www.nelegybeteg.hu - Zsoldos Bence weblapja


Antioxidánsok

Egészségünk ártalmai

A Kender egészségre gyakorolt hatásai Válasz 64
A sztrók kialakulása gátlásának gyógyszeres és alternatív lehetőségei
Agyunk és memóriánk védelmére
Alkálisó kúra és egyéb lehetőségek a rák megfékezésére - Válasz 82
Álmatlanság, horkolás, légzéskimaradás
Amit a hallás csökkenéséről tudni érdemes. Fülzúgás és kezelése
Áttétes csontrák - Válasz 30
Bor, tüdő, vese, kullancs - Válasz 19
Bronchitisz, légszomj, tüdőtágulás, és ahonnan nincs vissza út:OCPD
Csontrák
Csontritkulás. Megelőzés, Kezelés, Gyógyítás - Válasz 39
Demencia, Alzheimer-kór
Demencia, Alzheimer-kór (T)
Derékfájás - Válasz 5
Ekcéma és nehezen viselhető hatásának enyhítése. Válasz 60
Emlő rák - Válasz 4
Emlő rák - Válasz 6
Emlőrák. Merevedési zavar. Válasz 49
Endometriozis
Epekő oldása, zúzása
Epekövesség szelíd és műtéti...
Étel allergia, gyerekeknél. Lencse
Érelmeszesedés megállítása, csökkentése - Válasz 81
Érrendszer védő és tisztító, érelmeszesedést lassító, véroxigén szintet növelő, izomfájdalmat és gyulladást csökkentő lehetőségek - Válasz 88
Esszenciális tremor (ET) és kezelése
Fájdalmak elleni és betegség gátló...
Fejfájás fajtái, oka és kezelése - Válasz 36
Fogaink elvesztése és esztétikus...
Fogfehérítés
Fülzúgás vizsgálata, kezelése - Válasz 58
Fülzúgás vizsgálata, műszeres és alternatív kezelése
Gerincbetegségek és Fibromyalgia okozta fájdalmak kezelése. NADH (Q1 vitamin) nem csak Parkinson betegségre. Vérképző szervek daganatos betegségének (myeloma) kezelése - Válasz 90
Görbe pénisz konzervatív kezelése - Válasz 76
Gyerek reflux, mell ödéma, gallmet
Gyerek leukémia (ALL) gyógyszeres és komplementer medicina kezelése - Válasz 59
Gyomorhurut és szelíd kezelése
Hajhullás oka és kezelése. Válasz 61
Halláscsökkenés leggyakoribb okai Hallás vizsgálatok.
Halláscsökkenés oka. Kezelési módjai. Korszerű hallókészülékek 2
Hepatitisz-B
Hólyagrák orvosi és alternatív kezelhetősége - Válasz 83
Homocisztein
Hölgyek réme és félelme: Amit a Csontritkulásról tudni kell
Inzulin, epekő - Válasz 20
Irritábilis bélszindróma (IBS) - Válasz 25
Kalapácsujj otthoni kezelése. Súlyos esetben műtétje - Válasz 75
Koleszterin és hatása a szervezetre
Koleszterin és vérzsír ellen: Sztatin, Lizin, Prolin C-vitamin - Válasz 48
Korszerű fájdalom mentes fogíny kezelés, csiszolás nélküli és beültetett fogpótlás
Korszerű, új csípőműtét a hazai kórházakban. Válasz 54
Kullancs elleni védőoltás
Kullancs elleni védőoltás (T)
Leukémia - Válasz 3
Lábfej gyógyászat: Bütyök, kalapácsujj. Otthoni kezelés
Lúgosítás
Magas vérnyomás kezelése - Válasz 42
Mágneses teret produkáló készülékek és hatásuk
Makula degeneráció a veszélyes látásromlást okozó szembetegség
Mellrákból meggyógyult hírességek
Memória javítása - Válasz 31
Metabolikus szindróma. Diabéteszes Neuropátia
Minden ami fogászat 1
Minden ami fogászat 2
Nitrogénoxid fontossága - Válasz 28
Nyaki ér (Carotis) elzáródása. Vizsgálatai. Komoly veszélyek csökkentése. Válasz 73
Nyugtató szedése. Vérnyomás problémák. Válasz 62
Olvasóim kérdéseire adott egészségi gyakorlati tanácsok tanulságokkal
Osteoren. Alulműködő pajzsmirigy és kezelése. Vérnyomás. Válasz 52
Ödéma kivizsgálása. Szívpanaszok orvosi vizsgálata. Válasz 53
Pajzsmirigy és jód - Válasz 24
Pajzsmirigy hormonok és vizsgálatuk. Alul működése okozta betegségek. Gyógyszeres és alternatív kezelése.
Parkinson kór tünetei, orvosi, gyógyszeres és alternatív (NADH, kannabisz) kezelése
Petefészek. Tumormarker vizsgálat megbízhatósága - Válasz 33
Pikkelysömör - Válasz 2
Pikkelysömör hatékony és sokféle kezelése - Válasz 40
Porckopás (artrózis) és kezelése
„Potencia zavaraimat vérnyomás csökkentők vagy más tényezők okozhatják?” Válasz 66
Prosztata, Reflux (TIF műtét), B-17, Pajzsmirigy kezelés. Válasz 77
Rák és kezelése 1
Rák és kezelése 2
Rák és kezelése 3
Rák és kezelése 4
Rák és kezelése 5
Rák és kezelése 6
Rák és kezelése 7
Rákkezelés - Válasz 1
Reflux
Reflux 2
Reflux 3 Válasz 32
Reflux oka, gyógyszeres és alternativ kezelése. Laparoszkópos és TIF műtéti eljárás. Válasz 55
Reflux gyermekkorban. Máj és epehólyag tisztítás. - Válasz 23
Reflux okai - Válasz 17
Refluxra szedett protonpumpa gátlók (PPI) kedvezőtlen hatásai - Válasz 80
Reumatoid artritisz (RA) - Válasz 27
Reumás ízületi gyulladás - Válasz 11
Rheuma megbetegedés és kezelési lehetőségeik
Sok vagy kevés gyomorsav okoz refluxot? Válasz 43
Szédülés és okai. Gyógyszeres és szelíd kezelése - Válasz 45
Szív, érrendszer, vércukor, memória, Rhodiola – Szédülés és kezelése Válasz 63.
Szívelégtelenség. Szívritmus és...
Szürke hályog. Látásjavítási eljárások
Szűk körű beteg tájékoztatás és/vagy a laikus beteg egyéni ismeretszerzéseiből adódó félreértések Válasz 67
Túlsúly és elhízás 1
Túlsúly és elhízás 2
Tüdőfibrózis sokunkat veszélyeztet. Válasz 78
Tüdővizenyő (ödéma), Arginin és diabétesz, vérnyomás csökkentők+Arginin együtt? Schisandra-wei-kivonat májvédő hatása, Fokhagyma kivonat az erekért, Koleszterin szabályozásra lecitin, Neprinol enzim - Válasz 87
Vastagbél vizsgálatok
Vér vas tartalma - Válasz 18
Vércukor csökkentés - Válasz 15
Vércukor, inzulin vizsgálatok - 13
Vércukor vizsgálatok (T)
Vércukorszint szelíd fékezése
Vércukorszint szelíd fékezése (T)
Vérnyomás és a pulzusszám kapcsolata - Válasz 44
Vérnyomás gyógyszeres kezelése...
Vérnyomás gyógyszer nélküli karbantartása. - Válasz 26
Vérnyomás helyes mérése, értékelése, stabilizálása TÜSI készülékkel otthon. Válasz 74
Vérnyomás vs vércukor - Válasz 16.
Vérnyomáscsökkentő mellett szedhető a Rhodiola rosea - Válasz 86
Vicalin tabletta, MSM por/krém - Válasz 50.

Életmód

Étrend kiegészítők

A fokhagyma hatásai
A grapefruit interakciója a vérnyomás csökkentő gyógyszerekkel - Válasz 85
A gyógyító Béta-glükán
A sokcélú, jó felszívódású Kurkuminok. Válasz 69
A tiltott B-17 és a sokoldalú Rhodiola rosea. Válasz 57
A tömjén az egészségben, a lelki/testi betegségben segítőnk és jó barátunk - Válasz 84
A tömjén komplementer medicinaként nem átverés. Válasz 51
Acetil-L-Karnitin
Amire mindenkinek nagy szüksége van: nitrogén-monoxid NO, nemcsak a testépítőknek Válasz 41
Arginin
Arginin - Válasz 22.
Arginin, Neprinol és Serrétia enzimek tüdő fibrózisra is, E-vitamin gamma, Oxigén csepp, Béltisztítás otthon, Emésztést elősegítő enzimes kezelés, Vérzsír csökkentés, Válasz 89.
Asztaxantin a természetes gyógyító a legtöbb betegségre
Az gyógyhatású elfelejtett Vörös és Tafedim tea
B17 „vitamin” - Válasz 12.
Béta-glükán gyerekeknek
Céklalé és hatása - Válasz 34
Cink és Szelén étrend kiegészítő felszívódása - Válasz 72
Emlőrák, Tumormarker, Béta-glukán, Gyerek IQ. Mikroalga, Visszér kezelés - Válasz 35
Enzim terápia az egészség megtartása/javítása érdekében
Epesavak és Gallmet
Étrendkiegészítők fontossága 1. (T)
Étrend kiegészítőkről...
Fahéj. Nem mindegy, hogy Cassia vagy Ceyloni
Fahéj és Aspirin
Fitoszterolok és hatásuk
Folyékony, stabilizált oxigén cseppek otthoni használatra az egészségünk szolgálatában - Válasz 79
Hal olajok jód tartalma Válasz 68
Homeopatia és Biorezonancia körüli kétségek - Válasz 56.
Kolin, szerotonin az agyműködés és a memória segítője
Kolin az agyműködés és memória segítője (T)
Kurkuma vagy kurkumin - Válasz 10
Matuzalem és Gabolexin - Válasz 8
Mit érdemes tudni annak, aki étrend kiegészítőt szed 1
Mit érdemes tudni annak, aki étrend kiegészítőt szed, forgalmaz 2
Mit érdemes tudni annak, aki étrend kiegészítőt szed, forgalmaz 3
Étrend kiegészítők vásárlási szempontjai
Molekuláris hidrogén egészségi hatása
MSM krém minősége
Multi ásványi és vitamin anyagok megbízható világ cégek gyártásában/forgalmazásában
Nagyon érdemes kurkumint szedni, de nem mindegy milyet. Válasz 46
Probiotikumok a nőgyógyászati egészség megtartása, helyreállítása érdekében
Rákellenes étrend kiegészítők
Resveratrol
Resveratrol (T)
Resveratrol - Válasz 9
Rhodiola rosea
Rhodiola segít hosszabb ideig és egézségesebben élni. Válasz 65
Szíverősítés - Válasz 7
Szoptatós és várandós anyuka vitamin szükségletének ellátása
U-vitamin és hatása - Válasz 29
Vashiány és pótlása
Vérnyomás csökkentésének kezelése

Lelki/szellemi működés, egészség

A HIT csodával határos gyógyító ereje
A kvantum világról 1. rész
A történelmi karácsony felidézése
Advent a karácsonyra felkészülés ünnepe
Ádvent története, ünnepi szokások az európai országokban. 2017. évi ádventi programok
Ahogy a tudósok a világot és benne az embert látják
Alternatív medicína 1
Alternatív medicína 2
Amiről nem beszélünk 1
Amiről nem beszélünk 2
Az élet értelme és célja
Biológiai létünk működése...
Élettelennek hitt élő Univerzum
Életünk jelene és jövője a fizikai...
Érzelem, mint az életminőségünk meghatározója 1. rész
Érzelem, mint az életminőségünk meghatározója 2. rész
Érzelem, mint az életminőségünk meghatározója 3. rész
Érzelem, mint az életminőségünk meghatározója 4. rész
Fülzúgás és gátlása
Gyógyulás a gondolataink...
Halálközeli élmények
Hogyan mondjam el neked hogy…… a Világegyetem kvantumfizikai leírása, működése. „Ami fenn az lenn” – egység az Univerzumban
Ima hatása az egészségre
IQ növelési lehetőségek
IQ növelési lehetőségek (T)
Iskolakorúak beilleszkedési zavarai, kirekesztése, zaklatása, szorongása, depressziója - Válasz 47
Karácsony 2017. Ünnepi emlékezés Jézus születésére
Karácsony igazi arca 1
Karácsony igazi arca 2
Kik és hogyan ünneplik a karácsonyt
Kutatás az élet keletkezéséről (T)
Lelki egészségünk 1.rész
Lelki egészségünk 1 (T)
Lelki egészségünk 2.rész
Lelki egészségünk 3.rész
Lelki egészségünk 4.rész
Lelki egészségünk. Narcisztikus, (önimádó) magatartás káros hatása a családi és társadalmi kapcsolatokra 1. rész
Lelki egészségünk. Narcisztikus, (önimádó) magatartás káros hatása a családi és társadalmi kapcsolatokra 2. rész
Lelkünk, tudatunk amiről keveset...
Materialista tanok hanyatlása
Materialista tanok hanyatlása 2
Materialista tanok hanyatlása 3
Meditáció lelki/testi vonatkozásai
Meditáció lelki/testi vonatkozásai (T)
Migráció egészségügyi hatásai az Európai országokban
Ó- és Újszövetség a gyógyító hitről
Önmegvalósítás
Önmegvalósítás - Válasz 14
Önmegvalósítás a munkahelyen
Szent Miklós püspökre (Mikulásra) emlékezve szülőknek, nagyszülőknek, gyermekeknek
Tudományos hipotéziseken alapuló új Világszemlélet
Tudósok magyarázatai az életről. A hiten alapuló evolúció.
Újévi üdvözlet
Világegyetem és az élet keletkezése
Világnézetről mindenkinek

Növények, gyümölcsök, magok

Nyomelemek

Táplálkozás

Vitaminok

2011. I. félév

2011. II. félév

2012. I. félév

2013-2018


Hírlevél archívum
Mandula
Összeállította: Zsoldos Bence
2013.11.31.

Egészséges életmód, jobb Életminőség mindenkinek

Mandula mag

Hazája
Hazája Nyugat- és Közép-Ázsia, ott természetes ligeterdőket alkot. 6000 éve ismerjük Arab kereskedők közvetítésével jutott el Észak-Afrikába A meleg éghajlatú Földközi-tenger környéki, mediterrán és szubtrópusi területek, a száraz, meszes talajú lejtők, domboldalak növénye. Jól tűri a szárazságot, de fagyérzékeny.
Minden kontinensen, Európa déli országaiban és Észak-Amerika déli részén, Kaliforniában is nagy területen termesztik, innen származik a legnagyobb szemű fajta. A nagy élelmiszer-áruházakban is kapható kaliforniai eredetű import-mandula.

Vigyázat! Magyarország nem áll ugyan nagy mandulatermesztő hírében, és mennyiségben is jócskán elmaradunk a többiek mögött, de aki vett már külföldi mandulát, tapasztalhatta, hogy drágább, miközben íze, aromája sokszor jellegtelen, messze elmarad az itthonitól. Igaz, a betakarítás, tisztítás és törés nehezen gépesíthető, fáradságos munka, mégis kár, hogy nem becsüljük meg a mandulatermést

Mandula a Bibliában
A Bibliában mint szimbólum jelenik meg a mandula, vessző formájában. Több jelentőséggel bír, az egyik Isten állandó jelenlétét szimbolizálja. Ezenkívül a szűziességet is jelképezi.
Az ősi egyiptomiak mandulát helyeztek el a halott fáraók mellett, hogy túlvilági életük során legyen táplálékuk

A mandulát a Biblia a Teremtés könyvében, valamint Mózes IV. könyvében és Jeremiás könyvében is említi.

Áron kivirágzott vesszeje is mandulaág volt. A virágzó mandulaág szerepet kapott a pusztai vándorlás során, amikor Izrael népe fellázadt a vezetők, Mózes és Áron ellen. Az Úr parancsára Mózes egy-egy vesszőt kért minden törzs vezetőjétől, és az Úr színe elé helyezte a bizonyság sátrában. Áron vesszeje is ott volt, mivel ő a Lévi törzs feje volt. Úgy rendelkezett az Úr, hogy akinek a vesszeje másnapra kivirágzik, azt választja ki vezetőnek.

"Áron vesszeje kivirágzott, bimbót fakasztott, virágot növelt, és mandulát érlelt." (4Móz 17,23) Így erősítette meg Isten Áron és családja számára az örökös papság ígéretét

Az Ó-Testamentumban a mandula az éberség és az ígéret szimbóluma a mandulafa korai virágzása miatt. A Biblia a mandulát tíz helyen is említi többek között a Teremtés könyvében ahol róla azt írja, hogy a gyümölcsök között a legjobb.
Jákob elküldte fiait Egyiptomba búzáért és azok cserébe, többek közt mandulát vittek. Izrael földjén hatalmas mandulás-kertek voltak, melyek elsőként bontanak virágot januárban.
Az írások szerint ha az izraeliták követik az Urat akkor az édes mandula beérik és ehető lesz. Ha azonban elhagyják az Úr útját, akkor a keserű mandula kerül túlsúlyba.. A virágzó mandula a menórát képviselte a szent templomban.



Hasonlóan a keresztény szimbolikában a mandula ágat gyakran használták mint Jézus szűztől születésének szimbólumát. A festők gyakran ábrázolták a kis Jézust körülvéve őt mandula virággal mintegy Mária szimbólumaként





Termelt mandula mennyisége
2006 évben a világ mandula termelése 1,76 millió tonna volt. Ennek országonkénti megoszlása a FAO szerint a következő ezer tonnában:

  • USA 715 41%
  • Spanyolország 220 13%
  • Szíria 119 7%
  • Olaszország 113 6%
  • Irán 108 6%
  • Marokkó 83 5%
  • Algéria, Tunézia és Görögország mindegyik egyenként 3%

Mandulafa

  • A mandula a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó mandula nemzetség (Amygdalus) tagja. A világon termesztett két mandulafaj közül a hazánkban ismert mandula nem őshonos, de középhegységeink és a Balaton-felvidék meleg, száraz lejtőin jól érzi magát.
  • Az olajfára hasonlít, szabálytalan koronájú, sokszor csavarodott törzsű, 4-8 méter magasra törő, szürkés zöld levelű fa.
  • A hazánkban termő mandulafajták önmeddőek, ami azt jelenti, hogy egy másik fajtájú fára van szükség a virágok megtermékenyüléséhez. A megérett termés külső és középső terméshéja felreped, és a csontár kihullik − forró nyáron augusztusra, hűvösebb időben októberre.
  • A kifejlett mandulafa előnyös időjárású évben 30-50 kg héjas mandulát terem, ami megtisztítva 10-15 kg mandulabelet ad.
    Szüretkor a mandulát lerázzák vagy hosszú póznával nagy, kiterített ponyvára verik

Említésre méltó, hogy míg hazánkban a száraz gyümölcsöt fogyasztjuk, addig a mediterrán országokban az éretlen, zöld gyümölcsöt részesítik előnyben, melynek belseje még lágy, krémes. A gyümölcs íze enyhén kesernyés, állaga szétmálló, szétomló

Alapvetően két fajtát különböztetünk meg. Egyik a keserűmandula, melynek magas amigdalin tartalma a nyállal reakcióba lépésekor ciánhidrogént (HCN) keletkezik, ezért nyers fogyasztásra alkalmatlan. Másik fajtája az édesmandula, melyekre ez már nem vonatkozik és nyersen is finom eleség.

Mandula összetétele
Olaj tartalma: 49%, amelynek

62%-a egyszeresen telítetlen olajsav (omega -9 zsírsav )
24% linolsav (többszörösen telítetlen omega-6 esszenciális zsírsav)
6% palmitinsav (telített zsírsav)

Az édes mandula kémiai összetevői
Szénhidrát 26% (12% rost, 6,3% cukor, 0,7% keményítő, a többi különböző CH-k)
Ez az összetétel alkalmassá teszi hogy lisztet készítsenek belőle. Az alacsony CH tartalom miatt cukorbetegek számára sütemények készítéséhez használnak fel
A mandula-liszt helyettesítheti a búza lisztet, ami azzal az előnnyel jár, hogy gluténmentes, ezért a liszt allergiások és a spure betegek fogyaszthatják.
Egy standard adag mandula liszt (1 pohárnyi) 20 g CH-t tartlmaz, amelyből 10 g emészthető rost, vagyis 10 g netto CH tartalommal kell számolni. Azok számára feltétlenül előnyös, akiknek CH csökkentett diétára van szükségük. (CH = szénhidrát)

Itt emlékeztetek arra, hogy a mandula feldolgozott formájáról, a marcipán.


A mandula előnyös/előnytelen hatása
Gyógyhatása
Gyógyászati felhasználására elsőként Hippokratész utal, orvosságnak ajánlja a keserű mandulát....A mandulát a tanács szerint legjobb, ha megelőzésként szedjük. Olyan ásványokat is tartalmaz, amelyekből kevésre van szüksége a szervezetünknek, de ha hiányoznak rendellenesség léphet fel. Ha viszont keveset is de mindennap megkapja a szervezet, egész sor betegséget előzhetünk meg.

  • Kimutatták, hogy akár a nyers, akár a pörkölt mandula, de még a belőlük készült mandulavaj is képes csökkenteni mind a trigliceridek, mind, pedig a koleszterin mennyiségét a vérben.
    4-6 hetes mandulakúrát követően a rossz koleszterinszint (LDL) jelentősen csökkent, míg a jó koleszterin mennyisége enyhe növekedést mutatott, ami valószínűleg a mandulában található egyszeresen telítetlen zsírsavaknak és a béta-szitoszterolnak köszönhető (9., 10).

    Megj.: A béta szitoszterol a növényi szterolok közé tartozik, melyek a növényekben megtalálhatók és szerkezetük a koleszterinhez hasonló, mégis kicsit különbözik attól.. Ezek képesek a koleszterin felszívódását, és visszaszívódását gátolni. E mellett fogyasztása segít a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tüneteit csökkenteni, a vizelet áramlási paramétereket javítani.

  • A cukorbetegségben szenvedőknek is ajánlható a mandula fogyasztása A mandulával dúsított étrend kedvezően befolyásolja a vér koleszterinszintjét, valamint segít megőrizni az inzulinérzékenységet, azaz a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a diabéteszt is jótékonyan befolyásolja A mandula megelőzheti a cukorbajra jellemző érszövődmények kialakulását. Azt találták, hogy a mandulát fogyasztók LDL-koleszterin-szintje drámai mértékben csökkent, valamint javulás állt be inzulinérzékenységükben is - ily módon érrendszeri és diabétesz kockázatuk is jelentősen mérséklődött. (Forrás: Loma Linda University, Journal of the American College of Nutrition).
  • A legújabb kutatások szerint a mandula olaja jelentősen mérsékli a kémiai rákkeltő anyagok hatását
  • A népi orvoslás szerint a mandula ajánlható azoknak a májbetegeknek, akik más zsírféleséget nem fogyaszthatnak, valamint magas vérnyomás esetén
  • Napi 68 g mandula elfogyasztása mind egészségesekben, mind magas koleszterinszintben szenvedőkben javítja a vér lipidszintjét (Megj.: triglicerid)
  • A vizsgálatokból kitűnik, hogy a mandula egészen biztosan nem hizlal, sőt egyes esetekben fogyáshoz vezet, így érdemes beiktatni étrendünkbe.” (Dr. Gáspár Róbert – Gyümölcsök és zöldségek gyógyhatásai)
  • Ekcémás csecsemőknek a tehéntej helyett mandulatejet javasolnak
  • Meggyorsítja az emésztés folyamatát a bélben. Ezzel megelőzi a bél rák keletkezését (1) Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a szívinfarktus kockázata. A szív- és érvédő hatás főként a mandula olajának jótékony hatásával magyarázható. Igen gazdag egyszeresen telítetlen olajsavban, valamint kétszeresen telítetlen linolsavban. Ezek a zsírsavak védő hatást fejtenek ki a szív- és érrendszerre, szemben az állati eredetű telített zsírsavakkal.
  • Növeli a HDL és csökkenti az LDL mennyiségét a vérben (2., 3)
  • Az LDL:HDL arányt 12%-kal csökkenti és 4,6%-kal növeli a HDL szintet, ha a fogyasztása 73 g / nap (4).
  • Az újabb vizsgálatok szerint a mandula alkotó elemei gyulladás gátló, immunerősítő és a máj méregtelenítő munkáját elősegítő tulajdonságúak. (5).
  • Az újabb vizsgálatok szerint a mandula flavonoidokat tartalmaz (flavonol, flavan-3-ols, hydroxybenzoesav, and flavanonok) Journal of Agriculture and Food Chemistry (6).
  • Az E-vitamin megakadályozza a véredényekben a lerakódást, a testet megszabadítja a szabad gyököktől.
  • A benne található fehérje és tápanyag nagyon hasonlít az anyatejéhez. Azoknak is ajánlatos a folyamatos mandulafogyasztás, akiknek problémájuk van a májukkal vagy a hasnyálmirigyükkel. Gyakori emésztési zavar esetén is próbálkozhatunk mandulával, mert pozitívan hat a belek működésére.. Még a meghűléses betegségekre is jó!
  • A mandula allergiát okozhat (oral allergy syndrome, contact urticaria). A szimptomák tartománya a helyi szimptómáktól az anafilaxiás állapotig (gasztrointesztinális és légzési tünetek, érödéma) terjedhet (7).
  • A mandula héjában cianogén glükozid van − amiből a gyomorsav és az emésztőenzimek ciánsavat készítenek −, ezért mindenképpen meg kell tisztítani. A keserűmandula pedig nem ehető, hét-tíz szem elfogyasztása gyermeknek már halálos lehet. Főzve, sütve a veszélyes összetevő lebomlik
  • Indiában azt tartják, hogy a mandula fogyasztása kedvező az agy számára. A kínaiak szerint a bánat elviselésének és a nők szépségének a szimbóluma
  • A mandula vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag A vitaminok közül a mandula B1-, B2-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig rengeteg káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz. Ennek köszönhetően táplálja a csontokat, fogakat, idegeket, izmokat, illetve segít menstruációs fájdalmak idején is. Nyomelemei közül a Fe, a Mn és a Zn kiemelendő.
  • A Torontoi Egyetem kutatói (Dr. Kendal) azt mondják: „Eredményeink azt mutatják, hogy mandulával tompítható a nagy szénhidráttartalmú ételek vércukoremelő hatása”. 'A manduláról már korában is ismert volt, hogy sok jó hatása van, például csökkenti az LDL (ún. rossz) koleszterin szintjét, és most a mi kutatásunk azt is igazolta, hogy a vércukorszint egyensúlyban tartásában is szerepet játszhat, megelőzve olyan betegségeket mint pl. a diabétesz vagy a szívbaj” – tette hozzá Dr. Kendal.
    A vércukorszint emelkedés a mandulát és a rizst tartalmazó étel esetén volt a legalacsonyabb (tehát a mandula kivédte a fehér kenyér vércukoremelő hatását). Ezen felül a kutatók megállapították azt is, hogy a mandulás ételek után volt a legalacsonyabb az ún. szabad gyökök mennyisége a vérben. (2008)
  • A koleszterincsökkentésen túl a dió, mandula és pisztácia fogyasztása a vérrögök kialakulását is gátolja, sőt a verőerek belső borítását is egészségesen tartja. Eddig azonban nem bizonyította klinikai vizsgálat, hogy a jó hatások következtében a dió-, mandula- és pisztáciaevés valóban csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Mivel azonban tápértékük és kalóriatartalmuk meglehetősen magas, fogyasztásuk csak kis mennyiségben, naponta maximum egy marékkal javasolt. A vizsgálat eredményeit a Mayo Klinika Women’s HealthSource c. folyóiratának legutóbbi számában tették közzé

Egyéb gyógyhatása közül a legfontosabbak

  • Ca -tartalma miatt jó hatással van a csontok erősségére és a fogak épségére, serkenti az agyműködést.
  • K-tartalma révén kedvezően hat az idegekre, különösen hatékony idegesség, szorongás, stressz, ingerlékenység, depresszió és szellemi kimerültség esetén.
  • A benne található Mg miatt kedvezően hat bármely görcsre, elsősorban az izomgörcsre, és minden krónikus fájdalomra, különösen a fogfájásra.
    Ugyancsak a kalciumnak, a káliumnak és a magnéziumnak köszönhető, hogy a mandula jótékonyan befolyásolja a szív állapotát, erősíti a véredények falait.
  • Kiváló antioxidáns: E-vitamin tartalma megakadályozza az erekben a lerakódást, és megszabadítja a testet a szabad gyököktől.
  • Emésztési zavarok esetén is megpróbálkozhatunk vele, jótékonyan hat a belek működésére, gyógyítja a székrekedést.
Mandula, szeletelt, nyers
0.25 cup 23.00 gramm
Kalória: 132
GI: alacsony
Tápláló Mennyiség DRI / DV
(%)
Tápláló
Sűrűség
A világ legegészségesebb
Foods Rating
biotin 14.72 mcg 49.1 6.7 nagyon jó
E-vitamin 6.03 mg (ATE) 40,2 5.5 nagyon jó
mangán 0,53 mg 26.5 3.6 nagyon jó
réz 0,23 mg 25,6 3.5 nagyon jó
B2-vitamin 0,23 mg 17.7 2.4
foszfor 111,32 mg 15.9 2.2
magnézium 61,64 mg 15.4 2.1
molibdén 6.78 mcg 15.1 2.1
rost 2,81 g 11.2 1.5

Eligazító a fenti táblázatban szereplő adatok értékeléséhez

A világ legegészségesebb
Foods Rating
Szabály
kiváló DRI / DV> = 75%
Sűrűség> = 7.6, és DRI / DV> = 10%
nagyon jó DRI / DV> = 50%-át
Sűrűség> = 3,4 és DRI / DV> = 5%
DRI / DV> = 25%
Sűrűség> = 1,5 AND DRI / DV> = 2,5%

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=faq&dbid=


Mandula Magyarországon
Valószínűleg a rómaiak korában került a Kárpát-medencébe. Erre utal mandula szavunk latin-olasz eredete. Janus Pannonius (1434-1472) "Egy Pannóniában nőtt mandulafáról" című latin nyelvű verséből kiderül, hogy akkortájt már kifejezetten termesztették
Az eredeti mandorla szó is latin eredetű.

Magyarországon a nagybani mandulatermesztés csak a múlt század végén kezdődött: a filoxéravészben elpusztult szőlők helyére ültették a fákat. A második nagy telepítési hullámban (az 1930-40-es években) terjedtek el a Buda-Tétényi és a Tétényi fajták.
A mandula nem olcsó. De gondoljunk bele, mennyi munka felszedni, lehántani a zöld burkát, megtörni...
Nagyobb mandulásokat a XIX. század végén, a filoxéra-fertőzés után telepítettek a kipusztult szőlőskertek helyén Magyarország a mandula legészakibb elterjedési területe.

A mandulavirágzás koratavasszal öltözteti fehérbe az akkor még levéltelen fákat. Felnyíló, csonthéjas termése van. A zöld kopács (vagy kopáncs) a külső és középső terméshéjnak felel meg. Éréskor ez felreped, és kihull a csontár, melynek kemény barna fala a belső terméshéj, azaz a csonthéj. Forró nyarú években augusztusra, hidegebb években októberre hullnak ki csonthéjas magok.
A tisztított mandula vásárlóinak a beltartalom és az aroma perdöntő. A friss termés szeptember végétől jelenik meg a piacon. Hűtőben 0°C körül, viszonylag magas páratartalom mellett őrzi meg legjobban minőségét. A helytelen tárolás főként értékes olajtartalmában tehet kárt, könnyen megavasodhat. A helyesen tárolt mandula sem lehet egy évnél régebbi, idővel bepenészedhet, megmolyosodik. A tisztított mandula könnyen átvesz különböző szagokat, ezért frissességét az orrunkkal is érdemes ellenőrizni

Összetétele

  • Energia tartalom: 570-630 kcal/100 gramm mandula
  • 3,5-7% víz,
  • 19-30% fehérje, értékes aminosavak,
  • 15-16% növényi rost,
  • 2-4 % szénhidrát
  • 53-59%-os a zsírtartalma, ami telített és telítetlen zsírsavakból (palmitin-, palmitol-, sztearin-, olaj- és linolsavból) áll.

Mandulaolaj
A hidegen préselt édes mandulaolaj az egyik legdrágább, legkülönlegesebb olajféleség, a konyhában leginkább hőkezelés nélkül hasznosítható. A keserűmandulából sajtolt olajat a kozmetikai ipar használja fel.
Illóolajként parfümkészítéshez kiváló, általános bőrtápláló hatása miatt pedig masszázsolaj és testápoló készül belőle.

A mandulaolaj értékes összetevői 100 gr-ban

  • Vitaminok: B1-, B2- és B6- és E-vitamin (28 mg) (8)
  • Ásványi anyagai közül a jelentős mennyiségű kálium (835 mg),
  • kalcium (252 mg),
  • magnézium (170 mg)
  • foszfort (441 mg!) tartalmaz.
  • Nyomelemei közül a Fe, Mn, Zn kiemelendő
  • A belső, barna maghéj antioxidáns-tartalma védi meg a magbél olaját a légköri oxigéntől és megavasodástól, értékes volta miatt nem célszerű eltávolítani, ráadásul ízletes is. Tanulmányok szerint rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri halálozást.
  • A mandula olajat bőr lágyítására és a masszázs terápiában a test felület síkosabbá tételre használják. Alkalmas az olíva-olaj helyettesítésére
    Az E-vitaminban gazdag mandulaolaj kiváló bőrápoló szer. Fürdés után a még nyirkos bőrbe kell bedörzsölni a gyorsan felszívódó olajat, amitől az puha, egészséges fényű és bársonyos lesz.
    E-vitamintartalma miatt használható a napégés megelőzésére, és az enyhén napégette bőr kezelésére. A keserűmandula emberi fogyasztásra alapvetően nem alkalmas, kisajtolt olaját a kozmetikai ipar, valamint a gyógyszeripar hasznosítja.
  • A mandula tehát nagyon jó E-vitamin forrás, nem kevesebb, mint 25 g-ot tartalmaz 100 g magban (170% javasolt napi mennyiség). Az E-vitamin erős zsírban oldódó antioxidáns, mely karbantartja a sejtfalakat és a bőrt, védve a szabad gyökök hatásától.
  • A mandula nem tartalmaz glutént , jó alternatívát jelentve a liszt-érzékenyek számára.
    http://www.edenkert.hu/gyumolcs/gyumolcs-az-asztalon/...
  • A mandulában 20% protein van, annyi, mint a húsban.
  • Alkalikus hatású a sok Ca, Mg, K, P, Fe miatt, amelyek összes részaránya 2,6 mg/100 g.
  • Telítetlen zsírsavtartalma a legfinomabb szűz oliva-olajhoz hasonlóan 65%.
  • Oldható rostokból 15%-ot tartalmaz,
  • a vérkoleszterin szintet csökkenti. E-vitaminja antioxidáns hatású. 30 g mandula TAC értéke 1300 millimól, tehát az erős hatású kategóriába tartozik.

    Magyarázat
    TAC = Total Antioxidante Capacity hatáserősségi kategóriák:
    kicsi 0-499 milimol • közepes 500-999 millimol • erős 1000- 1999 millimol • nagyon erős 2000-14000 millimol
    Valószínűleg a görögök termesztették először a mandulát, a rómaiak "görög dió"-nak nevezték. Egyaránt szolgált számukra élelmül, és gyógyszernek
    http://www.edenkert.hu/gyumolcs/gyumolcs-az-asztalon/dohany-cigi-mandula-stressz/1923/

  • Csökkentik az LDL, vagyis a káros koleszterin szintjét a vérben.
  • Omega-3 zsírsav fő forrásai, amely megakadályozza a veszélyes szívritmus kialakulását, amely a szívinfarktushoz vezet.
  • Jóllakottság érzést keltenek, megakadályozzák az elhízást, és
  • segítik a diabétesz kialakulásának elkerülését.

Tehát csupa jó tulajdonságaik vannak, és az esti nasizás helyett együnk diót, vagy mandulát tévé nézés közben
http://www.manus.hu/egeszseg-sport/cikk.php?link=a-di%C3%B3-%C3%A9s...

  • Magas (közel 60%) olajtartalma miatt egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag.
  • Kiváló rostanyag- és fehérjeforrás (100 g nyers, hámozatlan mandulában 12 g elemi rost és 22 g fehérje található. A quinoában 7 g rost és 14 g fehérje van.)
  • Egy kis maroknyi hámozatlan mandula fedezi a napi E-vitamin szükségletünk 35%-át és napi magnézium szükségletünk 20%-át (A hámozatlan mandula E-vitamin tartalma 26,2 mg/100 g, a quinoáé: 2,4 mg/100 g.
  • A mandula több olyan antioxidánst is tartalmaz - mint pl. a quercetin flavonoid vagy a kaempferol -, amelyek gátolják a rákos sejtek szaporodását, valamint az LDL- (káros) koleszterin kialakulását, mely a szívbetegségek kialakulásának egyik okozója.
  • Gyulladáscsökkentő hatása is van.

A mandulával dúsított étrend kedvezően befolyásolja a vér koleszterinszintjét, valamint segít megőrizni az inzulinérzékenységet, azaz a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a diabétesz lefolyását is jótékonyan befolyásolja - derült ki az amerikai Loma Linda University kutatóinak egy kis mintaszámú vizsgálatából. Kutatásukról a Journal of the American College of Nutrition című szaklapban számoltak be.

A 16 hetes vizsgálat során a kutatók rendszeresen mérték a résztvevők koleszterinszintjét és inzulinérzékenységét. Azt találták, hogy a mandulát fogyasztók LDL-koleszterin-szintje drámai mértékben csökkent, valamint javulás állt be inzulinérzékenységükben is - ily módon érrendszeri és diabétesz kockázatuk is jelentősen mérséklődött.

Megjegyzés A mandula belső, barna maghéj értékes antioxidáns-tartalma védi meg a magbél olaját a légköri oxigéntől és az avasodástól, ezért nem célszerű eltávolítani.
http://www.origo.hu/egeszseg/20110104-a-mandula-segit-a-diabetesz-ellen.html


Vizsgálatok és eredményeik

  • Egy amerikai vizsgálat (American Journal of Clinical Nutrition) arra mutatott rá, hogy azok a nők, akik minden nap ettek egy adag mandulát, megnőtt a telítettség érzés, így kevesebbet ettek a nap során.
  • A londoni King's College kutatói azt fedezték fel, hogy a mandula meggátolja a szénhidrátok felszívódását, és a saját zsírtartalma sem szívódik fel maradéktalanul.
  • Az International Journal of Obesity tanulmányai alapján azoknak az elhízott embereknek, akiknek az alacsony kalóriás étrendjébe körülbelül 3 maroknyi mandulát is beiktattak, eredményesebb volt a fogyása, mint azoknak, akik csak alacsony kalóriatartalmú diétát követtek.
  • A Loma Linda egyetem volt az első, amely bebizonyította, hogy mandulafogyasztással nő az E-vitamin szint a véráramban, ennek következtében
    5%-kal csökken a vérben az összes koleszterin szintje és ezen belül 7%-kal csökken a káros, LDL-koleszterinszint is.
  • Alzheimer-kórral megbetegedett egereken kimutatták, hogy azok az egerek, amelyek mandulában gazdag étrendet kaptak, jobban teljesítettek a memóriateszteken, mint akiket hagyományosan etettek.
  • A Kaliforniai Egyetem rákos betegeken végzett kísérletei azt mutatták, hogy a mandula fogyasztása jó hatással van a vastagbélrák betegségre, amelynek egyik oka a mandula magas rosttartalma lehet.

Fogyasztása
A mandulát sokféleképpen fogyaszthatjuk. A nyers mandulabél héjával együtt nagy tápértékű csemege, de még finomabb a hántolt, sózott, pirított változat. Nagy hagyománya van a mandulából készülő édességnek, a marcipánnak, a puha zöldmandulát pedig befőtt készítésére használja fel az édesipar. Aki szereti a mandulát, örömmel veheti tudomásul, hogy ez a csonthéjas a gyomorégés kezelésében is segítséget nyújt. Együnk 2-3 szem mandulát közvetlenül étkezések után! Választhatunk nyers, pörkölt vagy sózott mandulát is. Rágjuk őket addig, amíg liszthez hasonló állagúak nem lesznek! Így kieresztik magukból az olajakat és leveket, amelyek csökkentik a gyomor savtermelését.
Kellemes ital a mandulatej is: hántolt, őrölt mandulát forró vízzel leöntünk, majd egy óra múlva átnyomkodjuk
A mandula az egyik legmegbecsültebb csonthéjasunk. Az a hír járja róla, ha naponta elfogyasztunk belőle négyet-ötöt, elkerülünk számos betegséget. A tanács mögött több évszázados tapasztalat van
A mandulabél értékes belső héjával vagy anélkül egyaránt fogyasztható. A hártyaszerű maghéjtól forró vizes áztatás után szabadíthatjuk meg legkönnyebben, ha fehér mandulabélre van szükségünk.
Finomra őrölve liszt-érzékenyek liszt helyett használhatják

  • Egész bio-mandulát vásároljunk. Az ájurvéda ajánlása szerint távolítsuk el a héját (forrázzuk először le, úgy könnyebb). Az áztatás szintén segíti a könnyebb megemésztését. Ha e nélkül esszük, izgathatja a Pittát a vérben.
  • A legmegfelelőbb elkészítési módja: áztassuk egy egész éjjel vízben, majd reggel húzzuk le a héját. Aztán vegyíthetjük datolyával és mazsolával, amely csökkenti a Pitta nyugtalanságát a vérben. Legfeljebb 10 db mandulát együnk minden reggel és este.
  • Ne együk üres gyomorra magában a mandulát, de keverhetjük más ételekkel, mint pl. tej, magok vagy zöldségek, hogy elkerüljük a Pitta-egyensúlytalanságot. Elég sokféle ételhez adhatjuk. Pl. apróra vágott mandulával szórhatjuk meg a muffint és kenyerekhez keverhetjük.

    Megj.: PITTA az anyagcsere folyamatokért felelős. Az emésztést, az anyagcserét, és a test hőmérsékletét irányítja. Szellemileg, a Pitta a bölcs értelemért, és az érzelmekért felelős. Mindenekelőtt a tűz elemeit tartalmazza. Ha egyensúlyban van, akkor elégedettséget, energiát, jó kommunikációs készséget, jó emésztést, megfelelő test hőmérsékletet, és tiszta elmét ad

  • Elkészítési mód: A mandula rendkívül tömör gyümölcs, ezért azoknak, akik emésztési zavarokkal küzdenek a legjobb ha mandulatejet csinálnak belőle. Két kanál mandulát fél pohár tejjel pépesítünk. Jó ha van kecsketej is de víz is megfelel Azok akik a gyümölcsöt fogyasztják, ajánlatos alaposan megrágni, és folyadékkal leöblíteni.
  • A mandula a marcipán alapanyaga, amelyhez az aroma kedvéért kevés keserűmandulát is kevernek. "Különös gondot kell fordítani, arra hogy a feldolgozásra kerülő mandulában megfelelő arányban legyen a keserű mandula. Ugyanis, ha az anyag keserű mandulát nem tartalmaz, a késztermék zamata nem lesz jellemző, ha viszont túl sokat, akkor kellemetlen lesz az íze" - írja a híres Ruszwurm cukrászda Cukrász könyve.
  • Édességek alapanyaga vagy díszítője. Süteményekben, főként a piskótában tökéletesen helyettesítheti a lisztet, ami a liszt-érzékenyek kedvencévé avathatja, de darálva, szeletelve díszítésre is kiváló.
  • A fáról éretlenül szedett, tűvel még könnyen átszúrható mandulából likőrt, befőttet lehet készíteni, amit az édesipar előszeretettel használ.
  • Mandulalikőr készül érett mandulából is.
  • Sósan elkészítve is kedvelt csemege, gondoljuk csak a sós, pirított mandulára.
  • Húsételeket, mandulás pulykát, halat is készíthetünk vele

http://www.stahl.hu/hu/egeszseg/gyogyito-etelek/Mandula


Quinoa

  • A mandula hatásához hasonló, de attól eltérő növény magja a quinoa. Itt most csak megemlítem a mandula kedvéért, de egy másik dolgozatban teszek róla bővebb említést
  • Az inkák aranyaként is emlegetett quinoa Dél-Amerikából származó gabonaféle. Már 8-9 ezer évvel ezelőtt előszeretettel fogyasztotta az ember, az inkák pedig szent ételnek tartották, és a Gabona anyja néven emlegették. Az inka harcosok a quinoamagnak köszönhetően nagyon kitartóak voltak, és az átlagnál jóval gyorsabban gyógyultak fel a harcban szerzett sérüléseikből
  • A quinoa az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, ráadásul kiemelkedően magas is a fehérje-tartalma - jóval több, mint a rizsé vagy a búzáé. Található benne C-, E- és B-vitamin - utóbbiból többféle -, továbbá az öregedésért is felelős szabadgyököket hatástalanító béta-karotin, az ásványi anyagok közül pedig magnézium, vas, foszfor, cink, kálcium, valamint minden olyan aminosavat tartalmaz, melyre a szervezetnek szüksége van. Mivel nem tartalmaz glutént, könnyű megemészteni, ráadásul lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Ha hajlamos vagy a vesekőre, akkor csak mértékkel szabad fogyasztanod a quinoát, mivel oxalátot tartalmaz

Elkészítése
Mielőtt fogyasztani kezdenéd, alaposan mosd meg: tedd egy szűrőbe, és addig mosd hideg vízzel, amíg a külsejét borító csúszós, úgynevezett szaponin le nem jön róla teljesen. Meg is kóstolhatod közben: ha még mindig keserű, mosd tovább. aztán adjon hozzá 1 1/4 csésze vizet, egy csipetnyi sót, forralja fel, majd főzze lassú tűzön, fedő alatt 15 percig! Ennyi az egész: kész a quinoa. Csak az ön szakácsművészeti leleményességén múlik, mit hoz ki belőle
A Quinoáról egy másik dolgozatban lesz szó.

A quinoát fogyaszthatod reggelire tejben megfőzve kásaként, ebédre sós vízben megfőzve, majd salátába keverve, de készíthetsz belőle pudingot is. Sütésnél is nagy segítség: liszt formájában gluténmentes édességekhez használható. A popcornhoz hasonlóan ki is lehet pattogtatni, a "pop-quinoa" nagyon népszerű a perui gyerekek között.
Az elkészítése egyszerű: öblítsen le egy csészényi quinoát, hogy eltávolítsa a magokon esetleg még ott maradt, olykor kesernyés ízű szaponinokat,
http://www.egeszsegbolt.hu/termekek/9151/gluck_bio_quinoa_500g/


MANDULATEJ KÉSZÍTÉSE

Hozzávalók:
Alapanyag:

  • 5 dkg héjnélküli mandula (frissen darálva)
  • 4 csésze víz (desztillált vagy szűrt)

Édesítő:

  • 1 evk. agavészirup (juharszirup, rizsmaláta, maltex, hőkezeletlen méz, stb.)

Ízesítő:

  • Bourbon vanília

Elkészítés:

  • A mandulaszemeket először “blansírozni” kell, ami azt jelenti, hogy rövid időre lobogó vízbe tesszük a mandulát, majd kivesszük, s lecsepegtetjük. Az ettől maglazult bőrből már könnyen kipattintható, “levetkőztethető” a mandula.

  • A “meztelen” mandulaszemeket ledaráljuk. A víz felét és a ledarált mandulát tegyük bele a turmixgép kelyhébe, és addig járassuk a gépet a legnagyobb fordulaton, míg egyenletes péppé, vastag, fehér tejszerű-folyadékká válik, s csak ezután öntsük hozzá a többi vizet, annyit, hogy a kívánt “sűrűséget” elérjük, még egy kis ideig keverjük együtt tovább, aztán szűrjük le. (A szűrőben megmaradt sűrűjét ne dobjuk ki.)
Mandula vaj Mandulatej  
Lactose Intolerant? Going Vegan? You'll Need A Substitute For Milk. Here's How To Select The Best Non-Dairy Milk Alternative!

Vitamin E and Minerals: Eye Nutrition from Nuts - AllAboutVision.com
http://www.fitsugar.com/Nutritional-Comparison-Peanut-Butter-Almond-Butter-3248632

Mandulatej
715 Ft/l

Energia érték: 102 kJ/24 kcal
Fehérje: 0.5 g
Szénhidrát: 3.0 g
cukor: 3g
laktóz 0g
zsír: 1.1
koleszterin: 0 mg
rost: 1.6g
Nátrium: 0.05g
Kálcium: 120 mg
Vitaminok: D2 0.75 μg - E 1.80 mg - B2 0.21 mg - B12 0.38 μg
http://selyemfu-webaruhaz.hu/spd/unas_584977/Mandulatej

A hagyományos tehéntej felhasználási lehetőségeivel megegyezően (nyersen, hidegen, melegen, étkezéshez, krémekben, turmixokban stb.).
Kimondottan ajánlott koleszterin-szegény étrendhez. Tej-allergiában szenvedők is fogyaszthatják.

Mandula liszt
100 g szénhidráttartalma mindössze 7,2 g

Nem kell belőle sok és az alacsony szénhidráttartalom mellett még számos más jó tulajdonsággal is rendelkezik:

  • alacsony kalóriatartalom,
  • magas fehérje, ásványi anyag, vitamin és rosttartalom továbbá
  • glutén mentes!

Nagy mennyiségű folyadékot és zsiradékot képes felvenni.
Alkalmas sütéshez, főzéshez: sűríteni, kenyérbe, muffinba, más süteményekbe.
1060 Ft / 25dkg

Öt ok, hogy ne használj mandula lisztet
Lauren G.: 5 Reasons to Avoid Almond Flour April 1, 2013
http://empoweredsustenance.com/avoid-almond-flour/


Irodalom
1. Davis PA, Iwahashi CK (April 2001). "Whole almonds and almond fractions reduce aberrant crypt foci in a rat model of colon carcinogenesis".
Cancer Lett. 165 (1): 27–33
http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/

2. Porter Novelli (September 2002). "Almonds: Cholesterol lowering, heart-healthy snack".
http://www.scienceblog.com/community/older/2002/D/20024677.html

3. Spiller GA, Jenkins DA, Bosello O, Gates JE, Cragen LN, Bruce B (June 1998). "Nuts and plasma lipids: an almond-based diet lowers LDL-C while preserving HDL-C".
J Am Coll Nutr 17 (3): 285–90. Retrieved 2008-07-17.

4. Jenkins DJ, Kendall CW, Marchie A, et al. (September 2002). "Dose response of almonds on coronary heart disease risk factors: blood lipids, oxidized low-density lipoproteins, lipoprotein(a), homocysteine, and pulmonary nitric oxide: a randomized, controlled, crossover trial".
Circulation 106 (11): 1327–32.

5. Har Sharnjit Singh (2002). "Badam (Prunus amygdalus)". Rasayana: Ayurvedic Herbs for Longevity and Rejuvenation
Traditional Herbal Medicines for Modern Times, 2). Boca Raton: CRC. pp. 59–63

6. G. Mandalaria, b, , , A. Tomainob, T. Arcoracib, M. Martoranab, V. Lo Turcoc, F. Cacciolad, G.T. Richa, Characterization of polyphenols, lipids and dietary fibre from almond skins (Amygdalus communis L.). Journal of Food Composition and Analysis, Corrected Proof, doi:10.1016/j.jfca.2009.08.015

7. http://www.food-info.net/uk/intol/almond.htm Almond allergy on Food info

8. White, G. Vitamin E and Minerals: Nutrition from Nuts. AllAboutVision.com. Retrieved August 20, 2006.

9. BJU International (1999), 83, 976-983 β-sitosterol for the treatment of benign prostatic hyperplasia: a systematic review

10. T. J. WILT, R. MACDONALD and A. ISHANI: The VA Coordinating Center of the Cochrane Collaborative Review Group in Prostatic Diseases and Urologic Malignancies, and the VISN 13/Minneapolis VA
Center for Chronic Diseases Outcomes Research, Minneapolis

 

Örömmel vesszük az olvasott tanulmánnyal kapcsolatos észrevételeit, kiegészítő megjegyzéseit, értékelő minősítését, amit a KAPCSOLAT menü Üzenet helyén beírva érdeklődve várunk. Véleménye segít minket abban, hogy a további dolgozataink az olvasók tartalmi igényei szerint formálódjon.

Figyelem: A weboldalon ismertetett étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására, az étrendből hiányzó anyagok pótlására, esetleg speciális étrenden lévők (fogyókúrázók) táplálkozásának kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, nem utalnak a termékkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására. Ha egészségügyi problémája van, haladéktalanul forduljon orvoshoz vagy más egészségügyi szakemberhez.