Szoptatós  és várandós anyuka vitamin szükségletének ellátása


Kedves Uram! Érdeklődni szeretnék, hogy véleménye szerint ajánlott-e szoptatás alatt az anyukának lecitint vagy más táplálék kiegészítőt szednie a baba (agyi) fejlődése érdekében és a szója lecitintől alakulhat-e ki allergia? Köszönöm a válaszát!


Válasz

Étrend kiegészítők szükségessége várandós mamáknak

A szoptatós anya nagy megterhelésnek van kitéve, mert nemcsak a saját, de a baba igényeit is ki kell elégítenie a szervezetének, így indokolt ha étrend kiegészítőt szed.

Csak biztonságos vitaminkészítményt szedjen, ami megfelel a különféle szigorú egészségügyi előírásoknak. Biztonságosnak tekintjük az olyan étrend kiegészítőt, amely az alábbi jelölések valamelyikével rendelkezik.

A termék megbízhatóságát jelzi

1./  A gyártó elismert és 20 éve működik

2./  A vállalat sikeres tevékenysége lehetővé tette, hogy évről-évre nagyobb összeget áldozzon az egészségügyi szűrések, elsősorban a neuropathia korai felismerésének támogatására.

3./  A reklámozott termék az EFSA által tudományosan bevizsgált

4./ A terméket az OÉTI. A terméket notifikálta és zöld pipával a megbízhatóságot jelezte


Étrend kiegészítő biztonságát tanúsító szimbólumok
GMP Good Manufacturing Practice: jó gyártási gyakorlat. Ne

GHP Good Hygiene Practice: jó higiéniai gyakorlat.

GLP Good Laboratory Practice: jó laboratóriumi gyakorlat.A vízben oldódó  vitaminok (valamennyi B-vitamin, a Biotin (H-vitamin)  és a C-vitamin általában nem jelentenek problémát ilyen szempontból, mert ezeket a szervezet nem tudja elraktározni, és általában a felesleget vizelet útján hamar kiüríti.

A zsírban oldódó vitaminokat (A-, D3-, E-, K1- és K2-vitaminok) viszont hosszan képes tárolni a szervezet, nagy dózist, hosszú időn át kell szedni, hogy a káros mellékhatások jelentkezzenek.  Példának említem, hogy a.  szoptatás időszakában körülbelül 390 mg magnéziumra van szükség. 


Mi van a szójával és a szója alapú termékek szedésével?

A szója alapú csecsemőtápszer széles körben elérhető, a legtöbb esetben ugyanazon a polcon, amelyen a tehén alapú változatok találhatók. Jelenleg Nagy-Britanniában a csecsemők mintegy 3%-a kap ilyen tápszert. A brit kormány azt javasolja a szülőknek, hogy orvosi felügyelet nélkül ne használják a szója alapú tápszereket, jelenleg ugyanis semmi sem hívja fel a szülők figyelmét a szója tartalmú tápszer veszélyeire, a csomagoláson sem tüntetnek fel semmiféle erre vonatkozó információt. Mivel a lecitin szója alapú ezért ezt én nem javasolnám


Várandós és szoptatós kismama részére ajánlható

Elevit komplex 2 

DHA tartalma támogatja a baba  szemének és agyának normál fejlődését. Szedése javasolható mivel számos fontos vitamin és a szükséges ásványi anyag a megfelelő mennyiségben megtalálható az Elevit tablettában.


Mit tartalmaz az ELEVIT Plus? A készítmény hatóanyagai:

Vitaminok:


Ásványi anyagok és nyomelemek:Az Elevit® Complex 2 kapszulát kifejezetten a 13. héttől a baba születéséig tartó időszak megváltozott igényeinek megfelelően fejlesztettük ki. DHA tartalma révén támogatja a születendő gyermek szemének és agyának fejlődését * Folsavat és a folsav könnyebben hasznosuló formáját, Metafolin®-t is tartalmaz.

A terhesség különböző szakaszaiban mind a baba, mind pedig a mama tápanyagigényei változnak. Az Elevit Complex 2 megfelelő mennyiségben tartalmaz olyan mikro tápanyagokat, amelyre terhességed tizenharmadik hetétől szüksége van a kisbabádnak és neked. Nemcsak folsavat, Metafolint és vasat tartalmaz, de DHA-t is a magzat szemének és agyának megfelelő fejlődéséhez. A vitaminok két fő jellegzetessége, hogy fontos szerepet játszanak az életfolyamatok szabályozásában, és hogy szervezetünk nem képes előállításukra. Hiányuk súlyos betegségeket okozhat, ilyen a C-vitamint nélkülöző táplálékok fogyasztásakor bekövetkező skorbut vagy a D-vitamin hiány okozta angolkór.


Magyarázat

Kutatások bizonyítják, hogy a nem anyatejjel táplált csecsemőknél gyakrabban előfordul a DHA-hiány. De mi is valójában a DHA? Egy többszörösen telítetlen zsírsav, melynek fogyasztása vérnyomáscsökkentő, inzulin-érzékenyítő, és hangulatjavító hatású, de szerepe van a sejthártyák felépítésében és a zsírok szervezeten belüli szállításában is.

A DHA a magzati idegrendszer fejlődésében és a kisgyermekek fejlődésében játszik rendkívül fontos szerepet, míg az agy szerkezete teljesen ki nem alakul.

DHA-nak  kiemelten fontos szerepe van az idegsejtek és a köztük lévő kapcsolat működésében, de a baba agyfejlődését is nagymértékben támogatja. Fontos, hogy az édesanya a szoptatás alatt (és már a terhesség során is) min. 200 mg-ot fogyasszon belőle

http://www.femina.hu/gyerek/merck_februar_2


Beszerzés

Itt megrendelhető. Mivel ez a termék rendkívüli és új  ezért átmenetileg csak ebben a patikában szerezhető be on-line módon  Az Elevit komplex 2 azért is új, mert a korábbi Elevit termékek nem tartalmazták a rendkívül fontos DHA-t.

Elérhetőség: https://www.prevenciopatika.hu/kapcsolat


A csecsemők agy fejlődéséről

A babák agyának fejlődése három tényezőn múlik: a genetikai adottságokon, a környezeten és a táplálkozáson. Ezek határozzák meg azt a fejlődést, aminek eredményeképpen a babád agyának térfogata a születési állapothoz képest 18 hónapos korára megkétszereződik, kétéves korára pedig megháromszorozódik. A genetika „hozott csomagnak” számít, ám a környezet és a táplálkozás nagyon sokat tesz az agy egészséges fejlődéséért.


A WHO szoptatást javasol az első 6 hónapra, és utána is, amilyen hosszan csak lehet. Mivel a babák különböző mértékben nőnek, egészségügyi szakértő segítségét kell kérni, hogy mikor szoktathatjuk felnőtt ételekhez. a vas pótlása elengedhetetlen a hozzátáplálás idején. Mivel ez a fajta tápanyaghiány nem minden esetben jár tünettel, a vérszegénységhez vezető vashiányt nem egyszerű kideríteni. Pedig a felismerés fontos: kutatások szerint 1 éves korukra a gyermekek közel felét érinti a probléma.


Anyatej összetétele


A szopási idő alatti változások


Egy napon belül is változik a tej zsírtartalma: délelőtt vizesebb, délután zsírosabb. Ebből annyit tapasztalsz, hogy estére kevesebb a tejed.

Az allergia megelőzésének érdekében a legújabb kutatások szerint érdemes egy-egy újabb fehérjét, például glutént bevezetni az anyatejes táplálás mellett.Megjegyzés

A glutén ellen nagyon sok érvelés elhangzik és a publikációk százai ellenzik fogyasztását. Én nem kísérleteznék (ZsB)   Allergiát kiváltó étel (szója, tojás, citrusfélék, hal, stb.) okoz az arra érzékeny babánál kiütést, akár véres székletet. Ha kihagyod az étrendedből a gyanús allergiaforrást, és a pici bőrtünetei enyhültek, az anyatejes táplálás összes előnyét élvezheti a kisbabád.

Az allergiára örökletesen hajlamos babáknak ez különösen fontos.

A rendszeres hasfájás hátterében gyakran az áll, hogy a kisbaba nehezen emészti az anyatejben található laktózt, mert a tejcukor (laktóz) mennyiségéhez képest még kevés a bélrendszerében a tejcukorbontó enzim. Az emésztetlen laktóz a vastagbélbe jutva vizet vesz fel, és a baktériumok gázképződés mellett bontani kezdik

1950-es évekhez képest a diagnosztizált glutén érzékenyek száma mára a négyszeresére nőtt, arra utal, hogy a nyugati táplálkozásban olyan változások történtek akár csak az elmúlt ötven évben is, amelyek a problémát egyre csak fokozzák

Rubio-Tapia A, Kyle RA, Kaplan EL, Johnson DR, Page W, Erdtmann F, Brantner TL, Kim WR, Phelps TK, Lahr BD, Zinsmeister AR, Melton LJ 3rd, Murray JA.Increased prevalence and mortality in undiagnosed celiac disease. Gastroenterology, 2009, 137(1):88-93.

 

Az angliai Táplálkozástudományi Tudományos Tanácsadó Bizottság (SACN) és az Élelmiszerek­ben, fogyasztói termékekben és a környezetben előforduló vegyi anyagok toxicitásával foglalkozó bizottság (COT) 2011 márciusában megjelent közös állásfoglalásából  az alábbiakat emeltem ki:


A SACN és a COT nem tartja elegendőnek a bizonyítékokat ahhoz, hogy egyet­értsen az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) következtetésével, miszerint a glutént be kell vezetni a csecsemők étrendjébe legkésőbb betöltött 6 hónapos korban abból a célból, hogy csökkentsük a cöliákia, illetve az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának későbbi kockázatát


A szoptató anyukáknak csak alig több mint fele változtat az étrendjén, a vitaminpótlásra pedig még kevesebben figyelnek - a szoptatás idején pedig akár 30-100%-kal is megemelkedhet a vitamin- és ásványianyag-szükséglet. A megfelelő és kiegyensúlyozott szoptatós étrend kialakítása, valamint a vitaminok folyamatos pótlása nemcsak az anya egészségére és a szülés utáni regenerálódásra, hanem a baba felnőttkori egészségére is hatással lehet.. 


D-vitamin

A D vitaminnak kulcsszerepe van a szövetek épülésében, a baba csontozatának, fogainak és idegrendszerének fejlődésében, de segít megelőzni a gyermekkori cukorbetegséget i

Bár az anyatej tartalmaz D-vitamint, sajnos ez nem elegendő a baba számára, mert csak kis hányada szívódik fel a szervezetében. Egyéves kor alatt hazánkban csepp formában kapnak pótlást a babák, A D-vitamin beviteléről viszont az első születésnap után sem szabad megfeledkezni: Az élet első 1000 napja során kialakuló tartós D-vitaminhiány számos felnőttkori népbetegség kialakulásának hátterében állhat. A D-vitaminra az édesanya kimerült szervezetének is nagy szüksége van, hiszen hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez, így a szoptatás alatti étrendben is érdemes a pótlásáról gondoskodni.

A D3 vitamin felnőttek részre a patikákban kapható. Ajánlom a Bioextra  gyártású  D3-at. OGYI-T-5315/01


Vas ellátottság 

Az optimális vasellátottság kiemelten fontos szerepet tölt be a baba kognitív fejlődésében, valamint a vörösvérsejt-képzésben. A csecsemő az első hat hónapban az anyatejen keresztül jut megfelelő mennyiségű vashoz, ezt követően viszont nagyon fontos gondoskodni a külső pótlásáról. A húsfélék, a tojás, valamint a száraz hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák kiváló vasforrások, ahogy a spenót, a sóska, a sárgabarack és az eper is.


Egy friss hazai felmérés szerint a szoptatás időszakában mindössze az anyukák fele változtat az étrendjén és csak minden tízedik megkérdezett figyel a megfelelő folyadékbevitelre.

A szoptatás alatti vitaminpótlás fontossága még kevésbé ismert: az anyukák kevesebb, mint fele szed vasat, a magnézium, a C-vitamin és a folsav pótlására pedig csak minden harmadik megkérdezett ügyel. Pedig egy szoptató édesanyának saját egészsége és kisbabája miatt is fokozottan érdemes odafigyelnie a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozásra, a különféle vitaminok és ásványi anyagok megfelelő napi bevitelére és a folyamatos folyadékpótlásra

Az édesanya megfelelő vitaminpótlására azonban különösen fontos ügyelni, mert az anyatej tápanyagtartalmának biztosításához a szervezet a saját raktárait kezdi lemeríteni, amennyiben hosszabb időn keresztül nincsen megfelelő mennyiségű külső vitamin- és ásványianyag-pótlás.

(szoptatás idején a vitaminszükséglet akár 30-100%-kal is megemelkedhet).


Ugyancsak nélkülözhetetlen az anyai szervezetből a vas, amely a szervezet működését számos szempontból támogatja, az oxigénszállítástól kezdve az izmok működéséig. Kiváló vasforrások pl.: a szójabab, a vörös bab, a lencse és a vörös húsok.

https://www.elso1000nap.hu/hu/0-1_eves_korig/a_hozzataplalas_a_gluten_bevezetese.html


Egy egészséges újszülött vaskészlete azonban csak 4-6 hónapos korig elegendő, ezért már a hozzátáplálásának kezdetén érdemes olyan étrendet összeállítani, ami segít pótolni a baba számára szükséges vasmennyiséget.

A vashiány visszavetheti a baba szellemi és mozgásfejlődését

A vas fontos szerepet játszik a vérképzésben, az agy és idegrendszer fejlődésében és emellett nélkülözhetetlen a hemoglobin termeléséhez, ami az oxigén szállításáért felelős a szervezetben.

Az 1-3 éves korosztály nagy részének vasszintje ennek ellenére nem megfelelő, ami súlyos esetben visszavetheti a babák megfelelő szellemi fejlődését (például a logikai képességek fejlődését) és a mozgásfejlődésük is elmaradhat egészséges társaikétól.

 Ezért is szükséges a babák étrendjét úgy összeállítani, hogy az fedezze a vitamin, ásványi anyag- és energiaigényüket egyaránt. Ha azt vesszük észre a babán, hogy gyakran fáradt, sápadt, levert, a megszokottnál sokkal kisebb az étvágya, érdemes felkeresni a gyermekorvost, mert ezek a vashiány tünetei is lehetnek.

 

Átlagos napi vasszükséglet:


Elegendő folsav és C-vitamin hiányában a szervezet nem képes hasznosítani a vasat! Előfordulhat, hogy eleve vitamin- vagy folsavhiány okozza a vérszegénységet, amely így dacára az egészséges vasbevitelnek mégis megjelenik.

http://www.babasmamas.hu/hir.php?hir=a_csecsemokori_vashiany_tunetei_es_kezelese-265

A napi szükséges vasmennyiség 7 mg.

https://www.elso1000nap.hu/hu/0-1_eves_korig/a-nelkulozhetetlen-vas.html


BÉRES Vas Vital filmtabletta (Étrend-kiegészítő)

Notifikációs szám: 1052/2006


Béres Egészségtár-Vas Vital filmtabletta olyan komplex étrend-kiegészítő készítmény a felnőttek számára ajánlott napi vasbevitel 100%-át .Olyan vitaminokat és nyomelemeket tartalmaz, amelyek elősegítik a vas felszívódását


Hatóanyagok mennyisége filmtablettánként:


Beszerzés:

Gyógyszertárakban,  vagy  web áruházban például: https://www.provitamin.hu/kosar/Mit tehetünk/ehetünk szoptatás idején a baba fejlődése érdekében?

A szoptató anyuka étrendjében fontos szerepet töltenek be a B2-, B6-, B9- és B12-vitaminok, melyek segítenek leküzdeni a fáradságot és a kimerültséget. Legfontosabb forrásaik a tojás és a húsok, ezért a vegetáriánusoknak fokozottan érdemes odafigyelni a pótlására (a B12-vitamin napi ajánlott mennyisége szoptató édesanyák számára: 4,0 µg). 

Szintén kiemelten fontos a folsav megfelelő bevitele: a javasolt napi mennyiség szoptatás idején 450  µg

A D-vitamin az immunrendszer, a csontok és a sejtképződés egyik legfontosabb támogatója, A szoptatás során még inkább érdemes odafigyelni a megfelelő napi bevitelére 20 µg, amelyben a külső pótlás mellett a csukamájolaj, a lazac, a kardhal, a tej és a rókagomba fogyasztása is segíthet.


Lecitin

Lecithin 1200 mg - 100 Softgels

Összetevői közül a foszfatidil-kolin és a foszfatidil-inozit létfontosságú a szervezet normál működéséhez. Számos egyéb előnyös tulajdonságuk mellett az idegrendszerre, az agy működésére, a memóriára gyakorolt hatásuk közismert. Fogyasztása kifejezetten ajánlott nehezen tanulók és idős emberek számára.


Adagonként a következő, a természetben előforduló Foszfatidokat tartalmazza :
- Foszfatidil-kolin - 540 mg
- Foszfatidil-etanol - 465 mg
- Foszfatidil-inozitol - 360 mg

Gyermekek elől elzárva tartandó!


A lecitin általában szója olaj felhasználásával készül.. A szója fogyasztását azonban én nem ajánlom allergiás reakciót kiváltó hatása miatt, különösen szoptatós kis mamák részére.


Napraforgó lecitin

Miben különbözik a napraforgó lecitin az ismertebb szója lecitintől?

Nem génkezelt növényből vonják ki és nem tartalmaz ösztrogént, nem allergén. Összetétele szinte azonos, azonban íze sokkal kellemesebb, és biztosak lehetünk abban, hogy a szója negatív tulajdonságai (allergén, génkezelt stb.) ebben a termékben nincsenek jelen.

Szinte azonos az íze  hántolt napraforgóval, kifejezetten kellemes, ezért közvetlenül is fogyasztható.

A szárított és olajtalanított napraforgó lecitin por 100% tisztaságú, teljesen natúr és vegán anyag. Zsírmáj esetén szinte az egyetlen természetes segítség.

Naponta 1 evőkanál lecitin étkezéssel együtt segít a májszöveteket zsírszövetekre változtató zsírmájból való gyógyulást.


Fogyasztása

Érdemes napi gyakorisággal a reggeli és az esti órákban 1-1 tk mennyiséget (~3,5g) fogyasztani. A lecithin zsírban oldódik, így vízzel nem célszerű keverni. Nagyobb intenzitású fogyás elérésének érdekében a fenti mennyiség növelhető!

A minimumként javasolt mennyiség napi 8-9.000 mg (~9 gramm három teáskanál), de testreakcióink visszajelzése alapján állapítsuk meg a szükséges mennyiséget.

http://www.lecitinshop.hu/mi-a-lecitin/


Beszerzés

http://www.lecitinshop.hu/fillzen-lecitin-kollagen-webshop-vasarlas/

https://www.jomtom.hu/vasarlasi_feltetelek

Nyitvatartás, kiszolgálás

Práter utca 65. (csak megrendelés átvétel)

Hétfő-Szerda-Péntek: 16-19 óra között

Száva utca 9/C - 3. emelet, jobbra (iroda)

Hétfő-Kedd-Csütörtök 10-18 óra között
Szerda-Péntek 10-13 óra között


Lecitin granulátum (napraforgó)

100% Lecitin granulátum napraforgóból. Egyéb hozzáadott anyagot nem tartalmaz.

Adagolási útmutató Napi adag: 1-2 teáskanál.

Ajánlatos testreakcióinkat figyelve, fokozatosan emelni az adagokat.  

Használat

Joghurtban, kefirben elkeverve vagy önmagában is fogyasztható.

http://shop.vitaltrend.hu/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id


Folyékony napraforgó lecitin

http://www.pgchem.sk/hu/kapcsolat


Magnézium

Mivel a szervezet a magnéziumot nem tudja önmaga előállítani, ezért nekünk kell azt bejuttatni. Egy húsz-harminc év közötti nő átlagos napi magnézium szükséglete 300 mg, a várandósság alatt mennyisége 310 mg-ra nő, a szoptatás időszakában pedig lényegesen többre, körülbelül 390 mg-ra


Szakemberek szerint az emberek 80-90%-ának a szervezetében nincs elegendő ebből a fontos ásványi anyagból), a legjobb módszer annak pótlására, ha több magnéziumban gazdag ételt eszünk. 

A napi ajánlott magnéziumbevitel egészséges felnőttek esetében 300-350 mg, a gyermekeknél pedig nemtől, életkortól, testsúlytól és aktivitástól függően 50-400 mg között változik.

Életkor (év)

Napi magnéziumszükséglet (mg)

lányok

fiúk

13

80

80

48

130

130

913

240

240

1418

360

410


Forrás: NAS. IOM. Food and Nutrition Board., Dietary Reference Intakes: RDA and AI for Vitamins and Elements
http://www.nal.usda.gov/fnic/DRI/DRI_Tables/RDA_AI_vitamins_elements.pdfVény nélkül kapható gyógyszer. A terhesség és a szoptatás alatt konzultáljon a kezelő orvosával a további szedéssel kapcsolatban. Javasolt napi adag: maximum 250mg (2 tabletta). SANOFI-AVENTIS Zrt.

EGÉSZSÉGES BABA, EGÉSZSÉGES KISMAMA

OGYI-T-4353/02 50 db

Terhesség és szoptatás alatt is megnő a kismamák magnézium igénye, ezért fokozottan figyeljünk oda ennek pótlására!

https://www.magneb6.hu/megoldasaink/magne-b6-extra/termekleiras?gclid=CI2u0t2a8tICFYaHsgod5VcNVg