Reflux teák / Triptofán és az 5-HTP előnyei / Immunrendszer erősítés & SM betegség kezelése Válasz olvasómnak 110 szám

Olvasó kérése
Feleségem reflux betegsége és magas vérnyomása miatt megfelelő teát vagy teakeveréket keresünk. Tisztelettel:M Zsolt.

Válasz
1./ Az UKKO Reflux Teakeverék természetes összetevői: Fehérakác virág  Lándzsás utifű  Fahéj  Málnalevél  Cékla Ez utóbbinak jelentős a vérképző szerepe, Arra vonatkozóan, hogy ennek  van-e szerepe a Clopidogrél vérhígító mechanizmusára  csak az autentikus kezelőorvosa  adhat megbízható választ, noha erre vonatkozóan kétségeim vannak.  
Néhány gyógytea fajta, amelyeknek az összetevői vélhetően nincsenek hatással  a szedett gyógyszer vérhígító hatására.

2./ Gyógytea refluxra: legjobb nyálkahártya-regeneráló gyógyteák a fehérmályva, katáng, körömvirág, cickafark, kamilla, orbáncfű. Ezekből érdemes keveréket készíteni, és 6 héten keresztül rendszeresen fogyasztani 3-5 csészével.

3./ Naturland Reflux gyógynövény teakeverék fehér akác virág (30%), lándzsás útifű levél, mályvalevél, orvosi citromfű levél, kasszia fahéjfa kéreg.

4./ Gyógyfű Reflux-Gorb Tea 50
A füzfakéreg, réti legyezőfű, lándzsás útifű, kamilla, orvosi ziliz gyökér és a bodzavirág minden gyógynövényeket ismertető könyvben megtalálható. A mediterrán származású édesgyökér és az Ázsiában évszázadok óta ismert és használt gyömbérgyökér jelentős terápiás hatással bír. Az alapanyagok vadon termő vagy gyakran termesztett gyógynövények. Gyógyászati felhasználásuk széleskörű. A modern orvoslásban fontos gyógyszer alapanyagok. Mindegyik növény hivatalosan elismert az Európai Gyógyszerkönyvben.

5./ Édesgyökér
Új kezelési módot jelent az édesgyökér flavonoidjainak alkalmazása, amely a nyállal keveredve bevonja a nyelőcsövet, segíti a nyálkahártyát védő nyák képződését és a gyulladás gátló szöveti rendszer működését. Egyes antioxidáns vitaminok (pl. A-, C-, E-) is segíthetik a gyógyulást.
Az édesgyökér-kivonatot (DGL-t, glicirrhizint nem tartalmazó) rágótablettaként étkezés előtt fél órával kell elszopogatni folyadék fogyasztása nélkül. Erre alkalmas készítmény a Gastro-Bon étrend-kiegészítő rágótabletta. Érdekes ízét az édesgyökér adja, ebből készült és még kapható az idősebbek által jól ismert medvecukor. A Gastro-Bon mellékhatásoktól mentes, így szükség esetén tartós alkalmazásra is javasolt. A készítmény probiotikumokat is tartalmaz, ami segíti a tejcukor emésztését laktózintolerancia esetén, valamint a gyomor bélflórájának megőrzését antibiotikum szedések alkalmával. Édesgyökér kivonat: 250 mg
Ebből glabridin: 10 mg
Beszerzés:
https://www.interherb.hu/hu/emesztestamogatok/interherb-napi1-edesgyoker-extraktum-kapszula-250-mg-30-db/

6./ GASTRO-BON  Pharmaforte Gastro-Bon rágótabletta 30db
A GASTRO-BON segít abban, hogy emésztése zavartalan maradjon, hogy ne legyen égő, savas érzése étkezések után. Probiotikum-tartalma miatt az egész emésztőrendszer egyensúlyát is karban tartja. Gastro-Bon rágótabletta édesgyökér (DGL) kivonattal és 5-féle probiotikummal. Felhasználási javaslat: A Gastro-Bon alkalmazása javasolt a gasztrointesztinális rendszer egészségéért. Ajánlott a savas reflux esetén a nyelőcső nyálkahártyájának védelmére, erősítésére. Segíti a gyomor és bélrendszer egészségét, a jó emésztést. A régi medvecukorra hasonlít az íze, amit legtöbben szívesen elrágcsálnak. Emellett nagy előnye, hogy cukrot egyáltalán nem tartalmaz, a benne lévő xilitol, nyírfacukor a fogaknak éppen előnyös! Miért és mikor ajánlott a készítmény szedése? A GASTRO-BON rágótabletta DGL tartalma hatékony a nyelőcső és a gyomor-nyálkahártyák egészsége szempontjából, probiotikum összetevői segítik a gyomor- és bélflóra egészséges működésének fenntartását, a normál emésztést. Javasolt antibiotikumos kezelések alatt és után, illetve nyaralás és utazások alkalmával alkalmazni a készítményt. Hatását jól kiegészíti az édesgyökér kivonata (DGL), amely segíti a gyomor és a nyombél nyálkahártyáinak normál működését. Folyamatos szedése a gyomor komfortérzetét és az emésztés gördülékenységét segíti fenntartani. Adagolás: Naponta 2x1 db rágótabletta fogyasztása javasolt 20 perccel a két főétkezés előtt, folyadék fogyasztása nélkül elrágva. Folyamatosan szedhető.
Beszerzése:
https://www.egeszsegplazabudapest.hu/emesztes-gyomor-bel/pharmaforte-gastro-bon-ragotabletta-60db?gclid=


Triptofan, 5-HTC

Kérdés
Szeretném kiváltani az évek óta szedett Citalopramot természetes anyaggal. Triptofánt használtam, napi 500 mg-ot. Tartósan nem mertem alkalmazni, mert nem találtam az alkalmazásával kapcsolatos orvosi tanulmányt. Alternatíva lehet-e az L-triptofán a depresszió szelíd kezelésére?

Válasz
Kérésére a hazai de inkább a külföldi szakirodalom alapján az alábbi tájékoztatást adom:
Az egyes kutatási eredmények alapján  kijelentett mondatok irodalmi hivatkozásos alátámasztását olvashatja.  Biokémikusok, orvos-biológusok véleményét eredetiben olvashatja, ha az általam kigyűjtött citátumokra rákattint.
Minden ember agyában van egy szerotonin nevű anyag. A depressziós vagy szorongó emberek agyában alacsonyabb a szerotoninszint. Nem teljesen ismert, hogy a Citapram filmtabletta hogyan hat, de valószínű, hogy növeli az agyban a szerotoninszintet. A depresszió vagy szorongásos betegség megfelelő kezelése fontos ahhoz, hogy Ön jobban érezze magát.

Triptofán
A triptofán a 
szerotonin előnyaga. Segít a koncentrációzavar, csüggedés, szorongás, alvászavar, nyugtalanság megelőzésében, mert triptofán nélkül az idegrendszer nem tud pihenni, ami rontja a teljesítményétTriptofán pótlás előnyei: Segíti az elalvást, javítja a pihentető alvás minőségét, ezáltal a regenerációt és a kognitív gondolkodást
http://www.nelegybeteg.hu/tudastar-kolin.php

NOW L-Tryptophan 500 mg - 60 Veg Capsules Esszenciális aminosav, vagyis a szervezet nem tudja előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni. Fehérjében gazdag élelmiszerekben található meg, elsősorban a csokoládéban, zabpehelyben, szárított datolyában, tejben, joghurtban, túróban, vörös húsokban, tojásban, halakban, baromfi húsban szezámmagban, csicseriborsóban, napraforgó magban, tökmagban, földimogyoróban A termék az esszenciális, a szervezet normális működése szempontjából létfontosságú L-Triptofán aminosavat tartalmaz. A triptofán hozzájárul a mentális egészség, a pozitív kedélyállapot, a jó kognitív funkciók fenntartásához. Részt vesz a szerotonin szintézisben, annak természetes prekurzora. Közreműködik a normál reakciókban, a mentális és fizikai jó közérzet fenntartásában, a normális alvásban.
VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Tryptophanum néven hivatalos.

Triptofán pótlás előnyei: Segíti az elalvást, javítja a pihentető alvás minőségét, ezáltal a regenerációt és a kognitív gondolkodást Javíthatja a hangulatot, csökkenti a hangulatingadozásokat és segít a depresszió leküzdésében. Segíti az étvágy kontrollálását azáltal, hogy csökkenti a szénhidrát függőséget, így előidézve a zsírvesztést  A menopauza alatt az ösztrogénszint csökkenésével a szerotoninszint is csökken

A szerotonin számos szervet érint, beleértve az agyat és a beleket. Különösen az agyban befolyásolja az alvást, a megismerést és a hangulatot ( 5 )
4.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19630576
5.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9727088

Számos tanulmány kimutatta, hogy a depressziót tapasztalók triptofánszintje alacsonyabb lehet a normálnál  Forás: Csökkent plazma triptofán szint a súlyos depresszióban
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0165032789900517

A kutatók megállapították, hogy a szorongás, a feszültség és az idegesség érzése magasabb volt, ha a résztvevők alacsony triptofánszintet mutattak.

Ezen eredmények alapján az alacsony triptofán szint hozzájárulhat a szorongáshoz (11  )
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10760376

A  kutatások kimutatták, hogy az alacsony triptofán szint hozzájárulhat a hangulati rendellenességekhez, beleértve a depressziót és a szorongást. A testben a triptofán átalakulhat 5-HTP molekulává, amely szerotonint képez https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10090643 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26805875

Az 5-HTP-kezelés szintén hozzájárulhat a szerotonin fokozásához, javíthatja a hangulati és pánikbetegségeket, valamint az álmatlanságot https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12559480.

Az alacsony triptofán szint csökkentheti a szerotonin szintet, ami káros hatásokhoz vezethet. Összességében a triptofán szerotoninná történő átalakulása a hangulatra és a megismerésre gyakorolt sok hatásáért felelős. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19428501

A triptofán fontossága a szerotonintermelésben játszott szerepének köszönhető. A szerotonin elengedhetetlen az agy megfelelő működéséhez, és az alacsony triptofán szint csökkenti a szerotonin mennyiségét a testben. A szorongás és a depresszió tünetei szintén csökkentek, és valószínű, hogy a triptofán hozzájárult a szerotonin és a melatonin szintjének növeléséhez.  Azok, akik javítani akarják a hangulatukat vagy megismerésüket, választhatnak triptofánt vagy 5-HTP-kiegészítőket.
Mindkettő növeli a szerotonint, bár az 5-HTP gyorsabban szerotoninná alakulhat. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9727088

Az 5-http előnyei 
Az 5-HTP talán antidepresszáns tulajdonságainak köszönhetően a legnépszerűbb. A depressziót legtöbbször az alacsony szerotoninszint okozza. És mit tesz az 5-HTP? Megemeli a szerotoninszintet!
Számos kutatás kimutatta, hogy az 5-HTP hatékonyan javítja a kedélyállapotot a depressziós páciensek esetében. Egy kutatás során összehasonlították az 5-HTP-t a Prozac-al, és azt találták, hogy ugyanolyan hatékonyak. Más kutatásokban arra mutattak rá, hogy az 5-HTP segít azoknak, akik a hagyományos kezelési módszerekre nem reagáltak megfelelően.
Javaslat
Az 5 HTP hatékonyan növeli a szerotonin szintet az agyban. A szerotonin hiánya a következő szindrómákat válthatja ki: depresszió, alvászavar, szorongás, fejfájás, szénhidrát hiány, agresszivitás, nikotin függőség. A legújabb klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy az 5 HTP magasabb vagy legalább egyenlő hatásfokon kezeli a depressziós és szorongásos tüneteket a betegeknél. Javasolt használat: 1 kapszula naponta, lehetőleg éhgyomorra lefekvés előtt.
Az 5-http alábbi irodalmának áttekintése javasolt:

Beszerzés: Vitamin ABC, Now Mintabolt 
1092 Budapest, Erkel utca 14/a.
Nyitva tartás: H-P 10:00-19:00
Tel.: 06 30/9494840Kérdés
Érdeklődnék, hogy tud e ajánlani olyan terméket ami jó folyamatos orrdugulâsra. Illetve immun rendszer erősítő, ideg erősítő is érdekelne sklerozis multimplex gyanu kezelésére

Válasz
1./ orrdugulás

Sinus Rinse orr irrigátor szett 60db
Az allergiás tünetek csillapításának, valamint az arc- és homloküreg gyulladások kezelésének könnyű és természetes eszköze. Rendkívüli hatékonyságát a bevitt oldat nagy volumenének (240 ml) köszönhetően éri el. A természetes alapanyagú, NaCl és szódabikarbóna tartalmú, izotóniás, normál PH értékű sóoldat nedvesíti a nyálkahártyát, tisztítja az orrüreget, eltávolítja a bent rekedt váladékot és az allergéneket, valamint gyorsítja a sebek gyógyulását. Tartósítószert és jódot nem tartalmaz. Az aerosoloknál hatékonyabb eszköz! Kiadós mennyiség kis nyomás mellett! Szabadalmazott speciális palack és sókeverék együttese.

2./ Immun rendszer erősítés

2.1  Energy Lapacho tea 105g

A lapacho tea antioxidáns hatású flavonoidokat, vitaminokat (B- és C- vitamin, A-provitamin), ásványi anyagokat (kalcium, kálium, foszfor, magnézium) és nyomelemeket (szilícium, ón, mangán) tartalmaz. A növény rendkívüli gyógyhatásait a naftokinonok és az antrakinonok szinergikus hatásával magyarázzák, ezek az anyagok ugyanis egyszerre csak ritkán vannak jelen egy növényen belül. Elkészítése: 1 liter vízben főzzünk fel 3-4 teáskanálnyi fakérget. Főzzük 5 percig, majd hagyjuk 15 percig állni.  Gyógyítóan hat a szervezet valamennyi szövetére és szervére - mind belsőleg, mind külsőleg. Amellett, hogy gyulladásellenes, erősíti az idegrendszert,
https://www.egeszsegplazabudapest.hu/teak/lapacho-tea-105g?gclid=CjwKCAiA27LvBRB0EiwAPc8XWV

2.2  Goji ital

Mit tartalmaz a Goji ital?

TÁPANYAG MENNYISÉG AZ AJÁNLOTT NAPI BEVITEL 100%-BAN KIFEJEZVE
fehérje 15,6% 31,2
rost 21g 84
zsír 0,45
cukor 42g
A-vitamin 12600IU 250
B1-vitamin 27mg 1800
B3-vitamin 88mg 40
B-vitamin 1,2mg 12
C-vitamin 148mg 246
biotin 28vg 9
kalcium 110mg 11
króm 79mg 65
réz 1,1mg 55
vas 11mg 61
magnézium 130mg 325
mangán 1,3mg 65
kálium 1600mg 102
cink 1,8mg 12

2 üveg összesen 1 liter Piros goji, ár:  10 900 Ft
https://goji.hu/velemenyek-a-goji-italrol/?gclid=CjwKCAiA27LvBRB0EiwAPc8XWazK-VqUpfFmNGxxnEQaK4KhklmfUe7_7zXlF6V9_4J51Zl2AcVCrhoCs6AQAvD_BwE

2.3 Fachet Vital Defense Basic

A Fachet Vital Defense basic egyedülálló receptjét prof. dr. Fachet József évtizedes kutatómunkája alapján, tudományos alapossággal állította össze. Megtalálhatóak benne mindazok a speciális gyógygomba hatóanyagok, amelyek képesek felerősíteni és optimális szinten tartani immunrendszerünk működését.
OGYÉI szám: 17513/2016
A Fachet Vital Defense basic kapszula 4 gyógygombakivonatot és rezveratrolt tartalmazó étrend-kiegészítő. Egyedi összetételének köszönhetően egyszerre támogatja a szervezet védekezőképességét és az idegrendszer működését, kiemelkedő méregtelenítő hatással bír, csillapítja a gyulladásokat és az allergiákat. A Fachet Vital Defense basic a szükséges mennyiségben tartalmazza a shiitake gomba lentinán nevű hatóanyagát, amely fontos szerepet kap az immunrendszer erősítésében, a fertőzések és betegségek leküzdésében. Rendszeres fogyasztásával a szervezet védekezőképessége jelentősen javulhat, helyreállhat a vérnyomás és a vércukorszint. A táplálék kiegészitő használata nem helyettesíti a változatos, egészséges étrendet és a rendszeres testmozgást.
Felnőtteknek napi 2×4 kapszula és a megfelelő felszívódás érdekében, C-vitamin bevitele ajánlott. Amennyiben betartják az alkalmazására vonatkozó előírásokat, úgy 1 doboz Fachet Vital Defense basic kapszula 15 napra elegendő.

Kérdésére szakértői választ kaphat itt: 06 (30) 697 0542
info@drfachet-gyogygomba.com

https://www.supergreens.hu/szuperelelmiszerek-termekeink/gyogygomba-vital-defense-basic/?gclid=CjwKCAiA27LvBRB0EiwAPc8XWSAglJhX9x7nZPp0lYopXiQBW17oP8

3./ SM betegség

3.1 Natalizumab

Ezt a gyógyszert havonta egyszer intravénásan kell adni. Alkalmazásával az immunsejtek kötődése gátolható az agyi erek falához, ezáltal csökken az immunrendszer agyideg-sejtekkel szembeni gyulladásos válasza. Klinikai vizsgálatok során ez a gyógyszer szignifikánsan csökkentette a sclerosis multiplex visszatérő fellángolásait. Ha Önnek sclerosis multiplexe van, akkor izmai fokozatosan elmerevedhetnek, görcsösen összehúzódhatnak. Ez fájdalmas lehet. Ezek a tünetek elsősorban az alsó végtagok folyamatosan fennálló, vagy fokozottan romló gyengeségével járó formákban jelentkeznek. A  tizanidin nem okoz lábgyengeséget, de aluszékonyságot és szájszárazságot idézhet elő.

3.2 Tizadinin  / Sirdalud

Izomrelaxáns. A Sirdalud hatóanyaga a tizanidin-hidroklorid, ami a fokozott izomtónust csökkenti. A Sirdalud tablettát olyan fájdalmas (akaratlan) izomgörcsök kezelésére alkalmazzák, melyek:- gerincvelői eredetűek, mint pl. hátfájás, merev nyak. sclerosis multiplex, krónikus gerincvelő-bántalom, a gerincoszlop degeneratív megbetegedése, A fájdalmas izomgörcsök kezelésére előírt kisebb adagok alkalmazása esetén, az előforduló mellékhatások általában enyhék és rendszerint átmenetiek, mint pl. aluszékonyság, szédülés, fáradékonyság, szájszárazság, hányinger.

3.3 Ocrelizumab

Az Európai Bizottság engedélyezte az első ocrelizumab hatóanyagú gyógyszer forgalomba hozatalát az unió 28 tagállamában. Az Európai Bizottság 2018 januárjában engedélyezte az európai forgalmazását.
Az ocrelizumab hatásossága elsődleges progresszív betegek körében a placebóhoz képest:
25%-kal csökkentette a progresszió mértékét fél év alatt,  a betegek 42%-a semmilyen progressziót nem mutatott két év alatt.

Az ocrelizumab adagolása intravénás infúzióban történik. Az első két dózis beadását két hét választja el egymástól. Maga az infúziós eljárás minimum 2 és fél óráig tart. Ennek során a beteg alkalmanként 300 mg gyógyszert kap 250 ml oldatban.
Ezt megelőzi egy szteroidinfúzió és egy antihisztamin gyógyszer beadása, melyekkel az ocrelizumab infúzióra adott lehetséges reakciók esélyét és súlyosságát csökkentik. Az ocrelizumab beadását legalább egy órán át tartó orvosi megfigyelés követi.Az első két hét után már csak félévente kell ismételni a gyógyszerezést. Ezek a kezelések ugyanilyen procedúra szerint zajlanak, azzal a különbséggel, hogy maguk az ocrelizumab infúziók legalább egy órával tovább, 3 és fél órán át tartanak. A beteg ekkor már alkalmanként 600 mg gyógyszert kap 500 ml oldatban.
https://esem.hu/szotar/ocrelizumab/

3.4 Otthoni edzésprogram

Egy bécsi neurológiai klinika két fizioterapeuta munkatársa összeállított egy otthon elvégezhető edzésprogramot kifejezetten sclerosis multiplex betegek részére.
A  programok fényképpel jól illusztráltak.
Elérhetősége itt: https://esem.hu/sclerosis_multiplex_edzesprogram_otthon.pdf