Rákos emlődaganatra Tamoxifen. Hatása, kiváltása korszerűbbekre. Endometriozis vizsgálata és kezelése


Magyarországon évente körülbelül 5-6000 új emlőrákos beteget fedeznek fel, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. Az emlőrák ezzel a magyar nők leggyakrabban előforduló daganata. Összehasonlításul: méhnyak rákban évente nagyjából 1100-an betegszenek meg és 4-500 nő hal meg emiatt.

A Tamoxifent 20 éve használják a mellrák kezelésben, és ezalatt több százezer nő életét mentette meg. DE attól függetlenül, hogy úgy tűnik, hogy csökkenti a halálozást, komoly kockázatot hordoz magában, mert egy sokkal rosszabb indulatú mellrákfajta gyakoriságát viszont megnöveli.
2001-ben már voltak eredmények, amik azt mutatták, hogy kapcsolat van a tamoxifen hosszabb távú alkalmazása és a megnövekedett ER-negatív, másodlagos tumorok kialakulása között.

Az ösztrogén elősegíti azoknak a mellráksejteknek a növekedését, amelyek ösztrogén receptorokban gazdagok. A Tamoxifen gátolja ezt a hatást, azáltal, hogy hozzákapcsolódik a ráksejt felületére vagy receptorhoz, amit a hormon használ. Ez blokkolja az ösztrogén hatását a ráksejten (az ösztrogén már nem tud hozzákapcsolódni a ráksejthez, mivel a tamoxifen már elfoglalta a helyét). Az ösztrogén receptor nélküli ráksejtekre azonban nem hat a tamoxifen.

Ezért a Tamoxifen gyógyszer nem adható rutinszerűen, HANEM KIZÁRÓLAG CSAK AZOKNAK, AKIKNEK DAGANATA ERŐSEN ÖSZTROGÉN POZITÍV! Sajnos volt olyan időszak, amikor 40 év alatt szinte minden mellrákban szenvedő nő megkapta ezt a szert, mert a receptor vizsgálatok elmaradtak! Az ER negatív daganat tehát nem tartalmaz ösztrogén (hormon) receptorokat. Ilyen daganatnál nincs értelme ösztrogén-ellenes hormonkezelést alkalmazni (amelyet ösztrogén pozitív daganatoknál hosszú évekig szoktak adni)

A tanulmány rámutat arra, hogy szoros kapcsolat van a tamoxifen és a megnövekedett számú ER-negatív (vagyis ösztrogén receptort nem tartalmazó) daganatok kialakulása között. Mindebből azonban nem következtethetünk arra, hogy a mellrákot túlélő betegeknél le kellene állítani a hormon terápiát a tumor kialakulása miatt, csupán figyelmeztet, hogy a kezelés kockázattal jár.
Az egyik ilyen kockázati tényező pedig a megnövekedett számú, másodlagos, ER-negatív tumorok előfordulása
Az ösztrogén receptorokat tartalmazó emlőrákot ER pozitív (ER+) ráknak nevezik, míg a progeszteron receptorokat tartalmazót PR pozitívnak (PR+). A hormonreceptor-pozitív daganattal rendelkező nők prognózisa általában jobb, továbbá sokkal nagyobb valószínűséggel reagálnak a hormonterápiára, mint azok, akiknél a daganat nem tartalmazza ezeket a receptorokat.
https://www.webbeteg.hu/cikkek/szovettan/18769/mellrak-lelet-ertelmezese

A tamoxifen, amelyet 1977 óta alkalmaznak az emlőrák kezelésében, az antihormonok csoportjába tartozik. Tamoxifent (Nolvadex), egy nem szteroid antiösztrogént, először az FDA hagyott jóvá mellrákos betegek kezelésére 1978-ban. Ez a gyógyszerfajta a szervezetben jelen lévő hormonok hatását ellensúlyozza. A tamoxifen mérsékli a női nemi hormon ösztradiol hatását (képlet) a hormon szerepet játszik egyes daganatok, így az emlődaganat növekedésében.

A Raloxifen hasonlóan működik: idősebb nőknél alkalmazzák a tamoxifen alternatívájaként, mivel ezek a hölgyek már túlestek a menopauzán

A tamoxifen egy ösztrogén antagonista

A tamoxifen képes az ösztrogénszint növelésére premenopauzában
A potenciális káros hatásokat csak most ismerik fel

Endometriomák alakultak ki a tamoxifen alkalmazása során emlőrák esetén.

Int J Gynaecol Obstet. 1994 Apr;45(1):55-7.
Endometriosis and tamoxifen therapy.
Morgan MA 1 , Gincherman Y , Mikuta JJ .
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7913061
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11922402

Nagy beteganyagon végzett megfigyelések arra utalnak, hogy a tamoxifén többéves (3-5 év), nagyobb dózisban (30 mg <) történő alkalmazása során – más hormonális (ösztrogén) terápiákhoz hasonlóan - gyakrabban fordul elő endometrialis hyperplasia és endometrialis polyposis; továbbá nő az endo­met­rium karcinoma előfordulási gyakorisága.

Megállapítás 1.
Tamoxifén méh nyálkahártya daganatot illetve annak rákos elváltozását is okozhatja

Megállapítás 2.
Kimutatták, hogy a Tamoxifén megakadályozza a magas kockázatú nőknél a mellrákot. A tamoxifen azonban összefüggésben van az endometriális rák növekedésével. A tamoxifenhez hasonlóan a Raloxifen úgy tűnik, hogy megakadályozza a magas kockázatú nőknél a mellrákot, és a mai napig nem tapasztalták, hogy növelné az endometriális rák előfordulását.

Semin Oncol. 2001, 28 (3), 260-73.
Tamoxifen raloxifenre és azon túl.
O'Regan RM 1 , Jordan VC .
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11402436

Az ellenoldali daganat kialakulásának kockázata annál alacsonyabb volt, minél tovább tartott a tamoxifen terápia: az után követés végén is tamoxifent szedők között, a 4 évig tartó kezelés 66%-os rizikócsökkenést eredményezett a hormonterápiát nem alkalmazó emlőrák túlélők adataihoz képest. Bár a tamoxifen ilyen jellegű hatása a gyógyszer szedésének befejezése után csökken, még 5 évvel később is statisztikailag szignifikáns mértékű.

A Tamoxifen és az I3C együtt 95%-ban gátolják a mellrák sejtek növekedését (Cover és mtsi., 1999).
I3C-hez juthatunk keresztesvirágúak fogyasztásával, vagy bevihetjük kivonat formájában is. Az utóbbi forma azért előnyösebb, mert képtelenség elég keresztesvirágút fogyasztani.

Indole-3-Carbinol (I3C) 200 mg 
az I3C rendszeres fogyasztása elősegíti mind nőknél, mind férfiaknál az egészséges hormon termelést, ezáltal hozzájárulnak a mell, a prosztata, és az egyéb reproduktív szervek egészséges működéséhez. 

Segíthet

Cover CM, Hsieh SJ, Cram EJ, ET AL. Indole-3-carbinol and tamoxifen cooperate to arrest the cell cycle of MCF-7 human breast cancer cells. Cancer Res. 1999 Mar 15;59(6):1244-51.

Megállapítás 3.
Tamoxifen és az I3C együtt 95%-ban gátolják a mellrák sejtek növekedését

Premenopauza
A menopauza az utolsó vérzés, amelyet egy éven belül nem követ másik.
A menopauza időpontja az utóbbi évszázadban a fejlett európai országok népességében mintegy 5-6 évvel kitolódott, és általában 48-52 éves korra tehető.
A menopauza időszakát előzi meg egy átmeneti időszak, a premenopauza. Ez az a fázis, amelyben a petefészkek fokozatosan kezdenek egyre kevesebb ösztrogént termelni.
A premenopauzának az átlagos időtartama négy év, de a nők egy része ebben a szakaszban is csak az utolsó néhány hónapban tapasztal tüneteket.

A premenopauza jellemzői

Posztmenopauza

Vizsgálatok. Képalkotó eljárások

Ha az MR/CT állásfoglalása bizonytalan és vezérelt percutan mintavétel nem végezhető, ha a klinikai kép és a képalkotói vizsgálatok között ellentmondás van, akkor a PET/CT vizsgálat javasolt.

Megállapítás 4.
Hüvelyi ultrahang vizsgálat a kis medencei szervek áttekintésére kiváló eljárás. Endometrium ráknál az MR vizsgálat pontossága 82-94%. Daganatos kiújulás gyanúja esetén MR/CT/UH vizsgálat, valamint CA-125 daganatjelző meghatározása javasolt.
Méhtükrözés vizsgálatával kimutatható a méhben lévő mióma, polipok, összenövések.

Biopszia vizsgálatról
Módszer

Az értékelhetetlen kenetek arányát jelentősen növeli, ha a patológus + a radiológus ultrahangvezérlés használata nélkül végzi a sejt mintavételt. Javasoljuk, hogy ha nem a mi laborunkat választja mintavételre, akkor is ügyeljen arra, hogy a biopszia lehetőleg ultrahang vezérlés mellett történjen, főképp ha nem jól tapintható elváltozásról van szó.

Bizonyos esetekben a vékonytű biopszia során nem állapítható meg az elváltozás pontos mibenléte, ez elsősorban lágyrész tumorok, limfomák, egyes esetekben emlőelváltozások esetében van így. Emlőrákok esetében célszerű vastagtű biopsziás mintán prognosztikai marker vizsgálatokat is elvégezni. Ilyen esetekben műtéti próbakimetszés vagy vastagtű biopszia válhat szükségessé a pontosabb diagnózis érdekében.

A vékonytű helyzetét szakorvosaink az ultrahangkészülék képernyőjén követik, garantálva ezzel, hogy pontosan onnan történjen a mintavétel, ahol a tumorgyanús sejtek találhatóak. A kapott vizsgálati anyagot laboratóriumi előkészítés után mikroszkópos vizsgálatnak vetjük alá.
A vékonytűvel történő biopsziát (aspirációs citológiai vizsgálat, illetve vékonytű biopszia) egy időben két orvos, egy citopatológus és egy radiológus szakorvos végzi:

Sajnos gyakran előfordul, hogy a páciens felesleges vizsgálatok sorozatán esik át, míg végül – jelentős késéssel – a citológiai mintavételre is sor kerül.
Ezzel a beteg megfelelő kezelése heteket, hónapokat is csúszhat, ami a betegség várható lefolyását nyilvánvalóan negatívan befolyásolja, ennek minden vonzatával együtt, beleértve az egészségbiztosítóra rótt költségeket is.
Előny, hogy citológusunk személyesen is ki tudja kérdezni Önt, emellett tanulmányozhatja a korábbi leleteit, ultrahangos, egyéb képalkotó leleteit.

Viszonylag gyakori, hogy a mintavételhez túl vastag tűt használnak, azt gondolván, hogy minél vastagabb a tű, annál sejtdúsabb, így jobb lesz a levett minta. Ez hibás elképzelés, ugyanis vastagabb tű esetében nagyobb a veszélye a kiserek már említett sérülésének, aminek következtében megnő a vérzések valószínűsége.
A vérzések kockázata minimálisra csökkenthető akkor, ha az ultrahangvezérlés mellett vékony tűt használunk a mintavételhez.
Radiológusaink és citopatológusaink évente 2-3000 körüli biopsziát végeznek, laborunkban évente összesen több mint 8000 biopsziára kerül sor.

Viszonylag gyakori, hogy a mintavételhez túl vastag tűt használnak, azt gondolván, hogy minél vastagabb a tű, annál sejtdúsabb, így jobb lesz a levett minta. Ez hibás elképzelés, ugyanis vastagabb tű esetében nagyobb a veszélye a kiserek már említett sérülésének, aminek következtében megnő a vérzések valószínűsége.

A vérzések kockázata minimálisra csökkenthető akkor, ha az ultrahangvezérlés mellett vékony tűt használunk a mintavételhez.

A laborunkban is alkalmazott vékonytű-biopszia előnyei:

CITOPATOLÓGUSAINK SZEMÉLYESEN IS TALÁLKOZNAK ÖNNEL

Ennek az az előnye, hogy citológusunk személyesen is ki tudja kérdezni Önt, emellett tanulmányozhatja a korábbi leleteit, ultrahangos, egyéb képalkotó leleteit. Ez sokkal informatívabb, mint ha a kenetet értékelő citopatológus csak a korábban megírt kérőlapot látja, amelyen sok esetben sajnos nem tüntetik fel megfelelően a minta megfelelő értékeléséhez részletes klinikai adatokat.

Sajnos gyakran előfordul, hogy a páciens felesleges vizsgálatok sorozatán esik át, míg végül – jelentős késéssel – a citológiai mintavételre is sor kerül.

Ezzel a beteg megfelelő kezelése heteket, hónapokat is csúszhat, ami a betegség várható lefolyását nyilvánvalóan negatívan befolyásolja, ennek minden vonzatával együtt, beleértve az egészségbiztosítóra rótt költségeket is.

A vékonytűvel történő biopsziát (aspirációs citológiai vizsgálat, illetve vékonytű biopszia) egy időben két orvos, egy citopatológus és egy radiológus szakorvos végzi:

Az aspirációs citológiai vizsgálat során mindig olyan elváltozásokat célzunk meg, amely:

Ezen elváltozásoknak szerencsére csak egy részéről derül ki, hogy valóban rosszindulatú daganatról van szó, a jóindulatú tumorok ugyanis gyakoriabbak.

A vizsgálandó területet:

A vékonytű helyzetét szakorvosaink az ultrahangkészülék képernyőjén követik, garantálva ezzel, hogy pontosan onnan történjen a mintavétel, ahol a tumorgyanús sejtek találhatóak. A kapott vizsgálati anyagot laboratóriumi előkészítés után mikroszkópos vizsgálatnak vetjük alá.

Sokéves, komoly szakmai tapasztalattal rendelkező szakembereink képesek a vékonytű biopszia lehető legjobb minőségben történő elvégzésére. Radiológusaink és citopatológusaink évente 2-3000 körüli biopsziát végeznek, laborunkban évente összesen több mint 8000 biopsziára kerül sor.
Istenhegyi Magánklinika

1125 Budapest, Istenhegyi út 31/B
Közvetlen telefonszám: +36.30.357.82.78
Központi telefonszám: 36.1.224.54.24
Email: info@ihklinika.hu
Web: ihklinika.hu

Bejelentkezéshez hétköznap 9:00 – 17:00 óra között hívja a fenti telefonszámainkat
http://aspiracios-citologia.hu

Megállapítás 5.
Ultrahang-vezérléssel és vékonytűvel végzett biopszia úgy végzendő, hogy mindkét szakorvos a radiológus és a citopatológus közösen végzi a vizsgálatot. A vékonytű használatával a
vérzések kockázata minimálisra csökkenthető.. Emlőrákok, lágyrész tumorok, limfomák, egyes emlőelváltozások esetében azonban vastagtű biopszia válhat szükségessé a pontosabb diagnózis érdekében

Laparoszkóp vizsgálat
A legkedvezőbb módja annak, hogy megbizonyosodjon arról, hogy endometriózis van-e, az orvosa egy laparoszkópot használ úgy, hogy egy kis vágást végez a bőrön a hasán, és egy vékony csövet helyez be a műszerbe. A laparoszkópos vizsgálatot fájdalomcsillapító hatása alatt végzik.
https://www.breastcancer.org/treatment/side_effects/endometriosis

Tamoxifen mellékhatásai
Nagyon gyakori 

Gyakori 

Tamoxifen leváltása: Anasztrozol
5 év tamoxifen után váltás további 5 év aromatáz-inhibitor terápiára (így összesen 10 évig tart a hormonkezelés)
Az aromatáz-inhibitorok leggyakrabban izom és ízületi fájdalmakat okozhatnak, de ritkán súlyosabb mellékhatásaik is lehetnek (pl. csontritkulás). Mindezek ellenére a 10 évig tartó hormoterápia kockázata kisebb az általa várható haszonnál.

Az anasztrozol hatóanyagú szer az aromatáz-inhibitoroknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. Jelenleg előrehaladott emlőrák kezelésére alkalmazzák olyan nőknél, akik túl vannak a menopauzán. A szer a szervezet által termelt ösztrogén hormon mennyiségének csökkentése által fejti ki hatását, az aromatáz nevű enzim gátlásával.
A kutatók szerint az anasztrozol hatékonyan, kevés mellékhatást kiváltva csökkenti a mellrák megjelenésének esélyét a magas kockázatú, menopauza után lévő nőknél. Ezért a szer használata a betegség megelőzésére lehetőséget biztosít arra, hogy ne az emlőeltávolítás legyen a megelőzés egyetlen eszköze.
Jack Cuzick professzor, a kutatás vezetője a BBC News-nak elmondta, hogy "ez a típusú gyógyszer sokkal hatékonyabb, mint a korábbi hasonló szerek, például a tamoxifen, és létfontosságú, hogy kevesebb a mellékhatása."
http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/ujabb_eszkozoket_talaltak_a_mellrak_megelozesere

Az Anastrozolt-ratiopharm a szervezet által termelt ösztrogén hormon mennyiségének csökkentése által fejti ki hatását. Ezt egy, a szervezetben található természetes aromatáz enzim gátlásával éri el,

Nagyon gyakori mellékhatások
- Fejfájás.
- Hőhullámok.
- Hányinger.
- Bőrkiütés.
- Ízületi fájdalom vagy merevség.
- Ízületi gyulladás (artritisz).
- Gyengeségérzés.
- Csontvesztés (oszteoporózis).

A Tamoxifen hosszabb ideig tartó beadását számos mellékhatással társították, amelyek közül az endometriális karcinóma a legfontosabb. Vizsgálatunk célja a tamoxifen-kezelés és az endometriális elváltozások kialakulása közötti esetleges korreláció vizsgálata volt. 
Ha öt éven át naponta szedik a tamoxifen vagy raloxifen nevű ösztrogéngátlókat, az 40%-kal csökkenti a mellrák kockázatát - idézte a BBC online kiadása a brit Országos Egészségügyi és Gondozási Intézet (NICE) ajánlását

Összefoglalva, ezeknek az adatoknak az alapján úgy vélik, hogy a tamoxifen (20 mg / nap) hormonális adjuváns terápiája, nem feltétlenül növeli az endometrium carcinoma kockázatát.
Breast J., 2001, Jul-Aug, 7 (4): 240-4.
Az endometriális elváltozások tamoxifen terápia után a mellrákos nőknél.
Maugeri G 1 , Nardo LG , Campione C , Nardo F.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11678801

Tamoxifen hatása az endometriumra
Vizsgálattal megerősítették, hogy a Tamoxifen-kezelés a proliferatív és neoplasztikus endometriális változások gyakoribb előfordulásával jár. Nem találtak viszont egyértelmű összefüggést a Tamoxifen expozíciós idő és az endometrium patológiák előfordulása között. A Tamoxifen-kezelésben részesülő betegeknél évente kétszer kell elvégezni a nőgyógyászati ​​vizsgálatokat, hogy az endometriális változásokat azonnal azonosítsák és megfelelően kezeljék
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11019604

A tartós tamoxifén kezelés mellett gyakrabban fordulnak elő a méh belsejének bizonyos rendellenességei, különösen a polipok (jóindulatú daganatok), a méhnyálkahártya túlnövekedése, és a rosszindulatú daganatok. Amennyiben a tamoxifén kezelés alatt rendellenes hüvelyi vérzést tapasztal, akkor haladéktalanul forduljon az orvosához! 
https://www.webbeteg.hu/gyogyszerkereso/tamoxifen-teva-10-mg/702/betegtajekoztato

Az endometrium vastagság 4-10 mm között nem igényel azonnali mintavételt, de követése 5 mm felett tanácsos..Az endometrium növekedésében az ösztrogén hormonnak van szerepe. A gyógyszer elhagyása után a szervezet saját hormonjának termelődése okozza a méhnyálkahártya megvastagodását.
A kutatások szerint a tamoxifen vagy a raloxifen öt éven át naponta történő szedése majdnem felére csökkenti a megbetegedés kockázatát, a védőhatás pedig legalább egy évtizedes lehet. Ám a szakértők szerint mérlegelni kell a lehetőségeket, hiszen a mellszövet-eltávolítás gyakorlatilag nullára redukálja a daganat kockázatát, míg például a tamoxifen mellékhatásai között hőhullámokkal és vérrögök képződésével is számolni kell.
A kutatók azt is feltárták, hogy a mellrák kezelése céljából gyógyszert szedő nők majdnem fele abbahagyja a kezelés
http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/gyogyszerrel_elozik_meg_a_mellrakot

VanLeeuwen és munkatársai megállapították, hogy a nők, akik már több mint 2 éve használnak tamoxifent, 2,3-szer nagyobb az endometriális rák kockázata, mint a nem használóknál. A kockázat 3,0-ra emelkedett, akiket 5 évnél hosszabb ideig kezeltek. A használat időtartamára vonatkozó kockázati becslések egyike sem mutatott statisztikai jelentőséget.
VanLeeuwen FE, Benraadt J, Coebergh JWW és munkatársai: Endometrium rák kockázata az emlőrák tamoxifen-kezelése után. Lancet 343, 448-452 (1994)].
http://www.cancernetwork.com/oncology-journal/effect-tamoxifen-endometrium/page/0/1

Megállapítás 6.
A tamoxifen (20 mg/nap) hormonális terápiája, nem feltétlenül növeli az endometrium carcinoma kockázatát. Más kutatási eredmények szerint viszont a tartós tamoxifén kezelés mellett gyakrabban fordulnak elő a méh belsejének bizonyos rendellenességei, különösen a polipok (jóindulatú daganatok), a méhnyálkahártya túlnövekedése, és a rosszindulatú daganatok. A szakirodalomban az is olvasható, hogy akik több, mint 2 éve szednek tamoxifent, 2,3-szer nagyobb az endometriális rák kockázata, a nem használókhoz viszonyítva. A kockázat 3,0-szorosrara emelkedett, akiket 5 évnél hosszabb ideig kezeltek Tamoxifennel.

Endometriozis
Az endometriózis egy nőgyógyászati kórkép. Normális esetben csak a méh belső felszínén van jelen. előfordul, hogy a méh üregén kívül is megtalálható. Leggyakrabban a hashártyát érinti, ami belülről béleli a hasüreget és beborítja a kismedencei szerveket. Mintegy 176 millió nő él endometriózissal a világon és minden 10. reproduktív korú nő érintett.
A név a latin endometrium szóból származik, amely a méh belső felszínét borító szövet megnevezése.
Az endometriózisban a méhet bélelő szövet (az endometrium) a méhen kívül, leggyakrabban a petevezetőben, a petefészek falában vagy a kismedencét bélelő szövetekben ágyazódik be. Ritkán az endometrium a kismedencét is elhagyhatja.
Az elváltozások mérete a gombostűfejnyitől egészen a tenyérnyi endometrikum elváltozásig terjedhetnek.
Az endometriózis csomók leggyakoribb elhelyezkedése a hasüreg, ideértve a petefészkeket, a petevezetőket, a méhet függesztő szalagokat, a hüvely és végbél közötti réteget, a méh külső felszínét, a méh vastag izomrétegét, a beleket és a medence hashártyaborítékát valamint a hólyagot. 

Az endometriózis gyakori tünetei és jelei

A petefészekrák a várhatónál gyakrabban fordul elő endometriózisban szenvedő nőknél, bár a petefészekrák teljes élettartamra vonatkozó kockázata alacsony. Néhány vizsgálat arra utal, hogy az endometriózis növeli ennek kockázatát, de még így is viszonylag alacsony marad. Ritkán egy másik rákos betegség, az endometriózissal összefüggő adenokarcinóma is kialakulhat a korábban endometriózisban szenvedő nőknél.
http://gendiagnosztika.hu/endometriozis/

Magyarázat: adenokarcinoma valamely mirigy rosszindulatú rákos daganata. Adenocarcinomának nevezzük azokat a daganatokat, amelyek szövetileg mirigyes elváltozást mutatnak, vagyis a daganat sejtek mirigystruktúrákat képeznek. Számos helyen előfordul ilyen típusú daganat, pl. vastagbélben.

Megállapítás 7.
tamoxifen stimulálja az endometriális sejtek növekedését. Ez endometriózist okozhat, és növelheti az endometriális rák kockázatát. 

Tünetei

Kialakulása
Az endometriózis bármely korban kialakulhat, és általában az első menstruáció jelentkezése után néhány évvel kezdődik. Amikor a menstruáció végleg elmarad, az endometriózis tünetei is gyakran megszűnnek.
A szülés után a panaszok gyakran kiújulnak, 
A tünetek előjöhetnek, ha hormonpótló kezelést alkalmaznak.

Endometriozis oka
Az endometriózis kialakulásának pontos okai még ismeretlenek a tudomány előtt, előfordulhat családon belüli halmozódás.
Egyes elméletek immungyengeséget feltételeznek, miszerint a méhnyálkahártya sejtek egyébként is megjelennének a méhen kívül, a normálisan működő immunrendszer azonban fellép a burjánzásuk ellen.
Ezeken túl még az alábbi tényezők is kiválthatják a betegséget:

A diagnózis megállapítása
UH, hasüregi tükrözés, a laparoszkópia., nagyfelbontású, jó képminőségű endoszkópos eszközök

Kezelés A legelterjedtebb és leghatékonyabb kezelés az operáció. A műtétet követően gyermekvállalási szándék esetén javasolt, a minél hamarabb történő teherbeesés, szükség esetén mesterséges úton.

Az endoszkópos (laparoszkópos) műtét előnyei
Az endoscopia vagy laparoscopia olyan műtéti forma, amikor a behatolás néhány centiméteres metszéseken keresztül történik. A laparoscopos műtétek előnye a lényegesen rövidebb lábadozási idő, ezáltal a gyorsabb visszatérés a munkába, illetve szokásos hétköznapi tevékenységekhez. A műtétet követő fájdalom lényegesen kisebb, ami előnyös a gyors gyógyulás szempontjából. A kisebb fájdalom a kisebb metszéseknek köszönhető.

A legyengült immunrendszer elősegíti a betegség kialakulását. Ennek megfelelően műtét után - teljesen kitisztított kismedencét hátrahagyva – érdemes immunerősítő étrend kiegészítők alkalmazása, mint pl.: grapefruit magolaj, aloe-vera termékek, C-vitamin, speciális vitamin és nyomelem komplexek.
https://robertkorhaz.hu/vizsgalati-ajanlo/endometriozis?gclid=

Megállapítás 8
Normális esetben az endometrium szövet csak a méh belső falát borítja, endometriózisban azonban megjelenik ettől eltérő helyeken is: általában a méh izomállományában, a petefészkeken, a húgyhólyagon, összenövéseket alkothat a hashártya borítékán. Ennél is rosszabb esetben a betegség érintheti a beleket, és ritkán, de leírtak már endometriózist a külső nemi szerveken, ízületekben (térd ízület), a tüdőben és az agyban is. Ezek a rendellenes helyen elhelyezkedő szövetek ugyanúgy viselkednek, mintha a méh üregén belül lennének, minden ciklusban megvastagszanak és véreznek. Ez a vér azonban a menstruációval ellentétben nem tud kiürülni a szervezetből, erőteljes fájdalmat, görcsöket okoz, úgynevezett steril gyulladást kelthet az érintett szerven és annak környezetében.
www.egeszsegor.com
https://www.webbeteg.hu/cikkek/nogyogyaszat/13136/endometriozis-egy-rejtelyes-betegseg

Küret és biopszia összehasonlítása. Hüvelyi UH
Az ultrahang vizsgálat költség-effektivitás szempontjából előnyösebb, mint az endometrium biopszia.
A végleges diagnózis felállításában a küret során vett minta előnyösebb
A biopsziás mintavétel során a negatív cytologiai vizsgálat illetve negatív endometrium biopszia esetén nem lehetünk teljes mértekben biztosak abban, hogy kizártuk az endometrium carcinoma lehetőségét.

A méhkaparást azonban mindig meg kell, hogy előzze egy hüvelyi ultrahang vizsgálat, ennek elmulasztása gyakorlatilag műhibának minősül. A vizsgálattal meg lehet állapítani, hogy vannak–e malignitásra utaló egyéb jelek, vagy esetleg egy jóindulatú polip vagy myomagóc állhat a vérzészavar hátterében. Tehát hüvelyi ultrahang vizsgálat (TVS) során a méhnyálkahártya vastagságát és szerkezetét, valamint a malignitásra utaló jeleket keressük.
Ezt követően végezzük el a méhnyálkahártya biopsziát - küretet -, amely során az eltávolított méhnyálkahártya mikroszkópos vizsgálata után kapjuk meg a biztos diagnózist. Ez alapján derül ki, hogy egy ártalmatlan hormonális zavarról, egy polipusról, vagy műtétes kezelést igénylő, komoly daganatos vagy daganatmegelőző elváltozásról van-e szó.

A küret előnye, hogy az esetek egy részében általában alaposabb mintavétel történhet, és bő vérzés esetén a vérzés gyorsabban eláll.
Ezzel szemben a speciális Endo Sampleres mintavétel előnye, hogy gyors - a műtét mindössze fél óra alatt készen van, a páciens távozhat a rendelőből, nem kell bennfekvés, megfigyelés. Kevés előkészületet igényel, lokális érzéstelenítésben elvégezhető, kisebb a perforáció veszélye. Sokkal "tisztább" szövethengereket nyerünk, a szövettani eredmény gyorsabb.
Az endometriális biopszia a legbiztonságosabb módszer a méh bélés degenerált sejtjeinek kimutatására. A vizsgálatot gyakran kombinálják egy hiszteroszkóppal (méh tükrözés) a szövetminták eltávolítására.
A laparoszkópia a legfontosabb és leghatékonyabb diagnosztikus eszköz. Akár néhány milliméteres elváltozások is okozhatnak meddőséget vagy komoly fájdalmat.

Az OEP a műtétet nem támogatja, így a biztosított pácienseknek is - a felhasznált mintavevő minőségétől és mennyiségétől valamint a szövettani vizsgálattól függő mértékű - térítési díjat kell fizetni.
Ezt kárpótolja, hogy nem kell az előkészületekre esetleg több napot szánni, és az egynapos kórházi bennfekvés is elmarad, továbbá a szövettani leletet lényegesen hamarabb készhez kapják. (néhány napon belül e-mailban elküldjük)
Szent Anna Nőgyógyászati, Szülészeti és Ultrahang Magánrendelő
4024 Debrecen, Szent Anna utca 48. sz. /
https://www.zatik-nogyogyasz.hu/rendelo.htm

Tamoxifen helyett más gyógyszerek használata

Megállapítás 9.
Brit rákkutató központ szakemberei azt tapasztalták, hogy 17%-kal csökkent a halálozási arány, ha a tamoxifen két-hároméves szedése után két év erejéig átállnak az Aromasinra
A Fulvesztrant és az ICI 164 384 hatásosabb, mint a tamoxifen a mellráksejtek növekedésének gátlásában. Nincsenek ösztrogén-agonista hatásuk a méhre és a hüvelyre.
Az Anastrozol sokkal hatékonyabb, mint a korábbi hasonló szerek, például a tamoxifen, és létfontosságú, hogy kevesebb a mellékhatása."(Cuzick professzor).
A Femara néven forgalmazott Letrozol aromatáz gátló. A Femara gyógyszer a
Tamoxifent abbahagyó posztmenopauzás nők számára a rák kiújulásának megakadályozására. Adható az emlősebészeti beavatkozás utáni első kezelésként vagy ötéves tamoxifen-kezelést követően.

Fulvestrant
A Fulvestrant Sandoz hatóanyaga a fulvesztrant, amely az ösztrogén-blokkolók csoportjába tartozik. Az ösztrogén, esetenként szerepet játszhat az emlőrák növekedésében.
A Fulvestrant Sandoz az előrehaladott vagy áttétes emlőrák kezelésére használatos gyógyszer olyan nők esetében, akik már túl vannak a menopauzán.
A tiszta antiösztrogéneknek nincsenek ösztrogén agonista hatásai. A fulvestrant (Faslodex) ösztrogén receptorhoz (ER) kötődő versenyképes inhibitorok. A preklinikai és klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a fulvesztrant és az ICI 164 384 hatásosabb, mint a tamoxifen a mellráksejtek növekedésének gátlásában. Nincsenek ösztrogén-agonista hatásuk a méhre és a hüvelyre,
A vizsgálatok kimutatták, hogy a fulvestrant legalább olyan jó, mint az anastrozol a fejlett mellrákban szenvedő posztmenopauzális nők kezelésében,

Anasztrozol
Az anasztrozol hatóanyagú szer az aromatáz-inhibitoroknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. Jelenleg előrehaladott emlőrák kezelésére alkalmazzák olyan nőknél, akik túl vannak a menopauzán. A szer a szervezet által termelt ösztrogén hormon mennyiségének csökkentése által fejti ki hatását, az aromatáz nevű enzim gátlásával.
A kutatók szerint az anasztrozol hatékonyan, kevés mellékhatást kiváltva csökkenti a mellrák megjelenésének esélyét a magas kockázatú, menopauza után lévő nőknél. Ezért a szer használata a betegség megelőzésére lehetőséget biztosít arra, hogy ne az emlőeltávolítás legyen a megelőzés egyetlen eszköze.
Jack Cuzick professzor, a kutatás vezetője a BBC News-nak elmondta, hogy "ez a típusú gyógyszer sokkal hatékonyabb, mint a korábbi hasonló szerek, például a tamoxifen, és létfontosságú, hogy kevesebb a mellékhatása."
http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/ujabb_eszkozoket_talaltak_a_mellrak_megelozesere

Az Anastrozolt-ratiopharm a szervezet által termelt ösztrogén hormon mennyiségének csökkentése által fejti ki hatását. Ezt egy, a szervezetben található természetes aromatáz enzim gátlásával éri el,

Femara (lánynevén: Letrozol)
A tamoxifen 4-5évig tartó szedése után 2,5 évig Letrozolt kaptak. A tamoxifent 5 évet követően nem ajánlatos szedni, mert nem csak előnyei csökkennek, hanem fenn áll az endometriális rák, a tüdőembólia vagy a sztrók veszélye. Ugyanakkor megmarad a rák kiújulásának a kockázata A Letrozol 40%-ka csökkentette, hogy a rák más helyen keletkezzen. A Femara néven forgalmazott Letrozol aromatáz gátló. A Femara az elő hormon terápiás gyógyszer a Tamoxifent abbahagyó posztmenopauzás nők számára a rák kiújulásának megakadályozására. A megnyújtott hormonkezelés lehetővé teszi hogy a túlélési esélyeik a maximumra növekedjenek.
Prof Ian Smith Royal Marsden kórház emlőosztályának vezetóje UK BBC News
http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/ob_gyn/breast/breast_cancer/?article_hid=40237

Magyarázat
A letrozol az úgynevezett nem szteroid aromatáz-gátlók gyógyszercsoportjába tartozik. A letrozol az emlőrák hormonális (vagy más néven "endokrin") alapokon nyugvó kezelésére szolgál. Az emlőrák növekedését gyakran elősegítik az ösztrogének.. A letrozol az ösztrogéneket termelő enzim (aromatáz) gátlásával csökkenti az ösztrogén mennyiségét. Ennek következményeként lelassul, illetve leáll a daganatsejtek növekedése és/vagy a test egyéb részébe terjedése.

A letrozol az emlőrák kiújulásának megakadályozására is alkalmazható. Adható az emlősebészeti beavatkozás utáni első kezelésként vagy ötéves tamoxifen-kezelést követően.
A letrozol a daganatsejtek más testrészekre való átterjedésének megakadályozására is alkalmazható a betegség előrehaladott állapotában.
A letrozol kizárólag az alábbi esetekben alkalmazható:
- ösztrogénreceptor pozitív emlőrákban és
- azoknál a nőknél, akik menopauza utáni állapotban vannak, tehát már nem menstruálnak.

A Femara a csontok elvékonyodását vagy csontritkulást (oszteoporózist) okozhat az ösztrogének szintjének csökkentése folytán. Ez azt jelenti, hogy kezelőorvosa a kezelés előtt, alatt és után csontsűrűség-mérés (a csontritkulás kimutatásának egyik módja) elvégzése mellett dönthet.
https://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/femara_25_mg_filmtabletta/5569

Aromasin. Lánynevén: Examestán
A brit rákkutató központ szakemberei azt tapasztalták, hogy 17%-kal csökkent a halálozási arány, ha a (Magyarországon is használt) tamoxifen két-hároméves szedése után két év erejéig átállnak az aromasinra.
Ez az első olyan kombinált hormonkezelés, ahol jobb volt az eredmény, mint ha egyedül tamoxifent használtunk volna - tette hozzá Charles Coombes.
A kutatók úgy vélik, hogy a két gyógyszer együtt azért hatékonyabb, mert az aromasin exemasztán hatóanyaga azokat a rákos sejteket is elpusztítja, amelyek a tamoxifenre rezisztenssé váltak
https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/daganatok/cikkek/
nok_ezreinek_eletet_mentheti_meg_egy_uj_kura/20070214101211

Az Aromasin az ún. aromatázgátlók csoportjába tartozó gyógyszer. Ezek a gyógyszerek gátolják az aromatáz nevű enzimet, amely szükséges az ösztrogének képződéséhez. Különösen a posztmenopauzában lévő nőkben. A szervezet ösztrogén-szintjének csökkentése a hormonfüggő emlődaganat kezelésének egyik módja.

Az Aromasin-t a posztmenopauzában lévő nők korai stádiumú, hormonfüggő emlődaganatának kezelésére alkalmazzák, miután a tamoxifen hatóanyagú gyógyszerrel történő két-három éves kezelés befejeződött. Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek csökkentik a női nemi hormonok szintjét, ami a csontok ásványianyag-tartalmának csökkenéséhez vezethet, gyengítve azok erősségét-szilárdságát.
A készítmény ajánlott adagja 25 mg (egy tabletta) naponta.

Nagyon gyakori mellékhatások 

- álmatlanság,
- depresszió
- fejfájás,
- szédülés
- hőhullámok,
- hasi fájdalom, émelygés,
- fokozott verítékezés,
- izom- és ízületi fájdalom (köztük végtagfájdalom, csontízületi gyulladás, hátfájás, ízületi gyulladás és ízületi merevség),
- fájdalom, fáradtság,
- bizonyos májenzim szintek emelkedése, bilirubin vérszint emelkedése, alkalikus foszfatáz vérszint emelkedése,
- fehérvérsejt szám csökkenése

A 4 évig tartó Tamoxifen kezelés 66%-os rizikócsökkenést eredményezett a hormonterápiát nem alkalmazó emlőrák túlélők adataihoz képest. Bár a tamoxifen ilyen jellegű hatása a gyógyszer szedésének befejezése után csökken, még 5 évvel később is statisztikailag szignifikáns mértékű. A csak aromatázgátlót használó nők esetében 52%-os kockázatcsökkenést mértek ellenoldali második emlőrák tekintetében.
Szakmai lektor: Dr. Mátrai Zoltán PhD főorvos
http://onkoplasztika.hu/hirek/item/71-a-tamoxifen-hatasa-az-ellenoldali-emlorak-kialakulasara

Zodalex (Goserelin Acetate)
Goserelin Acetate is used to treat hormone-sensitive cancers of the breast (in pre- and peri- menopausal women)
Ezt a fajta kombinált hormonkezelést általában 5 évig szokták alkalmazni annak érdekében, hogy csökkentsék az emlőrák kiújulásának kockázatát.

Letrozol
A letrozol a mellrák hormonális (vagyis belső elválasztású mirigyekre ható, azaz "endokrin") kezelésére használatos szer. A női nemi hormonok egyik típusát képező ösztrogének gyakran serkentik a mellrák növekedését.
A letrozol csökkenti az ösztrogének mennyiségét egy enzim (az ún. aromatáz) gátlása révén, amely az ösztrogének képződéséhez szükséges. Ennek következtében a daganatsejtek szaporodása és/vagy a szervezet más részeibe való terjedése (szóródása) lassul vagy teljesen leáll.
A letrozol az emlőrák kiújulásának megelőzésre használatos. A melldaganat műtéti eltávolítása után 
elsődleges kezelésként vagy 5 éves tamoxifen kezelést követően alkalmazható.
A letrozol előrehaladott emlőrák esetén a 
daganat szóródásának (áttétek képződésének) megelőzésére is használatos.
A letrozol kizárólag az alábbi esetben alkalmazható: