Magas vérnyomás kezelése Válasz Olvasómnak 42. szám


A kedves Olvasó ezt írta.

Kedves Zsoldos úr!

Ismételten véleményért, tanácsért fordulok Önhöz.

Közel egy éve vérnyomás ingadozással (esti magas vérnyomás) küszködöm, Tritace, Cardilophin nevű gyógyszerszedésre lettem „beprogrmozva" ami már nagyon a terhemre van.

Keresek-kutatok egyéb gyógymódok után, így olvastam egy Regeneráló nevű készülékről is. Persze mindenféle jót írnak róla (mint minden esetben)  Fenntartásaim vannak minden olyan gyógymóddal szemben, ami azt sugallja, majd minden eü problémát megold.

Egyszóval, kérdezem van-e ismerete erről az említett készülékről, s igen jó szívvel ajánlaná-e használatát?

 

Válasz

Vérnyomás mérése

A napszaki ingadozások mellett vérnyomásunk egyéb helyzetben is megemelkedhet, például testmozgás, stressz vagy izgalom hatására.

Ha vérnyomásnaplónkba az értékek mellé a mérés pontos időpontját és körülményeit (fizikai aktivitás után, idegeskedés, stb...) is feljegyezzük, kezelőorvosunk további hasznos következtetéseket tud levonni eredményeinkről és állapotunkról.


Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás szisztolés értéke 140 Hgmm-nél, a diasztolés értéke pedig 90 Hgmm-nél magasabb

Magas vérnyomása annak van, akinél több napon keresztül 160/95 Hgmm érté­ket mérnek. A vérnyomást min­dig nyugalmi állapotban kell mér­ni, mert fizikai tevékenységet kö­vetően, továbbá stressz hatására természetszerűleg emelkedik.

Magas vérnyomás követ­keztében károsodik az artériák fala, a zsírok könnyebben lera­kódnak, ezáltal az artériák be­szűkülnek és megkeményednek (arteriosclerosis).


Kimutatták, hogy az életaktivitások mennyire változtatják meg az aktuális vérnyomást az átlagos nyugalmi állapothoz képest:


Szellemi aktív tevékenység (előadás, vitázás)

+20,2 Hgmm

Fizikai munka

+16,0

Séta

+12,0

Öltözködés (nők)

+11,0

Telefonálás

+9,5

Irodai rutin munka

+5,9

TV-nézés (izgalom nélkül)

+0,3

Pihenő állapot otthon

0

Alvás

-10 HgmmAz egészséges egyén és a magas vérnyomásban szenvedő beteg között az a különbség, hogy utóbbinál csaknem minden időszakban magasabb értékekkel találkozunk, sőt a kora reggeli vérnyomáskiugrás igen magas lehet.


A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek csak a tünetet kezelik, magát a magas vérnyomás betegséget nem gyógyítják.

http://www.magasvernyomas.info/magasvernyomaswebaruhaz/gyakran-feltett-kerdesek/


Ezek a készítmények megakadályozzák egy érszűkítő anyag, az angiotenzin II képződését. A kedves Olvasó által szedett ACE-gátlók a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egyik csoportját képezik.


Elsődleges (primer) magas vérnyomás

A legtöbb felnőttnél nincs azonosítható oka a magas vérnyomás kialakulásának. Ezt a típust primer magas vérnyomásnak nevezik, amely általában fokozatosan, évek folyamán alakul ki.

Számos tényező hat a vérnyomásra, például az, hogy mennyi folyadék és található a szervezetünkben, milyen állapotban vannak a veséink, az idegrendszerünk és az ereink, illetve egyes hormonok szintje is befolyásolja a vérnyomás alakulását.

A kor előrehaladtával egyre nagyobb a kockázata magas vérnyomás kialakulásának, mivel a vérerek az öregedéssel egyre merevebbekké válnak. A magas vérnyomás miatt nagyobb valószínűséggel alakul ki stroke, szívinfarktus, szívbetegség, vesebetegség és korai halál.


Másodlagos (szekunder) magas vérnyomás

A magas vérnyomás akárcsak a szénhidrát-anyagcsere zavara nem mindig önálló elváltozás, hanem valamely más kórfolyamat (például fokozott pajzsmirigyműködés vagy vesebetegség) következménye is lehet. Ilyenkor másodlagos magas vér-nyomásról (szekunder hipertónia) beszélünk, és kezelésében elsősorban az alapbetegség gyógyítására kell törekednünk.

Ferrannini munkacsoportja mutatta ki, hogy a szövetek inzulin iránti érzékenységének csökkenésével arányosan emelkedik kórosan magas tartományba a vérnyomás szisztolés értéke.

A vesehormonok fokozott működése, illetve a kalcium anyagcserezavara is oka lehet a magas vérnyomásnak


A vérnyomás változékonysága  szisztolés/diasztolés értékekVérnyomás értékek kategóriái

Szisztolés nyomás (Hgmm)  Diasztolés nyomás (Hgmm)


http://www.webbeteg.hu/cikkek/magasvernyomas/272/szisztoles-es-diasztoles-ertekABPM 24 órás vérnyomásmérés

 A rövidítés ambuláns vérnyomás monitorozást jelent (BP=Blood Pressure, vérnyomás angolul). A beteg a készüléket 24 órán át magán viseli. A készülék a beállításnak megfelelően, de legalább óránként egyszer vérnyomást mér, és az eredményt tárolja. A kiértékelés számítógép segítségével történik.

Az ABPM vizsgálat során betekintést kapunk a vérnyomás napszaki ingadozásaiba,

Attól ugyanis, hogy az orvos aktuálisan normális értékeket mér, még egyéb időpontokban lehetnek kórosan magas értékek.

Normális esetben a vérnyomás az élettani határértékek között mozog. Kóros esetben a több mérés átlagából számolt értékek vagy egy-egy kiugróan magas érték ettől eltérhet.


Otthoni vérnyomásmérés

Érdemes otthon is rendszeres időközönként mindenkinek megmérnie a vérnyomását, hiszen nem ritka, amikor az illető ilyen mérések alkalmával szembesül a problémájával.


Az otthoni vérnyomásmérés klinikai haszna többek között az, hogy a kissé emelkedett vérnyomású betegek 50%-a kis odafigyeléssel gyógyszeres kezelés nélkül is normális vérnyomásúvá válik. Az előnyök mindazonáltal csak akkor élvezhetők, ha a vérnyomás önellenőrzésére vállalkozók jól tájékozottak és pontos értékeket tudnak mérni. 


http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/sziv_es_errendszeri_betegsegek_megelozese/cikkek/5_tevhit
_a_magas_vernyomasrol/20141128113846#TOS_center


The Centers for Disease Control and Prevention közleménye szerint az otthoni vérnyomásmérés nem csak a kezelés során fontos, hanem azért is, mert az USA-ban 3 emberből egy hipertóniás, és a felük nincs semmilyen ellenőrzés alatt, többek között azért, mert nem is tudnak az állapotukról. Gyógyszeres kezelés


Tritace gyógyszer

A Tritace az ún ACE-gátlók (angiotenzin konvertáló enzim gátlók) csoportjába tartozik. Hatása kiterjed a következőkre


Gyakori mellékhatások


Cardilopin gyógyszer

Ez a gyógyszer a kalcium-csatorna blokkoló gyógyszerek csoportjába tartozik. A kalcium-csatorna-gátló hatású gyógyszerek részben meggátolják a kalcium belépését a szívizomba, ezért a szív nem húzódik össze olyan nagy erővel, és emiatt csökken a terhelése. A kalcium csatorna gátlók emellett érfalvédő hatásúak, a szívizom elfáradás miatti megvastagodását kivédik, az agyvérzés gyakoriságát csökkentik és a vese megfelelő működését is elősegítik, hiszen enyhén vizelethajtó hatásúak.


A Ca blokkolók hatása

Az Egyesült Államok egyik neves orvosi egyeteme által a közelmúltban végzett kutatás kimutatja azt a tényt, miszerint a kalcium gátló gyógyszerek, amelyeknek az a szerepük, hogy meggátolják a kalcium bejutását a sejtekbe, 85.000 halálesetet okoznak, mert a gátlók szívrohamot vagy infarktust okoznak. A halálesetek okai továbbá az emésztőrendszeri vérzések

Az erek falában kialakuló kalciumtúlsúly jelentős szerepet játszik az erek szűkületében, és ez másodlagosan növeli a bennünk lévő nyomást. Ennek a kalciumtúlsúlynak csökkentését lehet elérni ezekkel a szerekkel azáltal, hogy gátolják a sejtekbe az ion belépését. Különösen fontosnak látszik idős magas vérnyomásos betegek kezelésében. Ma már csak a lassú felszívódású, valamint elhúzódó hatású szereket alkalmazzák

A kalcium csatorna blokkolók jó hatásúak szövődményes légúti szűkülettel, koszorúér keringési elégtelenséggel, perifériás érbetegséggel, vesebetegséggel vagy cukorbetegséggel társuló magas vérnyomás kezelésében. Hatásuk kialakulásához 1-2 hétre van szükség, és a hatás maximuma, csak körülbelül 1 hónap után jelentkezik.


Magas vérnyomásos betegekben a Cardilopin az érfal ellazításával megkönnyíti a véráramlást az erekben. Anginában szenvedő betegeknél a Cardilopin javítja a szívizom vérellátását és ezáltal az oxigén ellátását, megakadályozva ezzel a mellkasi fájdalom kialakulását. A készítmény nem szünteti meg azonnal az angina okozta mellkasi fájdalmat.


Gyakori mellékhatások

- fejfájás, szédülés, aluszékonyság, (különösen a kezelés kezdetén),

- szívdobogásérzés (szabálytalan szívverés) az arc kipirulása,

- hasi fájdalom, hányinger,

- bokaduzzanat, (ödéma), fáradékonyság,

http://www.webbeteg.hu/gyogyszerkereso/cardilopin-5-mg/9792


Az USA Szív, Tüdő és Vér területeivel foglalkozó Nemzeti Hatóságának bevallása szerint a legismertebb vérnyomásra használt gyógyszerek jelentősen megnövelik a rák kialakulásának kockázatát.

Más forrás szerint 20 évvel korábban olyan orvosi kézikönyvek kerültek közlésre, amelyek alátámasztották, hogy a vérnyomásnak csupán 2 egységgel való csökkentése magával vonja az infarktus kockázatának15%-os csökkenését.

http://nelegybeteg.hu/tanulmany-vernyomas-gyogyszeres-kezelese-es-hatranyai.php

 


Vérnyomás csökkentése gyógyszer nélkül

Q10

Sigh és munkatársai 1999-ben publikálták vérnyomáscsökkentő tulajdonságát, amely nyolc hét elteltével, napi 2x30mg dózis hatására alakult ki. A szisztolés nyomás 16 Hgmm-rel, a diasztolés 9 Hgmm-rel csökkent.

Egy másik, placebo kontrollált vizsgálat eredményei szerint 12 hét elteltével napi 2x30mg Q10 hatására 17 Hgmm-rel csökkent a szisztolés vérnyomás. A placebot kapott csoport vérnyomása gyakorlatilag nem változott (mindössze 1,7 Hgmm-rel csökkent).Halolaj Omega3

Yosefy és mtsai. (1999) vizsgálatában 13 napon át szedett halolaj kapszula (180 mg EPA, 120 mg DHA) és diéta együttes hatására a szisztolés vérnyomás 12,7 Hgmm-rel, a diasztolés érték 7.9 Hgmm-rel csökkent elhízott betegek körében. A cukorbeteg csoportban a szisztolés 15.7 Hgmm-rel, a disztolés 7.6 Hgmm-rel csökkent.

Napi 1-2g omega-3 zsírsav szedése mintegy 2,1 Hgmm-rel csökkenti a felső vérnyomásértéket.


L-Karnitin

Egy tudományos vizsgálat szerint az L-karnitin napi 1-2 g adagolás mellett 9 Hgmm-rel csökkentette a szisztolés vérnyomást, ezen kívül fokozta az inzulin hatékonyságát, csökkentette a vércukorszintet

http://www.szimpatika.hu/cikkek/5536/vernyomascsokkento_etrendkiegeszitok/


Magnézium

Egy normál magnézium-vérszinttel rendelkező szívbetegeken végzett klinikai vizsgálat adatai szerint napi 500 mg magnézium adására a vérnyomás felső (szisztolés) értéke átlagban jelentősen, 9 Hgmm-rel csökkent

Különösen jelentős vérnyomáscsökkentő hatása van a magnéziumnak, ha vérszintje a normálisnál alacsonyabb. Ilyen betegeken végeztek egy tudományos vizsgálatot, melynek során magnéziumszedés hatására a vérnyomás felső értékének elképesztő, 20,7 Hgmm-es, az alsó értéknek pedig 8,7 Hgmm-es csökkenését észlelték.

http://drmineral.hu/Fokhagyma Vérnyomás csökkentő, az érelmeszesedést megelőzi, értágító hatású. A  vér lemezkék összecsapódását gátolja 

http://www.webbeteg.hu/cikkek/magasvernyomas/3629/termeszetes-vernyomascsokkentok


Arginin, Citrulin-malát

Szív és érrendszer


A nitrogén-oxid és az arginin az erek kitágítása révén együttesen javítják a vérkeringést akadálytalanabbá téve azt, ezzel a vérnyomást is csökkenthetik -, jobb koncentrációs képességet, egészséges szívet, és szexuális teljesítménynövekedést eredményezhetnek.

Mivel a citrullin az arginin jó előanyaga, és sokkal hatékonyabban jut el a szövetekbe, ezért a citrullin jobb NO termelő lehet, mint maga a direkt arginin.


Az L-citrullint használják fáradtság, izomgyengeség, sarlósejtes anaemia, merevedési zavar, magas vérnyomás, és a cukorbetegség esetében.

A  citrullin NO fokozóként működik, és megakadályozza a mérgező anyagcseretermékek felhalmozódását, a malát pedig a tejsav és a piruvát körforgását szabályozza, valamint kiveszi a részét a Krebs ciklusból is, miáltal azonnali és tartós energiaforrást biztosít számunkra. A citrullin-malát kedvező hatásait már több, mint 20 éve vizsgálják, és az adatok azt látszanak alátámasztani, hogy bizonyos kóros és természetes állapotokban csökkenteni tudja a mentális és fizikai fáradtságot és gyorsítani a regenerációt

"Citrulline/malate promotes aerobic energy production in human exercising muscle.", Br J Sports Med. 2002 Aug;36(4):282-9.

Kutatók: Bendahan D, Mattei JP Ghattas B, Confort-Gouny S, Le Guern ME ,Cozzone PJ

L-arginin és L-citrullin nem szedhető együtt vérnyomás csökkentőkkel vagy alacsony vérnyomás esetén.

Beszerzés:

http://www.myprotein.hu/customer-services/contact-us.list

http://www.myprotein.hu/sports-nutrition/citrullin-malat-citrulline-malate/10529326.htmlFigyelem Az étrend-kiegészítők alkalmazása a legtöbb esetben önmagában nem elegendő a vérnyomás normalizálásához. Szükséges az életmódot is némileg megváltoztatni. Rendszeresen sportolni, a dohányzást mellőzni, a só bevitelt korlátozni, a testtömeget normalizálni, a koffeines italok fogyasztását minimalizálni és nem utolsó sorban meg kell tanulni kezelni a mindennapok stresszhelyzeteit.


Teák

Hibiszkusz - Egy vizsgálat bebizonyította, hogy azok, akik 6 hétig, naponta megittak 3 csésze hibiszkuszteát, 7 egységgel csökkent a szisztolés vérnyomás értékük. Valószínűleg a hibiszkuszban fellelhető növényi kemikáliák okozzák ezt a hatást.

A vérnyomáscsökkentő teák használata előtt mindig kérje ki kezelőorvosa tanácsát, és ne a gyógyszeres terápia helyett, hanem, ha orvosa is indokoltnak tartja, akkor annak kiegészítésére használja.


Luobuma tea

A távol-keleti tradicionális orvoslás ezt az édeskés zamatú, természetes alapanyagokból készült teakeveréket azoknak ajánlja, akik magas vérnyomásban szenvednek. Összetevők: zöld tea, Apocynum venetum levél, japánakácvirág, krizantém virág 

Felhasználási javaslat:  1 tea filtert egy csészényi forrásban lévő vízzel leforrázunk és 15-20 percig állni hagyjuk. Naponta 2 csészényi tea elfogyasztása javasolt. Ízlés szerint ízesíthetjük. 

A Luobumát mint gyógynövényt a kínai gyógyászat már a 10. századtól kezdve említi, mint „szédülés és álmatlanság elleni, vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő, öregedést lassító, és a szervezet benső tisztítására alkalmas medicinát. 

Rendszeresen fogyasztva segíthet a szervezet immunrendszerének erősítésében, illetve a hipertónia okozta különböző betegségek kialakulásának a leküzdésében és megelőzésében.

Kínai kutatások alapján kiváló kiegészítője lehet a gyógyszeres kezeléseknek. Hosszú távon is alkalmazható, mellékhatásai nem ismertek. 

Beszerzése: bioboltokban


A nem gyógyszeres kezelések (étrend kiegészítők, teák) részletes ismertetését olvashatja korábbi dolgozatomban  itt: http://nelegybeteg.hu/tanulmany-vernyomas-csokkentes-gyogyszer-nelkul.php


Regeneráló készülék

Optimális vérnyomásértékek 40 év felett

 

Életkor

Nők

Férfiak

40 év felett belépünk a veszélyeztetett korosztályba, ezért nagyon fontos az optimális vérnyomásérték

40-49 év
között

121/78

125/81

50 év
felett

130/81

133/85

Regeneráló jótékonyan hat az elektromos egyensúlyra azáltal, hogy megfelelő mennyiségű töltést juttat a szervezetbe. A Regeneráló a sejtekben található túl sok negatív töltésű részecskét pozitívvá alakítja majd ezt visszatovábbítja a szervezetbe, így az átalakított töltés újra a sejtekbe kerül. A magas vérnyomás okozója tehát a pozitív töltésű részecskék többlete és a negatív hiánya, a Regeneráló segítségével viszont helyreállíthatjuk az elektromos egyensúlyt.

A Regeneráló tömeges használata során kiderült, hogy az esetek 90%-ban 5 hét volt az a maximum idő, mely alatt, rendszeres használat mellett sikerült egy normál vérnyomásértéket elérni olyan embernél, aki több éve szenvedett krónikus magas vérnyomásos betegségben

 A készülékről, annak használatáról és megrendeléséről részletesen itt olvashat: http://vernyomas-csokkentese.hu/


Következtetések

Magas vérnyomást okozhat ugyanis többek között fokozott pajzsmirigyműködés vagy vesebetegség. vesehormonok fokozott működése, kalcium anyagcserezavar, inzulin rezisztencia stb.