Antioxidánsok
Egészségünk ártalmai
• A gyógyító Psyillium (utifű) emésztésre, bélproblémákra, méregtelenítésre 1. rész
• A gyógyító Psyillium (utifű) emésztésre, bélproblémákra, méregtelenítésre 2. rész
• A húgyhólyag krónikus, fájdalommal járó gyulladása és kezelése
• A Kender egészségre gyakorolt hatásai Válasz 64
• A krónikus obstruktív légúti betegség COPD és következménye a krónikus bronchitis és a tüdőtágulat. Válasz 100
• A memória zavarok enyhébb és súlyosabb változatáról. B12, B9 (folsav) vitamin kedvező hatása 1. rész
• A memória zavarok enyhébb és súlyosabb változatáról 2. rész
• Antidepresszánsok és az 5-HTP
• A sztrók kialakulása gátlásának gyógyszeres és alternatív lehetőségei
• Agyunk és memóriánk védelmére
• Alkálisó kúra és egyéb lehetőségek a rák megfékezésére - Válasz 82
• Alkálisó kúra. Tömjén kivonat hatása. Alkálisó + tömjén kivonat + MSM krém. Tüdő CTA lelet magyarázata. B-17 vitamin (Laetril) injekcióban - Válasz 94
• Álmatlanság, horkolás, légzéskimaradás
• Alul működő pajzsmirigy /Kurkumin / Lúgos víz fogyasztása /Gyógyszerek kapszula anyaga / Protonpumpa (PPI) gátló és aszpirin együttes szedése. A szervezetünk oxigén tartalmának növelése - Válasz 107
• Alulműködő pajzsmirigy oka, vizsgálata, kezelése. Főleg a nők betegsége
• Alvászavarok 1. rész Sokunkat érintő és gyakran előforduló alvás problémák
• Alvászavarok 2. rész Aluszékonyság, mikroalvás, narkolepszia tünetei és kezelése
• Amit a hallás csökkenéséről tudni érdemes. Fülzúgás és kezelése
• Arc zsibbadás/Memória csökkenés gátlásának lehetőségei/ A fokhagyma előnyös és veszélyes hatásai - Válasz 102
• Arginin. MSM krém, DMSO. Kurkumin. Reflux, TIF műtét. Ér tisztítás. Válasz 93
• Áttétes csontrák - Válasz 30
• Az agy vérellátása, vizsgálata, kezelése
• Az érelmeszesedés megelőzése, korlátozása, visszafordíthatósága
• B-17 (Laetril/Amegdalina) kutatási története * Hidrogén tartalmú víz otthoni előállítása Hidrogén tabletta. Válasz 96
• Béta-glukán gyerekeknek * Fülzúgás noiser kezelése * A normális vércukorszint * Epekő zúzás helyett laparoszkóp műtét * Alkálisó és tömjén kúra. Válasz 92
• Bor, tüdő, vese, kullancs - Válasz 19
• Bronchitisz, légszomj, tüdőtágulás, és ahonnan nincs vissza út:OCPD
• Covid világjárvány, védőoltások, gyógyszer, oltásellenzés
• Csontrák
• Csontritkulás. Megelőzés, Kezelés, Gyógyítás - Válasz 39
• Demencia, Alzheimer-kór
• Demencia, Alzheimer-kór (T)
• Derék, hát, nyaki fájdalmat okozó gerincbetegségek és kezelése
• Derék, hát, nyaki fájdalmat okozó gerincbetegségek és kezelése. Bechterew kór (SPA) 2. rész
• Derékfájás - Válasz 5
• Ekcéma és nehezen viselhető hatásának enyhítése. Válasz 60
• Elbutulás (Demencia) sokféle megnyilvánulása főleg 60 éven túl
• Előzzük meg a fogromlást, ha kell kezeltessük, de ne gyomláltassuk ki fogainkat a szánkból
• Emlő rák - Válasz 4
• Emlő rák - Válasz 6
• Emlőrák. Merevedési zavar. Válasz 49
• Emlőrák gyógyszerei / Fokhagyma / Neuropátia kezelése lézerrel. Válasz 104
• Endometriozis
• Epekő oldása, zúzása
• Epekövesség szelíd és műtéti...
• Étel allergia, gyerekeknél. Lencse
• Érelmeszesedés megállítása, csökkentése - Válasz 81
• Érelmeszesedés valóban elkerülhető, megakadályozható, visszafordítható?
• Érrendszer védő és tisztító, érelmeszesedést lassító, véroxigén szintet növelő, izomfájdalmat és gyulladást csökkentő lehetőségek - Válasz 88
• Érrugalmasság és vizsgálata. Arteriográf
• Értisztítás / Vérhígító és kurkuma egyidejű szedése / Alkáli só kúra + tömjén Erős kúra - Válasz 109
• Esszenciális tremor (ET) és kezelése
• Fájdalmak elleni és betegség gátló...
• Fejfájás fajtái, oka és kezelése - Válasz 36
• Fogaink elvesztése és esztétikus...
• Fogfehérítés
• Frekvencia- és Biorezonancia-terápia. Egészségünk megtartásának, visszaszerzésének nem mindennapi módja
• Fülzúgás vizsgálata, kezelése - Válasz 58
• Fülzúgás vizsgálata, műszeres és alternatív kezelése
• Gerincbetegségek és Fibromyalgia okozta fájdalmak kezelése. NADH (Q1 vitamin) nem csak Parkinson betegségre. Vérképző szervek daganatos betegségének (myeloma) kezelése - Válasz 90
• Gerinc csigolya betegségek miatti derék és hát fájdalom kezelése
• Glutation a krónikus és autoimmun betegségek megelőzésére, és kezelésére
• Görbe pénisz konzervatív kezelése - Válasz 76
• Gyerek reflux, mell ödéma, gallmet
• Gyerek leukémia (ALL) gyógyszeres és komplementer medicina kezelése - Válasz 59
• Gyomorhurut és szelíd kezelése
• Hajhullás oka és kezelése. Válasz 61
• Halláscsökkenés leggyakoribb okai Hallás vizsgálatok.
• Halláscsökkenés oka. Kezelési módjai. Korszerű hallókészülékek 2
• Hepatitisz-B
• Hólyagrák orvosi és alternatív kezelhetősége - Válasz 83
• Homocisztein
• Hölgyek réme és félelme: Amit a Csontritkulásról tudni kell
• Ideg károsodás minden szervre kihathat. Ezért is fontos a vizsgálata, kezelése
• Inzulin, epekő - Válasz 20
• Irritábilis bélszindróma (IBS) - Válasz 25
• Kalapácsujj otthoni kezelése. Súlyos esetben műtétje - Válasz 75
• Koleszterin és hatása a szervezetre
• Koleszterin és vérzsír ellen: Sztatin, Lizin, Prolin C-vitamin - Válasz 48
• Korhatár nélkül minden hölgynek figyelmébe. Rákos emlődaganatra Tamoxifen. Hatása, kiváltása korszerűbbekre. Endometriozis vizsgálata és kezelése.
• Korszerű fájdalom mentes fogíny kezelés, csiszolás nélküli és beültetett fogpótlás
• Korszerű, új csípőműtét a hazai kórházakban. Válasz 54
• Kullancs elleni védőoltás
• Kullancs elleni védőoltás (T)
• Leukémia - Válasz 3
• Lábfej gyógyászat: Bütyök, kalapácsujj. Otthoni kezelés
• Lúgosítás
• Magas vérnyomás kezelése - Válasz 42
• Mágneses teret produkáló készülékek és hatásuk
• Májbetegségek, tüneteik, vizsgálatuk, kezelésük
• Makula degeneráció a veszélyes látásromlást okozó szembetegség
• Manuál terápia. Ízületi gyulladás és kezelése. Mágnes terápia
• Melatonin az alvás, és több betegség megelőzésére, az öregedés lassítására
• Mellrákból meggyógyult hírességek
• Memória javítása - Válasz 31
• Metabolikus szindróma. Diabéteszes Neuropátia
• Minden ami fogászat 1
• Minden ami fogászat 2
• Nitrogénoxid fontossága - Válasz 28
• MR, CT és PET-CT kitűnő vizsgálatok több betegség kimutatására és kezelésére
• Nyaki ér (Carotis) elzáródása. Vizsgálatai. Komoly veszélyek csökkentése. Válasz 73
• Nyugtató szedése. Vérnyomás problémák. Válasz 62
• Olvasóim kérdéseire adott egészségi gyakorlati tanácsok tanulságokkal
• Osteoren. Alulműködő pajzsmirigy és kezelése. Vérnyomás. Válasz 52
• Ödéma kivizsgálása. Szívpanaszok orvosi vizsgálata. Válasz 53
• Pajzsmirigy és jód - Válasz 24
• Pajzsmirigy hormonok és vizsgálatuk. Alul működése okozta betegségek. Gyógyszeres és alternatív kezelése.
• Parkinson kór tünetei, orvosi, gyógyszeres és alternatív (NADH, kannabisz) kezelése
• Petefészek. Tumormarker vizsgálat megbízhatósága - Válasz 33
• Pikkelysömör - Válasz 2
• Pikkelysömör hatékony és sokféle kezelése - Válasz 40
• Porckopás (artrózis) és kezelése
• „Potencia zavaraimat vérnyomás csökkentők vagy más tényezők okozhatják?” Válasz 66
• Prosztata, Reflux (TIF műtét), B-17, Pajzsmirigy kezelés. Válasz 77
• Rák és kezelése 1
• Rák és kezelése 2
• Rák és kezelése 3
• Rák és kezelése 4
• Rák és kezelése 5
• Rák és kezelése 6
• Rák és kezelése 7
• Rák fékezés/Fehérvérsejt szám, vérsüllyedés, CRP értelmezése/ Tea reflux ellen/ Asztaxantin autimmun betegségekre. A levélírás alap követelményei - Válasz 111
• Rákkezelés - Válasz 1
• Reflux
• Reflux 2
• Reflux 3 - Válasz 32
• Reflux oka, gyógyszeres és alternativ kezelése. Laparoszkópos és TIF műtéti eljárás - Válasz 55
• Reflux gyermekkorban. Máj és epehólyag tisztítás. - Válasz 23
• Reflux okai - Válasz 17
• Refluxra szedett protonpumpa gátlók (PPI) kedvezőtlen hatásai - Válasz 80
• Reflux teák / Triptofán és az 5-HTP előnyei / Immunrendszer erősítés & SM betegség kezelése / Hosszú élet feltételei - Válasz 110
• Reumatoid artritisz (RA) - Válasz 27
• Reumás ízületi gyulladás - Válasz 11
• Reumás ízületi gyulladás izotópos kezelése
• Rheuma megbetegedés és kezelési lehetőségeik
• Sok vagy kevés gyomorsav okoz refluxot? - Válasz 43
• Sokak betegsége, ami nemcsak esztétikai probléma. Rosacea és pikkelysömör (psoriasis)
• Szédülés és okai. Gyógyszeres és szelíd kezelése - Válasz 45
• Szív, érrendszer, vércukor, memória, Rhodiola. Szédülés és kezelése - Válasz 63
• Szívelégtelenség. Szívritmus és...
• Szürke hályog. Látásjavítási eljárások
• Szűk körű beteg tájékoztatás és/vagy a laikus beteg egyéni ismeretszerzéseiből adódó félreértések - Válasz 67
• Tamoxifén és Indol 3-Karbinol (I3C) hatása emlőbetegség esetén
• Tömjén daganatokra. Vérhígítók és MSM együtt szedése. Véralvadás gátlás ellenőrzése INR értékkel Ízületek védelme - Válasz 99
• Tömjén kúra / Alkálisó kúra / Gyógygombák / Probiotic hölgyeknek - Válasz 108
• Triptofan, 5-htp, Szerotonin
• Túlsúly és elhízás 1
• Túlsúly és elhízás 2
• Tüdő és légutak nem gyógyszeres kezelése
• Tüdőfibrózis sokunkat veszélyeztet - Válasz 78
• Tüdővizenyő (ödéma), Arginin és diabétesz, vérnyomás csökkentők+Arginin együtt? Schisandra-wei-kivonat májvédő hatása, Fokhagyma kivonat az erekért, Koleszterin szabályozásra lecitin, Neprinol enzim - Válasz 87
• Vastagbél vizsgálatok
• Válasz Olvasóimnak: Pajzsmirigy kezelés (Rhodiola, Euthyrox), Ízületi porckopás (Lipogens), Gyermek lábujj korrekció. Reflux
• Vér vas tartalma - Válasz 18
• Vércukor csökkentés - Válasz 15
• Vércukor, inzulin vizsgálatok - 13
• Vércukor vizsgálatok (T)
• Vércukorszint szelíd fékezése
• Vércukorszint szelíd fékezése (T)
• Vérnyomás és a pulzusszám kapcsolata - Válasz 44
• Vérnyomás gyógyszeres kezelése...
• Vérnyomás gyógyszer nélküli karbantartása. - Válasz 26
• Vérnyomás helyes mérése, értékelése, stabilizálása TÜSI készülékkel otthon. Válasz 74
• Vérnyomás vs vércukor - Válasz 16.
• Vérnyomáscsökkentő mellett szedhető a Rhodiola rosea - Válasz 86
• Vérrög kialakulásának gátlása Serrapeptás és/vagy Eliquis gyógyszerrel. Egyéb eljárások - Válasz 105
• Vérrög gátlási és oldási lehetőségek / Szívelégtelenség gyógyszeres és alternatív kezelése - Válasz 106
• Vérvizsgálat eredményeinek értelmezése az ebben nem jártas betegek számára
• Vicalin tabletta, MSM por/krém - Válasz 50.
Életmód
• Amit egy művelt embernek felekezeti hovatartozástól függetlenül ismernie illik
• Az emberi rassz eredete, kialakulása biológiai és környezeti hatásokra 1. rész
• Az emberi rassz eredete, kialakulása biológiai és környezeti hatásokra 2. rész
• Az emberi rassz eredete, kialakulása biológiai és környezeti hatásokra 3. rész
• Az európai bevándorlás fokozódó mértékű árnyoldalai
• Egészség-megtartó/fejlesztő torna...
• Egy magyar kivándorlás margójára
• Hosszú élet feltételei
• Hosszú élet lehetőségei
• Geriatria és az öregség fiziológiája
• Tények az Európát sújtó modernkori bevándorlásról. Reflektor fényben Németország
• Tudományos szemmel az Ornish diétáról
• Szülőföldünk Magyarország. Hazaszeretet
Étrend kiegészítők
• A fokhagyma hatásai
• A grapefruit interakciója a vérnyomás csökkentő gyógyszerekkel - Válasz 85
• A gyógyhatású elfelejtett Vörös és Tafedim tea
• A gyógyító Béta-glükán
• A sok oldalú farmakológiai hatású Süngomba agyi és egyéb idegrendszer eredetű valamint gyulladásos betegségek, reflux előnyös kezelője
• A sokcélú, jó felszívódású Kurkuminok. Válasz 69
• A tiltott B-17 és a sokoldalú Rhodiola rosea. Válasz 57
• A tömjén az egészségben, a lelki/testi betegségben segítőnk és jó barátunk - Válasz 84
• A tömjén komplementer medicinaként nem átverés. Válasz 51
• Acetil-L-Karnitin
• Amire mindenkinek nagy szüksége van: nitrogén-monoxid NO, nemcsak a testépítőknek Válasz 41
• Arginin
• Arginin - Válasz 22.
• Arginin, Neprinol és Serrétia enzimek tüdő fibrózisra is, E-vitamin gamma, Oxigén csepp, Béltisztítás otthon, Emésztést elősegítő enzimes kezelés, Vérzsír csökkentés, Válasz 89.
• Ásványi anyagok fontossága és hatásuk
• Asztaxantin a természetes gyógyító a legtöbb betegségre
• B17 „vitamin” - Válasz 12.
• Béta-glükán gyerekeknek
• Céklalé és hatása - Válasz 34
• Cink és Szelén étrend kiegészítő felszívódása - Válasz 72
• Emlőrák, Tumormarker, Béta-glukán, Gyerek IQ. Mikroalga, Visszér kezelés - Válasz 35
• Enzim terápia az egészség megtartása/javítása érdekében
• Epesavak és Gallmet
• Étrendkiegészítők fontossága 1. (T)
• Étrend kiegészítőkről...
• Fahéj. Nem mindegy, hogy Cassia vagy Ceyloni
• Fahéj és Aspirin
• Fitoszterolok és hatásuk
• Folyékony, stabilizált oxigén cseppek otthoni használatra az egészségünk szolgálatában - Válasz 79
• A gyógyító króm. A vércukorszint karbantartása
• Hal olajok jód tartalma Válasz 68
• Homeopatia és Biorezonancia körüli kétségek - Válasz 56.
• Homoktövis az ezerarcú gyógynövény
• Kolin, szerotonin az agyműködés és a memória segítője
• Kolin az agyműködés és memória segítője (T)
• Kurkuma vagy kurkumin - Válasz 10
• Matuzalem és Gabolexin - Válasz 8
• Mit érdemes tudni annak, aki étrend kiegészítőt szed 1
• Mit érdemes tudni annak, aki étrend kiegészítőt szed, forgalmaz 2
• Mit érdemes tudni annak, aki étrend kiegészítőt szed, forgalmaz 3
• Étrend kiegészítők vásárlási szempontjai
• Molekuláris hidrogén egészségi hatása
• MSM krém minősége
• Multi ásványi és vitamin anyagok megbízható világ cégek gyártásában/forgalmazásában
• Nagyon érdemes kurkumint szedni, de nem mindegy milyet. Válasz 46
• Probiotikumok a nőgyógyászati egészség megtartása, helyreállítása érdekében
• Rákellenes étrend kiegészítők
• Resveratrol
• Resveratrol (T)
• Resveratrol - Válasz 9
• Rhodiola rosea
• Rhodiola segít hosszabb ideig és egézségesebben élni. Válasz 65
• Serrapeptase enzim hatása, szedése. Otthoni oxigén kezelés eszközei és oxigén cseppek. Válasz 91
• Számos betegségre kedvezően ható új fejlesztésű kurkuma
• Szelén az öregedés késleltető, az immunrendszer támogatója, rákellenes hatású
• Szíverősítés - Válasz 7
• Szoptatós és várandós anyuka vitamin szükségletének ellátása
• U-vitamin és hatása - Válasz 29
• Vashiány és pótlása
• Vérnyomás csökkentésének kezelése
Lelki/szellemi működés, egészség
• A jó házas életért, fiataloknak és időseknek amit tenniük kell, és amit kerülni szükséges
• A kvantum világról 1. rész
• A lélek, a tudat, a gondolat léte és működése a tudományos világban
• Amit a Biorezonanciáról egészsége érdekében nem árt tudni
Amit a Biorezonanciáról egészsége érdekében nem árt tudni 2 rész
• A történelmi karácsony felidézése
• A történelmi, társadalmi családi gyökerű kulturált humán viselkedés nem veszti el dominanciáját
• A szinglik Napját nov. 11-én ünnepli a világ - Hallelujah!
• Az Európai nemzetállamokba bevándorlók integrációjának komoly nehézségei. A bevándorlással kapcsolatos társadalmi, gazdasági, kulturális problémák
• Advent a karácsonyra felkészülés ünnepe
• Advent a karácsonyra felkészülés ünnepe 2019
• Advent a készülődés a kisJézus megszületésének ünnepére 2018.
• Ádvent története, ünnepi szokások az európai országokban. 2017. évi ádventi programok
• Ahogy a tudósok a világot és benne az embert látják
• Alapvető gondolatok a házasságról 1. rész
• Alapvető gondolatok a házasságról 2. rész
• Alapvető gondolatok a házasságról 3. rész
• Alapvető gondolatok a házasságról 4. rész
• Alternatív medicína 1
• Alternatív medicína 2
• Amiről nem beszélünk 1
• Amiről nem beszélünk 2
• Az állatok lelke, alacsonyabb rendűsége, viselkedéseinek kutatása
• Az élet értelme és célja
• Biológiai létünk működése...
• Élettelennek hitt élő Univerzum
• Életünk jelene és jövője a fizikai...
• Érzelem, mint az életminőségünk meghatározója 1. rész
• Érzelem, mint az életminőségünk meghatározója 2. rész
• Érzelem, mint az életminőségünk meghatározója 3. rész
• Érzelem, mint az életminőségünk meghatározója 4. rész
• Felnőttek káros viselkedése. Hatása és kezelése családi/baráti/ismerősi körben
• Fiataloknak és korosabbaknak egyaránt: Nem elég vágyni a boldogságra, tenni is kell érte! De mit és Hogyan?
• Fiataloknak és korosabbaknak egyaránt: Nem elég vágyni a boldogságra, tenni kell érte! A kék madár nem sült galamb! 2.rész
• Fiataloknak és korosabbaknak egyaránt: Nem elég vágyni a boldogságra, tenni kell érte! A kék madár nem sült galamb! 3.rész
• Fülzúgás és gátlása
• Gondolatok Karácsony ünnepéről 2018
• Gyógyulás a gondolataink...
• Halálközeli élmények
• A halhatatlan lélek fogalma, helye, funkciói
• Hogyan mondjam el neked hogy…… a Világegyetem kvantumfizikai leírása, működése. „Ami fenn az lenn” – egység az Univerzumban
• Húsvéti ünnep előtti Nagy Hét története
• Időjárási frontok hatása szervezetünkre
• Ima hatása az egészségre
• IQ növelési lehetőségek
• IQ növelési lehetőségek (T)
• Iskolakorúak beilleszkedési zavarai, kirekesztése, zaklatása, szorongása, depressziója - Válasz 47
• Karácsony 2017. Ünnepi emlékezés Jézus születésére
• Karácsony 2019. Ünnepi emlékezés Jézus születésére
• Karácsony igazi arca 1
• Karácsony igazi arca 2
• Kik és hogyan ünneplik a karácsonyt
• Koleszterin, β-gükán, NADH, Alkálisó kúra, Veseelégtelenség
• Kutatás az élet keletkezéséről (T)
• Lelki betegség: Az érzelem hiánya
• Lelki egészség. A szerelem anatómiája. Válasz 95
• Lelki egészség. Párkapcsolat minősége a szülői nevelés, a két fél közötti szellemi/lelki, vallási, kulturális összhang függvénye. Válasz 98
• Lelki egészség. Szerelem mai szemmel. A Lelki társ. Válasz 97
• Lelki egészségünk 1.rész
• Lelki egészségünk 1 (T)
• Lelki egészségünk 2.rész
• Lelki egészségünk 3.rész
• Lelki egészségünk 4.rész
• Lelki egészségünk. Narcisztikus, (önimádó) magatartás káros hatása a családi és társadalmi kapcsolatokra 1. rész
• Lelki egészségünk. Narcisztikus, (önimádó) magatartás káros hatása a családi és társadalmi kapcsolatokra 2. rész
• Lelki egészségünk. Párkapcsolati problémák. Nárcizmus. 1. rész
• Lelki egészségünk. Szempontok a párválasztáshoz 2. rész
• Lelkünk, tudatunk amiről keveset...
• Lélek útja a túlvilág felé 1. rész
• Lélek útja a túlvilág felé 2. rész
• Lélek útja a túlvilág felé 3. rész
• Materialista tanok hanyatlása
• Materialista tanok hanyatlása 2
• Materialista tanok hanyatlása 3
• Meditáció lelki/testi vonatkozásai
• Meditáció lelki/testi vonatkozásai (T)
• Megbocsátás pszichológiája a párkapcsolatokban
• Miért kétséges az európai nemzetállamokba bevándorlók integrációja/asszimilálódása?
• Migráció egészségügyi hatásai az Európai országokban
• Ó- és Újszövetség a gyógyító hitről
• Önmegvalósítás
• Önmegvalósítás - Válasz 14
• Önmegvalósítás a munkahelyen
• Perifériás neuropátia
• Szent Miklós püspökre (Mikulásra) emlékezve szülőknek, nagyszülőknek, gyermekeknek
• Szent Miklós püspökre emlékezve szülőknek, nagyszülőknek, gyermekeknek 2019
• Történeti események és gondolatok Pünkösd ünnepéről
• Tudományos hipotéziseken alapuló új Világszemlélet
• Tudományos megállapítások és hipotézisek az anyagon túli világról 3. rész
• Tudományos megállapítások és hipotézisek az anyagon túli világról 4. rész
• Tudósok az anyagon túli világról 1. rész
• Tudósok az anyagon túli világról 2. rész
• Tudósok magyarázatai az életről. A hiten alapuló evolúció.
• Tudósok magyarázata a lélekről 1.rész
• Újévi üdvözlet
• Világegyetem és az élet keletkezése
• Világnézet 1. Ahogy a korábbi és a mai modern ember, a filozófusok és tudósok a világot látják
• Világnézet 2. Természettudományos világkép. A mai ember világképe. Materialista és keresztény világnézet. Tudományos hipotéziseken alapuló új Világszemlélet
• Világnézetről mindenkinek
Növények, gyümölcsök, magok
• Citrom (T)
• Fekete áfonya (Blueberry, Bilberry)
• Galagonya
• Kesudió
• Klorofil
• Lapacho
• Mandula
• Mangosztán
• Mikroalgák
• Schizandra, más néven Életbogyó
Nyomelemek
• Pro- és kontra a vírust is ölő fertőtlenítő hatású Ezüst kolloidról - Válasz 71
• Réz kolloid
• Vád-, és védőbeszéd Ezüstkolloid hatása az egészségre
Táplálkozás
• A veszélyes Transz-zsír
• A zab fogyasztása felnőtteknek, gyerekeknek minden életkorban az egészség megtartása, megóvása, visszaszerzése érdekében nagyon ajánlott
• Élelmiszerbiztonság 1
• Élelmiszerbiztonság 2
• Étkezési olajok hasznos/káros hatása
• "Mindennapi kenyerünket..."
• Nyírfacukor
• Természetes/mesterséges édesítők
Vitaminok
• D-tokoferol
• E-vitamin betegségek elleni hatása - Válasz 37
• Folsav
• Folsav (T)
• Miért szedjek-e és milyen fajta E-vitamin étrend kiegészítő lenne a legjobb? Válasz 38
2011. I. félév
2011. II. félév
2012. I. félév
2013-2023
Egészséges életmód, jobb Életminőség mindenkinek
Élelmiszer biztonság itthon és Európában
Uniós elvárás
Az ellátási lánc globalizálódása nyomán az Európai Unió egészségükért aggódó és érdekeiket féltő fogyasztóinak szüntelenül új kihívásokkal és kockázatokkal kell szembenézniük. Az Unió célja a hagyományos termékek fennmaradásának biztosítása mellett gondoskodás arról, hogy csak biztonságos és megfelelően címkézett élelmiszerek kerüljenek a polcokra. Az EU átfogó élelmiszer-biztonsági szabályozást alakított ki, A szabályozás alapja a kockázatelemzés.
Az EU élelmiszer-biztonsági politikájának alapja "a termőföldtől az asztalig" minden folyamatot lefedő élelmiszerbiztonság kialakítása.
Vagyis az Unió élelmiszer-biztonsági politikájának fő célja, hogy csak biztonságos és megfelelően címkézett élelmiszere kerüljenek a polcokra.
A nyomonkövetés azt jelenti, hogy bármilyen probléma adódik egy-egy szállítmánnyal (ételmérgezés, gyenge minőségű vagy szermaradvánnyal szennyezett áru, stb.), vissza lehet keresni, melyik piaci szereplő nem tartotta be a munkafolyamatokra vonatkozó előírásokat.
A hivatalos 2010. évi bejelentés szerint a hazai kormány kiemelt célkitűzése az élelmiszerbiztonság magas szinten tartása.
http://ec.europa.eu/health-eu/my_environment/food_safety/index_hu.htm
http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/index_en.htm
A világban bárhol előállított élelmiszer rövid idő alatt eljut bármely fogyasztóhoz a világon, a benne lévő káros anyaggal, kórokozó vagy kártevővel együtt. Az élelmiszerlánc egyre bonyolultabbá és nehezen követhetővé válik.
A 22/2012 (II.29.) kormányrendelet döntése értelmében a MÉBiH önálló igazgatóságként beleolvadt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) néven továbbműködő Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalba. A változás lehetőséget ad az élelmiszerbiztonsági intézményrendszeren belül a szorosabb együttműködésre, a hatékonyabb munkavégzésre, az erőforrások jobb kihasználására
Élelmiszerbiztonsági politika
A tudományos alapokra épülő élelmiszer-biztonsági politika alapelve többek között a következő:
- a folyamat ellenőrzése a „szántóföldtől az asztalig”
- fogyasztó központúság
- élelmiszerláncból eredő szennyeződés csökkentése
- felelős, felkészült, tisztességes vállalkozások
- az élelmiszer-biztonsági ismeretek és igényesség elterjesztése
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal az EFSA 2002 óta játszik kulcsszerepet az Európai Unió élelmiszer- és takarmány-biztonság kockázat becslésében
Mesterséges adalékok
Jelenleg Magyarországon mintegy 50.000 élelmiszer közül lehet választani az üzletekben. Ezekben közel 15.000 féle mesterséges adalékanyag, színezék és egyéb összetevő található. A Kárpát-medencei Magyar Táplálkozástudományi Egyesület (KMTE) szerint a hozzáadott szénhidrátok, a fruktóz, a cukor, továbbá egyéb keményítők, például a kukoricakeményítő - megbetegítő tényezők
Egyes élelmiszerek bizonyos összetevői, például a transzzsírok vagy a különféle szintetikus adalékok (E-anyagok) kétes hatásúak az emberi egészségre. Ezért a Magyarországon forgalomba kerülő élelmiszerek bizonyos összetevőit – például a transzzsírokat, vagy az E-anyagokat – a Vidékfejlesztési, valamint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakemberei közösen megvizsgálják annak érdekében, hogy azok megfelelnek-e az egészséges táplálkozás követelményeinek.
Mérgező anyagok miatt káros élelmiszerek
Néhány korábbi időben előforduló eseményt foglaltam össze és ismertetek az alábbiakban.
- Az Állami és Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ANTSZ) ellenőrzése során több készítményben is magas aflatoxin-tartalmat mutattak ki, és eddig tizenöt termék került tiltott listára. Vajon, hogy történhetett meg mindez? „Az alacsony hazai termés miatt trópusi országokból származó import paprikaőrleménnyel keverték a készítményeket — mondta Dr. Sohár Pálné, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főosztályvezetője.
- Aflatoxin
Nemcsak a fűszerpaprikában, a pisztáciában vagy a földimogyoróban lehet aflatoxin, hanem a paprikával fűszerezett húsipari készítményekben és tartósított élelmiszerekben is. De a konzervek, a leves porok és a chipsek szintén veszélyesek lehetnek — nem beszélve a vendéglőkben felszolgált, hagyományosan pirospaprikával ízesített magyaros ételekről.
Az aflatoxin forrása: Aspergillus flavus. 14 fajtája ismeretes. Hatása: High-level aflatoxin exposure produces an acute hepatic necrosis, resulting later in cirrhosis, and/or carcinoma of the liver
A B1 aflatoxin számít a legmérgezőbbnek. Az Aspergillus flavus jelenlétéből nem minden esetben következik az, hogy az aflatoxin mérgező koncentrációban van jelen. A betegség prognózisa rossz, átlagos túlélési idő a diagnózis felállításától kb. 6 hónap.
Kimutatása: a vérszérum AFB1 –albumin szintjének a meghatározásával
Az iráni pisztácia esetében is felmerült a gyanú, hogy penészgombától származó aflatoxint tartalmaz. A terméket egy magyar vállalkozó forgalmazta itthon, és Csehországba is szállított belőle. A csehek a pisztáciát azonnal kivonták a forgalomból, és az esetet jelentették az uniós főigazgatóságnak. A vállalkozót felelősségre is vonták.
http://www.ketesaruk.hu/elelmiszer/?kereses=1&ev1=&ho1=&nap1=&ev2=&ho2... - Aldrin szennyezés
Minimális mennyiségben egy negyven éve betiltott rovarirtó szer maradványait (aldrint és dieldrint, képlete) találtak egy Romániából importált napraforgóolajban. Mivel az uniós előírásokban jelenleg nem szabályozzák, milyen érték felett kell betiltani az élelmiszert, nehéz volt megállapítani, hogy fogyasztása káros-e az egészségre.
A rovarölő szer maradványára napraforgómag esetében 0,02 milligramm/kg a határérték az EU-ban, az étolajra viszont nincs külön előírás. A másodlagos vizsgálatok aztán kimutatták, hogy a román étolajban nincs egészségkárosító anyag, mert 0,001 milligramm/kg alatt van a rovarirtó anyag mennyisége. - Nyilvántartások szerint Magyarországon évente átlagosan 13 ezren kerülnek élelmiszerre visszavezethető bélfertőzéssel orvoshoz, ez mindenki számára fontos. A cigarettásdobozok elrettentő feliratai után egyes országokban felmerült a figyelmeztető élelmiszercímkék ötlete is. Nemcsak az összetevőket és a kalóriát tüntetnék fel rajta, hanem azt is, hogy az adott termék mennyire káros az egészségre
- Arzén az ásványvízben
A Fővárosi Bíróság az Auchan Magyarország Kft. keresetét elutasítva ítéletében megállapította, hogy az IPM korábbi számában a „Hogyan került arzén az ásványvizekbe?” című cikkben valós tényeket közölt "Versenyből kiesett rossz minőségű, fogyasztásra nem ajánlott víz: Auchan Szuper Aqua: Határértéket 2x-esen meghaladta az arzén (As) és a higany (Hg) tartalom. Emiatt fennáll a mérgezés és bakteriális fertőzés veszélye."
Az Auchan saját előírásait is megszegve nem tud hiteles mérési eredményeket bemutatni arról, hogy az ásványvizek árusításának kezdetekor, 2009-ben megmérte volna a vizek összetételét. Az Auchan ezzel szemben az IPM magazin hiteles mérési eredményeit kétségbe vonta, és több pert is indított az IPM ellen, sőt a nyilvánosságra hozott eredmények tudatában folytatta a kérdéses termék árusítását.
„Majd 3 hónap elteltével megszüntette a saját márkás ásványvizeinek forgalmazását”. Kérdés azonban, hogy gondoltak-e arra, hogy addig hány ember egészségének ártottak?
www.interpressmagazin.hu/uploads/ipmteszt/viz_teszt.pdf - Szalmonellás sajátmárkás koriander fűszer az Aldiban
Aldi Stonemill Ground koriander, 40g : Az Aldi bolthálózat által visszahívott Stonemill korianderben szalmonellát mutattak ki A szennyeződés forrását még vizsgálják. minőségét megőrzi" dátum: Október 14, 2012
A foton látható felirat nem vicc, hanem ténylegesen előfordult helyzet
- Fertőzés kolera baktérium miatt
Hollandiában például Bangladesből származó, kolerabaktériummal fertőzött gyorsfagyasztott garnélarákot találtak, amely – információk szerint – a belga, a francia, a német és a magyar élelmiszerpiacra is eljuthatott. A riasztás hamar megérkezett hozzánk, és az illetékesek huszonnégy órán belül megtalálták a két lehetséges importőrt, akik bizonyították, hogy nem vásároltak a bangladesi rákból. - Szudánvörös festék szennyezés
Kínában több mint 500 ezer élelmiszeripari vállalkozás működik, 70%-uk kevesebb, mint 10 alkalmazottat foglalkoztat.
A listán szereplő, már korábban betiltott összetevő a Szudán-vörös (Sudan-red), amely rákkeltő ipari festék, ide számítva a melamint is, amelyet elsősorban a műanyagiparban használnak.
Indiából származó paprika- és chili termékekben mutattak ki rákkeltő szudánvörös festéket. Erre reagálva az Uniós Bizottság a következő rendelkezést hozta: paprikaszállítmányok csak akkor vihetők be az unió területére, ha vizsgálati bizonylat igazolja, hogy a termék nem tartalmaz szudánvörös színezéket - Hal maradvány a kekszben
Egy magyar kisgyereknél allergiás sokkot váltott ki a citromos keksz. Kiderült, hogy a benne levő tyúktojás halmaradványt tartalmazott, mivel a tyúkot ilyen táppal etették.
Szántó Krisztina MAXIMA http://www.maximanet.hu/cikk.php?id=8&acid=727 - "Húsmosással" a lejárt szavatosság ellen
Jegyzőkönyvek kerültek napvilágra, amelyekből az derül ki, hogy évek óta gyakorlat lehet a lejárt szavatosságú hús és egyéb termékek értékesítése a multinál. Erről maguk a dolgozók tettek bejelentést a Tescónál
Tesco-alkalmazottak elmondták, a vállalatnál lemossák a romlott húsokat, és úgy kínálják a vásárlóknak.
A Tesco kommunikációért felelős munkatársai szerint ezek egyedi esetek. Azonban valószínű, hogy felsőbb utasításra végzik a húsok mosását, mivel ki van adva, hogy minimalizálni kell a veszteségeket. Korunkban az anyagi érdekek régen túlléptek a tisztességen. Ezen túl a lejárt idejű sajtokat is újra csomagolják.
A fenti képen látható termék „kínálata” még a kisebbik baj. A hipóval/ecettel mosott romlásnak induló hús eladása már nem ilyen tréfás.
http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/lemossak_a_romlott_husokat_a_tescoban...
http://magyar-termekek.blog.hu/2010/12/29/tesco_auchan_cora_nehany_vicces_es_kevesbe_vicces_foto
A Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) szerint a magyar hústermékek frissek, ezeket kellene előnyben részesíteni. VHT ugyanakkor arra is szeretné felhívni a magyar vásárlók figyelmét, hogy csak hatóságilag ellenőrzött és megbízható üzletekben vásároljanak hústermékeket, ahol korábban már meggyőződtek ezek jó minőségéről - Transz-zsírok, adalékok
A margarin előállítására az elmúlt évtizedig főként hidrogénezett növényi olajokat használtak. A hidrogénezés során a telítetlen zsírsavak egy része telítetté alakult és így megszilárdult, de emellett transzzsírsavak is képződnek belőlük. A hidrogénezéssel telítetlen zsírsavak addíciós reakciókban vesznek részt, ezáltal a lágy, folyékony telítetlen zsírsavak (általában a növényi olajok) a hidrogénezéssel részben vagy teljesen telítődnek. Ekkor a kettős kötések (–CH=CH–) felszakadnak és H-atomok ülnek rájuk. Eközben sajnos lejátszódhatnak azok a cisz-transz reakciók is (izomerizáció), amelyek során a kedvezőtlen hatású transz-zsírsavak keletkeznek. Mint tudjuk csak a cisz konfigurációjú zsírlánc az egészséges. Valamennyi természetes zsír ugyanis cisz-konfigurációban fordul elő. A biokémikusok tudják, hogy az emberi szervezetben csak a cisz-forma működik
Minél „szilárdabb” az olaj, annál több benne a transz-zsír. A folyékony növényi olajokban akár 6%-nyi, a margarinokban és a főzőmargarinokban akár 58%-nyi is lehet.Transz-zsír van azokban a termékekben, amelyek csomagolási feliratán ilyen szavak szerepelnek: „hidrogénezett” vagy „részben hidrogénezett”. A transz-zsírok megtalálhatók számos kenyérfélékben, édességekben, tésztafélékben, csokoládéban, gyorsfagyasztott készételekben, feldolgozott húsfélékben.
Óvatos becslések szerint Magyarországon évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az iparilag hozzáadott transz-zsírsavakat teljesen száműzni lehetne.
http://www.mnsza.hu/elhizas/transz_zsirok.php
A Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézete által végzett vizsgálat az eddigi legerősebb bizonyítéka a transz-zsírok és a szívbetegség kapcsolatának. Az amerikai nők körében háromszoros volt a koszorúér betegség kockázata azoknak, akikben a transz-zsírok vérszintje magas volt.
http://www.mnsza.hu/hirek/taplalkozas/harward_transz_zsir.php
Baromfi hús fertőzöttsége
Nyomasztóbb képet mutat az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság, az EFSA 27 uniós tagországra kiterjedő vágóhídi adatgyűjtése. Az uniós szervezet egyebek mellett azt vizsgálta, hogy a levágott brojlercsirkék bőrén és béltartalmában kimutatható-e a szalmonella vagy a kampilobakter (lásd a lejjebb közölt grafikont). A magyar baromfihús 85,6%-a tartalmazott szalmonellát, (ábra). A baktériummal fertőzött ételek, helytelen kezelés esetén, komoly járványokat okozhatnak.
Példa: Szalmonellát találtak (foto) a Békés megyei ellenőrök. A baktérium a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. által gyártott 600 kg panírozott, gyorsfagyasztott félkész Bécsi szelet termékben volt kimutatható. Gyártás ideje: 2011.02.16., mikrobiológiai vizsgálat eredménye: Salmonella spp.: Pozitív/25g
http://www.ketesaruk.hu/elelmiszer/44204/hungary/szalmonella
A kampilobakter még a szalmonellánál is súlyosabb megbetegedést okozhat. Erősebben is fertőz: már egy kiskanálnyi vagy falatnyi ételben is elegendő baktérium szaporodhat el a végső soron kiszáradást okozó gyomor- és béltünetek kialakulásához. Szintén a nyers húsban – főleg baromfiéban – tenyészik, és a fertőzése ugyanúgy magas lázzal, hasi görcsökkel, hasmenéssel jár, mint a szalmonelláé. A kórokozó jelenlétét 2008-ban 5,5 ezer betegnél mutatták ki., ám a nem azonosított megbetegedések enteritis infectiosa gyűjtőnéven kerülnek a statisztikákba – évi mintegy 36 ezer esettel.
Az összes hasmenéses esetek mintegy egynegyedét Campylobacter fajok okozzák, Magyarországon évente 10 000 megbetegedést regisztrálnak. Mint az enterális betegségek általában, nyáron és ősszel fordulnak elő leggyakrabban. Minden korcsoportot megbetegíthet, de leggyakrabban a kisgyermekek (5 év alattiak) között fordul elő.
A fertőzések különböző antibiotikumok egyedi vagy kombinált alkalmazásával kezelhetők. Ciprofloxacin, (baktericid hatású, szintetikus antibiotikum) tetraciklin, vagy eritromicin általában eltünteti a Campylobacter baktériumokat, és meggyógyítja a hasmenést. A kezeléséhez többnyire antibiotikumok intravénás adása szükséges.
http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/infections/...
Nemcsak a csirke, de az itt bemutatott ilyen üdítő ital fogyasztása is megfontolandó (foto)
http://magyar-termekek.blog.hu/2010/12/29/tesco_auchan_cora_nehany_vicces_es_kevesbe_vicces_fotoMesterséges édesítőszer: Neotam
A legújabb toxikus élelmiszer-adalékok egyike a neotám nevű mesterséges édesítőszer. Az Európai Unióban, ahol 2010 novemberétől ízfokozóként elfogadták, E961 megnevezés alatt ismert.
A NutraSweet – a Monsanto korábbi részlege, az aszpartám eredeti gyártója – által gyártott neotám 13.000-szer édesebb, mint az asztali cukor, és körülbelül 30-szor édesebb, mint az aszpartám. A Neotam az aszpartám képletén alapul, annak ellenére, hogy az FDA-hoz érkező panaszok 80%-a az aszpartámra vonatkozott
Neotame: 13,000 Times Sweeter Than Sugar And Even More Toxic Than Aspartame
http://www.sott.net/articles/show/242858-Neotame-13-000-Times-Sweeter-Than-Sugar-And-Even-More-Toxic... 2012. marc.
Paprika fűszer
Aflatoxinok (B1 = 34,2; Tot. = 35,7 mikrogramm / kg - ppm) a chili paprika fűszerporban, Indiából. Észrevételt tette: UK
A négy legnagyobb tömegben előforduló aflatoxin a B1, (képlet). Elsősorban meleg égövi országokban, csapadékos, magas páratartalmú időben gyakori. Nálunk természetes előfordulásával nem kell számolni, viszont élelmiszerszennyezőként importcikkeken lelhetők fel.
Szer maradvány
- 800 esetben találtak külföldi áruban emberre veszélyes szermaradványt! Az év során ezzel szemben a magyarországi termékben összesen 10 esetet fedeztek fel.
- Az interneten elérhető Kétes Áruk.hu oldalon figyelmeztetéseket olvashatnak például: "NE VEGYEN import török paprikát", mert a környező országok tucatjával jelentik a legkülönbözőbb vegyszeres török étkezési paprika szállítmányokat” (2011. július)
http://www.ketesaruk.hu/elelmiszer-biztonsag_fogyasztovedelem/tamad-a-mergezett... - A mérgező vegyszerrel kezelt paradicsomot a szekszárdi Tescóban találták (2011. május) a Békés Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóság és a megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának szakemberei. A Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján szereplő adatok szerint az egyik vegyszer (procimidon) (Tudástár) 4,5-szerese volt a határértéknek, a másik (diklofluanid) a
3-szorosa.
Az Európai Bizottság a RASFF 2011 évre vonatkozó jelentése
- Évről-évre növekszik a RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) riasztásainak a száma. Oka: az Európai Unió hatóságai is egyre több ellenőrzést tartanak”.
- Az esetek 49%-ában a tagállamok határőrizeti szervei értesítették a riasztási rendszeren keresztül a tagországokat arról, hogy az adott határszakaszon gyanús, vagy fertőzött élelmiszereket, takarmányt, vagy különböző anyagokat akartak bejuttatni az Európai Gazdasági Térségbe (EU 27 ország + Norvégia, Liechtenstein, Izland).
2011-ben két kiemelkedő ügy volt:- a./ egy Hamburg-környéki kertészetből kóli baktériummal fertőzött búzacsíra került a piacra, amely több mint 50 halálos áldozatot követelt Európa-szerte. Ez esetben is az uniós riadólánc volt a fő eszköze a tagállamok közötti kommunikációnak.
- b./ Fukusima miatt a Bizottság a RASFF-en keresztül kérte a tagországokat, hogy mérjék meg a Japánból importált élelmiszerek és takarmányok radioaktivitásának szintjét
- A riasztások 67%-a vonatkozott az EU-ból származó termékre, amelyet a piac ellenőrzése során észleltek (döntően patogén mikroorganizmusok, nehézfémek, allergének és mikotoxinok).
- Az információs jelentések 52%-a a harmadik országból származó termékekkel volt kapcsolatos (patogén mikroorganizmusok, növényvédőszer-maradékok, nehézfémek,és élelmiszer adalékok).
- A termékek 34%-át utasították vissza azok magas mikotoxin tartalma miatt, míg a második legfontosabb ok a határokon a növényvédőszer-maradék nem megengedett mértéke volt
http://www.mebih.gov.hu/index.php/hu/component/content/article/37-aktualis-hirek/710...
Fejlesztési terv
- Növelné Brüsszel a riadólánc rugalmasságát a már meglévő működési előírások felülvizsgálatával.
- fertőzött, vagy fertőzésgyanús termékek nyomon követhetősége terén is: a testület szerint gyorsítani kell azokat az eljárásokat, amelyekkel be lehet azonosítani a kérdéses termékeket, és haladéktalanul vissza lehet őket vonni a piacról
http://www.bruxinfo.hu/cikk/20120720-sikeresnek-tartja-brusszel...
- Kórokozók lehetnek az élelmiszerben Tudástár.
Élelmiszerek kémiai biztonsága
Az előállítói felelősség elve érvényesül ugyan a mikrobiológiai és kémiai élelmiszer-biztonság területén egyaránt, de az előállítónak illetve az importőrnek, forgalmazónak nincs reális lehetősége arra, hogy valamennyi beérkező élelmiszer kémiai biztonságáról meggyőződjön. Ezért a fogyasztók egészségének védelme érdekében a hatóságok kötelessége az élelmiszerek mikrobiológiai és kémiai biztonságának folyamatos ellenőrzése és monitorozása. Az élelmiszer biztonságról csak a teljes élelmiszerláncra kiterjedő ellenőrzéssel lehet gondoskodni.
A kémiai anyagokra vonatkozó Uniós törvénykezés szintjei az alábbiak:
- Ha a szakértők úgy ítélik meg, hogy egy-egy élelmiszer fogyasztása nagyon káros lehet az emberi egészségre, akkor esetleg többletadóval rontható ennek a terméknek a versenyhelyzete.
- Ha egy termék fogyasztását különösen káros hatásúnak ítélnek, akkor az adott technológiát, vagy terméket akár be is lehet tiltani (államtitkári tájékoztatás).
http://www.168ora.hu/itthon/be-is-tilthatjak-a-karos-elelmiszereket-78091.html
Az egészségre káros, fontosabb szennyezőanyagok
a./ Állati és növényi eredetű szennyeződés
A társadalom egyik alapvető élelmiszer-biztonsági igénye, hogy többek között az állati eredetű élelmiszerek kémiai szennyezettségét (reziduum) elkerülje, illetve annak mértékét folyamatosan a tolerancia határérték (Maximum Residue Limit /MRL/) alatti szinten tartsa.
A maradékanyagok (reziduum), a tudatos szennyeződést okozó szándéktól függetlenül - a növénytermesztés, az állattenyésztés, az állatorvosi gyógykezelés, az élelmiszeripari gyártás, a termékkezelés, a csomagolás, a szállítás, a tárolás során, illetve a környezet szennyeződésre visszavezethetően szennyező anyagok kerülnek az élelmiszerben és ott kimutathatók
Fontos annak szem előtt tartása, hogy nem csupán az élő szervezet által felvett vegyületek (xenobiotikumok), hanem esetenként az azokból enzimatikus átalakulás nyomán képződő biológiailag fokozottan aktív anyagcsere termékeket is – mint fertőzést okozókat – figyelembe vegyük.
b./ Kémiai szennyező anyagok
Megvalósítható az a jogos igény, hogy a fogyasztó egészségére veszélyes kémiai szennyezőknek a mennyiségét a még megengedett maximális érték alatt tartsuk és az egészségügyileg elfogadható minimális szintre szoríthassuk. Kémiai szennyezők többek között az említett maradék anyagok
c./ Toxikus vegyületek élelmiszer- és takarmánynövényekben
Példa képen említjük, hogy a burgonya egyes fajai olyan alkaloidát, (solanint) tartalmaznak, amely megvédi a rovarok, többek között a kolorádóbogár ellen, de 1-3 mg/100g feletti mennyisége káros lehet a szervezetünk számra. Sajnos mennyiségét sem a főzés, vagy hőkezelés, sem a hűtés nem befolyásolja., ezért mennyiségét ellenőrizni szükséges.
d./ Peszticidek
Az élelmiszerekben lévő veszélyforrások közül a fogyasztók a peszticideket (növény védőszereket) tekintik a legveszedelmesebbnek. Gondoljunk itt a Maroccóból érkező őrölt piros paprikára, amely gombaölő hexaklóbenzolt tartalmazott. Ugyanakkor a természetes toxinok (az élelmiszernövényekben lévő toxikus vegyületek) létezéséről a fogyasztóknak nincs tudomásuk. A gyártó-, kiszerelő-, forgalmazó rendszer ellenőrzésének ilyen esetekben is komoly szerepe és jelentősége van.
e./ Mikotoxinok
A hatékony növényvédõ szerek túlnyomó többségének felhasználása biotermékek esetében tiltott. A gyenge mérgeknek számító gyorsan lebomló fungicideknél százszor-ezerszer mérgezőbb és igen ellenálló, nem bomlékony gombatoxinok (mikotoxinok) elkerülték a bio-élelmiszereket előállító szervezetek és felhasználók figyelmét, pedig a természetes anyagok sok esetben távolról sem ártalmatlanok
A takarmányipar, élelmiszeripar termékeinek csomagolásán vagy címkéjén fel kell tüntetni hogy a termék gomba eredetű toxint nem tartalmaz. A fentiek miatt a minőségbiztosítási rendszernek a toxintartalom nyomon követésére is képessé kell válnia és a rendszer integráns részének kell lennie.
f./ adalékanyagok
Több mint 1000-féle, élelmiszerben engedélyezett adalékanyag van. Felhasználási céljuk és mennyiségük is előírt. Mindezek ellenére vannak, amelyek már bizonyítottan ártalmasak. (pl.: a narancssárga S, azorubin, alluravörös alkalmazása esetén az élelmiszeren fel kell tüntetni: „A gyermek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.”.)
- Mesterséges ízesítők, /pl.: mandulaaroma (benzaldehid)/,
- Akrilamid képződhet a kenyér, burgonya, chips sütésekor. Ennek elkerülésére vákuumban kell sütni.
- A színezőanyagok optikailag javítják az élelmiszer kinézetét, vizsgálni kell az egészségre esetleg káros hatásúak jelenlétét az élelmiszerben.
- Az élelmiszereket gyakran kezelik tartósítószerekkel, hogy megakadályozzák penészedésüket. A tartósítószerek elősegítik a mikotoxinok (a penészgombák által termelt mérgek) képződését.
- Az E 210 számot viselő benzoesav az egészségre káros mellékhatásokat válthat ki.
- Az E210-213 az embernél viszonylag gyakran vált ki allergiát (asztmát, csalánkiütést). Hatása felerősödik, ha együtt alkalmazzák az E 221-es nátrium-szulfittal.
- Az emulgeátorok megváltoztatják a sejt-membránok áteresztőképességét, ezért használják pl. a peszticidek hatékonyságának növelésére. Ez magyarázatot ad arra is, hogy miért játszhatnak fontos szerepet a bélmegbetegedéseknél és allergiáknál.
- Ízfokozók pl.:glutamátok (E 621-625). A vérünkbe kerülő glutamát zsibbadást válthat ki a nyakban és a lábban, nyomásérzést a mellkasban, és általános rosszullétet okozhat.
Hexaklórbenzol növény védőszer káros eü-i hatásáról a Tudástár informál
Nátrium-glutamát
A nátrium-glutamát (más néven MSG, mononátrium-glutamát vagy E621) a glutaminsav nátriummal alkotott sója. Az egyik legáltalánosabban alkalmazott élelmiszer-adalékanyag.
ízfokozóként csak a természetben is előforduló L-glutamát változatot alkalmazzák Legnagyobb mennyiségben hústartalmú vagy hús ízű élelmiszerekben fordulhat elő, de más ízek kiemelésére, erősítésére is alkalmazzák.
Előfordulhat leveskockákban, salátákban, felvágottakban, pácolt húsokban, chipsekben, fűszerkeverékekben. Számos forrás mellékhatásokról számol be (például az arra érzékenyeknél nyaki és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat, valamint némely források az egyik legveszélyesebb adalékanyagként említik.
http://www.mokkka.hu/drupal/node/2941
http://polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=58513
MSG - Mono Sodium Glutamat = Natrium Glutamat
Ugyanakkor más hivatkozott tudományos vizsgálatok nem mutattak semmiféle káros mellékhatást.
Food-Info.net : E-numbers : E621 : Monosodiumglutamate
Food-Info.net : Monosodiumglutamate - E621
Food-Info.Net : Review On Monosodium Glutamates
FDA Backgrounder: FDA and Monosodium Glutamate
Guanozin, Guanilsav (GMP) E-626 ízfokozóról a Tudástárban olvashatnak.
E-kódok
A fogyasztók általában nem ismerik az élelmiszer-adalékok sokaságát. A termékek címkéi a fogyasztók tájékoztatását szolgálják, de az E-kódok önmagukban nem sokat mondanak. Az alábbiakban példaképen néhány élelmiszer-adalékok E-kódját ismertetem a hatásának feltüntetésével,íme:
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=jupiter21&pid...
E-102 (tartrazin) Szintetikus, sok embernek allergiát okoz, Svájcban és Ausztriában betiltották
E-104 (kinolin-sárga) Sárga Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották
E-110 (narancssárga-S) Narancs Szintetikus, allergiát okozhat
E-120 (kárminsav) Vörös Természetes, mértékletes fogyasztása nem káros
E-122 (azorubin) Vörös Szintetikus, allergiát okozhat, az Amerikai Egyesült Államokban nem használják.
E-123 (amarant) Vörös Szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, állatkísérletekben mutagénnek bizonyult
E-412 (guárgumi) Guarmag-származék, allergiát okozhat
E-338 (ortofoszforsav és sói) Előre gyártott húskészítményekhez (párizsi, virsli) adagolják őket, mert sok vizet kötnek meg
E-285 (nátrium-tetráborát, bórax) A szervezetben felhalmozódik, erősen mérgező
E-210 (benzoesav és vegyületei) Allergiás csalánkiütéseket, asztmát okozhatnak szintetikus festékanyagokkal együtt fogyasztva, E-300 jelenlétében benzol keletkezik belőlük
Termékekben előforduló káros anyagok
Solanin káros vegyület az egészségre eredendően a burgonyafélékben fordul elő (Tudástár).
Prion fehérjék
A prionok fehérjetermészetű fertőző ágensek. A termék fehérjéit képesek magukhoz hasonlóan hibás térszerkezetűvé, így újabb prionná tenni. A prion-fertőzést Daniel C. Gajdusek professzor fedezte fel az 1960-as években és Nobel-díjjal tüntették ki (1976). A továbbiakat a Tudástárban olvashatja.
Glutén
A Glutén károsítja a vékonybél nyálkahártyáját, ezáltal a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok felszívódása zavart szenved, és hiánybetegségek alakulnak ki. Elsősorban a vékonybél kezdeti szakasza sérül Részleteket a Tudástárban ismerheti meg.
Cukrok
Mivel a mindennapi energiaszükségletnek csak mintegy 10%-át kellene cukorból fedeznünk, az pedig az elfogyasztott gyümölcsök és tejtermékek révén hamar összeadódik, a finomított cukor nemcsak a diabétesz kialakulásáért felel, de szerepe van az elhízásban is. A továbbiakat a Tudástár tartalmazza.
Biztonságos élelmiszer gyártás és előírásai
A fogyasztók a mind gyakoribb élelmiszer eredetű megbetegedéseket követően egyre inkább követelik az ellenőrzött és biztonságos élelmiszerek forgalomba hozását
Ennek ellenére az élelmiszer-eredetű fertőzések száma még mindig jelentősnek mondható. Ennek több oka van, amelyek közül néhányat említünk Tudástár.
A HACCP eljárás az élelmiszerek megfelelő kezelésére, a Jó Gyártási Gyakorlat (GMP) alkalmazása (Tudástár)
Cukor helyett egészséges édesítőszert használjunk. Ilyen például a nyírfacukor (Xilit)
Xilit (angol nevén Xylitol): a xilánból származó cukoralkohol (a cellulózhoz hasonló összetett cukorlánc, amely megtalálható a kukoricacsőben, a szalmában, a mandula héjában és a nyírfakéregben), amely lebontása során egyszerű cukoregységekre esik szét - ezt hívják xilóznak. A cukorhoz képest a Xilit 40%-kal kevesebb kalóriát és 75%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz. Lassabban szívódik fel, ezáltal nagyon kis mértékben befolyásolja az inzulin szintet, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják GI értéke, kedvezően 7
Örömmel vesszük az olvasott tanulmánnyal kapcsolatos észrevételeit, kiegészítő megjegyzéseit, értékelő minősítését, amit a KAPCSOLAT menü Üzenet helyén beírva érdeklődve várunk. Véleménye segít minket abban, hogy a további dolgozataink az olvasók tartalmi igényei szerint formálódjon.
Figyelem: A weboldalon ismertetett étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, eredendően nem betegségek gyógyítására hozták létre őket, hanem bizonyos hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) kiegyensúlyozására, az étrendből hiányzó anyagok pótlására, esetleg speciális étrenden lévők (fogyókúrázók) táplálkozásának kiegészítésére. A termékek alapanyagaival kapcsolatban leírt információk a hiteles tájékoztatás célját szolgálják, nem utalnak a termékkel kapcsolatos hatásokra, nem vonatkoznak bárminemű betegség kezelésére vagy gyógyítására. Ha egészségügyi problémája van, haladéktalanul forduljon orvoshoz vagy más egészségügyi szakemberhez.