Derék, hát, nyaki fájdalmat okozó gerincbetegségek és kezelése


Bechterew kór (SPA)

Mi a spondylitis ankylopoetica más néven Bechterew kór?
A spondylitis ankylopoetica progresszív ízületi gyulladás egyik formája a gerinc ízületeinek krónikus gyulladása. Más néven úgy ismert, mint: Bekhterev-kór, Bechterew-kór, Bechterew, Bekhterev
Jellemzően azok az ízületek is érintettek, ahol a gerinc csatlakozik a medencéhez

Neve a görög „ ankylos ” szóból származik, ami az ízület megmerevedését jelenti, és a „ spondylo ”, ami csigolyát jelent. A spondylitis egy vagy több szomszédos csigolya szerkezetének gyulladására utal. A spondylitis ankylopoetica(SPA) szisztémás reumás betegség, vagyis az egész testet érinti.
A spondylitis típusai közé tartozik a

A betegség leírása
A legsúlyosabb esetekben a hosszú távú gyulladás meszesedéshez vezet, amely a gerinc két vagy több csontjának összecsontozódását (fúzióját) okozza. A fúzió a borda ketrecét is megmerevítheti, ami korlátozott tüdőkapacitást és funkciót eredményez. A betegek döntő többsége egy örökletes gént, a HLA B27[2] gént hordozza. Vizsgálata vérvétel útján a kar könyökhajlati vénájába vezetett tűn keresztül.

Magyarázat:
A HLA B27 kimutatása segít felmérni az autoimmun betegségek kockázatát. A vizsgálat célja annak eldöntése, hogy a vizsgált egyén fehérvérsejtjein jelen van-e a HLA B27 antigén. Azok az egyének, akiknek a sejtjein kimutatható a HLA B27 antigén, nagyobb valószínűséggel betegednek meg olyan autoimmun betegségekben, mint a spondilitisz ankilopoetika (SPA). Ezen kívül a gyulladásos bélbetegségekkel és egyéb idült megbetegedésekkel kapcsolatban is felmerült a HLA B27 nem ad közvetlen diagnózist, azaz nem használható arra, hogy ennek alapján megállapítsuk vagy kizárjuk a különböző gyulladással járó betegségeket. Az USA kimutatása szerint az SPA betegek 80-90%-a hordozza a HLA B27 antigént.
https://labtestsonline.hu/tests/hla-b27-0

Mivel a gyulladás a bordák gerincoszlophoz illetve szegycsonthoz történő illeszkedésénél is fennáll, a mellkas tágulékonysága csökken, így a légzéskapacitás romolhat.
A Bechterew-kór a gerincet alkotó ízületeknek olyan gyulladásos megbetegedése, amely hónapok, évek alatt egyre súlyosabb tünetekhez, mozgáskorlátozottsághoz vezet. A gerinccsigolyák közötti ízületek és szalagok fokozatosan elmeszesednek, emiatt 10-15 évvel az első tünetek felléptét követően úgynevezett bambusznádgerinc, más néven botmerev gerinc alakul ki. A öregedési folyamat során a gerincoszlopban található porckorongok természetes kopása és szakadása a gerinccsatorna szűkületéhez vezethet.

Derék fájdalmat a gerinccsatorna szűkülete is okozhat
A krónikus derék-, illetve az alsó végtagba sugárzó fájdalmak hátterében az esetek döntő többségében a gerinccsatorna szűkület áll. A gerinccsatorna átmérőjének olyan mértékű csökkenését, amely a benne futó neurológiai képletek kompressziója révén lesugárzó fájdalmakhoz vezet. Az egész folyamat alapja a porckorongok degenerációja, amely az életkor előrehaladtával jelenik meg.
A pontos diagnózis felállításához többféle képalkotó vizsgálatot lehet elvégezni a problémáktól függően: röntgen, MRI, CT

A gerinccsatorna-szűkületet leggyakrabban a gerincben történő részek elhasználódása okozza, például porckopás. Komoly esetben akár műtéti kezelésre is szükség lehet.

Ha a szakorvos szükségesnek ítéli, műtéti úton a gerincben haladó idegek számára helyet tud biztosítani.

Gerinccsatorna-szűkület gyógyszerekkel, gyógytornával, injekciókkal, műtéti úton, alternatív gyógymódokkal kezelhető.

Gyógyszerek: Az ibuprofent, a naproxent és az acetaminofent tartalmazó gyógyszerek időszakosan segíthetnek a fájdalom csökkentésében.

Gyógytorna: gerinccsatorna-szűkület miatti fájdalommal sokan csökkentik a testmozgást a fájdalom elkerülése végett. Ez izomgyengeséghez vezethet, amely még több fájdalmat okozhat. Gyógytorna segítségével megtanulhatunk olyan gyakorlatokat, amelyek segítenek:

Bizonyos modern, integratív kezelési módok segíthetnek a hagyományos kezelési módok mellett a gyorsabb gyógyulásban. Ilyen lehet például: gyógymasszázs, manuálterápia, akupunktúra
https://www.27sello.hu/fajdalomterapia/gerinccsatorna-szukulet#tab-con-22
https://bhc.hu/betegsegek/gerinccsatorna-szukulet

Később a derék merevsége miatt nehézkessé válik az előre hajolás, a fej fordítása, a háti gerinc görbülete fokozódhat.
A krónikus gyulladásos állapot az egész szervezetre kifejti hatását, étvágytalanság, fogyás, légszomj jelentkezhet, még a szív-érrendszeri megbetegedések is előáfordulnak. A fizikális vizsgálat során bizonyos mérésekkel jellemezzük a gerinc funkcionális állapotát (mint például előre hajoláskor a páciens kézujjainak távolsága a talajtól, a mellkas körfogatának változása ki- és belégzéskor, a csigolyák egymástól való távolsága álló és előre hajló helyzetben), kockázata is emelkedik.

Porckorongok
A gerinccsigolyák között található porckorongok 30 éves kortól kezdve fokozatosan megváltoznak, csökken a víztartalmuk, felhasadoznak a rostjaik, hasadékok, repedések keletkeznek állományukban. A porckorongok belső kocsonyás magja kisebbé válik, emiatt a porckorong kemény, rugalmatlan lesz és feltöredezik. Ahogy a folyamat halad előre, a porckorong ellapul, veszít magasságából, ezt nevezzük discopathiának vagy más néven porckorong-atrophiánakA helytelen testtartás hatása
Az éveken át tartó helytelen testtartás. Az előrehajláskor a porckorong hátranyomódik, megreped a legkülső porcgyűrű, kifolyik a zselés mag, és nyomja a csigolyából kilépő ideggyököt. Ez borzalmas fájdalommal jár együtt! A rostos gyűrű kiszakadását okozhatja egy nehéz tárgy meggondolatlan felemelése is. Ha a kibuggyanó zselés magból egy rész leszakad, kialakul a gerincsérv, amely mozgásképtelenséggel járhat együtt, és egész életedre rokkanttá tehet.

Derékfájdalom és kezelése
A derékfájdalmat leghatékonyabban a rendszeresen végzett gerinctorna gyógyítja. Enélkül nincs gyógyulás. A rossz testtartás, a dehidratáció és a mozgásszegény életvitel együttesen okozza a betegség kialakulását és a fájdalmakat.
A gerinctorna lényege, hogy a gyakorlatokat fekvő testhelyzetben végzed, miközben a gerincoszlop tehermentesített állapotban van, mert nincs függőleges irányú terhelés. A torna célja, hogy megerősítsed a has- és hátizmodat, és a gyakorlatok hatására a porckorong visszakerüljön eredeti helyére. A gerinctorna hatására beáramlik a víz és a tápanyag a porckorongba, és megkezdődik a porcszövet gyógyulása.

Az ágyéki lordózis oka lehet a túl sok ülés, amely során a csípőhorpasz nyújtás nélkül marad, és emiatt megrövidül. Ez pedig az ágyéki gerinc és a környéki izmok túlterhelését, rossz tartást és derékfájdalmakat is okozhat.

Tornagyakorlatok
Hanyatt fekve hozd a talpakat a talajra. Majd helyezd az egyik bokás a másik térd alá a combra. A keresztezett lábad térdét finoman told el magadtól. Majd emeld el a másik talpat is a talajtól és kulcsold az ujjakat a térdhajlatban, vagy a térd alatt a sípcsonton.Tornagyakorlatok youtube-on és képekben
https://www.youtube.com/watch?v=FVlyx7o7FHY
https://www.youtube.com/watch?v=p6CMso14NWk
https://www.youtube.com/watch?v=CdCClhtKH2Q
https://www.youtube.com/watch?v=D1qdaQHsJV8

Gerincsérv is fájdalmat okoz
Leggyakrabban a gerinc ágyéki, valamint nyaki szakaszán jön létre, éles fájdalommal, és akár zsibbadással vagy mozgásbeszűküléssel is járhat. Gerincsérv esetén a porckorong külső rostos gyűrűje átszakad és a kocsonyás mag kitüremkedik rajta. Ezt nevezzük porckorong előboltosulásnak. Az előboltosulás miatt a gerincvelőből kilépő ideggyökök nyomás alá kerülhetnek, becsípődhetnek és begyulladhatnak, sőt, akár sérülhetnek is. A porckorongok rostos gyűrűi magas víztartalmuk által rugalmasak. A porckorongok víztartalma azonban 20-25 éves korunk után folyamatosan csökken, így a porckorongok dehidratálódnak és kopásnak indulnak. A porckorong víztartalmának csökkenésével a rostos külső rész mögött elhelyezkedő kocsonyás belső rész előre boltosul, vagyis így nyomás alá helyezheti, vagy meg is sértheti a gerincvelőből kilépő ideggyököt.
A gerincsérv fő tünete a gerinctáji fájdalom, ami további neurológiai tünetekkel is jár:
zsibbadással, kisugárzó fájdalommal, tűszúrás-érzéssel, érzészavarral, esetleg inkontinenciával vagy széklettartási zavarral.
Leggyakoribb típusa az ágyéki gerincsérv, ilyen esetben az ülőideg érintett. Az ágyéki gerincsérv fő tünete az isiász. Ilyenkor az erős deréktáji fájdalomhoz zsibbadás, és a lábak irányába sugárzó fájdalomérzet társul.

Az ágyéki gerincsérv mielőbb szakszerű kezelést igényel – abban az esetben is, ha a fájdalom és a további tünetek nem állnak fenn folyamatosan, vagy nem rontják jelentősen a mozgásképességet és az életszínvonalat. A kicsi gerincsérv is kezelendő probléma! Gyógytornával, személyre szabott speciális gyakorlatok rendszeres végzésével az ágyéki gerincsérv kiválóan kezelhető, sőt, akár visszafordítható. A gerincsérv a legtöbb esetben konzervatív terápiával jól kezelhető. A konzervatív kezelést ortopéd, neurológus vagy reumatológus szakorvos vezeti. Az akut fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés általában gyógyszeresen történik, ez lehet lokális injekciós, szájon át szedhető, vagy akár tapaszos; szteroid tartalmú, vagy non-szteroid készítmény.

Gerincsérv kialakulásának kockázatai:

https://bmm.hu/panaszok/gerincserv/?utm_source=103020-C3%81ltal%C3%A1nos%20feliratkoz%
https://gerinces.blog.hu/2014/06/18/a_torott_csigolyatest_cementes_feltoltese_vertebroplasztika_kifoplasztika

Bechterew-kór más néven spondylitis ankylopoetica (AS)
Ez egy olyan típusú ízületi gyulladás , amelyben a gerinc ízületeinek hosszú távú gyulladása van. Az AS más néven Bechterew kór.
A Bechterew-kór idült, fokozatosan előrehaladó gyulladásos ízületi betegség, amely elsősorban a csigolyák közötti, továbbá a keresztcsont-csípőcsont ízületeket sújtja, de az esetek harmadában előfordulhat a térd, a csípő, a bordák ízületeiben. Az örökletes hajlam mellett tehát jelentős arányban külső tényezők játszanak szerepet a sajátos gyulladás megindításában és fenntartásában. Noha oka nem ismert, úgy gondolják, hogy genetikai és környezeti tényezők kombinációjával jár.
A spondylitis ankylopoetica ellen nincs gyógymód. A kezelések javíthatják a tüneteket és megakadályozhatják a súlyosbodást. Ez magában foglalhatja a gyógyszeres kezelést, a testmozgást, a fizikoterápiát, a műtétet azonban ritka esetekben. Az alkalmazott gyógyszerek közé tartoznak NSAID-ok , szteroidok , DMARD-k , például szulfaszalazin , és a biológiai szerek, például TNF-gátlók .
Jelen munkánk célja az volt, hogy biológiai terápiában részesülő reumatológiai és bőrgyógyászati betegeink kezelése során, 3 éves nyomon követési periódus tapasztalatait összefoglalva elemezzük az előforduló mellékhatásokat, különös tekintettel a bőrgyógyászati szövődményekre. Megállapítások: A TNF-α-blokkolók alkalmazása során relatíve gyakoriak a bőrgyógyászati jellegű mellékhatások. Tapasztalataink alapján a túlérzékenységi reakciók mellett ezek döntő többsége bőrinfekció vagy gyulladásos dermatosis, mint például gyógyszer indukálta psoriasis. Csak elenyészően kis számban tapasztaltuk malignus bőrtumort. Orv. Hetil., 2011, 152, 212–220.
https://akjournals.com/view/journals/650/152/6/article-p212.xml

Az Inflectra javallott súlyos, aktív spondylitis ankylopoetica kezelésére azoknak a felnőtt betegeknek, akik nem megfelelően reagáltak a hagyományos kezelésre. Rövid távú hatékonyságot mutattak a betegség aktivitásának valamennyi klinikai és laboratóriumi intézkedésének tartós csökkenése formájában.
Maxwell LJ, Zochling J, Boonen A, Singh JA, Veras MM, Tanjong Ghogomu E és mtsai. (2015. április). "Spondylitis ankylopoeticus TNF-alfa-gátlói"

Bechterew kór szempontjából az emberek 0,1% - 0,8%-a érintett[3] A betegség a leggyakrabban észak-európai országokban fordul elő, legkevésbé az afro-karibi származású embereknél. [10] Bár állítólag a férfi és a női betegség aránya 3:1, [10] sok reumatológus úgy véli, hogy az AS-ben szenvedő nők száma alul diagnosztizált, mivel a legtöbb nő általában enyhébb betegséges eseteket tapasztal. Az AS-ben szenvedők többsége, köztük az európai származású emberek 95%-ánál HLA-B27 antigén [55] és az immunoglobulin A (IgA) magas szintje van a vérben. HLA-B27 vizsgálata:
https://www.synlab.hu/lakossagi/vizsgalat/hla-b27-meghatarozas A vizsgálat ára: 18.500 Ft

Az AS által általában érintett szervek a szív , a tüdő , a szem , a vastagbél és a vesék

Az AS betegségnek az előrehaladtával a csigolyák és a lumbosacralis ízület csontosodása következik be. Ez okozhatja, a gerinc egyesülését, egybeolvadását vagyis a fúzióját [44] Ez a gerincet sérülékeny állapotba hozza, mert egy csonttá válik, aminek következtében elveszíti mozgástartományát, valamint veszélyezteti a gerinc töréseit. Ez nemcsak korlátozza a mobilitást, hanem rontja az érintett életminőségét. A gerinc csigolyák teljes összeolvadása csökkent mozgástartományhoz és fokozott fájdalomhoz, valamint teljes ízületi pusztuláshoz vezethet.

A halandóság fokozódik az AS-ben szenvedőknél, és a keringési betegség a leggyakoribb halálok. [49] A keringési betegség volt a leggyakoribb halálok (40,0%), majd a rosszindulatú (26,8%) és a fertőző (23,2%) betegség következett. Az AS-ben szenvedőknél az agyi érrendszeri mortalitás 60%-kal, az érrendszeri mortalitás pedig 50%-kal fokozott a kockázat. A gyulladás időtartamát és intenzitását tükröző paraméterek a túlélés csökkenésével járnak. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az AS-ben a hosszú távú túlélés javítása érdekében a korai felismerésre és gyulladáscsökkentő kezelésre, valamint a szív- és érrendszer fokozott vizsgálatára van szükség.

2007-ben az Egyesült Királyság, Ausztrália és az Egyesült Államok nemzetközi kutatócsoportjának közös munkája két olyan gén felfedezéséhez vezetett, amelyek szintén hozzájárulnak az AS kialakulásához: ez a két gén az ARTS-1 és az IL23R .

Az eredményeket a Nature Genetics folyóirat 2007. novemberi kiadásában tették közzé, amely hangsúlyozza a gyakori és összetett betegségek genetikai alapjainak kutatását. [57] A HLA-B27-gyel együtt ez a két gén a betegség teljes eseteinek nagyjából a 70%-át teszi ki.

A legtöbb bizonyíték baktériumfertőzések kiváltó szereplét támasztja alá. A bélrendszerben és a húgyutakban megtelepedő bizonyos baktériumok a saját kötőszövet elleni gyulladást, tehát az autoimmunitáshoz hasonló kóros reakciót váltanak ki. Ez a gyulladás indul meg lappangva a csontok, pocok és szalagok határfelületein. A gyulladás hírvivő molekulái ugyanazok, mint amelyek eredetileg a fertőzésektől védenek, de az ízületi gyulladást, a pikkelysömört, a bélgyulladást, sőt, akár a szem szivárványhártyájának gyulladását is fenntartják. Éppen ez a felismerés adta a leghatásosabb fegyvert az orvosok kezébe: a gátló ellenanyagokat.

A gerincízületi gyulladásokban tehát a gyulladás minél korábbi felismerése, minél korábbi, minél erőteljesebb csökkentése védheti ki a Bechterew-betegség legsúlyosabb következményét: az elmerevedést.

Azok tekinthetők veszélyeztetettnek, akik családjában előfordult Bechterew-betegség, akiknek, vagy vér szerinti rokonaiknak pikkelysömöre, gyulladásos bélbetegsége vagy akut szivárványhártya-gyulladásuk volt vagy van és főleg azok a fiatalok, főleg férfiak, akik gyulladásos jellegű (tehát, éjszakai, de mozgásra javuló) hát-, derék-, keresztcsonttáji fájdalmakról panaszkodnak.

A gyulladásos jelleget a CRP megnevezésű jelző értékű vérfehérje magasabb szintje bizonyíthatja. A szakorvosi vizsgálat a korai betegségszakaszban a keresztcsont, a nagyízületek és a szalagtapadási helyek érzékenységét jelzi. Észlelheti már a gerinc- és légzőmozgásoknak a gyulladás miatti beszűkülését is, amely ilyenkor még akár teljesen visszafordítható. A tünetek és a veszélyeztetettség más jelei mellett további rendelkezésre álló lehetőség, hogy a csontok és a határfelületek gyulladásos jeleit már azelőtt kimutassuk, mielőtt a hagyományos röntgenfelvételeken - amelyeken csak a csontok már kialakult károsodása és újdonképződése látszik - megmutatkozik. A mágneses rezonancia (MR) vizsgálat a friss gyulladásos jelenségeket szinte megindulásuk pillanatában, tehát a fájdalmak első jelentkezésekor megmutatja.

A Bechterew betegségnek tehát bizonyítható a bevezető szakasza, gyulladásos előfázisa. A diagnózis így jóval a késői röntgenjelek megjelenése előtt kimondható. A HLA B27 antigén kimutatása, ha a klinikai jelek megvannak, szintén megerősíti a helyes korai kórismét. A későbbi betegségszakaszban már a szalagok csontos átépülése miatt már nehezen javítható mozgásbeszűkülés és a hagyományos röntgenen észlelhető elváltozások igazolják a kifejlett Bechterew betegséget.