Vérnyomáscsökkentő mellett szedhető a Rhodiola rosea.
Válasz Olvasóimnak 86. szám.


Üzenet: Tisztelt Zsoldos Úr! Nagy tisztelője vagyok önnek és munkásságának. A kérdésem az lenne, lehet e napi 1 mg tenaxum és 2,5 mg coverex tabletta mellé napi 1db yiya Rhodiola étrend kiegeszitö kapszulát szedni? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel K  Attiláné


Arra vonatkozóan, hogy a Rhodiola étrend kiegészítő szedhető-e kétféle vérnyomáscsökkentő mellett az alábbiakat kell tisztázni:


1./ annak felülvizsgálata, hogy a normálisnak tekintett vérnyomásnál az Ön vérnyomása valóban  magasabb-e A háziorvos által egy alkalommal végzett vérnyomás mérés ugyanis  erre vonatkozóan nem ad elfogatható támpontot.

2./ annak vizsgálata, hogy esszenciális vérnyomása van-e, vagyis arról van szó, hogy  valamelyik szervének nem kielégítő működése okozza-e a még nem is bizonyított magasabb vérnyomást. Ennek bizonyítására széles körű általános egészség felmérésre van szükség

3./  Ismerni kell a szedett kétféle vérnyomáscsökkentő hatásmechanizmusát, mert e nélkül a Rhodiolával való esetleges inkompatibilitás nem állapítható meg.

4./ Ismerni kell a Rhodiola rosea étrend kiegészítő hatását a szervezet működésére

5./ Figyelembe kell venni a vérnyomáscsökkentőknek és a Rhodiolának az esetleges mellékhatását.

6./ Az összehasonlításkor meg kell állapítani, hogy a kétféle termék egymásra hatásakor erősítik/kiegészítik/ gyengítik-e egymás hatását.

7./ Ismerni kell mindkét termékféleségnek  a javasolt napi szedési mennyiségét, valamint a kedvező hatás eléréséhez szükséges szedési időt.

A magam számára megfogalmazott feladatokra az alábbiakban próbáltam megoldást találni. Íme :  Tenaxum gyógyszer magas vérnyomás ellen


Először azt nézzük meg, hogy mi is az a gyógyszer, amit orvosa felírt Önnek

A Tenaxum hatóanyaga az imidazolin (képlet),  ami a biogén aminok közé tartozik. A biogén azt jelenti, hogy ezek az anyagok az enzimek és mikroorganizmusok hatására a növényi, állati és akár az emberi anyagcserében keletkezhetnek. Az imidazolin egyben neurotranszmitter. ami azt jelenti, hogy  ez olyan hírvívő molekula  amelynek a feladata, hogy egyik idegsejttől a másikig, illetve az izom- vagy mirigysejtekig, a szinapszison keresztül üzenetet szállítsanak. Ilyen például az acetilkolindopaminnoradrenalinszerotonin is. Legtöbbjük az idegrendszerben termelődik, csak ott található meg és ott fejti ki hatását, A Tenaxum hatóanyaga az imidazolin  is idetartozik


Ezek után azt vizsgáljuk meg, hogy az imidazolin (Tenaxin) hogy működik?

Ha az imidazolin-1 (I1) receptorokat izgatják, (agonista hatás) akkor ez gátolja a szimpatikus idegrendszer által okozott stressz, izgalom miatt kialakult vérnyomás emelkedést. A szimpatikus idegrendszer ugyanis folyamatosan egy fölfokozott idegállapotot, lelki állapotot, stressz állapotot tart fönt. Esszenciális hipertóniáról akkor beszélünk, amikor a vérnyomás emelkedés okaként nem lelhető fel más kórkép. Megjegyzendő egyébként, hogy ilyen a magas vérnyomásos betegségek 4/5-e.

Az úgynevezett másodlagos hipertónia esetén a magas vérnyomást egy másik kórkép okozza, annak hatására jön létre. Ebben az esetben a kiváltó okot kell megszüntetni, és az alapbetegséget kell kezelni.

Ez tehát azt jelenti, hogy az Ön vérnyomás emelkedését nem valamely szervének (pl. vese rossz működése miatti vérnyomás emelkedés) hibás működése okozza. Ezt kijelenteni azonban csak akkor lehet, ha már megvizsgálták azon szerveit, amelyek vérnyomás növekedést okozhatnak a kedvezőtlen működésük miatt és a vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy ezek a szervek jól működnek. Orvosa így járt el? A tenaxin szedését ennek ismeretében rendelheti el.  


Fontos megérteni, hogy ha nem tudjuk, hogy mitől van magas vérnyomása, akkor a vérnyomás csökkentő gyógyszer lejjebb viszi ugyan a szintjét, de az ilyen nem oki, hanem csak tüneti kezelés Az igazi ok továbbra is rejtve és kezeletlen marad !!


Kategória

Diasztolés érték

Szisztolés érték

Optimális

<120

<80

Normális

120-129

80-84

Kismértékben emelkedett

130-139

85-89

1. fokú hipertenzió

140-159

90-99

2. fokú hipertenzió

160-179

100-109

3. fokú hipertenzió

>180

>110

A Tenaxin felírása előtt meggyőző bizonyíték van arra, hogy vérnyomása valóban magas? És a mérési eredmény szerint milyen mértékű? Felkérő levelében ezt sajnos nem említette. Erre vonatkozóan mutatom be  az alábbi táblázatot, íme


Orvosa milyen megelőző vizsgálattal állapította meg, hogy Önnek magas a vérnyomása?


A vérnyomás változik a különböző napszakokban. Befolyásolja a fizikai aktivitás, a stressz, az étkezés stb. Ezért az orvosi rendelőben végzett méréssel nem juthatunk értékelhető megállapításhoz. A legpontosabb vérnyomásértékeket 24 órás vérnyomásmérés (ABPM vagyis az ambulatory blood pressure monitoring) szolgáltatja. Ezt házi orvosa minden további nélkül felírhatja és a kerületi szakorvosi intézet kardiológiai  osztályán felteszik a készüléket és haza mehet. Másnap leveszik és számítógéppel kiértékelik a félóránként mért értékeket. Ha ezen már túl van, akkor szíves elnézését kérem, hogy igénybe vettem figyelmét.

Ha ezt a a vizsgálatot valamilyen okból nem akarja igénybe venni, akkor az általam kidolgozott mérési eljárást otthon saját készülékkel (ha meggyőződött arról hogy helyes és megbízható értékeket ad) 5 napon át, napi 3 alkalommal, egy-egy  mérési időben 3 egymás utáni méréssel és az  értékek felírásával elvégezheti. Mikor mérjünk?

a./ reggel 8 óra tájban. Megemlítem, hogy az ébredés utáni vérnyomás általában magasabb, mint a nap további szakaszában

b./ 14-15 óra körül

c./ 19-20 óra tájban

egy napon belül jelentős ingadozás lehet. Az alábbi ábrán egy kedves Olvasó által beküldött vérnyomás értékeket dolgoztam fel és a változásokat diagramban ábrázoltam 

A részleteket régen írt dolgozatomban olvashatja. A mérésen kívül a vérnyomással kapcsolatos ismereteket is az alábbi dolgozataimban olvashatja, amelyek elérhetősége itt:


 

 

 

 

http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-vernyomas-vs-pulzus.php

http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-vernyomas-csokkentes-gyogyszer-nelkul.php

http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-vernyomas-valtozasok-ertekelese.php

http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-vernyomas-valtozasok-ertekelese.php

http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-vernyomas-kezeles.php


Az értékek elemzésénél  vegyük észre, hogy a napi mérési eredmények legnagyobb és legkisebb értékei a mérési periódus első 5 napján  azonos távolságot tartva követik egymást.  Ez azt mutatja, hogy egy napon belük átlagosan 25 Hgmm a vérnyomás különbség. Ez nem a méréssel járó ingadozás, hanem a vérnyomás tényleges változása. 


Hogyan találhatja meg dolgozataimat?

A témától függetlenül szeretném megjegyezni, hogy 150-nél is több  egészséggel/betegségekkel/ gyógyszeres és alternatív kezeléssel/ legjobbnak ítélt szakorvosok és klinikák  ismertetésével foglalkozó tudományos jellegű dolgozataimat úgy találja meg, hogy a Google-ba beírja: www.nelegybeteg.hu;-t és a megjelenő Főoldal baloldali sávjában csoport neveket láthat, aminek megnyitásával a dolgozatok címei ABC sorrendben olvashatók. Ezek közül kiválaszthatja az érdeklődésére számot tartó címet, amelyre kattintva megjelenik a dolgozat teljes terjedelmében


Visszatérve a vérnyomás problémához:

Magas vérnyomás esetén az erekben megnövekszik a nyomás, amit okozhat érszűkület, az erek falának megvastagodása és rugalmatlanná válása vagy egyéb okok. Az erek a szívverés pillanatában minél kevésbé képesek kitágulni, annál magasabb lesz a vérnyomás. A megnövekedett ellenállással szemben a szívnek erősebben kell pumpálnia, és az erek falának károsodásához vezethet. A nem kezelt magas vérnyomás eredményezhet értágulatot, szív infartkust, stroke-ot, szívelégtelenséget vagy veseelégtelenséget.


A Tenaxum adható idős  korú betegnek és diabeteszes hypertoniásoknak is.
Veseelégtelenségben: amennyiben a kreatinin-clearence nagyobb, mint 15 ml/perc, a kezdő dózist nem kell módosítani, csak akkor, ha kisebb, mint 15 ml/perc. A kezelést tartósan kell folytatni. Elhagyása a dózis fokozatos csökkentésével történhet. Kezelő orvosa figyelt a vese működését jelző kreatinin értékre?


Coverex gyógyszerről

Ennek a gyógyszernek többféle változata van, de vajon melyiket szedi? Nehéz így érdemben hozászólni. Másrészt 2,5 mg ható anyagot említ, ami kereskedelmi forgalomban nem található. Talán felezi az 5 mg-ot? Erről sem tájékoztatott.


COVEREX-AS 5 mg

A készítmény hatóanyaga perindopril-arginin. 3,395 mg perindopril filmtablettánként (ami 5 mg perindopril-argininnek felel meg).


COVEREX-AS KOMB 5 mg/1,25 

A Coverex-AS Komb 5 mg/1,25 mg filmtabletta kétféle hatóanyag, a perindopril és az indapamid kombinációja.
A perindopril az úgynevezett ACE-gátlóknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Ezek a vérerek tágítása révén fejtik ki hatásukat, ami könnyebbé teszi a szív számára a vér áramoltatását.
Az indapamid egy vízhajtó. A vízhajtók fokozzák a vese által termelt vizelet mennyiségét. Mindazonáltal az indapamid különbözik más vízhajtóktól abban, hogy csak csekély mértékben fokozza a termelt vizelet mennyiségét. Mindkét hatóanyag csökkenti a vérnyomást, és azok együtt szabályozzák az Ön vérnyomását.


COVEREX-AS KOMB FORTE

Olyan betegeknek írják fel, akik külön-külön tablettaként szednek 10 mg perindoprilt és 2,5 mg indapamidot; ezek a betegek a két külön készítmény helyett egy Coverex-AS Komb Forte filmtablettát kaphatnak, amely mindkét hatóanyagot tartalmazza.


Miért nem hat a vérnyomás csökkentő?

Ha nem következik be a várt javulás, ilyenkor kell más betegségre gyanakodni. A magas vérnyomás mögött az esetek 5-10%-ában valamilyen betegség húzódik meg, ilyenkor másodlagos hipertóniáról beszélünk (erről már fentebb említést tettem). Amíg nincs kezelve az alapprobléma, addig a hipertónia nem javul. A háttérben lévő állapotok felderítéséhez részletes kivizsgálás szükséges. A leggyakoribb betegségek, amelyek magas vérnyomást okozhatnak: a vese (veseér szűkület, elsődleges vesebetegségek) és a belső elválasztású mirigyek (pajzsmirigy, mellékvese velő, mellékvesekéreg, agyalapi mirigy) betegségei, de ide sorolható az alvási apnoe is.


Alvási apnoe

Felébredhet álmából átmeneti légszomj érzése miatt is, ami gyorsan, egy-két lélegzetvétellel rendeződik.. Ez a légzésminta óránként 20, 30 vagy még több alkalommal ismétlődhet egész éjszaka. Ezek a rendellenességek károsíthatják a kívánatos pihentető mély alvás kialakulását,

A centrális alvási apnoe, akkor alakul ki, ha az agy nem megfelelően küld jeleket a légzőizmok felé - emiatt Ön gyakran légszomjjal és fejfájással ébredhet. A leggyakoribb ok a centrális apnoe hátterében a szívbetegség. A centrális apnoe-s betegek gyakrabban emlékeznek az éjszaka felébredésekre

http://www.webbeteg.hu/cikkek/apnoe/222/az-alvasi-apnoe-okaiNem szedhető akkor, ha kreatinin-clearence <15 ml/perc vagyis ha ennél az értéknél kisebb. Ezt vérvizsgálat útján lehet és kell ellenőrizni.

Érdemes tudni, hogy a nyugtatók vagy altatók szedése ezen gyógyszerek hatását fokozzák


Mellékhatásként a gyakran előforduló heves vagy egyenetlen szívdobogást okozhat  Ezenkívül gyomorszáj táji fájdalom lehet étkezés előtt illetve étkezés után 1-3 órával

 Ilyen esetben alkalmazzuk a Valsalva-manővert. Ennek kivitele a következő: Fogjuk be az orrunkat, csukjuk be a szánkat, és próbáljuk kifújni a levegőt. Mivel ez lehetetlen, fe­szíteni kezdünk, akárcsak székeléskor. Az ennek következtében kialakuló ideiglenes mellkasi nyomásemelkedés segít „helyre­billenteni" a szívritmust.


Együnk sok olajos húsú halat. A lazac, a makréla és a szar­dínia például különösen nagy mennyiségű szívbarát ómega-3 zsírsavat tartalmaz.

Szív- és érrendszeri betegségek esetén: szívritmuszavar, szívinfarktus megelőzésére, az újbóli szívinfarktus rizikójának csökkentésére, vérrögképződés ellen, érelmeszesedés ellen, magas vérnyomás, magas koleszterinszint kiegészítő kezelésére.


BIO EGÉSZSÉG BIOBOLT

1137, Budapest, XIII.ker. Szent István körút 18.
Nyitva: H-P: 7:30-19:30, Szo: 9:00-16:00
Tel: 06-1-255-0555


SZÉNA TÉR PATIKA
1015, Budapest, I.ker. Széna tér 1/A.
Nyitva: H-P: 8:00-20:00, Szo: 8:00-14:00
Tel: 06-1-225-7830, 06-1-225-7831


Rhodiola

Nagyon érdemes hosszú távon szedni, hiszen a rhodiola egy adaptogén gyógynövény, a szervezet helyreállító funkcióit aktiválja, tehát lassan, de biztosan segít beállítani a helyes működést. 

Szedheti magas vérnyomásban szenvedő beteg is. 

A Rhodiola Roseából kis mennyiséggel kell kezdeni.(100 miligrammos kapszul), 30 perccel a reggeli előtt. Tessék megfigyelni, hogy reagál rá a szervezet. Ha 3 nap után sem észlel hatást, akkor vegyen be még egy kapszulát, 30 perccel ebéd előtt
Ha javulást tapasztal a hangulatban, szellemi frissességben, emlékezőképességedben, vagy fizikai erőnlétedben; azon a módon érdemes folytatni az adagolást legalább 3 hétig, ahhoz, hogy meg tudja állapítani, mennyire volt hasznos a termék Ha úgy érzi több töltésre lenne szükség,  vegyen be még egy harmadik kapszulát. Majd  újabb 3-7 nap után egy negyedik kapszula is bevehető ebéd előtt."

Richard P. Brown, M.D. és Patricia L. Gerbarg, M.D. The Rhodiola Revolution  (2004 Rodale Press)


A Rhodiola növeli a stressz esetén a szerotonin és dopamin szintet, ugyanakkor csökkenti a potenciálisan káros hormonok (kortizol és glükokortikoid) szintjét.Fontos tulajdonsága, hogy a DNS-ben okozott károkat javítja 

Prof. Valeria Szedlak-Vadocz M.D. PhD. Natural Help from Exotic Places A Rhodiola adaptogén hatásai Nutrition and Health 7.évf. 2.sz.. 2001


Fontos tulajdonsága a monoamino oxidáz (MAO) gátlása.  A MAO ugyanis gátolja a szerotonin termelését. Az agyműködés függ a szerotonin szinttől. A szerotonin elősegíti az alkalmazkodást a stresszhez Ha viszont csökken a szerotonin szint, akkor depresszió, szorongás, viselkedés zavar jelentkezhet.

180-300 mg/nap dózissal kezdve néhány hét alatt stabilizálni lehet mind a fizikai, mind a biológiai állapotot, majd csökkentett dózissal stabilizálni lehet az egészséges erőnlétet.
http://www.kindlermedical.hu/pszichologus/publikaciok/publikaciok/rhodiola_rosea_


Az újabb  kutatásokban szignifikáns fizikai és kognitív javulást tapasztaltak.

Adv Ther. 2007 Jul-Aug;24(4):929-39.

J Sports Med Phys Fitness. 2010 Mar;50(1):57-63.

Phytomedicine. 2011 Feb 15;18(4):235-44.

Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2009 Apr;19(2):186-99.


Rosavins and salidrosides are believed to control the stress hormone “cortisol”, so the body is able to fight injuries and infections without putting too much pressure on the immune system.

http://www.tasmanhealth.co.nz/natures-way-rhodiola-rosea/Sokkal hatékonyabb más adaptogéneknél, a Panax ginsenget, a szibériai ginsenget, a Schisandrát és az Araliát is beleértve.


Life Extension Rhodiola kivonatához csak az eredeti Rhodiola rosea fajtákat használják fel, és a kivonatban 3% rosavin és minimum 1% salidrosides található,


 


Swanson Rhodiola Rosea Extract

Serving Size 1 Capsule

Rhodiola rosea Root Extract  ( 5% rosavins and minimum 15% polyphenols)

250 mg
 

NOW gyártású Rhodiola 500 mg - 60 Veg Capsules

Rhodiola Extract (Rhodiola rosea) (Root)
(Standardized to min. 3% Total Rosavins    and min. 1% Salidroside)

Javasolt használat: 1 kapszula 1-2 alkalommal naponta, éhgyomorra

 

Beszerzés:

Nagyobb Bioboltokban. Ha ott nem kapja, akkor itt: a NOW termékek minta boltjában+36 30 405 2122


1092 Budapest, Erkel utca 14/A.

Nyitva tartás: Hétfő - Péntek: 10:00 - 19:00 

OGYÉI nyilvántartási szám: 16270/2015


 

A Rhodiola csökkenti a stresszt ezzel pedig a vérnyomást

A magasvérnyomás-betegségek kialakulásának oka több, mint 80%-ban a stressz és az idegeskedő életvitelünk.

A Rhodiola képes az általános szorongásos zavar tüneteit, illetve súlyosságát is csökkenteni. Ez a probléma a mindennapi dolgok miatti túlzott és gyakori aggódással jár, tünetei a koncentrációs nehézségek, ingerlékenység, izomfeszülés, alvászavarok és problémakezelési aggodalmak

Bystritsky A, Kerwin L, Feusner JD. A Pilot Study of Rhodiola rosea (Rhodax((R))) for Generalized Anxiety Disorder (GAD). J Altern Complement Med. 2008 Mar;14(2):175-80.


A stressz, függetlenül attól, hogy fizikai vagy érzelmi jellegű, többlet terhet ró a szív izomzatára és egyéb izmokra. Számos tanulmány szerint a Rhodiola védő hatást nyújt a szív számára  

Maslova L, Kondrafav B, Maslov L, Lishmanov I. The cardioprotective and antiadrengic activity of an extract of Rhodiola rosea in stress. Eksp Klin Farmakol. 1994 Nov;57(6);61-3.


A stressz reakciók közül, hipertónia betegség szempontjából nézve, az egyik legfontosabb folyamat, hogy stressz hatására a vese növeli a nátrium újra felszívódását, és serkenti a kálium kiválasztását. A káliumveszteség és a nátrium-visszatartás egyesült hatása növeli a folyadék mennyiséget, és emeli a vérnyomást.

Az adaptogén gyógynövények közé tartozó Rhodiola rosea tudományosan dokumentált hatásai közé tartozik az is, hogy normalizálja a mellékvesekéreg által termelt stressz hormon szintet, így megakadályozza a tartós vérnyomás-emelkedést.

Ezen kívül erősíti a szívizomzatot, szabályozza a szívritmust, optimalizálja a vércukor szabályozást és erőteljes antioxidáns hatást is kifejt.

Rhodiolával való kezelés esetén az agy memória központjában lévő idegsejtek ellenállnak az öregedéssel összefüggő károsodásoknak és több jótékony neurotranszmittert termelnekRövid, valamint hosszú távú memóriajavulásról is beszámoltak.

A vérnyomás tartósan emelkedetté válik, mivel a felgyorsult szívverés miatt az erek nem képesek rugalmas falukkal a finom szabályozásra. A megnövekedett verejtékezés felborítja a só-háztartást, ezzel tovább rontja a finom szabályzás lehetőségét. Nem véletlenül a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a magas vérnyomás az elsődleges következményei a stressznek. Amiben egyébként Magyarország igen előkelő helyet foglal el a "világranglistán"

A modern tudomány 1961-ben G. V. Krilov, az Orosz Tudományos Akadémia Nemesítési és Botanikai Tanszék vezető kutatójának irányításával a Rhodiola rosea-t megfigyeléseik alapján adaptogénként kategorizálták. A világon összesen mintegy 22 gyógynövény kaphatta meg az adaptogén kategóriát!


 Lishmanov vizsgálatai bebizonyították, hogy a Rhodiola kivonata csökkenti a stressz okozta szívkárosodást, valamint hogy hatóanyagai erősítik a szervezet ellenálló-képességét a stressz-reakciókat kiváltó fizikai, kémiai, biológiai hatásokkal szembe


Az adaptogén növényi feszültségoldók szelíd hatású szerek, alkalmazásuk nem vezet pszichés változások kialakulásához. Nem kell hozzá szokástól tartani. Nincsenek toxikus mellékhatásaik, szemben számos szintetikus alapanyagú nyugtatóval. Különösen azok számára ajánlott, akik mindennapjaik során fokozott stressz hatásnak, testi vagy szellemi megerőltetésnek vannak kitéve.