Bronchitisz, légszomj, tüdőtágulás (emfizéma), és ahonnan nincs vissza út:OCPDA tüdőtágulás (Emfizéma)  meghatározása

Az idült (krónikus) obstruktív tüdőbetegség esetén a légutak végleges szűkülete alakul ki; ami előfordulhat

A krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) az obstruktív tüdőbetegség egyik fajtája, amelyet általában idült kilégzési áramláskorlátozottság jellemez. Az idő múlásával az állapot többnyire rosszabbodik. Főbb tünetei közé tartoznak: légszomjköhögés, és köpetképződés. A krónikus hörghurut (bronchitis) igen gyakran jár együtt obstruktív légúti betegséggel.


A tüdőtágulás a COPD leggyakoribb formája, amely azt jelenti, hogy a tüdő szerkezetének pusztulása során az elpusztult léghólyagocskák helyén nagyobb léghólyagok keletkeznek. A  tüdő elveszti a „tartását”, a kis légutak szűkebbek lesznek, kilégzéskor

Mind az emfizéma, mind az idült hörghurut hozzájárulnak a légáramlási akadályhoz.

http://drinfo.eum.hu/drinfo/pid/0/betegsegKonyvProperties/oid/0/ID0404501


Tüdőtáguláskor a tüdőhólyagocskák folyamatos összeolvadásával járó pusztulása. A tüdőtágulásnál (emfizéma) a tüdő szövetének gyulladása nyomán a tüdőhólyagocskák visszafordíthatatlan roncsolódása, összeolvadása következik be, melynek következtében a légzőfelület csökken, ami ugyancsak légszomjhoz, ritkán köhögéshez vezet. A köhögés általában felkelés után, a reggeli órákban kínozza a beteget. A légző rendszer így próbál megtisztulni az éjszaka összegyűlt váladéktól. Különböző légúti fertőzések súlyosbíthatják a tüneteket

A COPD a krónikus obstruktív tüdőbetegség (Chronic Obstuctive Pulmonary Disease) rövidítése, a légző rendszer lassan és fokozatosan súlyosbodó, lényegében visszafordíthatatlan betegsége. 


Előfordulása

COPD elsősorban a 40 évesnél idősebb dohányosok betegsége. A WHO adatai szerint a világban mintegy 600 millió beteggel lehet számolni, közülük 3 millióan meghalnak e betegség miatt. Magyarországon is 400-500 ezerre teszik a COPD-ben szenvedők számát, a gondozói hálózatban nyilvántartott betegszám azonban csak 54000


A halálokok rangsorában a 2004-ben a negyedik helyen álló COPD 2020-ra már a harmadik helyet foglalja majd el. a COPD-s betegek 85-90%-a dohányos, és csak a maradék kerül ki a nem dohányzók közül. visszafordíthatatlan (irreverzibilis) hörgőszűkület jellemez.

A WHO prognózisa szerint a COPD 2020-ra már a szívbetegségek és a stroke után a harmadik leggyakoribb halálok lesz.


Az Emfizéma további ismertetése

Az emfizéma a tüdőhólyagocskák kitágulásával, előrehaladó károsodásával járó megbetegedés. Azért nevezik idült elzáródásos tüdőbetegségnek (krónikus obstruktív tüdőbetegségnek), mert fő tünete a légzés akadályozottsága. A tüdőtágulat különböző tüdőbetegségek, de legfőképpen az idült hörghurut következménye. Súlyos betegség, mely a dohányzással áll összefüggésben, és nehéz kezelni

Két tünetcsoport, az idült hörghurut (bronchitis) és a tüdőtágulás (emfizéma) egyidejű megnyilvánulásával járó, gyulladásos kórfolyamat. Az idült hörghurut a légutak hörgőinek beszűkülésével, fokozott váladékképződéssel járó tünetcsoportja, a tüdőtágulás pedig a tüdőhólyagocskák folyamatos összeolvadásával járó pusztulása.

A tüdőtágulásnál (emfizéma) a tüdő szövetének gyulladása nyomán a tüdőhólyagocskák visszafordíthatatlan roncsolódása, összeolvadása következik be, amelynek következtében a légzőfelület csökken, ami ugyancsak légszomjhoz, ritkán köhögéshez vezet. A köhögés általában felkelés után, a reggeli órákban kínozza a beteget, a légző rendszer így próbál megtisztulni az éjszaka összegyűlt váladéktól


A tüdőtáguláskor a tüdő mintegy fel van fújva, A tüdőhólyagocskák fala elvékonyodik, a hólyagocskák összefolynak, ruganyosságuk megszűnik.

 A tüdőtágulás keletkezésénél makacs, hosszantartó bronchiális huru­tok, asztma játszik szerepet különösen olyan korban, amikor már a tüdő­szövet rugalmassága különben is csökkent.

A betegség tünete

 A tüdőtágulás igen lassan fejlődik, rendszerint évekre, sőt évtizedekre nyúlik. Közben az állapot javul, majd rosszabbodik, a betegek télen és tavasszal, rossz időjárás mellett, rosszabbul érzik magukat, ilyenkor könnyen állnak be hurutok és súlyos légszomj. Gyakran csatlakozik a tüdő­táguláshoz az  asztma.

  

Az asztma és COPD kapcsolata

Lényeges különbség, hogy az asztma többnyire már fiatalkorban megjelenik, míg a COPD általában 40 éves kor fölött jelentkezik. Bár az asztmás beteg állapotát is rontja a dohányzás, kialakulása és a káros szenvedély között nem mutatható ki olyan szoros összefüggés, mint a COPD esetében. Ugyanakkor egyes szakemberek szerint a két betegség kapcsolatát bizonyítja egy 20 éven át tartó vizsgálat eredménye, amely szerint az asztma a legerősebb kockázati tényező a COPD kialakulása szempontjából, megelőzve még a dohányzást is.
http://www.webbeteg.hu/cikkek/copd/12164/copd-tenyek

 

COPD gyanúja

Válaszoljon az alábbi kérdésekre:

Értékelés:

Ha három vagy több kérdésre igennel válaszolt, felmerül COPD gyanúja. Szükséges a légzésfunkciós vizsgálat elvégzése, mert a COPD korai kezelése segít a további tüdőkárosodás megelőzésében.


Tünetei


http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/copd/187


A tüdőtágulat leggyakoribb okai:

Ritkán előforduló genetikai hiba az alpha-1-antitripszin (AAT) nevű enzim hiánya Ez azért baj, mert az ATT megvédi a tüdőfalban lévő elasztint., ami a tüdőhólyagocskák rugalmas falának felépítésében vesz részt.

A vizsgálatok alapján ennek a génnek a módosulása az egyéb rizikófaktorral is rendelkezőket érzékenyebbé teszi a betegség kialakulása iránt. Feltételezhető, hogy a COPD iránti hajlamot több gén is befolyásolja, így azok, akiknek a családjában több ilyen eset előfordult, fokozott kockázatúnak tekinthetők.

Az emfizémás esetek 10-20%-ában nem szerepel a krónikus bronchitisz ezért a familiáris hatásnak tulajdonítják.  Az E. megjelenését általában 10-15 éves bronchitisz előzi meg.


A légúti szűkület okai 

A COPD legjelentősebb rizikófaktora a hosszú távú dohányzás. Minél több éve dohányzik Ön és minél több doboz cigarettát szív el naponta, annál nagyobb az esélye a megbetegedésre.A krónikus obstruktív bronchitisz és bronchiolitisz (COPD) nevű betegséget a hörgők (bronchusok) és hörgőcskék (bronchiolusok) folyamatosan fennálló gyulladása jellemzi, ami megvastagítja a légutakat bélelő hámot és ezáltal szűkíti a légutakat. Krónikus bronchitisben fokozott a nyáktermelés is, ami a beszűkült légutakat tovább szűkíti.

Az asztmás bronchitis szintén COPD, mivel ez ugyanúgy összeszűkíti a légutakat. Az asztmás bronchitis, más néven tüdőasztma jellegzetessége, hogy a légutakat körülvevő izomrostok bizonyos ingerekre rendellenesen nagy mértékben összehúzódnak, ami hirtelen és erőteljesen rontja a gázcserét a tüdőben. Mind a két fentebb említett gyulladás aktiválja a tüdőben levő falósejteket, amelyek idővel károsítják a tüdő szövetét. Ehhez hozzájárulnak a gyakori köhögés során fellépő légnyomáskiugrások is. Ha a léghólyagok fala károsodik, az eredetileg különálló léghólyagok összeszakadnak, ezáltal kevesebb, de nagyobb hólyagok keletkeznek, vagyis "tüdőtágulás" alakul ki. Mivel a tüdő rugalmasságát biztosító rostok a léghólyagok falában vannak, ha kevesebb a léghólyag, a tüdő veszít rugalmasságából, ami lassítja a levegő kiáramlását a kilégzés során.. A nehezebb kilégzés miatt elhasznált levegő marad vissza a tüdőben, ezáltal nehezebb lesz az oxigén bejutása és széndioxid kijutása a szervezetből.
 

 

Cigarettafüst és egyéb irritáló anyagok

Az esetek jelentékeny hányadában a COPD hátterében a régóta fennálló dohányzás okozta károsodás áll. Ezen kívül számos más irritáló anyag is vezethet COPD-hoz, ide értve a különböző légszennyeződéseket, illetve bizonyos munkavégzéssel összefüggő irritáló gázok és gőzök belélegzését. Ritkán a COPD egy bizonyos fehérje, az alfa 1 antitripszin veleszületetten alacsony szintje miatt is kialakulhat (alfa 1 antitripszin hiány).

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus) Következmény

Lehetőleg porlasztó segítségével juttassuk a tüdőbe a gyógyszereket, melyek ilyen módon adagolva sokkal hatékonyabbak.

Az E progressziója megállítható, ha a krónikus bronchitiszt tudják befolyásolni.


COPD kezelési lehetőségei 
Jelenleg COPD esetén nincs hatékony kezelés, a tünetek viszont mérsékelhetők, csökkenthető a különböző szövődmények kockázata, illetve az életminőség is javítható.

Gyógyszerek
Jelenleg négy fő kezelési mód áll rendelkezésre a COPD és szövődményeinek kezelésére. Lehet, hogy bizonyos gyógyszereket rendszeresen kell szedni, míg másokat igény szerint.

 

Hörgőtágítók
Ezek a gyógyszerek ellazítják a légutakat körülvevő izmokat. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a köhögés és a légszomj érzése csökkenjen és könnyít a légzésen. A betegség súlyosságának függvényében előfordulhat, hogy Önnek rövid hatású hörgőtágítóra van szüksége a fizikai aktivitás kifejtése előtt, de lehet, hogy hosszú hatású hörgőtágítóra lesz szükség a mindennapi élet megkönnyítéséhez, de az is előfordulhat, hogy mind a kettőt alkalmazni fogja. Léteznek szájon át alkalmazandó és belélegzendő formában is. Különösen asztmában hatékonyak.

 

Inhalációs (belégzendő) szteroidok
Az inhalációs szteroidot tartalmazó gyógyszerek hatékonyan csökkentik a légutak gyulladását, és ezáltal járulnak hozzá a könnyebb légzéshez. Mind a krónikus obstruktív, mind az asztmás bronchitiszben alkalmazhatók, utóbbiban elsőként választandó szerek. Mivel hosszan tartó használata gyengítheti a csontokat és növeli a magas vérnyomás, a szürkehályog és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, enyhe krónikus obstruktív bronchitiszben érdemes először más módon megkísérelni a folyamat lelassítását.

 

 

 

 

 

 

 

 


Inhalátor Az inhalációs terápia célja a gyógyító szerek (ez lehet orvosi javaslatra gyógyszer vagy egyszerű fiziológiás sóoldat is) hatékony bejuttatása a tüdőbe, légutakba. Az inhaláció során a terápiás szer (pl. salvus víz) gyorsabban fejti ki hatását,  alacsonyabb dózis is hatékony. Az inhaláció kevesebb mellékhatással jár, mint a szájon át történő gyógyszerelés, ráadásul még hosszabb ideig fejti ki hatását.  A gépi inhalátor használatához nem szükséges a beteg jó együttműködése, így pici babáknál is jól alkalmazható. Az aeroszol formájú hatóanyagnak csak igen kis része rakódik le a szájban, azaz lejut az alsó légutakba, amelyeknek a kezelésére szolgál.

Típus: Omron NE-C801 14 075 Ft


Az inhalátor a porlasztott folyadék  bevitelére szolgál A kompresszorral előállított sűrített levegő a porlasztófejben lévő folyadékot a rendkívül kis átmérőjű fúvókákon átnyomva apró szemcsékre porlasztja, ezáltal keletkezik az aeroszol, amely a porlasztófejből kilépve ködnek látszik. Az aeroszol a légutakba kerülve ott kicsapódik, ezáltal fejti ki hatását.


Antibiotikumok
A különböző légúti betegségek, mint pl. az akut (heveny) bronchitisz, a tüdőgyulladás és az influenza, rontják a COPD tüneteit. Antibiotikumok segítségével a bakteriális fertőzések meggyógyíthatók.

 Műtéti eljárások
Az emfizéma súlyos formájában szenvedő betegek számára a műtéti kezelés jelenthet megoldást, különösen, ha a gyógyszerek nem hoznak kellő javulást. A tüdő térfogatát csökkentő műtétek
Ennél a műtétnél a sebész kis ékeket vág ki a károsodott tüdőszövetből. Ez lehetővé teszi az ép rész megfelelő kifeszülését és így a jobb légcserét. Akkor jön szóba, ha a tüdőnek csak kisebb része ment tönkre és az is jól körülírható helyen.

Gimnasztika és készülékek a kezelésben 

Különleges ké­szülékek, amelyekben a kilélegzés ritkított levegőben történik, vagyis ilyen­formán a levegőt mintegy kiszivattyúzzák a tüdőből és evvel annak tér­fogatát mesterségesen csökkentik. Ez tehát a tüdőgimnasztika egyik faj­tája, ami a tüneteket enyhítheti; a tüdőszövet elvesztett ruganyosságát azonban visszaadni nem tudja.

A betegnek általában minden könnyítést okoz, ami a kilélegzést megkönnyíti, ilyen készülék például az úgynevezett lélegzőszék, vagy például rugalmas fűző, amely kilélegzés közben össze­szorítja a mellkast. Mindezek az eljárások különösen megfelelő gyógy­helyeken hatásosak."

http://www.webbeteg.hu/beteg_klub/lista/egeszseges/blog/197/reszletes/2702 (Az egészség enciklopédiája dr. Józsa Jenő v. kórházi főorvos


Tüdő transzplantáció
Bizonyos, jól körülhatárolt kritériumoknak megfelelő emfizémás betegeknél, szóba jöhet az egyik tüdő transzplantációja. A transzplantáció eredményeként javulhat a légzés és a fizikai terhelhetőség, de úgy tűnik, hogy az nem gyakorol hatást az élettartamra. Emellett lehet, hogy éveken át kell várni egy transzplantálható szervre.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/copd/48/a-copd-kezelesi-lehetosegei


Kifejlődés megakadályozása

Legfontosabb teendő a betegség kifejlődését megakadályozni a bronchiális hurutok gondos kezelésével, valamint megfelelő edzéssel elke­rülni mindenféle hurut létrejöttét


Vizsgálata

A legfontosabb vizsgálati módszer a spirometria (légzésfunkció-vizsgálat), amely a légzés különböző fizikai paramétereit képes mérni. (spirométer foto) A legfontosabb érték a FEV1,

Ez az erőltetett kilégzéskor egy másodperc alatt kilélegzett levegőtérfogatát méri.

Ha a kilégzett levegő 25-30 ml-nél kevesebb a belégzett mennyiségnél tehát több marad bent a tüdőben, ami nem tud eltávozni az erőltetett kilégzéssel akkor krónikus bronchitise van a betegnek

A spirometriás vizsgálat részeként meghatározzák az RV (reziduális volumen) értéket is, ami megadja, hogy a teljes kilégzés után mennyi levegő marad a tüdőben.

Az egyszerű hörghurut a normál értékekhez képest nem okoz eltérést.

FEV1, az erőltetett kilégzéskor egy másodperc alatt kilélegzett levegőtérfogat, (ml/s)


Kezelése


A COPD betegek változtassanak eddigi életmódjukon

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus) Jelentősen romlik a kórkép, ha a beteg influenzát vagy egy tüdőgyulladást kap. Éppen ezért javasolt, hogy a beteg évente kapjon influenza ellenes védőoltást, az alapoltást követően 5 évente pedig pneumo kokkusz ellenes védőoltást.


A légúti szűkület enyhülésével a kilégzési sípolás és a légszomj is szűnik. Habár az emfizéma talaján kialakult légúti elzáródás végleges, a hörgő simaizomzatának görcse, a gyulladás és a fokozott váladéktermelődés elvileg visszafordítható.A tiotropium kezelés egy olyan alapvető fenntartó terápiának bizonyult, amelynek korai bevezetése még a hosszú hatású béta-agonista és szteroid kombináció alkalmazását megelőzően indokolt a COPD kezelésére, a korán elkezdett terápia jó életminőségben megélt további életéveket jelenthet a COPD-s betegnek.

A célzott kezeléssel a további légzésromlás megakadályozható, de az addig bekövetkezett légzésfunkció-vesztés nem állítható helyre.

http://www.50plusz.hu/articles/fullpage/Jusson_levegohoz?aid=20111117163303;p=-1

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/copd/4060/a-tudotagulat-efizema-tunetei-okai-es-kezelese


A légszomj kezelésében elsőként választandó gyógyszer az antikolinerg hatású ipratropium,  amelyet dozírozott aeroszol formájában naponta négyszer kell adagolni.


Ha a beteg tünetei súlyosak, akkor rövid hatású béta-adrenerg agonistával, például az albuterollal hamarabb csökkenthető a légszomj, mint az ipratropiummal.

Az ipratropium és az albuterol aeroszol formában, kombinációban is elérhető, amelynek az előnye, hogy a betegnek kevesebb aeroszolt kell magánál hordania


A teofillin hatásmechanizmusa eltér az ipratropiumétól és az abuteroltól. Csak olyan esetben szokták alkalmazni, amikor más gyógyszerektől nem javul a beteg. Létezik hosszú hatású formája is, amely sok esetben lehetővé teszi, hogy a beteg azt csak naponta kétszer használja, és segíthet az éjszakai légszomj kivédésében is.

A fulladás mérséklésére tehát szájon át adott xantinszármazékok (teofillin) is adhatók. Az újabb készítmények mellett ma is sokszor alkalmazzák, mert 12-24 órán át hatékonyak, így jól megelőzi a hajnali, éjszakai fulladást, és elegendő naponta egyszer vagy kétszer bevenni

50% támogatottsággal írhatók a teofillin készítmények (Egifillin, Euphylong, Retafillin és Theospirex). 

A teofillinekre COPD-ben csak kórosan alacsony légzésfunkció (80% alatti FEV1) esetén és hosszú hatású hörgőtágítók mellett adhat javaslatot a szakorvos a háziorvosok számára igaz, akár 1 éves időtartamra


A kortikoszteroidok javítják azoknak a betegeknek az állapotát, akiknek a tüneteit a többi gyógyszer nem enyhítette. A belélegzett kortikoszteroidok azonban nem akadályozzák meg a tüdőfunkció fokozatos romlását. Ennek ellenére csökkentik a tüneteket és az állapotromlással járó fellángolások gyakoriságát. Mivel a belélegzett kortikoszteroid elsősorban a tüdőkre hat, kevesebb a mellékhatása, mint a szájon át adott készítményeknek. Nagy dózisban belélegezve a kortikoszteroidot azonban, a szervezet más részére is lehet hatása, és így például súlyosbodhat a csontritkulás. 


Több, szájon át szedhető antibiotikum adható, köztük a trimetoprim-szulfametoxazol, a doxiciklin, az amoxicillin-klavulánsav és az ampicillin. Az újabb antibiotikumokat, például az azitromicint, a klaritromicint és a levofloxacint a súlyosabb tüdőfertőzésekre és azokra az esetekre tartogatják, amikor a régebbi, kevésbe drága gyógyszerek nem hatásosak.


Az oxigénkezelés (LTOT=Long Term Oxygen Therapie ). azt jelenti, hogy a beteg legalább napi 15 órán keresztül orrszondán át oxigén dús levegőt lélegez be. Ez eredményesen növeli a vér által szállított oxigén mennyiségét, nemcsak a létfontosságú szervekhez. A tapasztalatok szerint a kezelés jelentősen javítja az életminőséget, meghosszabbítja a beteg életét


A vér tartósan alacsony oxigéntartalmával járó, súlyos COPD kezelésében nélkülözhetetlen a vérgáz-analízis alapján beállított, folyamatos oxigénkezelés 

A vér oxigéntartalmának nagymértékű és tartós csökkenése teheti indokolttá az oxigénterápia alkalmazását. Légszomj, fulladás ezt nem indokolja önmagában. A terápia beállítása kórházi ellátásban történik, amit a beteg az otthonában folytat, minimum napi 15 órában. 

A hosszú távú oxigénkezelés meghosszabbítja azoknak a betegeknek az életét, akik súlyos krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvednek és igen alacsony a véroxigén szintjük. Habár a 24 órán keresztüli oxigénkezelés a legjobb, jó hatású a napi 12 órában alkalmazott kezelés is. E kezelés megakadályozza az alacsony oxigénszint okozta magas vörösvértestszám kialakulását, ezáltal javítja a beteg szellemi funkcióit, és csökkenti a krónikus obstruktív tüdőbetegség által okozott keringési elégtelenséget. Az oxigénkezelés a terhelés alatti nehézlégzést is csökkenti.

http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/lung/copd/kronikus-obstruktiv-tudobetegseg-


A hosszú távon adott oxigénkezelés előrehaladott idült obstruktív tüdőbetegségben - ha az oxigén szintje súlyosan csökkent -, meghosszabbítja a beteg életét. Annak ellenére, hogy a folyamatos oxigénkezelés tűnik a legjobbnak, a 12 órás oxigénterápiának is van jótékony hatása. Ezzel a kezeléssel csökkenthető az alacsony véroxigénszint miatt túlzott mértékben termelődő vörösvértestek száma, javul a beteg értelmi képessége, és megszűnhet a betegség miatt kialakult szívelégtelenség is. Az oxigénkezelés a testmozgás során fellépő légszomjat is csökkentheti.

A beteg legalább napi 15 órán keresztül orrszondán át oxigén dús levegőt lélegez be. Ez eredményesen növeli a vér által szállított oxigén mennyiségét, nemcsak a létfontosságú szervekhez. A tapasztalatok szerint a kezelés jelentősen javítja az életminőséget, meghosszabbítja a beteg életét. Emellett azonban fontos a megfelelő rendszeres testmozgás

Otthoni  O2 kezelés  (táblázat)


3 literes oxigén palack

Átmérő

11 cm

Súly

4 kg

Magasság

59 cm

Palackban lévő nyomás

200 bar

Használati idő (1 liter/perc)

10 óra


Az otthoni oxigénellátásban használt kiegészítők 


 

 


 

 

 

1./ Palack nyomáscsökkentő 

2./ Párásító

3./ Arcmaszk

4./ orrkanül

http://www.busoxy.hu/index.php?lang=hun&page=3#oxigen_palackok


Ha a betegnek a tüdő felső területeiben súlyos emfizémás elváltozásai vannak, el lehet végezni a még kísérletes módszernek számító tüdőtérfogat csökkentő műtéti beavatkozást. A beavatkozás során a leginkább érintett tüdőrészeket eltávolítják, így a maradék részeknek és a rekeszizomnak javul a működése. Nem ismert még, hogy a javulás meddig tart. 

A vérben oldott oxigén és széndioxid folyamatos nyomon követésével az látható, hogy az oxigénellátása egyre romlik, a széndioxidtól  nem tudnak megszabadulni. Kialakul a krónikus oxigénhiány, és jöhet az otthoni oxigénpalack.

Az állandósult nehézlégzés a szívre is hatalmas terhet ró, következik a szívelégtelenség, a krónikus lábduzzadás, a magas vérnyomás. A két szerv betegsége együtt már általában megpecsételi a beteg sorsát.

http://www.vital.hu/themes/sick/ujtudo1.htm?page=0%2C0#Asztma%20vagy%20COPD%3F


A tüdőtágulás hosszú távon, a tüdőben és a kisvérkörben megnövekedett vérnyomás következtében a jobb oldali szívfél túlterhelése és az elégtelen oxigénellátottság miatt a szív károsodásához vezet. A legsúlyosabb stádiumban életveszélyes állapotok, szívelégtelenség és szívleállás vagy a légző izmok kimerülése következhet be.


Ha a beteg FEV 1 értéke a normális 35-50%-a, akkor a következő 10 év során, egy egészséges emberhez viszonyítva alig nagyobb az elhalálozás esélye. Ha viszont a légúti elzáródás ennél súlyosabb, akkor 1 éven belül a betegek 30%-a, 10 éven belül pedig 95%-a hal meg.


A tartós hatású béta-2-hörgtágítók (aeroszolok) szintén a beteg légszomját, fulladását enyhítik. Naponta 2 alkalommal alkalmazandók, és 12 órán át tartó hörgőtágulatot biztosítanak.


Gyógyszeres kezelése

A gyógyszeres kezelés segítségével csökkenthetjük, vagy megszüntethetjük a betegség tüneteit. A gyógyszeres kezelést megelőző vagy fenntartó, illetve rohamoldó szerekre osztjuk.

Vannak olyan szerek, amelyek

Rohamoldásra használatos hörgőtágítók

(pl. salbutamol, fenoterol, terbutalin),

Hosszú hatású hörgőtágítók (formoterol, salmeterol, tiotropium),

Inhalációs kortikoszteroidok (budesonid, fluticason, ciklezonid), ezek kombinációi

leukotriénantagonisták (montelukaszt és zafírlukaszt).

http://drinfo.hu/betegsegek/allergia/10643-szakorvosi-javaslat-ak%C3%A1r-1-%C3%A9vre-isKezelése

Antikolinerg szerek

Az antikolinerg szerek a hörgőket tágítják. Mechanizmusa, hogy  az ideg sejtek acetil-kolin-receptoraihoz kötődnek és ezzel megakadályozzák hörgők simaizmainak az összehúzódását, ami a  hörgők beszűkülését eredményezi. A hosszúhatású antikolinerg készítmény csökkenti a légszomjat, enyhíti a fulladást, még a mozgás (aktivitás) során is.

http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/copd/187


Rövid hatású antikolinerg

A rövid hatású antikolinerg gyógyszert rendszerint naponta négy alkalommal kell belélegezni. A gyógyszer körülbelül negyedóra elteltével kezdi kifejteni hatását, ami 8 órán keresztül megmarad.


Hosszú hatású antikolinerg

A korszerűbb hosszú hatású antikolinerg készítmény hatása 24 órán át tart, így naponta csak egyszer kell belélegezni.


A tartós hatású béta-2-agonista hörgőtágítók (aeroszolok) szintén a beteg légszomját, fulladását enyhítik. Naponta 2 alkalommal alkalmazandók, és 12 órán át tartó hörgőtágulatot biztosítanak


Inhalációs szteroidok

A krónikus gyulladások kezelésére inhalációs szteroid gyulladáscsökkentők hatékonyságáról a COPD esetében sokáig megoszlottak a vélemények. Mára a COPD-ben törzskönyvezett gyógyszerek és gyógyszer kombinációk tartalmazzák ezt a hatóanyagot

http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/copd/187


Bronchus tágító szerek alkalmazása:  Isoprenalin, Aludrin, Alupent valamint Diaphillin iv. vagy kúp, tabletta.


A halált okozhatja

Előrehaladott betegségben a betegnek nagy valószínűséggel jelentős mértékű orvosi segítségre és a mindennapos tevékenységek során is támogatásra van szüksége.

http://drinfo.eum.hu/drinfo/pid/0/betegsegKonyvProperties/oid/0/ID0404501


Szelíd kezelés

http://indiso.hu/kinek_ajanljuk/546?gclid=CLmyno24g8kCFQsCwwoddqEI8w


www.buteyko.hu/index.php?p=copd&gclid=CLaps_m4g8kCFacfwwodAz8Dxg


Buteyko Légzéstechnikai Módszer kizárólagos jogú magyarországi oktatója

Telefon: 06-20-955-3435 E-mail: info@buteyko.hu  Cím: 1126 Budapest, Orbánhegyi út 14. (előzetes bejelentkezés szükséges)

http://www.buteyko.hu/index.php?p=rolunk


Az  RC-Cornet készülék, a légutak fizioterápiás kezelésére használatos  német orvosok által kifejlesztett orvostechnikai eszköz.

Segít megszüntetni a kínzó köhögést és légszomjat. A készülék fúvókájának fújásával, egy finom rezgést idézhető elő a tüdőben, amely a hörgőkben levő levegőoszlop megrezegtetésével elősegíti a váladék hörgőfalról történő leválását, fellazítását és köhögéssel való eltávolítását,

A kilégzésnél nem csukódnak össze a hörgő falak és így, a kifelé áramló levegő szintén képes a nyitott hörgőcskékből a váladékot magával hozni, mi által csökkennek a légzési problémák. Megelőzhető a hörgőkben lévő váladék felszaporodása,  és ez által csökken, megszűnik a kínzó köhögés. Ha mégis felgyülemlett a váladék, segíti eltávolítani azt a légutakból. Erősíthetők a légző izmok, ezzel növelve a légzés hatékonyságát. 


MSM hatása

Irodalmi közlés szerint az MSM jótékony hatással van a tüdőtágulásra. Ezt azonban tudományosan idézve a klinikai vizsgálatok eredményét (randomizált kettős vak próba)  nem támasztják alá.

A http://www.msmkrem.org/klinikai-tapasztalatok/  linkre kattintva  olvasható Dr Lawrence, Dr Jacob és Dr Zucker által felsorolt betegségek, amelyeknek a „természetes gyógymódja”  állításuk szerint az MSM  A betegségek felsorolásában szerepel többek között a tüdőtágulat is. http://nelegybeteg.hu/tanulmany-msm-krem.php


Medical Information Foundation ezt írja

People suffering from lung dysfunctions may benefit greatly from treatment with MSM. In one study, seven human subjects with respiratory deficiency were given MSM in amounts ranging from 250 - 1.500 mg/day. Five had emphysema, and two had lung tumors with additional function impairment due to pleural fluid accumulation. Both were on radiation chemotherapy prior to including MSM in their diet, but without apparent benefit. Before and during the test period, the five subjects with emphysema walked a measured distance compatible with their physical capabilities. Within four weeks of beginning the ingestion of MSM, all emphysema sufferers had at least doubled their 'comfortable' walking distance. The two subjects with lung tumors were assessed by attending physicians and nurses as more alert and with a better attitude than before the test. Most strikingly however, the lung fluid had disappeared during the first months of the test period

Reference

http://www.msm-info.com/msm_brochure_pdf.pdf

 


Inhalátorok


Inhalátor (gépi porlasztók)

Az inhalátor a porlasztott folyadék (aeroszol) bevitelére szolgál az alsó és felső légutakba.  Az inhalátor kompresszorból és porlasztófejből áll. A kompresszorral előállított sűrített levegő a porlasztófejben lévő folyadékot a rendkívül kis átmérőjű fúvókákon átnyomva apró szemcsékre porlasztja, ezáltal keletkezik az aeroszol, amely a porlasztófejből kilépve ködnek látszik. Az aeroszol a légutakba kerülve ott kicsapódik, ezáltal fejti ki hatását.

Az inhalátorok által előállított 0,1-10 mikrométer átmérőjű páracseppecskék a legkisebb légutakig lejutnak, ami kezelésben nagyon fontos. Az inhalációs kezelést lehetőleg mindig szájon át - csutora használatával - és nem orron át kell végezni. Az orr ugyanis az 1 mikrométernél nagyobb részecskék nagy részét megszűri, így a gyógyszer nem jut le megfelelő koncentrációban a tüdőbe


Ultrahangos inhalátor: 1 millimikron, vagy annál kisebb méretű részecske előállítására alkalmas.  Ezek könnyebben eljutnak az alsó légutakba, tehát még eredményesebben és közvetlenebbül kezelhetőek a hörgő- vagy tüdő-megbetegedések.


Philips gyártmányú kompresszoros inhalátor Sidestream porlasztófejjel, gyermek és felnőtt maszkkal, valamint csutorával. Receptre is kapható

http://www.mypin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=964%3Ainhalacio&catid=104&Itemid=116


Porinhalátor (turbuhaler)

A turbuhaler olyan belégző készülék, amelyben belégzés útján alkalmazható por alakú gyógyszer van. Ennek használata során a gyógyszer segédanyag nélkül jut be a légutakba a fizika törvényeinek - a turbulenciának - a felhasználásával.


Akár 20%-kal hatékonyabb, mint a pumpás inhaláló készülék. Használata könnyebben elsajátítható. Működésének lényege, hogy a gyógyszerszemcsék belégzéskor egy spirális csatornába jutva mikroszkopikus méretű apró részecskékre esnek szét. Ezek az apró részecskék már könnyedén bejutnak a légutak mélyére is.


Az Aeroszolokkal kapcsolatos fontos tudnivalók:

https://www.egeszseg-portal.hu/egeszsegugyi-tudastar/Kezeles/Legzorendszer/Inhalacios-terapia-23.html


 

Megelőző vagy fenntartó kezelés

A tünetek megelőzésére vagy az állapot rosszabbodásának az elkerülésére használjuk a megelőző vagy fenntartó gyógyszereket. Ezeket általában naponta és rendszeresen, akár egész életen át kell használni.

Ezeknek a szereknek gyakran nem érezzük azonnal a hatását, viszont amennyiben elfelejtjük, vagy elhagyjuk a használatukat, akkor az állapot rosszabbodása, a tünetek kiújulása vagy erősödése figyelmeztet minket arra, hogy baj van. Rendszerint hosszabb hatású, általában naponta egyszer vagy kétszer alkalmazandó készítményekről van szó.

Vannak közöttük olyanok, amelyek


A hörgőtágítók közé tartoznak az ún. béta-receptorokat izgató szerek, az ún. antikolinerg szerek (ezt a kettőt leggyakrabban inhalációs formában kapják a betegek), illetve a xantinszármazékok (ezeket a teofillin tartalmú szereket általában tabletta, kúp vagy injekció formájában használjuk)

A hörgőtágító gyógyszerek között vannak


Kombinációs hörgőtágító kezelés

A kezelési eljárást az alábbi ábra szemlélteti


COPD  Diagnosztikája és kezelése

http://www.busoxy.hu/download/COPD.pdf

Böszörményi  Nagy György dr


Gyógyulás esélyei

https://www.allergiakozpont.hu/copd

83 éves korában elhunyt Leonard Nimoy, a legendás Star Trek-sorozat Mr. Spock-ja

Évek óta krónikus tüdőbetegségben szenvedett, felesége szerint az évtizedekig tartó dohányos múltja vezetett idáig, pedig Nimoy már harminc éve lerakta a cigarettát.

Nimoy évek óta a COPD nevű krónikus tüdőbetegségben szenvedett.


Új szer COPD kialakulása  kockázatának  csökkentéséreMagyarázat Agonista

A farmakológiában agonistának nevezzük azokat az anyagokat, amelyek valamely receptorhoz kötődnek, és azon biológiai válaszreakciót idéznek elő. Az agonisták valamely endogén ligand (hormon vagy neurotranszmitter) hatását utánozzák azzal, hogy ugyanazon receptorhoz kötődnek.

A most befogadott új készítményt, amelyet már több mint 20 európai uniós országban, valamint az USA-ban, Kanadában és Ausztráliában is sikerrel alkalmaznak a COPD-s betegek kezelésére.


 A dohányosok és nem dohányosok, illetve a COPD-s és nem COPD-s emberek összehasonlításával a szakemberek kimutatták, hogy a DNS bizonyos részeinek kedvező mutációi erősítik a tüdő működését és csökkentik a COPD kialakulásának kockázatát.

Ez azt jelenti, hogy a "jó génekkel" rendelkező dohányosoknál kisebb a kockázata a COPD kialakulásának, mint a "rossz génekkel" rendelkezőknél.

A Leicesteri Egyetem kutatójaként dolgozó Martin Tobin szerint úgy tűnik, hogy a gének befolyásolják a tüdő fejlődését.

A Lancet Respiratory Medicine című folyóiratban közölt új eredményeket az Európai Tüdőgyógyász Társaság találkozóján ismertették a szakemberek.

MTI

http://drinfo.hu/betegsegek/legzoszervek/22336-egyesek-ez%C3%A9rt-doh%C3%A1nyozhatnak-b%C3%BCntetlen

 

 

Bretaris Genuair aklidinium-bromid inhalációs por

European Medicines Agency, 2013.

 

A gyógyszer előrelépést jelent a korábbi terápiákhoz viszonyítva, hiszen hörgőtágító hatása gyorsan kezdődik, az esti és éjszakai tüneteket is hatékonyan kontrollálja, mellékhatás profilja pedig a placebóhoz hasonló.

2012. július 24-én az Európai Bizottság a Bretaris Genuair-re vonatkozóan kiadta az Európai Unió egész területére érvényes forgalomba hozatali engedélyt. A Bretaris Genuair-re vonatkozó teljes EPAR az Ügynökség weboldalán található: ema.europa.eu/Find medicine/Human medicines/European public assessment reports.

 

2013 július 1-től, a COPD kezelésére szolgáló gyógyszer 90%-os OEP támogatást.kapott. Az aklidinium-bromid inhalátorral a COPD kezelésére egy innovatív, hosszú hatású muszkarin receptor antagonista (LAMA) érkezett, egy új fejlesztésű, egyszerűen használható, betegbarát szárazporbelégzőben.

BRETARIS GENUAIR 322 µg inhalációs por

Vényköteles 60 adag Ár 11 eFt

Ez a dokumentum a Bretaris Genuair-re vonatkozó európai nyilvános értékelő jelentés (EPAR) összefoglalója. Azt mutatja be, hogy az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottságának (CHMP) a gyógyszerre vonatkozó értékelése miként vezetett a forgalomba hozatali engedély kiadását támogató véleményéhez és a Bretaris Genuair alkalmazási feltételeire vonatkozó ajánlásaihoz.

EMA/448257/2013

EMEA/H/C/002706

http://www.ema.europa.eu/docs/hu_HU/document_library/EPAR_-Summary_for_the_public/human/002706/WC500132735.pdf


H2O2

A FASEB szakfolyóirat márciusi számában megjelent új kutatási jelentésben a Californiai Egyetem kutatói megmutatták, hogy a hidrogén-peroxid ill. az ahhoz hasonló oxidánsok a bűnösek a tüdőrák kialakulásában

http://www.egeszsegkalauz.hu/dohanyzas/hidrogen-peroxid-okozza-a-tudorakot


Magyarázat

The FASEB Journal is a scientific journal related to experimental biosciences, promoting scientific progress and education. It is published by the Federation of American Societies for Experimental Biology