Reumás ízületi gyulladás izotópos kezelése

Üzenet: Tisztelettel üdvözlöm! Sokizületi gyulladással kínlódom,főleg a csípő ízület fájdalma okoz problémát. Tudomásom szerint Kecskeméten igen jó eredménnyel tudják gyógyítani izotópos injekció beadásával. Véleményét, munkásságát igen nagyra tartom,s ezúton szeretném kérdezni Önt az izotópos injekció hatásosságáról. Köszönöm válaszát előre is.

Válasz
Kedves H Éva Asszony,

A gyulladásos fájdalmas ízület a beteg egyik leggyakoribb jelzése a reumatológusnak vagy ortopédnak. Minden esetben, az októl függetlenül, a terápia célja az életminőség javítása a fájdalom csökkentése, a mobilitás javítása és a funkció megőrzése. Az egyik legelterjedtebb forma az autoimmun ízületi gyulladás, mikor a beteg saját immunrendszere támadja meg az ízületeket. . A felmérések szerint három-ötször több nő érintett a megbetegedésben, mint férfi
A Nukleáris Orvostudománynak Radiosynoviortézist kell kínálnia, amely hatékony alternatív eljárást jelent a gyulladt ízületek kezelésére.
Radiosynoviorthesis végzése indokolt minden olyan krónikus ízületi gyulladásban (synovitisben), amely 4-6 hónapnál régebben fennáll, nem reagál a szokványosan alkalmazott kezelésekre, beleértve az ízületbe korábban legalább 1 alkalommal adott, tartós hatású szteroid injekciót is
A ma már népbetegségnek számító sokízületi problémák izotópos terápiájára Kelet-Magyarországon első alkalommal a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában (DE OEC) nyílik lehetőség. A beavatkozás nagyon egyszerű, egyetlen ízületi injekciónak felel meg, és a beteg 48 órát követően már otthonába is távozhat.
Számos szakember előnyben részesíti a kombinált steroid/radiokolloid kezelést részben a sugárzás okozta gyulladás mérséklésére, részben azért, hogy a injekcióval beadott izotóp tovább tartózkodjék az ízületben.
Az orvosi szaknyelven radiosynoviorthesis-nek (RSO) nevezett módszert eddig csak két városban (Budapesten, Kecskeméten) alkalmazták, azonban a Tanszék és a a PET-CT Kft. együttműködésének köszönhetően a keleti országrész rászoruló betegeit is lakóhelyük közelében láthatják majd el a szakemberek.
http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/izotopos_izuleti_kezeles_kelet_magyarorszagon

Az RSO szükségességének elbírálására, visszatérő ízületi gyulladás esetén, a reuma.titkarsag@med.unideb.hu e-mail címen vagy az 52/255-091 telefonszámon lehet jelentkezni.

A kezeléshez használt izotópok felezési ideje nagyon rövid, ezért az előállítást követően a gyógyszert haladéktalanul fel kell használni. Holmium-166 (fitát kolloid) felezési ideje 1,1 nap. A kiválasztott ízületet röntgen alatt meg kell festeni, majd az izotópot  rendkívüli pontossággal az ízületbe kell injektálni.
http://www.nmc.dote.hu/nmszk/NMSZK_modszertan/10_7_radiosynovior.pdf

A betegek néhány hét alatt jelentős javuláson mennek keresztül. Mivel a beavatkozás korlátlan számú ízületben elvégezhető, sőt szükség esetén ismételhető is, így ma olyan betegeken is tudnak segíteni, akik évek alatt már részlegesen elvesztették az önellátás képességüket. Olykor, hosszú ideje két bottal járó betegek bot nélkül képesek közlekedni, az évek óta gyógyíthatatlan fájdalommal küzdő betegek fájdalom nélkül tudnak élni" – mondja a reumatológus  főorvos.
A módszert Magyarországon dr. Szentesi Margit honosította meg, aki a budapesti orvosegyetem reuma tanszékén elsősorban a térdízületek kezelését végzi. Dr. Szentesi Margit „Radiosynoviorthesis indikációja, kivitelezése, eredményessége térdízületi synovitisben.” címmel tartotta előadását. Összefoglalta az indikációkat, nagy beteganyagot magába foglaló összefoglaló tanulmányokkal, metaanalyzisek eredményeivel bizonyította a RSO létjogosultságát

Az izotópos synovectomiát 25 éve alkalmazzák Magyarországon  A 166- Holmium  a vérbe nem megy be, ezért sem szükséges sugárvédelemmel ellátott kórteremben feküdniük a betegeknek. A természetes holmium (Ho) egyetlen stabil izotópból, 166-Ho-ből áll.  A szakemberek arra jutottak, hogy a Holmium-166 lehet a megfelelő izotóp. A fejlesztés kezdetén elsősorban a térdízület kezelése volt a cél. Másodsorban a nagyobb közepes ízületek kezelését tervezték és esetlegesen kerültek szóba a kis ízületek
http://www.pharmorient.hu/wp-content/uploads/2018/02/synovectomia-30.pdf

A radiosynoviorthesis nem helyettesíti, hanem hatékonyan kiegészíti a gyógyszeres kezelést. Ha pedig a beteg már eljutott abba az állapotba, hogy protézis beültetése indokolt, akkor ezt a beavatkozást többnyire nem tudja az injekciós kezeléssel kiváltani. A módszer legfőbb hasznát abban látják a szakértők, hogy alkalmazásának segítségével a betegek tovább, vagy olykor véglegesen megőrzik munkaképességüket, képesek maradnak az önálló életre és elkerülhetik a rheumatoid arthritis által fenyegető megnyomorodást.
A kezelés azért is szükséges, mert a krónikus szinoviális gyulladás az ízületi porc elpusztulásához vezet. A szinovitis az ízületi nyálkahártya elszaporodását eredményezi, elpusztítja a porcot, behatol a csontba. Az injekció az izületi nyálkahártya (szinovitis) radioaktív izotópokkal való rekonstrukcióját / megújítását jelenti [ 1 ]. 

Az esetek 40-80%-ánál a fájdalom, a helyi hipertermia (hő termelődés)  és a duzzanat 3-4 hónapon belül csökken. Az újabb radioizotópok kifejlesztésével, amelyek biztonságosabbak, a betegeknél több mint 75% -ban szignifikánsan csökken a fájdalom és a duzzanat, valamint a vérzéses epizódok5 ]. Az eljárás költséghatékony, biztonságos és javítja az életminőséget a fogyatékos arthritisben szenvedő betegeknél [ 7 ]. A rák kialakulásának félelme véglegesen kizárt a széles körű vizsgálatok során [ 8 ].
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4922920/
A hosszú távú fájdalom csillapodik, és a gyulladt ízületek deformitása csökken más terápiás megközelítésekhez képest  49 , 50 .

49. Gobel D, Gratz S, von Rothkirch T. Krónikus polyarthritis és radiosynoviortézis: prospektív, kontrollált vizsgálat az erbium 169 és a rénium 186-os injekciós terápiájáról. Z Rheumatol. 1997; 56 : 207-213. [ PubMed ] [ Google Tudós ]
50. Kampen WU, Brenner W, Kroeger S. A sugárzási szinovektómia hosszú távú eredményei: klinikai utóvizsgálat. Nucl Med Commun. 2001; 22 : 239–246. [ PubMed ] 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2843566/

Az izotópos eljárás magyarországi bevezetője Dr Szentesi Margit, akinek az elérhetősége (magánrendelés)1132 Budapest, XIII. Nyugati tér 4. telefon: 06-1-250-59-86
Itt rendel ambuláns betegek részére. Valószínűleg nagyon sokan lesznek, ezért nyugodt, körültekintő megbeszélésre nem lehet számítani!

Budai Irgalmas rendi Kórház
1027 Budapest, Frankel Leó út 17-19.

Reumatológia Centrum
Telefon: +36 1 4388514
Telefon: +36 1 4388523

  kedd szerda csütörtök
Dr. Szentesi Margit
rendel (óra)
13-16 10-16 9-13

Az egyházi kórházak (pl. Irgalmas rendi kórház is) nemcsak minőségi szolgáltatást nyújtanak, hanem más szemléletet is képviselnek. A közbeszédben kevésbé ismert karitász vagy diakónia szavak „a szeretetből fakadó önzetlen szolgálatot” jelentik. Ezt a hozzáadott értéket pedig a betegek igénylik és értékelik. (Dr Velkei György főigazgató Bethesda kórház)

Javaslat
Mindenképpen érdemes konzultációs megbeszélésre Dr Szentesi Margit főorvosnőt felkeresni, mivel az eljárás jelentősen javíthatja az élet minőségét. A doktornő magánrendelése pénzbe kerül, de a korházi ambuláns rendelés nem teszi lehetővé a nyugodt megbeszélést. ezért ez utóbbit ajánlom.

Örömmel venném, ha a megbeszélés eredményéről pár mondatban tájékoztatna, azért is, hogy más beteg számára segítséget nyújthassak.