Arc zsibbadás/Memória csökkenés gátlásának lehetőségei/ A fokhagyma előnyös és veszélyes hatásai.

Válasz Olvasóimnak 102. szám

Tisztelt Zsoldos úr! Nagyon örülök,hogy internetes kutatásaim során eljutottam az ön honlapjára. Köszönöm a gerinc betegségek részletes leírását. Lenne egy kérdésem,amivel már több orvoshoz is fordultam,de nem kaptam kielégitő választ .Kb. 2 hónapja zsibbad, nyomódik a szemem környéke,néha homályosan látok. Zsibbad az orrom,a szám ,a garatom környéke. Időnként fáj a fejem tarkónál,homloknál. Néha jobb oldalon fogfájásszerű fájdalmat is érzek. Néha mind a két fülkagylóm is zsibbad. Ritkán van vállba és lapockába sugárzó fájdalmam is. Voltam koponya CT-n, minden rendben van az agyamnál. Szemész orr-fül-gégégsz semmit sem talált. Ezeknek a tüneteknek az alapján ön mire gondol, hogy mi lehet a problémám, vagy egyáltalán hova tovább? Mivel lehet ezeket kezelni? Torna,masszázs?Kérem szépen, ha tud valamit ezekkel kapcsolatosan irja meg nekem. Köszönöm szépen ha tud segíteni, el vagyok keseredve. Üdv:Judit

Válasz
Tisztelt N , Kedves Judit Asszony
Köszönöm a megkeresését. Elöljáróban tájékoztatom, hogy én nem vagyok orvos különösen nem neurológus. Ennek ellenére a levelében közölt egészségi problémájával kapcsolatos korábbi és jelenlegi ismereteimet az alábbiakban közlöm szíves tájékoztatására.

Az agyideg egyik ágának bántalma is okozhatja a panaszt.

Beszerzés: B5 vitamin - https://multi-vitamin.hu/b-vitaminok/vitaking-pantotensav-b5-vitamin-200-mg-gelkapszula-90-db-p4632

B12 vitamin - https://vitaminbolt.eu/termek/best_fully_active_b12__60vc.html  B1 vitamin  - https://multi-vitamin.hu/b-vitaminok/vitaking-b1-vitamin-250-mg-100-db-

Javaslat: Nyaki gerinc MR vizsgálata  Itt érdemes a felvételt elkészíttetni! Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben működik  az állami forrásból vásárolt készülék, ami  a központi idegrendszer képalkotó vizsgálatában elérhető legmodernebb módszer.

Konzultációra kérje fel Dr Várady Péter PhD főorvos urat T.:  06-70-304-3001 aki az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet osztályvezető főorvosa és a nyaki gerinc betegségeinek egyik legjobb ismerője, idegsebész.

Fül-orr-gégészeti illetve fogászati vizsgálat javasolt először, ahol a gyulladásos eredetet ki tudják zárni. Ezt követően, ha ott nem találnak semmit, akkor ideggyógyászati vizsgálat javasolt. Mivel két oldalon jelentkezik, ezért az agyi eredet kizárható,

Javasolt MR vizsgálatra egy másik lehetőség, az egyik legmodernebb MR készülék segítségével: SOTE  Radiológiai Klinika MR Diagnosztikai Részleg 06-1-459-1500 /61968
Rendelési idő ambuláns betegek számára (előjegyzés alapján): 
hétköznap 8.00-15.00 
Szakrendelés  beutaló köteles, előzetes időpont egyeztetés szükséges. ( vélhetően a  beutalót a házi orvosa illetve az eddigi vizsgálatot végző neurológus adhatja ZsB)

Cím: 1082 Budapest, VIII. Üllői út 78/A Bejárat a Korányi Épülettömb főbejáratán, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika felől.

Dr. Kalina Ildikó MR Diagnosztikai részlegvezető, felkeresése és eddigi eredménytelen diagnosztika elmondása.

Szívélyes üdvözlettel, gyógyulásába vetett hitet, reményt  és türelmet  kíván ZsB


Memória csökkenés gátlásának lehetőségei

Tisztelt Zsoldos úr,
45 éves nő vagyok. Továbbképzésre járok. Mivel vizsgaköteles, ezért is sokat kell tanulnom. Kérem szíves javaslatát, hogy az emlékezetemet és a tanulásom hatékonyságát hogyan tudom alternatív készítményekkel javítani. Munkáját ezúton is megköszönöm. Tisztelettel B. Brigitta

Válasz
Az idegsejtek legfontosabb alkotórésze a foszfatidilszerin (PS), ami az idegsejtek membránjainak 10%-át teszi ki. A PS-t a szervezet képes előállítani és kiegészítéssel is segíthetjük a folyamatot. Néhány kutató szerint idősebb korban nagyobb szükségünk van a bevitelére, mint étrend kiegészítő, mivel táplálkozásunk optimumnál kevesebb PS-t tartalmazhat.
McDaniel MA, Maier SF, Einstein GO. "Brain-specific" nutrients: a memory cure? Nutrition. 2003 Nov-Dec;19(11-12):957-75. 

Számos klinikai vizsgálat alátámasztotta a foszfatidilszerin (PS) használva támogatja az egészséges agyi aktivitást. A hatásvizsgálatban a PS kiegészítés támogatja és javítja a korral összefüggő enyhe memória problémát, állat és humán kísérletekben egyaránt.
Amaducci L, Crook TH, Lippi A, Bracco L, Baldereschi M, Latorraca S, Piersanti P, Tesco G, Sorbi S. Use of phosphatidylserine in Alzheimer's disease. Ann N Y Acad Sci. 1991;640:245-9.

Az egyik dupla vak kontrollált vizsgálatban, a PS-el kapcsolatos 1986-os publikációban 35 enyhe memória zavarral küzdő ember részvételével, 100 mg állati eredetű PS kaptak 3-szor egy nap vagy placebot. A Peri skálán ami a hangulatot, kognitív funkciót, viselkedést és mindennapi aktivitást vizsgálja egyértelműen jobb eredményt és pozitív fejlődést kaptak azon emberek esetén, akik PS-t kaptak összehasonlítva a kontrol csoporttal a vizsgálat alatt.

Másik vizsgálatban PS-t adtak enyhe korral járó memória zavarral küzdő 494 páciensnek. 6 hónapos időtartam alatt 300mg/nap adagban kaptak PS-t vagy placebot. Vizsgálták az egyéneket a kísérlet előtt, 3 hónap múlva valamint a kísérlet végén is, azaz 6 hónap múlva. Statisztikailag szignifikáns pozitív változást tapasztaltak a kognitív funkcióban, azon csoport esetében akik PS-t kaptak. Nem tapasztaltak semmilyen mellékhatást a vizsgálat alatt és után sem.

163 páciens, 100mg PS kapott háromszor/nap. 12 hét alatt 3 hetente kiértékelték az eredményt. Növelt memóri funkciót, név emlékezést, tanulást, és koncentráló képességet tapsztalatak a kontrollcsoporttal szemben. Semmilyen mellékhatást sem tapasztaltak.
Crook TH, Tinklenberg J, Yesavage J, Petrie W, Nunzi MG, Massari DC. Effects of phosphatidylserine in age-associated memory impairment. Neurology. 1991 May;41(5):644-9. 

A kutatók egy csoportja kimagaslóan biztonságosnak találta a szójából előállított PS-t. Idősebb egyének esetén is biztonságos volt a PS 600mg/nap, szétosztott dózis esetén.
Jorissen BL, Brouns F, Van Boxtel MP, Riedel WJ. Safety of soy-derived phosphatidylserine in elderly people. Nutr Neurosci. 2002 Oct;5(5):337-43.

Phosphatidyl Serine

Phosphatidyl Serine 300 mg - 50 Softgels
Foszfatidil-szerin a szójából. A PS kiegészítő szedése lelassíthatja, néha vissza is fordíthatja, a memóriaveszteséget.
Javasolt használat: 1 lágy-zselatin 1-szer naponta, lehetőleg étkezés közben
Ár: 21,251Ft Now Foods, USA.

Beszerzés: 1092 Budapest, Erkel utca 14/A.
E-mail: info@vitamin-abc.hu
Mobiltelefon: +36 30 574 6640
Nyitva tartás: Hétfő - Péntek: 10:00 - 19:00
http://vitamin-abc.hu/index.php?route=information/contact

Best Phosphatidyl Serine 100mg / 60db

Ár: 8.900 Ft
Napi adag: 3*1 kapszula bevétele étkezés közben.

Az EPA és a DHA omega-3 zsírsavak szinergikusan hatnak a PS-re az egészséges sejtmembránok építőköveinek biztosítására. 
Ha valaki depresszióban van, jellemzően alacsony az omega-3 és a PS. A foszfatidil-szerin kulcsfontosságú a megfelelő agyi működéshez, és a Parkinson-kórban szenvedőknek gyakran alacsony a foszfatidil-szerin szintje. Óvatosnak kell lennie a természetes vérhígító kiegészítőkkel, mint a ginkgo biloba.

Ginko Biloba

A ginkgo biloba fa, akár 1000 évig is elélhet, így ezek a legidősebb fák a Földön. A fa akár 120 méter magasra is megnőhet és jórészt Koreában, Kínában és Franciaországban, valamint az Egyesült Államok keleti és déli részén találkozhatunk vele. A fa páfrányfenyőként is ismert. A Maryland Egyetem Orvosi Központjában a leggyakrabban használt és kutatott gyógynövény a ginkgo biloba. A ginkgo biloba legismertebb tulajdonsága, hogy javítja a memóriát. arra is használják, hogy növelje a vér áramlását az egész szervezetben és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt is igen előnyös.

A ginkgo biloba kölcsönhatásba léphet a görcsoldókkal és antidepresszánsokkal is. Kerülni kell alkalmazását is, ha vérhígítókat vagy cukorcsökkentő gyógyszereket szed. A túlérzékenyeknél allergiás reakciókat, gyomorpanaszokat, szédülést vagy fejfájást is kiválthat.

Ginkgo Biloba, Double Strength 120 mg - 100 Veg Capsules
A NOW ginkgo biloba kivonata a világon elérhető, legjobb minőségű. Tudományos kutatások in vitro tanulmányok alapján kimutatták, hogy a ginkgo biloba kivonat erőteljes szabadgyök semlegesítő aktivitással rendelkezik.
Javasolt használat: 1 kapszula naponta, lehetőleg étkezés közben.
Ár: 8,960Ft Nettó ár: 7,055Ft

BioCo Ginko biloba
A készítmény - a porított őrleményekkel szemben - a Ginkgo biloba értékes, hatóanyagokra standardizált kivonatát tartalmazza magas, tablettánként 120 mg-os mennyiségben
Ginkgo Biloba kivonat 120 mg
Flavonoid 24%
Terpén-lakton 6%
Ár: 2 175 Ft
Beszerzés:
https://multi-vitamin.hu/ginkgo-biloba/bioco-ginkgo-biloba-kivonat-120-mg-megapack-tabletta-90-db-p547


Bakopa

Nem csak a memóriát erősíti, de javítja a kognitív képességeket és az agy alapvető egészségét is. A Bakopa extraktum (másik nevén Brahmi) egy olyan gyógynövényből származik, ami Észak-India térségeiben lelhető fel, és már az ősi Ájurvéda orvostudományi rendszerében is megtalálható volt, ami majdnem ötezer évre nyúlik vissza A bakopában található triterpentid szaponinok, valamint a bakozidok elősegítik az idegi impulzusok átvitelét, ezáltal javul a tanulási funkció, a memória és a koncentrációs képesség.
A bakozidok részt vesznek a károsodott neuronok helyreállításában azáltal, hogy fokozzák a kináz aktivitást, a neuronális szintézist, visszaállítják a szinaptikus aktivitást, és végül az ingerületvezetést. Klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a bakopát minimum 12 hétig kell alkalmazni a kívánt terápiás hatás eléréséhez.(bakopa növény foto) Ajánlható: memória fejlesztésére, tanulási képesség fejlesztésére, koncentrációs készség fejlesztésére. Kapszulánként 210 mg fagyasztva őrölt bakopa növényi port tartalmaz, növényi eredetű kapszulába töltve. Adagolás: felnőtteknek 2x2 kapszula étkezés előtt nagy pohár vízzel.
https://www.biosziget.hu/bakopa-kapszula-45-db-arkocaps-memoriafejlesztes-p-7091.html
https://agyserkento.hu/blog/bakopa-brahmi-agyserkent


A fokhagyma allicin tartalma nagyon kedvező több betegség alternatív kezelésében

T. Cím A fokhagymás almaecetes keveréket 2-es típusú cukorbeteg fogyaszthat? Nem ütközik a gyógyszerrel? Erről hol találok leírást? Google-val sajnos nem találtam megfelelő magyarázatott! Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: A János Győző

Válasz a felvetett problémára a kapcsolatos hazai és nemzetközi szakirodalom említésével

Korszerű vizsgálati módszerek bizonyították, hogy a fokhagyma valóban csökkenti a vérzsírok szintjét, és mérsékli a magas vérnyomást is. Ezek a tulajdonságai hasznosak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
A legfontosabb gyógynövénynek számít koleszterin csökkentőként. Klinikai kísérletek igazolják, hogy a szájon át szedett fokhagyma a placebóhoz képest csökkentette a szérum lipid szintet. Az összkoleszterin-, és LDL- koleszterinszintet csökkentő hatását több vizsgálat is igazolta, 4-12 hét fokhagymakivonat fogyasztás után
A fokhagyma növeli a vér inzulinszintjét azáltal, hogy megakadályozzák a máj inaktiválását, így a szervezetben több inzulin áll rendelkezésre. A tudósok megállapították, hogy a fokhagymás kiegészítők mérsékelt mennyisége előnyös lehet a cukorbetegek számára, segíthet a vércukorszint szabályozásában.
https://www.diabetes.co.uk/news/2011/Oct/garlic-could-benefit-diabetes-management,-according-to-study-94312684.html

A japán Szakurai Hiromuro és munkatársai fölfedezték, hogy a fokhagymában olyan vegyület található, amely a cukorbetegség mindkét formájában hatékony. A japán kutatók föltételezése szerint az új gyógyszer mindkét típusra megoldást kínálhat. A fokhagymában található vegyület összetevője egy fém, a vanádium Az utolsó évtizedben már több tudományos vizsgálat jelezte, hogy a vanádium csökkenti a vércukorszintet, a japán munkacsoport azonban most felfedezte, hogy a fém és a fokhagyma allicinja összekapcsolódva mindkét cukorbetegség-formában erélyesen csökkenti az emelkedett vércukorértéket. További újdonság, hogy a készítmény szájon át alkalmazva is hatásos. Ezért különösen jó alternatívája lehet az injekciós inzulinnak.
Forrás: Cukorbetegség kezelése fokhagymával Szerző: MTI

Hiromu Sakurai, a Suzuka Egyetem tanárának vezetése mellett korábban végzett kísérletek azt igazolták, hogy vanádium és allicin (a fokhagyma egyik összetevője, képlet) keverékével lecsökkenthető a vércukorszint mind az I. mind a II. típusú diabéteszes egerekben, és ez a hatás fenntartható a II. típusúaknál akkor is, ha a keveréket szájon át adva alkalmazzák
http://cukorbetegetrend.hu/konyha/gyogynovenyek/a-fokhagyma-haszna-a-cukorbeteg-etrendben.html#ixzz5nXq8WN74
Mivel az allicin egy nagyon gyorsan lebomló instabil vegyület, ezért a fokhagyma készítmények többségéből pont a legfontosabb összetevő - az allicin - hiányzik, amely a fokhagyma legtöbb jótékony hatásaiért felel.

Allicor
Számos     vizsgálat eredményei lehetővé teszik az Allicor fokhagymás tabletták ajánlását a 2-es típusú diabetes mellitus kezelésére az étrend-kezelés és / vagy szulfonil-karbamid-származékok mellett a jobb anyagcsere-szabályozás elérése érdekében. A fokhagymás készítmények előnyei a diabeteses betegek kardiovaszkuláris kockázatának csökkenéséhez vezethetnek.Az Allicor mind a szisztolés, mind a diasztolés nyomás hatására reagál

YiYa Galagonya & Fokhagyma komplex
https://www.yiya.hu/galagonya-fokhagyma-kivonat-kapszula-tabletta.php

Bano fokhagyma kapszula 90db
https://www.egeszsegplazabudapest.hu/sziv-ver-es-errendszer/bano-fokhagyma-kapszula-90dd

A Kwai csak szisztolés, de nem diasztolés artériás nyomáscsökkentést eredményez.
1 drazsé: szárított fokhagyma (Bulbus allii sativi sicc.) 100 mg őrleményét tartalmazza. Az őrlemény megfelel 0,6 % allicin tartalomnak.

Forrás:

J Wang - ‎2017 - ‎The present study was designed to systematically evaluate the clinical efficacy and safety of garlicsupplement in the management of type 2 diabetes mellitus ..‎ABSTRACT · ‎Introduction · ‎Methods · ‎Discussion


AllicinMax™

180 mg koncentrált természetes allicint tartalmaz, amelyet friss fokhagymából extrahálnak. A tablettából illetve a kapszulákból a szervezet allicint készít mihelyt a gyomorba kerül. A fokhagyma olaj kiegészítőt a friss fokhagyma desztillációjával állítják elő, amit azután hígítanak és kapszulákba töltik
A táblázatban foglalták össze, hogy a fokhagyma kiegészítők kevés vagy egyáltalán nem tartalmaznak allicint

Minden AlliMax kapszula 180 mg AlliSURE® port tartalmaz. Az AlliSURE® tartalmazza azt a stabilizált allicin kivonatot, amely a fokhagyma legfontosabb aktív alkotó eleme. 1 kapszula kb. 10-15 gerezd fokhagyma aktív hatóanyagát tartalmazza irritáló íz és illat nélkül.

Adagolás
- 3 éves kor alatt nem adható!
- 3-tól 7 éves korig a felnőtt adag fele (1/2 kapszula) javasolt.
- 7 éves kor felett a teljes felnőtt adag adható (akár az átmenetileg megnövelt felnőtt adag is).

OÉTI:12581/2013
Az AllicinMax® a gyomorban. feloldódik és bekerül a vérkeringésbe. Mivel az allicin stabilizált, ezért nem bomlik el. A gyomorsav tehát nem rontja le a hatását.
Elérhetőség: Sebes Nóra, Omega3wellness.hu kapcsolattartó
Ügyfélszolgálat: 06 1 223 1500
Rendelés:

https://www.omega3wellness.hu/hu/osszes-termekunk/gyerek-keszitmenyek/allimax-30-db-os-fokhagyma-kapszula

A fokhagyma előnyös és veszélyes hatásai
A fokhagymakúra alatt ajánlott kerülni az aszpirint és az ibuprofent, ellenkező esetben komoly mellékhatások léphetnek fel. Azoknak sem ajánlott a fokhagyma fogyasztása, akik magas vérnyomásra szednek gyógyszert, mert a fokhagyma a gyógyszerrel kölcsönhatásba lépve komplikációt okozhat és negatív hatást gyakorolhat az egészségre. Naponta több mint 10 gerezd fokhagyma elfogyasztása már mérgező hatású lehet. Felléphetnek májpanaszok, illetve kiváltódhat allergiás reakció is
forrás: https://impulsermagazin.com