Érelmeszesedés elkerülhető, megakadályozható, visszafordítható

„Minden évben világszerte 16 millió ember hal meg szívinfarktus és stroke következtében és számuk egyre nő. Minden nap 2000 ember hal meg szívinfarktusban – ez az ipari világ első számú csendes gyilkosa”

Az érelmeszesedést fontos tárgyalnunk, mert sok más betegségben is fontos szerepe van. Az ér falában egy kásás tapintatú meszes anyag halmozódik fel. A betegségek kialakulásában alapvető szerepet tölt be az érelmeszesedés.

Az érelmeszesedés típusai:

Az ér szűkítésének mértékében a bajok egyre súlyosbodnak. A probléma csak az, hogy akár 70%-os is lehet a szűkület, mire egyáltalán fellépnek a tünetek.

Az érelmeszesedés létrejöttéhez előbb az ér sérülésére van szükség, ahol könnyen megtapad a koleszterin, főleg az LDL és annak „oxidált” formája, majd az érfal sejtjei és az immunsejtek közötti kölcsönhatás következtében egy kötőszövet szaporulat jön létre az érfal fokozott vastagodásával.

Az érsérülés csak egyesekben jön létre, és a korral előrehaladva a gyakoriság nő. A magas koleszterin szint növeli a betegség kialakulásának valószínűségét, de nem feltétlen velejárója. A koleszterin a sérült érfalhoz könnyen hozzá tapad. főleg, ha maga a koleszterin is oxidált formában van jelen. Az ér falának stabilitását a kötőszöveti rostok adják. Ezek a rostok fehérjékből épülnek fel, melyek alapvető építőkövei az aminosavak, melyeknek 30%-a Lizin és Prolin. A Lizin esszenciális aminosav, tehát kívülről kell bevinnünk.

prolint képesek vagyunk előállítani, de megnövekedett igény esetén kívülről történő pótlásra is szükséges.  Az így felépülő dróthálók egymáshoz ezen aminosavak révén kapcsolódnak úgynevezett hidroxi(OH)-hidakkal. Ezen hdak kialakulásához C-vitaminra van szükség. ezért is olyan fontos a C-vitamin pótlása.  30 év felett minden férfinak legalább 250 mg C-vitamint kellene fogyasztania naponta. A Lizin nélkülözhetetlen a kötőszöveti stabilitáshoz, így ennek pótlása is fontos, főleg magas koleszterin szint, vagy kialakult érelmeszesedés esetén. 500mg/nap elegendő a megelőzésre, de súlyosabb esetekben nagyobb mennyiségek is javasolt.

A Nikotinsav (B3 vitamin)(illetve ennek enyhébb hatású formája a nikotinsavamid csökkenti a máj koleszterin termelését, amely fontosabb tényező a koleszterin szint befolyásolásában, mint a táplálkozás. Itt kell megjegyezni, hogy minden B-vitamint B-komplex formájában együtt érdemes fogyasztani, és nem külön-külön, így biztosítva az egyensúlyt.

A legfontosabb tényező a dohányzás elhagyása, mely az érelmeszesedés, illetve a szívinfarktus legfontosabb rizikótényezője. A másik az elhízás, mely nem csak a zsíranyagcsere zavara.

Tárgyalás
Az érfalak sejtjeinek krónikus tápanyag hiánya az érfalak elgyengüléséhez, sérüléséhez, meszes lerakódásokhoz és végső soron szívinfarktushoz vagy sztrókhoz vezet.
Az orvoslás tudományos bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a verőér-meszesedés – a szívinfarktus és stroke legfőbb oka - természetes úton való visszafordítása lehetséges bypass-műtét nélkül speciális vitaminokkal és esszenciális tápanyagokkal, amelyek szinergikus hatásukat az érfalakban fejtik ki
A hagyományos gyógyászat első számú célpontja a magas koleszterin-szint, mint a szívbetegség legfőbb oka. Mindazonáltal ez a koncepció nem ad magyarázatot a kardiológia számos kérdésére.

Ha a koleszterin a szívbetegség oka, akkor:

A hagyományos gyógyászat nem ad választ ezekre a fontos kérdésekre, de a CELLULÁRIS MEDICINA igen.

Homocisztein (H) és hatása
Akiknek magas a vérben lévő H. szint, azok B6, B9 és B12 vitamin hiányosak. 
McCully szerint az érelmeszesedést nem a magas koleszterinszint okozza, hanem a vitaminhiányból eredő magas homociszteinszint.
McCully SM; McCully M: The heart revolutiom The extraordinary discovery that finally laid the cholesterol myth to rest Perennial, New York, 2000

New England Journal of Medicine-ben megjelent norvég tanulmány fő megállapítása szerint a magas H szinttel rendelkező emberek 4,5-szeres valószínűséggel vesztik életüket szívinfarktus következtében, mint az átlagnépesség.

Homocysteine szint kockázat mértéke

A szív, és a koszorúerek folyamatos mechanikai igénybevételnek vannak kitéve

A véredényrendszer erőssége és rugalmassága (arteriografia)

 Amire a véredénynek szüksége van az optimális működéshez:

A kollagén fehérje, ami az erek falát felépíti, nem képződik C-vitamin nélkül. Így elveszíti tartását és átereszt (szivárog). Az emberi testben nem képződik C-vitamin. Az állatok több mint 20 000 mg C- vitamint szintetizálnak minden nap (a hivatalosan ajánlott napi mennyiség 60 mg!), és felhasználják azt saját szükségletüknek megfelelően. Ez az egyszerű tápanyag megvédi az ereiket és az artériák falát, így biztosítja azok szilárdságát, rugalmasságát és épségét. az érrendszeri plakk-képződés fő oka az, hogy a hosszú ideig tartó C-vitamin hiány miatt elgyengül az érfal, és ezért szükségessé válik biológiai javítása.

A magas koleszterinszint akkor vezet szív-érrendszeri lerakódáshoz, ha kombinálódik az érfalak sérülésével és gyengülésével. A medve, nem kap szívinfarktust 600 mg/l koleszterin ellenére. C-vitamint termel a testében, ami biztosítja az optimális koleszterintermelést és az artériák stabilitását, így nem okoz neki gondot a koleszterin.

A C-vitamin termelésre képtelen egereknél az érfal szerkezete az atherosclerozis tüneteit mutatta. Ez együtt járt a magas koleszterinszinttel. Erről többet: Dr. Rath: Why Animals Don’t Get Heart Attacks...But People Do!

Az elgyengült sérült artériafalak, krónikus C-vitamin és más esszenciális tápanyag hiányától szenvednek. E tápanyagok egyike a lizin aminosav. Esszenciális aminosavnak hívják, mert, csakúgy mint a C vitamint, az emberi szervezet nem tudja előállítani. A lizin együtt a prolin aminosavval a kollagén fő alkotórésze. E két aminosav kb. 25%-a a kollagén molekulát alkotó aminosavaknak. A lizin és a prolin hiánya képes előidézni az érfalak gyengülését és instabilitását

Az artériák falának optimális szerkezetéhez, rugalmasságához és stabilitásához szükséges, ezáltal megelőzik a további lerakódásokat. Legfontosabb tápanyagok: C-vitamin, lizin, prolin, réz, mangán, N-Acetyl Glucosamine, Chondroitine Sulfate

Az atherosclerotikus plakkok átjárhatók a fehérvérsejtek és más vérsejtek számára, melyek terjesztik a gyulladást és elősegítik az artéria falának gyengülését, a szerkezet pusztulását és a plakkok áttöréséhez vezet.

Legfontosabb tápanyagok: C-vitamin, E-vitamin, EGCG (zöldtea-kivonat), szelén,cink.

Egy kapszula Now Zöldtea-extra 200 mg EGCg-vel, 2-3 csészényi zöldteának megfelelő mennyiségű növényi tápanyagot tartalmaz. Erős antioxidáns hatású. A zöld tea méregteleníti a szervezetet. Méregtelenítő hatását fokozzák a benne található vitaminok: C-vitamin, B2, D és K vitamin, illetve a karotinoidok, és kis mennyiségben a magnézium és szelén. Hatóanyagok: Zöld tea kivonat: 400 mg.

Az artériaplakkokban a kollagén bontó enzimek rombolják a véredény falában lévő kollagént. A kollagén 18 fehérjéből álló komplex, C-vitamin hiány esetén csökken a kollagén termelése. Ez a folyamat elősegíti az érfal szerkezetének elvékonyodását és plakk-részek letöredezését, melyek beszorulnak kisebb szív- vagy agy-artériákba, szívrohamot, stroke-ot idézve elő. Fontosabb tápanyagok: C-vitamin, lizin, prolin, arginin, N-Acetyl Cystein, EGCG.

A kálcium a másik molekula, mely lerakódik az artéria elvékonyodott falában, hogy erősítse azt. Klinikai tanulmányok mutatják, hogy a plakkok előrehaladott meszesedése a szívinfarktus nagyobb kockázatát jelenti. Fontosabb tápanyagok: C-vitamin, D-vitamin.

Ahhoz, hogy a szervezet az aminosavakat hatékonyan felhasználhassa, és fehérjéket szintetizálhasson belőlük, valamennyi aminosavnak megfelelő arányban kell jelen lennie benne. Alapvető összetevői a sejteknek; a bőr, az izmok és a kötőszövetek is fehérjékből állnak. Létfontosságúak, mivel mással nem helyettesíthető biológiai feladatokat látnak el.

Javasolt használat: 4 kapszula 1-3 alkalommal naponta étkezések között, lehetőleg gyümölcslével http://vitamin-abc.hu/webshop/product/93-amino-complete-360-kapszula

Klinikai bizonyíték: az érelmeszesedés természetes úton visszafordítható, bypass műtét vagy érplasztika nélkül.
1./ Nutritional Supplement Program Halts Progression of Early Coronary Atherosclerosis Documented by Ultrafast Computed Tomography Aleksandra Niedzwiecki Ph.D. and Matthias Rath M.D.
Egy éves kutatást végeztek 55 különböző mértékű szívkoszorúér betegségben szenvedő betegen. CT-vel mérték a kalcium lerakódás méretét és sűrűségét. A speciális sejttápanyag az első hat hónapban lassította a zsír felhalmozódását, majd megállította a folyamatot. Egy év múltán a koszorúér lerakódás maradéktalanul eltűnt  jelezve az artériafal gyógyulását. Ez lehetséges volt bypass műtét, érplasztika és kémiai szerek nélkül. Ez a forradalmi tanulmány megjelent: Journal of Applied Nutrition, 1996, 48:68-78

Composition and Administration of Nutritional Supplement Program
The following daily dosages of nutritional supplements were taken for a period of one year: Vitamins: Vitamin C 2700 mg, Vitamin E(d-Alpha-Tocopherol) 600 IU, Vitamin A (as Beta-Carotene) 7,500 IU, Vitamin B-1 (Thiamine) 30 mg, Vitamin B-2 (Riboflavin) 30 mg, Vitamin B-3 (as Niacin and Niacinamide) 195 mg, Vitamin B-5 (Pantothenate) 180 mg, Vitamin B-6 (Pyridoxine) 45 mg, Vitamin B-12 (Cyanocobalamin) 90 mcg, Vitamin D (Cholecalciferol) 600 IU. Minerals: Calcium 150 mg, Magnesium 180 mg, Potassium 90 mg, Phosphate 60 mg, Zinc 30 mg, Manganese 6 mg, Copper 1500 mcg, Selenium 90 mcg, Chromium 45 mcg, Molybdenum 18 mcg. Amino acids: L-Proline 450 mg, LLysine 450 mg, L-Carnitine 150 mg, L-Arginine 150 mg, L-Cysteine 150 mg. Coenzymes and other nutrients: Folic Acid 390 mcg, Biotin 300 mcg, Inositol 150 mg, Coenzyme Q-10 30 mg, Pycnogenol 30 mg, and Citrus Bioflavonoids 450 mg.

2./ A statin gyógyszer hatását érultrahang-technikával (IVUS – intravascularis ultrahang) lehet megfigyelni. A módszer lehetővé teszi a plakkok nagyságának közvetlen mérését és a bekövetkező változások regisztrálását.
Rosuvastatinnal kezelt, igazolt koszorúér-betegségben szenvedő egyéneknél IVUS technikával plakk ellenőrzést végeztek. A nagy dózis hatására az LDL-koleszterin szintje 53%-kal csökkent, míg a HDL-koleszteriné 13,8%-kal nőtt. AZ LDL abszolút értékben 1,6 mmol/l értékre csökkent. A kezelés hatására a plakkok jelentősen kisebbé váltak. teljesen új távlatokat nyitva az érelmeszesedés leküzdésében.
https://diabetes.hu/cikkek/hypertonia/1002/az-erelmeszesedes-korfolyamata-es-kezelesenek-lehetosegei

L-Lysine 1,000 mg Double Strength - 100 Tablets
Az L-Lizin (L-Lysine) esszenciális aminosav, a szervezet nem tudja előállítani. Létfontosságú a szervezet normális működése szempontjából, támogatja a szervezet természetes (vele-született) védekezőképességét.

 


L-Proline 500 mg - 120 Vcaps®
Mint a kollagén-molekula építőköve, hozzájárul az artériák falának optimális szerkezetének kialakításához, rugalmasságához,stabilitásához. Bár a prolint (képlet) elő tudja állítania szervezetünk, az alacsony fehérjetartalmú és a vegetáriánus étrend lehet, hogy nem biztosítja az optimális támogatást a kollagén előállítására.

C-1000 Complex - 90 Tablets Buffered C
A bioflavonidok és a rutin erős atioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek és emellett segítik a C vitamin felszívódását és megkötését az emberi szervezetben. 
A C-vitaminnak jelentős szerepe van a kollagén szintézisében - rostos anyag, amely a bőr, inak, porcok és véredények része. Erősíti a vérereket. Megkönnyíti a vas felszívódását.

Vitamin C (from Calcium Ascorbate) 1 g (1,000 mg)
Calcium (from Calcium Ascorbate) 100 mg
Citrus Bioflavonoid Complex 250 mg
Acerola Powder (Malpighia punicifolia) (Fruit) 50 mg
Rutin Powder (Sophora japonica) (Flower Bud) 50 mg
Linus Pauling (2x-es Nobel díjas) gyakran napi 3000–5000 mg-ot javasolt hatékony adagként. A Pauling-terápiát használó betegek anekdotikus jelentései azt mutatják, hogy a gyors gyógyulás általában a szabály, nem kivétel: sok embernek elkerülheti a nyílt szívműtétet és az angioplasztikát.

Best Fully Active B Complex / 30vc:

Adag: 1 kapszula
1 doboz tartalmaz: 30 adagot
  Mennyiség
C Vitamin (aszkorbinsav) 40 mg
B-1 vitamin(tiamin-hidroklorid) 60 mg
B-2 vitamin (riboflavin, riboflavin-5′-foszfát) 40 mg
B-3 vitamin (niacin és niacinamid) 50 mg
B-6 vitamin ( piridoxin-hidroklorid, piridoxin-5′-foszfát) 25 mg
(6S)-5-methiltetrahidrofolát (5MTHF), 800 mcg (6S)-5-metiltetrahidrofolát sav, glükózamin só (növényi forrás)) 5MTHF-glükózaminsó 400mcg
B-12 vitamin (metilkobalamin) 1000 mcg
Biotin 600 mcg
Pantoténsav (kalcium-pantotenát) 100 mcg

Niacinamide (B-3) 500 mg - 100 Capsules
Értágító hatású, emellett, hosszabb ideig, nagy adagokban alkalmazva fokozza a koleszterin kiválasztását, csökkenti az LDL termelést és a koleszterinszintézist. Csökkenti a lipolízist és ebből adódóan a szabadzsírsav szintet.
Májproblémák, gyomorfekély vagy a cukorbetegség esetén, a készítmény fogyasztása előtt egyeztessenek kezelőorvosukkal.


A NOW gyártású termékek beszerzése:
NOW Foods Hivatalos MINTABOLTBÓL1092 Budapest, Erkel utca 14/A Telefon: 06-30-405-2122; 06-30-574-6640
E-mail cím: info@vitamin-abc.hu

Circuline kapszula
Ha érszűkülettel, érelmeszesedéssel kell szembenéznünk, az számos betegség forrása lehet Egy kimagaslóan jó összetételű és hatékony készítményről van szó az érhálózat védelmére, s a meszesedés ellen. https://www.egeszsegplazabudapest.hu/sziv-ver-es-errendszer/biocom-circuline-kapszula-

 Lizin A lizin egy esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy a test nem képes szintetizálni. Ezért nagyon fontos ennek az aminosavnak a naponkénti pótlása.
A lizin a prolinhoz hasonlóan a kollagén és más stabilizáló molekulák fontos építőeleme, és bevitele segít stabilizálni az érfalakat és más szerveket a testben. A lizin, a prolin és a C-vitamin együttes bevitele különösen fontos a kötőszövet optimális tartóssága szempontjából.
A kollagén molekulák optimális megerősítéséhez a lizin és prolin építőelemek biokémiailag módosított formájára van szükség: hidroxil-lizin és hidroxi-prolin. A C-vitamin a leghatékonyabb biokatalizátor a hidroxilációs reakció végrehajtásához, és ezáltal biztosítja a kötőszövet optimális megerősítését.
A lizin egy  „teflon”-anyag, mely képes leoldani a lerakódott zsír gömböcskéket a plakkokról. A lizin egyúttal a karnitin aminosav előfutára is. A lizin karnitinná való átalakulása megköveteli a C-vitamin, mint biokatalizátor jelenlétét. Ez a másik ok amiért létfontosságú a lizint C-vitaminnal kombinálni.

Prolin
A prolinnak nagyon jelentős szerepe van az 
érelmeszesedéses lerakódási folyamat visszafordításában. A koleszterint szállító zsír gömböcskék (lipoproteinek) az erek belső falához tapadnak. A prolin egy félelmetes „teflon”-anyag, amely képes semlegesíteni ezeknek a zsírcseppeknek a ragadósságát. A terápiás hatás kettős. Először, a prolin segít megelőzni a további érelmeszesedéses lerakódások képződését és másodszor, segít leoldani és a véráramba bocsájtani az érfalra már lerakódott zsír gömböcskéket.
Amikor sok zsír gömböcske leoldódik az artériafalakon lévő plakkokról, a lerakódás mérete csökken és ez a szív- és érrendszeri betegség visszafordulásához vezet. A prolint a testünk képes szintetizálni, de az előállított mennyiség kevés, különösen azoknál a pácienseknél, akiknél nagy a szív- és érrendszeri betegség kockázat
http://nelegybeteg.hu/tanulmany-szivritmus-szabalyozasa.php

Az E-vitaminnal, mint antioxidánssal folytatott szívvizsgálat Cambridge-ben. E vizsgálat során a már ateroszklerózisos betegek közül azok, akik naponta 400 vagy 800 nemzetközi egységnyi Evitamint kaptak47%-kal kevesebben szenvedtek el nem halálos kimenetelű infarktust, mint azok a résztvevők, akiknek placebót adagoltak.
Dr. David H. Emmert és dr. Jeffrey T. Kirchner több klinikai vizsgálatot tanulmányozva megjegyezték, hogy a szív- és érrendszeri betegségek miatti elhalálozás valószínűsége az
E-vitamin alkalmazásával csökkenthető.
Egy többcentrumos vizsgálat kimutatta, hogy csökkent a szívkoszorúér-megbetegedés, az agyvérzés és a perifériális érrendszeri megbetegedés kockázata, ha a 
vérben magasabb a folsav, a B6-vitamin, és a B12-vitamin szintje.
A több mint 1500 betegre kiterjedő klinikai vizsgálatában dr. K. Robinson, az ohioi Cleveland Clinic Foundation munkatársa rámutatott, hogy a B6- vitamin, a B12-vitamin és a folsav szintje a vérben fontos tényezők a homocisztein-szint és a szívkoszorúér-megbetegedés kockázatának csökkentésében

Pauling-terápia a szívbetegség megfordításához

- C-vitamin : napi öt-tíz gramm (5000-10 000 mg) lehet. Osszuk el ezt az összeget két egyenlő adagba 12 órás intervallummal. 
- L-prolin : naponta kétszer 3 gramm (felszabadítja az lipoproteint (a) a plakk képződésből és megakadályozza annak további lerakódását).
- L-lizin : naponta kétszer 3 gramm (felszabadítja a lipoproteint (a) a plakk képződésből és megakadályozza annak további lerakódását).
- Q10 koenzim : 90-180 mg. naponta kétszer (erősíti a szívizmot).
- L-karnitin : 3 gramm naponta kétszer (szintén erősíti a szív izomzatát).
- Niacin : Csökkenti a lipoprotein (a) termelését a májban
- E-vitamin : 800–2400 NE / nap

Pauling L, Rath M. Pro. Nat. Acad. Sci USA, 87, 9388-9390, 1990. december.
https://nutritionreview.org/2013/04/collagen-connection/