A memória zavarok enyhébb és súlyosabb változatáról 2. rész
Folsav, B12, triptofán, Bakopa, kolin emlékezet javító hatása.

Az egyik legszörnyűbb baj, amikor ép elménket elveszítjük. Aki szenilis lesz, vagy Alzheimer kórban szenved, tudja, hogy mi történik vele. A szorongásuk rosszabb, mint a fizikai fájdalom. Az előre haladó szenilitás nyáladzó vademberré teszi a legbrilliánsabb tudós koponyát, a legtehetségesebb művészt.
Agyunk irányít mindent – a lábujjunk legkisebb moccanásától a száz meg száz hormon egyensúlyának pillanatról pillanatra való megteremtéséig a 30 billió sejt anyagcseréjének szabályozásáig.
Ha csupán csak néhány ezer agysejtünk károsodik vagy elpusztul, egész testünk megszenvedi. Az intelligencia hanyatlik, az emlékek elhalványulnak, az izmok sorvadnak, a csontok meggyengülnek, az immunitás eltűnik, az ember megöregszik és minden futó betegség könnyű prédájává lesz.
A megoldás a betegségre egyértelműen az agy elfajulás megelőzése.
Az emlékezet az első agyfunkció, amely az átlag embernél 30. év táján még inkább felgyorsul. Csak olyan mértékben változtathatjuk meg viselkedésünket, fejleszthetjük készségeinket amilyen mértékben képesek vagyunk új információkat elhelyezni hosszú távú emlékezetünkben azután pedig fel is tudjuk idézni őket. Ha ezen képességünk hanyatlásnak indul, többé semmi újat nem leszünk képesek megtanulni, csak a mind távolabbinak tűnő múlt viselkedés formáit és emlékeit ismételgetjük.
Ahhoz, hogy megelőzhessük ezt a hanyatlást tudnunk kell valamit az agyi idegsejtek (neuronok) szerkezetéről

Az idegsejtek szerkezete
Minden neuron egy dendritnek nevezett rostszerű szálból, valamint egy sejttestből, majd egy
újabb rostszerű axonnak nevezett szálból áll (ábra) A dendrit idegingerületeket szállít a sejttest felé, az axon pedig onnan viszi tovább Az idegingerületek hordozzák az információt, akár az elektromos impulzusok a szóbeli információt a telefonvezetékben.
Ettől azonban eltérően egyetlen neuron sincs összekapcsolva a többivel . Minden neuron axonja más neuronok denditreji végének közelében véget ér. Az axon és a szomszédos dendritek között rést nevezzük szinapszisnak.
Az idegingerületek átvitele a szinapszison kémiai úton, neurotranszmitterek segítségével történik. Ezek a vegyületek az axonból a szomszédos dendritek felé áramlanak. Két ilyen vegyületről tudjuk, hogy szerepük van a memória működésében: a szerotoninról és az acetilkolinról.

Idegsejtek egymáshoz kapcsolódása. Emlékek tárolása
Az ábrán jól látható hogy az axon véghólyagjából kibocsátott neurotranszmitter részecskék egy másik neuron szomszédos dendritje felé áramlanak és ezáltal információt visznek át a szinapszis másik oldalára.
Itt említem meg, hogy a szinapszisban jelenlévő neurotranstzmitter mennyisége határozza meg, hogy valamely emlékünk tárolódik-e vagy sem. Ha a neurotranszmitter mennyisége csökken a tárolt emlékek elvesznek. Az emlék raktározása javítható, ha többlet szerotonint juttatunk a neuronba.

Szerotonin
A szerotonin egy monoamin neurotranszmitter Kémiailag a triptofánból származtatjuk. A triptofan esszenciális aminosav, vagyis a szervezet nem tudja előállítani azért táplálékkal kell bevinni Megtalálható következőkben: csokoládé, zab, szárított datolya, tej, joghurt, túró, vörös hús, tojás, hal, baromfi, szezámmag, csicseriborsó, napraforgómag, tökmag, földimogyoró. Étrend kiegészítők formájában l-triptofán fogyasztható. Bio boltokban kapható

Szerotonin képlete ►►►

Triptofán
http://nelegybeteg.hu/tudastar-agyunk-es-memoriank.php

Szerotonin szintjének növelése

B5 vitamin (Pantoten sav)
A B5-vitamin szerotonin termelést serkentő hatása a migrénes fejfájások kezelésekor is segítségünkre lehet.
Pantoténsav 200 mg (100 kapszula)
Ár: 2180 Ft
Bizonyos vitaminok, ásványi anyagok is hozzájárulnak a szerotonin termelődéséhez. Ilyen például a B5- és a B6-vitamin. A B5-vitamin a szerotonin és az acetilkolin termelését támogatja, és a memóriát és a koncentrációképességet javítja. A B6-vitamin szintén nélkülözhetetlen a szerotoninszintézishez.
Egy argentin kutatásból az is kiderül, hogy a két műszakban és csak éjszaka dolgozóknak is alacsonyabb a szerotoninszintje, mint azoknak, akik hagyományosan, nappal dolgoznak.
A szerotonin a vérből közvetlenül nem tud eljutni az agyba, csak a triptofánból.
Sajnos a táplálékkal bevitt triptofánnak mindössze kb. 5%-a alakul át szerotoninná

Kezelési lehetőségek

Acetil l-karnitin (ALC)
Az emberi aggyal kapcsolatos egyik felfedezés, hogy az agysejtek pusztulását jelentős részben oxidációs folyamatok okozzák. Az ALC aminosav, részben antioxidáns hatása révén segít fenntartani az agy funkcióit. Úgy javítja a a memóriát, hogy megelőzi az agysejt pusztulást, fokozza az intelligenciát és helyreállítja az acetilkolin anyagcserét Az öregedéssel ugyanis azért csökken az agy teljesítőképessége, mert csökken az agyunkban lévő acetilkolin mennyisége.

Az ALC hatása

Kutatások alapján az ALC a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:

Acetilkolin
Mindazok, akik nem tudnak egy nevet vagy egy telefonszámot megjegyezni, vagy letették a lakás, vagy autó kulcsot valahova, de nem emlékeznek, hogy hol hagyták, akkor jó, ha gondolnak a Kolin nevű vegyületre. Az acetilkolin az elsőként felfedezett neurotranszmitter molekula. ingerületátvivő anyagként működik, 
Az ingerületátvivő anyagok vagy neurotranszmitterek kémiai hírvivő molekulák, amelyek feladata, hogy egyik idegsejttől a másikig, a szinapszison "átúszva" üzenetet szállítsanak. Ilyen például az acetilkolin, dopamin, noradrenalin, szerotonin
Az acetilkolin az ecetsav és a kolin észtere Egyike azon kevés anyagoknak, amelyek át tudnak hatolni az úgynevezett vér-agy gáton, Közvetlenül bejut az agysejtekbe, ahol egy az emlékezést elősegítő vegyület az acetil- kolin képződik belőle. 
Emulgeálja a koleszterint, amely így nem rakódik le az érfalakra vagy az epekövekbe

A Triple Strength Lecithin (Foszfatidil-kolin) / 1200mg
Ez a termék háromszoros erősségű hatóanyagot, azaz foszfatidil-kolint tartalmaz, ami segítheti az egészséges agyi funkciót, támogatja a kardiovaszkuláris egészséget, hozzájárulhat az egészséges idegrendszerhez.
A B5-vitamin a szerotonin és az acetilkolin termelését támogatja. A kutatások azt sugallják, hogy memóriát és a koncentrációképességet javító hatásán felül a szorongás, a depresszió és a stressz kezelésekor is hasznos lehet.
OÉTI bejegyzési szám: 11821/2012
Beszerzés. Bio boltokban vagy web áruházban

Triptofán
A triptofán szintén a szerotonin előnyaga. Segít a koncentrációzavar, csüggedés, szorongás, alvászavar, nyugtalanság megelőzésében, mert triptofán nélkül az idegrendszer nem tud pihenni, ami rontja a teljesítményét
Triptofán pótlás előnyei: Segíti az elalvást, javítja a pihentető alvás minőségét, ezáltal a regenerációt és a kognitív gondolkodást
http://www.nelegybeteg.hu/tudastar-kolin.php

NOW L-Tryptophan 500 mg - 60 Veg Capsules
Esszenciális aminosav, vagyis a szervezet nem tudja előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni. Fehérjében gazdag élelmiszerekben található meg, elsősorban a csokoládéban, zabpehelyben, szárított datolyában, tejben, joghurtban, túróban, vörös húsokban, tojásban, halakban, baromfi húsban szezámmagban, csicseriborsóban, napraforgó magban, tökmagban, földimogyoróban.
A termék az esszenciális, a szervezet normális működése szempontjából létfontosságú L-Triptofán aminosavat tartalmaz. A triptofán hozzájárul a mentális egészség, a pozitív kedélyállapot, a jó kognitív funkciók fenntartásához. Részt vesz a szerotonin szintézisben, annak természetes prekurzora. Közreműködik a normál reakciókban, a mentális és fizikai jó közérzet fenntartásában, a normális alvásban.
VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Tryptophanum néven hivatalos.
6,706 Ft Nettó ár: 5,280 Ft

Folsav és B12 hatása a kognitív működésre és a homociszteinre
A napi 400 μg FA + 100 μg B-12 vitamin hosszú távú kiegészítése elősegíti a kognitív működés javulását 24 hónap után, különösen azonnali és késleltetett memóriateljesítmény esetén.
Walker JG, Batterham PJ, Mackinnon AJ, et al. Oral folic acid and vitamin B-12 supplementation to prevent cognitive decline in community-dwelling older adults with depressive symptoms – the Beyond Ageing Project: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr 2012; 95: 194–203

70 éves vagy annál idősebb emberek hosszanti, népességen alapuló tanulmányai azt mutatják, hogy a kognitív funkció hirtelen és visszafordíthatatlanul csökken. . .
Robert Clarke, MD B 12- vitamin , folsav és a demencia megelőzése
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMe068086

A homocisztein-csökkentő kezelés a napi kiegészítés tartalmazó folát (1000 ng) és a B-vitaminok 12 (500 ng) és a B 6 (10 mg). A kognitív vizsgálatokat az alapállapotban és egy és két évig tartó kezelés után végeztük. 
A vizsgálat során a plazma homocisztein koncentrációja átlagosan 4,36 μmol / l (95% -os konfidencia intervallum, 3,81-4,91 μmol / l) volt alacsonyabb a vitamincsoportban, mint a placebo csoportban (P <0,001). Összességében nem volt szignifikáns különbség a vitaminok és a placebo csoportok között a kognitív vizsgálatok eredményei között.
A vizsgálat eredményei nem támasztják alá azt a feltételezést, hogy a B-vitaminokkal csökkentő homocisztein javítja a kognitív teljesítményt. (Ausztrál klinikai vizsgálatok nyilvántartási száma, ACTR NO 12605000030673. )
Jennifer A. McMahon, Ph.D. Timothy J. Green, Ph.D. C. Murray Skeaff, Ph.D. Robert G. Knight, Ph.D. A kontrollált kísérlet a homociszteinszint csökkentésére és a kognitív teljesítményre

A plazma teljes homocisztein koncentrációja alacsonyabb volt, a folsav és a B 12 vitamin koncentráció magasabb volt a vitamincsoportban, mint a placebo csoportban minden időpontban ( 2. ábra ). Hat hónap elteltével a homocisztein koncentrációja 4,23 μmol / l (95% -os konfidencia intervallum, 3,56-4,90 μmol / liter) alacsonyabb volt a vitamincsoportban, mint a placebo csoportban 
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa054025?query=recirc_curatedRelated_article

A B12 vitamin több kémiai formában létezhet, két ismert aktivált formája van: a methylcobalamin és az adenosilcobalamin. Szintetikus változata a cyanocobalamin, általában ezt a vegyületet tartalmazzák a B12 vitamin pótlására szánt gyógyszerek, vitaminkészítmények és a táplálék-kiegészítők
A B12 két fontos enzim esetében koenzim funkcióval bír A B12 koenzim hiányában a két enzim lecsökkent működése eredményeként megemelkedik a metilmalonsav (MMA) és homocisztein (HCY) szint és ezek az anyagok emelkedett értéket mutatnak a keringő vérben is (2).
A sejtekben zajló alapvető biokémiai folyamatokat B12 vitamin szint és a folsav szint együttes alakulása is nagymértékben befolyásolhatja. B12 hiány esetében hiába áll rendelkezésre elegendő folsav, a metionin szintáz enzim inaktivitása lecsökkenti a rendelkezésre álló tetrahidro-folsavat (THF), a rendelkezésre álló folsav pedig metil-THF formájában inaktívvá alakul. Ennek eredményeként a sejtek megfelelő mennyiségű folsav rendelkezésre állása  ellenére is folsavhiánnyal küzdenek (3)

2.Nexo E and Hoffmann-Lücke E. Holotranscobalamin, a marker of vitamin B-12 status: analytical aspects and clinical utility. Am J Clin Nutr 2011; 94: 359S–65S.
3. Selhub J, Morris MS and Jacques PF. In vitamin B12 deficiency, higher serum folate is associated with increased total homocysteine and methylmalonic acid concentrations. Proc Natl Acad Sci USA 2007; 104: 19995–20000.

Magyarázat HTC = hematokrit
Normál tartomány: Férfiakban: 41-53% (0,41-0,53) Nőkben: 37-44% (0,37-0,44) A hematokrit érték alapvetően a helyi laboratórium referencia értékéhez hasonlítandó. A hematokrit szintje függ az életkortól és a nemtől.

6. Spence JD, Bang H, Chambless LE and Stampfer MJ.: Vitamin intervention for stroke prevention trial: an efficacy analysis. Stroke 2005; 36: 2404–9.

7. B. Hooshmand, A. Solomon, I. Kåreholt, J. Leiviskä, M. Rusanen, S. Ahtiluoto, B. Winblad, T. Laatikainen, H. Soininen and M. Kivipelto: Homocysteine and holotranscobalamin and the risk of Alzheimer disease: A longitudinal study. Neurology 2010; 75; 1408-1414.

8.Kang JH, Cook N, Manson J, Buring JE, Albert CM and Grodstein F.: A trial of B vitamins and cognitive function among women at high risk of cardiovascular disease. Am J Clin Nutr 2008; 88: 1602–10.

9. Walker JG, Batterham PJ, Mackinnon AJ, et al. Oral folic acid and vitamin B-12 supplementation to prevent cognitive decline in community-dwelling older adults with depressive symptoms – the Beyond Ageing Project: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr 2012; 95: 194–203.

10. Herrmann M, Umanskaya N, Traber L, et al. The effect of B-vitamins on biochemical bone turnover markers and bone mineral density in osteoporotic patients: a 1-year double blind placebo controlled trial. Clin Chem Lab Med 2007; 45: 1785–92.
http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/a_b12_vitamin_es_a_folsav_anyagcsere_aktualis_kerdesei

Bakopa
https://agyserkento.hu/blog/bakopa-brahmi-agyserkent
Nem csak a memóriát erősíti, javítja a kognitív képességeket és az agy alapvető egészségét is.
A Bakopa extraktum (másik nevén Brahmi) egy olyan gyógynövényből származik, ami Észak-India térségeiben lelhető fel, és már az ősi Ájurvéda orvostudományi rendszerében is megtalálható volt, ami majdnem ötezer évre nyúlik vissza.
A bakopában található triterpentid szaponinok, valamint a bakozidok elősegítik az idegi impulzusok átvitelét, ezáltal javul a tanulási funkció, a memória és a koncentrációs képesség. A bakozidok részt vesznek a károsodott neuronok helyreállításában azáltal, hogy fokozzák a kináz aktivitást, a neuronális szintézist, visszaállítják a szinaptikus aktivitást, és végül az ingerületvezetést. Klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a bakopát minimum 12 hétig kell alkalmazni a kívánt terápiás hatás eléréséhez.(bakopa növény foto)
Ajánlható: memória fejlesztésére, tanulási képesség fejlesztésére, koncentrációs készség fejlesztésére. Kapszulánként 210 mg fagyasztva őrölt bakopa növényi port tartalmaz, növényi eredetű kapszulába töltve.
Adagolás: felnőtteknek 2x2 kapszula étkezés előtt nagy pohár vízzel.
Bakopa kapszula 45 db, Arkocaps - Memóriafejlesztés
https://www.biosziget.hu/bakopa-kapszula-45-db-arkocaps-memoriafejlesztes-p-7091.html

Tebofortan 120 mg filmtabletta 30x
Az agyi vérátáramlás elégtelenségéből eredő együttműködési zavarok, Alzheimer-típusú ér eredetű és kevert típusú elbutulás enyhe és közepesen súlyos formái, továbbá az artériás vérellátási zavarok miatt a karokban és lábakban jelentkező görcsös fájdalom, valamint a nyakcsigolyák károsodása által okozott halláscsökkenés kiegészítő kezelésére szolgáló gyógyszer.
A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek: naponta 1-2 x 1 filmtabletta 8-12 héten keresztül. Amennyiben indokolt, a továbbiakban naponta 1-szer 1 filmtablettát kell bevenni.
Elbutulás (demencia) kezelésére naponta 1 2 x 1 filmtabletta javasolt.
A gyógyszer alap összetevője:

Gyártó: Dr. Willmar Schwabe GmbH & Co. KG, Németország
Ár: 4 131 Ft
Benu patika: ár 4300 Ft
Beszerzés: https://internetpatika.hu/tebofortan-120-mg-filmtabletta-30-db/
                   https://benu.hu/shop/tebofortan-120-mg-filmtabletta-30x

Amíg a Bilobil számos kedvező hatásáról a részletes leírást készítem, addig az általam összeállított alábbi szakirodalom átolvasását ajánlom szíves figyelmükbe.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4054525/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9343463
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12757407
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14754386
https://www.dovepress.com/ginkgo-biloba-extract-egb-761reg-alleviates-neurosensory-symptoms-in-p-peer-reviewed-article-CIA
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00029991
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-ginkgo/art-20362032
Winmann S, Roll S, Schwarzbach C, Vauth C és Willich SN. A ginkgo biloba hatása a demenciában: szisztematikus felülvizsgálat és meta-elemzés. BMC Geriatrics. 2010, 10:14. doi: 10,1186 / 1471-2318-10-14

http://www.center4research.org/ginkgo-biloba-may-help-memory-may-serious-health-risks/
https://examine.com/supplements/ginkgo-biloba/#neurology_memory-and-learning
https://multi-vitamin.hu/ginkgo-biloba/bioco-ginkgo-biloba-kivonat-120-mg-megapack-tabletta-90-db-p547
http://www.demencia-info.hu/ginkgo-biloba
http://www.szenaterpatika.hu/feeds/aktualis-ajanlataink/idoskori-problemakra/393-tebofortan-40-mg-filmtablett
https://www.facebook.com/almapatika/photos/a.327958853957742/1922553357831609/?type=1&theater
https://articles.mercola.com/vitamins-supplements/ginkgo-biloba.aspx
https://www.cognitune.com/ginkgo-biloba-benefits/
https://www.nz-online-pharmacy.com/products/tebonin-egb-761-tablets-30.html
https://www.nz-online-pharmacy.com/pages/nz-online-pharmacy-delivering-free-to-your-home-nationwide-worldwide.html

Citikolin (CDP kolin) – az agyműködést segítő kolin molekula
Citikolin az ismert citidin-difoszfát-kolin ( CDP-kolin). A citicolin kémiai közvetítő a foszfatidil-kolin bioszintézisében.
A foszfatidil-kolin egy foszfolipid molekula, amelynek az agysejtmembránok létrehozásában, megfiatalításában és stabilizálásában van kulcsszerepe.A foszfatidil-kolin a sejtmembránok fő összetevője , Egy 2009-es szisztematikus áttekintés a klinikai vizsgálatok alapján megállapította, hogy nem volt elég bizonyíték a lecitin vagy foszfatidil-kolinnak (képlet) a demenciára gyakorolt kedvező hatására.  A vizsgálat megállapította, hogy a mérsékelt kedvező hatás nem várható ki,. azonban további nagyszabású vizsgálatok végzése szükséges
Higgins JP, Flicker L (2009. január 21.). Higgins JP (szerk.). "Lecitin dementia és kognitív károsodás". A rendszeres felülvizsgálatok Cochrane adatbázisa . 4 (3): CD001015.

A citikolin (képlet) két fontos biológiai molekula szintéziséhez biztosítja az építőelemeket: a foszfatidil-kolin (PC) és az acetilkolin (AC) molekulákhoz.
A citikolin közzétett klinikai vizsgálatainak 2015-ös felülvizsgálata rámutatott arra, hogy míg egyes vizsgálatok kimutatták a vegyület pozitív hatásait a kognícióra, más vizsgálatok nem erősítették meg ezeket az eredményeket, és további klinikai vizsgálatokra lenne szükség a citikolin esetleges előnyeinek megerősítéséhez. 
Gareri P, Castagna A, Cotroneo AM, Putignano S, De Sarro G, Bruni AC (2015). "A citikolin szerepe a kognitív károsodásban: farmakológiai jellemzők, lehetséges előnyök és kétségek egy régi gyógyszer új perspektívákkal szemben" . Clin Interv öregedés . 10 : 1421–9

A citicolint eredetileg Japánban fejlesztették ki stroke-ra. Ezt követően számos európai országban vényköteles gyógyszerként vezették be. Ezekben az országokban most már gyakran írják elő az agyi keringési problémákkal kapcsolatos gondolkodási problémákat . Az USA-ban a citikolint étrend-kiegészítőként forgalmazzák .
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1090/citicoline

Acetilkolin
Az acetilkolin egy ingerületátvivő molekula, amely neurotranszmitterként (kémiai hírvivőként) működik az idegsejtek kommunikációjában és létfontosságú a tanulási folyamatokban.

Az agy működésének ellenőrzése
Létezik egy általánosan alkalmazott "mérőeszköz", aminek segítségével a szakemberek viszonylag gyorsan fel tudják mérni a páciens mentális képességeit. A 30 pontos, ún. MMS teszttel a demenciát és annak súlyossági fokát azonosítják.
Az MMS rendszeres elvégzése mérhetővé teszi a demencia súlyosbodásának mértékét az idő előrehaladtával.
A tesztben szerzett pontok alapján az, aki 24-30 pont pontot ér el, egészségesnek mondható, hiszen ezt az intervallumot normálisnak tekintjük. Enyhe demenciát jelez, ha a pontszámok 15 és 23 közé esnek, közepes fokút a 10-14 pont közötti eredmény, és súlyos demensnek tekinthetők azok a betegek, akik 10 pont alatt teljesítenek. 

Példa a vizsgálatra
A szakember megkéri a beteget, hogy 100-ról indulva hetesével számoljon visszafelé (100, 93, 86...) Ezután a "világ" szót betűzteti el vele, ugyanúgy visszafelé ("g","á", "l", "i", "v") akár az előző feladat során. A pontozás a helyes sorrendben mondott betűk és számok alapján történik, a két teszten elért két eredmény közül a magasabb pontszámot számítják.

A citicolin javíthatja az MMSE-t akut stroke-betegekben. Mindazonáltal ahhoz, hogy ezt és más krónikus betegségeket, mint például az Alzheimer-kór és az érrendszeri megbetegedést, szilárdan meg lehessen állapítani, meg kell állapodnunk a vizsgálat pontosan meghatározott módszeréről. Várva az új klinikai vizsgálatok befejezését, beleértve a nagyobb számú beteget a következetesebb eredmények elérése érdekében, nem javasoljuk a citicolin hatékony kezelését kognitív károsodásban szenvedő betegeknél.
http://www.jarcp.com/1528-citicoline-efficiency-on-cognitive-function-a-systematic-review.html

A citikolin az agyi sejtek egészségét és működését támogatja az öregedés vagy az agykárosodás után. A memóriát fokozó hatásokkal kapcsolatos kutatások és tanulmányok többnyire korlátozottak az idősebb felnőttek esetében. Az eredmények azt mutatják, hogy a leghatékonyabb az 50-85 éves korosztályban A Citicoline javítja a keringést az agyban
Az agyban a véráramlás csökkenése olyan problémákat okozhat, mint a memóriavesztés, a szédülés, a fáradtság és a stroke. A Citicoline hatékonysága a keringés fokozásában az oka annak, hogy az európai orvosok már régóta használják és receptre felírják.

Az agyi teljesítmény fokozatos csökkenése nem ritka. A citicolin, biztonságosnak tekinthető, a kognitív funkciók fokozásában.
Ha jelenleg egészséges, de meg akarja próbálni a citicolint, akkor a napi 250 mg-os minimális adaggal kezdheti. De ha már csökkent a memória, a szakértők azt javasolják, hogy 500 mg-ot kezdjenek. Ezt azonban párosítani kell más étrendi és természetes életmód-kezelésekkel.
Válasszon Cognizin citicoline-t, mivel ez nagyon jól biohasznosul.
https://www.swansonvitamins.com/healthy-origins-cognizin-citicoline-250-mg-60-cap

Összefoglalva: A Citicoline a memóriafokozó, javítja a keringést az agyban, védi az agyat a káros anyagoktól, javítja a hangulatot és javítja a látást
https://www.yourinception.com/citicoline/