Vérnyomás vs vércukor. Korszerű vérnyomáscsökkentők hatása

Válasz Olvasóimnak 16.


Az Olvasó felkérése


„Tisztelt Zsoldos úr, Mindig áttekintem az írásait, amit nagyra értékelek. Talán egy kicsit sok és nehezen érthetőek a tudományos jellegű szöveg részek, de ezzel a tartalom meggyőzőbbé válik. Kérem szíves tájékoztatását a vérnyomás csökkentő szerekről.  Túlsúlyos vagyok és az előírt értéket meghaladó vércukor szintem van. Erőt és jó egészséget kívánok az önzetlen munka végzéséhez. Üdvözlettel Dr  Sz Á.”


A választ valamennyi kedves Olvasó az alábbiakban olvashatja, íme:


A magas vérnyomás és a cukorbetegség összefüggései

Ismert tény, hogy a magas vérnyomás és a cukorbetegség hosszú távon szívinfarktushoz vezethetnek. Új eredmények megerősítik: ha a két betegség együttesen jelentkezik, az hatványozott kockázatot jelent.


A szakemberek azt ajánlják, hogy mivel a két betegség egyszerre jelentkezve még veszélyesebb, a cukorbetegek az átlagnál is jobban figyeljenek vérnyomásukra, és magas vérnyomás esetén mindenképpen keressék fel a szakorvost. Így hosszú távon elkerülhetik a szív- és érrendszeri megbetegedések, a szívinfarktus és a vesebajok kialakulását.


A magas vérnyomás cukorbetegségben


Mindkét gyógyszercsalád folyamatosan újabb tagokkal bővül. Fentiek mellett szükség szerint kisebb adagokban alkalmazhatók az úgynevezett béta
A  cukorbetegek 60%-a magas vérnyomásban szenved, legtöbbször erről maguk a betegek sem tudnak, vagy ha tudnak is, nem kezeltetik magukat. A vércukorszintjük karbantartása mellett ugyanis kevés figyelmet szentelnek vérnyomásuknak, ami sok esetben túllépi a kritikus határt.


Diabétesz egyik következménye a lábszár fekély (foto)


 

 

 

Egy másik gyakori következmény a retinopatia (foto) A cukorbetegség szövődményei, melyek elsősorban az erek károsodásából fakadnak, veseelégtelenséghez, diabéteszes láb szindrómához, merevedési zavarokhoz és a szem ereinek károsodásához, vagyis retinopátiához vezethetnek. Épp ezért a cukorbetegek rendszeres szemészeti vizsgálata nem csak a látásromlás megelőzésében, de a szervezet állapotának indirekt felmérésérében is jelentőséggel bír.

Egy felmérés szerint a diabéteszeseknek 25-ször akkora az esélyük a megvakulásra, mint egészséges társaiknak.
A dibéteszes nefropátia a vesékben lévő ún. glomerulusok elváltozását jelenti, amely a glomerulusokban lévő kötőszövet és a bennük futó hajszálerek (kapillárisok) falának kötőszövetes megvastagodását okozza.(bal oldali kép) Az egészséges vesetestecske (jobb oldali kép)

A legkorábban jelentkező tünet a vizelettel ürülő fehérje. A dibéteszes nefropátiának 5 fokozatát különíthetjük el. Az első két stádiumban klinikai tünetek nem észlelhetők, ezért fontos az ismert cukorbetegek szűrővizsgálata, amellyel még a tünetek megjelenése előtt, a korai szakban felismerhető a vese érintettsége.

1. stádiumban a vese megnagyobbodik

2. stádiumban a vese szerkezeti elváltozásai kialakulóban vannak

3. stádium fehérje vizelés

4. stádiumban csökken a vesefunkció, amit jelezhet a fokozódó fáradékonyság, gyengeség, rossz közérzet, fogyás

http://www.webbeteg.hu/cikkek/cukorbetegseg/6272/a-cukorbetegseg-vesekarosito-hatasaDiabéteszes láb: bevérzett bőrkeményedés a III. ujjon (foto)

Fekélyt megelőző elváltozás lehet a tartósan fennmaradó bőrpír a cipő levétele után, a bőrkeményedés vagy bőrkeményedés bőralatti vérzéssel, a berepedés, illetve az ujjak közötti hámhiány, gombás fertőzés, valamint a körömelváltozások


 

 

Vércukor ingadozása

Javasolt a vérvétel során HbA1C szint vizsgálata. A kezelés során a 7%-os érték elérése a cél. Ha 7% alatt van a HbA1C, akkor megfelelő a terápia.
Diabéteszben a szívkoszorúerek meszesedése és a következménye az infarktushalálozás 4-6-szor gyakrabban lép fel, mint nem cukorbeteg egyénekben (ábra)


Nehezíti a helyzetet, hogy a beteg nem érzi a károsodott szívizom fájdalmát és mivel a figyelmeztető jelzés elmarad, az infarktus könnyebben halálhoz vezethet. Sokszor a szívinfarktusra visszavezethető súlyos szívgyengeség egyetlen jele a keringés elégtelensége által okozott fulladás. Ez gyakran jár együtt veszélyes ritmuszavarral. Diabéteszben tehát fenti panaszok esetén azonnal EKG-t kell készíttetni, és fokozott elővigyázattal kell eljárni.Agyi érrendszeri megbetegedések.

Diabéteszben 2-3-szor gyakrabban lép fel az agyi artériák szűkületére, trombózisára visszavezethető féloldali bénulás, beszédzavar.

Ennek következménye, az érintett agyi területek ellágyulása fokozott mértékben fordul elő diabéteszeseknél, mint diabétesz nélkül.

Hasonló a helyzet a magas vérnyomásra visszavezethető agyi érkárosodásokkal is. Mindezekre tekintettel diabéteszben fokozottan szükség van a vérnyomás rendszeres ellenőrzésére és megfelelő kezelés révén normális - 140/90 Hgmm alatti - vérnyomás biztosítására.

http://www.medimix.hu/cikk.php?cid=248A diabétesz beteg magas vérnyomásának oka

Az elfogyasztott étel hatására a szervezet inzulint termel, amely a cukrot a szövetekbe juttatja. A túl sok inzulin ellen a sejtek védekezni kezdenek, majd egy idő után érzéketlenséget fejlesztenek ki vele szemben, így a cukor a vérben marad, ezt a szervezet inzulinhiányként éli meg, és ha a sejtek inzulinérzékelése csökken, az emelkedő vércukorszintet még több inzulin kibocsátásával ellensúlyozza, ami tovább növeli a rezisztenciát


Gyógyszeres kezelés

Perindopril/Indapamid-Teva

Az ADVANCE hipertónia-ágának eredményei ismeretében megállapítható, hogy 2-es típusú cukorbetegségben és hipertóniában szenvedő cukorbetegek körében, vérnyomáscsökkentő kezelés szükségessége esetén a perindopril+indapamid kombináció a kezelés egyik eredményes és biztonságos válfaját jelenti.

A 8 mg/2,5 mg tabletta kétféle hatóanyag, a perindopril és az indapamid kombinációját tartalmazza.

Megjelent a Diabetes 2008/2. számában

11140 betegből 5569 perindopril+indapamidot és 5571 placebót (hatóanyagot nem tartalmazó szert) kapott. Átlagéletkoruk 66 év, a besoroláskor mért vérnyomásuk átlaga 145/81 Hgmm, a BMI értéke 28 kg/m2, a HbA1c átlaga pedig 7,5 volt. a gyógyszert szedők csoportjában a vérnyomás átlaga 5,6/2,2 Hgmm-rel volt kevesebb, mint a placebót kapók csoportjában.

A mortalitás terén a vérnyomáscsökkentőt szedők csoportjában 14%-os kockázatcsökkenést lehetett megállapítani, ez a kedvező hatás döntően a szív- és érrendszeri halálozás csökkenéséből eredt. Nem volt viszont ilyen különbség az agyi éreredetű események alakulását tekintve.

http://www.diabetes.hu/cikkek/diabetes/0802/a-magas-vernyomas-kezelese-diabeteszeseknel-az-advance


A Perindopril/Indapamid-Teva 8 mg/2,5 mg tabletta vérnyomáscsökkentő gyógyszer, amelyet magas vérnyomás (hipertónia) kezelésére használna

Mindkét hatóanyag csökkenti a vérnyomást, és együttesen hatva kontrollálják azt.


A cukorbetegség kezelésében befogadásra vár egy új generációs inzulin, amely kiegyensúlyozott vércukorszintet biztosít. Ennek jelentősége abban áll, hogy a betegség szövődményeinek megelőzésében alapvetően fontos a normális vagy közel normális vércukorszint elérése és fenntartása, illetve a vércukor-ingadozások elkerülése.

http://www.medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/hat_uj_gyogyszer_arahoz_adhat_tamogatast_az_egeszsegbiztositoHibiszkusz a magas vérnyomás és diabétesz ellen

A hibiszkusztea rendszeres fogyasztása csökkenti a vércukorszintet. Egy 2009-es kutatás során 60 cukorbeteg embert vizsgáltak, akik egy hónapon keresztül napi kétszer ittak a teából. Az eredmények azt mutatták, hogy a készítmény nemcsak a vércukorszintet csökkentette, de a jó koleszterin (HDL)  szintjét is növelte.

Írta: Balatoni Dóra 2015.03.27

A magas vérnyomás azért terheli meg a szívet, mert a normálisnál nagyobb erővel kell pumpálnia, hogy képes legyen a vért a magasabb nyomással szemben az artériákba préselni. Végül a szívfal megvastagszik (hipertrófia), és merevvé válik. A merev szív telődése lassú vagy nem megfelelő, ezért az egyes összehúzódásokkal a normálisnál kevesebb vért pumpál ki.. Ráadásul a  kor előrehaladtával a szív falai amúgy is merevebbé válnak.


A vérnyomáscsökkentők  okozta problémák


Az angiotenzin-receptor blokkolók hatása


Először beszéljünk az angiotenzin II-ről


Ha blokkolják az angiotenzin II hatását, akkor csökken a vérnyomás

Az angiotenzin II tehát úgy fejti ki hatásait, hogy az erek, a vese és egyéb sejtek felszínén lévő úgynevezett angiotenzin-receptorokhoz kapcsolódik. Az angiotenzin-receptor blokkoló hatású vérnyomás-csökkentők meggátolják az angiotenzin II kötődését a receptorához, így a vérnyomásemelő hatása is elmarad.

Előnye

Az angiotenzin II képződését megakadályozó ACE-gátlókkal ellentétben nem okoznak száraz köhögést és allergiás reakciókat, illetve az angiotenzin II hatását 100%-ban gátolni tudják

Angiotenzin-II receptor blokkolókat az ACE-gátlók mellékhatásai esetén használjuk


Angiotenzin II blokkoló gyógyszerek

Losartan: csökkenti a vér koleszterin-szintjét, erőteljes húgysavcsökkentő hatást fejt ki, így magas koleszterin-szinttel vagy köszvénnyel társult magas vérnyomás esetén előnyös ennek a szernek a választása


Candesartan: ennél a hatóanyagnál a vérnyomáscsökkenés ellenére javul az agy véráramlás, ezért idős betegek agyi funkcióját javítja.


Irbesartan: ez a legjobban hasznosuló származék, kis mennyiség is elég belőle, emiatt ritkábban alakulnak ki mellékhatások


A Telmizartán alkalmazható a szív-érrendszeri események (pl. szívroham vagy szélütés) csökkentésére azoknál a veszélyeztetett felnőtteknél, akiknél csökkent vagy gátolt a szívizom vagy lábak vérellátása, akiknek korábban szélütése (sztrókja) volt, vagy akiknek nagy kockázatú cukorbetegsége van.

Magas vérnyomás kezelésére a Telmisartan-ratiopharm tabletta szokásos adagja a legtöbb beteg esetében naponta egyszer 1 db 40 mg-os tabletta a vérnyomás 24 órán át való szinten tartása érdekében

Előnye továbbá, hogy az eredeti hatástól függetlenül az inzulinhatást serkenti és ezáltal a vércukorszintet csökkenti.

30 ezer páciens bevonásával készült nemzetközi vizsgálat befelyzés előtt áll. Majd ebből látni fogjuk, hogy mennyivel csökkenti a gyógyszer a szövődmények (infarktus, stroke, vesekárosodás) gyakoriságát. Bár a pontos adatok még nem ismertek, biztos, hogy a telmisartan rendkívül kedvező mellékhatásai miatt a jövő egyik jelentős gyógyszere lesz.

Ne szedje, ha cukorbetegsége van vagy károsodott a veseműködése, és Rasilez-zel kezelikPortiron HCT

A Portiron HCT egy angiotenzin-II-receptor blokkoló (lozartán) és egy vízhajtó (hidroklorotiazid) kombinációs készítménye.


Fontos, hogy tudassa kezelőorvosával, ha Ön az alábbi készítmények bármelyikét szedi


ACE-gátlók (renin-angiotenzin rendszerre ható szerek)


csökkenti az inzulin rezisztenciát. Mellékhatás esetén az ACE II. receptor blokkoló jön számításba

Az ACE-gátlók javítják a szívelégtelenségben vagy a bal kamrai funkciózavarban szenvedők kórjóslatát

E csoportba tartozó hazai készítmények gyári nevei:

Accupro, Aceomel, Acepril, Armix,

Capin, Captogamma, Captopril Chinoin,

Captopril Pharmavit, Conpres, Corpril, Coverex,

Ednyt, Enahexal, Enalapril-Chinoin, Enalapril-ratiopharm, Enalapril 1a Pharma, Enap, Enapril, Hartil,

Huma-Captopril,

Inhibace, Invoril, Lisdene, Lisinopril-ratiopharm, Lisinopril HEXAL Lotensin,

Monopril, Prinivil, Quadropril,

Ramace, Ramipril, Ramipril Prevent, Ramitren, Renapril és Renapril PlusRenitec,

Tensiomin, Gopten, Tritace, Lisopress.

Vizelethajtóval kombinált ACE-inhibitorok: Accuzide, Co-Enalapril, Co-Renitec, Coverex Komb., Duopril, Ednyt HCT, Enap-HL, Inhibace Plus, Lotensin HCT, Noliprel, Noriplex, Renitec Plus.

Kalciumcsatorna gátlóval kombinált ACE-inhibitorok: Lisonorm


Doxazosin

 Az ACE-gátlókhoz és az ARB-khez hasonlóan eredetileg vérnyomáscsökkentőnek fejlesztették. Hatása a stressz hormonok hatásának gátlásában rejlik.

 

Stressz esetén (ne csak a pszichés terhelésre gondoljunk, mert stresszor lehet az éhség, a kialvatlanság, a fájdalom is, de ilyen hatás érvényesülhet szórakozás közben, vagy kedvesünk karjai között is) nevezetesen: gyorsul a szívverés, tágul a pupilla, csökken a bélműködés, emelkedik a vérnyomás.

A legtöbb szervben összehúzódnak az erek, hogy több energia jusson a kiemelt helyekre (pl. szív). A mai társadalomban a teljesítménynyomás, a túltápláltság, a testmozgás hiánya miatt sokan állandósult stresszben élnek (nem csak a láthatóan idegeskedő emberekre gondolunk), A doxazosin az adrenalin érösszehúzó hatását csökkenti, ezáltal a stressz reakciók egy részét mérsékli, többek között a vérnyomás is csökken.

 

Az állandósult stressz egyik következménye lehet a cukorbetegség. Az összefüggés abban áll, hogy a cukor fő fogyasztója az izomzat lenne, ám az izom ereinek összehúzódása miatt kevésbé jut el a cukor az izomsejtekig. Az értágító hatású doxazosin emiatt a cukorháztartás egyensúlyát is javítja.

 

Férfiaknál egy további kedvező mellékhatás is jelentkezhet. A prosztata-megnagyobbodás népbetegség, nehezített vizeletürítéssel jár. Kialakulását szintén serkenti az adrenalin. Doxazosin hatására megkönnyebbedik a vizeletürítés, csökken a hólyagban maradt vizelet mennyisége.

dr. Eörsi Dániel

http://www.egeszsegstar.eoldal.hu/cikkek/kapcsolodo-linkek/gyogyszermellekhatas.html

Hypertoniásoknak adagolva, feltehetőleg az erek alfa-1 receptorainak blokádja révén, a szisztémás vasculáris rezisztenciát csökkenti, s ezáltal fejti ki vérnyomáscsökkentő hatását.


Bétablokkolók 

A béta-receptor blokkolók (béta-blokkolók, β-blokkolók, β receptor antagonisták) egy olyan gyógyszercsoport, amelyet szív-érrendszeri megbetegedések kezelésére alkalmaznak.

Frishman W.H., Cheng-Lai A, Nawarskas J. Current Cardiovascular Drugs. Current Science Group, 153. o (2005). ISBN 978-1-57340-221-7. Hozzáférés ideje: 2010. szeptember 7.Szívritmuszavarok


Összefoglalva a béta-blokkoló kezelés bizonyítottan eredményesen csökkenti a magas vérnyomást, és az egyik legeredményesebb gyógyszer azon betegek kezelésében, akiknél a szívizom vérellátási zavara áll fenn. Törekedni kell arra, hogy minden beteg részesüljön a kezelésben, akinél ez indokolt, hiszen a megfelelő adagú kezelés sok-sok életet menthet meg.

Prof. dr. Jánosi András a Magyar Kardiológusok TársaságaTudományos Bizottságának elnöke Megjelent a Hypertonia • 2010/1. számában

http://www.diabetes.hu/cikkek/hypertonia/1001/beta-blokkolok


Az 1-es típusú béta receptorok a szívben, erekben és a vesében fordulnak elő. Miután a szervezet által termelt adrenalin és noradrenalin kapcsolódik a béta-1-receptorokkal, hatásukra megnő a szívverés gyorsasága, és erősebben is ver a szív, vagyis több vért tud kilökni, a vesében pedig vízvisszatartást idéznek elő.


A 2-es típusú béta receptorok ugyanilyen hatással van az adrenalin és a noradrenalin, de ehhez még számos más hatás is társul. A béta-2-receptorhoz való kapcsolódás után ellazítják a simaizmokat a méhben, a gyomor-bélrendszerben, és a hörgőkben, valamint kitágítják az ereket a kis szívkoszorúereknél, a májban és a vázizmokban, ezzel növelik a vérátáramlást. Ezen kívül pedig emelik a vércukorszintet, hogy biztosítsák a fokozott cukorfelhasználás pótlását


Blokkoló hatás fontossága

Ezek után érthető, miért fontos ezen receptorok gátlása. A vérnyomás csökken, ezáltal a szívfrekvencia is. Csökkentik az oxigén igényt és emelik az oxigénfelvételt. Kis mértékben antioxidáns hatásuk is van, bár csak az erek belső falán jelentkező kóros hatásokat csökkentik, így például az arterioszklerózis kialakulását.

Glaukóma vagyis zöld hályog esetén is alkalmaznak béta blokkolókat, mert a szemben lévő csarnokvíz termelődését gátolják, ezzel csökkentik a szem belnyomást, ami a glaukómás tüneteket kiváltja.


Cukorbetegek csak szelektív béta blokkolót szedhetnek, mert a nem szelektívek csökkentik a vércukorszintet. A vércukorszint csökkentővel együtt túl alacsony cukorszint alakulhat ki, de a béta blokkoló elfedi ennek a tüneteit, vagyis a szapora szívverést és a verejtékezést.

Hosszabb alkalmazás után, ha hirtelen abbahagyjuk a szedését, magasra szökhet a vérnyomásunk, mert a szervezet hozzászokik a hatásához. Emiatt csak fokozatosan, adagcsökkentéssel lehet abbahagyni.

Nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel együtt szedve a vérnyomáscsökkentő hatás csökkenthet

Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

http://www.webbeteg.hu/cikkek/magasvernyomas/3375/beta-blokkolok-hatasa


A béta-1 receptorok elsősorban a szívben találhatók, de a szívizomban mintegy
20-25%-nyi béta-2 receptor is kimutatható.
Az erek simaizomzatában, valamint a tüdőhörgőkben a béta-2 receptorok vannak túlsúlyban


Bétablokkolók mellékhatásai

Minden béta blokkoló hatóanyagra jellemző, hogy mellékhatásként emelik a szervezet számára rosszul hasznosítható koleszterin (LDL) arányát a jól hasznosítható (HDL) koleszterinnel szemben.

A beta-blokkolók ronthatják az alsó végtagok keringését, így romolhatnak a súlyos verőérbetegség tünetei is  . Azonban a beta-blokkolók használata szükség esetén elfogadható enyhe vagy közepes fokú periferiás verőérbetegségben

 

.

β1-szelektív β-blokkolók

 


Ma Magyarországon a következő ß-blokkolók vannak forgalomban:

Atenolol AL, Atenolol Pharmavit, Atenobene, Atenomel,

Betaloc, Betaloc ZOK, Bisoblock, Bisocard, Bisogamma, Bisogen, Bisoprolol-ratiopharm, Bisoprolol HEXAL, Blokium, Brevibloc,

Carvedilol HEXAL, Concor, Concor COR, Coviogal,

Dilatrend, Egilok, Huma-Atenol, Huma-Pronol,

Lodoz, Lokren,

Metoprolol AL, Metoprolol B, Metoprolol-ratiopharm,

Nebilet,Prinorm, Propra, Propranolol, Ritmetol, Sotahexal, Sotalex, Sotalol AL, Talliton, Tenormin, Trasicor, Visken .

Néhányat vizelethajtóval kombinálva forgalmaznak, pl.: Blokium Diu, Concor 5 Plus, Atenolol Comp., Logimax,Viskaldix.


ALFA-1 RECEPTOR GÁTLÓK

Ez a gyógyszercsoport az erekben található alfa1-receptorok gátlásával tágítják az artériákat és a vénákat, csökkentve az erek ellenállását, és így fejtik ki vérnyomáscsökkentő hatásukat. Emellett ezek a hatóanyagok a prosztatában lévő alfa1-receptorokat is gátolják, és így jóindulatú prosztata túltengés kezelésére is alkalmasak.

Vényköteles készítmények: Alfetim, Cardura, Doxagal, Hyron, Hytrin, Kornam, Minipress, Omnic, Setegis, Terasosin, Trestat


Kalcium-csatorna blokkolók, más szóval Ca-antagonisták

A kalcium-csatorna-gátló hatású gyógyszerek részben meggátolják a kalcium belépését a szívizomba, ezért a szív nem húzódik össze olyan nagy erővel, és emiatt csökken a terhelése. Emellett érfalvédő hatásúak, a szívizom elfáradás miatti megvastagodását kivédik, az agyvérzés gyakoriságát csökkentik és a vese megfelelő működését is elősegítik, mivel enyhén vizelethajtó hatásúak

A Magyarországon forgalmazott kalcium-antagonisták gyári nevei:

Adalat, Amlipin, Amlodipin-ratiopharmAmlozek, Auronal,

Baymycard, Baypress,

Cardilopin, Cordaflex, Cordipin, Corinfar,

Huma-Nifedipin,

Lacipil, Lincil, Lercaton, Lomir,

Nifedipin AL 20 retard, Nifedipin Pharmavit, Nimotop, Normodipine, Norvasc, Felodipin-ratiopharm,

Plendil, Presid, Unipress, Zanidip.


Verapramil

A verapamil az artériák és a koszorúerek simaizomzatára hatva tágítja az ereket, csökkenti a vérnyomást, illetve a szív ingervezető rendszerére hatva csökkenti az ingervezetést. Ezáltal alkalmas ritmuszavarok kezelésére is.

Csökkenti a szívizom-energia felhasználását és oxigén igényét.

Magas vérnyomás, koszorúér-betegség következtében kialakult mellkasi fájdalom (angina pektorisz) és ritmuszavarok kezelésére, ill. szívinfarktus utókezelésére


Chinopamil retard

A Chinopamil retard kemény kapszula hatóanyaga a verapamil-hidroklorid


Isoptin

Az Isoptin 240 mg retard filmtabletta hatóanyaga, a verapamil-hidroklorid


Metabolikus szindróma

Metabolikus szindróma alatt azt értjük, amikor az anyagcserének több egymással párhuzamos zavara is van. Ezek alapvetően négy részre bonthatók:


A szindróma jellegzetességei Metabolikus szindróma kezelése

A metabolikus szindróma kezelése azért fontos, mert a tünet együttes nem csak azt jelenti, hogy valakinek "magas a vérnyomása" és "magas a vércukorszintje", hanem azt is, hogy a vele érintetteknél magas a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek.

Ha a problémát nem kezelik, akkor a magas vércukorérték, az elhízás, a magas vérnyomás és magas vérzsír szint szívinfarktushoz agyi érelzáródáshoz vezethet, stroke-ot okozhat; áttételesen a beteg halálát is okozhatják ezek a tünetek.Inzulin rezisztencia

Az elfogyasztott étel hatására a szervezet inzulint termel, amely a cukrot a szövetekbe juttatja. A túl sok inzulin ellen a sejtek védekezni kezdenek, majd egy idő után érzéketlenséget fejlesztenek ki vele szemben, így a cukor a vérben marad, ezt a szervezet inzulinhiányként éli meg, és ha a sejtek inzulinérzékelése csökken, az emelkedő vércukorszintet még több inzulin kibocsátásával ellensúlyozza, ami tovább növeli a rezisztenciát


HOMA index

Az orvosok egyre gyakrabban emelik ki inkább a metabolikus szindróma  konkrét elemeit. Tipikusan ilyen az inzulinrezisztencia, amit már sokszor külön problémaként kezelnek. Azt, hogy a páciens inzulinrezisztens-e, alapvetően a HOMA-index alapján tudják meghatározni az orvosok

Az index számítása

Az index az éhgyomi vércukor és az éhgyomi inzulin szorzatából számolandó, úgy, hogy ezt a szorzatot elosztják 22,5-el. Inzulinrezisztencia-hajlamra az utalhat, ha ez az index 2 fölött van, Ha az érték meghaladja a 4-et, már inzulinrezisztenciáról van szó.

dr. Szirmák Eszter belgyógyász és kardiológus főorvos.

http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/metabolikus_szindroma/774