A tiltott B-17 (Amegdalin / Laetrile) és a sokoldalú Rhodiola rosea

 

Válasz Olvasómnak 57. rész


Kedves Olvasó ezt írja

Tisztelt Cím! Kérdésem az lenne, hogy beszerezhető-e Magyarországon Amigdalin, ami eredeti és természetes anyagokból készült. Tudom, hogy Mexikóban elérhető, de nem vagyok benne biztos, hogy átengedik a határon, ha megrendeljük. 500 mg-os tablettákat szeretnénk vásárolni. Üdvözlettel: Cs Csaba


Válasz

Tisztelt Cs Csaba úr,

Egy kicsit részletesebben szeretném tájékoztatni a hazai és külföldi tudományos és egészségügyi intézetek állásfoglalásának figyelembevételével.


B17 (Amegdalin / Laetril

Amigdalin és a Laetril két különböző vegyület, noha hibásan  szinonimaként használják a két elnevezést A két szerkezeti képletet azért közlöm, hogy a  két vegyület közötti különbség látható legyen, íme: 

 

Amigdalin Laetrile

 

A B17-ről legutóbb az agydaganatban szenvedő Bajor Imrével kapcsolatban olvashattunk a magyar interneten. A színésznél a hírek szerint eddig egyáltalán nem alkalmaztak hagyományos onkológiai kezelést, B17-infúziót azonban igen. Bajor állapota ettől a kezeléstől sajnos nem javult, és végül egy vidéki kórház belgyógyászatára került, ahol vért és infúziót adtak neki, hogy elkerülje a kiszáradást.

Mit érdemes tudni a B17-ről és miért nem javasolják az onkológusok ezt a kezelést?Dr. Bíró Krisztina, az Országos Onkológiai Intézet Belgyógyászati-Onkológiai és Klinikai Farmakológiai Osztályának főorvosa a Webbeteg cikkében ugyancsak megemlíti, hogy sem az amigdalin, sem a laetril nem vitamin.
Az FDA 1977-ben  megtiltotta az Amigdalin és a Laetril forgalmazását, azonban később legalizálták az US államokon  belül


Forrás: Carpenter, Daniel (2010). Reputation and Power: Organizational Image and Pharmaceutical Regulation at the FDA. Princeton: Princeton University Press.. Princeton: Princeton University Press. ISBN 0691141800


Kennedy, Donald (1977). "Laetrile: The Commissioner's Decision" (PDF). Federal Register Docket No. 77-22310. http://www.cancertreatmentwatch.org/q/laetrile/commissioner.pdf


A készítményt nemzetközi szabadalom védi, egyetlen gyógyszergyártó cég gyártja a következő kiszerelésekben :Amigdalin meghatározása

A barack, mandula illetve más csonthéjas gyümölcsök magjában előforduló amigdalin és félszintetikus származéka a laetrile egyaránt az ún. cianogén glikozid. Ez utóbbira az jellemző, hogy béta-glükozidáz enzimek hatására cukormolekulára, benzaldehidre és hidrogén-cianidra bomlanak.   A hidrogén-cianid, amely több krimi főszereplője, az egyik legismertebb méreg. Az amigdalint más néven B17 vitaminnak is hívják, ez azonban helytelen elnevezés, mivel az amigdalin nem vitamin.

1952-ben fia Dr. Ernest Krebs tisztított formáját laetrilnek nevezte el és az 1950-es évektől daganatos betegeket kezelt vele


Története

Az 1960-as években Ernst T. Krebs (foto) szabadalmaztatta az amigdalin félszintetikus változatát a letrilt, amit könnyebb és olcsóbb volt előállítani, mint az amigdalint, és Krebs szerint, kevésbé volt toxikus. Ő azonban tudta, hogy ha valóban gyógyszerként akarja bejegyeztetni a letrilt, akkor hosszas procedúra elé kell néznie, számos állat és klinikai kísérlettel, amihez támogatók és rengeteg pénz kellene, és persze valószínűleg már ő is tudta, hogy a szer nem menne át a szigorú ellenőrzési eljáráson, ezért nagyon egyszerű cselhez folyamodott. A letrilt B17 vitaminként jegyeztette be, így ugyan csak étrend kiegészítőként lehetett forgalomba hozni, de elkerülhette a gyógyszerré nyilvánítás hosszas folyamatát.

Az idősebb Krebs nem élhette meg, hogy készítménye nagy népszerűségre tegyen szert, 1970-ben 94 évesen meghalt. Halála után majdnem egy évvel lett nagyon népszerű a B17 "vitamin", amikor egy háziorvos, nevezetesen Dr. John Richardson találkozott ifj. Krebsszel és a B17 injekciós kúra elkötelezett híve lett.

Több vizsgálat sem tudta bizonyítani a rák elleni hatását, ezért először nem fogadták el élelmiszer-kiegészítőnek, majd az USA élelmiszer- és gyógyszer minisztériuma 1980-ban rák ellen hatástalannak nyilvánította, sőt, börtönnel fenyegeti azokat, akik rák elleni szerként forgalmazzák („Erősen mérgező, és semmiféle rák elleni hatást nem mutat.”).


Az Országos Gyógyszerészeti Intézet véleménye az amerikaival teljesen egybevág. Mindezek ellenére sarlatánok jelenleg is alkalmazzák


A Californiai Orvos társasághoz több kérdés is érkezett az amigdalinról, akik megkeresték Dr. Krebst, hogy adatokat kérjenek tőle a kezelésekkel kapcsolatban. Kiderült, hogy sem állatokon, sem embereken klinikai vizsgálat nem történt. Dr. Krebs sikeres daganatgyógyítási történetekről mesélt a bizottságnak, ezeket azonban semmilyen forrásból nem sikerült megerősíteni. A bizottság hozzájutott egy kevés laetrilhez, ám az ezekkel végzett állatkísérletek nem igazolták a szer daganatellenes hatását.


A Mayo klinikán végzett vizsgálat során a betegek egy részének vérében jelentős mennyiségű cianidot mutattak ki Ezek a betegek hányingerről, hányásról, szédülésről panaszkodtak. Súlyosabb esetben látás és halláskárosodás görcsök bénulás alakult ki náluk Azok a betegek, akik vénásan kapták a szert kevesebb mellékhatásról panaszkodtak, mint azok, akik szájon át vették be A tudományos irodalomban az amigdalin kezeléssel összefüggésben minimum négy cianid mérgezés okozta halálesetet közöltek két gyermekét egy emlőrákos nőét és egy 17 éves lányét.  A Mayo klinikán történt vizsgálatot követően a laetrilt az USA-ból kitiltották.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/daganat/1548/a-b17-vitamin-csodaszer-vagy-mereganyag

Amigdalin előállítása

A mandula vagy sárgabarack magját etanollal főzik, majd párolják. Az oldathoz étert adva az anyag apró fehér csapadék formájában válik ki.

Krebs eleinte azt állította, hogy az általa használt szer gyógyítja a rákot, később azt úgy módosította, hogy „féken tarja”, majd miután elnevezte B17 vitaminnak, azt állította, hogy elsősorban a rák megelőzésére alkalmas. 


Kezelés B 17 vitaminnal

http://www.anticancerinfo.co.uk/cancer_prevention.html

Vitamin B17 and nutritional therapy has three parts to it:

(1) vitamin B17,

(2) supplements and

(3) diet.

It is important to follow all three - they work together.

1. Start on the supplements and changed diet for 10-14 days before starting with the high doses of B17.

Best to increase the dose very gradually over the first few days, starting with half a 500mg tablet or just a few kernels, and to drink water 

For prevention - including anyone reading this on behalf of a loved one with cancer - the recommendation is 5-6 kernels twice a day (or 1½/ teaspoons ground kernels twice a day), for example one amount in the morning and the other in the evening. For fuller information see Cancer prevention - a change in our diet.

http://www.anticancerinfo.co.uk/b17_therapy.html


Hazai intézetek állásfoglalása

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet a B 17 témájában a következő közlemény közzétételét kérte:
Az Országos Gyógyszerészeti Intézet a www.b-17.hu/felhívás internetes oldalon közzétett felhívásra reagálva tájékoztatja a T. Kollégákat, hogy a B-17 vitamin /Laetril/Amigdalina megnevezésű készítményeket (injekció, tabletta) az Országos Gyógyszerészeti Intézet, illetve az EU sem gyógyszerként, sem gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményként nem engedélyezte.


Megjegyzés

Az interneten az alábbi felhívás olvasható:

„A B-17.hu oldal működése ideiglenesen szünetel !

 Információ (tel.) : 06 1 302 35 97 (hétfő - csütörtök 9-17 óráig)”


Toxikus mellékhatásai miatt a B-17 vitamin /Laetril/Amigdalina nem elfogadott szer az engedélyezett gyógyászatban, és egyébként nem tekinthető vitaminnak. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet, valamint a hivatalos szakirodalom, és a nemzetközi szakhatóságok (EMEA, Európai Gyógyszerügynökség; FDA, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatala; EFSA, Európai Élelmiszer Biztonsági Hatóság; NCI Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézete) egyértelmű álláspontja szerint is a Laetrile (B17 vitamin) toxikus vegyület. Megjegyezzük, hogy használata az USA-ban 1980 óta tilos! 


Spanyolország be sem engedi az amigdalint határain belülre, és az Európai Unió más országaiban sem legális a kezelés.

A készítmények alkalmazása Magyarországon sem része a daganatos betegségek elleni küzdelemnek. Sem az Európai Unió, sem a magyarországi Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) nem engedélyezte a készítményt gyógyszerként, vagy gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményként. A jelentős mérgezésveszély miatt használata nem elfogadott, és a hivatalos álláspont szerint nem tekinthető vitaminnak sem, és ezért a toxikus vegyületek közt tartják nyilván.


A hazai bevizsgálása nem történt meg. Enélkül még azt sem tudják pontosan, hogy toxikus-e avagy nem. A hatékonyságáról végképp nincsenek információik, hiszen a forgalmazó szerinti hatékonyság semmiképpen sem tekinthető hiteles információnak.


Az onkológiai intézetben a készítményt nem alkalmazzák, viszont Prof Dr Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója kérdésünkre elmondta, hogy az onkológiai terápia evidenciákon alapul. A B17-tel kapcsolatban viszont épp az a baj, hogy nincs egyértelmű, kétségbevonhatatlan bizonyíték arra, hogy a szer hatásos lenne, ezért Kásler doktor nem alkalmazza azt a gyógyítás során. .Ugyanakkor arra sincs bizonyíték, hogy káros lenne, amennyiben nincs túladagolva, bajt nem okozhat” mondta Kásler Miklós. 


Rhodiola rosea


Kedves Olvasó ezt írja

Olvastam a schisandra, reishi, ,rhodiola gyógynövényekről, hogy nem jó a szív frekvenciára  Akkor ezeket a gyógytermékeket nem szedhetem magas pulzus esetén? Mi az amit szedhetek Nagyon megköszönném a választ, mert teljesen kétségbe vagyok esve! Üdvözlettel Kné Mari.


Majd egy másik levél

Kedves Zsoldos Úr! Nagyon köszönöm kedves válaszát! Ezek szerint a schasandra is jó a szívre mega ganoderma is ? Olyan boldog lennék,ha összeállitana nekem egy kis egyveleget a magas pulzus ellen. Voltam kardiológusnál is ,de olyan gyógyszereket ajánlott ami még jobban előidézi a pitvarfibrillációt. Őrület! Minden rendben  a szívemnél, de amikor hidegfront érkezik össze-vissza kalimpál 110-130-al.Mondjuk van egy kis meszesedés, de ebben a korban kinek nincs (63 év) Állandóan vérhigitóval  jönnek, de én valami alternativát szeretnék helyette. Nagyon megköszönném, ha ellátna jó tanácsokkal magas vérnyomás és a szív ügyben. Mindent köszönök Kné  Mari.


Válasz

Tisztelt Kné, kedves Mária Asszony,

Rövid összefoglaló válaszom a kérdésére, hogy a Rhodiola roseát szedje. Hogy miért? Azt az Ön részére készített  az alábbi összeállításomból kiderül. A nagyon kedvező hatás számos problémára ad gyógyírt, de a forgalomban lévők közül kizárólag a  R rosea tudja azt, amiről alább olvashat. A magas pulzus számra is kedvező hatású lehet, de ezt legalább 2 hónapi szedés után mérheti meg saját magán.

Habár másfajta rhodiola étrend-kiegészítő is elérhető a piacon manapság, a rhodiola kivonat tartalmazza az autentikus rhodiola rosea fajt, és sztenderdizált kivonatát, ami igazoltan 3:1 arányú, tehát 3% rosavint és 1% szalidrozidot tartalmaz, ami az aktív adaptogén növény klinikai vizsgálatokban használt arányának felel meg!

Adv Ther. 2007 Jul-Aug;24(4):929-39


Stressz okozta kimerültség

A növény aktív hatóanyagai pozitív hatással vannak a központi idegrendszerre, ennek köszönhetően a koncentrálóképesség, a szellemi és fizikai teljesítmény nőhet. Segítséget nyújthat a tanulásban, sportban, csökkenti a mentális fáradtságot és hozzájárulhat a jobb általános közérzethez. Javítja a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességét, enyhíti a stresszt és a feszült életmód okozta tüneteket.

Az olasz University of Camerino állatkísérletei például megerősítették, hogy a gyógynövénykivonat egyszeri adása csökkenti az akut stresszt.A litván Kaunas University of Medicine kutatásai szerint hatékony lehet általános gyengeséggel járó állapotokban, és növeli a sejtek és szervek általános ellenállását a káros külső hatások ellen.

Jó hatással lehet a szív- és érrendszerre olyan problémák esetén, mint pl. a szívritmuszavar, stressz. Egyes adatok szerint a Rhodiola rosea készítmények megállíthatják a rosszindulatú daganatok növekedését és áttételek képződését a májban

Hatása a szívritmus zavarra


Az adaptogén növények pontosan olyan mennyiségben hasznosulnak, amennyire szervezetünknek szükségük van rá. Se több, se kevesebb! Ennek a nagyszerű tulajdonságnak köszönhetően ezek a növények a gyógyszerekkel ellentétben nem okoznak függőséget, mellékhatásuk nem ismert, gyengéden együttműködnek szervezetünkkel, és hatásuk akkor is folytatódik, ha hosszú távon használjuk őket.


J Psychopharmacol. 2009 Mar;23(2):130-42. doi: 10.1177/0269881108089872. Epub 2008 May 30.


Experimental analysis of therapeutic properties of Rhodiola rosea L. and its possible application in medicine.

Medicina (Kaunas). 2004;40(7):614-9.
288-680 mg  range.

https://examine.com/supplements/rhodiola-rosea/


http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-883-rhodiola.aspx?activeingredientid=883


„A fahéj és a Rhodiola rosea is jelentősen csökkentették a vércukorszintet, 

„Csak a Rhodiola rosea felelt meg a széleskörű toxikológiai vizsgálatok során, ezért csak ez a faj biztonságos emberek és állatok számára,

http://rhodiola.hu/rhodiola-rosea-jotekony-hatasai.php


Az adaptogén növények pontosan olyan mennyiségben hasznosulnak szervezetünkben, amennyire szükségünk van? Se több, se kevesebb!

E nagyszerű tulajdonságuknak köszönhetően ezek a növények a gyógyszerekkel ellentétben nem okoznak függőséget, mellékhatásuk nem ismert, gyengéden együttműködnek szervezetünkkel, és hatásuk akkor is folytatódik, ha hosszú távon használjuk őket, tehát nem alakulhat ki hozzászokás.


Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a Rhodiolin dolgozatomban ezt írom: „Szív ritmusszabályozó és védi a szívet károsító helyi vértelenség ellen”

http://nelegybeteg.hu/tanulmany-rhodiola-rosea.php


A Rhodiola rosea szívvédő tevékenységet fejt ki. A szívkárosodás megelőzése azoknak az eseményeknek tulajdonítható, melynek eredményeképpen csökken a stressz válasz során kibocsátott katekolaminok és kortikoszteroidok mennyisége.


A kutatók kimutatták, hogy a katekolaminokkal beoltott állatoknál szinte azonnal túlságosan összehúzódnak a szívizomrostok; ezt a jelenséget kontrakciós szalag léziónak nevezik. Ezek a léziók (sérülések) abból adódnak, hogy a szívizom olyan erőteljes összehúzódásokat produkál, hogy a rost végül elszakad, amelynek eredménye egy mikroszkopikus halott sejtekből álló szalag. Ennek nem csak az lesz a következménye, hogy a szívizom egésze rendellenesen fog működni, hanem magán a szívizmon áthaladó ingerület természetes és összehangolt vezetése is összezavarodik. Ez aritmiát (szívritmuszavart) okozhat.


Sanct Bernhard Aranygyökér (Rhodiola Rosea) kapszula 120db 

Swanson Rhodiola Rosea (aranygyökér) kivonat kapszula 100db


A Rhodiola rosea mellékhatása


Alkalmazása

Reggel éhgyomorra vagy kora délután, étkezés előtt. Elalvás előtt ne szedjük

Naponta 100 mg, de a 600 mg-ot ne érje el az alkalmazott mennyiség.
http://rhodiolaroseabenefits.com/rhodiola_side_effects.html


 

 

 

Megbízható Rhodiola rosea extrakt itthon is kapható


NOW gyártású Rhodiola 500 mg - 60 Veg Capsules

Rhodiola Extract (Rhodiola rosea) (Root)
   (Standardized to min. 3% Total Rosavins
   and min. 1% Salidroside)

Javasolt használat: 1 kapszula 1-2 alkalommal naponta, éhgyomorra

Ára: 6,571 FT/doboz


Beszerzés: Nagyobb Bioboltokban. Ha ott nem kapja, akkor itt: a NOW termékek minta boltjában

1092 Budapest, Erkel utca 14/A.

Nyitva tartás: Hétfő - Péntek: 10:00 - 19:00

+36 30 405 2122

http://vitamin-abc.hu/info/1-fekete-klari