Vércukor vizsgálatok a cukorbetegség előre jelzésére. Tudástár
Ez a Tudástár a fenti című dolgozat szerves része és a kettőt együtt olvasva adhat választ a felvetett problémára.
A dolgozat elérhetősége itt: http://nelegybeteg.hu/tanulmany-inzulin-index.php
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
Glikémiás GI és inzulin index összehasonlító táblázata
Magyarázat
1. élelem 2.. Élelem típusa 3. Glikémiás index GI 4. Inzulin index 5. Jólakottsági szám
Mean average glucose, insulin and satiety scores |
||||
1. Food |
2. Food Type |
3 Glycemic Index score |
4 Insulin score |
5 Satiety score |
All-Bran |
Breakfast Cereal |
40 ± 7 |
32 ± 4 |
151 |
Porridge |
Breakfast Cereal |
60 ± 12 |
40 ± 4 |
209 |
Muesli |
Breakfast Cereal |
43 ± 7 |
46 ± 5 |
100 |
Special K |
Breakfast Cereal |
70 ± 9 |
66 ± 5 |
116 |
Honeysmacks |
Breakfast Cereal |
60 ± 7 |
67 ± 6 |
132 |
Sustain |
Breakfast Cereal |
66 ± 6 |
71 ± 6 |
112 |
Cornflakes |
Breakfast Cereal |
76 ± 11 |
75 ± 8 |
118 |
Average: |
Breakfast Cereal |
59 ± 3 |
57 ± 3 |
134 |
White bread(baseline) |
Carbohydrate-rich |
71 ± 0 |
100 ± 0 |
100 |
White Pasta |
Carbohydrate-rich |
46 ± 10 |
40 ± 5 |
119 |
Brown pasta |
Carbohydrate-rich |
68 ± 10 |
40 ± 5 |
188 |
Grain bread |
Carbohydrate-rich |
60 ± 12 |
56 ± 6 |
154 |
Brown rice |
Carbohydrate-rich |
104 ± 18 |
62 ± 11 |
132 |
French fries |
Carbohydrate-rich |
71 ± 16 |
74 ± 12 |
116 |
White rice |
Carbohydrate-rich |
110 ± 15 |
79 ± 12 |
138 |
Whole-meal bread |
Carbohydrate-rich |
97 ± 17 |
96 ± 12 |
157 |
Potatoes |
Carbohydrate-rich |
141 ± 35 |
121 ± 11 |
323 |
Average: |
Carbohydrate-rich |
88 ± 6 |
74 ± 8 |
158.6 |
Eggs |
Protein-rich |
42 ± 16 |
31 ± 6 |
150 |
Cheese |
Protein-rich |
55 ± 18 |
45 ± 13 |
146 |
Beef |
Protein-rich |
21 ± 8 |
51 ± 16 |
176 |
Lentils |
Protein-rich |
62 ± 22 |
58 ± 12 |
133 |
Fish |
Protein-rich |
28 ± 13 |
59 ± 18 |
225 |
Baked beans |
Protein-rich |
114 ± 18 |
120 ± 19 |
168 |
Average: |
Protein-rich |
54 ± 7 |
61 ± 7 |
166.3 |
Apples |
Fruit |
50 ± 6 |
59 ± 4 |
197 |
Oranges |
Fruit |
39 ± 7 |
60 ± 3 |
202 |
Bananas |
Fruit |
79 ± 10 |
81 ± 5 |
118 |
Grapes |
Fruit |
74 ± 9 |
82 ± 6 |
162 |
Average: |
Fruit |
61 ± 5 |
71 ± 3 |
169.75 |
Peanuts |
Snack/confectionery |
12 ± 4 |
20 ± 5 |
84 |
Popcorn |
Snack/confectionery |
62 ± 16 |
54 ± 9 |
154 |
Potato chips |
Snack/confectionery |
52 ± 9 |
61 ± 14 |
91 |
Ice cream |
Snack/confectionery |
70 ± 19 |
89 ± 13 |
96 |
Yogurt |
Snack/confectionery |
62 ± 15 |
115 ± 13 |
88 |
Mars Bars |
Snack/confectionery |
79 ± 13 |
122 ± 15 |
70 |
Jellybeans |
Snack/confectionery |
118 ± 18 |
160 ± 16 |
118[ |
Average: |
Snack/confectionery |
65 ± 6 |
89 ± 7 |
100.1 |
Doughnuts |
Bakery product |
63 ± 12 |
74 ± 9 |
68 |
Croissants |
Bakery product |
74 ± 9 |
79 ± 14 |
47 |
Cake |
Bakery product |
56 ± 14 |
82 ± 12 |
65 |
Crackers |
Bakery product |
118 ± 24 |
87 ± 12 |
127 |
Cookies |
Bakery product |
74 ± 11 |
92 ± 15 |
120 |
Average: |
Bakery product |
77 ± 7 |
83 ± 5 |
85.4 |
Average: |
Average |
67.333 ± 5.7 |
72.5 ± 6 |
135.7 |
Average: |
ALL |
68.8 ± 12.7105 |
72 ± 9.5 |
136 |
Food |
Food Type |
Glycemic Index score |
Insulin Index score |
Satiety score |
http://en.wikipedia.org/wiki/Insulin_index
Food |
Glycemic Score |
Insulin Score |
BREAKFAST
CEREALS |
||
All-Bran |
40 |
32 |
Porridge (Oatmeal) |
60 |
40 |
Muesli |
60 |
40 |
Special K |
70 |
66 |
Honeysmacks |
60 |
67 |
Sustain |
66 |
71 |
Cornflakes |
76 |
75 |
CARBOHYDRATE-RICH FOODS |
||
White pasta |
46 |
40 |
Brown pasta |
68 |
40 |
Grain [rye] bread |
60 |
56 |
Brown rice |
104 |
62 |
French fries |
71 |
74 |
White rice |
110 |
79 |
Whole-meal bread |
97 |
96 |
White bread |
100 |
100 |
Potatoes |
141 |
121 |
PROTEIN-RICH
FOODS |
||
Eggs |
42 |
31 |
Cheese |
55 |
45 |
Beef |
21 |
51 |
Lentils |
62 |
58 |
Fish |
28 |
59 |
Baked beans |
114 |
120 |
FRUIT |
||
Apples |
50 |
59 |
Oranges |
39 |
60 |
Bananas |
79 |
81 |
Grapes |
74 |
82 |
SNACKS AND
CONFECTIONARY |
||
Peanuts |
12 |
20 |
Popcorn |
62 |
54 |
Potato chips |
52 |
61 |
Ice cream |
70 |
89 |
Yogurt |
62 |
115 |
Mars bar |
79 |
112 |
Jellybeans |
118 |
160 |
BAKERY
PRODUCTS |
||
Doughnuts |
63 |
74 |
Croissants |
74 |
79 |
Cake |
56 |
82 |
Crackers |
118 |
87 |
Cookies |
74 |
92 |
A korszerű analóg inzulin gyógyszer
Inzulin Vizsgálat (CentrumLab) Ezt így „csomagban” hirdetik, de lehet hogy csak és
kizárólag az inzulinra vonatkozó vizsgálatokra is vállalkoznak. Ezt
meg kell érdeklődni valamelyik CentrumLab vizsgálónál. Tájékozódhat
itt:
http://centrumlab.hu/verveteli-helyek-osszesito
Vizsgálatra jelentkezés a CentrumLab intézményeiben az ország különböző területén. A címek elérhetőek itt: http://centrumlab.hu/vizsgalatra-jelentkezes
Tartalma
A vércukor orvosság nélküli alternatív
termékekkel való kordában tartására érdemes áttekinteni az erről szóló dolgozatomat, amelynek az
elérhetősége itt:
http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-vercukorszint-szelid-fekezese.php
-.-.-.-.-.-.-..-
További étrend kiegészítők a 2. tip. diabétesz kezelésére
A tudástár elérhetősége
http://www.nelegybeteg.hu/tudastar-vercukorszint-szelid-fekezese.php
Szerves króm kapszulás étrend kiegészítő Tudástár
Magnézium kapszulában Tudástár
Ganoderma Tudástár
Alfa-liponsav (ALA) Tudástár
A vér cukor és inzulin szintje étkezések után
Pmol →pikomol
Piko=10-12
JÓLAKOTTSÁG INDEXE
Ha fogyni szeretnél a nagy % számokhoz tartozó élelmiszerek fogyasztását érdemes választani
The Satiety Index |
|||
All are
compared to white bread, ranked as "100" |
|||
Bakery Products |
Carbohydrate Rich Foods |
||
Croissant |
47% |
White bread |
100% |
Cake |
65% |
French fries |
116% |
Doughnuts |
68% |
White pasta Fehér tészta |
119% |
Cookies Keksz |
120% |
Brown Rice Barna rizs |
132% |
Crackers |
127% |
White rice |
138% |
Snacks and Confectionary |
Grain bread |
154% |
|
Mars candy bar |
70% |
Wholemeal bread Teljes kiőrlésű kenyér |
157% |
Peanuts |
84% |
Brown pasta Barna tészta |
188% |
Yoghurt |
88% |
Potatoes Krumpli |
323% |
Crisps |
91% |
Protein Rich Foods |
|
Ice cream |
96% |
Lentils |
133% |
Jellybeans |
118% |
Cheese |
146% |
Popcorn |
154% |
Eggs |
150% |
Breakfast Cereals |
Baked beans |
168% |
|
Muesli |
100% |
Beef Marha hús |
176% |
Sustain |
112% |
Fish |
225% |
Special K |
116% |
Fruits |
|
Cornflakes |
118% |
Bananas |
118% |
Honeysmacks |
132% |
Grapes |
162% |
All Bran Korpa |
151% |
Apples |
197% |
Porridge/Oatmeal Zab |
209% |
Oranges |
202 |
Értékelés
Holt, S.H., Brand Miller, J.C., Petocz, P. (Department of Biochemistry, University of Sydney, NSW, Australia.) "Interrelationships among postprandial satiety, glucose and insulin responses and changes in subsequent food intake." European Journal of Clinical Nutrition, Volume 50, December 1996, pages 788-797.
Útmutató az új mmol/mol-ban megadott értékekhez:
Jelenlegi HbA1c % |
Új HbA1c mmol/mol-ban |
4.0 |
20 |
5.0 |
31 |
6.0 |
42 |
6.5 |
48 |
7.0 |
53 |
7.5 |
59 |
8.0 |
64 |
10.0 |
86 |
Típus |
Hatáskezdet |
Hatáscsúcs |
Hatáshossz |
Márkanév |
Adagolás |
Gyors hatású analóg (tiszta, átlátszó oldat) |
10-15 perc |
60-90 perc |
2-5 óra |
Apidra, Humalog, NovoRapid |
Általában közvetlenül étkezés előtt vagy a túl magas vércukorszint csökkentésére |
Rövid hatású humán (tiszta, átlátszó oldat) |
0,5-1 óra |
1,5-4 óra |
5-8 óra |
Actrapid, Humulin-R, Insuman Rapid |
Kb. fél órával ékezés előtt vagy a túl magas vércukorszint csökkentésére |
Közepesen gyors hatású humán (homályos, szuszpenzió) |
1-3 óra |
5-8 óra |
max. 18 óra |
Humulin-N, |
Gyakran lefekvés előtt vagy napota kétszer (reggel és lefekvés előtt) |
Hosszúhatású humán (homályos, szuszpenzió) |
1-1,53 óra |
3-12 óra |
11-24 óra |
Insulatard, Insuman Basal, Protaphane |
Naponta általában egyszer vagy kétszer |
Hosszúhatású analóg (tiszta, átlátszó oldat) |
90 perc |
nincs |
24 óra |
Lantus, Levemir |
Naponta általában egyszer vagy kétszer |
Kevert humán (homályos, szuszpenzió) |
Egy ampulla többféle inzulint tartalmaz, a megnevezésben szereplő számok mutatják, hogy milyen gyors és hosszú az inzulinkeverék hatása |
Humalog Mix, Humulin M3, NovoMix, Insuman Comb |
A kombinációtól függ |
Forrás: a 2012.05.11-én érvényes OEP publikus gyógszertörzs és a készítmények OGYI gyógyszer adatbázisban elérhető alkalmazási előírásai
Az inzulin megválasztása és adagolása
szemályre szabott és szorosan összefügg a diétával és a beteg
életmódjával. A megfelelő vércukorszint fenntartásához sokszor
többféle inzulint kell különböző időben beadni. Mindig tartsuk be
kezelőorvosunk utasításait!
Bővebben:
http://inzulin.net/kezeles/cukorbetegseg/az-inzulin.html#ixzz3TJuDpFFO
A tudástár a Vércukor, inzulin vizsgálatok a cukorbetegség előrejelzésére - Válasz Olvasóimnak 13.rész c. tanulmányhoz tartozik.