Vércukor vizsgálatok a cukorbetegség előre jelzésére. Tudástár


Ez a Tudástár  a fenti című dolgozat szerves része és a kettőt együtt olvasva adhat választ a felvetett problémára.

A dolgozat elérhetősége itt: http://nelegybeteg.hu/tanulmany-inzulin-index.php


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-


Glikémiás GI és inzulin index összehasonlító táblázata


Magyarázat

1. élelem  2.. Élelem típusa  3. Glikémiás index GI  4. Inzulin index   5. Jólakottsági szám


Mean average glucose, insulin and satiety scores

1. Food

2. Food Type

3 Glycemic Index score

4 Insulin score

5 Satiety score

All-Bran

Breakfast Cereal

40 ± 7

32 ± 4

151

Porridge

Breakfast Cereal

60 ± 12

40 ± 4

209

Muesli

Breakfast Cereal

43 ± 7

46 ± 5

100

Special K

Breakfast Cereal

70 ± 9

66 ± 5

116

Honeysmacks

Breakfast Cereal

60 ± 7

67 ± 6

132

Sustain

Breakfast Cereal

66 ± 6

71 ± 6

112

Cornflakes

Breakfast Cereal

76 ± 11

75 ± 8

118

Average:

Breakfast Cereal

59 ± 3

57 ± 3

134

White bread(baseline)

Carbohydrate-rich

71 ± 0

100 ± 0

100

White Pasta

Carbohydrate-rich

46 ± 10

40 ± 5

119

Brown pasta

Carbohydrate-rich

68 ± 10

40 ± 5

188

Grain bread

Carbohydrate-rich

60 ± 12

56 ± 6

154

Brown rice

Carbohydrate-rich

104 ± 18

62 ± 11

132

French fries

Carbohydrate-rich

71 ± 16

74 ± 12

116

White rice

Carbohydrate-rich

110 ± 15

79 ± 12

138

Whole-meal bread

Carbohydrate-rich

97 ± 17

96 ± 12

157

Potatoes

Carbohydrate-rich

141 ± 35

121 ± 11

323

Average:

Carbohydrate-rich

88 ± 6

74 ± 8

158.6

Eggs

Protein-rich

42 ± 16

31 ± 6

150

Cheese

Protein-rich

55 ± 18

45 ± 13

146

Beef

Protein-rich

21 ± 8

51 ± 16

176

Lentils

Protein-rich

62 ± 22

58 ± 12

133

Fish

Protein-rich

28 ± 13

59 ± 18

225

Baked beans

Protein-rich

114 ± 18

120 ± 19

168

Average:

Protein-rich

54 ± 7

61 ± 7

166.3

Apples

Fruit

50 ± 6

59 ± 4

197

Oranges

Fruit

39 ± 7

60 ± 3

202

Bananas

Fruit

79 ± 10

81 ± 5

118

Grapes

Fruit

74 ± 9

82 ± 6

162

Average:

Fruit

61 ± 5

71 ± 3

169.75

Peanuts

Snack/confectionery

12 ± 4

20 ± 5

84

Popcorn

Snack/confectionery

62 ± 16

54 ± 9

154

Potato chips

Snack/confectionery

52 ± 9

61 ± 14

91

Ice cream

Snack/confectionery

70 ± 19

89 ± 13

96

Yogurt

Snack/confectionery

62 ± 15

115 ± 13

88

Mars Bars

Snack/confectionery

79 ± 13

122 ± 15

70

Jellybeans

Snack/confectionery

118 ± 18

160 ± 16

118[

Average:

Snack/confectionery

65 ± 6

89 ± 7

100.1

Doughnuts

Bakery product

63 ± 12

74 ± 9

68

Croissants

Bakery product

74 ± 9

79 ± 14

47

Cake

Bakery product

56 ± 14

82 ± 12

65

Crackers

Bakery product

118 ± 24

87 ± 12

127

Cookies

Bakery product

74 ± 11

92 ± 15

120

Average:

Bakery product

77 ± 7

83 ± 5

85.4

Average:

Average

67.333 ± 5.7

72.5 ± 6

135.7

Average:

ALL

68.8 ± 12.7105

72 ± 9.5

136

Food

Food Type

Glycemic Index score

Insulin Index score

Satiety score

http://en.wikipedia.org/wiki/Insulin_index



Food

Glycemic Score

Insulin Score

BREAKFAST CEREALS

All-Bran

40

32

Porridge (Oatmeal)

60

40

Muesli

60

40

Special K

70

66

Honeysmacks

60

67

Sustain

66

71

Cornflakes

76

75

CARBOHYDRATE-RICH FOODS

White pasta

46

40

Brown pasta

68

40

Grain [rye] bread

60

56

Brown rice

104

62

French fries

71

74

White rice

110

79

Whole-meal bread

97

96

White bread

100

100

Potatoes

141

121

PROTEIN-RICH FOODS

Eggs

42

31

Cheese

55

45

Beef

21

51

Lentils

62

58

Fish

28

59

Baked beans

114

120

FRUIT



Apples

50

59

Oranges

39

60

Bananas

79

81

Grapes

74

82

SNACKS AND CONFECTIONARY

Peanuts

12

20

Popcorn

62

54

Potato chips

52

61

Ice cream

70

89

Yogurt

62

115

Mars bar

79

112

Jellybeans

118

160

BAKERY PRODUCTS

Doughnuts

63

74

Croissants

74

79

Cake

56

82

Crackers

118

87

Cookies

74

92

http://www.mendosa.com/


A korszerű analóg inzulin gyógyszer


Inzulin Vizsgálat (CentrumLab) Ezt így „csomagban”  hirdetik, de lehet hogy csak és kizárólag  az inzulinra vonatkozó vizsgálatokra is vállalkoznak. Ezt meg kell érdeklődni valamelyik CentrumLab vizsgálónál. Tájékozódhat itt: 
http://centrumlab.hu/verveteli-helyek-osszesito

Vizsgálatra jelentkezés a CentrumLab intézményeiben az ország különböző területén. A címek elérhetőek itt: http://centrumlab.hu/vizsgalatra-jelentkezes


Tartalma



A vércukor orvosság nélküli alternatív termékekkel való kordában tartására érdemes áttekinteni az erről szóló dolgozatomat, amelynek az elérhetősége itt:
http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-vercukorszint-szelid-fekezese.php

 

-.-.-.-.-.-.-..-

 

További étrend kiegészítők a 2. tip. diabétesz kezelésére

A tudástár elérhetősége

http://www.nelegybeteg.hu/tudastar-vercukorszint-szelid-fekezese.php


Szerves króm kapszulás étrend kiegészítő Tudástár

Magnézium kapszulában Tudástár

Ganoderma Tudástár

Alfa-liponsav (ALA) Tudástár

Biotin Tudástár



A vér  cukor és inzulin szintje étkezések után

Pmol pikomol


Piko=10-12




       







JÓLAKOTTSÁG INDEXE


Ha fogyni szeretnél a nagy % számokhoz tartozó élelmiszerek fogyasztását érdemes választani


The Satiety Index

All are compared to white bread, ranked as "100"
Each food is rated by how well it satisfied their hunger. 
Tip: If you want to lose weight, avoid the LOWER numbers!

Bakery Products

Carbohydrate Rich Foods

Croissant

47%

White bread

100%

Cake

65%

French fries

116%

Doughnuts

68%

White pasta Fehér tészta

119%

Cookies Keksz

120%

Brown Rice Barna rizs

132%

Crackers

127%

White rice

138%

Snacks and Confectionary

Grain bread

154%

Mars candy bar

70%

Wholemeal bread

Teljes kiőrlésű kenyér

157%

Peanuts

84%

Brown pasta  Barna tészta

188%

Yoghurt

88%

Potatoes Krumpli

323%

Crisps

91%

Protein Rich Foods

Ice cream

96%

Lentils

133%

Jellybeans

118%

Cheese

146%

Popcorn

154%

Eggs

150%

Breakfast Cereals

Baked beans

168%

Muesli

100%

Beef Marha hús

176%

Sustain

112%

Fish

225%

Special K

116%

Fruits

Cornflakes

118%

Bananas

118%

Honeysmacks

132%

Grapes

162%

All Bran Korpa

151%

Apples

197%

Porridge/Oatmeal Zab

209%

Oranges

202



Értékelés


Holt, S.H., Brand Miller, J.C., Petocz, P. (Department of Biochemistry, University of Sydney, NSW, Australia.) "Interrelationships among postprandial satiety, glucose and insulin responses and changes in subsequent food intake." European Journal of Clinical Nutrition, Volume 50, December 1996, pages 788-797.



Útmutató az új mmol/mol-ban megadott értékekhez:

 

Jelenlegi HbA1c %

Új HbA1c mmol/mol-ban

4.0

20

5.0

31

6.0

42

6.5

48

7.0

53

7.5

59

8.0

64

10.0

86



Magyarországon forgalomban lévő inzulinfajták

Típus

Hatáskezdet

Hatáscsúcs

Hatáshossz

Márkanév

Adagolás

Gyors hatású analóg (tiszta, átlátszó oldat)

10-15 perc

60-90 perc

2-5 óra

Apidra, Humalog, NovoRapid

Általában közvetlenül étkezés előtt vagy a túl magas vércukorszint csökkentésére

Rövid hatású humán (tiszta, átlátszó oldat)

0,5-1 óra

1,5-4 óra

5-8 óra

Actrapid, Humulin-R, Insuman Rapid

Kb. fél órával ékezés előtt vagy a túl magas vércukorszint csökkentésére

Közepesen gyors hatású humán (homályos, szuszpenzió)

1-3 óra

5-8 óra

max. 18 óra

Humulin-N,

Gyakran lefekvés előtt vagy napota kétszer (reggel és lefekvés előtt)

Hosszúhatású humán (homályos, szuszpenzió)

1-1,53 óra

3-12 óra

11-24 óra

Insulatard, Insuman Basal, Protaphane

Naponta általában egyszer vagy kétszer

Hosszúhatású analóg (tiszta, átlátszó oldat)

90 perc

nincs

24 óra

Lantus, Levemir

Naponta általában egyszer vagy kétszer

Kevert humán (homályos, szuszpenzió)

Egy ampulla többféle inzulint tartalmaz, a megnevezésben szereplő számok mutatják, hogy milyen gyors és hosszú az inzulinkeverék hatása

Humalog Mix, Humulin M3, NovoMix, Insuman Comb

A kombinációtól függ

Forrás: a 2012.05.11-én érvényes OEP publikus gyógszertörzs és a készítmények OGYI gyógyszer adatbázisban elérhető alkalmazási előírásai

 

Az inzulin megválasztása és adagolása szemályre szabott és szorosan összefügg a diétával és a beteg életmódjával. A megfelelő vércukorszint fenntartásához sokszor többféle inzulint kell különböző időben beadni. Mindig tartsuk be kezelőorvosunk utasításait!
Bővebben: http://inzulin.net/kezeles/cukorbetegseg/az-inzulin.html#ixzz3TJuDpFFO

 

A tudástár a Vércukor, inzulin vizsgálatok a cukorbetegség előrejelzésére - Válasz Olvasóimnak 13.rész c. tanulmányhoz tartozik.