Vérnyomás és a pulzusszám kapcsolata Válasz olvasómnak 44. rész


A kedves olvasó ezt írta

Kérdésem, hogy alacsony pulzusszám 55-60 és 150-170 Hgmm vérnyomás egy időben

káros-e és mi van háttérben. Válaszát előre is köszönöm.


Válasz

Tisztelet E István úr,

 Az Ön pulzus száma a külföldi szakirodalom szerint is elfogadható,  a vérnyomás azonban valóban kissé emelkedett. Az orvosi referencia érték és kategória besorolás a következő:

I. fokozat (enyhe hipertónia) 140-159       90-99

II. fokozat (középsúlyos)      160-179      100-109


Megjegyzem, hogy a szisztolés vérnyomás értéke elég széles határok között (20Hgmm)  ingadozik. Erre is érdemes figyelemmel lenni. Másrészt nem közölte a diasztolés értékeket ami pedig szintén fontos az értékelésben


Magas vérnyomás betegség esetén mind a felső, mind az alsó érték emelkedett lehet. Legtöbbször mindkettő érték magas, sokszor, és főleg idősebb korban azonban inkább csak a felső érték. 

A pulzusnyomás, vagyis a szisztolés és a diasztolés érték különbsége normálisan ugyanis

40-50 Hgmm körüli. Idősebb korban az erek rugalmasságának csökkenése miatt emelkedik a pulzusnyomás. Önnél ez nem állapítható meg a diasztolés nyomás értékének hiányában. Idősebb, magas vérnyomással küzdő betegek esetén azért van jelentősége, mert 60 Hgmm feletti pulzusnyomásnál fokozódik a szív-érrendszeri szövődmények kialakulásának kockázata. 
http://www.webbeteg.hu/cikkek/magasvernyomas/5370/vernyomas---a-diasztoles-es-a-szisztoles-ertek-kulonbsege

Pulzusszám

Lassú a szívverés, amennyiben értéke <50-60/min. Edzett, fiatal embereknél ilyen lassú pulzus lehet normális. Idős betegeknél, ha gyengeséggel, szédüléssel, esetleg eszméletvesztéssel járó rosszullétek kísérik, azt komolyan kell venni
http://www.webbeteg.hu/cikkek/magasvernyomas/5457/mit-mutat-meg-a-pulzus

Átlagosan 70-75 dobbanás történik percenként, de 60 és 100 között minden szám normálisnak tekinthető. A rendszeres szívverés elengedhetetlen a szervezet jóléte szempontjából. A szív egészségét nem véletlenül használják az egyén általános egészségének mérésére. A szívverés akkor normális, ha ritmikus, és nem szabálytalan nyugalmi állapotban pedig alacsony értéket mutat.

A szívverés ritmusa attól függ, milyen gyorsan keletkeznek az elektronikus jelek ebben a csomópontban. E fontos tényező mellett számos egyéb is van, amely befolyásolja a szívverést. Ilyen például a stressz, az érzések; a hőmérséklet, amelyben vagyunk; az egyén aktivitásának szintje; a társbetegségek jelenléte; bizonyos gyógyszerek használata, valamint az is, milyen valakinek a testmérete.

http://napidoktor.hu/blog/korkep/sziv-es-errendszer/a-te-szivveresed-normalis/

A kóros, alacsony pulzusszám az esetek nagy részében gyógyszeresen jól kezelhető, csak ritkán van szükség pacemaker beültetésre.http://www.pharmasoft.hu/morbus/disease.jsp?id=42741&page_id=1&letter=&search=
A 60 pulzusra ezt írja: Normális nyugalmi pulzusszám.

http://www.webbeteg.hu/calc_pulzus


Az otthoni vérnyomásmérés alapelve a következő.

A helyes mérés alapelveit betartva kell közölni a kezelő orvossal a mérések alapján számolt szisztolés és diasztolés vérnyomás  átlagértékét


A vérnyomás értékeléséhez a következőt kell tudni:

A./ Elsődleges (primer) magas vérnyomás

A legtöbb felnőttnél nincs azonosítható oka a magas vérnyomás kialakulásának. Ezt a típust primer magas vérnyomásnak nevezik, amely általában fokozatosan, évek folyamán alakul ki.

Számos tényező hat a vérnyomásra, például az, hogy mennyi folyadék és található a szervezetünkben, milyen állapotban vannak a veséink, az idegrendszerünk és az ereink, illetve egyes hormonok szintje is befolyásolja a vérnyomás alakulását.

A kor előrehaladtával egyre nagyobb a kockázata magas vérnyomás kialakulásának, mivel a vérerek az öregedéssel egyre merevebbekké válnak. A magas vérnyomás miatt nagyobb valószínűséggel alakul ki stroke, szívinfarktus, szívbetegség, vesebetegség és korai halál.


B./ Másodlagos (szekunder) magas vérnyomás

A magas vérnyomás akárcsak a szénhidrát-anyagcsere zavara nem mindig önálló elváltozás, hanem valamely más kórfolyamat (például fokozott pajzsmirigyműködés vagy vesebetegség) következménye is lehet. Ilyenkor másodlagos magas vér-nyomásról (szekunder hipertónia) beszélünk, és kezelésében elsősorban az alapbetegség gyógyítására kell törekednünk.

Ferrannini munkacsoportja mutatta ki, hogy a szövetek inzulin iránti érzékenységének csökkenésével arányosan emelkedik kórosan magas tartományba a vérnyomás szisztolés értéke.

A vesehormonok fokozott működése, illetve a kalcium anyagcserezavara is oka lehet a magas vérnyomásnak

http://www.webbeteg.hu/cikkek/magasvernyomas/6889/magas-vernyomas-es-diabeteszSzámos vérnyomás csökkentő van. A kezelő orvosával megbeszélve másokat is érdemes lenne kipróbálni. Egyes vérnyomás csökkentők egyben a pulzus számot is csökkentik ezért is át kell gondolni, hogy milyen vérnyomás csökkentő lenne a jelenleginél kedvezőbb hatású Ezt azonban csak orvossal lehet megbeszélni.


A vérnyomás értékét befolyásolja az életkor, a testhelyzet, a fizikai aktivitás, a testsúly, az örökletes tényezők, a táplálkozás és a lelkiállapot is.

A magas vérnyomás általában nem okoz panaszt, de a szív- és érbetegségek egyik legfontosabb kockázati tényezője, a szélütés, az agyi katasztrófa szempontjából az első számú rizikófaktor.

Gyakran többszörös vérnyomáscsökkentő-kombinációra van szükség. A kezelésben elsőként választandóak az angiotenzin convertáló enzim gátlók és az angiotenzin II receptor blokkolók


Tritace gyógyszer

A Tritace az ún ACE-gátlók (angiotenzin konvertáló enzim gátlók) csoportjába tartozik.

Alkalmazhatók szívelégtelenség kezelésére, valamint szívizom infarktus után az újabb infarktus kivédésére.
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/magasvernyomas/4737/az-ace-gatlok-mukodese-es-hatasai

Hatása kiterjed a következőkre


ARBARTAN (Lozartan) 25 mg filmtabletta

A lozartán az angiotenzin-II receptor antagonista néven ismert gyógyszercsoportba tartozik. Az angiotenzin-II a szervezetben termelődő anyag, amely az erekben levő receptorokhoz kötődik, ezáltal szűkítve az ereket. Ez a vérnyomás emelkedését eredményezi. A lozartán azonban meggátolja az angiotenzin-II kötődését a receptorokhoz, elernyesztve ezzel az ereket, ami a vérnyomás csökkenését eredményezi. A lozartán lelassítja a veseműködés csökkenését (romlását) II. típusú cukorbetegségben szenvedő magas vérnyomásos betegeknél


Cardilopin gyógyszer

Ez a gyógyszer a kalcium-csatorna blokkoló gyógyszerek csoportjába tartozik. A kalcium-csatorna-gátló hatású gyógyszerek részben meggátolják a kalcium belépését a szívizomba, ezért a szív nem húzódik össze olyan nagy erővel, és emiatt csökken a terhelése. A kalcium csatorna gátlók emellett érfalvédő hatásúak, a szívizom elfáradás miatti megvastagodását kivédik, az agyvérzés gyakoriságát csökkentik és a vese megfelelő működését is elősegítik, hiszen enyhén vizelethajtó hatásúak.


A Ca blokkolók hatása


Az Egyesült Államok egyik neves orvosi egyeteme által a közelmúltban végzett kutatás kimutatja azt a tényt, miszerint a kalcium gátló gyógyszerek, amelyeknek az a szerepük, hogy meggátolják a kalcium bejutását a sejtekbe85.000 halálesetet okoztak, mert a gátlók szívrohamot vagy infarktust okoznak. A halálesetek okai továbbá az emésztőrendszeri vérzések

Az erek falában kialakuló kalciumtúlsúly jelentős szerepet játszik az erek szűkületében, és ez másodlagosan növeli a bennünk lévő nyomást. Ennek a kalciumtúlsúlynak csökkentését lehet elérni ezekkel a szerekkel azáltal, hogy gátolják a sejtekbe az ion belépését. Különösen fontosnak látszik idős magas vérnyomásos betegek kezelésében. Ma már csak a lassú felszívódású, valamint elhúzódó hatású szereket alkalmazzák

A kalcium csatorna blokkolók jó hatásúak szövődményes légúti szűkülettel, koszorúér keringési elégtelenséggel, perifériás érbetegséggel, vesebetegséggel vagy cukorbetegséggel társuló magas vérnyomás kezelésében. Hatásuk kialakulásához 1-2 hétre van szükség, és a hatás maximuma, csak körülbelül 1 hónap után jelentkezik.


Magas vérnyomásos betegekben a Cardilopin az érfal ellazításával megkönnyíti a véráramlást az erekben. Anginában szenvedő betegeknél a Cardilopin javítja a szívizom vérellátását és ezáltal az oxigén ellátását, megakadályozva ezzel a mellkasi fájdalom kialakulását. A készítmény nem szünteti meg azonnal az angina okozta mellkasi fájdalmat.

 


PORTIRON HCT 50 mg/12,5 mg filmtabletta

A Portiron HCT egy angiotenzin-II-receptor blokkoló (lozartán) és egy vízhajtó (hidroklorotiazid) kombinációs készítménye. Az angiotenzin-II a szervezet által termelt anyag, mely az erekben található receptorokhoz kötődik és az erek szűkületét okozza. Ennek eredménye a vérnyomás emelkedése. A lozartán megakadályozza az angiotenzin-II kötődését ezekhez a receptorokhoz, így az erek elernyedését eredményezi, és ez következésképpen a vérnyomás csökkentéséhez vezet. A hidroklorotiazid a veséket több víz és só kiválasztására serkenti. Ez szintén elősegíti a vérnyomás csökkenését.A Portiron HCT az esszenciális hipertónia (magas vérnyomás) kezelésére javallt


Regeneráló készülék

Regeneráló jótékonyan hat az elektromos egyensúlyra azáltal, hogy megfelelő mennyiségű töltést juttat a szervezetbe. A Regeneráló a sejtekben található túl sok negatív töltésű részecskét pozitívvá alakítja majd ezt visszatovábbítja a szervezetbe, így az átalakított töltés újra a sejtekbe kerül. A magas vérnyomás okozója tehát a pozitív töltésű részecskék többlete és a negatív hiánya, a Regeneráló segítségével viszont helyreállíthatjuk az elektromos egyensúlyt.

A Regeneráló tömeges használata során kiderült, hogy az esetek 90%-ban 5 hét volt az a maximum idő, mely alatt, rendszeres használat mellett sikerült egy normál vérnyomásértéket elérni olyan embernél, aki több éve szenvedett krónikus magas vérnyomásos betegségben

A készülékről, annak használatáról és megrendeléséről részletesen itt olvashat: http://vernyomas-csokkentese.hu/


Vérnyomás csökkentése gyógyszer kombinációval

A mindennapi gyakorlat bizonyítja, hogy a magas vérnyomás legtöbbször egyetlen gyógyszerrel nem kezelhető eredményesen. Ha ugyanabból a készítményből mind nagyobb adaggal próbálják a vérnyomást lenyomni, gyakran mellékhatások jelennek meg. Széleskörű vizsgálatok tanúsága szerint az ilyen betegek vérnyomását általában két-háromféle, különböző hatásmódú tablettával lehet sikeresen leszorítani.

Az utóbbi években ezért több vérnyomáscsökkentőből kombinált tablettát készítettek a vezető gyógyszergyárak. Ezek a kombinált készítmények gyakran azért is bizonyulnak hatásosabbnak, mint a külön alkalmazott gyógyszerek, mert a páciens pontosabban szedi az olyan patikaszert, amit egyetlen adagban bevehet, mint azt, amit több részletben, esetleg más és más időben kell lenyelnie. 


Kenneth Jamerson és munkatársai két kombinált vérnyomáscsökkentő tabletta hatását hasonlították össze. Mindkét kombináció összetevői világszerte használatosak, csak most különleges technikával egy-egy tablettába sikerült összegyúrni őket. Az egyik hagyományos változat volt, a másikról viszont korábbi tanulmányok jelezték, hogy alkotóelemei jobban védik az életfontosságú szerveket, a szívet, a vesét, mint az eddig adott vérnyomáscsökkentők. 
 
A kutatók az 55 évesnél idősebb magas vérnyomású betegekből 11.446-ot vontak be a tanulmányba és csaknem négy éven keresztül rendszeresen mérték a vérnyomásukat. A betegek véletlenszerű kiválasztás szerint szedték az egyik vagy a másik gyógyszer kombinációt. A hatásosabb vérnyomáscsökkentő 20%-kal bizonyult jobbnak, A kutatók véleménye az volt, hogy a vizsgálat eredményei alapján a magas vérnyomás kezelési elvei a közeli jövőben változhatnak, tökéletesedhetnek

http://hvg.hu/plazs/20080403_vernyomascsokkento


Rezisztens hipertónia

Erről azért érdemes itt említést tenni, mert ha a magas vérnyomást kombinált gyógyszerrel sem sikerül normalizálni, akkor az alábbiak vehetők figyelembe.

Ha felismerhető, hogy a hipertónia másodlagos okozója mondjuk alvászavar, vesebetegség, elsődleges aldosteronism vagy veseartéria-szűkület, akkor szükséges lehet a beteg beutalása a megfelelő specialistához, hogy ezeket a bajokat is kezeljék, ezáltal javulhat a vérnyomás is.

http://hvg.hu/plazs/20080611_magas_vernyomas_hipertonia


Magyarázat

A: primer aldosteronizmusban szenvedő betegek általában nem reagálnak a renin- angiotenzin- rendszer gátlásán keresztül ható antihipertenzív gyógyszerekre. ezért a telmizartán alkalmazása nem javasolt

A telmizartán az ún. angiotenzin-II-receptor-gátlók csoportjába tartozó gyógyszer. Az angiotenzin-II az Ön szervezetében termelődő olyan anyag, ami a vérerek összehúzódását idézi elő, és ezzel növeli a vérnyomást. A telmizartán gátolja az angiotenzin-II hatását, így az erek ellazulnak, és a vérnyomás csökken. 

A pulzus szám mérése

A hétköznapi ember a legegyszerűbben a pulzus gyakoriságot, az egy perc alatt tapintott pulzusszámot tudja mérni. Számolhatjuk egy teljes percig is, de megfelelő, ha a fél perc alatt számolt pulzusszámot kettővel szorozzuk

A kóros, alacsony pulzusszám az esetek nagy részében gyógyszeresen jól kezelhető, csak ritkán van szükség pacemaker beültetésre

Pulzus mérő óra (ábra)  Ára: 10.600 Ft

http://gyogyaszati.hu/termekek/orvosi-muszerek/5/pulzoximeterek/35/page=1/pulzusmero-ora-beurer-


Pulzusszámot befolyásoló tényezők:

 

A vérnyomás és a pulzusszám kapcsolata .
A vérnyomás és a pulzusszám független egymástól

The pulse rate is the count of heart beat and normal range is 60 to 100. Blood pressure is the pressure generated by the heart (systolic) and the resistance offered by the circulation (diastolic). The two are independent of each other. 

 There is no good correlation between pulse rate and blood pressure. Measuring pulse rate does not indicate high or low blood pressure. For people with high blood pressure, there's no substitute for measuring blood pressure.  


Ennek igazolására tekintsen az Olvasó a  diagramrahttp://www.bmedreport.com/wp-content/uploads/2010/04/Figure_3_production.jpg

http://www.bmedreport.com/archives/11909


MagyarázatHRV is measured in beats difference between the peak heart rate and the valley heart rate


A szívritmus változó (HRV) jelentése

Bár a gondolat, hogy a szív metronómként ver (minden ütés között ugyanannyi idő telik el), nagyon népszerű, mégis kutatások és az orvostudomány ellentmondanak ennek. A szívdobbanások között eltelt idő ritmikusan változik. Ezt a változást az idegrendszer okozza, miközben a szervezet ideális működési állapotát próbálja megtalálni és fenntartani. Az a tény, hogy a HRV alkalmas az idegrendszer ellenőrzésére, kiváló mérési lehetőséget ad a kezünkbe, aminek következtében befolyásolni tudjuk szervezetünk állapotát.

 

A szívritmus változó, (angolul: Heart Rate Variability: HRV),  a kutatók és orvosok eredményei alapján egy kiváló beavatkozás nélküli módja az idegrendszeri aktivitás, ezzel együtt a stressz hatásainak mérésének, valamint a szívegészség monitorozásának.

A HRV a szívverés ritmusából számítható ki. A HRV a szív dobbanásai közötti kicsi eltérést jelöli, melynek ingadozása a stressz okozataként értékelhető.

 

Példa

Az 1. és a 2. dobbanás közötti időpont 1 másodperc

A 2. és a 3. dobbanás között 0.6 másodperc

A 3. és a 4. dobbanás között 1.1 másodperc telik el.

 

Ez a szívdobbanásonkénti eltérő időintervallum jelöli a szívritmus változót. Az időintervallum, ami két dobbanás között eltelik, szívdobbanás-közötti intervallum. (Angol rövidítés szerint IBI)

Különböző módokon lehet analizálni a változót, de a HRV-t jellemzően úgy számolják ki, hogy az IBI standard eltéréseit veszik alapul.

 

Sok kutatás bizonyította, hogy a magas HRV összefüggésben van a jobb fizikai és mentális egészséggel. (lásd klinikai vizsgálatok)

Számos StressEraser (stressz radír)  kutatás zajlott sikerrel. Az eredmények összességében azt mutatják, hogy a felhasználók szeretik alkalmazni az eszközt, és hasznosabbnak tartják, mint a relaxációs technikákat.

Használat után jelentősen alacsonyabb szorongási szintről, magasabb nyugalmi állapotról, megnövekedett kognitív teljesítményről, és pulzusszám csökkenésről számolnak be a felhasználók.

Kijelenthető, hogy az eszköz rendszeres alkalmazása mellett a stresszhez kötött szorongás tünetei jelentősen és tartósan csökkentek.

 

Hosszú távú kutatások bizonyítják, hogy a StressEraser csökkenti a stressz miatt kialakult szorongások, és a dühhöz kapcsolódó negatív érzelmek szintjét. Bizonyított továbbá, hogy a StressEraser hatására a munkateljesítmény objektív mutatói is jelentősen javultak.

http://www.viszlatstressz.hu/#!klinikai-vizsgalatok/c20zi

http://www.viszlatstressz.hu/#!hrv/c21pqVisszatérve a fenti diagramban közölt baloldalon szemléltetett összefüggésre az alábbi lineáris kapcsolat volt kimutatható 
A lineáris összefüggés egyenlete y =  -3,33x

Az egyenletnek megfelelően a pulzus egy ütése 3,3 Hgmm átlagos vérnyomást jelent 

http://www.bmedreport.com/archives/11909


A HRV korrelál a lélegzéssel A lassúbb, mélyebb ritmusos lélegzés  szorosan korrelál  a megnövekedett HRV-vel  és a gyorsabb, felszínesebb  egyenetlenebb légzés  szoros kapcsolatban van  a HRV csökkenésével  Ez felveti azt  kérdést, hogy a vérnyomás összefügg-e a mély és ritmusos légzéssel. 


Nem ismeretes, hogy  a magas vérnyomás kifejlődését  előre jelzi  a pulzusszám Választ keresünk arra, hat hónapos után követéses klinikai vizsgálat eredménye alapján hogy vajon a pulzusszám  független előre jelzője-e a vérnyomás alakulásának  Eredmény: a pulzusszám változás  az első néhány hónap alatt a magas vérnyomásnak független előre jelzője a fiatal személyeknél a rejtett  I. fokozatú hipertóniánál  (I. Fokozatú hipertónia 140159,  9099)

Palatini P1, Dorigatti FZaetta VMormino P Heart rate as a predictor of development of sustained hypertension in subjects screened for stage 1 hypertension: the HARVEST Study.

J Hypertens. 2006 Sep;24(9):1873-80.


A vérnyomás és a pulzus szám gyakran együtt változik nő illetve csökken. Ha például veszélyt érzünk a vérnyomás és a pulzus egyidejűleg  megemelkedik.  Azonban a pulzusszám emelkedése  automatikusan nem jár együtt a vérnyomás emelkedésével és vice verza. Amikor a vérnyomás  állandó jelleggel magas,  de a pulzus a megszokott  tartományban marad, akkor  ebben az esetben a magas vérnyomást szükséges kezelni.

http://health.clevelandclinic.org/2014/02/busting-5-myths-about-blood-pressure-and-heart-rateFelhasznált szakirodalom

Franklin SS, Khan SA, Wong ND, Larson MG, Levy D. Is pulse pressure useful in predicting risk for coronary heart disease? The Framingham heart study.

Circulation 1999;100(4): 35460. [PubMed]


Chae CU, Pfeffer MA, Glynn RJ, Mitchell GF, Taylor JO, Hennekens CH. Increased pulse pressure and risk of heart failure in the elderly.

JAMA 1999;281(7):6349.[PubMed]


Palatini P1, Dorigatti FZaetta VMormino P Heart rate as a predictor of development of sustained hypertension in subjects screened for stage 1 hypertension: the HARVEST Study.

J Hypertens. 2006 Sep;24(9):1873-80.


Vaccarino V, Holford TR, Krumholz HM. Pulse pressure and risk for myocardial infarction and heart failure in the elderly. J Am Coll Cardiol 2000;36(1):1308. [PubMed]


Kostis JB, Lawrence-Nelson J, Ranjan R, Wilson AC, Kostis WJ, Lacy CR. Association of increased pulse pressure with the development of heart failure in SHEP. Systolic Hypertension in the Elderly (SHEP) Cooperative Research Group.

Am J Hypertens 2001;14(8 Pt 1):798803. [PubMed]


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2879196/

http://www.bmedreport.com/archives/11909

http://www.viszlatstressz.hu/#!klinikai-vizsgalatok/c20zi

http://www.bmedreport.com/wp-content/uploads/2010/04/Figure_3_production.jpg

http://www.webbeteg.hu/cikkek/magasvernyomas/5370/vernyomas---a-diasztoles-es-a-szisztoles-ertek-kulonbsege

http://napidoktor.hu/blog/korkep/sziv-es-errendszer/a-te-szivveresed-normalis/

http://www.pharmasoft.hu/morbus/disease.jsp?id=42741&page_id=1&letter=&search=

http://www.webbeteg.hu/cikkek/magasvernyomas/5457/mit-mutat-meg-a-pulzus