkor jelez, amikor már általában késő. Az esetek 5-10%-a rákos elfajulást is mutathat.

Az európai lakosság körében a pajzsmirigy betegségei népbetegségnek számítanak, mivel a teljes lakosságban a csökkent működés 4,4%-ban, a fokozott működés 1,4%-ban fordul elő.
http://www.webbeteg.hu/cikkek/endokrin/12131/pajzsmirigy-betegseg-dieta


Pajzsmirigy hormon funkciói


 

Ha a pajzsmirigy alulműködik (Hashimoto betegség)

Elsődleges alulműködés

amikor a hipofízis elegendő mennyiségű TSH-t termel, azonban a pajzsmirigy nem tud elegendő T4 és T3 hormont termelni. Az alulműködésnek ez a leggyakoribb oka.

Másodlagos alulműködés

amikor maga a hipofizis nem tud elegendő TSH-t termelni és a pajzsmirigy hormonok szintje is alacsony. 

Harmadlagos alulműködés

amikor a probléma magában a hipotalamuszban van.


Tanulmányokkal mutatták ki, hogy a pajzsmirigy-alulműködéssel élők 90%-a antitesteket termel a pajzsmirigyszövetek ellen, melynek következtében az immunrendszer megtámadja és pusztítani kezdi a pajzsmirigyet, ami pedig a pajzsmirigyhormon mennyiségének csökkenéséhez vezet.

A pajzsmirigy-alulműködés ilyen autoimmun változatát Hashimoto-kórnak nevezik. Ez a kór a leggyakrabban előforduló autoimmun betegség az Egyesült Államokban, mely a teljes lakosság 7-8%-át érinti..

A Hashimoto betegség feltűnően gyakori Dánia keleti részén, ahol kifejezetten jódhiányos a vidék.

 

Shapira Y, Agmon-Levin N, Shoenfeld Y. Defining and analyzing geoepidemiology and human autoimmunity. J Autoimmun. 2010 May;34(3):J168-77.Legtöbb orvos tisztában van azzal, hogy a pajzsmirigy-alulműködés autoimmun betegség, de a betegek nem.

A hagyományos orvoslásnak nincsen hatásos kezelési módja az autoimmun betegségekre. A bizonyos állapotok kezelésekor használt szteroidok és más orvosságok csökkentik az immunműködést, ám olyan káros hatással vannak a beteg állapotára, hogy az szklerózis multiplexhez, reumás artritiszhez és Crohn-betegséghez vezethet.


A fenti megközelítés nyilvánvaló hibája az, hogy nem foglalkozik az alapvető problémával, tehát azzal, hogy az immunrendszer megtámadja a pajzsmirigyet.

A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő rengeteg betegnek azt kellene megértenie, hogy nem a pajzsmirigyükkel van a gond, hanem azzal, hogy az immunrendszerük megtámadja a pajzsmirigyet. Ennek megértése lényeges, mivel ha immunrendszerünk szabálytalanul működik, az nem csupán a pajzsmirigy működésére hat ki.

Az immunrendszer alternatív erősítésének lehetőségei a következők lehetnek:
Megállapítás (1)   A pajzsmirigy betegség az immunrendszer gyengeségére vezethető vissza Az autoimmun betegségek lehetnek szerv specifikusak tehát egy szervre vagy egy sejttípusra korlátozódik, például 1-es típusú diabetes, Hashimoto-thyreoiditis) és nem-szerv

specifikusak = szisztémásak például rheumatoid arthritis.A Hashimoto-kór esetén nem csak a pajzsmirigy szövetét megtámadó antitestek jelennek meg, gyakran előfordul, hogy a kórban szenvedő betegek más szövetek vagy enzimek ellen dolgozó antitesteket is termelni kezdenek. Ezek közül a leggyakrabban a következő enzimeket és szöveteket támadják meg:

Chris Kresser: A legfontosabb dolog, amit talán nem tud a pajzsmirigy alulműködésről

http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/pajzsmirigy-alulmukodes-2.php


Pajzsmirigy gyulladás (Hoshimoto betegség)

Hashimoto-thyreoiditis  a pajzsmirigy krónikus és fájdalommentes gyulladásához és végeredményben pusztulásához vezet. A folyamat ma még gyógyíthatatlan, de L-Thyroxinnal kezelhető. A betegséget az immunrendszer hibás működése okozza. A nevét Hasimoto Hakaru (18811934) japán orvosról kapta, aki 1912-ben először írta le a betegséget.

 A terápia a pajzsmirigyhormon(ok) pótlásával történik. Mivel a pajzsmirigyszövet a hormonokat már nem, vagy már nem kellő mértékben tudja előállítani, a hormonokat pótolni kell.

A kezelés általában L-thyroxinnal (T4) zajlik. A T4 a vérben ugyanis T3-má alakul és a felezési ideje sokkal hosszabb mint a T3-é.


A szubsztitúció az alábbi pajzsmirigyhormon-készítményekkel zajlik:Megállapítás (2)

A pajzsmirigy alulműködés a leggyakoribb autoimmun rendellenesség, ami a krónikus pajzsmirigy gyulladás okozójaHashimoto kimutatása

A Hashimoto-thyreoditis diagnózist az emelkedett anti-TPO szint igazolja.. Az antitestek többszöri kontrollálása értelmetlen, hiszen a betegség folyamata nem állítható meg. Egyszeri kimutatás a Hashimoto-thyreoditis jelenlétére utal.

A diagnózis felállításához fontos továbbá a pajzsmirigy ultrahangvizsgálata. Az ultrahangkép tipikusan inhomogén és echoszegény, ami a folyamatban lévő szövetpusztulást mutatja. Ultrahangvizsgálattal megállapítható a pajzsmirigy mérete, mely a folyamat előrehaladásával csökken.Megállapítás (3)

A Hashimoto pajzsmirigy gyulladás ma még nem gyógyítható, azaz a pajzsmirigysejtek pusztulása nem állítható meg. Ellenben a betegség kezelhető. A terápia a pajzsmirigyhormon(ok) pótlásával történik. Mivel a pajzsmirigyszövet a hormonokat már nem, vagy már nem kellő mértékben tudja előállítani, ezért a hormonokat pótolni kell.

A gyulladás kimutatására nem csak a TSH szintet kell mérni, hanem az anti-TPO-t is. Erre azonban TB alapon ritkán kerül sor. Ez baj! Az anti-TPO autoantitest magas szintje és a hipotireózis klinikai jelei együttesen megerősítik a Hashimoto betegség diagnózisát. Vizsgálata

CentrumLab http://centrumlab.hu/vizsgalat/anti-tpo-tireoidea-peroxidaz-elleni-antitest

 


Pajzsmirigy alulműködésrőlMegállapítás (4)

A betegség gyakran különböző nyomelemek hiányához vezet. Emiatt fontos lehet a vasmagnéziumcinkszelén és vitaminok (B6, B12) bevitele.Akár jódhiány, akár autoimmun betegség okozza a pajzsmirigy-alulműködést, mindenképpen azzal a hatással jár, hogy csökken a szervezetben rendelkezésére álló pajzsmirigyhormon mennyisége. A hagyományos kezelés abból áll, hogy a hormon szintetikus vagy bioidentikus formáival pótolják azt.

A jódhiány relatív jelenség, ugyanis a nyugati étrend rengeteg finomított szénhidrátot tartalmaz, amivel arányosan megnőtt a pajzsmirigyhormon (T3) szükséglet, ami viszont relatív jódhiányt teremt. Következésképen a jódhiányos állapotot nem feltétlen plusz jód szedésével kellene kompenzálni, hanem csökkenteni a szénhidrátbevitelt.

 

 

Megállapítás (5)

A pajzsmirigy betegség hagyományos megközelítése azért nem megfelelő, mivel nem veszi figyelembe a probléma alapvető okát az autoimmun betegséget.

 

Mivel az immunrendszer megtámadja önmagát, egyre erősebb gyulladás alakul ki. A  gyulladás megzavarja a pajzsmirigyhormonok termelődését és önszabályozó rendszerét. A pajzsmirigy gyógyszerek növelik a T4 (és esetleg a T3) mennyiségét,


Másrészt a gyulladás csökkenti a pajzsmirigyhormon receptorok számát és érzékenységét. Ha nincsen elég receptor, vagy a meglévők nem kellőképpen érzékenyek, nem számít, mennyi pajzsmirigy gyógyszert szedünk be, mivel a sejtek nem képesek hasznosítani aztMegállapítás (6)

A gyulladás miatt csökken a hormon receptorok száma és érzékenysége, ezért a szedett gyógyszerek kevésbé, vagy nem  hatásosak. A gyulladás következtében kevesebb T4 képes átalakulni aktív T3 hormonná. A piacon lévő szintetikus pajzsmirigy gyógyszerek nagy része T4 hormon. Ha gyulladás van, a T4 hormont tartalmazó orvosságot (pl. Synthroid, Levoxyl, Unithroid, stb.) a beteg szervezete   nem képes átalakítani a T4 hormont T3 típusúvá.


 

Megállapítás (7)

A gyulladás miatt a T4 hormon (amit a gyógyszer tartalmaz)  alig vagy nem képes  T3 hormonná alakulni

A kezelés helyes módja nem más, mint szabályozni az immunrendszert és csökkenteni a gyulladást. A hibás működésű  immunrendszer bár nem gyógyítható de életmód váltással kezelhető (paleo diéta, glutén, lektin tartalmú élelmiszerek fogyasztásának elhagyása, szénhidrát korlátozás stb.

 


A gyulladás csökkentés módja

a./ glutén tartalmú élelmiszerek kerülése

b./ szénhidrátok és tejtermékek fogyasztásának korlátozása

c./ lektin tartalmú élelmiszerek elhagyása (hüvelyesek, gabonafélék)


Kedvezőbb szer az Armour, mivel az T4 és T3 hormont is tartalmaz (4.22:1 arányban).

.A pajzsmirigy gyógyszerek kizárólag a vérben lévő pajzsmirigyhormon (általában a T4) szintjét emelik. De nem javul tőle a receptorok működőképessége, és a T4 hormon T3-má alakulását sem segíti elő.

A probléma helyrehozásának egyetlen módja tehát szabályozni az immunrendszert és csökkenteni a gyulladást. Sajnálatos módon ez a pajzsmirigy rendellenességek hagyományos és alternatív gyógymódokkal való kezelése során sem így történik.


A gyógyszerek a Hashimoto-kór kezelésének lényeges részét képezik, különösen, amikor tartósan magas a TSH, illetve tartósan alacsony a T4 és T3 szintje.

 

A szervezetszintű gyulladás többek közt a nyugati étrend hatása. A pajzsmirigybetegeknek legalább három okuk van arra, hogy áttérjenek a paleolit táplálkozásra.

Chris Kresser: Három ok, amiért a pajzsmirigy gyógyszerek nem hatnak

The Healthy Skeptic 2010 júl. 1.

http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/pajzsmirigy-es-gyogyszerek


Az alulműködés tünetei:


 

Megállapítás (8)

A pajzsmirigy-alulműködés nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel és ellenőrzéssel a beteg teljesen tünetmentessé tehető, ilyenkor a betegség nem befolyásolja sem az életkilátásokat, sem az életminőséget.Alulműködés hatása

A pajzsmirigy-alulműködés testsúlygyarapodással jár, míg a túlműködés fogyással, ezért sokan reménykednek abban, hogy a pajzsmirigyhormon szedése segít a testsúlyfölöslegtől való megszabadulásban. Ez sajnos nem így van. Fogyni csak a hormon túladagolásától lehetne (ennek viszont súlyos szív- és érrendszeri mellékhatásai vannak!), a normál tartományig történő hormonpótlás nem fogyaszt, viszont az alulműködés rendezésével megjavul az étvágy, így a kezelés során testsúlygyarapodás léphet fel. Ez megfelelő diéta tartásával kerülhető el.


Amerikai kutatók a libidó teljes visszatérését észlelték azokban a betegekben, akiknél a tünetek hátterében a pajzsmirigy csökkent működése állt. Szükséges azonban megjegyeznünk, hogy a libidó rendkívül összetett biológiai folyamat, amelynek csak egyes típusai vezethetők vissza a pajzsmirigy megbetegedéseire. 


Az alul működő pajzsmirigy betegség valódi oka

A hagyományos megközelítés tehát azért nem megfelelő, mivel nem veszi figyelembe a probléma alapvető okát.

 

Mivel az immunrendszer megtámadja önmagát, egyre erősebb gyulladás alakul ki. Márpedig a gyulladás a pajzsmirigy anyagcsere és élettan minden területére erős kihatással van.

A gyulladás megzavarja a pajzsmirigyhormonok termelődését és önszabályozó rendszerét. A pajzsmirigy gyógyszerek növelik a T4 (és esetleg a T3) mennyiségét,

Másrészt a gyulladás csökkenti a pajzsmirigyhormon receptorok számát és érzékenységét. Ha nincsen elég receptor, vagy a meglévők nem kellőképpen érzékenyek, nem számít, mennyi pajzsmirigy gyógyszert szedünk be, mivel a sejtek nem képesek hasznosítani azt.

A gyulladás következtében kevesebb T4 képes átalakulni. A piacon lévő szintetikus pajzsmirigy gyógyszerek nagy része T4 hormon.Megállapítás

Ha gyulladás van, a T4 hormont tartalmazó orvosságot (pl. Synthroid, Levoxyl, Unithroi, stb.) szedő beteg szervezetében, a szer nem fejti ki hatását, mivel teste nem képes átalakítani a T4 hormont T3 típusúvá.

A gyulladás kimutatása  a pajzsmirigy megtapintása, laboratóriumi hormon vizsgálatok, ultrahang vizsgálatA T4 hormont T3-má alakítani képtelen beteg jobban jár olyan bioidentikus orvosság szedésével, mint amilyen mondjuk az Armour, mivel az T4 és T3 hormont is tartalmaz (4.22:1 arányban).


Kezelése


A fenti megközelítés nyilvánvaló hibája az, hogy nem foglalkozik az alapvető problémával, tehát azzal, hogy az immunrendszer megtámadja a pajzsmirigyet. Márpedig ha az alapvető problémával nem foglalkozunk, a kezelés vagy nem lesz sikeres, vagy pedig nem túl hosszú ideig használ.Megállapítás (9) 

A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő rengeteg betegnek azt kellene megértenie, hogy nem a pajzsmirigyükkel van a gond, hanem azzal, hogy az immunrendszerük megtámadja a pajzsmirigyet. Ennek megértése lényeges, mivel ha immunrendszerünk szabálytalanul működik, az nem csupán a pajzsmirigy működésére hat ki.A Thiroxin (T4) hormonról

pajzsmirigy két fontos hormont termel: a thyroxint (tiroxin vagy rövidítve T4) és atrijód-thyronint (trijód-tironin vagy T3). A T4 négy jódatomot, a T3 pedig három jódatomot tartalmazó tirozin-alapú aminosav származék. A kész hormonok a pajzsmirigyben a thyreoglobulin nevű fehérjéhez kötődve a pajzsmirigysejtek raktáraiban tárolódnak. Innen a szervezet igényei szerint a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) hatására szabadulnak ki a véráramba. A pajzsmirigy 90%-ban T4-et termel, melynek a biológiai aktivitása 3-4-szer gyengébb a T3-énál. A T4 a sejtekben T3-má tud alakulni.


A hormonpótlás  T4-gyel  veszélyes is lehet

A szintetikus levotiroxin hatása azonos a pajzsmirigy fő hormonjáéval, a tiroxinnal. A tiroxin (T4) a pajzsmirigyben termelődik jodidból és tirozinból. A T4 részleges dejodinációval trijód-tironinná (T3) és reverz trijód-tironinná (rT3) alakul át. A T3 metabolikus aktivitása mintegy tízszer erősebb, mint a T4-é, mégis a pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis) vagy hiánya esetén a hormonpótlás T4-gyel történik, mertEgy új olasz tanulmány azt írja, hogy a levothyroxine (T4), a világ leggyakrabban felírt hormonpótló gyógyszere, több millió pajzsmirigy alulműködéssel kezelt embernél megnöveli a tüdőrák rizikóját. T4 eladásokkal, a tüdőráknál szignifikáns korreláció mutatkozott

(p < 0.05).

A levothyroxine és a tüdőrák nőknél: az oxidatív stressz jelentősége"

Reproductive Biology and Endocrinology


A T4-ről kiderült, hogy képes támogatni a tüdőben a ráksejtek osztódását.

Évekkel ezelőtt megfigyelték, hogy a kissejtes karcinómás betegeknél T4 és T3 túltermelődikÁllatkísérletekben kimutatták, hogy egereknél a T4 megnöveli az oxidatív stresszt [1] és a spontán tüdőáttéteket.[2]

[1] Venditti P, Di Stefano L, Di Meo S: Oxidative stress in cold induced hyperthyroid state. J Exp Biol 2010, 213:28992911. 
[2] Kinoshita S, Sone S, Yamashita T, Tsubura E, Ogura T: Effects of experimental hyperand hypothyroidism on natural defense activities against Lewis lung carcinoma and its spontaneous pulmonary metastases in C57BL/6 mice. Tokushima J Exp Med 1991, 38:2535.  

Megállapítás  (10)

Kiderült, hogy a T4 elősegíti a tüdőben a ráksejtek osztódását. A T4 és a tüdőrák között szignifikáns kapcsolatot találtak

 • Faber J, Poulsen S, Iversen P, Kirkegaard C: Thyroid hormone turnover in patients with small cell carcinoma of the lung. Acta Endocrinol 1988, 118:460–464
 • Ratcliffe JG, Stack BH, Burt RW, Radcliffe WA, Spilg WG, Cuthbert J, Kennedy RS: Thyroid function in lung cancer. Brit Med J 1978, 1:210212
 • Hercbergs AH, Ashur-Fabian O, Garfield D: Thyroid hormone and cancer: clinical studies of hypothyroidism in oncology. Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes 2010, 17:432436.Az orvosok többnyire csak annyit mondanak a lehetséges mellékhatásokról, hogy ezek átmenetiek és szinte elkerülhetetlenek; és többnyire dóziscsökkentést javasolnak rájuk.

A kutatók rámutattak, hogy a szintetikus T4 hormont ki lehetne küszöbölni, ha T3-t vagy szárított sertéspajzsmirigy kivonatot (Armour Thyroid) kapna a beteg, amivel kontrollálható lenne a hidroperoxidok okozta oxidatív stressz.


A pajzsmirigy alulműködéses esetek többségét olyan populációknál diagnosztizálják, akiknél alapvető tápanyaghiány, vegyi anyagokkal való érintkezés állt fenn, vagy akik egy természetes, átmeneti hormonális változáson mennek keresztül (pl. most szültek).

A GreenMedInfo.com oldalon számtalan olyan vizsgálat olvasható, amely több, mint 30 féle természetes táp-, és ásványi anyagot mutat be, amelyek segíthetnek helyreállítani a pajzsmirigy csökkent működését,


Összefoglalva:

Ha a pajzsmirigy gyógyszerek a hagyományos orvoslás képzeletbeli csodaszerei, akkor a természetgyógyászat világában a jód a megfelelőjük.

http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/pajzsmirigy-es-gyogyszerek.php

The Healthy Skeptic 2010 júl. 1.TSH  T3  T4  összefüggése

A pajzsmirigyserkentő hormon, (TSH) vagy tireotropin az agyalapi mirigy elülső lebenyében termelődő hormon, mely a pajzsmirigyre stimulálóan hat és serkenti annak hormontermelését. A leggyakrabban a hormon rövidített nevét használják: TSH.


 A pajzsmirigy hormont termel: a tiroxint (T4), a trijód-tironint (T3) A pajzsmirigy működését az agyalapi mirigy pajzsmirigy stimuláló hormonja (TSH) serkenti A T3 és T4 változása pajzsmirigy-betegség kialakulásához vezethet. Ha a vérben csökken a T4 és T3 szintje, fokozódik a TSH.,Ha  az agyalapi mirigy több TSH-t termel és így megnöveli a hormon kiválasztását.

Ha a pajzsmirigy-hormonok koncentrációja emelkedik, a TSH-termelés csökken. Ezzel a negatív visszacsatolással (angolul: negative feedback) a szervezet eléri, hogy a T3 és T4 koncentrációja bizonyos határok között állandó marad.


.A pajzsmirigy fő hormonja a T4 (sterkezeti képlet), ebből jóval több termelődik, mint a

T3-ból (képlet). Viszont a T3 hatékonyabb hormon, mint a T4.  A T3 nagy része a T4-ből alakul át. A pajzsmirigy hormonok képződését a TSH mellett a jód mennyisége is nagyban befolyásolja.

 

Armour gyógyszer


Vegyük észre, hogy a T3 esetén az első benzol gyűrűn egy Jód atom, a T4-ben az első benzol gyűrűhöz 2 Jód atom kapcsolódikMind a két hormon fajta a sertés szárított pajzsmirigyben van a közölt arányban vagyis közelítőleg T4 80% és T3 20%


Az 1960-ás években az orvos kutatók leállították a használatát mert a hatásuk tételenként változott és emiatt nehéz optimalizálni a beteg hormon szintjét. Manapság a szárított hormon, amit ma is Armour Thyroid®  néven hívnak szintén sertés pajzsmirigyből  készíti a  Forest Pharmaceuticals, Inc vállalatnál, amely a Forest Laboratories, Inc., of St. Louis leányvállalata.


Irodalom


 

Megállapítás (11)

Referencia értékek

Free  T3 Normál érték: 5,4 - 12,3 pmol/l

Free  T4 Normál érték:10,3 - 25,9 pmol/l


T3-trijóditornin szint: 1,4-2,8 nmol/l

T4-tiroxin szint: 77-142 nmol/l

http://metodic.hu/blog/pajzsmirigy-alulmukodes-es-az-elhizas/


TSH   0,4 mIU/l feletti, de 6 mIU/l alatti érték normálisnak tekinthető
http://metodic.hu/blog/pajzsmirigy-alulmukodes-es-az-elhizas/A kész hormonok a pajzsmirigyben a thyreoglobulinnevű fehérjéhez kötődve a pajzsmirigysejtek raktáraiban tárolódnak. Innen a szervezet igényei szerint a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) hatására szabadulnak ki a véráramba.

A pajzsmirigy 90%-ban T4-et termel, melynek a biológiai aktivitása 3-4-szer gyengébb a T3-énál. A T4 a sejtekben T3-má tud alakulni.


A pajzsmirigy „igazi” hormonja a T3, amely 100-szor erősebb hatást fejt ki, mint az elő-hormonnak tekinthető T4 (tiroxin).


 

Megállapítás (12)

Az enzim, amely a T3 képzését biztosítják, ha nem elég aktívak  akkor hiába szedünk T4-et

Ezekben az esetekben ugyanis nem képződik a kívánt mennyiségű T3, amely képes bejutni a megfelelő szervekbe.

  

Megállapítás (13)

A TSH hormon szintje a vérben összefüggésben van a T4 és a T3 pajzsmirigy hormonok szintjével, vagyis ha a T4 ill. T3 hormonok szintje a vérben alacsony, a TSH termelés fokozódik, ha pedig a T4 és T3 szintje magas, akkor a TSH termelés lecsökken, vagy leáll. A pajzsmirigy alulműködés tömör megfogalmazása az, hogy a szervezetünk nem jut elegendő T4 és T3 hormonhoz.

 
 

Megállapítás (14)

A TSH normál értékéről

Kiderült, hogy ún. normál értékek ellenére az alulműködés tünetei továbbra is jelentkeztek. Eleinte a felső határ 5,5 volt, majd 4,5 lett (Magyarországon még ma is e körül van!) azonban még ez az érték is túlságosan magas. Az Amerikai Klinikai Endokrinológiai Társaság már 2002-ben javasolta a TSH referencia értékek 0,3 3,0 közé való beállítását. Ez a változtatás emberek millióinál, kiknél korábban normál értékeket állapítottak meg, derülhet ki, hogy valójában elsődleges pajzsmirigy alulműködésük van.
Megállapítás (15)

A T4 hormon elégtelen átalakulása T3-á

Az alulműködés második oka a T4 hiánya után a  T4-nek hiányos átalakulása T3-má.  A T4 csupán egy biológiailag inaktív hormon, melynek át kell alakulnia az aktív T3 hormonná úgy, hogy a dejodináz enzim segítségével a T4 hormon egy jód atomot elveszít. Amennyiben ez nem történik meg megfelelően, a beteg T3 szintje alacsony marad.

http://www.jomtom.hu/reverz-t3-a-pajzsmirigy-hormon-magyarazata-amibol-megertheto-szerepe-az-alacsony-pajzsmirig
Egy kedves Olvasóm ezt írta

„TB alapon, csak a TSH értéket nézik a vérben és az FT3, FT4, vagy TPO vizsgálatra már el sem küldik az embereket! Tudtommal pedig ezek is fontos részei a vizsgálatnak! Miért szüntették meg ezeknek az értékeknek a vizsgálatát, mikor olyan sok ember érintett ebben a betegségben! B Tünde külker menedzser”  Itt kell megemlíteni a TPO vizsgálat jelentőségét,, íme


Anti TPO (pajzsmirigy peroxidáz elleni autoantitest)

A TPO egy enzim a pajzsmirigy hormon szintézisben  és a jodid oxidációját katalizálja

Normál értéke <9.0 IU/mL

Az anti-TPO magas szintje és a hipotireózis klinikai jelei együttesen megerősítik a Hashimoto betegség diagnózisát. Vizsgálata magán úton itt:

CentrumLab http://centrumlab.hu/vizsgalat/anti-tpo-tireoidea-peroxidaz-elleni-antitest


Gyakorlatilag minden Hashimoto tireoiditiszben szenvedőben és a Graves-kóros betegek nagy részében az anti-TPO autoantitest szint emelkedett. és  pajzsmirigy gyulladás esetén magas szintet mutat

Fontos tudni, hogy a kezelésre nincsen érdemi hatása az anti-TPO szintnek. Akár nulla, akár tízezer az értéke, a kezelés indokoltságát a hormonszintek (esetleg a pajzsmirigy mérete) szabja meg egy adott embernél.


Az Anti-TPO szint meghatározása a legérzékenyebb vizsgálat  az autoimmun pajzsmirigy betegség  (Hashimoto, ismeretlen eredetű mixödéma,  és a Graves betegség)  kimutatására  A legnagyobb anti TPO szint  a Hahimoto  pajzsmirigy gyulladásnál fordul elő. A vizsgálat az esetek 90%-ában  megerősíti betegség  autoimmun eredetet

 anti-TPO pozitivitás estén a TSH szintet ellenőrizni kell! 


anti-TPO pozitivitás előfordulási gyakorisága:

Megjegyzés: Myxödéma kétoldali hangszalag bénulás


anti-TPO vizsgálat javasolt:

http://www.news-medical.net/?tag=/Vitiligo

http://www.laboratoriumkft.hu/vizsgalatok/leiras/anti-tpo-pajzsmirigy-peroxidaz-elleni-autoantitest/

Megállapítás (16)

T3 gyógyszerként szedése

Ha a szervezet nem tudja előállítani a T3 hormont, akkor T3 hormont lehet szedni, melyet egy gyógyszerforgalmazó cégen keresztül lehet megrendelni külföldről, és egy budapesti gyógyszertárban lehet átvenni. Kiderül, hogy itthon is beszerezhető az alábbi elérhetőségen:  

 


SAN T3 180 kapszula

Mr Supplement  üzlet

Budapest, Dob u. 46a, 1072

Rendelésfelvétel munkaidőben:

Hétfőtől - Péntekig: 10:30-tól 18:30-ig

Szombaton: 10:00-tól 14:00-ig

Telefonszám+36 70 944 0593  

http://mrsupplement.hu/zsiregetok/san-t3-180-kapszula.html

Guggul Z  izomer szerkezeti képlete

 

 

 Vegyük észre, hogy a SAN T3 kapszulánként 20 mg guggulsteronet tartalmaz, ami egy növényi szteroid A növény gyantájában ez a guggul E és Z tipusú sztereoizomér formájában fordul elő  A kutatók azt gondolták, hogy  a guggul csökkenti a májban a koleszterin szintézist 

Számos kutatási eredmény azonban azt közölte, hogy nincs összefüggés a guggul bevett mennyisége és az összes koleszterin érték között Hatására az LDL („rossz koleszterin”) növekszik a legtöbb paciensben

Szapary, PO; Wolfe, ML; Bloedon, LT; Cucchiara, AJ; Dermarderosian, AH; Cirigliano, MD; Rader, DJ (2003). "Guggulipid Ineffective for Lowering Cholesterol". JAMA 290 (6): 765772.


A SAN T-3 maximalizálja a pajzsmirigy hormonok szintjét, ám teszi anélkül, hogy negatívan befolyásolná a saját, belső, természetes termelésed!

Ezen túl fokozza az 5-mono-dejodináz aktivitását és így a T4-T3 átalakulást! A biológiailag aktív T3 nagy része a vérkeringésben és a sejtekben oly módon keletkezik, hogy az un. dejodináz enzimek a tiroxinból egy jód atomot távolítanak el, így aktív T3 keletkezik!

 A termék tulajdonságai 

 1. 99%-os gyógyszerészeti tisztaságú Z&E Guggulszteron!

 2. Fokozza a pajzsmirigy hormonok szekrécióját!

 3. Gyorsítja az anyagcserét!

 4. Növeli a fehérjeszintézist ütemét!

 5. Serkenti a zsírégetést!

 6. Csökkenti a koleszterinszintet!

 

Adagolás: Maximum napi 3-4 alkalommal 1 tabletta, étkezések után. 

Mindkét hormon nagyrészt fehérjéhez kötve kering a vérben. De csak a szabad pajzsmirigy-hormonok töltenek be funkcionális szerepet a szervezetben, emiatt a pajzsmirigy működéséről a szabadhormon-szintek mérése nyújtja a legtöbb információt. A véráramban található hormonmennyiségnek viszont csak nagyon kicsi része marad "szabadon" (free T4 és T3, rövidítve fT4 és fT3), ellenben csak ennek a kis mennyiségnek van biológiai aktivitása.


 

Megállapítás  (17)

Az orvosi vizsgálatok során az fT4 és fT3 értékeknek van igazán információ értéke

 


Pajzsmirigy betegség és táplálkozás


Wolfgang Kopp -Tálkozás, evolúció és a pajzsmirigy hormonszintek: 

http://www.mindmegette.hu/pajzsmirigy-dieta-igy-egyel-hogy-jol-legyel-50177


http://pajzs-mirigy.blog.hu/2016/01/07/hogyan_befolyasolja_a_dietank_a_pajzsmirigy_mukodeset
Megállapítás (18)

Neves szakértőknek ellentmondó megállapításai a táplálkozást illetően

Az egyes irodalmi megnyilatkozásból nehéz eligazodni, mert nagyon nem egységesek az álláspontok. Ennek bizonyítékául közlöm itt az egyes véleményeket azzal a kéréssel, hogy a kedves olvasó vegye észre az ellentmondásokat

Példaképen itt mutatok be egy ilyen egymásnak ellentmondó állítást

 • Az autoimmun pajzsmirigybetegség egyik legfőbb kiváltó oka a gluténban található gabonafehérje, a gliadin, melynek szerkezete hasonlít a pajzsmirigy sejtjeinek szerkezetéhez, és így amikor a glutén átjut a szivárgó bélfalon, a gliadin megsemmisítésére aktiválódott immunrendszer  később a pajzsmirigy sejtjeit is támadni kezdi.

Számos vizsgálat mutat szoros összefüggést az alulműködés/túlműködés, és a glutén intolerancia között.

Chris Kresser: A pajzsmirigy és a glutén kapcsolata

The healthy Skeptic 2010. július 18.


 • „Semmilyen összefüggés nincs a Hashimoto thyreoiditis kimenetele és bármilyen típusú diéta között!í”

 Prof. Dr. Lakatos Péter

http://www.varoszoba.hu/cikk/hashimoto_thyreoiditis_csak_a/ 


 • A gyógyszeres kezelés mellett fontosnak tartom a táplálkozás szerepét is magyarázza dr. Bérczy Judit endokrinológus,

http://www.webbeteg.hu/cikkek/endokrin/12131/pajzsmirigy-betegseg-dieta

 A glutén mentes étkezés a kutatások szerint a pajzsmirigy zavarok esetében is hatásosnak bizonyul. 

Varga Dóra a Budai Endokrinközpont dietetikusa

http://www.endokrinkozpont.hu/hirek/pajzsmirigybeteg-kovessen-glutenmentes-dietat
További ellentmondások

 • pajzsmirigy-alulműködés oka nem feltétlenül autoimmun eredetű, hanem lehet jódhiány is, mely az esetek 10%-át teszi ki.
 • Ha a kiváltó ok autoimmun eredetű és az esetek 90%-ában ez a helyzet a pajzsmirigyhormon pótlása az autoimmun folyamatot előidéző tényezőkre hatástalan,Megállapítás (19)

Megint felfedezhető egy ellentmondás:

1./a sok jód káros,

2./ nem káros, mert a felesleg kiürül a szervezetből

A jódhiány hatására a pajzsmirigy megnövekedhet, melynek következtében pajzsmirigy alulműködés alakulhat ki.
http://www.webbeteg.hu/cikkek/endokrin/7606/a-jod-elettani-szerepe


A túl sok jód alulműködést okoz. A Cordarone-t szedők körében a gyógyszer jódtartalma miatt gyakran alakul ki pajzsmirigy alulműködés

Martino E, Safran M, Aghini-Lombardi F, Rajatanavin R, Lenziardi M, Fay M, Pacchiarotti A, Aronin N, Macchia E, Haffajee C, et al. Environmental iodine intake and thyroid dysfunction during chronic amiodarone therapy. Ann Intern Med. 1984 Jul;101(1):28-34.


Dániában más vizsgálat is megerősítette, hogy ahol több jódot fogyasztanak, ott több az autoimmun eredetű pajzsmirigy alulműködés .

Carlé A, Laurberg P, Pedersen IB, Knudsen N, Perrild H, Ovesen L, Rasmussen LB, Jorgensen T. Epidemiology of subtypes of hypothyroidism in Denmark. Eur J Endocrinol. 2006 Jan;154(1):21-8


Egy brazil vizsgálat szintén úgy találta, hogy a bevezetett jódpótlás, ami sokaknál túlzott jódbevitelhez vezetett, majdnem kétszeresére növelte az autoimmun pajzsmirigy alulműködésben szenvedők számát

Camargo R, Knobel M, Medeiros-Neto G. Iodine nutrition: more is better? Arq Bras Endocrinol Metabol 2007;51:639-40.


Egy kínai vizsgálatban egy jódhiányos, és jóddal a szükségesnél valamivel jobban ellátott, és egy túlzott jódfogyasztású terület népességét hasonlították össze, és a jódhiányos területhez képest a túlzott mennyiségű jódot fogyasztók közt a pajzsmirigy alulműködés 15-ször, az autoimmun alulműködés hatszor volt gyakoribb

Teng W, Shan Z, Teng X, Guan H, Li Y, Teng D, Jin Y, Yu X, Fan C, Chong W, Yang F, Dai H, Yu Y, Li J, Chen Y, Zhao D, Shi X, Hu F, Mao J, Gu X, Yang R, Tong Y, Wang W, Gao T, Li C. Effect of iodine intake on thyroid diseases in China. N Engl J Med. 2006 Jun 29;354(26):2783-93


Ha túl sok jódot fogyaszt a beteg, nem kell aggódni, hogy káros az egészségre, mert a fölösleg a veséken keresztül kiürül a szervezetből. A pajzsmirigyhormon szabályozására, termelődésére és hasznosulására teljes életmódunk, táplálkozásunk hatással van.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/14056/pajzsmirigy-betegek-etrendjeGlutén hatása a pajzsmirigy működésére

Gluténról

A gluténkét fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpamagjaiban találhatók a keményítővel együtt. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki.

Glutént tartalmaznak a következő termékek:


„Gluténmentes” definíciója

A CODEX Alimentarius Comission, a FAO/WHO élelmiszerekkel foglalkozó bizottsága a gluténmentes élelmiszerekre vonatkozó standard tervezetében legfeljebb 200 ppm (200 mg/kg = 20 mg/100 g) glutént enged meg olyan élelmiszerekben, amelyek búzát, rozst, árpát, zabot, tönkölybúzát, ezek keresztezett változatát tartalmazzák olyan formában, hogy a termék glutén mentesnek minősüljön.


Ha bolti termékeket vásárolunk,

Mindig ellenőrizzük figyelmesen a csomagoláson feltüntetett jelzéseket. A speciális, gluténmentes élelmiszerek törzskönyvezettek, és jelzéssel vannak ellátva, melyről az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) listát ad ki az Egészségügyi Közlönyben. Hiteles és naprakész információkat kaphatnak ezekről a fogyasztható termékekről


Azok a glutén érzékenyek, akik nem akarnak húst enni, vagy csökkenteni akarják az étrendjükben szereplő hús mennyiségét, bátran fogyaszthatnak olyan gabonákat, amelyek nem tartalmaznak glutént, vagyis rizst, kölest és kukoricát, az ezekből készült tésztákat és kásákat, burgonyát, olajos magvakat, hüvelyeseket (pl. bab, borsó, lencse), valamit nyers zöldségeket és gyümölcsöket minden mennyiségben.


Glutén hatása a pajzsmirigy működésre

Számos vizsgálat mutat szoros összefüggést az alulműködés/túlműködés, és a glutén intolerancia között. Ez az összefüggés olyan közismert, hogy a kutatók azt javasolják, hogy minden pajzsmirigy beteget szűrni kéne glutén intoleranciára, illetve vica versa.


A glutén proteinjének, a gliadinnak a molekuláris felépítése nagyon hasonlít a pajzsmirigyére. Amikor a gliadin áttöri a belek védőgátját, és bekerül a véráramba, az immunrendszer elpusztítandó anyagként jelöli meg. A gliadinra kialakult antitestek a szervezetet a pajzsmirigy szövetének megtámadására is ösztönzik. Ez azt jelenti, hogy ha a beteg glutént tartalmazó ételeket eszik, az immunrendszere meg fogja támadni a pajzsmirigyét.

Ami még ennél is rosszabb, hogy a gluténre adott immunválasz minden egyes alkalommal hat hónapig is eltarthat, miután valaki glutént fogyaszt. Ez a magyarázata, hogy miért olyan fontos teljesen kiiktatni a glutént az étrendből,

A glutén esetében nincs kompromisszum, a nagyjából gluténmentes étkezés nem fogja megoldani a problémát. Ha valakinek glutén intoleranciája van, 100%-ban glutén mentesen kell étkeznie, hogy megelőzze a pajzsmirigye immunológiai pusztulását.


Hogy tudja meg valaki, hogy glutén intoleranciája van? Sajnos a rutin labor vizsgálatok nem elég pontosak. Ezek a vérben lévő antitesteket tesztelik. De a vérben csak abban az esetben vannak antitestek, amikor a belek már annyira áteresztővé váltak, hogy a glutén át tud rajtuk hatolni. Ez a betegségnek egy előrehaladott formája. A vérvizsgálatok nem mutatják ki a glutén intolerancia számos enyhébb esetét 

A székletelemzés érzékenyebb vizsgálat, mert azokat az emésztőrendszer által termelt antitesteket is kimutatja, amelyek még nem jutottak be a véráramba. Dr. Kenneth Fine, a terület úttörője ezzel a módszerrel kimutatta, hogy az amerikaiak 35%-a glutén intoleráns.

Dr. Fine Entero Laboratóriumában a széklet vizsgálat mellett használnak egy szájüregből vett kenetet is a glutén intoleranciával és a lisztérzékenységgel összefüggést mutató gének kimutatására.

A HLA DQ génekkel rendelkező embereknek nagyobb esélye van az autoimmun betegségekre, cöliákiára és glutén intoleranciára, mint az általános népességnek. Dr. Fine kutatásai kimutatták, hogy az amerikaiak több mint 80%-a rendelkezik e gének közül eggyel.


Lehetséges, hogy valaki glutén intoleráns, és a glutén antitest vizsgálat hamis negatív eredményt hoz, mert Hashimoto-ja van.

Minden pajzsmirigy beteg kerülje a glutént, attól függetlenül, hogy a tesztek mutattak-e aktív antitest választ.

Valójában minél többet tudunk meg a glutén szervezetre gyakorolt hatásáról, annál inkább jobb lenne, ha egyáltalán nem fogyasztanák.


Vincentini O, Maialetti F, Gazza L, Silano M, Dessi M, De Vincenzi M, Pogna NE. Environmental factors of celiac disease: cytotoxicity of hulled wheat species Triticum monococcum, T. turgidum ssp. dicoccum and T. aestivum ssp. spelta. J Gastroenterol Hepatol. 2007 Nov;22(11):1816-22.

 

A különböző kutatócsoportok egybehangzó véleménye szerint a mai gabonaféléket vissza kéne cserélni a valóban ősi, "A" és "B" genomot tartalmazó fajtákra, mert ezek nem okoznak glutén érzékenységet. 

Ez természetesen merő utópia, hiszen a mai adatok alapján a lakosság 1-2%-át érintő cöliákia betegség elleni küzdelmet nem fogja feladatának tekinteni a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, amelynek óriási veszteségeket okozna bármiféle átállás.


Egykoron az európai népesség döntő hányada olyan gabonát fogyasztott, amely nem vagy csekély mennyiségben tartalmazott alfa-gliadint. Az elmúlt száz év nemesítési gyakorlata, amely előnyben részesítette a "D" genomot is tartalmazó Triticum aestivum továbbnemesítését, elérte, hogy a mai kenyérgabona már igen sok glutént és ezen belül igen sok alfa-gliadint tartalmaz

Szendi Gábor: A glutén teljesen új megvilágításban

http://www.tenyek-tevhitek.hu/gluten-uj-megvilagitasban.htm


Összefoglalva: a glutént tartalmazó gabonák és lisztek tápanyag felszívódást gátló anyagokat tartalmaznak, károsítják a bélfalakat, és egy potenciálisan káros autoimmun választ provokálnak. A glutén tartalmú ételekben nincs olyan tápanyag, amit ne lehetne más forrásból hatékonyabban fedezni.

A jó hír az, hogy ha valakinek glutén intoleranciája van, a glutén teljes elhagyása az étrendből nagymértékű javuláshoz vezet. Ez nem könnyű, de megéri.

Kommentár:

Minden autoimmun betegnek, minden gabonaféle, minden tejtermék és minden hüvelyes kerülése célszerű és kívánatos (Szendi Gábor) .

Chris Kresser: A pajzsmirigy és a glutén kapcsolata

Forrás: The healthy Skeptic 2010. július 18.

http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/pajzsmirigybetegseg-es-gluten.phpSzelíd kezelés.

Szelén hiány pótlása

A szelénnek nagy jelentősége van a pajzsmirigy hormon képzésben, aktív T3 előállításában és felhasználásában. Pozitív hatásait napi 200 mikrogramm szelén pótlással biztosíthatjuk


A vizsgálatok azt mutatják, hogy a szelén hatékonyan lassítja az autoimmun pajzsmirigy betegség kialakulását és progresszióját. Autoimmun pajzsmirigy betegség eredménye a hypothyreosis / pajzsmirigy alulműködés /, amely a csökkentett hormontermelést eredményez, de a hyperthyreosis is (pajzsmirigy túlműködés), amely fokozott pajzsmirigy-hormon termelést okoz.

Úgy gondoljuk, hogy a szelénhiány és a jódhiánnyal együtt előforduló szelénhiány autoimmun pajzsmirigy betegség kialakulásához vezet. Dr. Barbara Gasnier vizsgálatában napi 200 µg szelént három hónapon keresztül történő fogyasztása a betegek egynegyedénél teljes gyógyulást, 40 %-uknál pedig jelentős javulást eredményezett.

Forrás: The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism; Vol. 87, No. 4, 1687-91. 2002.


A szelén szükséges a jódtartalmú pajzsmirigy hormonok normál termeléséhez. A jód nélkülözhetetlen a pajzsmirigy hormonok előállításához. Az E-vitamin szerepet játszik a szervezet védekező rendszerének működésében. A cink hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez.


Szelén hatása 

Tekintve, hogy a szelénhiány egyértelműen szerepet játszik a T4 aktív T3-á alakításának gyengülésében, ami emelkedett TSH-hoz vezethet, miért kell ezt pajzsmirigy alulműködésnek nevezni? Miért nem hívhatjuk egyszerűen szelénhiánynak?

 A pajzsmirigybetegségek természetes kezelésében a szelén is különös jelentőséggel bír. Kiváló antioxidáns és antivirális hatása mellett fontos szerepet játszik a pajzsmirigy hormon képzésében, az aktív T3 előállításában és felhasználásában .

Mazokopakis EE, Chatzipavlidou V. Hashimoto's thyroiditis and the role of selenium. Current concepts. Hell J Nucl Med. 2007 Jan-Apr;10(1):6-8.


Szülés után a nők 3-8%-ban kialakul autoimmun pajzsmirigygyulladás, ami sokszor később elmúlik, de az esetek 40%-ban megmarad

Negro R, Greco G, Mangieri T, Pezzarossa A, Dazzi D, Hassan H. The influence of selenium supplementation on postpartum thyroid status in pregnant women with thyroid peroxidase autoantibodies. J Clin Endocrinol Metab. 2007 Apr;92(4):1263-8.


Más vizsgálatok megerősítették, hogy a szelén-metionin hatásosabb és biztonságosabb, mint a nátrium szelenit (Na2SeO3).


Szelén hiányában az aminosavlánc szintézise megszakad és működésképtelen enzim jön létre, vagy nem is képződik enzim. A szelénnek tehát centrális szerepe van a pajzsmirigy hormonok anyagcseréjében 

 Ügyelni kell azonban a szelén bevitelre, mert a túlzott bevitel könnyen szelenózist okozhat.

Dr. Barbara Gasnier vizsgálatában napi 200 µg szelént három hónapon keresztül történő fogyasztása a betegek egynegyedénél teljes gyógyulást, 40 %-uknál pedig jelentős javulást eredményezett.

The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism; Vol. 87, No. 4, 1687-91. 2002


Beszerzés

Swanson Selenium (Szelén) 100mcg kapszula 200db 

Személyesen is átveheti a  Swanson Selenium (Szelén) 100µg kapszula 200db terméket az átvevőpontunkon: Budapest II., Retek utca 19.
Fontos, hogy a terméket vásárlás előtt online vagy telefonon rendelje meg. Amint ez megtörtént, várhatóan a következő munkanapon 13 órától veheti át a rendelését.

http://www.egeszsegplazabudapest.hu/bor-haj-korom/swanson-szelen-kapszula-200db?gclid=

Megállapítás (20)

 • A legfrissebb kutatások a D-vitamin pótlás fontosságára helyezik a hangsúlyt, mely nemcsak a betegséggel gyakran együtt járó csontállomány csökkenés megelőzésében segíthet, de hiánya önmagában is hozzájárulhat a pajzsmirigybetegség megjelenéséhez. A D vitamin hiánya rontja a T3 hormon kötődését a sejt receptorokhoz.
 • D-vitaminellátottság  gátolja az autoimmun folyamatokat

http://paleo.dieta-abc.hu/miert-jo-a-paleo/autoimmun-betegsegek/pajzsmirigybetegseg/


A Vitamin D3 3000 NE Bioextra lágy kapszula javasolt D-vitamin hiányos állapotok megelőzésére és kezelésére, valamint időskori csontlágyulással együtt járó csontritkulás (oszteoporózis) kiegészítő kezelésére.

http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/vitamin_d3_3000_ne_bioextra_lagy_kapszula/5419

 • Az „A” vitamin hiány is alulműködést okoz

http://www.laborexpress.hu/a-pajzsmirigy-alulmukodesrol-maskeppen


 

Bioaktív kék jód

Az alulműködés megelőzésében, kezelésében fontos szerepet tölt be a megfelelő jódpótlás. A prof. dr. Török Szilveszter  (foto)  által kifejlesztett Bioaktív Kékjód+ étrend-kiegészítő készítmény alkalmas a  jódhiány megelőzésére és a jódpótlásra minden korosztály számára.

Érdemes arra figyelni, hogy bizonyos gyógyszerek jódot tartalmaznak. Pl. az amiodarone hatóanyagú szívritmus szabályozó gyógyszert,

A Cordaronet szedők körében szignifikánsan gyakoribb az autoimmunitást jelző pajzsmirigyellenes antitest .

A Carderone a nem megfelelő szívműködést szabályozza ezáltal a szívritmuszavarok kezelésére szolgál.

Aleksić Z, Aleksić A, Mitov V, Jović M, Zdravković D. Amiodaron treatment and thyroid autoimmunity markers. Hell J Nucl Med. 2008 May-Aug;11(2):105-9.Pajzsmirigy működése

A pajzsmirigy két fontos hormont termel: a thyroxint (tiroxin vagy rövidítve T4) és a trijód-thyronint(trijód-tironin vagy T3). A T4 négy jódatomot, a T3 pedig három jódatomot tartalmazó thyirozin-alapú aminosav származék. A kész hormonok a pajzsmirigyben a thyreoglobulin nevű fehérjéhez kötődve a pajzsmirigysejtek raktáraiban tárolódnak. Innen a szervezet igényei szerint a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) hatására szabadulnak ki a véráramba. A pajzsmirigy 90 %-ban T4-et termel, melynek a biológiai aktivitása 3-4-szer gyengébb a T3-énál. A T4 a sejtekben T3-má tud alakulni.


A jód az ún. halogének csoportjába tartozik, mint a bróm, fluor és a klór. Ha bármilyen oknál fogva jódhiány keletkezik a szervezetünkben ezen többi halogén foglalja el a pajzsmirigy jód receptorait és okoznak ezáltal alulműködést és sok egyéb problémát. A megoldás ebben az esetben az, ha a beteg nagy dózisú jódpótlással kiszorítja a káros halogéneket a pajzsmirigy sejtjeiből.


OÉTI engedély száma: 7105/2010.

A Bioaktív Kékjód+ a jódhiány pótlására ajánlott, és kizárólag az előírt mennyiségben szedhető! Kortól, állapottól és az előírásoktól függően napi 1 vagy 2 vagy 3 cseppet nyelvre cseppentve lenyelni, vagy kevés tiszta vízbe cseppentve öblögetve lenyelni naponta egyszer étkezés előtt. A készítményt minden használat előtt jól fel kell rázni.


A Bioaktív Kékjód+ egy cseppje 50 µg aktív jódnak felel meg. Fogyasztható úgy is, hogy egy liter tiszta vízbe cseppentjük az előírt napi adagot és azt a nap folyamán megisszuk.

A pajzsmirigy fokozott működése (hipertireózis)  pajzsmirigy gyulladás illetve

L-tiroxin szedése esetén a jódpótlásról feltétlenül egyeztessen kezelőorvosával. Jódot Hashimoto-thyreoiditisban nem szabad pótolni, mert a túlzott jódbevitel a pajzsmirigygyulladást serkentheti.

Vizsgálatokkal kimutatható hogy a gyulladásmenetes pajzsmirigy alulműködés hátterében, jódhiány lehet,  valamint a megkezdett jódpótlást teszi jól ellenőrizhetővé.


Felnőtteknek ajánlott napi mennyiség 150µg (3 csepp)

Ha a test elegendő jódhoz jut, a pajzsmirigy megfelelő mennyiségű hormont tud termelni.


L-thyroxin, vagy más hormonpótló szedése esetén is  fogyasztható a Bioaktív Kékjód+

Lehetőleg estefelé, vagy lefekvés előtt, amikor a  szervezetből  már kiürült a hormonpótló hatása. Javasolt 2 naponta 1 tabletta bioszelén fogyasztása is. Ha valaki naponta, rendszeresen fogyaszt nyersen zöldségeket (cékla, saláta, répa, mangold, brokkoli, cukkini, szárzeller, stb.), akkor a szelén fogyasztása nem szükséges

Kb. 8-10 nap alatt a szervezet jódszintje eléri az optimális állapotot. Ezután lehet majd fizikálisan is érzékelni a Bioaktív Kékjód+ jótékony hatását!

Megvásárolható a bioboltokban és a gyógyszertárakban is.

http://www.kekjod.hu/termek_ismerteto.html

Táplálékunk azonban keveset tartalmaz ebből a nyomelemből. A jód mindenekelőtt a tengeri halakban fordul elő, illetve egyéb tengeri élőlényekben és tengeri algákban. A jódozott só segíthet a helyzeten, bizonyos körülmények között azonban ez sem elég.


Cink  hiány pótlása

A cinkhiány  gyakori, és önmagában is pajzsmirigy alulműködéshez vezethet. Egy tanulmány eseteteket ismertetett, amelyben hajhullás hívta fel a figyelmet a pajzsmirigy alulműködésre, de hiába pótolták a hormont, a helyzet egészen addig nem javult, amíg nem kezdték el pótolni a cinket Cink pótlására nem ritkán rendeződik a pajzsmirigy alulműködés.

ProVitamix Kft

1195. Budapest, Hofherr Albert utca 11/a. A-épület fsz. 5/2.

Telefon:06-70-325-4363

E-Mail:info@swansonvitaminshop.hu

 

Gyógyszeres kezelés


Hormonpótlás

A pajzsmirigyhormonok pótlására hypothyreosisban, azaz a pajzsmirigy elégtelensége esetén van szükség. A hormonok pótlása az alábbi hormonkészítményekkel történik:

Levothyroxin (azaz T4) tabletta (a Magyarországon forgalmazott készítmény neve:

Habár a hatása jóval gyengébb, a pótlás általában tiszta T4 tablettával történik. Ennek oka van:


L-Thyroxin tabletta szedése

Fontos, hogy a tabletta bevétele reggel, éhgyomorra, a reggeli elfogyasztása előtt legalább 30 perccel történjék, kevés vízzel kell bevenni, A thyroxin felszívódását élelmiszerek (különösen kalcium-tartalmú termékek, például tejtermékek) akadályozhatják. Ilyen esetben a megfelelő dózis beállítása igen nehéz lehet, hiszen a felszívódott hormonmennyiség napról napra az éppen elfogyasztott tápláléktól függ.

Figyelem Ne tördeljék a tablettát , azt a kiszerelést kérjék orvosuktól , amennyi a napi adag . Tehát , ha a napi adag 125 µg , akkor a cég 125 mikrogrammos kiszerelését kérjék.

A legtöbb beteg esetében a kezelés élethosszig tart.A pajzsmirigybetegek kezelését Magyarországon pajzsmirigygondozók végzik, de sajnos az előjegyzés ellenére, a magyar egészségügy rossz szervezettsége miatt sok a várakozási idő. Emiatt talán sikerül gyógyítani a pajzsmirigy betegségét, de a stressz egyéb problémákat okozhat. Ha sikerült beállítani a terápiás adagot, a receptet a továbbiakban a háziorvos is felírhatja


Egyre több gyár tér vissza a T4-T3 hormon keveréket tartalmazó készítményekre.

Értelemszerűen  a tudományos  kutatás célja az egyénre szabott gyógyszeres kezelés. Ennek érdekében eltérő T4 és T3 tartalmú, egyénre szabott kezelésekkel lehet sikert elérni.

Ha a TSH emelkedett, de a T3 és a T4 normál tartományban van, a kezelést akkor célszerű elkezdeni, ha a TSH magasabb, mint 10 mU/l, vagy ha klinikai tünetek vannak jelen.

Lehet, hogy a hipofízis elegendő mennyiségű TSH-t termel, azonban a pajzsmirigy nem tud elegendő T4 és T3 hormont termelni. Az alulműködésnek ez a leggyakoribb oka


A kutatások azt mutatják, hogy a T4 és T3 együttes alkalmazása sokszor hatásosabb az önmagában szedett T4-nél

A T4 kizárólagos szedése csupán részleges javulást jelent.
Ha csak T3 formájában szedünk hormont, az viszont túl serkentőleg hathat ránk. A Cytomel nevű szer például annyira gyorsan hat, hogy szívdobogást, szorongást, idegességet és álmatlanságot is okozhat. Jómagam sohasem ajánlom ezt a szert. Nagyságrendekkel jobb a T4 és T3 együttes adagolásával történő kezelés


A Hormonpótlás módjai

A pajzsmirigyhormonok pótlása eleinte szárított állati pajzsmirigyőrlemény (szarvasmarha, sertés) adásával indult egészen a thyroxin 1914-ben történt felfedezéséig (Edward Calvin Kendall).

http://www.endokrinkozpont.hu/hirek/termeszetes-vagy-mesterseges-hormonok


Az agyi hatások miatt az utóbbi években ismét felmerült a korábban alkalmazott kombinált T3 és T4 tartalmú készítmények adásának fontossága. Bunevicius és munkatársai úgy találták, hogy betegeikben a kombinált pótlás jobb eredményeket adott elsősorban hangulatjavító hatása miatt, mint a T4 monotherápia.

A betegek talán 5-10%-ában tényleg jobb eredményeket ad a kevert készítmények adása,  ezek  kissé drágábbak és beszerzésük több utánajárást igényel  Magyarországon .


A sertés pajzsmirigye nagyon hasonlít az emberéhez. A sertés pajzsmirigy kivonat egyébként sok egyéb fontos hormont is tartalmaz, pl. T1-et, T2-t, T3-at, csakúgy, mint az emberi pajzsmirigy.

A szárított állati pajzsmirigy készítmények tartalmazták a T4, T3 és a pajzsmirigyből származó fehérjéket, antigéneket is. A gyógyszeripar fejlődése azonban viszonylag hamar megkérdőjelezte ennek a kezelésnek a „szakszerű” voltát. Úgy gondolták, hogy a kritika egy része feltétlen igaz, hiszen nem tudjuk a bevitt hormon(ok) pontos mennyiségét.

http://www.endokrinkozpont.hu/hirek/termeszetes-vagy-mesterseges-hormonok

 

 

 • A vizsgálatok azt mutatják, hogy a T4-gyel kezelt (L-Thyroxin)  alulműködéses betegeknek magasabb a szabad T4 szintje, de a kezelés nem okvetlenül vezet a T3 szint emelkedéséhez.

A Woeber. Levothyroxine therapy and serum free thyroxine and free triiodothyronine concentrations.

Endocrinol Invest. 2002 Feb ;25(2):106-9. PMID: 11929079 


 • A T4 (L-Thyroxin) önmagában való adásának egyik fő hátránya, hogy nem fog megfelelően T3-má alakulni, A felgyülemlett T4 pajzsmirigy túlműködéshez vezethet. Ezen felül az adagolt szintetikus T4 leblokkolja a pajzsmirigy által termelt, még meglévő természetes levotiroxint (T4), ami sokkal egészségesebbJobb megoldás

L-tirozinnak az adagolása.


 

Sayer Ji: Study: Millions Treated for Hypothyroidism At Risk for Lung Cancer

http://www.tenyek-tevhitek.hu/pajzsmirigy_alulmukodes_es_tudorak.htm

 


NOW L-Tyrosine 500 mg - Tirozin aminosav (60 db)


HatásaSzerkezetét tekintve egy fenil-etil-amin, amely a fenilalaninból és tirozinból szintetizálódik, és a neurotranszmitterek közé tartozik. Legfontosabb funkciója, hogy az intenzív izommunkához biztosítja az egyre növekvő energiaigényt. A tirozin további katekolaminok (a mellékvese velőállományában keletkező hormonok) prekurzora, úgy, mint a dopaminé és a norandrenaliné, amelyek szintén neurotranszmitterként funkcionálnak. Ezek az ingerületátvivő anyagok igen jelentős szerepet játszanak a szervezetben. A természetben is megtalálható a banánban, avokádóban, és a legtöbb magas proteintartalmú ételben, mint pl. a húsban, tejtermékekben és a tojásban.

Számos fontos agystimuláló hatása van, és kimutatták, hogy elősegíti a jobb mentális teljesítőképességet így segítve a koncentrációt és az éberséget, valamint csökkenti astressz-és fáradtságérzetet.

„Antidepresszáns” aminosavként a tirozin a legáltalánosabban a kedélyállapot javítására, és az agyi funkciók javítására használatos. Ha MAO inhibitorokat vagy egyéb antidepresszáns gyógyszert szed, a tirozin nem ajánlott, mivel együtt megnövelhetik a vérnyomást.

http://shop.builder.hu/szabad-aminosavak/scitec-nutrition-tyrosine-100-kap-p609

https://www.amazon.com/Now-Foods-L-Tyrosine-750mg-Vcaps/dp/B0019LWVLA


Beszerzés

NOW Foods termékek Mintaboltja.

1092 Budapest, Erkel utca 14/A    

Telefon: Fekete Klári, 06-30-405-2122; Bolt, 06-30-574-6640


T4-T3 keverék gyógyszer újra aktuális lett

Egyre többen javasolnak a T4 helyett olyan gyógyszer(ek) alkalmazását, amelyek a T3 és T4 keverékét tartalmazzák.  Korábban hazánkban is csak az aktív T3-t adtuk. Ennek az a teória volt az alapja, hogy a szervezet számára egyedül csak az aktív hormon a fontos. Ez tévedés volt, ezért áttértek a T4-re, ami ismét tévedésnek bizonyult, mivel a betegek egy része nem tudta a T4-ből a kívánt mennyiségű T3 előállítani. Ez a magyarázata annak, hogy egyre több gyár tér vissza a T4-T3 keveréket tartalmazó készítményekre.

Értelemszerűen  a tudományos  kutatás célja az egyénre szabott gyógyszeres kezelés. Ennek érdekében eltérő T4 és T3 tartalmú, egyénre szabott kezelésekkel lehet sikert elérni.

http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/az-alulmukodo-pajzsmirigy-kezelese/


Több tudományos publikáció fontosnak tartja  T3/T4 kombinált kezelésre vonatkozó  további randomizált klinikai kísérleteket, szemben a T4 monoterápiával  az alulműködő pajzsmirigy betegségben

The outcome of our analysis suggests that it may be time to consider a personalized regimen of thyroid hormone replacement therapy in hypothyroid patients.

Further prospective randomized controlled studies are needed to clarify this important issue. Innovative formulations of the thyroid hormones will be required to mimic a more perfect thyroid hormone replacement therapy than is currently available.


Combination treatment with T4 and T3: toward personalized replacement therapy in hypothyroidism

Biondi B, Wartofsky L.Department of Clinical and Molecular Endocrinology and Oncology,

University of Naples Federico II, Via S. Pansini 5, 80131 Naples, Italy. bebiondi@unina.it.

J Clin Endocrinol Metab. 2012 Jul;97(7):2256-71. Epub 2012 May 16.) 


A kombinált terápia esetében a betegek alacsonyabb teljes és szabad T4 szintjét mérték, viszont előnyösen magasabb T3 szintet értek el  a T4 monoterápiával való összehasonlításban.  A közlemények arról is beszámolnak, hogy a kognitív készség és a kedélyállapot is szignifikánsan javult.

Combination therapy was achieved by replacing 50 μg of the patient's usual T4 dose (ranging from 100300 μg/day) with 12.5 μg of T3.[19] Patients who received combination therapy had lower total and free T4 levels and higher T3 levels than patients who received T4 monotherapy. It was reported that cognitive performance and mood were significantly improved or normalized after treatment.[19] These findings prompted a series of papers aimed at assessing the potential advantages of combination therapy over monotherapy 

http://www.medscape.com/viewarticle/722086_Liotrix, Thyrolar T3/T4 keverék hormon

A Liotrix  nevű szintetikus étrend kiegészítő 4:1 arányban tartalmazza a T4 : T3 hormont, amit az alulműködő pajzsmirigyes betegek részére ajánlanak. Vegyük figyelembe, hogy a készítmény T3 tartalma jelentősen több, mint amit a szervezetünk előállít.  Ezt a készítményt  az USA-ban Thyrolal  néven gyártja  a  Forest Laboratories. A T3 mennyisége 4-szerese a T4 hormonnak.

Az alulműködő pajzsmirigy betegeknek alacsony a hormon szintjük ezért ők és azok is szedhetik, akik a golyva megelőzésére törekszenek.

Ha a keverékben a T3 kisebb mennyisége miatt nem érték el a kívánt javulást, akkor a T4 mellet Cytomel (T3) szedése kívánatos lehet,.

http://www.rxlist.com/thyrolar-drug.htm

http://www.rxlist.com/thyrolar-drug/patient-images-side-effects.htm#whatis

http://www.thyroid.org/thyroid-hormone-treatment/


Állati pajzsmirigy készítmények

Mielőtt a pajzsmirigy hormonjait szintetizálni tudtuk volna, az egyes állatok pajzsmirigyéből készített preparátumokat használtak. A legelterjedtebb egy, a szarvasmarha pajzsmirigy kivonatát tartalmazó készítmény volt.

Ezek a szárított állati pajzsmirigy készítmények tartalmazzák a T4, T3 és a pajzsmirigyből származó fehérjéket, antigéneket is. Ezek a gyomor-bél rendszerből felszívódva a keringésbe kerülnek, majd az egyes sejtekhez a T4-ből a kívánt mennyiségű T3 képződik a dejodinázok hatására.. 


Előnyeik

Hátrányaik

http://www.endokrinkozpont.hu/hirek/termeszetes-vagy-mesterseges-hormonok
Barátcserje

A barátcserje növény kivonatát 2010-ben az európai orvosok szövetsége is javasolta, mivel vizsgálatok igazolják eredményességét a premenstruációs és menstruációs zavarok, meddőség és az autoimmun pajzsmirigy-gyulladás kezelésében. A barátcserje elsődlegesen nem a pajzsmirigygyulladásra hat.

A barátcserjét (Vitex agnus-castus L.), alapvetően hormonális zavarok kezelésére használtak. Megfigyelték, hogy hatására lényegesen csökkent a meddőség, a menstruációs, klimaxos panaszok száma és mértéke. Korunk orvoslása kétkedve fogadja ezeket a módokat. Meglepődve tapasztaltam, hogy a barátcserje hatásai valóban meggyőzőek. Az egyik legismertebb orvosi lap, a British Medical Journal közölte, hogy 1634 nőbetegben ez a készítmény csökkentette az ún. premenstruációs tüneteket, rendezte a menstruációs zavarokat és jelentősen csökkentette a meddőséget is. Ezt a megfigyelést egészítették ki azzal, hogy a csökkent pajzsmirigybetegségben szenvedők számára is kedvező hatásúnak bizonyult, jelentősen mérsékelte az autoimmun gyulladás tüneteit is.

 


Medicura Barátcserje Extraktum kapszula 60 db

Márka: Medicura

Aktuális ár:3 528 Ft

https://www.egeszsegbolt.hu/termekek/30925/baratcserje_extraktum_kapszula/

http://www.baratcserje.com/vitex-agnus-castus/


Egészségpláza

Személyes bolti átvétel Budapesten
1024 Bp., Retek utca 19.


Adagolása:
A barátcserje szedése üres gyomorra ajánlatos a gyors felszívódás miatt. Az első adagot mindig reggel vegyük be. Menstruációs panaszokkal küszködő nők már egy 10 napos kúra után is némi javulást észlelhetnek a következő ciklus elején. Megfigyelés szerint a csökkent pajzsmirigybetegségben szenvedők számára is kedvező hatásúnak bizonyult a barátcserje jelentősen mérsékelte az autoimmun gyulladás tüneteit is. Ezt a növényi kivonatot javasolta 2010-ben az európai orvosok szövetsége is.
Ezek után joggal merül fel a kérdés, hogy miképpen hat ez a természetes anyag, milyen dózisban érdemes alkalmazni, mikor nem szabad szedni? 

A barátcserjében különböző biológiailag hatásos anyagok vannak, többek között flavonoidok és glükozidok. Fontos tudni, hogy hormonokat nem tartalmaz. Jótékony hatásának éppen az a lényege, hogy az agyalapi mirigy működését serkenti, szabályozza különösen az LH-hormon (luteotrop hormon) szintet növeli. Ez közvetett módon fokozza a szervezet progeszteron-termelését ez az anyag pedig a menstruációs ciklus szabályozását segíti. Lényegesen javítja meddőség esetén a fogamzás esélyét. Fontos megállapítás volt az is, hogy a prolaktin szintet viszont csökkenti. Az enyhén megemelkedett prolaktin-szint csökkentése meddő nőnél lehet hasznos.

http://www.csaladinet.hu/action=faq&id=33350&module=profs&offset=12


Magyarázat

prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő, anyatej termelésért felelős hormon. Szerepe az anyatej termelésének beindítása és fenntartása, így ha kevés termelődik, komoly gondok adódhatnak


Pajzsmirigyhormonok és a táplálkozásSzénhidrátok  fogyasztása előnyt vagy hátrányt jelent a pajzsmirigy ellátottság szempontjából?


Kopp W. Nutrition, evolution and thyroid hormone levels - a link to iodine deficiency disorders? Med Hypotheses. 2004;62(6):871-5.

http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/pajzsmirigy-evolucio-es-taplalkozas.phpMegállapítás (21)

Több írásban is  olvasható, hogy a szénhidrát (CH) fogyasztásának (bevitelének)  növelése a T3 hormon növelését eredményezi, ami az alulműködő pajzsmirigy esetében kedvező. 

The Healthy Skeptic 2010 júl. 1.

 • Chris Kresser: Három ok, amiért a pajzsmirigy gyógyszerek nem hatnak
 • Chris Kresser: A legfontosabb dolog, amit talán nem tud a pajzsmirigy alulműködésről

http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/pajzsmirigy-alulmukodes-2.php


Ha a fenti állítás igaz, és minthogy az alul működést a T4 tartalmú gyógyszerek adásával kísérlik javítani, (itthon az L-Thyroxint írja fel a házi orvos bis gromoboj)  ami a T3 növelését eredményezheti, akkor ezt a hatást elősegíti a  CH bevitel, mert ez állítólag  növeli a T3-at.  Vagyis az alulműködés esetén az alacsony szintű T3 a CH bevitel fokozásával előnyösen növelhető lenne.A T4 kizárólagos szedése csupán részleges javulást jelenthet már csak azért is, mert ki tudja, hogy a T4-ből mennyi T3 lesz? Ha csak T3 formájában szedünk hormont, az viszont túl serkentőleg hathat ránk.

A Cytomel nevű szer például annyira gyorsan hat, hogy szívdobogást, szorongást, idegességet és álmatlanságot is okozhat. Nagyságrendekkel jobb a T4 és T3 együttes adagolásával történő kezelés” Ennek viszont az a hátránya, hogy az átalakulás mértéke többszöri vizsgálat útján ismerhető meg és a paciens szükséglete szerint nehezen dozírozható

http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/pajzsmirigy-alulmukodes.phpPajzsmirigy működésének vizsgálata


Otthoni vizsgálat: Pajzsmirigy teszt  

Mi idézhet elő pajzsmirigy alulműködést a szervezetben?

- pajzsmirigy krónikus gyulladása

- pajzsmirigy hormontermelésének zavara

- elégtelen jódfogyasztás


A pajzsmirigy teszt a TSH szintet méri, és így lehetőséget nyújt a pajzsmirigy rendellenes működésének kimutatására. Pozitív eredmény esetén az 5 µNE/mL szint feletti TSH érték a pajzsmirigy alulműködését jelezheti.Pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt előnyei

- egyszerű, gyors használat,

- azonnali eredmény, egy csepp vérből,

- otthon, kényelmesen, bárki által elvégezhető a teszt,

- megbízható, 95,5 %-os pontosság,

- eredmény 10 perc alatt,


Rendelése

Telefonon munkanapokon 8 és 17 óra között a +36 (1) 510 0124 

A rendelés során kérjük hivatkozzon az alábbi termékazonosítóra: 31147.

 

 

 

 

 

https://www.egeszsegbolt.hu/termekek/31147/vitamin_station_pajzsmirigy_alulmukodes_gyorsteszt/
?gclid=CI6DxNCj_80C
Intézeti vizsgálat

A Budai Endokrinközpont a belső elválasztású mirigyek (endokrin szervek) betegségeinek diagnosztizálására, kezelésére, megelőzésére alapított magán-orvosi központ a város szívében,. Endokrinológus szakértőink neves szakorvosok, a szakma legelismertebb tagjaPROF. DR. BALÁZS CSABA (foto)

Az orvos csak a következő telefonszámon (70/231-4000) fogad bejelentkezést.

http://www.endokrinkozpont.hu/munkatarsaink/endokrinologus/prof-dr-balazs-csaba


Rendelés helye Mammut II, 5. emelet.

1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. (Marks and Spencer áruház mögötti liftekkel lehet feljönni az 5. emeletre). Nézze meg térképen ittItt rendel: prof. Dr. Balázs Csaba, 


Izotópos vizsgálat

A pajzsmirigy jódfelvevő és raktározó képességének ellenőrzését izotópfelvétel segíti, amely megmutatja a pajzsmirigy nagyságát és a benne található göbök aktivitását. Az izotóp dúsulása forró göböt jelez, ha kevesebb a felhalmozódás, hideg göb alakult ki.

Az izotópot  vagy vénásan kapja a beteg, vagy folyadék formájában kell meginnia. Utóbbi esetben a betegnek éhgyomorral kell érkeznie a vizsgálatra. Az izotóp bejuttatása után vizsgálóasztalra fektetik, ahol egy vizsgálófej végigpásztázza a mellkast és a nyakat. A műszer a mért eredményt számítógépbe továbbítja, itt születik a diagnózis. A kis mennyiségű káros anyag hamar kiürül a szervezetből, nem ártalmas. Kismamáknál nem végeznek ilyen kezelést, mert a magzat fejlődését befolyásolhatja.

http://robertrendelo.hu/szakterulet/felnott/pajzsmirigy-betegsegek/pajzsmirigy-izotop-vizsgalat/

 +36 40 372 300

szabad T4 (fT4)

0.03%

szabad T3 (fT3)

0.3%

Fehérjéhez

kötött

70%

 


Labor vizsgálat

Az összes T4, illetve T3-koncentrációt több tényező befolyásolja, ezért megbízhatóbb a szabad T4 és T3 hormonok (fT4, fT3) mennyiségének mérése.

Free T3                Normál érték:  5,4 - 12,3 pmol/l

Free T4                 Normál érték:  10,3 - 25,9 pmol/l

http://www.webbeteg.hu/keresok/labor/147


TSH

A TSH mérést a TB támogatja és mindenkinél elvégezhető, a T3 és T4 mérését pedig nem, ennek következtében jó sok munkát kapnak az endokrinológusok, hogy bebizonyítsák, hogy nem beteg a beteg. Akár vérvételi stressz, akár hideg hatására a TSH könnyen megemelkedhet. 

A pajzsmirigy-hormonok legfontosabb szabályozója az agyalapi mirigyben termelődő pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH). Amikor a pajzsmirigy-hormonok koncentrációja a vérben csökken, az agyalapi mirigy több TSH-t termel és így megnöveli a hormon kiválasztását. Ha a pajzsmirigy-hormonok koncentrációja emelkedik, a TSH-termelés csökken. Ezzel a negatív visszacsatolással (angolul: negative feedback) a szervezet eléri, hogy a T3 és T4 koncentrációja bizonyos határok között állandó marad.


Fontos felhívnunk a figyelmet, hogy a TSH érték egyénenként, sőt vizsgálatonként is eltéréseket mutathat. A hormon normál értéke 0.4 to 2.5 mIU/L között mozog. A TSH értékek azonban napszakonként, évszakonként, életkortól függően, populációnként különbözhetnek. Ráadásul a gyógyszerek egész sorát ismerjük, amelyek befolyásolják ezt az értéket.

A TSH értéke az életkorral nő , ez valószínűleg  a hormonrendszer adaptálódása az idősebb korhoz . A gyakorlatban 5 és 10 közötti THS értéket ne kezeljünk, ha csak terhesség nincs tervezve . Ezt a következtetést egy 5200 nőbeteget érintő angol tanulmány alapján vonhatjuk le . Nagyon nagy a túladagolás vezélye, mert  a szív érrendszeri történések gyakoriságát fokozza 

http://www.webbeteg.hu/cikkek/adattar/6394/tsh-thyreoidea-stimulalo-hormonA pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata

A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatának célja a legtöbb esetben az, hogy azonosítsuk vele a pajzsmirigy göbös elváltozásait, vagy folyadékkal telt tömlőket, úgynevezett cisztákat keressünk.

Ha pajzsmirigye megnagyobbodott (golyva vagy más néven strúma), akkor ugyancsak ultrahanggal igyekszünk kideríteni, hogy mi állhat ennek a hátterében (egyenletesen nagyobb lehet a pajzsmirigy például jódhiány esetén). Felismerhető a szerv autoimmun eredetű gyulladása is.

A pajzsmirigy alapállományát úgynevezett kolor-doppler üzemmódban is megvizsgáljuk, ami az artériák és vénák érstruktúráiról, valamint az általános keringési viszonyokról ad információt. Az erekben áramló vér ilyenkor szín kódolva látszik a monitoron, piros, illetve kék színnel.

A vér áramlási  sebességére a különféle színárnyalatokból lehet következtetni.

Maga a vizsgálat körülbelül tíz percet vesz csak igénybe, az eredményeket pedig azonnal meg is beszélheti orvosával.

http://igdklinika.hu/pajzsmirigy-ultrahang-vizsgalata/?gclid=


Pajzsmirigy izotópos vizsgálata

Az izotóp diagnosztikai vizsgálatok sugárterheléssel járnak, de ez általában kisebb, mint a röntgen vizsgálatok sugárterhelése. A pajzsmirigy anyagcseréje bizonyos betegségekben, például túlműködés, alulműködés, daganatok, ciszták esetén megváltozik, gyorsul vagy éppen lassul. A vizsgálat előtt mintegy 20 perccel a technécium-izotópot folyadékban kell meginni, vagy vénás injekció formájában kapja meg a páciensA megváltozott anyagcseréjű területre az izotóppal jelölt anyagok is ennek megfelelően - gyorsabban vagy éppen lassabban - épülnek be. A vizsgálattal ezeknek a területeknek a feltérképezése folyik. Önmagában a vizsgálathoz használt, sugárzó anyagnak nincs mellékhatása.

A vizsgálati eredmény leírja a pajzsmirigy méretét, elhelyezkedését, hogy vannak-e a pajzsmirigyben olyan helyek, ahol az izotóp dúsul (ún. meleg vagy forró göb), vagy ahol a szokásosnál kevesebb halmozódik fel belőle (ún. hideg göb). Normális esetben a pajzsmirigy két lebenye közel egyforma nagyságú, szimmetrikus, és egyenletesen dúsítja az izotópot.

http://www.hazipatika.com/vizsgalatok/pajzsmirigy-izotopvizsgalat/61


Magyarázat Hideg illetve meleg göbök a pajzsmirigyben

Az ún. meleg göbök pajzsmirigy túlműködést okozhatnak, a hideg göbök pedig a daganatos átalakulás miatt jelentenek potenciális veszélyt. Arról, hogy az elváltozás melyik csoportba sorolandó, az izotópos vizsgálat során bizonyosodhatunk meg. A meleg göb fokozott mértékben tárol izotópot, a vizsgálati képen piros színű, ezért nevezték el „meleg” göbnek. A beteg annyiban érezhet különbséget, hogy a meleg göbhöz a túlműködés tünetei társulhatnak: erős szívdobogás, ritmuszavar, esetleg fogyás. A meleg göb általában jóindulatú és eredménnyel gyógyítható.

A hideg göb  nem  vesz fel izotópot, ezért a göbnek megfelelően  tárolás alapján egy üres „hideg” terület ábrázolódik. A hideg göbök egy része lehet rosszindulatú, ezért ezekben az esetekben a citológiai vizsgálat  kötelező.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/endokrin/10669/a-pajzsmirigy-gobok


Alapanyagcsere (Krogh) vizsgálat

A teljes nyugalomban lévő, táplálékot előzetesen nem fogyasztó egyén oxigénfogyasztását határozzák meg. Azt az oxigén mennyiséget, ami csupán a vegetatív léthez szükséges. A pajzsmirigy hormonok jelentősen fokozzák az energia forgalmat. A hormon túltermelődése vagy hiánya a normálishoz viszonyított oxigénfogyasztást emeli, illetve csökkenti. A normális értéket a beteg neme, kora, testmagassága,  testsúlya,  testfelülete alapján készített táblázatból tudjuk meg  és ettől való %-os eltérés  számértékben kifejezve  adja meg az oxigén fogyasztás mértékét.  Például a 25%-os Krogh azt jelenti, hogy a vizsgált egyén oxigén fogyasztása  az ugyanolyan korú, nemű és nagyságú egyén  elméletileg kiszámított normáljához képest

25%-kal több.

A vizsgálat nem megbízható ezért ma már nem használják


Cytomel

Maga a készítmény tulajdonképpen mesterséges trijód-tironin (T-3) pajzsmirigy hormon. Az alkalmazás során a Cytomel serkenti a páciens anyagcsere folyamatait. Az eredmény: a sejtanyagcsere fokozódása, vagyis megnövelt sebességű szénhidrát-, zsír- és fehérje-átalakítás.


A cytomel szinte teljesen azonos a természetesen is termelődő hormonnal, szedésével a szervezetet be lehet csapni, mert olyan a hatása, mintha a pajzsmirigy több hormont termelne. Az L-T3 az erősebb és hatékonyabb a két hormon közül, ezért hatékonyabb a cytomel a széleskörűen elterjedt társánál, az

L-T4 termékeknél  (pl.: L-thyroxine és Synthroid).


Az L-T3 bizonyítottan 4-5-szörösen aktívabb és gyorsabban is hat, mint az L-thyroxine. Az egészségügyben a cytomelt elsősorban a pajzsmirigyműködés alultengésben szenvedőknél használják

A Cytomelt az anyagcsere sebességének stimulálására használják, gyorsabb szénhidrát, zsír és fehérje feldolgozást tesz lehetővé, javasolt maximális dózis napi 50 µg cytomel. A rövid, kúraszerű cytomel szedés minden bizonnyal egészségesebb, mint a drasztikus ún. “éhező” diéta.


Adagolás

Nagyon körültekintően kell bánni vele, mivel a cytomel egy nagyon erős és hatékony pajzsmirigyhormon. Rendkívül fontos, hogy aki úgy dönt, elkezdi szedni, alacsony dózissal kezdje, nagyon lassan emelje a napi adagot.

A legtöbb atléta 25 µg-mal kezdi a hormon szedését és 4-5 naponta emeli ezt a dózist újabb 25 µg-os adaggal. 100 µg/nap dózisú adagnál nagyobb nem szükséges és nem is tanácsolt!!


Fontos továbbá megemlíteni, hogy a cytomelt nem tanácsos 5 hétnél tovább szedni egyhuzamban, ugyanis ilyenkor már magas a kockázata annak, hogy egy életre tönkretegye a diétázó egyén a saját pajzsmirigyhormon termelését.

Legalább két hónap kihagyás szükségeltetik két cytomel tartalmú kúra között. Ha ezeket a diétázó nem tartja be, magas a valószínűsége, hogy egy életen át ilyen szereken kell élnie.

A levezetés még fontosabb, még lassabb kell, hogy legyen, mint a felvezetés. A cytomel szedésének megkezdése előtt az egyénnek mindenképpen konzultálnia kellene orvosával, hogy megtudja, nincs-e pajzsmirigyhormon túltengése.


Mellékhatások

Lehetséges mellékhatások a következőek lehetnek: Szívdobogás érzés, szapora szívverés, remegés, fejfájás, szapora légzés, cukrok gyors távozása a vizelettel, hasmenés, fogyás(nem csak zsírból), depresszió, hiperérzékenység (mentális).

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a leginkább általánosak ezek közül a kézremegés, fejfájás, megnövekedett pulzusfrekvencia. Ezen mellékhatások eltüntethetőek a napi dózis átmeneti csökkentésével.

Azon egyének, akik cytomelt szednek hosszú heteken keresztül, azt tapasztalják, hogy gyorsan csökken az izomállományuk is. Ezt elkerülni csak és kizárólag anabolikus szteroidok szedésével lehetséges. A tesztoszteron  különböző észterei a legalkalmasabbak erre a célra, mint pl. a sustanon, omnadren propionat, fenilpropionat.

Mivel a cytomel a fehérjéket is gyorsabban bontja, ezért fontos a nagyobb mennyiségű fehérjebevitel a kúra alatt.

Mielőtt egy ilyen erős terméket kezdenénk használni, próbáljunk gyengébbekkel ismerkedni.. Egy köztes állomás lehet a Synthroid (szintetikus T-4), amelynek hatása még mindig gyengébb a Cytomelnél. Ha azonban a szervezet rákészült, a Cytomel zsírégető hatása rendkívül eredményes, de veszélyes is lehet. Orvosi tanács nélkül semmi esetre se szedje!!

http://www.szteroidenciklopedia.com/adatbazis/cytomel-lt-3/