A
zab fogyasztása felnőtteknek, gyerekeknek minden életkorban az
egészség megtartása, megóvása, visszaszerzése érdekében
nagyon ajánlott
Bizonyított tény, hogy kevés olyan élelmiszer létezik, amelyik a zabnál jobban tudná szolgálni tápanyagszükségletünket. A zab kiváló energiaforrás, ezért imádják a sportolók is, de gyógyhatása és védőereje miatt nagyon közkedvelt a gyerekes anyukák és az egészségtudatos fogyasztók körében is. Nem véletlenül esznek az angolszász országokban a gyerekek hagyományosan zabkását reggelire. A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja, elsősorban reggelire. Hazánk étkezési szokásait figyelembe véve érdemes lenne növelni az étrendben betöltött súlyát.
A
zab összetétele
78 gramm
szárított zab 51 gramm szénhidrátot, 13 gramm fehérjét, 5 gramm
zsiradékot, 8 gramm rostot és mindössze 303 kalóriát tartalmaz.
Különféle
polifenolok, illetve a sehol másutt nem fellelhető avenantramidok
találhatók benne. . Ezek növelik a nitrogén-monoxid gáz
termelődését szervezetünkben, melynek értágító hatása van,
így segít megelőzni a magasvérnyomás-betegség kialakulását,
továbbá gyulladás- és viszketéscsökkentő hatásuk is ismert.
Szintén nagy mennyiségben fordul elő a zabban a ferulasav nevű
antioxidáns vegyület, mely többek közt csökkenti a
vércukorszintet, valamint egyes rákfajták növekedését is
gátolhatja.
https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/21510/zab-es-zabkasa-hatasa
Magyarázat
Az Avenantramidok (képlet) három fenilpropanoid (p-kumarin, ferulsav vagy koffeinsav)
és antra- nilsav (vagy antranilsav hidroxilált
és / vagy metoxilezett származéka) konjugátumából állnak.
Avenanthramidok antioxidáns, gyulladás
gátló tulajdonságokkal rendelkeznek, és
felhasználhatók gyulladásos, allergiás vagy szív-
és érrendszeri betegségekben szenvedő emberek
kezelésére. (1) A Tufts Egyetem által 1999-ben
elvégzett tanulmányok kimutatták, hogy az avenanthramidok
biológiailag aktívak az
emberekben a fogyasztás után (1). A Minnesotai Egyetemen
végzett újabb tanulmányok kimutatták, hogy az antioxidáns és a
gyulladás gátló hatás fokozható napi 0,4–9,2 mg
avenanthramidok fogyasztásával nyolc hét alatt. (2)
1.Carder G., Chu, Y. Chung, Y. French, JA, O'Shea, M.,
Jan-Willem, BK (2013). 833 717 számú amerikai egyesült
államokbeli szabadalom. Chicago, IL (USA), "Egyesült
Államok szabadalmi bejelentési publikációja".
2. Chatel, RE, Chu, YF, Chung,
Y., francia, JA, O'Shea, M., (2013). Publikációs szám:
US20130183405 A1. "Zab feldolgozásának módja megnövelt
Avenanthramide-tartalmú zab eléréséhez".
Magyarázat
Ferula sav
A ferulasav (képlet) a természetben
előforduló antioxidáns.
A ferulasav gabona magvakban a fenolos vegyületek
mintegy 90%-át alkotja, ahol a dihidroferulasavval[3] együtt
a lignocellulóz egyik összetevője. Összekapcsolja a lignint és
a poliszacharidokat, így szilárdítja a sejtfalat. Gátolja az
LDL-koleszterin oxidációját. A pontos hatásmód nem ismert, de a
kísérletek szerint ebben az esetben az antioxidáns hatása még
a C-vitaminénál is
erősebb. Kölcsönhatásba lép a C- és E-vitaminnal,
ami tovább erősíti az antioxidáns hatást. Különböző
tanulmányok szerint az inzulintermelés fokozásával csökkenti a
cukorbetegek vércukorszintjét, növeli a glikogén felhalmozást és
a glükokináz enzim
aktivitását a májban. Csökkenti az LDL- és összkoleszterin
szintet. Az angiotenzin-konverter
enzim (ACE) gátlásával csökkenti a
vérnyomást.
A zab fogyasztásának előnyei
A táplálkozástudományi szakemberek legfrissebb kutatási eredményei szerint szinte egyetlen más élelmiszer sem tudja oly mértékben kielégíteni tápanyagszükségletünket, mint a zab. fitoösztrogént, amely bizonyítottan rákmegelőző hatású.
A zabban levő oldható rostok csökkentik az LDL, azaz a "rossz koleszterin" mennyiségét, miközben nem csökkentik a HDL, vagyis a "jó koleszterin" szintjét. [1] Egy ideje már az Amerikai Diabétesz Szövetség ajánlja a cukorbetegségben szenvedőknek az olyan gabonafélék fogyasztását, mint a zab. Az oldható rostok segítenek a vércukorszint ingadozások elkerülésében: a magas rosttartalmú ételek késleltetik a cukor felszívódását a vérbe, növelik az inzulinérzékenységet.[2]
1. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/cholesterol/art-20045192
2.
http://www.medicalnewstoday.com/articles/311409.php
Zab Tápanyagtartalma 100 g-ban
Zsír | 7 g | A % értékek a napi szükséglet fedezésének arányát jelentik | |
Fehérje | 17 g | ||
Pantoténsav (B5-vitamin) | 1,3 mg | 26% | |
Folsav (B9-vitamin) | 56 μg | 14% | |
Vas | 5 mg | 38% | |
Magnézium | 177mg | 50% | |
β-glucan (soluble fiber) | 4 g |
A zab béta-glükán
tartalma
A zab béta-glükánt is tartalmaz. amely vízben oldódik,
illetve vastag, zselészerű védőanyagot képez a gyomor
nyálkahártyáján. A béta-glükán többek közt csökkenti a vér
LDL- és teljes koleszterinszintjét. A magas LDL-koleszterinszint az
érelmeszesedés egyik legfőbb jele, és jelentősen növeli az
annak következtében kialakuló betegségek (szívroham, stroke)
kockázatát. A béta-glükán a
C-vitaminnal közösen gátolja az LDL-koleszterin oxidációját,
ezzel visszaszorítja az abból eredő káros következményeket. A
zab β-glükán legalább 3 gramm napi bevitelével az általános és
az alacsony
sűrűségű lipoprotein koleszterinszintje
5–10%-kal csökken a normál vagy megemelkedett vér
koleszterinszintet mutató embereknél. Othman,
R. A; Moghadasian, M. H; Jones, P. J (2011). "A
zab β-glükán koleszterinszint-csökkentő hatása" . Táplálkozási
vélemények . 69 (6):
299–309
Zab
glutén tartalma
Zabot
a „gluténmentes” vagy „nagyon alacsony
gluténtartalmú” élelmiszerek előállításához csak akkor
lehet felhasználni, ha annak termesztése, előkészítése és/vagy
feldolgozása során kifejezetten kerülték a búzával, rozzsal,
árpával vagy ezek keresztezett változataival való szennyeződést,
és amelynek glutén tartalma legfeljebb 20
mg/kg.
Vizsgálat
szerint négy zabkása gluténtartalma azonban 41,8 mg/kg és >160
mg/kg között volt, amely bizonyítja, hogy ezekhez a termékekhez
felhasznált zab búzával, árpával vagy rozzsal szennyeződött.
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_zab_kevesbe_ismert_hatasai/
20161024142929
http://www.melodin.hu/melo-magazin/a-zab-kevesbe-ismert-hatasai
https://femina.hu/terasz/zabpehely-hatasa/
https://divany.hu/eletem/2019/04/09/miert-egeszseges-a-zab/
http://szupermenta.hu/kellemetlen-betolakodok-a-zabkasakban-gluten-es-mikotoxinok/